Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31975R1365

    Rådets Forordning (EØF) nr. 1365/75 af 26. maj 1975 om oprettelse af et europæisk institut til forbedring af livs- og arbejdsvilkårene

    EFT L 139 af 30.5.1975, p. 1–4 (DA, DE, EN, FR, IT, NL)

    Dokumentet er offentliggjort i en specialudgave (EL, ES, PT, FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 19/02/2019; ophævet ved 32019R0127

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1975/1365/oj

    31975R1365

    Rådets Forordning (EØF) nr. 1365/75 af 26. maj 1975 om oprettelse af et europæisk institut til forbedring af livs- og arbejdsvilkårene

    EF-Tidende nr. L 139 af 30/05/1975 s. 0001 - 0004
    den græske specialudgave: Kapitel 05 bind 2 s. 0046
    den spanske specialudgave: Kapitel 15 bind 1 s. 0081
    den portugisiske specialudgave: Kapitel 15 bind 1 s. 0081
    den finske specialudgave: kapitel 15 bind 1 s. 0221
    den svenske specialudgave: kapitel 15 bind 1 s. 0221


    ++++

    RAADETS FORORDNING ( EOEF ) Nr . 1365/75

    af 26 . maj 1975

    om oprettelse af et europaeisk institut til forbedring af livs - og arbejdsvilkaarene

    RAADET FOR DE EUROPAEISKE FAELLESSKABER HAR -

    under henvisning til traktaten om oprettelse af Det europaeiske oekonomiske Faellesskab , saerlig artikel 235 ,

    under henvisning til forslag fra Kommissionen ,

    under henvisning til udtalelse fra Europa-Parlamentet , ( 1 )

    under henvisning til udtalelse fra Det oekonomiske og sociale Udvalg , ( 2 ) og

    ud fra foelgende betragtninger :

    De problemer , som opstaar ved forbedringen af livs - og arbejdsvilkaarene i de moderne samfund , bliver stadig talrigere og mere komplicerede ; det er vigtigt , at de aktioner , der skal foretages i Faellesskabet paa dette omraade , baseres paa et tvaerfagligt videnskabeligt grundlag , og det er samtidig af betydning at inddrage arbejdsmarkedets parter i disse aktioner ;

    Faellesskabet er ikke for oejeblikket i stand til at foretage analyser , undersoegelser eller overvejelser , som vil muliggoere en systematisk videnskabelig stillingtagen til disse problemer ;

    De europaeiske Faellesskabers handlingsprogram paa miljoeomraadet ( 3 ) foreskriver , at faellesskabets institutioner boer etablere et organ , som isaer vil vaere i stand til at opgoere de elementer , som paavirker livs - og arbejdsmiljoeet og at gennemfoere fremtidsundersoegelser af de faktorer , som kan true eksistensbetingelserne , og de faktorer , som kan forbede disse betingelser ;

    Raadets resolution af 21 . januar 1974 om et arbejdsmarkedsmaessigt og socialt handlingsprogram ( 4 ) foreskriver blandt andet et handlingsprogram til fordel for arbejdstagerne med henblik paa at humanisere livs - og arbejdsvilkaarene ;

    oprettelsen af et institut er noedvendig for at virkeliggoere Faellesskabets maalsaetning med hensyn til forbedring af livs - og arbejdsvilkaarene ;

    trakten indeholder ikke den fornoedne saerskilte hjemmel til oprettesel af dette institut ;

    instituttet oprettes inden for rammerne af De europaeiske Faellesskabet og er undergivet faellesskabsretten ; det er hensigtsmaessigt naermere at angive de vilkaar under hvilke visse almindeligere bestemmelser finder anvendelse -

    UDSTEDT FOELGENDE FORORDNING :

    Artikel 1

    Der oprettes et europaeiske institut til forbedring af livs - og arbejdsvilkaarene , herefter kaldet " instituttet " .

    Artikel 2

    1 . Instituttet har til opgave at bidrage til planlaegning og tilvejebringelse af bedre livs - og arbejdsvilkaar gennem foranstaltninger til udvikling og udbredelse af viden , der skal fremme denne udvikling .

    2 . Med dette for oeje bestaar instituttets opgaver i paa baggrund af praktisk erfaring at udvikle og uddybe overvejelser om forbedring af livsmiljoeet og arbejdsvilkaarene paa mellemlang og lang sigt og at udfinde de faktorer , der kan udvirke aendringer . Ved udfoerelsen af sine opgaver tager instituttet hensyn til faellesskabspolitikken paa disse omraader og oplyser Faellesskabets institutioner om maalsaetninger og retningslinier , der kan paataenkes , idet det navnlig videregiver dem videnskabelige og tekniske oplysninger .

    3 . For saa vidt angaar forbedring af livsmiljoeet og arbejdsvilkaarene skal det isaer beskaeftige sig med foelgende spoergsmaal , idet det bestraeber sig paa at klarlaegge , hvad der i foerste raekke skal laegges vaegt paa :

    - menneskets vilkaar paa arbejdspladsen ,

    - tilrettelaeggelse af arbejdet og navnlig medarbejdernes placering i dette ,

    - problemer , der er specielle for visse arbejdstagerkategorier ,

    - betydningen paa lang sigt af forbedringer paa miljoeomraadet ,

    - de menneskelige aktiviteters stedlige og tidsmaessige fordeling .

    Artikel 3

    1 . Under udfoerelsen af sine opgaver fremmer instituttet udveksling af oplysninger og erfaring inden for disse omraader og opretter om noedvendigt et oplysnings - og dokumentationssystem . Det kan navlig :

    a ) lette kontakten mellem universiteter , undersoegelses - og forskningsinstitutter , forvaltningsorganer og oekonomiske og sociale organisationer samt tilskynde til faelles indsats ;

    b ) nedsaette arbejdsgrupper ;

    c ) indgaa undersoegelseskontrakter , deltage i undersoegelser , fremme og bidrage til gennemfoerelse af forsoegsprojekter og i noedvendigt omfang selv gennemfoere visse undersoegelser ;

    d ) tilrettelaegge kurser , konferencer og serminarer .

    2 . Instituttet samarbejder saa snaert som muligt med de specialiserede institutter og organer , som findes i medlemsstaterne eller paa international plan .

    Artikel 4

    1 . Instituttet er et organ som ikke arbejder med vinding for oeje . Det har i alle medlemsstaterne den mest vidtgaaende rets - og handleevne , som tillaegges juridiske personer .

    2 . Instituttets hjemsted er Irland .

    Artikel 5

    Instituttet omfatter :

    - en bestyrelse ,

    - en direktoer og en vicedirektoer ,

    - et ekspertudvalg .

    Artikel 6

    1 . Bestyrelsen bestaar af tredive medlemmer , nemlig :

    a ) ni medlemmer , der repraesenterer medlemsstaternes regeringer ,

    b ) ni medlemmer , der repraesenterer arbejdsgiverorganisationerne ,

    c ) ni medlemmer , der repraesenterer arbejdstagerorganisationerne ,

    d ) tre medlemmer , der repraesenterer Kommissionen .

    2 . De under a ) , b ) og c ) naevnte medlemmer udnaevnes af Raadet , saaledes at der for hver medlemsstat udnaevnes et medlem for hver af de naevnte kategorier . Raadet udnaevner samtidig , og paa samme betingelser som det ordinaere medlem , en suppleant , som kun deltager i bestyrelsesmoederne , hvis det ordinaere medlem er fravaerende . Kommissionens medlemmer og suppleanter udnaevnes af denne .

    3 . Bestyrelsesmedlemmernes mandatperiode loeber i tre aar . Genudnaevnelse kan finde sted . Ved mandatets udloeb eller ved fratraeden fortsaetter medlemmerne med at udfoere deres opgaver , indtil deres mandat fornys eller de erstattes af andre .

    4 . Bestyrelsen udpeger en formand og tre naestformaend blandt sine medlemmer for et tidsrum af et aar .

    5 . Formanden indkalder bestyrelsen mindst to gange om aaret og efter anmodning fra mindst en tredjedel af dens medlemmer .

    6 . Bestyrelsens beslutninger traeffes med absolut flertal .

    Artikel 7

    1 . Bestyrelsen leder instituttet , for hvilket den fastlaegger de almindelige retningslinjer efter udtalelse fra ekspertudvalget . Paa grundlag af et udkast forelagt af direktoeren vedtager bestyrelsen arbejdsprogrammet i forstaaelse med Kommissionen .

    2 . Den vedtager instituttets forretningsorden som traeder i kraft efter Raadets godkendelse paa grundlag af Kommissionens udtalelse .

    3 . Den traeffer afgoerelse om modtagelse af ethvert legat , enhver gave og ethvert tilskud , der ikke stammer fra Faellesskabet .

    Artikel 8

    1 . Instituttets direktoer og vicedirektoer udnaevnes af Kommissionen paa grundlag af en kandidatliste forelagt af bestyrelsen .

    2 . Direktoeren og vicedirektoeren vaelges paa grundlag af deres kompetence , og deres uafhaengighed skal vaere uomtvistelig .

    3 . Direktoeren og vicedirektoeren udnaevnes for et tidsrum af hoejst fem aar . De kan genudnaevnes .

    Artikel 9

    1 . Direktoeren leder instituttet og udfoerer de afgoerelse , der traeffes af bestyrelsen . Han repraesenterer instituttet retsligt .

    2 . Inden for rammerne af gaeldende bestemmelser for personalet har direktoeren myndighed over instituttets personale , som han ansaetter og afskediger , og for hvilket han fastsaetter de fornoedne kvalifikationer .

    3 . Direktoeren forbereder bestyrelsens arbejde . Han , vice-direktoeren eller begge deltager i bestyrelsens moeder .

    4 . Direktoeren aflaegger beretning til bestyrelsen om udfoerelsen af sit mandat .

    Artikel 10

    1 . Ekspertudvalget bestaar af 12 medlemmer , der udnaevnes af Raadet paa forslag af Kommissionen og som vaelges blandt personer fra videnskabelige og andre af instituttets virksomhed beroerte kredse .

    2 . Ved udarbejdelsen af sit forslag skal Kommissionen tage hensyn til foelgende betragtninger :

    - fastholdelse af ligevaegt mellem instituttets to komplementaere aspekter , dvs . livs - og arbejdsvilkaar ;

    - opnaaelse af de bedst muligt videnskabelige og tekniske raadgivere ;

    - deltagelse af mindst en statsborger fra hver medlemsstat .

    3 . Mandatets varighed er for medlemmerne af ekspertudvalget tre aar ; de kan genudnaevnes .

    Artikel 11

    1 . Ekspertudvalget har til opgave at afgive udtalelser til instituttets andre organer inden for alle de omraader , der falder ind under instituttets kompetence , enten efter anmodning fra direktoeren eller paa eget initiativ . Alle dets udtalelser , herunder udtalelsen til direktoeren om fastlaeggelsen af det i artikel 12 omhandlede arbejdsprogram , skal meddeles direktoeren og bestyrelsen samtidigt .

    2 . Udvalget vaelger en formand blandt sine medlemmer og fastsaetter sin forretningsorden .

    3 . Udvalget traeder sammen efter indkaldelse fra formanden i forstaaelse med direktoeren . Moederne afholdes mindst to gange om aaret og efter anmodning fra mindst syv af dets medlemmer .

    Artikel 12

    1 . Direktoeren fastlaegger hvert aar inden 1 . juli det aarlige arbejdsprogram paa grundlag af de i artikel 7 omhandlede retningslinjer . Det aarlige program er en del af et fireaartigt " loebende " program . Til de i dette aarlige program indeholdte foranstaltninger knyttes et skoen over de noedvendige udgifter .

    Ved fastlaeggelsen af det naevnte program tager direktoeren hensyn til udtalelserne fra ekspertudvalget samt til dem , der er fremsat af faellesskabsinstitutionerne og af Det oekonomiske og sociale Udvalg .

    Med dette for oeje og for at undgaa dobbeltarbejde giver faellesskabsinstitutionerne og Det oekonomiske og sociale Udvalg instituttet meddelelse om deres behov samt - saavidt muligt - om de undersoegelser og det arbejde , som udgoer en del af deres virksomhed .

    2 . Direktoeren fremsender arbejdsprogrammet til bestyrelsen til godkendelse .

    Artikel 13

    1 . Direktoeren udarbejder hvert aar senest den 31 . marts en almindelig beretning om instituttets virksomhed , oekonomiske situation og fremtidsperspektiver og forelaegger den for bestyrelsen .

    2 . Efter at den almindelige beretning er vedtaget af bestyrelsen , fremsender direktoeren den til faellesskabsinstitutionerne og til Det oekonomiske og sociale Udvalg .

    Artikel 14

    Bestyrelsen opstiller for hvert regnskabsaar , som foelger kalenderaaret , et budget for indtaegter og udgifter , som skal balancere .

    Artikel 15

    1 . Bestyrelsen fremsender hvert aar senest den 31 . marts et overslag over indtaegter og udgifter til Kommissionen . Dette overslag , som skal indeholde en personaleoversigt , fremsendes af Kommissionen til Raadets sammen med det foreloebige forslag til De europaeiske Faellesskabers budget .

    2 . Hvert aar optages paa De europaeiske Faellesskabers budget under en saerlig budgetpost et tilskud til instituttet .

    Den gaeldende fremgangsmaade for bevillingsoverfoerelser fra et kapitel til et andet finder anvendelse paa bevillingen vedroerende dette tilskud .

    Budgetmyndigheden fastlaegger instituttets personaleoversigt .

    3 . Bestyrelsen fastsaetter inden regnskabsaarets begyndelse overslaget over indtaegter og udgifter inden for rammerne af det af budgetmyndigheden tildelte tilskud . Det saaledes opstillede overslag fremsendes af Kommissionen til budgetmyndigheden .

    Artikel 16

    1 . De finansielle bestemmelser , der skal gaelde for instituttet , fastlaegges i medfoer af artikel 209 i traktaten .

    2 . Bestyrelsen tilstiller hvert aar senest den 31 . marts Kommissionen og Kontrolkommissionen regnskaberne over instituttets samlede indtaegter og udgifter for det forloebne regnskabsaar . Kontrolkommissionen reviderer regnskaberne efter den i artikel 206 , 2 . led i traktaten fastsatte fremgangsmaade .

    3 . Kommissionen forelaegger senest den 31 . oktober regnskaberne og Kontrolkommissionens beretning samt Kommissionens bemaerkninger for Raadet og for Europa-Parlamentet . Raadet og Europa-Parlamentet meddeler instituttets bestyrelse godkendelse efter den i artikel 206 , 4 . led i traktaten fastsatte fremgangsmaade .

    4 . Kontrollen med forpligtelser og udbetalinger vedroerende samtlige udgifter og med konstatering og inddrivelse af alle instituttets indtaegter udoeves af Kommissionens finansinspektoer .

    Artikel 17

    Bestemmelserne vedroerende instituttets personale vedtages af Raadet paa forslag af Kommissionen .

    Artikel 18

    Medlemmerne af bestyrelsen , direktoeren , vicedirektoeren og personalet samt enhver anden person , der deltager i instituttets virksomhed , er - selv efter at deres hverv er ophoert - forpligtet til ikke at give oplysninger om forhold , som ifoelge deres natur er tjenestehemmeligheder .

    Artikel 19

    De europaeiske Faellesskabers ordning paa det sproglige omraade gaelder for instituttet .

    Artikel 20

    Protokollen vedroerende De europaeiske Faellesskabers privilegier og immuniteter finder anvendelse paa instituttet .

    Artikel 21

    1 . Instittets ansvar i kontraktforhold bestemmes efter den lovgivning , der finder anvendelse paa den paagaeldende kontrakt .

    De europaeiske Faellesskabers Domstol har kompetence til at traeffe afgoerelse i henhold til en voldgiftsbestemmelse , som indeholdes i en af instituttet indgaaet aftale .

    2 . For saa vidt angaar ansvar uden for kontraktforhold skal instituttet i overensstemmelse med de almindelige retsgrundsaetninger , der er faelles for medlemsstaternes retssystemer , erstatte skader forvoldt af instituttet eller af dets ansatte under udoevelse af deres hverv .

    De europaeiske Faellesskabers domstol har kompetence til at afgoere tvister vedroerende disse skadeserstatninger .

    3 . De ansattes personlige ansvar over for instituttet fastsaettes i bestemmelserne vedroerende instituttets personale .

    Artikel 22

    Enhver udtrykkelig eller stiltiende disposition fra instituttet kan forelaegges for Kommissionen af enhver medlemsstat , ethvert medlem af bestyrelsen eller enhver tredjeperson , som umiddelbart og individuelt beroeres deraf , med henblik paa proevelse af denne handlings lovlighed .

    Sagen skal forelaegges for Kommissionen inden for en frist af femten dage fra den dag , da vedkommende faar kendskab til den paagaeldende handling .

    Kommissionen traeffer afgoerelse inden for en frist af en maaned . Foreligger ingen afgoerelse inden denne frists udloeb , betragtes sagen som afvist .

    Artikel 23

    Denne forordning traeder i kraft paa tredjedagen efter offentliggoerelsen i De Europaeiske Faellesskabers Tidende .

    Denne forordning er bindende i alle enkeltheder og gaelder umiddelbart i hver medlemsstat .

    Udfaerdiget i Luxembourg , den 26 . maj 1975 .

    Paa Raadets vegne

    M . A . CLINTON

    Formand

    ( 1 ) EFT nr . C 7 * af 3 . 7 . 1974 , s . 33 .

    ( 2 ) EFT nr . C 1 * af 19 . 9 . 1974 , s . 37 .

    ( 3 ) EFT nr . C 112 af 20 . 12 . 1973 , s . 3 .

    ( 4 ) EFT nr . C 13 af 12 . 2 . 1974 , s . 1 .

    Top