Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen (Eiopa)

Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen (Eiopa)

 

SAMENVATTING VAN:

Verordening (EU) nr. 1094/2010 tot oprichting van de Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen (Eiopa)

WAT IS HET DOEL VAN DE VERORDENING?

  • De verordening strekt tot oprichting van de Eiopa, een orgaan van de Europese Unie (EU) dat bijdraagt aan de coördinatie tussen nationale autoriteiten en de consistente toepassing van het EU-recht voor de sector verzekeringen en bedrijfspensioenen in EU-lidstaten.
  • Het doel is financiële stabiliteit en het vertrouwen van het publiek in de verzekerings- en pensioenmarkten bevorderen.
  • De verordening moet de rechten beschermen van verzekeringnemers, deelnemers aan pensioenregelingen en begunstigden.

KERNPUNTEN

Consistente toepassing van de wetgeving

  • De Eiopa stelt technische reguleringsnormen behorend bij wetgeving die de Raad en het Europees Parlement hebben vastgesteld voor:
    • verzekerings- en herverzekeringsmaatschappijen;
    • financiële conglomeraten (grote financiële ondernemingen die in verschillende financiële sectoren actief zijn);
    • bedrijfspensioenen;
    • verzekeringstussenpersonen (bedrijven die pensioenen en verzekeringen verkopen).
  • De Eiopa is ook bevoegd om richtsnoeren en aanbevelingen te geven over de toepassing van relevant EU-recht.

Marktontwikkelingen

  • Om de stabiliteit van verzekeringsmarkten te garanderen en verzekeringnemers, deelnemers aan pensioenregelingen en begunstigden te beschermen, voert de Eiopa uiteenlopende taken uit. Tot deze taken behoren het monitoren van consumententrends en het beoordelen van mogelijke marktrisico’s en zwakke plekken.
  • Onder bepaalde strenge voorwaarden kan de Eiopa financiële activiteiten tijdelijk verbieden of beperken als deze een bedreiging vormen voor de stabiliteit van het financiële systeem of aanzienlijke financiële schade kunnen toebrengen aan gebruikers of consumenten van financiële diensten.

Inbreuk op de wet

  • De Eiopa is bevoegd om een inbreuk op de wet door een nationale autoriteit te onderzoeken wanneer deze nationale autoriteit er niet voor zorgt dat een financiële instelling aan het EU-recht voldoet.
  • De Eiopa kan binnen twee maanden een aanbeveling aan deze nationale autoriteit geven. De Europese Commissie kan vervolgens een formeel advies uitbrengen waarin zij de betreffende autoriteit opdraagt de nodige actie te ondernemen om aan de wet te voldoen. Als de nationale autoriteit daarna nog steeds niet aan de wet voldoet, kan de Eiopa onder bepaalde strikte voorwaarden een besluit rechtstreeks tot de financiële instelling richten. Dit besluit heeft voorrang op eerdere door de nationale autoriteit genomen besluiten over dezelfde aangelegenheid.

Toezichtconvergentie

Wijzigingsverordening (EU) 2019/2175 verruimde de reikwijdte van de rol en taken van de Eiopa. Deze verordening waarborgt dat de Eiopa:

  • nationale toezichthouders kan bijstaan bij het gebruik en de goedkeuring van interne modellen — die door verzekeringsmaatschappijen worden gebruikt voor het berekenen van de solvabiliteitskapitaalvereisten — en zo bijdraagt aan meer convergente resultaten in de lidstaten;
  • convergente toezichtspraktijken binnen de interne markt van de EU kan bevorderen en bevoegde autoriteiten kan bijstaan bij de bescherming van verzekeringnemers in grensoverschrijdende geschillen door de invoering van platforms voor samenwerking — die kunnen worden opgericht wanneer de bevoegde autoriteiten een behoefte tot coördineren vaststellen in het licht van specifieke marktontwikkelingen — en verbeterde informatie-uitwisseling tussen de verschillende toezichthouders van verzekeringsmaatschappijen die grensoverschrijdend opereren;
  • samen met andere Europese toezichthoudende autoriteiten, het werk van de nationale toezichthouders beoordeelt (collegiale toetsingen) en verslagen publiceert om naleving te stimuleren en transparantie te vergroten;
  • in geval van witwassen van geld en financiering van terrorisme door financiëlesectordeelnemers of bevoegde autoriteiten binnen haar mandaat, haar voorafgaande toestemming geeft wanneer een besluit moet worden genomen door de Europese Bankautoriteit (die op dit gebied overkoepelende bevoegdheden ten aanzien van alle Europese toezichthoudende autoriteiten heeft).

VANAF WANNEER IS DE VERORDENING VAN TOEPASSING?

  • Verordening (EU) nr. 1094/2010 is van toepassing sinds 1 januari 2011 (uitgezonderd artikel 76 over voorbereidende maatregelen en artikel 77, lid 1 en 2 over overgangsbepalingen voor het personeel, die van toepassing zijn sinds 16 december 2010).
  • Wijzigingsverordening (EU) 2019/2175 is sinds 1 januari 2020 van toepassing.

ACHTERGROND

Zie voor meer informatie:

BELANGRIJKSTE DOCUMENT

Verordening (EU) nr. 1094/2010 van het Europees Parlement en de Raad van 24 november 2010 tot oprichting van een Europese toezichthoudende autoriteit (Europese Autoriteit voor verzekeringen en bedrijfspensioenen), tot wijziging van Besluit nr. 716/2009/EG en tot intrekking van Besluit 2009/79/EG van de Commissie (PB L 331 van 15.12.2010, blz. 48-83).

Achtereenvolgende wijzigingen in Verordening (EU) nr. 1094/2010 werden in de basistekst opgenomen. Deze geconsolideerde versie is enkel van documentaire waarde.

GERELATEERDE DOCUMENTEN

Richtlijn 2014/65/EU van het Europees Parlement en de Raad van 15 mei 2014 betreffende markten voor financiële instrumenten en tot wijziging van Richtlijn 2002/92/EG en Richtlijn 2011/61/EU (PB L 173 van 12.6.2014, blz. 349-496).

Zie de geconsolideerde versie.

Verordening (EU) nr. 1096/2010 van de Raad van 17 november 2010 tot toewijzing aan de Europese Centrale Bank van specifieke taken betreffende de werking van het Europees Comité voor systeemrisico’s (PB L 331 van 15.12.2010, blz. 162-164).

Besluit 2004/9/EG van de Commissie van 5 november 2003 tot instelling van het Europees Comité voor verzekeringen en bedrijfspensioenen (PB L 3 van 7.1.2004, blz. 34-35).

Laatste bijwerking 14.12.2021

Naar boven