Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R2465

    Rådets förordning (EU) 2022/2465 av den 12 december 2022 om ändring av bilaga I till förordning (EEG) nr 2658/87 om tulltaxe- och statistiknomenklaturen och om Gemensamma tulltaxan

    ST/15095/2022/INIT

    EUT L 322, 16/12/2022, p. 81–84 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 17/06/2023

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2022/2465/oj

    16.12.2022   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 322/81


    RÅDETS FÖRORDNING (EU) 2022/2465

    av den 12 december 2022

    om ändring av bilaga I till förordning (EEG) nr 2658/87 om tulltaxe- och statistiknomenklaturen och om Gemensamma tulltaxan

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 31,

    med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

    av följande skäl:

    (1)

    Unionens marknad för vissa insatsvaror för kvävegödselmedel är i hög grad beroende av import från tredjeländer. Under 2021 importerade unionen 2,9 miljoner ton ammoniak och 4,7 miljoner ton urea för att producera kvävegödselmedel. Priserna på dessa produkter ökade avsevärt under 2021 och har stigit ytterligare i år.

    (2)

    För närvarande importeras en betydande del av dessa insatsvaror för kvävegödselmedel till unionen från tredjeländer som åtnjuter förmånstillträde till unionsmarknaden, vilket innebär att importen är tullfri. Unionen importerar dock en stor mängd insatsvaror för kvävegödselmedel med ursprung i länder som omfattas av Gemensamma tulltaxan som anges i rådets förordning (EEG) nr 2658/87 (1), med tullsatser som för närvarande varierar mellan 5,5 % och 6,5 %.

    (3)

    I kommissionens meddelande av den 23 mars 2022 om att säkra livsmedelsförsörjningen och stärka motståndskraften i livsmedelssystemen noterar kommissionen att råvarumarknaderna redan före den ryska invasionen av Ukraina drabbades av en betydande prisökning, som återspeglades på jordbruksmarknaderna genom de ökade kostnaderna för energi och gödningsmedel och en därav följande ökning av priserna på jordbruksprodukter. Kommissionen noterar att invasionen av Ukraina och en global kraftig ökning av råvarupriserna har drivit upp priserna ytterligare på jordbruksmarknaderna och avslöjar sårbarheterna i unionens livsmedelssystem, som delvis är beroende av import av gödselmedel. Detta ökar producenternas kostnader och påverkar livsmedelspriserna, vilket ger upphov till oro när det gäller konsumenternas köpkraft och inkomsterna för jordbrukare i unionen. Kommissionen betonar att på kort sikt måste dock kostnaden för och tillgången till mineralgödselmedel fortsätta att prioriteras, i avvaktan på övergången till användning av hållbara typer av gödselmedel eller gödselmetoder. Under denna period måste gödselmedelsindustrin i unionen ha tillgång till den import som krävs, inklusive insatsvaror för att producera gödselmedel inom unionen. Kommissionen betonar också att priserna på och utbudet av gödselmedel för jordbrukare kommer att övervakas för att se till att utsikterna för unionens skördar inte äventyras.

    (4)

    Mot bakgrund av detta är det lämpligt att vidta åtgärder för att minska kostnaderna för unionens producenter av gödselmedel vid import av insatsvaror som är nödvändiga för produktion av kvävegödselmedel.

    (5)

    Dessutom, och i en tid av brist på kvävegödselmedel på de internationella marknaderna, utgör tullar på import till unionen av insatsvaror som ammoniak och urea ett hinder för försörjningen på unionsmarknaden jämfört med andra världsmarknader som inte har några importtullar. Skillnaden i tullhänseende hindrar också ansträngningarna för att diversifiera unionens import.

    (6)

    Det är därför lämpligt att tillfälligt upphäva de tullar enligt Gemensamma tulltaxan som avses i artikel 56.2 c i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 952/2013 (2) för vissa insatsvaror för kvävegödselmedel. Denna tillfälliga åtgärd bör tillämpas under sex månader från och med den dag då den här förordningen träder i kraft. För att möjliggöra en bedömning av åtgärdens effekter bör kommissionen utarbeta en rapport och lägga fram den för rådet.

    (7)

    Samtidigt ska unionen, i enlighet med artikel 21.3 i fördraget om Europeiska unionen, säkerställa samstämmighet mellan de olika områden som omfattas av dess yttre åtgärder och mellan dess yttre åtgärder och övrig unionspolitik.

    (8)

    Relationerna mellan unionen och Ryska federationen har utvecklats mycket negativt under de senaste åren, med en särskild försämring under de senaste månaderna när det gäller Ryska federationens åsidosättande av internationell rätt, särskilt dess oprovocerade och omotiverade anfallskrig mot Ukraina.

    (9)

    Sedan juli 2014 har unionen gradvis infört restriktiva åtgärder mot Ryska federationen. I sina slutsatser av den 24 februari 2022 konstaterade Europeiska rådet att Ryska federationens oprovocerade och omotiverade militära aggression mot Ukraina allvarligt strider mot internationell rätt och principerna i Förenta nationernas stadga, samt undergräver den europeiska och globala säkerheten och stabiliteten.

    (10)

    Nyligen, den 3 juni 2022, antog rådet ett sjätte sanktionspaket mot Ryska federationen på grund av landets fortsatta anfallskrig mot Ukraina och de rapporterade grymheter som ryska väpnade styrkor gjort sig skyldiga till i Ukraina.

    (11)

    Även om Ryska federationen är medlem i Världshandelsorganisationen befrias unionen, genom de undantag som gäller enligt avtalet om upprättande av Världshandelsorganisationen, särskilt artikel XXI i Gatt 1994, från skyldigheten att bevilja produkter som importeras från Ryska federationen de förmåner som beviljas likadana produkter som importeras från andra länder (behandling som mest gynnad nation).

    (12)

    Det vore därför inte lämpligt att tillåta att import från Ryska federationen omfattas av tullfrihet och behandling som mest gynnad nation när det gäller de produkter som omfattas av denna förordning.

    (13)

    Situationen mellan unionen och Belarus har också försämrats under de senaste åren på grund av regimens åsidosättande av internationell rätt, grundläggande rättigheter och mänskliga rättigheter. Dessutom har Belarus stött Ryska federationens anfallskrig mot Ukraina från allra första början, bland annat genom att tillåta Ryska federationen att avfyra ballistiska robotar från Belarus territorium, möjliggöra transport av rysk militär personal och tunga vapen, stridsvagnar och militära transportörer, tillåta ryska militärflygplan att flyga över belarusiskt luftrum till Ukraina, tillhandahålla tankstationer och lagra ryska vapen och militär utrustning i Belarus.

    (14)

    Sedan oktober 2020 har unionen gradvis infört restriktiva åtgärder mot Belarus. Den 2 december 2021 antog rådet ett femte sanktionspaket på grund av fortsatta kränkningar av de mänskliga rättigheterna och utnyttjande av migranter. Ytterligare sanktionspaket antogs den 24 februari, 2 mars, 9 mars och 3 juni 2022 mot bakgrund av Belarus inblandning i Ryska federationens omotiverade och oprovocerade anfallskrig mot Ukraina. Belarus är dessutom inte medlem i Världshandelsorganisationen. Unionen är därför enligt avtalet om upprättande av Världshandelsorganisationen inte skyldig att bevilja produkter från Belarus behandling som mest gynnad nation. Dessutom tillåter handelsavtal åtgärder som är motiverade på grundval av tillämpliga undantagsklausuler, särskilt säkerhetsundantag.

    (15)

    Mot bakgrund av detta är det lämpligt att undanta Ryska federationen och Belarus från tillämpningsområdet för de autonoma tullbefrielser som fastställs i denna förordning, med tillämpning av de allmänna bestämmelserna om tullar i bilaga I till förordning (EEG) nr 2658/87, särskilt Del 1 avsnitt I del B punkt 1 i den bilagan.

    (16)

    Import av insatsvaror för kvävegödselmedel med ursprung i Ryska federationen och Belarus bör därför inte omfattas av tullbefrielsen. I stället bör importen av de produkter som omfattas av denna förordning från Ryska federationen och Belarus fortsätta att beläggas med den importtull som de tidigare omfattades av.

    (17)

    Mot bakgrund av den betydande och plötsliga prisökningen på insatsvaror för produktion av kvävegödselmedel, som förvärrats av den nödsituation som Ryska federationens anfallskrig mot Ukraina orsakade på marknaden för gödselmedel, bör denna förordning träda i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    (18)

    Bilaga I till förordning (EEG) nr 2658/87 bör därför ändras i enlighet med detta.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Bilaga I till förordning (EEG) nr 2658/87 ska ändras på följande sätt:

    1.

    I del 2 avdelning VI kapitel 28 ska texten till KN-nummer 2814 10 00 i kolumn 3 (”Konventionell tullsats (%)”) ersättas med följande:

    ”5,5 (*1)

    (*1)  Autonom tullfrihet under en period på sex månader från och med den 16 december 2022, utom för Ryssland och Belarus där en tullsats på 5,5 % tillämpas, enligt rådets förordning (EU) 2022/2465.”"

    2.

    I del 2 avdelning VI kapitel 31 ska texten till KN-nummer 3102 10 10 och 3102 10 90 i kolumn 3 (”Konventionell tullsats (%)”) ersättas med följande:

    ”6,5 (*2)

    (*2)  Autonom tullfrihet under en period på sex månader från och med den 16 december 2022, utom för Ryssland och Belarus där en tullsats på 6,5 % tillämpas, enligt rådets förordning (EU) 2022/2465.”"

    Artikel 2

    Senast den 17 maj 2023 ska kommissionen utarbeta och förelägga rådet en rapport med en utvärdering av konsekvenserna av den tullbefrielse som fastställs i denna förordning. På grundval av den rapporten ska kommissionen, om så är lämpligt, lägga fram ett lagstiftningsförslag om förlängning av den tullbefrielsen.

    Artikel 3

    Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Den upphör att gälla den 17 juni 2023.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel 12 december 2022.

    På rådets vägnar

    J. BORRELL FONTELLES

    Ordförande


    (1)  Rådets förordning (EEG) nr 2658/87 av den 23 juli 1987 om tulltaxe- och statistiknomenklaturen och om Gemensamma tulltaxan (EGT L 256, 7.9.1987, s. 1).

    (2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 952/2013 av den 9 oktober 2013 om fastställande av en tullkodex för unionen (EUT L 269, 10.10.2013, s. 1).


    Top