Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009L0114

Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2009/114/EF af 16. september 2009 om ændring af Rådets direktiv 87/372/EØF om de frekvensbånd, der skal stilles til rådighed for samordnet indførelse af offentlig fælleseuropæisk digital celleopbygget landmobilradiokommunikation i Fællesskabet (EØS-relevant tekst)

EUT L 274 af 20.10.2009, p. 25–27 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Dokumentet er offentliggjort i en specialudgave (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2009/114/oj

20.10.2009   

DA

Den Europæiske Unions Tidende

L 274/25


EUROPA-PARLAMENTETS OG RÅDETS DIREKTIV 2009/114/EF

af 16. september 2009

om ændring af Rådets direktiv 87/372/EØF om de frekvensbånd, der skal stilles til rådighed for samordnet indførelse af offentlig fælleseuropæisk digital celleopbygget landmobilradiokommunikation i Fællesskabet

(EØS-relevant tekst)

EUROPA-PARLAMENTET OG RÅDET FOR DEN EUROPÆISKE UNION HAR —

under henvisning til traktaten om oprettelse af Det Europæiske Fællesskab, særlig artikel 95,

under henvisning til forslag fra Kommissionen,

under henvisning til udtalelse fra Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg (1),

efter høring af Regionsudvalget,

efter proceduren i traktatens artikel 251 (2), og

ud fra følgende betragtninger:

(1)

Det påpeges i Rådets direktiv 87/372/EØF (3), suppleret med Rådets henstilling af 25. juni 1987 om samordnet indførelse af offentlig fælleseuropæisk digital celleopbygget landmobilradiokommunikation i Fællesskabet (4) og Rådets resolution af 14. december 1990 om det afsluttende stadium af iværksættelsen af den samordnede indførelse af offentlig fælleseuropæisk digital celleopbygget landmobilradiokommunikation i Fællesskabet (GSM) (5), at det er nødvendigt fuldt ud at udnytte de ressourcer, der ligger i moderne telekommunikationsnet, især mobilradio, til gavn for Fællesskabets økonomiske udvikling. Der er ligeledes enighed om, at overgangen til anden generation af digitale celleopbyggede landmobilradiokommunikationssystemer er en enestående mulighed for at etablere virkelig fælleseuropæisk mobilkommunikation.

(2)

Frekvensbåndene 890-915 MHz og 935-960 MHz blev forbeholdt en offentlig fælleseuropæisk celleopbygget digital mobilkommunikationstjeneste, der i hver enkelt medlemsstat skulle fungere på grundlag af en fælles specifikation, kaldet GSM. Efterfølgende blev det såkaldte »extension band« (880-890 MHz og 925-935 MHz) tilgængelig for GSM-drift, og tilsammen benævnes disse frekvensbånd 900 MHz-båndet.

(3)

Der er siden 1987 udviklet nye digitale radioteknologier, der kan tilbyde innovativ fælleseuropæisk elektronisk kommunikation, som kan fungere side om side med GSM i 900 MHz-båndet i en mere teknologineutral reguleringssammenhæng end tidligere. 900 MHz-båndet har gode udbredelseskarakteristika, idet det dækker større afstande end højere frekvensbånd og gør det muligt at udbrede moderne tale-, data- og multimedietjenester til tyndt befolkede områder og landdistrikter.

(4)

For at bidrage til opfyldelsen af målsætningerne for det indre marked og Kommissionens meddelelse af 1. juni 2005»i2010-initiativet — Et europæisk informationssamfund som middel til vækst og beskæftigelse«, samtidig med at adgangen til GSM for brugere i hele Europa bevares, og for at maksimere konkurrencen ved at tilbyde brugerne et bredt udvalg af tjenester og teknologier bør anvendelsen af 900 MHz-båndet åbnes for andre teknologier med henblik på tilvejebringelse af nye kompatible og avancerede fælleseuropæiske tjenester, der kan fungere side om side med GSM.

(5)

Den fremtidige anvendelse af 900 MHz-båndet og især spørgsmålet om, hvor længe GSM fortsat vil være referenceteknologi for teknisk sameksistens inden for dette bånd, er af strategisk betydning for det indre marked. Det bør behandles sammen med andre spørgsmål i forbindelse med Fællesskabets politik for trådløs adgang i de fremtidige programmer vedrørende frekvenspolitikken, som skal vedtages i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/21/EF af 7. marts 2002 om fælles rammebestemmelser for elektroniske kommunikationsnet og -tjenester (rammedirektivet) (6). Disse programmer vil indeholde de politiske retningslinjer og målsætninger for den strategiske planlægning af anvendelsen af radiofrekvenser i nært samarbejde med frekvenspolitikgruppen (RSPG), der er nedsat ved Kommissionens afgørelse 2002/622/EF (7).

(6)

Liberaliseringen af anvendelsen af 900 MHz-båndet vil muligvis kunne medføre konkurrencefordrejninger. Især vil visse udbydere af mobiltjenester, der ikke har fået tildelt frekvenser i 900 MHz-båndet, kunne blive stillet ringere med hensyn til omkostninger og effektivitet end de udbydere, der vil kunne tilbyde 3G-tjenester i samme bånd. I henhold til rammebestemmelserne om elektronisk kommunikation, særlig Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/20/EF af 7. marts 2002 om tilladelser til elektroniske kommunikationsnet og -tjenester (tilladelsesdirektivet) (8), kan medlemsstaterne ændre eller tage brugsrettigheder til frekvenser op til fornyet vurdering og har dermed midler i hænde til i givet fald at afhjælpe sådanne konkurrencefordrejninger.

(7)

Medlemsstaterne bør implementere direktiv 87/372/EØF, som ændret, senest seks måneder efter nærværende direktivs ikrafttræden. Dette kræver ganske vist ikke i sig selv, at medlemsstaterne ændrer eksisterende brugsrettigheder eller indleder en tilladelsesprocedure, men de skal opfylde kravene i direktiv 2002/20/EF, når først 900 MHz-båndet er blevet gjort tilgængeligt i henhold til nærværende direktiv. Medlemsstaterne bør i den forbindelse især undersøge, hvorvidt gennemførelsen af nærværende direktiv kan fordreje konkurrencen på de berørte mobilmarkeder. Hvis de konkluderer, at det er tilfældet, bør de overveje, hvorvidt det er objektivt berettiget og forholdsmæssigt at ændre brugsrettighederne for de udbydere, der fik brugsrettigheder til 900 MHz-frekvensområdet, og i givet fald at tage brugsrettighederne op til fornyet vurdering og omfordele dem for at afhjælpe sådanne konkurrencefordrejninger. Der bør altid gennemføres en offentlig høring, før en sådan beslutning træffes.

(8)

Tildelingen af de frekvenser, der gøres tilgængelige i henhold til dette direktiv, bør ske på en gennemsigtig måde og sådan, at der ikke sker konkurrencefordrejning på de relevante markeder.

(9)

For at andre systemer kan fungere side om side med GSM-systemer i samme frekvensbånd, bør skadelig interferens undgås gennem fastsættelse af tekniske betingelser for anvendelsen gældende for andre teknologier end GSM, der benytter 900 MHz-båndet.

(10)

Europa-Parlamentets og Rådets beslutning nr. 676/2002/EF af 7. marts 2002 om et frekvenspolitisk regelsæt i Det Europæiske Fællesskab (frekvenspolitikbeslutningen) (9) giver Kommissionen hjemmel til at vedtage tekniske gennemførelsesforanstaltninger for at sikre harmoniserede betingelser for adgang til og effektiv udnyttelse af radiofrekvenser.

(11)

Den Europæiske Konference af Post- og Teleadministrationer (CEPT) har på Kommissionens anmodning udarbejdet tekniske rapporter, der påviser, at UMTS-systemer (Universal Mobile Telecommunications System) kan eksistere side om side med GSM-systemer i 900 MHz-båndet. 900 MHz-båndet bør derfor åbnes for UMTS, et system der kan fungere side om side med GSM-systemer, samt for andre systemer, så snart det kan påvises, at de kan fungere side om side med GSM-systemer, i overensstemmelse med den i frekvenspolitikbeslutningen fastsatte procedure for vedtagelse af harmoniserede betingelser for adgang til og effektiv udnyttelse af radiofrekvenser. Såfremt en medlemsstat beslutter at tildele brugsrettigheder til systemer, der benytter UMTS 900-specifikationen, vil frekvenspolitikbeslutningen og bestemmelserne i direktiv 2002/21/EF sikre, at sådanne systemer beskyttes mod skadelig interferens fra andre anvendte systemer.

(12)

Der bør sikres passende beskyttelse mellem brugerne af de frekvensbånd, der er omfattet af dette direktiv, og af de eksisterende brugere i nabofrekvensbånd. Der bør desuden tages hensyn til fremtidige systemer til luftfartskommunikation over 960 MHz, som bidrager til opfyldelsen af Fællesskabets politiske målsætninger på dette område. CEPT har ydet teknisk rådgivning i denne sammenhæng.

(13)

Fleksibiliteten i frekvensforvaltningen og adgangen til frekvenser bør øges for at bidrage til målene for det indre marked for elektronisk kommunikation. 900 MHz-båndet bør derfor åbnes for andre systemer til levering af andre fælleseuropæiske tjenester, så snart det kan påvises, at disse systemer kan fungere side om side med GSM-systemer.

(14)

For at give mulighed for at udvikle nye digitale teknologier i 900 MHz-båndet side om side med GSM-systemer bør direktiv 87/372/EØF ændres, og båndet bør ikke længere udelukkende være forbeholdt GSM —

UDSTEDT FØLGENDE DIREKTIV:

Artikel 1

Ændringer af direktiv 87/372/EØF

I direktiv 87/372/EØF foretages følgende ændringer:

1)

Artikel 1 affattes således:

»Artikel 1

1.   Medlemsstaterne sørger for, at frekvensbåndene 880-915 MHz og 925-960 MHz (900 MHz-båndet) gøres tilgængelige for GSM- og UMTS-systemer samt for andre jordbaserede systemer, der tilbyder elektroniske kommunikationstjenester, som kan fungere side om side med GSM-systemer, i overensstemmelse med tekniske gennemførelsesbestemmelser, der er vedtaget i henhold til Europa-Parlamentets og Rådets beslutning nr. 676/2002/EF af 7. marts 2002 om et frekvenspolitisk regelsæt i Det Europæiske Fællesskab (frekvenspolitikbeslutningen) (10).

2.   Ved gennemførelsen af dette direktiv undersøger medlemsstaterne, hvorvidt den nuværende tildeling af 900 MHz-båndet til konkurrerende mobiludbydere på deres område kan forventes at fordreje konkurrencen på de berørte mobilmarkeder, og, hvor det er berettiget og forholdsmæssigt, afhjælper de sådanne konkurrencefordrejninger i overensstemmelse med artikel 14 i Europa-Parlamentets og Rådets direktiv 2002/20/EF af 7. marts 2002 om tilladelser til elektroniske kommunikationsnet og -tjenester (tilladelsesdirektivet) (11).

2)

Artikel 2 affattes således:

»Artikel 2

I dette direktiv forstås ved:

a)

»GSM-system«: et elektronisk kommunikationsnet, der overholder GSM-standarderne, som er offentliggjort af ETSI, særlig EN 301502 og EN 301511

b)

»UMTS-system«: et elektronisk kommunikationsnet, der overholder UMTS-standarderne, som er offentliggjort af ETSI, særlig EN 301 908-1, EN 301 908-2, EN 301 908-3 og EN 301 908-11.«

3)

Artikel 3 affattes således:

»Artikel 3

1.   Medlemsstaterne sætter de nødvendige love og administrative bestemmelser i kraft for at efterkomme dette direktiv senest den 9. maj 2010. De meddeler straks Kommissionen teksten til disse love og bestemmelser med en sammenligningstabel, som viser sammenhængen mellem de pågældende love og bestemmelser og dette direktiv.

Disse love og bestemmelser skal ved vedtagelsen indeholde en henvisning til dette direktiv eller skal ved offentliggørelsen ledsages af en sådan henvisning. De nærmere regler for henvisningen fastsættes af medlemsstaterne.

2.   Medlemsstaterne meddeler Kommissionen teksten til de vigtigste nationale retsforskrifter, som de udsteder på det område, der er omfattet af dette direktiv.«

4)

Artikel 4 udgår.

Artikel 2

Ikrafttræden

Dette direktiv træder i kraft på tyvendedagen efter offentliggørelsen i Den Europæiske Unions Tidende.

Artikel 3

Adressater

Dette direktiv er rettet til medlemsstaterne.

Udfærdiget i Strasbourg, den 16. september 2009.

På Europa-Parlamentets vegne

J. BUZEK

Formand

På Rådets vegne

C. MALMSTRÖM

Formand


(1)  Udtalelse af 25.2.2009 (endnu ikke offentliggjort i EUT).

(2)  Europa-Parlamentets udtalelse af 6.5.2009 (endnu ikke offentliggjort i EUT) og Rådets afgørelse af 27.7.2009.

(3)  EFT L 196 af 17.7.1987, s. 85.

(4)  EFT L 196 af 17.7.1987, s. 81.

(5)  EFT C 329 af 31.12.1990, s. 25.

(6)  EFT L 108 af 24.4.2002, s. 33.

(7)  EFT L 198 af 27.7.2002, s. 49.

(8)  EFT L 108 af 24.4.2002, s. 21.

(9)  EFT L 108 af 24.4.2002, s. 1.

(10)  EFT L 108 af 24.4.2002, s. 1.

(11)  EFT L 108 af 24.4.2002, s. 21


Top