Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Interinstitutioneel akkoord betreffende begrotingsdiscipline, samenwerking en beheer

Juridische status van het document Deze samenvatting is gearchiveerd en wordt niet meer bijgewerkt omdat het betrokken document achterhaald of niet meer van kracht is.

Interinstitutioneel akkoord betreffende begrotingsdiscipline, samenwerking en beheer

Het Interinstitutioneel Akkoord van 2013 heeft tot doel uitvoering te geven aan begrotingsdiscipline en het verloop van de jaarlijkse begrotingsprocedure en de samenwerking tussen de instellingen van de Europese Unie in begrotingszaken te verbeteren, alsmede een goed financieel beheer te waarborgen.

BESLUIT

Interinstitutioneel Akkoord van 2 december 2013 tussen het Europees Parlement, de Raad en de Commissie betreffende de begrotingsdiscipline, de samenwerking in begrotingszaken en een goed financieel beheer.

SAMENVATTING

In december 2013 werd het Akkoord betreffende de begrotingsdiscipline, de samenwerking in begrotingszaken en een goed financieel beheer (IIA) gesloten tussen het Europees Parlement, de Raad en de Commissie.

Het IIA werd parallel aangenomen aan het meerjarig financieel kader (MFK), het zevenjarenplan van de EU voor de periode 2014-2020. Het MFK bedraagt 960 miljard euro aan vastleggingskredieten (wettelijke belofte voor het verschaffen van financiering) en 908,4 miljard euro aan betalingen (daadwerkelijke overdracht aan begunstigden) over een periode van zeven jaar, uitgedrukt in constante prijzen van het jaar 2011.

Het IIA bestaat uit drie delen:

  • Deel I bevat aanvullende bepalingen bij het MFK 2014-2020, alsmede bepalingen betreffende bijzondere instrumenten die niet in het MFK zijn opgenomen, waaronder de reserve voor noodhulp (gebruikt voor de financiering van o.a. humanitaire hulp en de beheersing van crisissituaties), het Solidariteitsfonds van de Europese Unie, het flexibiliteitsinstrument (gebruikt om uitgaven te financieren die niet zouden kunnen worden gefinancierd binnen de grenzen van de beschikbare begrotingsrubrieken), het Europees Fonds voor aanpassing aan de globalisering en de marge voor onvoorziene uitgaven (een laatste redmiddel om op onvoorziene omstandigheden te kunnen reageren). Hierin worden ook procedures vastgesteld voor het gebruik van deze middelen.
  • Deel II heeft tot doel de samenwerking tussen het Parlement, de Raad en de Commissie met betrekking tot begrotingszaken te verbeteren. Dit kan bijvoorbeeld leiden tot meer openheid tijdens alle fasen van de begrotingsonderhandelingen en meer informatie over hoe EU-geld uitgegeven wordt.
  • Deel III heeft betrekking op een goed financieel beheer van EU-middelen. Het behandelt aspecten als de evaluatie van uitgaven en een financiële programmering om ervoor te zorgen dat de uitgaven effectief zijn.

In de bijlage van het akkoord staan gedetailleerde regels voor samenwerking tussen de instellingen tijdens een begrotingsprocedure. Deze omvatten:

  • het vaststellen van een pragmatisch tijdschema;
  • het bepalen van prioriteiten;
  • het opstellen van een ontwerpbegroting en actualisering van ramingen;
  • specifieke besluitvormingsprocessen in verschillende fasen van het begrotingsproces;
  • het wijzigen van begrotingen;
  • de kwestie van niet-afgewikkelde vastleggingen (nog niet omgezet in betalingen).

Voor iedere wijziging in dit akkoord is de gezamenlijke instemming van alle instellingen vereist.

Achtergrond

Kijk voor meer informatie ook op:

REFERENTIES

Besluit

Datum van inwerkingtreding

Uiterste datum voor omzetting in nationaal recht

Publicatieblad van de Europese Unie

Interinstitutioneel Akkoord

23.12.2013

-

PB C 373 van 20.12.2013

GERELATEERDE BESLUITEN

Verordening (EU, Euratom) nr. 1311/2013 tot bepaling van het meerjarig financieel kader voor de jaren 2014-2020 (PB L 347 van 20.12.2013).

Laatste wijziging: 24.04.2014

Naar boven