Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Paneuropæisk personligt pensionsprodukt

Paneuropæisk personligt pensionsprodukt

 

RESUMÉ AF:

Forordning (EU) 2019/1238 om et paneuropæisk personligt pensionsprodukt

HVAD ER FORMÅLET MED FORORDNINGEN?

  • Den fastsætter det retlige grundlag for det paneuropæiske personlige pensionsprodukt* (PEPP) ved at sikre standardisering af produktets primære egenskaber, f.eks.:
    • krav til gennemsigtighed
    • investeringsregler
    • retten til at skifte udbyder og
    • de forskellige investeringsmuligheder.
  • Det fastsætter også ensartede regler for registrering, produktion, distribution og overvågning af personlige pensionsprodukter, der distribueres i Den Europæiske Union (EU) under betegnelsen PEPP.
  • PEPP er en frivillig, personlig pensionsordning, der supplerer eksisterende offentlige og arbejdsmarkedsrelaterede pensionsordninger samt nationale private pensionsordninger.
  • Med forordningen tilstræbes det at give opsparere flere valgmuligheder og mere konkurrencedygtige personlige pensionsprodukter, når de sparer op til pension, samtidig med at de nyder effektiv forbrugerbeskyttelse.

HOVEDPUNKTER

PEPP-forordningen fastsætter ensartede regler om de vigtigste egenskaber ved PEPP-produktet, navnlig vedrørende følgende centrale punkter.

PEPP-udbydere*

PEPP-produkter kan tilbydes af en lang række finansielle institutter, herunder forsikringsselskaber, formueforvaltere, banker, visse investeringsselskaber og visse arbejdsmarkedsrelaterede pensionsordninger.

PEPP-aftale

Forordningen fastsætter mindstekrav til indholdet i aftalen indgået mellem PEPP-udbydere og PEPP-opsparere*.

Registrering af PEPP-produkter

  • Udbydere, der ønsker at tilbyde et PEPP-produkt, skal følge registreringsproceduren. Den Europæiske Tilsynsmyndighed for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger registrerer nye PEPP-produkter i et centralt register på baggrund af en afgørelse truffet af de nationale kompetente myndigheder. Når produktet er registreret, kan det leveres og distribueres i hele EU.
  • Forordningen beskriver i detaljer PEPP-registreringsprocedurerne, omstændighederne omkring afregistreringen af et PEPP-produkt samt de kompetente myndigheders beføjelser i hjemlandet og værts-medlemsstaten.

EU-pas

PEPP-udbydere og -distributører drager fordel af et EU-pas, der gør det muligt for dem at sælge PEPP-produkter i forskellige medlemsstater. Passet giver dem adgang til hele EU-markedet med én fælles produktregistrering, der tildeles på grundlag af et fælles regelsæt.

Portabilitet

  • Når der stilles forslag om et PEPP-produkt, skal udbydere eller distributører give potentielle PEPP-opsparere oplysninger om portabilitetsydelsen* og om, hvilke underkonti* der er umiddelbart tilgængelige.
  • Når PEPP-opsparere skifter bopæl til en anden medlemsstat, kan de fortsat indbetale til det samme PEPP-produkt enten ved at åbne en PEPP-underkonto hos samme PEPP-udbyder i deres nye bopælsland (hvis en sådan mulighed er tilgængelig hos deres PEPP-udbyder) eller ved at fortsætte med at indbetale på deres eksisterende PEPP-underkonto. Hvis PEPP-udbyderen ikke tilbyder denne mulighed i deres nye bopælsland, har PEPP-opsparere ret til vederlagsfrit straks at skifte til en anden PEPP-udbyder. PEPP-udbydere skal åbne mindst to underkonti efter en overgangsperiode på tre år.

Skift

PEPP-opsparere kan skifte PEPP-udbyder efter en minimumsperiode på fem år fra indgåelsen af en PEPP-aftale eller i tilfælde af et senere skift efter fem år fra det seneste skift. PEPP-udbyderen kan tillade, at PEPP-opsparere skifter PEPP-udbydere hyppigere. Gebyrer og afgifter for muligheden for at skifte tjeneste skal begrænses til PEPP-udbyderens reelt afholdte administrative omkostninger og må ikke overstige 0,5 % af de overførte aktiver.

Investeringsmuligheder

  • PEPP-udbydere kan tilbyde op til seks investeringsmuligheder, herunder standardinvesteringsmuligheden — det grundlæggende PEPP-produkt*. Alle investeringsmuligheder skal udformes af PEPP-udbydere på grundlag af en garanti eller en risikoreduktionsteknik, som sikrer PEPP-opsparere tilstrækkelig beskyttelse.
  • For det grundlæggende PEPP-produkt skal PEPP-udbydere beskytte PEPP-opspareres kapital enten med en garanti eller med en risikoreduktionsteknik i overensstemmelse med målet om at gøre det muligt for PEPP-opsparere at opnå dækning for kapitalen. Afgifter og gebyrer for det grundlæggende PEPP-produkt må ikke overstige 1 % af den årligt opsparede kapital.
  • PEPP-opsparere har ret til at skifte investeringsmulighed regelmæssigt for at tilpasse deres investeringsstrategi. Denne ret er gratis og kan udøves efter en minimumsperiode på fem år fra indgåelsen af PEPP-aftalen og, i tilfælde af efterfølgende ændringer, efter fem år fra den seneste ændring i investeringsmuligheden. PEPP-udbydere kan tillade, at PEPP-opsparere ændrer den valgte investeringsmulighed hyppigere.

Typer af udbetalinger

  • PEPP-udbydere kan tilbyde PEPP-opsparere en eller flere typer af udbetalinger (annuitet, engangsbeløb, regulære »drawdown«-betalinger eller en kombination af disse).
  • PEPP-opsparere kan vælge udbetalingsform til udbetalingsfasen* ved indgåelsen af en aftale og ved åbning af en ny underkonto. Udbetalingsformen kan variere fra underkonto til underkonto. Hvis PEPP-udbydere tilbyder forskellige udbetalingsformer, har PEPP-opsparere mulighed for at ændre udbetalingsform for hver åbnet underkonto et år før påbegyndelsen af udbetalingsfasen, ved påbegyndelsen af udbetalingsfasen og på tidspunktet for et skift.

Distribution af PEPP-produkter

  • Forordningen fastsætter vilkårene for, hvilke PEPP-udbydere og PEPP-distributører* der må distribuere PEPP-produkter.
  • Distributionsordningen for PEPP-produktet følger en sektorspecifik tilgang. Forsikringsselskaber og forsikringsmæglere, der distribuerer et PEPP-produkt, er underlagt direktivet om forsikringsdistribution (direktiv (EU) 2016/97), mens investeringsselskaber og andre PEPP-udbydere og -distributører skal anvende reglerne i direktivet om markeder for finansielle instrumenter (direktiv 2014/65/EU).

Rådgivning

  • PEPP-udbydere og PEPP-distributører skal give potentielle PEPP-opsparere grundig rådgivning, før PEPP-aftalen underskrives, for at sætte dem i stand til at træffe en oplyst beslutning og vælge det produkt, der passer bedst til deres behov. Rådgivningen skal også omfatte valg af investeringsmulighed og individuelle pensionsprognoser. Før indgåelse af aftalen skal alle PEPP-udbydere og -distributører afdække PEPP-opsparerens pensionsrelaterede krav og behov for at fastlægge, hvilke PEPP-produkter, om nogen, der er bedst egnede. Afdækningen skal også kontrollere, om PEPP-opspareren har behov for et produkt, der tilbyder annuiteter, med henblik på at sikre passende beskyttelse mod risici i forbindelse med lang levetid.
  • Til det grundlæggende PEPP-produkt skal PEPP-udbydere desuden give PEPP-opsparere individuel rådgivning om pensionsplanlægning i starten af udbetalingsfasen med en individuel anbefaling om den optimale udbetalingsform.

Oplysninger

  • For at sikre et højt niveau af gennemsigtighed fastsætter forordningen, at PEPP-opsparere skal modtage:
    • For at sikre et højt niveau af forbrugerbeskyttelse, er det ikke muligt for PEPP-opsparere at frabede sig rådgivning inden indgåelse af aftalen, vigtige oplysninger i et standardiseret dokument (dvs. dokumentet med central PEPP-investorinformation)
    • en PEPP-oversigt hvert år med central information om udviklingen i deres opsparing.
  • Især omkostninger og gebyrer skal være fuldt gennemsigtige.
  • Europa-Kommissionen skal desuden angive de nærmere regler for præsentationen af de oplysninger, som dokumentet med central PEPP-investorinformation og PEPP-oversigten skal indeholde, i form af reguleringsmæssige tekniske standarder.

Bæredygtighedsfaktorer

  • PEPP-udbydere tilskyndes til at tage højde for miljømæssige, sociale og ledelsesmæssige faktorer (ESG-faktorer)*.
  • PEPP-udbydere skal, hvor det er relevant, give PEPP-opsparere oplysninger om PEPP-udbydernes investeringer med hensyn til ESG-faktorer.
  • De skal også give PEPP-opsparere information i PEPP-oversigten om, hvordan investeringspolitikken tager højde for ESG-faktorer. Under iagttagelse af »prudent person«-princippet skal PEPP-udbydere tage højde for risici i forbindelse med og den potentielle langsigtede virkning af investeringsbeslutninger på ESG-faktorer.

Tilsyn

De nationale kompetente myndigheder for PEPP-udbyderne og -distributørerne skal føre tilsyn med overholdelsen af PEPP-forordningen. Den Europæiske Tilsynsmyndighed for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger har imidlertid produktinterventionsbeføjelser, hvormed de kan træffe effektive foranstaltninger på EU-plan i tilfælde af væsentlig bekymring for så vidt angår beskyttelse af PEPP-opsparere eller en trussel mod de finansielle markeders ordnede funktion og integritet eller mod hele eller dele af EU’s finansielle system, som ikke imødegås i tilstrækkelig grad af de nationale kompetente myndigheder.

HVORNÅR GÆLDER FORORDNINGEN FRA?

Den trådte i kraft den 22. marts 2022.

BAGGRUND

For yderligere oplysninger henvises til:

VIGTIGE BEGREBER

Personligt pensionsprodukt. Et produkt, som er baseret på en frivillig aftale mellem en individuel opsparer og en enhed, og som supplerer vedkommendes lovbestemte og arbejdsmarkedsrelaterede pensionsordninger. Det tilvejebringer langsigtet opsparing af kapital med det udtrykkelige formål at tilvejebringe indkomst ved pensionering og med begrænsede muligheder for tilbagekøb inden dette tidspunkt. Det er hverken et lovpligtigt produkt eller et arbejdsmarkedspensionsprodukt.
PEPP-udbyder. En finansiel virksomhed, der er godkendt til at producere et PEPP-produkt og til at distribuere det pågældende PEPP-produkt.
PEPP-opsparer. En person, der har indgået en PEPP-aftale med en PEPP-udbyder.
Portabilitetsydelse. En ydelse, der giver PEPP-opsparere ret til fortsat at indbetale på deres eksisterende PEPP-konto, når de skifter bopæl til en anden medlemsstat.
Underkonto. Et nationalt afsnit, som åbnes under hver enkelt PEPP-konto, og som opfylder de lovgivningsmæssige krav og betingelser for udnyttelse af eventuelle incitamenter fastsat på nationalt plan til investering i et PEPP-produkt af den medlemsstat, hvori PEPP-opspareren har sin bopæl. For hver underkonto kan en person således være PEPP-opsparer eller PEPP-modtager, afhængigt af de lovgivningsmæssige krav for henholdsvis opsparingsfasen og udbetalingsfasen. Opsparingsfasen er den periode, hvorunder der opspares aktiver på en PEPP-konto. Den løber sædvanligvis, indtil udbetalingsfasen begynder.
Grundlæggende PEPP-produkt. Alle udbydere af PEPP-produkter skal tilbyde en prismæssigt overkommelig standardinvesteringsmulighed (det grundlæggende PEPP-produkt), hvor afgifter og gebyrer ikke må overstige 1 % af den årligt opsparede kapital.
Udbetalingsfase. Den periode, hvorunder aktiver opsparet på en PEPP-konto kan udbetales til finansiering af pensionstilværelsen eller andre indkomstkrav.
PEPP-distributør. En finansiel virksomhed med tilladelse til at distribuere PEPP-produkter, som den ikke har produceret, et investeringsselskab, der yder rådgivning, eller en forsikringsformidler.
ESG-faktorer. Et sæt kriterier, som socialt bevidste investorer bruger til at screene potentielle investeringer for at sikre, at de understøtter principperne om bæredygtig udvikling. Miljømæssige kriterier relaterer til, hvordan en virksomhed præsterer som naturens vogter. Sociale kriterier ser på, hvordan virksomheden håndterer relationer med medarbejdere, leverandører, kunder, og de samfund, de opererer i. Ledelsesmæssige kriterier vedrører spørgsmål som selskabsledelse og virksomhedens tilgang til ledelsens løn, revision, intern kontrol og aktionærers rettigheder.

HOVEDDOKUMENT

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/1238 af 20. juni 2019 om et paneuropæisk personligt pensionsprodukt (PEPP-produkt) (EUT L 198 af 25.7.2019, s. 1-63).

TILHØRENDE DOKUMENTER

Kommissionens delegerede forordning (EU) 2021/895 af 24. februar 2021 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/1238 for så vidt angår produktintervention (EUT L 197 af 4.6.2021, s. 1-4).

Kommissionens delegerede forordning (EU) 2021/896 af 24. februar 2021 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/1238 for så vidt angår yderligere oplysninger med henblik på konvergensen af den tilsynsmæssige indberetning (EUT L 197 af 4.6.2021, s. 5-6).

Kommissionens gennemførelsesforordning (EU) 2021/897 af 4. marts 2021 om gennemførelsesmæssige tekniske standarder for anvendelsen af Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/1238 for så vidt angår formatet for tilsynsmæssig indberetning til de kompetente myndigheder og samarbejde og udveksling af oplysninger mellem kompetente myndigheder og Den Europæiske Tilsynsmyndighed for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger (EUT L 197 af 4.6.2021, s. 7-66).

Kommissionens delegerede forordning (EU) 2021/473 af 18. december 2020 om supplerende regler til Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) 2019/1238 for så vidt angår reguleringsmæssige tekniske standarder, der præciserer kravene til oplysningsdokumenter, til omkostninger og gebyrer, der er omfattet af omkostningsbegrænsningen, og til risikoreduktionsteknikker for det paneuropæiske personlige pensionsprodukt (EUT L 99 af 22.3.2021, s. 1-33).

Kommissionens henstilling af 29.6.2017 om den skattemæssige behandling af personlige pensionsprodukter, herunder det paneuropæiske personlige pensionsprodukt (PEPP) (C(2017) 4393 final af 29.6.2017).

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv (EU) 2016/97 af 20. januar 2016 om forsikringsdistribution (omarbejdning) (EUT L 26 af 2.2.2016, s. 19-59).

Efterfølgende ændringer til direktiv (EU) 2016/97 er blevet indarbejdet i grundteksten. Denne konsoliderede udgave har ingen retsvirkning.

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2014/65/EU af 15. maj 2014 om markeder for finansielle instrumenter og om ændring af direktiv 2002/92/EF og direktiv 2011/61/EU (EUT L 173 af 12.6.2014, s. 349-496).

Se den konsoliderede udgave.

Meddelelse fra Kommissionen til Europa-Parlamentet, Rådet, Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg — Handlingsplan for etablering af en kapitalmarkedsunion (COM(2015) 468 final af 30.9.2015).

Europa-Parlamentets og Rådets forordning (EU) nr. 1094/2010 af 24. november 2010 om oprettelse af en europæisk tilsynsmyndighed (Den Europæiske Tilsynsmyndighed for Forsikrings- og Arbejdsmarkedspensionsordninger), om ændring af afgørelse nr. 716/2009/EF og om ophævelse af Kommissionens afgørelse 2009/79/EF (EUT L 331 af 15.12.2010, s. 48-83).

Se den konsoliderede udgave.

seneste ajourføring 01.07.2022

Top