Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003R0129

    Kommissionens förordning (EG) nr 129/2003 av den 24 januari 2003 om närmare bestämmelser för fastställande av maskstorlek och garntjocklek på nätredskap

    EGT L 22, 25/01/2003, p. 5–14 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 13/06/2008; upphävd genom 32008R0517

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2003/129/oj

    32003R0129

    Kommissionens förordning (EG) nr 129/2003 av den 24 januari 2003 om närmare bestämmelser för fastställande av maskstorlek och garntjocklek på nätredskap

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 022 , 25/01/2003 s. 0005 - 0014


    Kommissionens förordning (EG) nr 129/2003

    av den 24 januari 2003

    om närmare bestämmelser för fastställande av maskstorlek och garntjocklek på nätredskap

    EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

    med beaktande av rådets förordning (EG) nr 850/98 av den 30 mars 1998 för bevarande av fiskeresurserna genom tekniska åtgärder för skydd av unga exemplar av marina organismer(1), senast ändrad genom förordning (EG) nr 973/2001(2), särskilt artikel 48 i denna, och

    av följande skäl:

    (1) Förordning (EEG) nr 2108/84 av den 23 juli 1984 om närmare bestämmelser för fastställande av maskstorlek för nätredskap(3), ändrad genom förordning (EG) nr 2550/97(4), har genomgått omfattande förändringar och eftersom nya ändringar behöver göras, bör den för klarhetens och enkelhetens skull ersättas med den här förordningen.

    (2) För att säkerställa att de tekniska åtgärderna för bevarande av fiskeresurserna följs är det nödvändigt att ange närmare bestämmelser för fastställande av maskstorlek och garntjocklek på nätredskap.

    (3) För genomförande av kontroller är det nödvändigt att ange vilken typ av mätverktyg som används, hur den skall användas, hur de maskor som skall mätas väljs ut, vilken metod som används för att mäta varje maska, hur nätredskapets maskstorlek skall beräknas, vilket förfarande som används för urval av garn för bedömning av garntjocklek samt att beskriva kontrollförfarandets olika moment.

    (4) Det bör fastställas vilka villkor som skall gälla för att man i ett kontrollförfarande skall kunna slå fast att nätredskapets garntjocklek överskrider den högsta tillåtna tjockleken.

    (5) I fall då befälhavaren på ett fartyg ifrågasätter mätresultatet vid en inspektion bör det finnas bestämmelser för en ytterligare och slutlig mätning.

    (6) De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från Förvaltningskommittén för fiske och vattenbruk.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    KAPITEL I

    ALLMÄNNA BESTÄMMELSER

    Artikel 1

    Definitioner

    I denna förordning avses med

    a) aktiva redskap: trålar, snurrevadar och liknande släpredskap.

    b) passiva redskap: fasta garn, insnärjningsnät, grimgarn som kan bestå av ett eller flera separata garn med linor upptill och nedtill samt med sammanbindande linor, och eventuellt med förankrings-, flyt- och navigationsredskap.

    KAPITEL II

    MASKSTORLEK PÅ AKTIVA REDSKAP

    Artikel 2

    Mätverktyg för bestämning av maskstorlek

    1. Mätstickor som används för att bestämma maskstorlek skall vara 2 mm tjocka, plana och gjorda av ett hållbart och formbeständigt material. De skall ha antingen en serie parallellsidiga sektioner som förbinds genom mellanliggande sektioner som smalnar av i förhållandet 1:8 på varje sida eller enbart sidor som smalnar av enligt samma förhållande. De skall vara försedda med ett hål i den smalaste änden.

    2. Mätverktygen skall vara märkta "EG-mätverktyg". På mätverktygets översida skall bredden i millimeter vara angiven både på parallellsidiga sektioner, om sådana finns, och på avsmalnande sektioner. I det senare fallet skall bredden vara angiven i millimeter och med jämna mellanrum. En förlaga till mätverktygen finns i bilaga I.

    Artikel 3

    Mätverktygets användning i diagonalmaskor

    1. Vid mätning av diagonalmaskor skall nätredskapet hållas utsträckt i maskornas diagonalriktning enligt bilden i bilaga II.

    2. Den i artikel 2 beskrivna mätverktygets smalaste ände skall föras in i maskans öppning vinkelrätt mot nätets plan.

    3. Mätverktyget skall föras in i maskans öppning antingen manuellt eller med hjälp av en vikt eller dynamometer tills den stoppas av maskans motstånd vid de avsmalnande sidorna.

    Artikel 4

    Mätverktygets användning i kvadratmaskor

    1. När det gäller nätstycken med kvadratmaskor skall nätredskapet sträckas först i maskornas ena diagonala riktning och sedan i den andra diagonala riktningen enligt bilaga II.

    2. Det förfarande som fastställs i artikel 3.2 och 3.3 skall tillämpas vid mätning av kvadratmaskornas båda diagonala riktningar.

    Artikel 5

    Urval av maskor

    1. De maskor som skall mätas skall utgöra en rad av 20 på varandra följande maskor i nätets längdriktning.

    2. Maskor på ett avstånd av mindre än 50 cm från linor, lister eller bottenstropp, med undantag av nätstycken med kvadratmaskor, skall inte mätas. Avståndet skall mätas vinkelrätt mot linorna, listerna eller bottenstroppen med nätet sträckt i mätningens riktning. Maskor som lagats eller rivits sönder eller i vilka tillbehör till nätet är fastsatta skall inte heller mätas.

    3. Trots vad som sägs i punkt 1 behöver de maskor som skall mätas inte följa på varandra om detta hindras genom tillämpningen av punkt 2.

    Artikel 6

    Mätning av varje maska

    1. Näten skall mätas endast när de är våta och inte nedfrysta.

    2. Storleken på diagonalmaskan skall anses vara den bredd som mätverktyget har på det ställe där den inte går att föra in längre när mätverktyget används enligt artikel 3.

    3. Storleken på varje kvadratmaska skall anses vara den bredd som mätverktyget har på det ställe där den inte går att föra in längre när båda diagonalerna mäts enligt artikel 4.

    Om mätningen av diagonalerna i en enskild maska ger olika resultat skall storleken på den största diagonalen användas vid beräkning av maskstorlek på ett nätstycke med kvadratmaskor.

    Artikel 7

    Fastställande av nätredskapets maskstorlek

    Nätredskapets maskstorlek skall anses vara det aritmetiska medelvärdet, uttryckt i millimeter, av samtliga maskor som valts ut och mätts i enlighet med artiklarna 5 och 6; medelvärdet skall avrundas till närmaste millimetertal.

    Artikel 8

    Inspektionsförfarande

    1. Inspektören skall mäta en serie om 20 maskor, utvalda i enlighet med artikel 5, genom att föra in mätverktyget manuellt utan att använda någon vikt eller dynamometer.

    Maskstorleken skall sedan bestämmas enligt artikel 7.

    2. Om beräkningen av maskstorleken visar att denna inte stämmer överens med gällande regler skall ytterligare två serier om 20 maskor, utvalda i enlighet med artikel 5, mätas.

    Maskstorleken skall sedan beräknas ytterligare en gång i enlighet med artikel 7, på grundval av samtliga de 60 maskor som nu mätts. Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 9 skall den på detta sätt beräknade maskstorleken vara nätredskapets maskstorlek.

    Artikel 9

    Mätning vid tvister

    1. Om befälhavaren på fartyget inte godtar den maskstorlek som fastställts i enlighet med artikel 8 får denna mätning inte ligga till grund för fastställandet av maskstorleken, utan nätredskapet skall mätas på nytt.

    2. En vikt eller en dynamometer fäst vid mätinstrumentet skall användas vid den nya mätningen.

    Inspektören skall efter eget gottfinnande välja mellan vikten och dynamometern.

    Vikten skall fästas med en krok i hålet vid mätverktygets smalaste ände. Dynamometern kan fästas antingen i hålet vid mätverktygets smalaste ände eller vid dess bredaste del.

    Viktens eller dynamometerns precision skall intygas av den behöriga nationella myndigheten.

    3. När den maskstorlek som fastställts enligt artikel 8 är högst 35 mm skall en kraft av 19,61 newton användas på nätet (vilket motsvarar en massa på 2 kg); på övriga nät skall en kraft av 49,03 newton användas (vilket motsvarar en massa på 5 kg).

    4. När en vikt eller dynamometer används skall en enda serie om 20 maskor mätas för fastställande av maskstorleken i enlighet med artikel 7.

    5. Resultatet av denna mätning skall vara definitivt.

    KAPITEL III

    MASKSTORLEK PÅ PASSIVA REDSKAP

    Artikel 10

    Mätverktyg för bestämning av maskstorlek

    1. Mätverktyget skall vara gjort av ett hållbart och formbeständigt material. En förlaga till mätverktyget finns i bilaga III.

    2. När mätverktyget för maskor dras ut skall det kunna mäta maskstorlekar på upp till 300 mm. Skalan skall graderas med intervaller på 1, 5 och 10 millimeter.

    3. Mätverktyg för maskor som uppfyller kraven i punkterna 1 och 2 skall märkas "EG-mätverktyg".

    4. Mätverktygets käftar som mäter maskans öppning skall vara minst en millimeter, men högst 3 millimeter tjocka och ha rundade kanter.

    5. Vid mätning av en utsträckt maska får endast handkraft användas.

    Artikel 11

    Urval av maskor

    1. Inspektören skall välja tjugo maskor från nätredskapet. För grimgarn skall maskorna väljas från den del av nätredskapet som har de minsta maskorna.

    2. Urvalet skall under inga omständigheter omfatta följande:

    a) Maskor upptill eller nedtill på en nätkant som är fäst vid en tågända eller stödram eller andra tillbehör.

    b) Maskor som befinner sig inom två maskor från tillsnörningar och linor.

    c) Trasiga eller reparerade maskor.

    Artikel 12

    Mätning av varje maska

    1. Nätredskapen skall mätas när de inte är nedfrysta.

    2. Inspektören skall mäta öppningen på varje maska genom att föra in mätverktyget i en maska i den längsta riktningen och maskan skall sträckas ut manuellt till dess maskans sidor är sträckta och spända.

    Artikel 13

    Fastställande av nätredskapets maskstorlek

    Maskstorleken skall anses vara det aritmetiska medelvärdet, avrundat till närmaste millimetertal, av summan av resultaten av mätningen av var och en av de utvalda och mätta maskorna.

    Artikel 14

    Inspektionsförfarande

    Inspektören skall mäta en serie på 20 maskor som valts ut i enlighet med artikel 11. Maskstorleken skall sedan bestämmas enligt artikel 13.

    Artikel 15

    Mätning vid tvister

    Om befälhavaren inte godtar mätningsresultatet skall inspektören på nytt välja ut och mäta 20 maskor i en annan del av nätet i enlighet med bestämmelserna i artiklarna 11-14. Maskstorleken skall sedan beräknas ytterligare en gång i enlighet med artikel 13, på grundval av de 40 maskor som nu mätts. Resultatet av denna mätning skall vara slutgiltigt.

    KAPITEL IV

    GARNTJOCKLEK

    Artikel 16

    Mätverktyg för fastställande av garntjocklek

    1. Mätverktyg som används för att fastställa garntjocklek skall vara gjorda av hållbart, korrosionsbeständigt material. En förlaga till mätverktyget finns i bilaga IV.

    2. När verktygets käftar är stängda skall varje cirkulärt hål ha diametern i millimeter angiven på en av käftarna i närheten av hålet. Käftarna är stängda när ytorna på käftarnas båda inre sidor berör varandra och är parallella.

    3. Mätverktyg för maskor som uppfyller kraven i punkterna 1 och 2 skall märkas "EG-mätverktyg".

    Artikel 17

    Urval av garn som skall bedömas

    1. Inspektören skall välja ut de maskor som skall mätas från en del av nätet som har den maximalt tillåtna garntjockleken.

    2. Garn i en maska som är trasig eller har lagats skall inte väljas ut.

    3. Om en utvald maska är trasig eller visar sig ha blivit lagad får inspektören välja andra maskor var som helst i nätet.

    Artikel 18

    Bedömning av garntjockleken

    1. Garnen skall bedömas när de inte är nedfrysta.

    2. Garntjocklek i nätredskap med diagonalmaskor skall bedömas, i enlighet med bilaga II, på följande sätt:

    a) När det gäller nät med enkeltrådigt garn skall mätningen göras på garnet i motstående sidor i en serie av tio maskor.

    b) När det gäller nät med dubbeltrådigt garn skall mätningen göras på båda garntrådarna i motstående sidor i en serie av fem maskor.

    3. Garntjocklek i nätredskap med kvadratmaskor skall bedömas, i enlighet med bilaga II, på följande sätt:

    a) När det gäller nät med enkeltrådigt garn skall mätningen göras på garnet på en sida i en serie av tjugo maskor, och samma sida skall väljas för samtliga utvalda maskor.

    b) När det gäller nät med dubbeltrådigt garn skall mätningen göras på garntrådarna på en sida i en serie av tio maskor, och samma sida skall väljas för samtliga utvalda maskor.

    Artikel 19

    Inspektionsförfarande för fastställande av garntjocklek

    1. Ett mätverktyg med ett cirkulärt hål vars diameter är lika stor som den största tillåtna garntjockleken skall användas av inspektören. Om garntjockleken hindrar stängning av mätverktygets käftar eller om garnet inte löper lätt genom hålet när käftarna är stängda, skall garntjockleken bedömas som negativ av inspektören (-).

    2. Vid mer än 5 negativa bedömningar (-) per 20 bedömda maskor skall inspektören välja ut och bedöma ytterligare 20 nätmaskor i enlighet med artiklarna 17 och 18.

    3. Vid mer än 10 negativa bedömningar (-) per 40 bedömda maskor skall garntjockleken anses överskrida den maximala tjocklek som är tillåten för den delen av nätet.

    Artikel 20

    Fastställande av garntjocklek vid tvister

    Om befälhavaren på ett fartyg ifrågasätter resultatet av den bedömning som gjorts i enlighet med artikel 19 skall bedömningen inte beaktas då garntjockleken fastställs.

    För att fastställa garntjockleken skall inspektören på nytt välja ut och mäta 20 olika maskor i samma del av nätet och vid fler än 5 negativa bedömningar (-) av totalt 20 bedömda maskor skall den garntjocklek som fastställs bedömas överskrida den maximala garntjocklek som är tillåten för den delen av nätet. Resultatet av detta fastställande skall vara definitivt.

    KAPITEL V

    SLUTBESTÄMMELSER

    Artikel 21

    Upphävd förordning

    Förordning (EEG) nr 2108/84 skall upphöra att gälla.

    Hänvisningar till den upphävda förordningen skall tolkas som hänvisningar till den här förordningen i enlighet med jämförelsetabellen i bilaga V.

    Artikel 22

    Ikraftträdande

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

    Artiklarna 17-20 skall tillämpas från och med den 1 juli 2003.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 24 januari 2003.

    På kommissionens vägnar

    Franz Fischler

    Ledamot av kommissionen

    (1) EGT L 125, 27.4.1998, s. 1.

    (2) EGT L 137, 19.5.2001, s. 1.

    (3) EGT L 194, 24.7.1984, s. 22.

    (4) EGT L 349, 19.12.1997, s. 1.

    BILAGA I

    >PIC FILE= "L_2003022SV.000902.TIF">

    BILAGA II

    >PIC FILE= "L_2003022SV.001002.TIF">

    BILAGA III

    >PIC FILE= "L_2003022SV.001102.TIF">

    BILAGA IV

    >PIC FILE= "L_2003022SV.001202.TIF">

    BILAGA V

    Jämförelsetabell

    >Plats för tabell>

    Top