EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R2830

Regulamentul delegat (UE) 2023/2830 al Comisiei din 17 octombrie 2023 de completare a Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului prin stabilirea de norme privind calendarul, administrarea și alte aspecte ale licitării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră

C/2023/6751

JO L, 2023/2830, 20.12.2023, ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2023/2830/oj (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2023/2830/oj

European flag

Jurnalul Ofícial
al Uniunii Europene

RO

Seria L


2023/2830

20.12.2023

REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2023/2830 AL COMISIEI

din 17 octombrie 2023

de completare a Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului prin stabilirea de norme privind calendarul, administrarea și alte aspecte ale licitării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Directiva 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 octombrie 2003 de stabilire a unei scheme de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii și de modificare a Directivei 96/61/CE a Consiliului (1), în special articolul 3d alineatul (3) și articolul 10 alineatul (4),

întrucât:

(1)

Directiva 2003/87/CE de stabilire a unei scheme de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii (EU ETS) a fost revizuită și modificată prin Directiva (UE) 2023/959 a Parlamentului European și a Consiliului (2) în vederea alinierii sale la Regulamentul (UE) 2021/1119 al Parlamentului European și al Consiliului (3), care stabilește un obiectiv privind scădere emisiilor nete cu cel puțin 55 % până în 2030 comparativ cu 1990.

(2)

Începând din 2012, certificatele de emisii sunt scoase la licitație în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 al Comisiei (4), care prevede norme privind calendarul, administrarea și alte aspecte ale licitării certificatelor de emisii în temeiul Directivei 2003/87/CE, asigurându-se că licitarea certificatelor se desfășoară într-un mod deschis, transparent, armonizat și nediscriminatoriu, în cadrul unui proces funcțional.

(3)

Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 trebuie modificat pentru a se ține seama de noile norme și elemente introduse în Directiva 2003/87/CE, printre care se numără extinderea domeniului de aplicare al sistemului existent de comercializare a certificatelor de emisii la transportul maritim și introducerea unu sistem nou și separat de comercializare a certificatelor de emisii pentru clădiri, pentru transportul rutier și pentru activitățile industriale care nu fac obiectul sistemului existent de comercializare a certificatelor de emisii. De asemenea, este necesar să se abordeze modificările aduse procesului de licitare a certificatelor de emisii pentru Mecanismul de redresare și reziliență (5) și pentru Fondul social pentru climă (6), introduse prin articolul 10e, prin articolul 10a alineatul (8b) și prin articolul 30d alineatele (3) și (4) din Directiva 2003/87/CE, precum și modificările aduse funcționării Fondului pentru inovare în temeiul articolului 10a alineatul (8) din directiva respectivă. În plus, este oportun să se clarifice și să se ajusteze dispozițiile existente ale Regulamentului (UE) nr. 1031/2010 pe baza lecțiilor învățate ca urmare a punerii acestuia în aplicare.

(4)

Având în vedere amploarea modificărilor care trebuie aduse normelor actuale, este necesar să se adopte un regulament nou. Prin urmare, Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 trebuie abrogat.

(5)

Articolul 10 alineatul (4) din Directiva 2003/87/CE prevede principiile aplicabile procesului de licitație a certificatelor de emisii. Acesta trebuie să fie previzibil, în special în ceea ce privește atât calendarul și succesiunea licitațiilor, cât și volumul estimat de certificate de emisii care urmează să fie puse la dispoziție. În conformitate cu articolul respectiv, trebuie să se garanteze că licitațiile sunt concepute astfel încât să asigure că întreprinderile mici și mijlocii care intră sub incidența sistemului de comercializare a certificatelor de emisii au un acces deplin, echitabil și egal, că se permite accesul la certificate al operatorilor cu emisii scăzute, că participanții au acces simultan la informații, că participanții nu subminează desfășurarea licitațiilor și că organizarea de licitații și participarea la acestea sunt eficiente din punct de vedere al costurilor, evitându-se costurile administrative nejustificate.

(6)

Prezentul regulament trebuie să se aplice licitării tuturor certificatelor de emisii care fac obiectul Directivei 2003/87/CE.

(7)

Articolul 10 alineatul (1) din Directiva 2003/87/CE impune statelor membre să scoată la licitație certificatele de emisii pentru instalațiile staționare care fac obiectul capitolului III din directiva respectivă, care nu sunt alocate cu titlu gratuit. Astfel, statele membre trebuie să scoată la licitație certificatele de emisii care nu sunt alocate cu titlu gratuit. Ele nu pot nici să recurgă la alte modalități de alocare, nici să rețină sau să anuleze certificatele de emisii care nu sunt alocate cu titlu gratuit în loc de a le scoate la licitație.

(8)

Începând din 2024, în EU ETS vor fi incluse și emisiile generate de transportul maritim. Directiva 2003/87/CE prevede că normele privind licitarea certificatelor de emisii urmează să se aplice activităților de transport maritim în același mod în care se aplică altor activități care intră sub incidența EU ETS.

(9)

Metoda de stabilire a cantității totale de certificate de emisii care urmează să fie alocate pentru aviație și metoda de stabilire a procentului de certificate de acest tip care urmează să fie scoase la licitație au fost modificate, prin eliminarea treptată a alocării cu titlu gratuit pentru sectorul aviației până în 2026. Prin urmare, este necesar să se revizuiască normele specifice prin care se determină volumul care urmează să fie licitat în fiecare an calendaristic în ceea ce privește aviația, în conformitate cu Directiva 2003/87/CE.

(10)

În Regulamentul delegat (UE) 2019/1122 al Comisiei (7), definiția certificatelor generale a fost modificată pentru a include toate certificatele emise după 1 ianuarie 2025 în temeiul capitolului III din Directiva 2003/87/CE, toate certificatele create pentru activitățile de transport maritim în temeiul articolului 3ga din directiva respectivă și toate certificatele create pentru activitățile de aviație în temeiul articolului 3c și al articolului 3d din directiva respectivă. Prin urmare, este necesar să se asigure că aceste certificate de emisii sunt scoase la licitație în comun, în aceleași ferestre de licitație, începând cu 1 ianuarie 2025.

(11)

Începând din 2027, Directiva 2003/87/CE prevede un sistem separat de comercializare a certificatelor de emisii pentru combustibilii utilizați în sectorul clădirilor, în cel al transportului rutier și în alte sectoare care corespund activităților industriale care nu intră sub incidența anexei I la Directiva 2003/87/CE, cum ar fi încălzirea instalațiilor industriale. Pentru scoaterea la licitație a acestor certificate de emisii trebuie stabilite norme specifice, în special cu scopul de a asigura demararea fără probleme a operațiunilor sistemului separat de comercializare a certificatelor de emisii.

(12)

Din motive de simplitate și accesibilitate, certificatele de emisii trebuie licitate prin intermediul unui contract electronic standardizat, pus la dispoziție pentru livrare în termen de două zile de tranzacționare. Aceste termene scurte de livrare limitează orice impact negativ potențial asupra concurenței dintre platformele de licitație și locurile de tranzacționare de pe piața secundară a certificatelor de emisii. În plus, termenele de livrare scurte sunt mai simple și încurajează o participare largă, reducând astfel riscul de abuz de piață. De asemenea, ele asigură o mai bună accesibilitate pentru întreprinderile mici și mijlocii care intră sub incidența sistemului, precum și pentru operatorii cu emisii scăzute.

(13)

Pentru a asigura corectitudinea și eficiența din punctul de vedere al costurilor și pentru a aborda nevoia de reducere a riscului de abuz de piață, licitațiile trebuie să se desfășoare într-un format cu o singură rundă, cu oferte sigilate și cu prețuri uniforme. În plus, problema ofertelor egale trebuie soluționată printr-un proces aleatoriu, întrucât aceasta generează incertitudine pentru ofertanți, care ar putea să facă înțelegeri pe ascuns cu privire la preț.

(14)

Pentru asigurarea certitudinii juridice și a transparenței, prezentul regulament trebuie să conțină dispoziții detaliate privind alte aspecte ale licitațiilor, precum dimensiunea loturilor, posibilitatea de a retrage sau de a modifica ofertele depuse, moneda utilizată pentru licitare și pentru plată, depunerea și prelucrarea cererilor de admitere la licitație, precum și orice refuz, revocare sau suspendare a admiterii.

(15)

Este de așteptat ca prețul de închidere a licitației să se apropie de prețul predominant pe piața secundară. În cazul în care prețul de închidere a unei licitații se situează semnificativ sub prețul predominant de pe piața secundară, este vorba probabil despre o deficiență la nivelul licitației. Dacă se permite ca un astfel de preț de închidere a licitației să predomine, ar putea apărea denaturări ale prețului carbonului și perturbări ale pieței carbonului; de asemenea, nu s-ar asigura faptul că ofertanții plătesc o valoare corectă pentru certificatele de emisii. Prin urmare, este necesar să se stabilească un preț de rezervă pe baza prețului predominant de pe piața secundară în timpul ferestrei de licitație. În cazul în care nu se atinge prețul de rezervă, licitația trebuie anulată. Totuși, prevederea referitoare la anularea licitațiilor nu trebuie să se aplice la începutul unui sistem de licitații pentru care nu s-a dezvoltat încă o piață secundară suficient de lichidă, cum este cazul noului sistem de comercializare a certificatelor de emisii pentru combustibilii utilizați în sectorul clădirilor, în cel al transportului rutier și în alte sectoare. Prin urmare, este necesar să se acorde o derogare de la cerința de a stabili un preț de rezervă pentru perioada inițială de licitare a certificatelor de emisii care fac obiectul capitolului IVa din Directiva 2003/87/CE, până la dezvoltarea unei piețe secundare relevante suficient de lichide.

(16)

Pentru a proteja integritatea licitațiilor, platforma de licitație trebuie să poată anula o licitație atunci există posibilitatea ca aceasta să fie perturbată. Pentru a se evita acumularea volumelor de certificate în cazul anulării mai multor licitații, este necesar să existe posibilitatea ca volumele anulate să fie distribuite în mod egal în cadrul licitațiilor ulterioare care nu includ deja volume anulate din licitațiile anulate anterior.

(17)

Este de dorit ca licitațiile să aibă o frecvență relativ ridicată, pentru a se limita impactul lor asupra funcționării pieței secundare, asigurându-se totodată faptul că licitațiile sunt suficient de extinse încât să atragă o participare suficientă. O astfel de frecvență ridicată reduce riscul de abuz de piață, deoarece scade valoarea aflată în joc pentru ofertanții din cadrul licitațiilor individuale și le sporește flexibilitatea de a utiliza licitațiile viitoare pentru a-și ajusta pozițiile comerciale. Din aceste motive, frecvența trebuie să fie cel puțin săptămânală. Dat fiind volumul mult mai mic al certificatelor de emisii referitoare la aviație, frecvența adecvată a licitațiilor pentru aceste certificate de emisii ar trebui să fie de cel puțin o dată la două luni. Totuși, pentru a se asigura începerea fără probleme a licitațiilor pentru certificatele de emisii care fac obiectul capitolului IVa din Directiva 2003/87/CE, este necesar să se permită ca licitațiile să se desfășoare cu o frecvență mai redusă la demararea sistemului. Dacă se utilizează această flexibilitate, va rezulta un volum mai mare de certificate de emisii pentru fiecare licitație, ceea ce ar putea fi necesar pentru a satisface cererea inițială de certificate pe piața la vedere înainte de dezvoltarea unei piețe secundare suficient de lichide.

(18)

Ca regulă generală, volumul care urmează să fie scos la licitație în fiecare an calendaristic trebuie să fie egal cu volumul certificatelor de emisii atribuite anului respectiv. Volumul licitat urmează să fie stabilit în fiecare an în conformitate cu dispozițiile relevante ale Directivei 2003/87/CE.

(19)

De la 1 ianuarie 2025, certificatele de emisii pentru sectorul aviației, pentru sectorul maritim și pentru sectorul instalațiilor staționare trebuie să fie scoase la licitație împreună. În 2024, certificatele de emisii pentru sectorul maritim și cele pentru instalațiile staționare urmează să fie scoase la licitație împreună. Întrucât noul sistem de comercializare a certificatelor de emisii pentru sectorul clădirilor, pentru cel al transportul rutier și pentru alte sectoare este instituit ca sistem separat, certificatele de emisii din cadrul său urmează să fie scoase la licitație separat de certificatele pentru sectorul aviației, pentru sectorul maritim și pentru sectorul instalațiilor staționare.

(20)

Cu scopul de a oferi previzibilitate pieței carbonului, este necesar să se instituie norme și proceduri clare pentru stabilirea unui calendar detaliat al licitațiilor, cu toate informațiile relevante pentru fiecare licitație în parte, cu mult înainte de începutul fiecărui an calendaristic. Calendarului licitațiilor nu trebuie să i se poată aduce modificări ulterioare decât în anumite situații. Eventualele ajustări trebuie efectuate într-un mod care să afecteze în cel mai mic grad predictibilitatea pieței carbonului, iar calendarele revizuite trebuie să fie publicate, atunci când este posibil, cu mult înaintea datei de la care produce efecte revizuirea.

(21)

Pentru a încuraja participarea și, prin urmare, pentru a asigura un rezultat competitiv al licitației, este necesar un acces deschis. În aceeași măsură, încrederea în integritatea procesului de licitație, în special în ceea ce privește participanții care încearcă să denatureze licitațiile utilizându-le ca instrument pentru spălarea banilor, finanțarea terorismului, activități infracționale sau abuz de piață, este o condiție prealabilă pentru asigurarea participării la licitații și pentru un rezultat competitiv al acestora. Pentru a se asigura integritatea licitațiilor, accesul la licitații trebuie să facă obiectul unor cerințe minime cu privire la cunoașterea adecvată a clientelei și la verificarea eligibilității. Pentru a se asigura eficiența acestor verificări din punctul de vedere al costurilor, eligibilitatea pentru admiterea la licitații trebuie să revină unor categorii de participanți ușor de identificat și bine definite, în special operatorii de instalații staționare, operatorii de aeronave, companiile de transport maritim și entitățile reglementate care fac obiectul sistemului de comercializare a certificatelor de emisii, precum și entitățile financiare reglementate, cum sunt firmele de investiții și instituțiile de credit. De asemenea, ar trebui ca și grupările comerciale ale acestor operatori și entități reglementate să fie eligibile pentru a solicita admiterea la licitații.

(22)

Participanții ar trebui să poată alege dacă să aibă acces la licitații direct prin internet sau printr-o conexiune special concepută ori prin intermediari financiari autorizați și supravegheați. În acest scop, ei trebuie să aibă posibilitatea de a alege alte persoane autorizate de statele membre să liciteze în numele lor sau în numele clienților activității lor principale, în cazul în care activitatea lor principală nu este furnizarea de servicii bancare sau de investiții, cu condiția ca aceste alte persoane să respecte măsuri de protecție a investitorilor și măsuri de precauție privind clientela echivalente cu cele aplicabile firmelor de investiții.

(23)

Pentru a se asigura accesul egal și transparent la licitații, este necesar ca admiterea la licitații să nu poată fi condiționată de calitatea de membru sau de participant pe piața secundară organizată de platforma de licitație sau de orice alt loc de tranzacționare operat de platforma de licitație sau de orice terț. Totuși, participanții la piața secundară organizată de o platformă de licitație care altfel sunt considerați eligibili trebuie să fie admiși la licitații fără cerințe de admitere suplimentare. O platformă de licitație trebuie să refuze sau să revoce accesul la licitații în anumite circumstanțe bine definite care pot afecta integritatea sistemului de licitație.

(24)

Fiecare stat membru trebuie să desemneze un adjudecător, care urmează să fie responsabil cu licitarea certificatelor de emisii în numele statului membru care l-a numit. Trebuie să se prevadă posibilitatea ca același adjudecător să fie desemnat de mai multe state membre. Adjudecătorul trebuie să fie responsabil cu licitarea certificatelor de emisii pe platforma de licitație și cu primirea și plata veniturilor din licitații. Este important ca acordurile dintre statele membre și adjudecătorii acestora să fie compatibile cu acordurile dintre adjudecător și platforma de licitație, iar în cazul unei dispute să prevaleze acordurile dintre adjudecător și platforma de licitație.

(25)

Este esențial să se asigure integritatea adjudecătorilor. Prin urmare, la desemnarea adjudecătorului, este necesar ca statele membre să aibă în vedere, cu prioritate, candidații cu cel mai mic risc de conflict de interese sau de abuz de piață, ținând seama în special de activitățile lor pe piața secundară, dacă este cazul, și de procesele și procedurile lor interne de reducere a riscului de conflict de interese sau de abuz de piață, fără a le afecta capacitatea de a-și îndeplini sarcinile la timp, în conformitate cu cele mai înalte standarde profesionale și de calitate. Pentru a respecta normele de combatere a abuzului de piață, statelor membre trebuie să li se interzică în mod expres să comunice adjudecătorului lor orice informație privilegiată cu privire la licitații. Încălcarea aceste interdicții trebuie pedepsită prin sancțiuni eficace, proporționale și cu efect de descurajare.

(26)

Directiva 2003/87/CE prevede scoaterea la licitație a certificatelor de emisii pentru Fondul pentru inovare, cu scopul de a sprijini inovarea în domeniul tehnologiilor cu emisii scăzute de dioxid de carbon, pentru Fondul pentru modernizare, cu scopul de a îmbunătăți eficiența energetică și de a moderniza sistemele energetice ale anumitor state membre, precum și pentru Mecanismul de redresare și reziliență, cu scopul de a promova independența, securitatea și durabilitatea aprovizionării cu energie a Uniunii. Certificatele respective trebuie scoase la licitație pe platforma de licitație desemnată de Comisie și de statele membre care participă la acțiunea comună de desemnare a platformei respective („platforma comună de licitație”), în conformitate cu principiile și modalitățile procesului de licitație. În acest scop, Banca Europeană de Investiții (BEI) trebuie să fie adjudecătorul pentru aceste fonduri, fără a deveni parte a procedurii comune de achiziții publice pentru platforma comună de licitație. Volumele relevante de certificate de emisii trebuie scoase la licitație în cadrul acelorași licitații ca volumele scoase la licitație de statele membre care participă la acțiunea comună de achiziții pentru platforma comună de licitație.

(27)

În ceea ce privește volumul certificatelor de emisii care urmează să fie scoase la licitație pentru Fondul pentru inovare și pentru Mecanismul de redresare și reziliență, este necesar să se țină seama de obiectivele stabilite în Directiva 2003/87/CE pentru fondurile respective, de resursele disponibile și de veniturile deja obținute. Pentru a se asigura transparența și previzibilitatea pentru participanții la piață, este necesar să se stabilească un volum minim anual care să fie scos la licitație pentru Fondul pentru inovare înainte de orice transfer către Mecanismul de redresare și reziliență. Întrucât Directiva 2003/87/CE stabilește, pentru Mecanismul de redresare și reziliență, obiective generale privind veniturile obținute din licitații, este necesar să se stabilească și volumele anuale inițiale care urmează să fie scoase la licitație pentru mecanismul respectiv. De asemenea, este necesar să se stabilească o procedură de revizuire a volumelor de certificate scoase la licitație în cazul în care veniturile obținute în urma licitațiilor sunt considerate insuficiente pentru a îndeplini obiectivul privind veniturile stabilit în Directiva 2003/87/CE. În cazul în care volumele scoase la licitație nu sunt suficiente, trebuie să existe posibilitatea de a ajusta calendarele de licitație pentru a programa scoaterea la licitație a unor volume suplimentare pentru Mecanismul de redresare și reziliență. Dacă obiectivul privind veniturile obținute din licitații este atins mai devreme, licitarea certificatelor de emisii pentru Mecanismul de redresare și reziliență ar trebui suspendată în conformitate cu dispozițiile relevante din Regulamentul delegat (UE) 2019/1122, iar calendarul licitațiilor ar trebui revizuit în timp util.

(28)

Fondul social pentru climă instituit prin Regulamentul (UE) 2023/955 al Parlamentului European și al Consiliului (8) va oferi finanțare specifică statelor membre pentru a sprijini grupurile vulnerabile cele mai afectate, în special gospodăriile care se confruntă cu sărăcie energetică sau cu sărăcie din perspectiva transporturilor și care sunt afectate de includerea în Directiva 2003/87/CE a emisiilor generate de combustibilii utilizați în sectorul clădirilor și al transportului rutier. Fondul social pentru climă va fi finanțat din scoaterea la licitație a certificatelor din cadrul sistemului EU ETS existent și a certificatelor din noul sistem de comercializare a certificatelor de emisii pentru sectorul clădirilor, pentru cel al transportului rutier și pentru alte sectoare.

(29)

Pentru a se asigura transparența și previzibilitatea pentru participanții la piață, este necesar să se stabilească volumele anuale inițiale care urmează să fie scoase la licitație pentru Fondul social pentru climă în 2027. Pentru perioada 2028-2032 nu este necesar să se stabilească volume anuale inițiale care să fie scoase la licitație, având în vedere angajamentul asumat de a include Fondul social pentru climă în bugetul Uniunii din cadrul financiar multianual ulterior anului 2027. Din motive de eficiență, Comisia trebuie să aibă funcția de adjudecător pentru certificatele de emisii care urmează să fie scoase la licitație pentru Fondul social pentru climă. În scopul asigurării faptului că din licitarea certificatelor de emisii se obțin venituri suficiente pentru a atinge cuantumul anual care urmează să fie alocat Fondului social pentru climă, volumele anuale de certificate prevăzute la articolul 30d alineatele (3) și (4) din Directiva 2003/87/CE care urmează să fie scoase la licitație pentru Fondul social pentru climă trebuie să fie distribuite în perioada ianuarie-august a fiecărui an. Întrucât Directiva 2003/87/CE stabilește obiective privind veniturile care trebuie obținute în urma licitării certificatelor de emisii pentru Fondul social pentru climă, este necesar să se stabilească o procedură de revizuire a volumelor licitate dacă veniturile care trebuie obținute din licitații sunt realizate înainte de perioada stabilită sau dacă sunt insuficiente. Calendarul licitațiilor trebuie revizuit pentru a include certificate de emisii suplimentare care să fie scoase la licitație în perioada septembrie-decembrie în cazul unui deficit de venituri. Dacă veniturile care trebuie obținute în urma licitațiilor sunt realizate mai devreme, scoaterea la licitație a certificatelor de emisii pentru Fondul social pentru climă trebuie suspendată în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2019/1122, iar calendarul licitațiilor trebuie revizuit.

(30)

Articolul 12 alineatul (4) din Directiva 2003/87/CE prevede că statele membre pot (și sunt ferm încurajate) să anuleze certificate de emisii din volumele pe care urmează să le scoată la licitație în cazul închiderii unei capacități de producție de energie electrică de pe teritoriul lor, iar prezentul regulament urmează să stabilească o procedură de notificare în acest sens. Statul membru în cauză trebuie să înștiințeze Comisia cu privire la intenția sa de a anula certificate de emisii, utilizând un model uniform în care să furnizeze dovezi și informații referitoare la instalația închisă, la volumul maxim care urmează să fie anulat și la momentul anulării, precum și o metodologie de stabilire a volumelor exacte care urmează să fie anulate în fiecare an. Aceste informații trebuie comunicate anual, până cel târziu la data de 31 mai a celui de-al doilea an de la notificarea intenției de a anula certificatele. Pentru a menține funcționarea rezervei pentru stabilitatea pieței instituite prin Decizia (UE) 2015/1814 a Parlamentului European și a Consiliului (9), volumul de certificate anulate trebuie dedus din volumele de certificate ale statului membru scoase la licitație numai după efectuarea ajustărilor rezervei pentru stabilitatea pieței pentru anul respectiv. În cazul în care volumul care urmează să fie anulat nu depășește 5 milioane de certificate de emisii, volumul anulării trebuie dedus din certificatele care urmează să fie scoase la licitație de statul membru în cauză în perioada septembrie-decembrie a anului respectiv. În cazul în care volumul care urmează să fie licitat depășește 5 milioane de certificate de emisii, volumul anulării trebuie dedus pe o perioadă de 12 luni începând cu luna septembrie, pentru a reduce la minimum impactul anulării respective asupra pieței. În scopul asigurării transparenței, Comisia trebuie să publice informațiile furnizate de statele membre în conformitate cu modelul, cu excepția cazului în care informațiile respective sunt protejate din motive de confidențialitate.

(31)

O infrastructură comună de licitație, în cadrul căreia o platformă comună de licitație desfășoară licitațiile pe baza unor norme armonizate privind licitarea diferitelor tipuri de certificate de emisii, îndeplinește cel mai bine obiectivele globale ale Directivei 2003/87/CE. Această abordare constituie modalitatea cea mai eficientă din punctul de vedere al costurilor de scoatere la licitație a certificatelor de emisii fără o sarcină administrativă nejustificată, care ar fi inevitabilă în cazul utilizării unor infrastructuri de licitație multiple. Este modalitatea optimă de a asigura un acces deschis, transparent și nediscriminatoriu la licitații, atât de drept, cât și de fapt. O astfel de abordare comună ar asigura previzibilitatea calendarului de licitații și consolidează cel mai bine claritatea semnalului referitor la prețul carbonului. O infrastructură comună de licitație este importantă în special pentru asigurarea accesului echitabil al întreprinderilor mici și mijlocii care fac obiectul sistemului de comercializare a certificatelor de emisii, precum și al operatorilor cu emisii scăzute. O platformă comună de licitație facilitează cea mai largă participare posibilă în întreaga Uniune și, prin urmare, reduce în cea mai mare măsură riscul ca participanții să submineze licitațiile, utilizându-le drept instrument pentru spălarea banilor, finanțarea terorismului, activități infracționale sau abuzuri de piață.

(32)

Desfășurarea licitațiilor, stabilirea și gestionarea calendarului licitațiilor și diferite alte sarcini legate de licitații, precum menținerea unui site actualizat, accesibil în întreaga Uniune, necesită acțiuni comune din partea statelor membre și a Comisiei. Necesitatea acțiunilor comune decurge din amploarea sistemului de comercializare a certificatelor de emisii, care cuprinde întreaga Uniune, din obiectivele politice globale ale Directivei 2003/87/CE și din responsabilitatea directă a Comisiei, în temeiul directivei respective, de a implementa în detaliu o serie de caracteristici ale sistemului de comercializare a certificatelor de emisii. Prin urmare, procedura concurențială de achiziție pentru desemnarea platformei comune de licitație trebuie să constea într-o achiziție comună de către Comisie și statele membre, în sensul articolului 165 alineatul (2) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului (10).

(33)

Procedurile specifice care vor fi urmate pentru achiziționarea platformei comune de licitație trebuie să fie specificate într-un acord între Comisie și statele membre, în care, în conformitate cu articolul 165 alineatul (2) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046, trebuie prevăzute modalitățile practice de evaluare a cererilor de participare și a ofertelor și de atribuire a contractului, precum și legea aplicabilă contractului și instanța competentă de audiere a litigiilor.

(34)

Pentru a atenua orice risc de scădere a concurenței pe piața carbonului, este necesar ca statele membre să aibă posibilitatea de a opta pentru neparticiparea la platforma comună de licitație prin desemnarea propriilor platforme de licitație („platforme separate de licitație”). Platformele separate desemnate trebuie să fie incluse de către Comisie în lista din anexa III la prezentul regulament. Includerea pe această listă trebuie să se bazeze pe o notificare privind platforma separată, adresată Comisiei de către statul membru care a desemnat platforma, și pe o evaluare din partea Comisiei.

(35)

Concurența dintre diferite platforme de licitație potențiale trebuie asigurată printr-o procedură concurențială de achiziție pentru desemnarea platformei de licitație atunci când acest lucru este impus de legislația privind achizițiile – fie a Uniunii, fie națională. Platforma de licitație trebuie să fie conectată la cel puțin un sistem de compensare sau un sistem de decontare. Platformele separate de licitație trebuie desemnate pe o perioadă limitată de cel mult 3 ani, care să poată fi reînnoită pentru încă 2 ani pe parcursul cărora să fie revizuite măsurile care guvernează toate platformele de licitație. Prevederea unei perioade de 3 ani pentru platforma separată de licitație are ca scop asigurarea unui termen minim de desemnare a acesteia, permițând totodată statului membru care o desemnează să participe la platforma comună după expirarea perioadei de 3 ani, dacă dorește; această dispoziție nu aduce atingere capacității statului membru respectiv de a prelungi perioada de desemnare a platformei separate cu încă 2 ani, sub rezerva rezultatelor examinării realizate de Comisie. La expirarea fiecărei perioade de desemnare trebuie să aibă loc o nouă procedură concurențială de achiziție, în cazul în care este necesară o procedură de achiziție în conformitate cu legislația privind achizițiile – fie a Uniunii, fie națională.

(36)

Pentru a simplifica redesemnarea platformelor separate, includerea pe lista din prezentul regulament trebuie să fie obligatorie numai în cazul entităților noi sau în cazul reincluderii în listă a unei entități în condiții diferite. Astfel, în cazul în care aceeași platformă separată este desemnată de un stat membru în aceleași condiții, includerea sa pe listă trebuie prelungită în aceleași termene și condiții ca în cazul includerii inițiale. Prelungirea trebuie să facă obiectul unei confirmări din partea statului membru și a Comisiei privind îndeplinirea cerințelor prevăzute în prezentul regulament și a obiectivelor prevăzute la articolul 10 alineatul (4) din Directiva 2003/87/CE.

(37)

Sub rezerva oricăror reguli aplicabile – naționale sau ale Uniunii – privind achizițiile publice, inclusiv a celor referitoare la evitarea conflictelor de interese și la păstrarea confidențialității, este necesar să existe posibilitatea de a le acorda statelor membre care nu iau parte la acțiunea comună de achiziționare a platformei comune de licitație statutul de observator, integral sau parțial, la procesul de achiziție comună, conform termenelor și condițiilor convenite de Comisie și de statele membre participante la acțiunea comună, stabilite în acordul privind achiziția comună. Acest acces va facilita convergența platformelor separate de licitație și a platformei de licitație comune în ceea ce privește aspectele procesului de licitație care nu sunt armonizate pe deplin.

(38)

Pentru a asigura începerea fără probleme a licitațiilor pentru noul sistem de comercializare a certificatelor de emisii pentru sectorul clădirilor, pentru cel al transportului rutier și pentru alte sectoare, instituit în temeiul capitolului IVa din Directiva 2003/87/CE, și pentru a facilita coordonarea și integrarea cu platformele de licitație pentru sistemul EU ETS existent, posibilitatea de a opta pentru neparticiparea la platforma comună de licitație nu trebuie să se aplice în cazul scoaterii la licitație a unor astfel de certificate de emisii pentru sectorul clădirilor, pentru cel al transportului rutier și pentru alte sectoare.

(39)

Dată fiind posibilitatea de a avea mai multe platforme separate de licitație, desemnate de state membre diferite, precum și o platformă comună de licitație, este necesar să se stabilească în detaliu sarcinile platformelor de licitație și serviciile care urmează să fie furnizate de acestea, cum ar fi furnizarea accesului la licitații și desfășurarea licitațiilor, gestionarea calendarelor de licitație, publicarea și notificarea rezultatelor licitațiilor, precum și furnizarea către Comisie și autoritățile competente a oricăror informații necesare pentru protejarea integrității sistemului de licitație și a pieței carbonului. În vederea asigurării unei tranziții fără probleme între platformele de licitație existente și cele nou desemnate, toate platformele de licitație trebuie să stabilească și o strategie de ieșire.

(40)

Pentru a utiliza infrastructura organizatorică disponibilă pe piața secundară pentru administrarea licitațiilor, este necesar să se impună obligația ca o platformă de licitație să fie o piață reglementată. În special, piețele reglementate au obligația, în temeiul Directivei 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului (11) și al Regulamentului (UE) nr. 596/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (12) privind abuzul de piață, să ofere o serie de garanții în desfășurarea operațiunilor lor. Cerința conform căreia platforma de licitație trebuie să fie o piață reglementată prezintă numeroase avantaje. Ea favorizează utilizarea ca bază a infrastructurii organizatorice, a experienței, a capacităților și a regulilor operaționale transparente și obligatorii ale pieței. Acest aspect este relevant, printre altele, din punctul de vedere al compensării sau decontării tranzacțiilor, precum și al monitorizării măsurii în care sunt respectate regulile proprii ale pieței și alte obligații juridice, precum interzicerea abuzului de piață și prevederea de mecanisme de soluționare extrajudiciară a litigiilor. Este o abordare eficientă din punctul de vedere al costurilor și care contribuie la protejarea integrității operaționale a licitațiilor. Normele privind conflictul de interese pe piețele reglementate, prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 596/2014, impun adjudecătorului să fie independent de platforma de licitație, de proprietarii acesteia sau de operatorul ei de piață, pentru a nu submina funcționarea solidă a pieței reglementate. În plus, numeroși potențiali participanți la licitații vor fi deja membri sau participanți pe diferitele piețe reglementate care își desfășoară activitatea pe piața secundară.

(41)

Începând din 2018, certificatele de emisii sunt clasificate drept instrumente financiare în Directiva 2014/65/UE. Anterior, numai instrumentele financiare derivate pe certificate de emisii erau considerate instrumente financiare. Această clasificare aduce comercializarea la vedere a certificatelor de emisii pe piața secundară în domeniul de aplicare al Directivei 2014/65/UE, al Regulamentului (UE) nr. 596/2014 și al Regulamentului (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului (13), printre altele. În schimb, procesul de scoatere la licitație a certificatelor de emisii (piața primară) este inclus numai în domeniul de aplicare al Regulamentului (UE) nr. 596/2014.

(42)

Pentru a spori și mai mult integritatea și transparența pieței europene a carbonului și pentru a îmbunătăți raportarea în scopuri de reglementare și monitorizarea pieței certificatelor de emisii și a instrumentelor financiare derivate conexe, pentru a promova prevenirea și detectarea abuzului de piață și pentru a contribui la menținerea unor piețe ordonate pentru certificatele de emisii și instrumentele financiare derivate conexe, este necesar să se stabilească obligația ca platforma de licitație să raporteze detaliile complete și exacte ale fiecărei tranzacții de licitație autorității naționale competente desemnate în temeiul Directivei 2014/65/UE, precum și Autorității Europene pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA). Această raportare va îmbunătăți monitorizarea eficientă a licitațiilor pentru certificatele de emisii și legăturile relevante cu piața secundară.

(43)

Directiva 2003/87/CE impune statelor membre să determine destinația veniturilor obținute în urma licitării certificatelor de emisii. Pentru a nu exista îndoieli, trebuie să se prevadă obligația de a transfera veniturile din licitații direct adjudecătorului sau altei entități desemnate în acest scop de fiecare stat membru.

(44)

În scopul asigurării fiabilității și a integrității procesului de licitație, certificatele de emisii trebuie livrate ofertanților câștigători în schimbul plății întregii sume datorate adjudecătorului. Este necesar să se stabilească sancțiuni pentru cazul în care ofertanții câștigători nu plătesc integral sumele datorate în termenul stabilit, cu scopul de a remedia și a descuraja neplata.

(45)

Pentru a asigura succesul și fiabilitatea procesului de licitație, certificatele de emisii care urmează să fie scoase la licitație trebuie să fie transferate înainte de deschiderea unei ferestre de licitație. Certificatele trebuie să fie transferate de registrul Uniunii într-un cont desemnat din cadrul acestuia și să fie păstrate ca garanție de sistemul de compensare sau de sistemul de decontare, care acționează în calitate de custode. Certificatele trebuie păstrate ca garanție până la livrarea lor către ofertanții câștigători, în funcție de rezultatele licitației. De asemenea, este necesar să se stabilească următoarea etapă a procesului, și anume livrarea către ofertanții câștigători, de către sistemul de compensare sau sistemul de decontare, a certificatelor de emisii scoase la licitație de unul sau mai multe state membre.

(46)

Având în vedere faptul că scoaterea la licitație a certificatelor de emisii constă în emiterea lor primară pe piața secundară, și nu în alocarea lor directă, cu titlu gratuit, către operatori și operatorii de aeronave, sistemele de compensare sau sistemele de decontare nu trebuie să fie supuse niciunei obligații de executare în ceea ce privește livrarea certificatelor către ofertanții câștigători sau succesorii în drepturi ai acestora în cazul unei probleme de livrare asupra căreia nu au niciun control. Astfel, ofertanții câștigători sau succesorii în drepturi ai acestora trebuie, în caz de nelivrare a certificatelor de emisii licitate, să fie obligați să accepte livrarea amânată.

(47)

Întrucât statele membre au doar obligația de a livra certificatele de emisii, ele nu trebuie să aibă obligația de a furniza alte garanții decât certificatele propriu-zise în momentul scoaterii acestora la licitație. Astfel, atunci când scot la licitație contracte spot cu scadența la două zile, statele membre nu trebuie să aibă decât obligația de a depozita în prealabil certificatele care urmează să fie scoase la licitație într-un cont escrow deținut în registrul Uniunii de către sistemul de compensare sau de către sistemul de decontare, care acționează în calitate de custode.

(48)

Totuși, este necesar ca o platformă de licitație, inclusiv orice sistem de compensare sau sistem de decontare conectat la aceasta, să implementeze proceduri adecvate privind garanțiile, precum și alte proceduri de management al riscului necesare pentru a se asigura că adjudecătorii primesc plata integrală pentru certificatele de emisii licitate la prețul de închidere a licitației, indiferent dacă un ofertant câștigător sau succesorul în drepturi al acestuia nu și-a îndeplinit obligațiile de plată.

(49)

În scopul asigurării transparenței și a unor condiții de concurență echitabile între licitație și piața secundară, este oportun ca structura și nivelul onorariilor percepute de platformele de licitație și de sistemul de compensare sau de decontare conectat la acestea să nu fie mai puțin favorabile decât onorariile și condițiile comparabile aplicate tranzacțiilor de pe piața secundară. Din motive de transparență, toate onorariile și condițiile trebuie să fie inteligibile, detaliate și accesibile public. Ca regulă generală, costurile procesului de licitație trebuie acoperite din onorariile plătite de ofertanți, prevăzute în contractul prin care se desemnează platforma de licitație. Cu toate acestea, în vederea achiziționării unei platforme comune de licitație care să fie eficientă din punct de vedere al costurilor, este important ca statele membre să participe la acțiunea comună încă de la început. Din acest motiv, este oportun să se prevadă posibilitatea ca statele membre care participă la acțiunea comună într-un moment ulterior să își suporte propriile costuri, iar cuantumul acestora să fie dedus din costurile suportate de regulă de către ofertanți. Aceste dispoziții nu trebuie însă să dezavantajeze statele membre care doresc să participe la acțiunea comună după expirarea desemnării unei platforme separate. Statele membre nu trebuie să fie dezavantajate nici atunci când participă temporar la acțiunea comună din cauză că o platformă separată notificată nu a fost încă inclusă în listă. Adjudecătorul trebuie să plătească numai pentru accesul la platforma de licitație, dacă este cazul. Costurile sistemului de compensare și de decontare, dacă există, trebuie suportate de către ofertanți.

(50)

În vederea asigurării unei proceduri concurențiale de achiziție pentru platformele de licitație, este necesar ca nivelul maxim al onorariilor care trebuie plătite de ofertanții câștigători să poată fi majorat doar într-o măsură limitată, în cazul în care acest lucru este prevăzut în documentele achiziției și numai în anii în care volumele anuale de certificate de emisii scoase la licitație se diminuează cu peste 200 de milioane de certificate din cauza funcționării rezervei pentru stabilitatea pieței.

(51)

Având în vedere statutul lor de piață reglementată, platformele de licitație trebuie să monitorizeze comportamentul ofertanților și să notifice autorităților naționale competente orice caz de abuz de piață, de spălare a banilor și de finanțare a terorismului, în conformitate cu obligațiile de raportare prevăzute în Regulamentul (UE) nr. 596/2014 și în Directiva (UE) 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului (14).

(52)

Pentru a se asigura un proces de licitație echitabil și competitiv, o platformă de licitație ar trebui să aibă opțiunea de a impune o limită maximă a numărului de certificate pentru care poate să liciteze un singur ofertant, exprimată ca procent din volumul total al certificatelor de emisii care urmează să fie scoase la licitație în cadrul licitațiilor individuale sau pe parcursul unui an calendaristic dat. Activarea acestei opțiuni trebuie să fie condiționată de obținerea în prealabil a avizului Comisiei cu privire la aceasta. Înainte de a emite avizul, Comisia trebuie să se consulte cu statele membre pe marginea propunerii făcute de platforma de licitație. În aviz trebuie inclusă și evaluarea Comisiei cu privire la existența unui nivel suficient de protecție a pieței certificatelor de emisii împotriva abuzului de piață.

(53)

Pentru a se asigura flexibilitatea și integritatea licitațiilor, este de asemenea oportun ca persoanele autorizate de statele membre să liciteze în numele clienților activității lor principale să respecte normele prevăzute în prezentul regulament, astfel încât să se asigure protecția adecvată a clienților respectivi.

(54)

În vederea asigurării transparenței și a securității juridice, este necesar să se stabilească dispoziții detaliate cu privire la alte aspecte ale procesului de licitație, cum ar fi publicarea, anunțarea și notificarea rezultatelor licitației, protejarea informațiilor confidențiale, corectarea erorilor în privința oricărei plăți sau a oricărui transfer de certificate de emisii care se efectuează și a oricărei garanții oferite sau eliberate, precum și dreptul de a contesta deciziile platformei de licitație.

(55)

Este necesar să se prevadă regimul lingvistic aplicabil oricărei platforme de licitație, într-un mod care să asigure transparența și un echilibru între obiectivul privind accesul nediscriminatoriu la licitații și nevoia de eficiență din punctul de vedere al costurilor. Documentația care nu se publică în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene trebuie publicată într-o limbă uzuală în domeniul finanțelor internaționale, adică în limba engleză.

(56)

Statele membre trebuie să aibă posibilitatea de a asigura, pe cheltuiala proprie, traducerea tuturor documentelor în limba sau limbile naționale oficiale. În cazul în care un stat membru alege să facă acest lucru, platformele separate trebuie, de asemenea, să traducă toată documentația în limba sau limbile respective, pe cheltuiala statului membru care a desemnat platforma separată în cauză. Ca un corolar, o platformă de licitație trebuie să poată procesa toate comunicările orale și scrise din partea celor care solicită admiterea la licitație, a persoanelor admise să liciteze sau a ofertanților care participă la o licitație, în orice limbă, în cazul în care un stat membru a asigurat traducerea în limba respectivă pe cheltuiala proprie, dacă persoanele în cauză solicită acest lucru platformei de licitație. În acest caz, platformelor de licitație nu ar trebui să li se permită să perceapă acestor persoane taxe pentru costul suplimentar al traducerii. În schimb, acest cost ar trebui să fie suportat în mod egal de toți ofertanții de pe platforma de licitație în cauză, pentru a se asigura accesul egal la licitații pe tot cuprinsul Uniunii.

(57)

Pentru a se asigura caracterul previzibil și oportun al licitațiilor, prezentul regulament ar trebui să intre în vigoare în regim de urgență în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

CAPITOLUL I

DISPOZIȚII GENERALE

Articolul 1

Obiect

Prezentul regulament stabilește norme privind calendarul, administrarea și alte aspecte ale licitării certificatelor de emisii în temeiul Directivei 2003/87/CE.

Articolul 2

Domeniu de aplicare

Prezentul regulament se aplică alocării, prin intermediul licitațiilor, a certificatelor de emisii care fac obiectul Directivei 2003/87/CE.

Articolul 3

Definiții

În sensul prezentului regulament, se aplică următoarele definiții:

1.

„contracte spot cu scadența la două zile” înseamnă contracte pin intermediul cărora certificatele de emisii sunt scoase la licitație cu livrarea la o dată convenită, dar nu mai târziu de cea de a doua zi de tranzacționare de la data licitației;

2.

„ofertă” înseamnă o ofertă în cadrul unei licitații pentru a obține un anumit număr de certificate de emisii la un preț specificat;

3.

„fereastră de licitație” înseamnă perioada de timp în care pot fi depuse ofertele;

4.

„zi de tranzacționare” înseamnă orice zi în care o platformă de licitație și sistemul de compensare sau sistemul de decontare conectat la aceasta sunt deschise pentru tranzacționare;

5.

„firmă de investiții” înseamnă o firmă de investiții astfel cum este definită la articolul 4 alineatul (1) punctul 1 din Directiva 2014/65/UE;

6.

„instituție de credit” înseamnă o instituție de credit astfel cum este definită la articolul 4 alineatul (1) punctul 1 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (15);

7.

„instrument financiar” înseamnă un instrument financiar astfel cum este definit la articolul 4 alineatul (1) punctul 15 din Directiva 2014/65/UE;

8.

„piață secundară” înseamnă piața pe care persoanele cumpără sau vând certificate de emisii fie înainte, fie după ce acestea sunt alocate cu titlu gratuit sau prin licitație;

9.

„societate-mamă” înseamnă o societate-mamă astfel cum este definită la articolul 2 punctul 9 din Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului (16);

10.

„filială” înseamnă o filială astfel cum este definită la articolul 2 punctul 10 din Directiva 2013/34/UE;

11.

„întreprindere afiliată” înseamnă o întreprindere afiliată astfel cum este definită la articolul 2 punctul 12 din Directiva 2013/34/UE;

12.

„control” înseamnă controlul menționat la articolul 3 alineatele (2) și (3) din Regulamentul (CE) nr. 139/2004 al Consiliului (17);

13.

„proces de licitație” înseamnă procesul care cuprinde stabilirea calendarului de licitație, procedurile de admitere la licitație, procedurile de depunere a ofertelor, desfășurarea licitației, calcularea și anunțarea rezultatelor licitației, măsurile luate pentru plata prețului cuvenit și pentru transferul veniturilor din licitații, livrarea certificatelor de emisii și gestionarea garanțiilor necesare pentru acoperirea oricăror riscuri ale tranzacției, precum și supravegherea și monitorizarea desfășurării corespunzătoare a licitațiilor de către o platformă de licitație;

14.

„spălare a banilor” înseamnă spălarea banilor astfel cum este definită la articolul 1 alineatele (3), (4) și (6) din Directiva (UE) 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului (18);

15.

„finanțare a terorismului” înseamnă finanțarea terorismului astfel cum este definită la articolul 1 alineatele (5) și (6) din Directiva (UE) 2015/849;

16.

„activitate infracțională” înseamnă activitate infracțională astfel cum este definită la articolul 3 punctul 4 din Directiva (UE) 2015/849;

17.

„platformă de licitație” înseamnă orice entitate publică sau privată desemnată să îndeplinească sarcinile menționate la articolele 27, 28, 30 și 31;

18.

„platformă comună de licitație” înseamnă platforma de licitație desemnată în urma unei proceduri comune de achiziții publice derulate de către Comisie împreună cu statele membre, în calitate de autorități contractante, în temeiul articolului 26 alineatul (1);

19.

„platformă separată de licitație” înseamnă platforma de licitație desemnată ca platformă proprie de licitație, în conformitate cu articolul 29 alineatul (1), de către un stat membru care nu participă la acțiunea comună prevăzută la articolul 26 alineatul (1);

20.

„adjudecător” înseamnă orice entitate publică sau privată desemnată să îndeplinească sarcinile menționate la articolul 23;

21.

„cont desemnat din registrul Uniunii” înseamnă un cont din registrul Uniunii instituit prin Regulamentul delegat (UE) 2019/1122;

22.

„cont bancar desemnat” înseamnă un cont bancar desemnat de un adjudecător, de un ofertant sau de succesorul în drepturi al ofertantului pentru primirea plăților datorate în temeiul prezentului regulament;

23.

„măsuri de precauție privind clientela” înseamnă măsurile de precauție privind clientela menționate la articolul 13 din Directiva (UE) 2015/849 și măsurile de precauție sporită privind clientela prevăzute la articolele 18, 18a și 20 din directiva respectivă;

24.

„beneficiar real” înseamnă un beneficiar real astfel cum este definit la articolul 3 punctul 6 din Directiva (UE) 2015/849;

25.

„copie certificată în mod corespunzător” înseamnă o copie autentică a unui document original care este certificată drept copie autentică a originalului de un avocat, contabil, notar public calificat sau de o altă persoană abilitată în temeiul legislației naționale a statului membru în cauză să ateste oficial dacă o copie este în fapt o copie autentică a originalului;

26.

„persoană expusă politic” înseamnă o persoană expusă politic astfel cum este definită la articolul 3 punctul 9 din Directiva (UE) 2015/849;

27.

„abuz de piață” înseamnă abuz de piață astfel cum este definit la articolul 1 din Regulamentul (UE) nr. 596/2014;

28.

„informații privilegiate” înseamnă informații privilegiate astfel cum sunt definite la articolul 7 din Regulamentul (UE) nr. 596/2014;

29.

„utilizare abuzivă a informațiilor privilegiate” înseamnă utilizare abuzivă a informațiilor privilegiate astfel cum este definită la articolul 8 din Regulamentul (UE) nr. 596/2014;

30.

„divulgare neautorizată a informațiilor privilegiate” înseamnă divulgarea neautorizată a informațiilor privilegiate astfel cum este definită la articolul 10 din Regulamentul (UE) nr. 596/2014;

31.

„manipulare a pieței” înseamnă manipularea pieței astfel cum este definită la articolul 12 din Regulamentul (UE) nr. 596/2014;

32.

„sistem de compensare” înseamnă o infrastructură conectată la platforma de licitație care furnizează servicii de compensare, de stabilire de marje, de compensare multilaterală (netting), de gestionare a garanțiilor, de decontare și de livrare, precum și orice alte servicii, desfășurate de o contraparte centrală și care este accesată fie direct, fie indirect, prin membrii contrapărții centrale, care acționează ca intermediari între clienții lor și contrapartea centrală;

33.

„compensare” înseamnă toate procesele care au loc anterior deschiderii ferestrei de licitație, simultan cu deschiderea ferestrei de licitație și ulterior deschiderii ferestrei de licitație până la decontare, cuprinzând gestionarea oricăror riscuri care apar în acest interval, inclusiv în cursul stabilirii marjelor, al compensării multilaterale sau al novației, sau orice alte servicii care se pot efectua printr-un sistem de compensare sau decontare;

34.

„stabilire a marjelor” înseamnă procesul prin care un adjudecător, un ofertant sau unul sau mai mulți intermediari care acționează în numele acestora depun(e) o garanție pentru a acoperi o anumită poziție financiară, cuprinzând întregul proces de măsurare, calculare și administrare a garanției reale oferite pentru a acoperi această poziție financiară și având scopul de a asigura că toate angajamentele de plată ale unui ofertant și toate angajamentele de livrare ale unui adjudecător sau ale unuia sau mai multor intermediari care acționează în numele acestora pot fi onorate într-o perioadă foarte scurtă de timp;

35.

„decontare” înseamnă plata, de către un ofertant câștigător sau de succesorul în drepturi al acestuia sau de către o contraparte centrală sau un agent de decontare, a sumei datorate pentru ca certificatele de emisii să fie livrate ofertantului sau succesorului în drepturi al acestuia sau unei contrapărți centrale sau unui agent de decontare și livrarea certificatelor de emisii ofertantului câștigător sau succesorului în drepturi al acestuia sau contrapărții centrale sau agentului de decontare;

36.

„contraparte centrală” înseamnă o entitate care se interpune fie direct între un adjudecător și un ofertant sau succesorul acestuia în drepturi, fie între intermediarii care îi reprezintă, și care acționează în calitate de contraparte exclusivă pentru fiecare dintre aceștia, garantând plata veniturilor din licitații adjudecătorului sau unui intermediar care îl reprezintă sau livrarea certificatelor de emisii licitate ofertantului sau unui intermediar care îl reprezintă;

37.

„sistem de decontare” înseamnă orice infrastructură, conectată sau nu la platforma de licitație, care asigură servicii de decontare, care includ compensarea, compensarea multilaterală, gestionarea garanțiilor sau orice alte servicii și care permit, în cele din urmă, plata sumei datorate de către un ofertant câștigător sau de succesorul în drepturi al acestuia către un adjudecător, precum și livrarea certificatelor de emisii în numele unui adjudecător către un ofertant câștigător sau succesorul în drepturi al acestuia, serviciile respective desfășurându-se prin una dintre următoarele modalități:

(a)

sistemul bancar și registrul Uniunii;

(b)

unul sau mai mulți agenți de decontare care acționează în numele unui adjudecător și al unui ofertant sau al succesorului acestuia în drepturi, care au acces la agentul de decontare direct sau indirect prin membrii agentului de decontare ce acționează ca intermediari între clienții lor și agentul de decontare;

38.

„agent de decontare” înseamnă o entitate care acționează în calitate de agent care furnizează conturi platformei de licitație, prin intermediul căruia sunt executate în siguranță și în mod garantat, fie simultan, fie aproape simultan, instrucțiunile date de adjudecător sau de un intermediar care îl reprezintă pentru transferul certificatelor de emisii licitate și pentru plata prețului de compensare a licitației de către un ofertant câștigător, succesorul în drepturi al acestuia sau un intermediar care îi reprezintă;

39.

„garanție” înseamnă garanțiile suplimentare astfel cum sunt definite la articolul 2 litera (m) din Directiva 98/26/CE a Parlamentului European și a Consiliului (19), inclusiv orice certificate de emisii acceptate ca garanție de sistemul de compensare sau de sistemul de decontare;

40.

„piață reglementată” înseamnă o piață reglementată astfel cum este definită la articolul 4 alineatul (1) punctul 21 din Directiva 2014/65/UE;

41.

„IMM-uri” înseamnă operatori, operatori de aeronave, companii de transport maritim sau entități reglementate care sunt întreprinderi mici și mijlocii în sensul Recomandării 2003/361/CE a Comisiei (20);

42.

„operator de piață” înseamnă un operator de piață astfel cum este definit la articolul 4 alineatul (1) punctul 18 din Directiva 2014/65/UE;

43.

„stat membru de stabilire” înseamnă oricare dintre următoarele:

(a)

în cazul persoanelor menționate la articolul 6 alineatul (3) al doilea paragraf din prezentul regulament, statul membru în care persoana își are reședința sau domiciliul stabil;

(b)

în cazul persoanelor menționate la articolul 18 alineatul (1) litera (b) și la articolul 18 alineatul (2) și al grupărilor comerciale menționate la articolul 18 alineatul (1) litera (d) din prezentul regulament, statul membru de origine astfel cum este definit la articolul 4 alineatul (1) punctul 55 litera (a) din Directiva 2014/65/UE;

(c)

în cazul persoanelor menționate la articolul 18 alineatul (1) litera (c) din prezentul regulament, statul membru de origine astfel cum este definit la articolul 4 alineatul (1) punctul 43 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013;

(d)

în cazul unei piețe reglementate menționate la articolul 33 alineatele (4), (5) și (6) din prezentul regulament, statul membru de origine astfel cum este definit la articolul 4 alineatul (1) punctul 55 litera (b) din Directiva 2014/65/UE;

44.

„strategie de ieșire” înseamnă unul sau mai multe documente care se stabilesc în conformitate cu contractele de desemnare a platformei de licitație vizate și care prevăd măsuri detaliate al căror scop este de a asigura:

(a)

transferul tuturor imobilizărilor corporale și necorporale necesare pentru desfășurarea neîntreruptă a licitațiilor și pentru derularea în condiții bune a procesului de licitație de către platforma de licitație succesoare;

(b)

furnizarea tuturor informațiilor referitoare la procesul de licitație, care sunt necesare pentru procedura de achiziție în vederea desemnării platformei de licitație succesoare;

(c)

furnizarea de asistență tehnică care să permită autorităților contractante ori platformei de licitație succesoare sau oricărei combinații între acestea să înțeleagă, să acceseze sau să utilizeze imobilizările relevante furnizate în temeiul literelor (a) și (b).

CAPITOLUL II

CONCEPEREA LICITAȚIILOR

Articolul 4

Produse licitate

(1)   Certificatele de emisii se oferă spre vânzare pe o platformă de licitație, prin intermediul unor contracte electronice standardizate („produsul licitat”).

(2)   Fiecare stat membru scoate la licitație certificatele de emisii sub formă de contracte spot cu scadența la două zile.

Articolul 5

Formatul licitațiilor

Licitațiile se desfășoară prin intermediul unui format de licitație prin care ofertanții își transmit ofertele pe parcursul unei anumite ferestre de licitație, fără a vedea ofertele transmise de alți ofertanți. Fiecare ofertant câștigător plătește prețul de închidere a licitației menționat la articolul 7 pentru fiecare certificat de emisii, indiferent de prețul oferit.

Articolul 6

Depunerea și retragerea ofertelor

(1)   Volumul minim al ofertei este de un lot de 500 de certificate de emisii.

(2)   Fiecare ofertă trebuie să conțină următoarele:

(a)

identitatea ofertantului și dacă acesta licitează în nume propriu sau în numele unui client;

(b)

dacă ofertantul licitează în numele unui client, identitatea clientului;

(c)

volumul ofertei ca număr al certificatelor de emisii în multipli întregi de loturi menționate la alineatul (1);

(d)

prețul oferit în euro pentru fiecare certificat de emisii, rotunjit la două zecimale.

(3)   Fiecare ofertă poate fi depusă, modificată sau retrasă numai până la un anumit termen anterior închiderii ferestrei de licitație. Platforma de licitație în cauză stabilește și publică acest termen pe site-ul său cu cel puțin cinci zile de tranzacționare înainte de deschiderea ferestrei de licitație.

Numai o persoană fizică stabilită în Uniune, desemnată în temeiul articolului 19 alineatul (2) litera (d) și autorizată să ia angajamente ce obligă un ofertant în toate scopurile legate de licitații, inclusiv depunerea unei oferte („reprezentantul ofertantului”) are dreptul să depună, să modifice sau să retragă o ofertă în numele ofertantului.

Odată depusă, fiecare ofertă are caracter obligatoriu, cu excepția cazului în care este retrasă sau modificată în temeiul prezentului alineat sau retrasă în temeiul alineatului (4).

(4)   În cazul în care platforma de licitații relevantă consideră că a existat o eroare reală la depunerea unei oferte, aceasta poate, la cererea reprezentantului ofertantului, să considere oferta depusă în mod eronat de ofertantul respectiv ca fiind retrasă după închiderea ferestrei de licitație, însă înainte de stabilirea prețului de închidere a licitației.

(5)   Primirea, transmiterea și depunerea unei oferte de către o firmă de investiții sau instituție de credit pe orice platformă de licitație se consideră ca reprezentând servicii și activități de investiții în sensul articolului 4 alineatul (1) punctul 2 din Directiva 2014/65/UE.

Articolul 7

Prețul de închidere a licitației și soluționarea licitațiilor cu oferte egale

(1)   Prețul de închidere a licitației se stabilește la închiderea ferestrei de licitație.

O platformă de licitație sortează ofertele depuse în ordinea prețului oferit. În cazul în care prețul mai multor oferte este același, ofertele respective se sortează printr-o selecție aleatorie bazată pe un algoritm stabilit de platforma de licitație înaintea licitației.

(2)   Volumele oferite se adună, începând cu cel mai mare preț oferit. Prețul de închidere a licitației este prețul ofertei la care suma volumelor oferite este mai mare sau egală cu volumul certificatelor de emisii scoase la licitație.

(3)   Toate ofertele care constituie suma volumelor oferite stabilită în conformitate cu alineatul (2) se alocă la prețul de închidere a licitației.

(4)   În cazul în care volumul total al ofertelor câștigătoare stabilite în conformitate cu alineatul (2) depășește volumul certificatelor de emisii scoase la licitație, volumul rămas al certificatelor de emisii scoase la licitație se alocă ultimului ofertant care a trimis ultima ofertă ce face parte din suma volumelor oferite.

(5)   În cazul în care volumul total al ofertelor sortate în conformitate cu alineatul (2) este inferior volumului certificatelor de emisii scoase la licitație, platforma de licitație anulează licitația.

(6)   În cazul în care prețul de închidere a licitației este semnificativ mai mic decât prețul mediu predominant pe piața secundară imediat înainte de deschiderea ferestrei de licitație și în timpul acesteia, ținând seama de volatilitatea pe termen scurt a prețurilor certificatelor pe o anumită perioadă anterioară licitației, platforma de licitație anulează licitația.

(7)   Înainte de începerea unei licitații, platforma de licitație stabilește metodologia de aplicare a alineatului (6), după consultarea autorităților contractante relevante menționate la articolul 26 alineatul (1) sau la articolul 29 alineatul (4) și după notificarea autorităților naționale competente menționate la articolul 47.

Între două ferestre de licitație de pe aceeași platformă de licitație, platforma de licitație respectivă poate modifica metodologia menționată la primul paragraf. Ea se consultă fără întârziere cu autoritățile contractante relevante menționate la articolul 26 alineatul (1) sau la articolul 29 alineatul (4) și cu autoritățile naționale competente menționate la articolul 47 cu privire la modificările planificate.

Platforma de licitație în cauză ține seama în cea mai mare măsură de avizul autorității contractante relevante cu privire la metodologia menționată la prezentul alineat, în cazul în care s-a emis un astfel de aviz.

(8)   Alineatele (6) și (7) nu se aplică licitării certificatelor menționate la articolul 13 pe o perioadă de 2 luni de la prima scoatere la licitație a certificatelor respective.

Platforma de licitație poate prelungi cu 2 luni perioada menționată la primul paragraf, după consultarea autorităților contractante relevante menționate la articolul 26 alineatul (1) și după notificarea autorităților naționale competente menționate la articolul 47, cu condiția ca o astfel de prelungire să fie necesară pentru a se asigura existența unei piețe secundare suficient de lichide pentru aplicarea alineatului (6).

Platforma de licitație în cauză ține seama în cea mai mare măsură de avizul autorităților contractante relevante cu privire la prelungirea menționată la prezentul alineat, în cazul în care s-a emis un astfel de aviz.

(9)   Dacă o licitație de certificate de emisii care fac obiectul articolului 10 sau 13 se anulează, volumul certificatelor de emisii se distribuie în mod egal între următoarele patru licitații planificate pe aceeași platformă de licitație.

Dacă volumul de certificate de emisii provenite din licitațiile anulate menționate la primul paragraf nu poate fi distribuit în mod egal astfel cum se menționează la paragraful respectiv, în conformitate cu normele privind volumul minim al ofertei, prevăzute la articolul 6 alineatul (1), statul membru în cauză scoate la licitație respectivele certificate în cadrul a mai puțin de patru licitații.

Dacă se anulează o licitație care include deja volume dintr-o licitație anulată anterior, volumul său este repartizat în conformitate cu primul și al doilea paragraf, începând cu prima licitație care nu face obiectul altor ajustări generate de anulări precedente.

(10)   Dacă o licitație de certificate de emisii care fac obiectul articolului 11 se anulează, volumul certificatelor de emisii se distribuie în mod egal între următoarele două licitații planificate pe aceeași platformă de licitație.

Dacă volumul de certificate de emisii provenite din licitațiile anulate menționate la primul paragraf nu poate fi distribuit în mod egal astfel cum se menționează la paragraful respectiv, în conformitate cu normele privind volumul minim al ofertei, prevăzute la articolul 6 alineatul (1), statul membru în cauză scoate la licitație respectivele certificate în cadrul următoarei licitații planificate.

De la 1 ianuarie 2025, în cazul anulării unei licitații care include certificate care fac obiectul articolului 11, se aplică alineatul (9).

CAPITOLUL III

CALENDARELE DE LICITAȚIE

Articolul 8

Calendarul, frecvența și distribuția volumului certificatelor de emisii

(1)   O platformă de licitație desfășoară licitații separat prin propria fereastră de licitație, deschisă la intervale regulate.

Ferestrele de licitație pentru licitațiile având ca obiect certificatele de emisii menționate la articolul 13 și desfășurate de platforma comună de licitație trebuie să fie separate de ferestrele de licitație pentru licitațiile având ca obiect certificatele de emisii menționate la articolele 10 și 11.

Fereastra de licitație se deschide și se închide în aceeași zi de tranzacționare și se menține deschisă timp de cel puțin două ore. Trebuie să existe un interval de cel puțin două ore între două ferestre de licitație consecutive. Ferestrele de licitație ale oricăror două sau mai multe platforme de licitație nu se suprapun.

Ferestrele de licitație pentru licitațiile având ca obiect certificatele de emisii menționate la articolele 10, 11 și 13 nu se suprapun. De la 1 ianuarie 2025, certificatele de emisii menționate la articolele 10 și 11 se scot la licitație în aceleași ferestre de licitație.

(2)   Platforma de licitație stabilește datele și orele licitațiilor ținând seama de sărbătorile legale care afectează piețele financiare internaționale și de orice alte evenimente sau circumstanțe pertinente care ar putea afecta desfășurarea corespunzătoare a licitațiilor. Pe parcursul celor două săptămâni ale sărbătorilor de Crăciun și de Anul Nou din fiecare an nu se desfășoară nicio licitație.

(3)   În circumstanțe excepționale și după consultarea Comisiei, o platformă de licitație poate modifica orarul oricărei ferestre de licitație, notificând acest lucru tuturor persoanelor care ar putea fi afectate. Platforma de licitație în cauză ține seama în cea mai mare măsură de avizul Comisiei cu privire la modificare, în cazul în care se emite un astfel de aviz.

(4)   Platforma comună de licitație organizează licitații pentru certificatele menționate la articolele 10 și 13 cel puțin săptămânal. Platforma comună de licitație organizează licitații pentru certificatele menționate la articolul 11 cel puțin o dată la două luni. De la 1 ianuarie 2025, dispozițiile prezentului alineat care se aplică certificatelor de emisii menționate la articolul 10 se aplică și certificatelor de emisii menționate la articolul 11.

Prin derogare de la primul paragraf, platforma comună de licitație poate desfășura licitații cu certificate de emisii care fac obiectul articolului 13 și la alte frecvențe pe parcursul primelor șase licitații, cu condiția ca acest lucru să fie necesar pentru a îmbunătăți participarea la licitații și pentru a asigura buna funcționare a procesului de licitație.

În cazul în care platforma comună de licitație desfășoară licitații în una sau două zile pe săptămână, nicio altă platformă de licitație nu organizează o licitație în zilele respective.

În cazul în care platforma comună de licitație desfășoară licitații în mai mult de două zile pe săptămână, aceasta alege două zile în care nu pot avea loc alte licitații. Platforma publică aceste zile cel târziu la data publicării calendarului de licitație menționat la articolul 12 alineatul (2).

(5)   Volumul certificatelor de emisii menționate la articolele 10 și 11 care urmează să fie scoase la licitație pe o platformă comună de licitație se distribuie, în principiu, în mod egal între licitațiile desfășurate într-un an calendaristic dat.

Volumul certificatelor de emisii menționate la articolul 13 care urmează să fie scoase la licitație pe o platformă comună de licitație se distribuie, în principiu, în mod egal între licitațiile desfășurate într-un an calendaristic dat, cu excepția volumelor suplimentare care urmează să fie scoase la licitație în conformitate cu articolul 30d alineatul (2) din Directiva 2003/87/CE, care, în principiu, se distribuie uniform în perioada de până la 31 mai 2028.

În cazul în care volumul anual de certificate de emisii al unui stat membru nu poate fi distribuit în mod egal între licitațiile dintr-un an calendaristic dat, în conformitate cu normele privind volumul minim al ofertei, prevăzute la articolul 6 alineatul (1), platforma de licitație relevantă distribuie volumul respectiv în cadrul unui număr mai mic de licitații, asigurându-se că volumul este scos la licitație, în principiu, cel puțin o dată pe trimestru.

Articolul 9

Circumstanțe care împiedică desfășurarea licitațiilor

O platformă de licitație poate anula o licitație în cazul în care desfășurarea corespunzătoare a licitației respective este perturbată sau riscă să fie perturbată. Volumul certificatelor de emisii din licitațiile anulate se distribuie în conformitate cu articolul 7 alineatul (9).

Articolul 10

Volumele anuale ale certificatelor de emisii scoase la licitație pentru activitățile de transport maritim și pentru instalațiile staționare

(1)   Volumul certificatelor de emisii referitoare la activitățile de transport maritim menționate la articolul 3ga din Directiva 2003/87/CE și la instalațiile staționare care fac obiectul capitolului III din directiva respectivă și care urmează să fie scoase la licitație într-un an calendaristic dat este volumul certificatelor de emisii stabilit în conformitate cu articolul 10 alineatele (1) și (1a) din directiva respectivă.

(2)   Volumul certificatelor de emisii care urmează să fie scoase la licitație de fiecare stat membru în orice an calendaristic dat se bazează pe volumul certificatelor de emisii stabilit în temeiul alineatului (1) de la prezentul articol și pe ponderea certificatelor statului membru respectiv stabilită în temeiul articolului 3ga alineatul (3) și al articolului 10 alineatul (2) din Directiva 2003/87/CE.

(3)   Volumul certificatelor menționat la alineatele (1) și (2) de la prezentul articol ține seama de modificările efectuate în temeiul oricăreia dintre următoarele dispoziții:

(a)

articolul 3gb, articolul 10a alineatul (5a), articolele 10c și 10ca, articolul 10d alineatul (4), articolul 10e alineatul (3), articolul 12 alineatele (3-e) și (4) și articolele 24, 27, 27a și 29a din Directiva 2003/87/CE;

(b)

articolul 1 din Decizia (UE) 2015/1814;

(c)

articolul 6 din Regulamentul (UE) 2018/842 al Parlamentului European și al Consiliului (21).

(4)   Orice modificare a volumului certificatelor de emisii care urmează să fie scoase la licitație într-un an calendaristic dat, alta decât modificările menționate la articolul 14, se reflectă în volumul certificatelor de emisii care urmează să fie scoase la licitație în anul calendaristic următor.

Orice volum de certificate de emisii care nu pot fi scoase la licitație într-un an calendaristic dat din cauza rotunjirii prevăzute la articolul 6 alineatul (1) se reflectă în volumul de certificate de emisii care vor fi scoase la licitație în anul calendaristic următor.

(5)   Distribuirea certificatelor în conformitate cu articolul 10a alineatul (8) din Directiva 2003/87/CE se stabilește ținând seama de următoarele:

(a)

volumul certificatelor și data la care acestea sunt puse la dispoziția Fondului pentru inovare în temeiul articolului 9 al patrulea paragraf, al articolului 10a alineatele (1), (1a) și (5b), al articolului 10a alineatul (8) primul, al treilea și al patrulea paragraf și al articolului 10e alineatul (4) din Directiva 2003/87/CE;

(b)

concentrarea la începutul perioadei a certificatelor pentru Fondul pentru inovare în temeiul articolului 10a alineatul (8) al doilea paragraf din Directiva 2003/87/CE;

(c)

volumul certificatelor care urmează să fie scoase la licitație pentru Mecanismul de redresare și reziliență în temeiul articolului 10e alineatul (2) până la 31 august 2026.

Fără a aduce atingere primului paragraf, volumul anual al certificatelor de emisii care urmează să fie scoase la licitație în temeiul articolului 10a alineatul (8) din Directiva 2003/87/CE trebuie să fie de cel puțin 40 000 000 de certificate. Volumul respectiv se reflectă în calendarul licitațiilor menționat la articolul 12 din prezentul regulament.

(6)   Volumul anual inițial al certificatelor de emisii care urmează să fie scoase la licitație în temeiul articolului 10e alineatele (2) și (3) din Directiva 2003/87/CE este următorul:

(a)

pentru anul 2024: 86 685 000 de certificate;

(b)

pentru anul 2025: 86 685 000 de certificate;

(c)

pentru anul 2026: 58 000 000 de certificate.

Volumul anual al certificatelor de emisii care trebuie scoase la licitație în vederea obținerii veniturilor menționate la articolul 10e alineatele (2) și (3) din Directiva 2003/87/CE poate fi ajustat pentru a se asigura îndeplinirea obiectivelor stabilite la articolul 10e din directiva respectivă. Pentru realizarea acestei ajustări se iau în considerare veniturile deja obținute, prețul mediu de închidere a licitației din cele șase luni calendaristice anterioare și timpul rămas până la 31 august 2026, iar calendarele de licitație se ajustează în consecință, în conformitate cu articolul 14 alineatul (1) litera (o) din prezentul regulament.

Dacă veniturile din licitații menționate la articolul 10e alineatele (2) și (3) din Directiva 2003/87/CE sunt obținute înainte de data ultimei licitații planificate pentru Mecanismul de redresare și reziliență, următoarele licitații pentru certificatele aferente mecanismului respectiv se suspendă imediat, în conformitate cu dispozițiile relevante privind suspendarea acestor licitații, prevăzute în Regulamentul delegat (UE) 2019/1122. Calendarele de licitație relevante se ajustează în consecință, în conformitate cu articolul 14 alineatul (1) litera (e) din prezentul regulament.

Articolul 11

Volumele anuale ale certificatelor de emisii scoase la licitație pentru aviație

(1)   Volumul certificatelor de emisii referitoare la activitățile de aviație menționate la articolul 3b din Directiva 2003/87/CE care urmează să fie scoase la licitație în fiecare an calendaristic este volumul certificatelor de emisii stabilit în conformitate cu articolele 3c și 3d din directiva respectivă.

(2)   Volumul certificatelor de emisii care urmează să fie scoase la licitație de fiecare stat membru în orice an calendaristic dat se bazează pe volumul certificatelor de emisii stabilit în temeiul alineatului (1) de la prezentul articol și pe ponderea certificatelor statului membru respectiv stabilită în temeiul articolului 3d alineatul (3) din Directiva 2003/87/CE.

(3)   Orice modificare a volumului certificatelor de emisii care urmează să fie scoase la licitație într-un an calendaristic dat, alta decât modificările menționate la articolul 14, se reflectă în volumul certificatelor de emisii care urmează să fie scoase la licitație în anul calendaristic următor.

(4)   Orice volum de certificate de emisii care nu pot fi scoase la licitație într-un an calendaristic dat din cauza rotunjirii prevăzute la articolul 6 alineatul (1) se reflectă în volumul de certificate de emisii care vor fi scoase la licitație în anul calendaristic următor.

Articolul 12

Calendarul licitațiilor individuale de certificate de emisii menționate la articolele 10 și 11 care sunt scoase la licitație de platforma comună de licitație

(1)   Platforma comună de licitație stabilește, după consultarea Comisiei, calendarele de licitație, inclusiv ferestrele de licitație, volumele individuale scoase la licitație, datele licitațiilor, produsul licitat și datele de plată și de livrare a certificatelor de emisii menționate la articolele 10 și 11 care urmează să fie scoase la licitație în cadrul unor licitații individuale în fiecare an calendaristic.

(2)   Platforma comună de licitație trebuie să publice calendarul de licitație pentru un anumit an calendaristic până la data de 31 iulie a anului calendaristic anterior în ceea ce privește certificatele menționate la articolele 10 și 11 din prezentul regulament sau imediat ce este posibil după această dată, cu condiția ca Comisia să îl fi însărcinat pe administratorul central al registrului Uniunii să introducă tabelul de licitație corespunzător calendarului de licitație în registrul Uniunii, în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2019/1122.

(3)   Calendarele de licitație pentru certificatele menționate la articolele 10 și 11 se stabilesc și se publică separat. Începând cu 1 ianuarie 2025, platforma comună de licitație stabilește și publică calendare de licitație comune pentru certificatele menționate la articolele 10 și 11, în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2019/1122.

Articolul 13

Volumele anuale și calendarele licitațiilor individuale ale certificatelor de emisii pentru sectorul clădirilor, pentru cel al transportului rutier și pentru alte sectoare

(1)   Volumul certificatelor de emisii menționate la articolul 30a din Directiva 2003/87/CE care urmează să fie scoase la licitație în orice an calendaristic începând cu 2027 este volumul certificatelor de emisii stabilit în conformitate cu articolele 30c și 30d din directiva respectivă.

(2)   Volumul certificatelor de emisii care urmează să fie scoase la licitație de fiecare stat membru în orice an calendaristic dat se bazează pe volumul certificatelor de emisii stabilit în temeiul alineatului (1) de la prezentul articol și pe ponderea certificatelor statului membru respectiv stabilită în temeiul articolului 30d alineatul (5) din Directiva 2003/87/CE.

(3)   Volumul certificatelor menționate la alineatele (1) și (2) de la prezentul articol ține seama de modificările efectuate în temeiul articolului 30e alineatul (3) sau al articolelor 30h și 30j din Directiva 2003/87/CE sau în temeiul articolului 1a din Decizia (UE) 2015/1814.

(4)   Platforma comună de licitație stabilește, după consultarea Comisiei, calendarele de licitație, inclusiv ferestrele de licitație, volumele individuale de licitație, datele licitațiilor, produsul licitat și datele plății și livrării certificatelor de emisii care urmează să fie scoase la licitație în fiecare an calendaristic în cadrul licitațiilor individuale, în conformitate cu alineatul (2) de la prezentul articol. Platforma publică calendarul de licitație pentru un an calendaristic până la data de 31 iulie a anului anterior sau imediat ce este posibil după această dată, cu condiția ca Comisia să îl fi însărcinat pe administratorul central al registrului Uniunii să introducă în registrul Uniunii tabelul de licitație corespunzător calendarului de licitație, în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2019/1122.

(5)   Volumele anuale ale certificatelor de emisii menționate la articolul 30d alineatele (3) și (4) din Directiva 2003/87/CE se scot la licitație împreună cu volumele anuale corespunzătoare de certificate de emisii menționate la alineatul (1) de la prezentul articol înainte de data de 31 august a fiecărui an. Volumul anual inițial al certificatelor de emisii care urmează să fie scoase la licitație în 2027 în temeiul articolului 30d alineatele (3) și (4) din Directiva 2003/87/CE este de 350 000 000 de certificate.

(6)   Dacă până la data de 30 iunie a oricărui an dat nu se generează 75 % din cuantumul anual maxim al veniturilor menționate la articolul 30d alineatul (4) din Directiva 2003/87/CE, volumul anual inițial al certificatelor de emisii care urmează să fie scoase la licitație pentru Fondul social pentru climă se majorează pentru perioada septembrie-decembrie a anului respectiv.

În cazul în care cuantumul anual maxim al veniturilor este obținut mai devreme decât s-a prevăzut inițial în calendarul de licitație, licitațiile ulterioare ale certificatelor de emisii pentru Fondul social pentru climă se suspendă imediat, în conformitate cu dispozițiile relevante privind suspendarea acestor licitații, prevăzute în Regulamentul delegat (UE) 2019/1122.

În ambele cazuri, calendarul licitațiilor se ajustează în consecință, fără întârzieri nejustificate, în conformitate cu articolul 14 alineatul (1), fie pentru a crește numărul de certificate scoase la licitație pentru Fondul social pentru climă pentru perioada septembrie-decembrie, fie pentru a scoate la licitație orice volum excedentar în numele statelor membre.

Articolul 14

Ajustări ale calendarelor de licitație și ale volumului certificatelor de emisii care urmează să fie scoase la licitație

(1)   Volumele anuale care urmează să fie scoase la licitație și ferestrele de licitație, distribuția certificatelor de emisii, datele, produsul licitat și datele de plată și de livrare aferente licitațiilor individuale, astfel cum au fost stabilite și publicate în conformitate cu articolele 10, 11 și 13 și cu articolul 31 alineatul (3), nu se modifică, cu excepția ajustărilor necesare ca urmare a oricăreia dintre următoarele:

(a)

anularea unei licitații în conformitate cu articolul 7 alineatele (5) și (6), cu articolul 9 și cu articolul 31 alineatul (4);

(b)

suspendarea unei platforme separate care este prevăzută în Regulamentul delegat (UE) 2019/1122;

(c)

o decizie a unui stat membru în temeiul articolului 29 alineatul (7);

(d)

nerealizarea unei decontări, menționată la articolul 36 alineatul (5);

(e)

suspendarea unui proces prevăzut în Regulamentul delegat (UE) 2019/1122 care are un impact asupra calendarelor de licitație;

(f)

rămânerea unor certificate de emisii în rezerva pentru instalațiile nou-intrate prevăzută la articolul 10a alineatul (7) din Directiva 2003/87/CE și nealocarea certificatelor de emisii în temeiul articolelor 10c și 10ca din aceeași directivă;

(g)

includerea unilaterală a unor activități, gaze cu efect de seră sau sectoare suplimentare în temeiul articolului 24 sau al articolului 30j din Directiva 2003/87/CE;

(h)

o măsură adoptată în temeiul articolului 29a sau al articolului 30h din Directiva 2003/87/CE;

(i)

intrarea în vigoare a unor modificări la prezentul regulament sau la Directiva 2003/87/CE;

(j)

nesupunerea la licitație a unor certificate de emisii în temeiul articolului 22 alineatul (4);

(k)

necesitatea ca o platformă de licitație să evite organizarea unei licitații care încalcă dispozițiile prezentului regulament sau ale Directivei 2003/87/CE;

(l)

ajustările necesare în temeiul articolelor 1 și 1a din Decizia (UE) 2015/1814;

(m)

anularea unor certificate de emisii în temeiul articolului 12 alineatul (4) din Directiva 2003/87/CE;

(n)

ajustările necesare în temeiul articolului 10a alineatul (9) din Directiva 2003/87/CE;

(o)

ajustările necesare în temeiul articolului 10e din Directiva 2003/87/CE;

(p)

ajustările necesare în temeiul articolului 30d sau al articolului 30e alineatul (3) din Directiva 2003/87/CE.

(2)   Platformele de licitație în cauză publică calendarele de licitație ajustate cu 4 săptămâni înainte de data aplicării lor sau cât mai curând posibil după acest termen. Această cerință nu se aplică ajustărilor menționate la alineatul (1) literele (a)-(e).

CAPITOLUL IV

ACCESUL LA LICITAȚII

Articolul 15

Persoane care pot depune oferte direct în cadrul unei licitații

Doar o persoană care este eligibilă să solicite admiterea licitație în temeiul articolului 18 și care este admisă să liciteze în temeiul articolelor 19 și 20 poate depune oferte direct în cadrul unei licitații.

Articolul 16

Mijloace de acces

(1)   O platformă de licitație oferă mijloace de acces la licitațiile sale în mod nediscriminatoriu.

(2)   Admiterea la licitații nu este condiționată de calitatea de membru sau de participarea pe piața secundară organizată de platforma de licitație sau pe orice altă platformă de tranzacționare operată de platforma de licitație sau de un terț.

(3)   O platformă de licitație se asigură că licitațiile sale pot fi accesate de la distanță prin intermediul unei interfețe electronice online accesibile în mod fiabil și securizat. De asemenea, platforma de licitație le poate acorda ofertanților posibilitatea de a accesa licitațiile sale prin conexiuni specifice la interfața electronică.

(4)   În cazul în care principalul mijloc de acces devine inaccesibil, o platformă de licitație poate oferi, din proprie inițiativă sau la solicitarea statelor membre, unul sau mai multe mijloace alternative de acces la licitațiile sale, cu condiția ca aceste mijloace alternative de acces să fie fiabile și securizate, iar utilizarea lor să nu conducă la discriminare între ofertanți.

Articolul 17

Formare și servicii de asistență

O platformă de licitație oferă un modul practic de formare pe internet cu privire la desfășurarea procesului său de licitație, inclusiv instrucțiuni de completare și transmitere a formularelor și o simulare a modului de ofertare în cadrul unei licitații. De asemenea, platforma de licitație pune la dispoziție un serviciu de asistență accesibil prin telefon și prin poșta electronică cel puțin în cursul programului de lucru al fiecărei zile de tranzacționare.

Articolul 18

Persoane eligibile pentru a solicita admiterea la licitații

(1)   Următoarele persoane sunt eligibile să solicite admiterea la licitații în calitate de ofertanți direcți:

(a)

un operator, un operator de aeronave, o companie de transport maritim sau o entitate reglementată care deține un cont al operatorului în registrul Uniunii, deschis în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2019/1122 și care licitează în nume propriu, inclusiv orice societate-mamă, filială sau întreprindere afiliată care face parte din același grup de societăți ca operatorul, operatorul de aeronave, compania de transport maritim sau entitatea reglementată;

(b)

firmele de investiții autorizate în temeiul Directivei 2014/65/UE care licitează în nume propriu sau în numele clienților lor;

(c)

instituțiile de credit autorizate în temeiul Directivei 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului (22) care licitează în nume propriu sau în numele clienților lor;

(d)

grupările comerciale alcătuite din persoanele enumerate la litera (a) care licitează în nume propriu și care acționează în calitate de agent pentru membrii lor;

(e)

organismele publice sau entitățile proprietate de stat ale statelor membre, care controlează oricare din persoanele enumerate la litera (a).

Operatorii, operatorii de aeronave și companiile de transport maritim pot participa numai la licitațiile organizate pentru certificatele de emisii menționate la articolele 10 și 11, iar entitățile reglementate pot participa numai la licitațiile menționate la articolul 13, inclusiv atunci când apelează la serviciile entităților menționate la alineatul (1) literele (b)-(e) pentru a licita în numele lor.

(2)   Prin derogare de la alineatul (1), persoanele care fac obiectul exceptării prevăzute la articolul 2 alineatul (1) litera (j) din Directiva 2014/65/UE și care sunt autorizate în temeiul articolului 50 din prezentul regulament sunt eligibile să solicite admiterea la licitații în calitate de ofertanți direcți, fie în nume propriu, fie în numele clienților activității lor principale, cu condiția ca statul membru în care sunt stabilite să fi adoptat o legislație care să abiliteze autoritatea națională competentă relevantă din statul membru în cauză să le autorizeze să liciteze în nume propriu sau în numele clienților respectivi.

(3)   În cazul în care persoanele menționate la alineatul (1) literele (b) și (c) și la alineatul (2) licitează în numele clienților lor, acestea se asigură că sunt îndeplinite toate condițiile următoare:

(a)

clienții lor sunt persoane eligibile să solicite admiterea la licitații în calitate de ofertanți direcți în temeiul alineatului (1) sau (2);

(b)

persoanele în cauză dispun, sau vor dispune cu suficient timp înainte de deschiderea ferestrei de licitație, de procesele, procedurile interne și acordurile contractuale corespunzătoare care sunt necesare pentru:

(i)

a le permite să prelucreze oferte din partea clienților lor, inclusiv depunerea ofertelor, încasarea plăților și transferul certificatelor de emisii;

(ii)

a împiedica dezvăluirea de informații confidențiale de la acea parte a societății lor care este responsabilă de primirea, pregătirea și depunerea ofertelor în numele clienților lor către partea din cadrul societății care este responsabilă de pregătirea și depunerea ofertelor în nume propriu;

(iii)

a se asigura că acei clienți care licitează la rândul lor în numele propriilor clienți în cadrul licitațiilor respectă cerințele prevăzute la articolul 19 alineatul (2) și la prezentul alineat și că solicită același lucru din partea clienților lor. În cazul în care există și alți clienți în avalul lanțului care licitează, la rândul lor, în numele propriilor clienți, clientul aflat direct în amonte solicită respectarea acestor cerințe de la următorul client din avalul lanțului.

Platforma de licitație în cauză trebuie să se poată baza pe verificările efectuate de persoanele menționate la primul paragraf de la prezentul alineat, de clienții acestora sau de clienții clienților lor, astfel cum se prevede la prezentul alineat.

Persoanele menționate la primul paragraf de la prezentul alineat trebuie să poată demonstra platformei de licitație, la cererea acesteia în temeiul articolului 20 alineatul (5) litera (d), că sunt îndeplinite condițiile prevăzute la primul paragraf literele (a) și (b) de la prezentul alineat.

(4)   Următoarele persoane nu sunt eligibile să solicite admiterea la licitații în calitate de ofertanți direcți, nici nu participă la licitații prin intermediul uneia sau mai multor persoane admise să liciteze în conformitate cu articolele 19 și 20, indiferent dacă este în nume propriu sau în numele oricărei alte persoane, atunci când îndeplinesc rolul respectiv în cadrul licitațiilor în cauză:

(a)

adjudecătorul;

(b)

platforma de licitație, inclusiv orice sistem de compensare și orice sistem de decontare conectat la aceasta;

(c)

persoanele care sunt în măsură să exercite, direct sau indirect, o influență semnificativă asupra gestionării persoanelor menționate la literele (a) și (b);

(d)

persoanele care lucrează pentru persoanele menționate la literele (a) și (b).

Articolul 19

Cerințe de admitere la licitație

(1)   Membrii sau participanții la piața secundară organizată de o platformă de licitație care sunt persoane menționate la articolul 18 alineatul (1) sau (2) sunt admiși să liciteze direct în cadrul licitațiilor desfășurate de platforma de licitație respectivă, fără cerințe suplimentare de admitere, dacă sunt îndeplinite toate condițiile următoare:

(a)

cerințele de admitere a membrului sau a participantului la comercializarea certificatelor de emisii prin intermediul pieței secundare organizate de platforma de licitație nu sunt mai puțin stricte decât cele prevăzute la alineatul (2);

(b)

platforma de licitație primește orice informații suplimentare necesare pentru a verifica îndeplinirea oricăror cerințe menționate la alineatul (2) care nu au fost verificate anterior.

(2)   Persoanele care nu sunt membri sau participanți la piața secundară organizată de o platformă de licitație și care sunt persoane eligibile în temeiul articolului 18 alineatul (1) sau (2) sunt admise să liciteze direct în cadrul licitațiilor desfășurate de platforma respectivă cu condiția ca acestea:

(a)

să fie stabilite în Uniune sau să fie un operator, un operator de aeronave, o companie de transport maritim sau o entitate reglementată;

(b)

să dețină un cont desemnat din registrul Uniunii;

(c)

să dețină un cont bancar desemnat;

(d)

să desemneze cel puțin un reprezentant al ofertantului, astfel cum se menționează la articolul 6 alineatul (3) al doilea paragraf;

(e)

să prezinte platformei de licitație în cauză, în conformitate cu măsurile de precauție privind clientela, informații satisfăcătoare cu privire la identitatea lor, la identitatea beneficiarilor reali, integritatea, profilul economic și comercial, ținând seama de modalitatea de stabilire a relației cu ofertantul, de tipul ofertantului, de natura produsului licitat, de dimensiunea ofertelor avute în vedere și de mijloacele de plată și de livrare;

(f)

să prezinte platformei de licitație în cauză informații satisfăcătoare cu privire la situația lor financiară, în special cu privire la capacitatea lor de a-și onora angajamentele financiare și datoriile curente la data scadenței;

(g)

să aibă deja instituite sau să poată institui la cerere procesele interne, procedurile și acordurile contractuale necesare în vederea implementării dimensiunii maxime a ofertei impuse în conformitate cu articolul 48;

(h)

să îndeplinească cerințele prevăzute la articolul 40 alineatul (1).

Articolul 20

Depunerea și prelucrarea cererilor de admitere la licitații

(1)   Înainte de a depune prima ofertă direct prin intermediul oricărei platforme de licitație, persoanele menționate la articolul 18 alineatul (1) sau (2) solicită platformei de licitație în cauză admiterea la licitații.

Prin derogare de la primul paragraf, persoanele care sunt membri sau participanți la piața secundară organizată de platforma de licitație în cauză care îndeplinesc cerințele prevăzute la articolul 19 alineatul (1) sunt admise să liciteze fără a solicita platformei de licitație în cauză admiterea la licitații.

(2)   Cererea de admitere la licitație prevăzută la alineatul (1) se efectuează prin transmiterea unui formular de cerere completat platformei de licitație. Platforma de licitație în cauză asigură și menține formularul de cerere și accesul la acesta pe internet.

(3)   O cerere de admitere la licitație trebuie însoțită de copii certificate corespunzător ale tuturor documentelor justificative solicitate de platforma de licitație pentru a demonstra că solicitantul îndeplinește cerințele stabilite la articolul 18 alineatul (3) și la articolul 19 alineatul (2). Platforma de licitație poate accepta copii ale documentelor care nu sunt certificate în mod corespunzător dacă se poate presupune în mod rezonabil că respectivele copii sunt conforme cu originalele. O cerere de admitere la licitație trebuie să conțină cel puțin elementele enumerate în anexa I.

(4)   O cerere de admitere la licitație, inclusiv toate documentele justificative, este pusă la dispoziție la cerere pentru a fi verificată de autoritățile naționale competente însărcinate cu aplicarea legii ale unui stat membru care desfășoară o investigație, prevăzute la articolul 53 alineatul (3) litera (e), și de orice organisme competente ale Uniunii implicate în investigații care se desfășoară la nivel transfrontalier.

(5)   O platformă de licitație poate refuza admiterea la licitațiile sale în cazul în care solicitantul refuză oricare dintre următoarele:

(a)

să dea curs cererilor de informații suplimentare, de clarificare sau de justificare a informațiilor furnizate, formulate de platforma de licitație;

(b)

să ofere explicații verbale în urma unei invitații din partea platformei de licitație de a intervieva orice reprezentant al solicitantului;

(c)

să permită investigațiile sau verificările solicitate de platforma de licitație, inclusiv vizitele la fața locului sau controalele inopinate la sediul comercial al solicitantului;

(d)

să dea curs cererilor platformei de licitație referitoare la orice informații din partea solicitantului, a clienților unui solicitant sau, dacă este cazul, a clienților acestora din urmă, conform prevederilor de la articolul 18 alineatul (3);

(e)

să dea curs cererilor platformei de licitație referitoare la orice informații necesare pentru a verifica îndeplinirea cerințelor prevăzute la articolul 19 alineatul (2).

(6)   O cerere de admitere la licitații se consideră retrasă dacă solicitantul nu transmite informațiile solicitate de o platformă de licitație într-un termen rezonabil de cel puțin cinci zile de tranzacționare, specificat în cererea de informații formulată în temeiul alineatului (5) litera (a), (d) sau (e), sau dacă solicitantul nu cooperează în cadrul unui interviu sau cu ocazia unei investigații sau verificări menționate la alineatul (5) literele (b) și (c).

(7)   Un solicitant nu furnizează informații false sau înșelătoare unei platforme de licitație. Solicitantul transmite platformei de licitație în cauză o notificare prin care o informează, în mod integral, onest și prompt, cu privire la orice modificări ale situației sale care ar putea să îi afecteze cererea de admitere la licitațiile desfășurate de respectiva platformă de licitație sau orice admitere la licitații deja acordată.

(8)   O platformă de licitație decide cu privire la o cerere primită și informează solicitantul în legătură cu decizia sa.

Platforma de licitație în cauză poate:

(a)

să ofere admitere necondiționată la licitațiile sale pe o perioadă care nu depășește perioada sa de desemnare, incluzând orice extindere sau reînnoire a desemnării respective;

(b)

să ofere admitere condiționată la licitațiile sale pe o perioadă care nu depășește perioada sa de desemnare, cu condiția îndeplinirii până la o anumită dată a anumitor condiții specificate, pe care le verifică în mod corespunzător;

(c)

să refuze admiterea la licitațiile sale.

Articolul 21

Refuzarea, revocarea sau suspendarea admiterii la licitații

(1)   O platformă de licitație refuză să acorde admiterea la licitațiile sale sau revocă ori suspendă orice admitere la licitații deja acordată oricărei persoane care:

(a)

nu este eligibilă să solicite admiterea la licitații în temeiul articolului 18 alineatul (1) sau (2);

(b)

nu îndeplinește cerințele prevăzute la articolele 18 și 19 și, dacă este cazul, la articolul 20; sau

(c)

încalcă în mod intenționat sau repetat prezentul regulament, termenele și condițiile de admitere la licitațiile sale sau orice alte instrucțiuni sau acorduri conexe.

(2)   O platformă de licitație refuză admiterea la licitațiile sale sau revocă ori suspendă orice admitere la licitații deja acordată în cazul în care suspectează cu un solicitant desfășoară acțiuni de spălare a banilor, finanțare a terorismului, activități infracționale sau abuz de piață, cu condiția ca refuzul, revocarea sau suspendarea să fie susceptibile de a obstrucționa eforturile autorităților naționale competente de a urmări sau de a reține autorii acțiunilor respective.

În cazul suspiciunilor menționate la primul paragraf, platforma de licitație în cauză raportează către unitatea de informații financiare menționată la articolul 32 din Directiva (UE) 2015/849 („FIU”) în conformitate cu articolul 46 alineatul (2) din prezentul regulament.

(3)   O platformă de licitație poate refuza să acorde admiterea la licitațiile sale sau poate revoca ori suspenda orice admitere la licitații deja acordată oricărei persoane care:

(a)

încalcă din neglijență prezentul regulament, termenele și condițiile de admitere la licitațiile sale sau orice alte instrucțiuni sau acorduri conexe;

(b)

s-a comportat într-un alt mod care prejudiciază desfășurarea ordonată sau eficientă a unei licitații; sau

(c)

este menționată la articolul 18 alineatul (1) litera (b) sau (c) sau la articolul 18 alineatul (2) și nu a licitat în cadrul niciunei licitații în ultimele 220 de zile de tranzacționare.

(4)   Persoanele menționate la alineatul (3) sunt informate cu privire la refuzul admiterii lor la licitații sau la revocarea ori suspendarea admiterii la licitații și li se acordă o perioadă rezonabilă de timp, menționată în decizia de refuzare, de revocare sau de suspendare, pentru a transmite un răspuns în scris. În urma examinării răspunsului scris al persoanei respective, dacă acesta este întemeiat, platforma de licitație în cauză:

(a)

acordă sau acordă din nou admiterea la licitații începând de la o anumită dată;

(b)

acordă admiterea condiționată la licitație sau restabilirea condiționată a admiterii la licitație sub rezerva îndeplinirii până la o anumită dată a anumitor condiții specificate, pe care le verifică în mod corespunzător; sau

(c)

confirmă refuzul de a acorda admiterea la licitație sau revocarea ori suspendarea admiterii la licitație, cu efect de la o anumită dată.

Platforma de licitație notifică persoanei în cauză decizia luată în temeiul primului paragraf literele (a), (b) și (c).

(5)   Persoanele cărora li s-a revocat sau suspendat admiterea la licitație în conformitate cu alineatul (1), (2) sau (3) iau măsuri rezonabile pentru a se asigura că eliminarea lor din cadrul licitațiilor:

(a)

este realizată în mod disciplinat;

(b)

nu aduce atingere intereselor clienților lor și nu intervine în funcționarea eficientă a licitațiilor;

(c)

nu le afectează obligațiile de a respecta orice dispoziții privind plățile sau orice alte instrucțiuni sau acorduri conexe;

(d)

nu le compromite obligațiile privind protejarea informațiilor confidențiale prevăzute la articolul 18 alineatul (3) litera (b) punctul (ii), care rămân în vigoare timp de 20 de ani de la eliminarea lor din cadrul licitațiilor.

Refuzul, revocarea și suspendarea prevăzute la alineatele (1), (2) și (3) trebuie să specifice orice măsuri necesare pentru a îndeplini cerințele prezentului alineat, iar platforma de licitație verifică respectarea acestor măsuri.

CAPITOLUL V

DESEMNAREA ADJUDECĂTORULUI ȘI SARCINILE ACESTUIA

Articolul 22

Desemnarea adjudecătorului

(1)   Fiecare stat membru desemnează un adjudecător. Niciun stat membru nu scoate la licitație certificate de emisii fără a desemna un adjudecător. Același adjudecător poate fi desemnat de mai multe state membre.

(2)   Adjudecătorul este desemnat cu suficient timp înainte de demararea licitațiilor și încheie și pune în aplicare acordurile necesare cu platforma de licitație desemnată sau care urmează să fie desemnată, inclusiv cu orice sistem de compensare și sistem de decontare conectat la aceasta, pe baza unor termene și condiții convenite de comun acord.

(3)   Persoanele care lucrează pentru statul membru sau acționează în numele acestuia se abțin să comunice informații privilegiate persoanelor care lucrează pentru adjudecător, cu excepția cazului în care persoana care lucrează pentru statul membru sau care acționează în numele acestuia comunică informațiile respective pe baza principiului necesității de a cunoaște, în cadrul normal al exercitării funcției, profesiei sau responsabilităților sale, iar statul membru vizat are certitudinea că adjudecătorul a instituit măsuri adecvate pentru a împiedica utilizarea abuzivă a informațiilor privilegiate sau divulgarea neautorizată a informațiilor privilegiate de către orice persoană care lucrează pentru adjudecător, în plus față de măsurile prevăzute la articolul 18 alineatul (8) și la articolul 19 alineatul (10) din Regulamentul (UE) nr. 596/2014.

(4)   Certificatele de emisii care urmează să fie scoase la licitație în numele unui stat membru nu se supun licitației în cazul în care statul membru respectiv nu a desemnat un adjudecător sau în cazul în care acordurile menționate la alineatul (2) nu au fost încheiate sau nu au intrat în vigoare.

(5)   În timp util după desemnarea adjudecătorului, statele membre transmit o notificare Comisiei cu privire la identitatea adjudecătorului și la datele de contact ale acestuia, iar Comisia le publică pe site-ul său.

Articolul 23

Sarcinile adjudecătorului

Adjudecătorul îndeplinește următoarele sarcini:

(a)

scoate la licitație volumul de certificate de emisii care urmează să fie licitat de fiecare stat membru care l-a desemnat sau pentru orice fond sau mecanism care urmează să fie beneficiar al veniturilor din licitații în temeiul dreptului Uniunii;

(b)

primește veniturile din licitații datorate fiecărui stat membru care l-a desemnat sau oricărui fond sau mecanism menționat la litera (a);

(c)

plătește veniturile din licitații datorate fiecărui stat membru care l-a desemnat sau oricărui fond sau mecanism menționat la litera (a).

CAPITOLUL VI

SCOATEREA LA LICITAȚIE A CERTIFICATELOR DE EMISII PENTRU FONDURI ȘI ANULAREA CERTIFICATELOR DE EMISII

Articolul 24

Certificatele care urmează să fie scoase la licitație pentru Fondul pentru inovare, Fondul pentru modernizare, Mecanismul de redresare și reziliență și Fondul social pentru climă

(1)   Banca Europeană de Investiții (BEI) este adjudecătorul pentru certificatele care urmează să fie scoase la licitație începând din 2021 în temeiul articolului 10a alineatele (8) și (9), al articolului 10d și al articolului 10e din Directiva 2003/87/CE pe platforma comună de licitație. Articolul 22 alineatele (2), (3) și (4), articolele 23, 35 și 36 și articolul 43 alineatul (1) din prezentul regulament se aplică Băncii Europene de Investiții mutatis mutandis.

(2)   BEI garantează că veniturile din licitații în temeiul articolului 10a alineatul (8) și al articolului 10e din Directiva 2003/87/CE sunt vărsate într-un cont care i-a fost notificat de Comisie, în termen de cel mult 15 zile de la sfârșitul lunii în care au fost generate veniturile din licitații. BEI poate deduce, înainte de plată, orice onorarii suplimentare pentru deținerea și plata veniturilor din licitații, în conformitate cu acordurile încheiate cu Comisia în temeiul articolului 20 alineatul (3) din Regulamentul delegat (UE) 2019/856 al Comisiei (23) și al articolului 10e din Directiva 2003/87/CE.

(3)   Comisia este adjudecătorul pentru certificatele care urmează să fie scoase la licitație în temeiul articolului 10a alineatul (8b) și al articolului 30d alineatele (3) și (4) din Directiva 2003/87/CE pe platforma comună de licitație. Articolul 22 alineatele (2), (3) și (4), articolele 23, 35 și 36 și articolul 43 alineatul (1) din prezentul regulament se aplică Comisiei mutatis mutandis.

(4)   Volumele scoase anual la licitație ale certificatelor de emisii menționate la alineatul (1) de la prezentul articol și la articolul 10a alineatul (8b) din Directiva 2003/87/CE se scot la licitație împreună cu volumele anuale corespunzătoare ale certificatelor de emisii menționate la articolul 10 din prezentul regulament în cadrul licitațiilor desfășurate de platforma comună de licitație și se distribuie în mod egal în conformitate cu articolul 8 alineatul (4) primul paragraf din prezentul regulament.

Articolul 25

Procedura de anulare a certificatelor de emisii

(1)   Un stat membru care, în temeiul articolului 12 alineatul (4) din Directiva 2003/87/CE, intenționează să anuleze certificate de emisii din volumele pe care urmează să le scoată la licitație în cazul închiderii unei capacități de producție de energie electrică pe teritoriul său notifică Comisiei intenția sa cel târziu până la data de 31 decembrie a anului calendaristic care urmează anului închiderii, folosind formularul prevăzut în anexa II la prezentul regulament.

Statul membru în cauză notifică Comisiei, cel târziu până la data de 31 mai a unui an dat, numărul exact al certificatelor de emisii care urmează să fie anulate în perioada cuprinsă între 1 septembrie și 31 decembrie a anului respectiv. În cazul în care volumul total al certificatelor de emisii care urmează să fie anulate în perioada respectivă depășește 5 milioane de certificate, volumul respectiv se repartizează pe perioada cuprinsă între data de 1 septembrie a anului respectiv și data de 31 august a anului următor. Statul membru în cauză efectuează prima notificare în temeiul prezentului paragraf în termen de cel mult doi ani de la notificarea efectuată în temeiul primului paragraf.

(2)   Un stat membru care nu intenționează să anuleze certificate de emisii în cazul închiderii unei capacități de producție de energie electrică de pe teritoriul său în temeiul articolului 12 alineatul (4) din Directiva 2003/87/CE notifică Comisiei, în raportul pe care îl transmite în temeiul articolului 21 din directiva respectivă, motivele pentru care nu a anulat certificatele respective.

(3)   Volumul certificatelor de emisii care urmează să fie anulate în temeiul articolului 12 alineatul (4) din Directiva 2003/87/CE se deduce din volumul care urmează să fie scos la licitație de către statul membru în cauză, astfel cum este stabilit în temeiul articolului 10 din prezentul regulament, după orice ajustări efectuate în temeiul Deciziei (UE) 2015/1814 pe parcursul perioadelor menționate la alineatul (1) al doilea paragraf.

(4)   Comisia publică informațiile transmise de statele membre în conformitate cu anexa II, cu excepția rapoartelor menționate la punctul 6 din anexa respectivă.

CAPITOLUL VII

DESEMNAREA PLATFORMEI COMUNE DE LICITAȚIE ȘI SERVICIILE FURNIZATE DE ACEASTA

Articolul 26

Desemnarea unei platforme comune de licitație

(1)   Statele membre desemnează o platformă comună de licitație în urma unei proceduri comune de achiziții publice derulate de către Comisie împreună cu statele membre, în calitate de autorități contractante, care participă la acțiunea comună în temeiul prezentului articol.

(2)   Procedura comună de achiziții publice menționată la alineatul (1) se desfășoară în temeiul articolului 165 alineatul (2) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046.

(3)   Perioada de desemnare a unei platforme comune de licitație nu depășește 5 ani. În cazul în care sunt îndeplinite condițiile prevăzute la articolul 172 alineatul (3) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046, statele membre și Comisia pot prelungi această perioadă la 7 ani. Pe durata desemnării, Comisia poate organiza o consultare preliminară a pieței în conformitate cu articolul 166 alineatul (1) din Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 pentru a verifica condițiile de piață și a pregăti noua procedură de achiziții.

(4)   Identitatea și datele de contact ale platformei comune de licitație menționate la alineatul (1) se publică pe site-ul Comisiei.

(5)   Un stat membru care participă la acțiunea comună prevăzută la prezentul articol după intrarea în vigoare a acordului privind achiziția comună dintre Comisie și statele membre deja participante la acțiunea respectivă acceptă termenele și condițiile acordului respectiv, precum și orice decizie adoptată deja în temeiul acestuia.

Un stat membru care decide, în conformitate cu articolul 29 alineatul (4), să nu participe la acțiunea comună prevăzută la prezentul articol, ci să își desemneze propria platformă de licitație poate primi statutul de observator, conform termenelor și condițiilor convenite în acordul privind achiziția comună dintre Comisie și statele membre participante la acțiunea comună, sub rezerva oricăror norme aplicabile ale Uniunii în materie de achiziții publice.

Articolul 27

Serviciile furnizate statelor membre de platforma comună de licitație

(1)   Platforma comună de licitație furnizează statelor membre următoarele servicii, descrise mai în detaliu în contractul de desemnare a platformei:

(a)

furnizarea accesului la licitații, în conformitate cu articolele 15-21, inclusiv furnizarea și întreținerea interfețelor electronice pe internet și a site-urilor necesare;

(b)

desfășurarea licitațiilor în conformitate cu articolele 4-7;

(c)

gestionarea calendarului de licitație în conformitate cu articolele 8-14;

(d)

anunțarea și notificarea rezultatelor unei licitații, în conformitate cu articolul 52;

(e)

furnizarea sau asigurarea furnizării sistemului de compensare sau a sistemului de decontare necesar pentru:

(i)

administrarea plăților efectuate de ofertanții câștigători sau de succesorii în drepturi ai acestora și distribuirea veniturilor din licitații către adjudecător, în conformitate cu articolele 35 și 36;

(ii)

livrarea certificatelor de emisii licitate către ofertanții câștigători sau către succesorii în drepturi ai acestora, în conformitate cu articolele 37, 38 și 39;

(iii)

gestionarea garanțiilor, inclusiv orice stabilire a marjelor, acordate de adjudecător sau de ofertanți, în conformitate cu articolele 40 și 41;

(f)

urmărirea licitațiilor, notificarea suspiciunilor de spălare a banilor, de finanțare a terorismului, de activități infracționale sau de abuz de piață, administrarea oricăror măsuri de remediere sau sancțiuni necesare, inclusiv prevederea unui mecanism extrajudiciar de soluționare a litigiilor, în conformitate cu articolele 45-50 și cu articolul 55 alineatul (1);

(g)

raportare, în conformitate cu articolul 34.

(2)   Cu cel puțin 20 de zile de tranzacționare înainte de deschiderea primei ferestre de licitație pe care o gestionează, platforma comune de licitație este conectată la cel puțin un sistem de compensare sau un sistem de decontare.

(3)   În termen de 3 luni de la data desemnării sale, platforma comună de licitație prezintă Comisiei strategia sa de ieșire.

Articolul 28

Serviciile furnizate Comisiei de platforma comună de licitație

Platforma comună de licitație furnizează Comisiei servicii de asistență tehnică în ceea ce privește activitatea Comisiei referitoare la următoarele aspecte:

(a)

coordonarea calendarului de licitație cu platformele separate de licitație enumerate în anexa III;

(b)

informațiile referitoare la desfășurarea licitațiilor în conformitate cu articolul 44;

(c)

rapoartele întocmite în conformitate cu articolul 10 alineatul (4) al treilea paragraf și cu articolul 10 alineatul (5) din Directiva 2003/87/CE;

(d)

revizuirea prezentului regulament, a Directivei 2003/87/CE sau a actelor delegate adoptate în temeiul articolului 19 alineatul (3) din directiva respectivă, care are un impact asupra funcționării pieței carbonului, inclusiv asupra organizării licitațiilor;

(e)

orice altă acțiune comună legată de funcționarea pieței carbonului, inclusiv de organizarea licitațiilor, convenită între Comisie și statele membre care participă la acțiunea comună.

CAPITOLUL VIII

DESEMNAREA PLATFORMELOR SEPARATE DE LICITAȚIE ȘI SARCINILE ACESTORA

Articolul 29

Desemnarea platformelor separate de licitație

(1)   Un stat membru care nu participă la acțiunea comună prevăzută la articolul 26 alineatul (1) își poate desemna propria platformă separată de licitație pentru scoaterea la licitație a volumului său de certificate de emisii menționat la articolele 10 și 11.

(2)   Platforma separată de licitație poate fi aceeași cu platforma comună de licitație sau poate fi o platformă de licitație diferită.

(3)   Un stat membru care decide să desemneze o platformă separată de licitație informează Comisia în acest sens până în ultima zi a celei de a treia luni de la data intrării în vigoare a Regulamentului (UE) nr. 1031/2010.

(4)   Platforma separată de licitație se selectează pe baza unei proceduri de selecție care respectă legislația Uniunii și legislația națională în materie de achiziții publice în cazul în care fie dreptul Uniunii, fie dreptul intern impune desfășurarea unei proceduri de achiziții publice. Procedura de selecție face obiectul tuturor căilor de atac și procedurilor de asigurare a respectării legislației aplicabile în temeiul dreptului Uniunii și al dreptului intern.

Platforma separată de licitație menționată la alineatul (1) este desemnată pe o perioadă de maximum 3 ani, care poate fi prelungită cu cel mult o perioadă de încă 2 ani.

Desemnarea unei platforme separate de licitație nu produce efecte înainte de intrarea în vigoare a includerii platformei separate de licitație în cauză pe lista din anexa III, astfel cum se prevede la alineatul (6).

(5)   Un stat membru care hotărăște să desemneze o platformă separată de licitație transmite Comisiei o notificare completă care conține toate elementele următoare:

(a)

identificarea platformei de licitație pe care o propune spre desemnare;

(b)

regulile operaționale detaliate pe baza cărora funcționează procesul de licitație ce urmează să fie desfășurat de platforma de licitație propusă spre desemnare, inclusiv prevederile contractuale referitoare la desemnarea platformei de licitație în cauză și orice sistem de compensare și sistem de decontare conectate la platforma de licitație propuse, stipulând termenele și condițiile pe care se bazează structura și nivelul onorariilor, gestionarea garanțiilor, plata și livrarea;

(c)

produsul licitat și orice informații necesare Comisiei pentru a evalua compatibilitatea calendarului de licitație avut în vedere cu orice calendar de licitație care prevalează sau care este avut în vedere pentru platforma comună de licitație, precum și cu orice alte calendare de licitație propuse de alte state membre care au desemnat o platformă separată de licitație;

(d)

regulile și condițiile detaliate referitoare la urmărirea și supravegherea licitațiilor care reglementează platforma de licitație propusă în conformitate cu articolul 33 alineatele (4), (5) și (6), precum și regulile detaliate de protecție împotriva spălării banilor, a finanțării terorismului, a activităților infracționale sau a abuzului de piață, inclusiv orice măsuri de remediere sau sancțiuni;

(e)

măsurile detaliate instituite pentru respectarea articolului 22 alineatul (3) și a articolului 32 în ceea ce privește desemnarea adjudecătorului.

(6)   Platformele separate de licitație desemnate în temeiul alineatului (1) de la prezentul articol, perioada de desemnare a acestora, statele membre care le-au desemnat și orice condiții sau obligații aplicabile se menționează în lista din anexa III dacă sunt îndeplinite cerințele relevante ale prezentului regulament și obiectivele articolului 10 alineatul (4) din Directiva 2003/87/CE. Comisia acționează doar pe baza acestor cerințe și obiective și ține pe deplin seama de orice informații transmise de statul membru vizat.

În cazul în care un stat membru care a desemnat o platformă separată de licitație astfel cum se menționează la alineatul (1) decide să redesemneze aceeași platformă de licitație, în aceleași condiții și cu aceleași obligații precum cele din lista prevăzută la primul paragraf, includerea pe lista respectivă continuă să fie valabilă în cazul în care statul membru respectiv și Comisia confirmă că sunt îndeplinite cerințele relevante ale prezentului regulament și obiectivele articolului 10 alineatul (4) din Directiva 2003/87/CE. În acest scop, statul membru transmite Comisiei o notificare care conține informațiile menționate la alineatul (5) și informează celelalte state membre cu privire la redesemnare. Comisia informează publicul cu privire la valabilitatea prelungită a includerii pe listă.

În lipsa includerii pe listă prevăzute la primul paragraf, un stat membru care alege să desemneze o platformă separată de licitație utilizează, în perioada care trece până la expirarea a 3 luni de la intrarea în vigoare a eventualei includeri pe listă prevăzute la primul paragraf, platformele comune de licitație pentru a scoate la licitație partea sa de certificate de emisii care ar fi fost altfel scoasă la licitație pe platforma separată de licitație care urmează să fie desemnată.

Un stat membru care alege să desemneze o platformă separată de licitație în temeiul alineatului (1) de la prezentul articol poate totuși participa la acțiunea comună cu unicul scop de a putea utiliza platforma comună de licitație în modul prevăzut la al treilea paragraf. Această participare se desfășoară în conformitate cu dispozițiile articolului 26 alineatul (5) al doilea paragraf și sub rezerva termenelor și condițiilor prevăzute în acordul privind achiziția comună.

(7)   Orice stat membru care nu participă la acțiunea comună prevăzută la articolul 26 alineatul (1), dar care alege să desemneze o platformă separată de licitație, se poate alătura acțiunii comune prevăzute la articolul 26 alineatul (1), în temeiul articolului 26 alineatul (5).

Volumul certificatelor de emisii care fuseseră planificate să fie scoase la licitație pe o platformă separată de licitație se repartizează în mod egal între licitațiile desfășurate de platforma comună de licitație relevantă.

Articolul 30

Sarcinile platformelor separate de licitație

O platformă separată de licitație îndeplinește aceleași sarcini ca platforma comună de licitație, astfel cum se prevede la articolul 27, cu excepția gestionării calendarului de licitație menționat la articolul 27 alineatul (1) litera (c), și prezintă statului membru care a desemnat-o strategia de ieșire menționată la articolul 27 alineatul (3).

Platformelor separate de licitație li se aplică dispozițiile articolului 8 alineatele (1), (2) și (3) și alineatul (5) primul paragraf și ale articolelor 9, 10, 12, 14 și 31.

Articolul 31

Calendarul licitațiilor desfășurate pe platformele separate de licitație

(1)   Volumul certificatelor de emisii menționate la articolul 10 scoase la licitație în cadrul licitațiilor individuale desfășurate de o platformă separată de licitație trebuie să fie cuprins între 3,5 milioane și 20 de milioane de certificate. În cazul în care volumul total al acestor certificate de emisii care urmează să fie scoase la licitație de statul membru este mai mic de 3,5 milioane într-un an calendaristic dat, certificatele se scot la licitație în cadrul unei singure licitații pe an calendaristic. Totuși, volumul certificatelor de emisii care fac obiectul articolului 10 și care sunt scoase la licitație în cadrul unei licitații individuale organizate de o platformă separată de licitație trebuie să fie de minimum 1 milion de certificate în orice perioadă de 12 luni în care trebuie să se deducă un număr de certificate din volumul de certificate care urmează să fie scoase la licitație în temeiul articolului 1 alineatul (5) din Decizia (UE) 2015/1814.

(2)   Volumul certificatelor de emisii care fac obiectul articolului 11 și care sunt scoase la licitație în cadrul licitațiilor individuale desfășurate de o platformă separată de licitație trebuie să fie cuprins între 2,5 milioane și 5 milioane de certificate. În cazul în care volumul total al acestor certificate de emisii care urmează să fie scoase la licitație de statul membru este mai mic de 2,5 milioane într-un an calendaristic dat, certificatele se scot la licitație în cadrul unei singure licitații pe an calendaristic.

De la 1 ianuarie 2025, dispozițiile alineatului (1) de la prezentul articol care se aplică certificatelor de emisii menționate la articolul 10 se aplică și certificatelor de emisii menționate la articolul 11.

(3)   După consultarea Comisiei, platforma separată de licitație stabilește calendarul licitațiilor, inclusiv ferestrele de licitație, volumele individuale scoase la licitație, datele licitațiilor, produsul licitat și datele de plată și de livrare a certificatelor de emisii care urmează să fie scoase la licitație în cadrul licitațiilor individuale în fiecare an calendaristic. Volumele individuale scoase la licitație se stabilesc în conformitate cu articolele 10 și 11.

Platforma separată de licitație în cauză publică calendarul de licitație pentru un anumit an până la data de 31 iulie a anului precedent în ceea ce privește certificatele menționate la articolele 10 și 11 din prezentul regulament sau imediat ce este posibil după această dată, cu condiția ca Comisia să îl fi însărcinat pe administratorul central al registrului Uniunii să introducă tabelul de licitație respectiv în registrul Uniunii în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2019/1122.

Platforma separată de licitație în cauză stabilește și publică calendarele de licitație numai după ce platforma comună de licitație și-a stabilit și publicat calendarele de licitație în conformitate cu articolul 12, cu excepția cazului în care o astfel de platformă de licitație nu a fost încă desemnată în temeiul articolului 26 alineatul (1). Platformele de licitație respective pot stabili simultan calendarele de licitație pentru certificatele de emisii menționate la articolele 10 și 11, atât timp cât se respectă termenul pentru publicarea calendarelor de licitație menționat la articolul 12.

Calendarele de licitație publicate trebuie să fie în concordanță cu orice condiții sau obligații pertinente enumerate în anexa III.

(4)   În cazul în care o licitație desfășurată de o platformă separată de licitație este anulată în temeiul articolului 7 alineatul (5) sau (6) sau al articolului 9, volumul scos la licitație se distribuie fie în temeiul articolului 7 alineatul (8), fie, dacă platforma de licitație în cauză desfășoară mai puțin de patru licitații într-un an calendaristic dat, în cursul următoarelor două licitații planificate pe aceeași platformă de licitație.

CAPITOLUL IX

CERINȚE DE DESEMNARE APLICABILE ADJUDECĂTORILOR ȘI PLATFORMELOR DE LICITAȚIE

Articolul 32

Cerințe de desemnare aplicabile adjudecătorilor

(1)   La desemnarea oricărui adjudecător, statele membre țin cont de măsura în care candidații:

(a)

dau dovadă de un risc de conflict de interese sau de abuz de piață, având în vedere următoarele:

(i)

orice activități pe piața secundară;

(ii)

orice procese și proceduri interne de reducere a riscului de conflict de interese sau de abuz de piață;

(b)

pot îndeplini sarcinile adjudecătorului în timp util și în conformitate cu cele mai înalte standarde profesionale și de calitate.

(2)   Desemnarea adjudecătorului este condiționată de încheierea acordurilor menționate la articolul 22 alineatul (2) între adjudecător și platforma de licitație în cauză.

Articolul 33

Cerințe de desemnare aplicabile platformelor de licitație

(1)   Poate fi desemnată drept platformă de licitație numai o entitate autorizată ca piață reglementată al cărei operator organizează o piață secundară de certificate de emisii sau de instrumente financiare derivate pe certificate de emisii.

Totuși, în cazul în care acest lucru este prevăzut în documentele de achiziții publice pentru procedura comună de achiziții publice prevăzută la articolul 26 alineatul (1), o entitate autorizată ca piață reglementată al cărei operator organizează o piață angro de energie astfel cum este definită la articolul 2 punctul 6 din Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului (24), dar nu organizează o piață secundară de certificate de emisii sau de instrumente financiare derivate pe certificate de emisii, poate participa la procedura de achiziții publice prevăzută la articolul 26 alineatul (1) din prezentul regulament. În cazul în care o astfel de entitate este desemnată drept platformă comună de licitație, operatorul acesteia obține o autorizație pentru organizarea unei piețe secundare de certificate de emisii sau de instrumente financiare derivate pe certificate de emisii și se asigură că organizează o astfel de piață secundară cu cel puțin 60 de zile de tranzacționare înainte de deschiderea primei ferestre de licitație gestionate de platforma de licitație în cauză.

(2)   Orice platformă de licitație desemnată în temeiul prezentului regulament pentru scoaterea la licitație a contractelor spot cu scadența la două zile este autorizată, fără alte cerințe juridice sau administrative din partea statelor membre, să prevadă măsuri corespunzătoare care facilitează accesul și participarea la licitații a ofertanților menționați la articolul 18 alineatele (1) și (2).

(3)   La desemnarea unei platforme de licitație, statele membre țin seama de măsura în care candidații demonstrează îndeplinirea următoarelor cerințe:

(a)

respectarea principiului nediscriminării, atât de fapt, cât și de drept;

(b)

accesul deplin, egal și echitabil la licitații pentru IMM-urile care fac obiectul sistemului Uniunii și pentru operatorii cu emisii scăzute, astfel cum se prevede la articolul 27 alineatul (1), la articolul 27a alineatul (1) și la articolul 28a alineatul (4) din Directiva 2003/87/CE;

(c)

eficiența din punctul de vedere al costurilor și evitarea sarcinilor administrative nejustificate;

(d)

supravegherea riguroasă a licitațiilor, notificarea suspiciunilor de spălare a banilor, de finanțare a terorismului, de activități infracționale sau de abuz de piață, administrarea oricăror măsuri de remediere sau sancțiuni necesare, inclusiv asigurarea unui mecanism extrajudiciar de soluționare a litigiilor;

(e)

evitarea denaturării concurenței pe piața internă, inclusiv pe piața carbonului;

(f)

funcționarea corespunzătoare a pieței carbonului, inclusiv în ceea ce privește organizarea licitațiilor;

(g)

conectarea la unul sau mai multe sisteme de compensare sau sisteme de decontare;

(h)

măsuri adecvate care să impună unei platforme de licitație să predea toate imobilizările corporale și necorporale necesare pentru desfășurarea licitațiilor de către succesoarea sa.

(4)   O platformă de licitație poate fi desemnată numai în cazul în care statul membru în care sunt stabiliți piața reglementată candidată și operatorul său de piață s-a asigurat că măsurile naționale de transpunere a titlului III din Directiva 2014/65/UE se aplică licitării contractelor spot cu scadența la două zile și că autoritățile competente din statul membru respectiv sunt în măsură să autorizeze și să supravegheze piața reglementată candidată și operatorul său de piață în conformitate cu măsurile naționale de transpunere a titlului VI din directiva respectivă.

În cazul în care piața reglementată candidată și operatorul său de piață nu sunt stabiliți în același stat membru, primul paragraf se aplică atât statului membru în care este stabilită piața reglementată candidată, cât și statului membru în care este stabilit operatorul său de piață.

(5)   Autoritățile naționale competente ale statului membru în care sunt stabiliți piața reglementată candidată și operatorul său de piață, desemnate în temeiul articolului 67 alineatul (1) din Directiva 2014/65/UE, decid cu privire la autorizarea unei piețe reglementate desemnate sau care urmează să fie desemnată ca platformă de licitație în temeiul prezentului regulament, cu condiția ca piața reglementată și operatorul său de piață să respecte normele naționale de transpunere a titlului III din Directiva 2014/65/UE. Decizia cu privire la autorizare se ia în conformitate cu normele naționale de transpunere a titlului VI din Directiva 2014/65/UE.

(6)   Autoritățile naționale competente menționate la alineatul (5) de la prezentul articol trebuie să practice în continuare o supraveghere eficace a pieței și să ia măsurile necesare pentru a se asigura că dispozițiile respectivului alineat sunt respectate. În acest sens, autoritățile respective își vor putea exercita fie direct, fie cu sprijinul altor autorități naționale competente desemnate în temeiul articolului 67 alineatul (1) din Directiva 2014/65/UE, competențele prevăzute de măsurile naționale de transpunere a articolului 69 din directiva respectivă în ceea ce privește piața reglementată candidată și operatorul său de piață.

În scopul desemnării platformelor de licitație în conformitate cu prezentul regulament, măsurile naționale de transpunere a articolelor 79-87 din Directiva 2014/65/UE se aplică cooperării dintre autoritățile naționale competente ale diverselor state membre și Autoritatea Europeană pentru Valori Mobiliare și Piețe (ESMA).

CAPITOLUL X

RAPORTAREA CU PRIVIRE LA TRANZACȚII

Articolul 34

Obligația de raportare a tranzacțiilor

(1)   Platforma de licitație raportează autorității naționale competente desemnate în temeiul articolului 67 alineatul (1) din Directiva 2014/65/UE și ESMA detaliile complete și exacte ale fiecărei tranzacții efectuate pe platforma de licitație care duce la transferul certificatelor de emisii către ofertanții câștigători.

(2)   Rapoartele de tranzacții se transmit cât mai curând posibil și nu mai târziu de sfârșitul zilei de tranzacționare care urmează tranzacției respective.

(3)   Platforma de licitație este responsabilă de exhaustivitatea, exactitatea și transmiterea la timp a rapoartelor de tranzacții. În cazul în care există informații privind tranzacțiile care nu sunt incluse în rapoartele de tranzacții și la care platforma de licitație nu are acces, ofertanții și adjudecătorii transmit aceste informații platformei de licitație.

În cazul în care rapoartele de tranzacții conțin erori sau omisiuni, platforma de licitație care raportează corectează informațiile și transmite autorității naționale competente o versiune corectată a rapoartelor.

(4)   Raportul de tranzacții cuprinde, în special, următoarele:

(a)

denumirea certificatelor de emisii sau a instrumentelor financiare derivate pe certificate de emisii;

(b)

volumul certificatelor de emisii cumpărate;

(c)

datele și orele de executare a tranzacțiilor;

(d)

prețurile tranzacțiilor;

(e)

identitatea ofertanților câștigători;

(f)

dacă este cazul, identitatea clienților în numele cărora a fost executată tranzacția.

În cazul în care ofertantul câștigător este o persoană juridică, platforma de licitație utilizează, atunci când raportează denumirea în scopul identificării ofertantului câștigător, un identificator al entității juridice, menționat la articolul 5 din Regulamentul delegat (UE) 2017/590 al Comisiei (25).

Raportul se întocmește folosind standardele în materie de date și formatele prevăzute în Regulamentul delegat (UE) 2017/590 și include toate detaliile relevante menționate în anexa I la regulamentul respectiv.

CAPITOLUL XI

PLATA ȘI TRANSFERUL VENITURILOR DIN LICITAȚII

Articolul 35

Plata de către ofertanții câștigători și transferul veniturilor către statele membre

(1)   Fiecare ofertant câștigător sau succesorii în drepturi ai acestuia, inclusiv orice intermediari care acționează în numele lor, plătesc suma datorată notificată în conformitate cu articolul 52 alineatul (3) litera (c) pentru certificatele de emisii câștigate, după cum i se notifică în temeiul articolului 52 alineatul (3) litera (a), transferând suma respectivă sau aranjând transferul acesteia prin sistemul de compensare sau sistemul de decontare, în contul bancar desemnat al adjudecătorului, sub formă de fonduri disponibile, cel târziu la momentul livrării certificatelor de emisii în contul desemnat din registrul Uniunii al ofertantului sau în contul desemnat din registrul Uniunii al succesorului său în drepturi.

(2)   O platformă de licitație, inclusiv sistemele de compensare sau sistemele de decontare conectate la aceasta, transferă plățile efectuate de ofertanți sau de orice succesori în drepturi ai acestora, datorate în urma licitării certificatelor de emisii care fac obiectul articolelor 10, 11 și 13, către adjudecătorii care au scos la licitație certificatele de emisii în cauză.

(3)   Plățile către adjudecători se fac în euro sau în moneda statului membru care i-a desemnat, în cazul în care statul membru respectiv nu face parte din zona euro, la alegerea statului membru în cauză, indiferent care este moneda utilizată de ofertanți pentru efectuarea plăților, cu condiția ca sistemul de compensare sau sistemul de decontare în cauză să poată lucra cu moneda respectivă.

(4)   Cursul de schimb este cursul publicat de un serviciu de știri financiare recunoscut specificat în contractul de desemnare a platformei de licitație în cauză, imediat după închiderea ferestrei de licitație.

Articolul 36

Consecințe în caz de plată întârziată sau de neplată

(1)   Unui ofertant câștigător sau succesorului în drepturi al acestuia i se livrează numai certificatele de emisii care i-au fost notificate ofertantului câștigător în conformitate cu articolul 52 alineatul (3) litera (a), în cazul în care întreaga sumă datorată, care i-a fost notificată în temeiul articolului 52 alineatul (3) litera (c), este plătită adjudecătorului în conformitate cu articolul 35 alineatul (1).

(2)   Dacă un ofertant câștigător sau succesorul în drepturi al acestuia nu își îndeplinește integral obligațiile care îi revin în temeiul alineatului (1) de la prezentul articol până la data scadenței care i-a fost notificată ofertantului câștigător în conformitate cu articolul 52 alineatul (3) litera (d), se consideră că acesta nu și-a îndeplinit obligațiile de plată.

(3)   Unui ofertant care nu și-a îndeplinit obligațiile de plată i se poate percepe, separat sau cumulativ:

(a)

dobândă pentru fiecare zi începând de la data la care plata a fost scadentă în conformitate cu articolul 52 alineatul (3) litera (d) și până la data la care este efectuată plata, la o rată a dobânzii prevăzută în contractul de desemnare a platformei de licitație în cauză, calculată zilnic;

(b)

penalitate, care îi va reveni adjudecătorului și din care se scad orice costuri deduse de sistemul de compensare sau de sistemul de decontare.

(4)   De asemenea, în cazul în care un ofertant câștigător nu își îndeplinește obligațiile de plată, se produce una dintre următoarele situații:

(a)

contrapartea centrală preia certificatele de emisii și efectuează plata sumei datorate către adjudecător;

(b)

agentul de decontare folosește garanția primită de la ofertant pentru a efectua plata sumei datorate către adjudecător.

(5)   În cazul în care nu se realizează decontarea, certificatele de emisii se scot la licitație în cadrul următoarelor două licitații planificate pe platforma de licitație în cauză.

CAPITOLUL XII

LIVRAREA CERTIFICATELOR DE EMISII LICITATE

Articolul 37

Transferul certificatelor de emisii licitate

Certificatele de emisii licitate de orice platformă de licitație se transferă de către registrul Uniunii, înainte de deschiderea unei ferestre de licitație, într-un cont desemnat din registrul Uniunii, pentru a fi păstrate ca garanție de sistemul de compensare sau de sistemul de decontare, care acționează în calitate de custode, până la livrarea certificatelor către ofertanții câștigători sau către succesorii acestora în drepturi, în urma rezultatelor licitației, în conformitate cu actele delegate aplicabile adoptate în temeiul articolului 19 alineatul (3) din Directiva 2003/87/CE.

Articolul 38

Livrarea certificatelor de emisii licitate

(1)   Sistemul de compensare sau sistemul de decontare alocă fiecare certificat de emisii licitat de un stat membru unui ofertant câștigător, până când volumul total alocat corespunde cu volumul certificatelor de emisii notificat ofertantului în conformitate cu articolul 52 alineatul (3) litera (a).

Unui ofertant i se pot aloca certificate de emisii de la mai multe state membre care licitează în cadrul aceleiași licitații în cazul în care acest lucru este necesar pentru a completa volumul certificatelor de emisii notificat ofertantului în conformitate cu articolul 52 alineatul (3) litera (a).

(2)   În urma plății sumei datorate în conformitate cu articolul 35 alineatul (1), fiecărui ofertant câștigător sau succesorilor acestuia în drepturi i se livrează certificatele de emisii alocate ofertantului respectiv, imediat ce este posibil și în orice caz cel târziu până la termenul de livrare a acestora potrivit contractului spot cu scadența la două zile, transferând integral sau parțial certificatele de emisii notificate ofertantului în temeiul articolului 52 alineatul (3) litera (a) dintr-un cont desemnat din registrul Uniunii păstrat în garanție de sistemul de compensare sau de sistemul de decontare, care acționează în calitate de custode, într-unul sau în mai multe conturi desemnate din registrul Uniunii deținute de ofertantul câștigător sau de succesorii săi în drepturi ori într-un cont desemnat din registrul Uniunii păstrat în garanție de un sistem de compensare sau sistem de decontare care acționează în calitate de custode pentru ofertantul câștigător sau pentru succesorii în drepturi ai acestuia.

Articolul 39

Livrarea cu întârziere a certificatelor de emisii licitate

În cazul în care sistemul de compensare sau sistemul de decontare nu livrează integral sau parțial certificatele de emisii licitate, din cauza unor circumstanțe care nu se află sub controlul său, sistemul respectiv livrează certificatele de emisii cu prima ocazie, iar ofertanții câștigători sau succesorii lor în drepturi acceptă livrarea la acea dată ulterioară. Ofertantul câștigător sau succesorii săi în drepturi nu pot dispune de nicio altă măsură reparatorie pentru livrarea cu întârziere.

CAPITOLUL XIII

GESTIONAREA GARANȚIILOR

Articolul 40

Garanții depuse de ofertant

(1)   Înainte de deschiderea ferestrei de licitație pentru licitarea contractelor spot cu scadența la două zile, ofertanții sau orice intermediari care acționează în numele acestora au obligația de a depune garanții în sistemul de compensare sau în sistemul de decontare conectat la platforma de licitație care desfășoară licitațiile.

(2)   La cerere, orice garanție neutilizată care a fost depusă de un ofertant necâștigător, împreună cu orice dobândă acumulată pentru garanțiile în numerar, va fi deblocată, imediat ce este posibil după închiderea ferestrei de licitație.

(3)   La cerere, orice garanție depusă de un ofertant câștigător care nu a fost utilizată pentru decontare, împreună cu orice dobândă acumulată pentru garanțiile în numerar, va fi deblocată, imediat ce este posibil după închiderea ferestrei de licitație.

Articolul 41

Garanții depuse de adjudecător

(1)   Înainte de deschiderea ferestrei de licitație pentru licitarea contractelor spot cu scadența la două zile, adjudecătorul are obligația de a constitui o garanție prin depunerea unor certificate de emisii, care vor fi păstrate în garanție de către sistemul de compensare sau sistemul de decontare, care acționează în calitate de custode, până la livrarea lor. Volumul și data de livrare a certificatelor de emisii respective se specifică în tabelele de licitație corespunzătoare calendarelor de licitație menționate la articolul 12 sau 13, în conformitate cu Regulamentul delegat (UE) 2019/1122.

(2)   În cazul în care certificatele de emisii depuse ca garanție în temeiul alineatului (1) nu sunt utilizate, sistemul de compensare sau sistemul de decontare le poate reține, la alegerea statului membru licitator, într-un cont desemnat din registrul Uniunii păstrat în garanție de sistemul de compensare sau de sistemul de decontare, care acționează în calitate de custode, până la livrarea lor.

CAPITOLUL XIV

ONORARII ȘI COSTURI

Articolul 42

Structura și nivelul onorariilor

(1)   Structura și nivelul onorariilor, precum și orice condiții conexe aplicate de orice platformă de licitație și de sistemele de compensare sau de sistemele de decontare nu sunt mai puțin favorabile decât onorariile și condițiile standard comparabile aplicate pe piața secundară.

Totuși, în cazul în care acest lucru este prevăzut în documentele de achiziții publice pentru procedurile de achiziții publice prevăzute la articolul 26 alineatul (1) sau la articolul 29 alineatul (4), operatorul platformei de licitație poate majora onorariile plătite de ofertanții câștigători în temeiul articolului 43 alineatul (1) din prezentul regulament la o valoare maximă de 120 % din onorariul standard comparabil plătit de cumpărătorii câștigători de certificate de emisii pe piața secundară pe parcursul anilor în care volumele de licitație sunt reduse cu mai mult de 200 de milioane de certificate de emisii în temeiul articolelor 1 și 1a din Decizia (UE) 2015/1814.

(2)   O platformă de licitație și sistemele de compensare și de decontare pot să aplice numai onorariile, deducerile sau condițiile prevăzute explicit în contractul de desemnare aferent.

(3)   Toate onorariile și condițiile aplicate în temeiul alineatelor (1) și (2) trebuie să fie prevăzute în mod clar, ușor de înțeles și disponibile public. Ele se descriu în detaliu, indicându-se fiecare tarif aplicat pentru fiecare tip de serviciu.

Articolul 43

Costurile procesului de licitație

(1)   Costurile serviciilor prevăzute la articolul 27 alineatul (1) și la articolul 30 sunt suportate de ofertanți și se achită prin intermediul onorariilor.

Cu toate acestea, costurile acordurilor dintre adjudecător și platforma de licitație menționate la articolul 22 alineatul (2) care permit adjudecătorului să scoată la licitație certificate în numele statului membru care l-a desemnat, cu excepția costurilor oricărui sistem de compensare sau de decontare conectat la platforma de licitație în cauză, sunt suportate de statul membru licitator.

Costurile menționate la al doilea paragraf se deduc din veniturile din licitație care se plătesc adjudecătorilor în temeiul articolului 35 alineatele (2) și (3).

(2)   Termenele și condițiile acordului privind achiziția comună menționat la articolul 26 alineatul (5) primul paragraf sau ale contractul de desemnare a unei platforme de licitație în temeiul articolului 26 alineatul (1) pot face derogare de la alineatul (1) de la prezentul articol, impunând statelor membre care au notificat Comisiei, în temeiul articolului 29 alineatul (3), intenția de a nu participa la acțiunea comună prevăzută la articolul 26 alineatul (1), dar care ulterior utilizează platforma comună de licitație, să plătească respectivei platforme de licitație, inclusiv sistemelor de compensare sau sistemelor de decontare conectate la aceasta, costurile serviciilor prevăzute la articolul 27 alineatul (1) legate de volumul certificatelor de emisii scoase la licitație de către statul membru în cauză, de la data la care statul membru respectiv începe să le scoată la licitație prin intermediul platformei comune de licitație până la încheierea sau expirarea termenului de desemnare a platformei de licitație în cauză.

Primul paragraf se aplică și statelor membre care nu s-au alăturat acțiunii comune prevăzute la articolul 26 alineatul (1) în termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a acordului privind achiziția comună menționat la articolul 26 alineatul (5) primul paragraf.

Primul paragraf nu se aplică în cazul în care un stat membru se alătură acțiunii comune prevăzute la articolul 26 alineatul (1) după expirarea perioadei de desemnare menționate la articolul 29 alineatul (4) al doilea paragraf sau în cazul în care un stat membru utilizează platforma comună de licitație pentru a licita partea sa de certificate de emisii în lipsa includerii pe lista menționată la articolul 29 alineatul (6).

(3)   Din costurile suportate de ofertanți în conformitate cu alineatul (1) se deduce cuantumul costurilor suportate de un stat membru în conformitate cu alineatul (2).

CAPITOLUL XV

SUPRAVEGHEREA LICITAȚIILOR, MĂSURI DE REMEDIERE ȘI SANCȚIUNI

Articolul 44

Monitorizarea licitațiilor

(1)   Până la finalul fiecărei luni, o platformă de licitație raportează cu privire la organizarea licitațiilor desfășurate de aceasta în luna precedentă, în special cu privire la:

(a)

accesul echitabil și deschis;

(b)

transparență;

(c)

formarea prețurilor;

(d)

aspectele tehnice și operaționale ale punerii în aplicare a contractului prin care este desemnată platforma de licitație respectivă;

(e)

relația dintre procesele de licitație și piața secundară, în ceea ce privește informațiile menționate la literele (a)-(d);

(f)

orice dovadă de comportament anticoncurențial, abuz de piață, spălare de bani, finanțare a terorismului sau activitate infracțională, în legătură cu care platforma de licitație a fost informată în cursul îndeplinirii sarcinilor sale în temeiul articolului 27 sau al articolului 30;

(g)

orice încălcare a prezentului regulament sau a articolul 10 alineatul (4) din Directiva 2003/87/CE în legătură cu care platforma de licitație a fost informată în cursul îndeplinirii sarcinii sale în temeiul articolului 27 sau al articolului 30 din prezentul regulament;

(h)

măsurile luate ca urmare a informațiilor raportate în conformitate cu literele (a)-(g).

În plus, până la data de 31 ianuarie a fiecărui an, platforma de licitație prezintă un rezumat și o analiză a rapoartelor lunare din anul precedent.

(2)   Platforma de licitație transmite rapoartele și rezumatul menționate la alineatul (1) Comisiei, statelor membre care au desemnat-o, autorității naționale competente desemnate în conformitate cu articolul 22 din Regulamentul (UE) nr. 596/2014 și ESMA.

(3)   Autoritățile contractante relevante monitorizează punerea în aplicare a contractelor de desemnare a platformelor de licitație. Statele membre care desemnează o platformă separată de licitație notifică Comisiei orice nerespectare, de către platforma de licitație respectivă, a contractului prin care este desemnată platforma și care ar putea avea un impact semnificativ asupra proceselor de licitație.

(4)   În conformitate cu articolul 10 alineatul (4) din Directiva 2003/87/CE, Comisia publică, în numele statelor membre care participă la acțiunea comună prevăzută la articolul 26 alineatul (1) din prezentul regulament și al statelor membre care desemnează o platformă separată de licitație, rapoarte de sinteză cu privire la informațiile menționate la alineatul (1) literele (a)-(h) de la prezentul articol.

(5)   Adjudecătorii, platformele de licitație, autoritățile naționale competente care le supraveghează și ESMA cooperează activ cu Comisia și între ele și, la cerere, transmit Comisiei orice informații pe care le dețin cu privire la licitații și care sunt necesare în mod rezonabil pentru monitorizarea licitațiilor.

(6)   Autoritățile naționale competente care supraveghează instituțiile de credit și firmele de investiții, autoritățile naționale competente care supraveghează persoanele autorizate să depună oferte în numele altor persoane în temeiul articolului 18 alineatul (2) și ESMA cooperează activ cu Comisia, în cadrul propriei sfere de competență, atunci când acest lucru este necesar în mod rezonabil pentru monitorizarea licitațiilor.

(7)   La îndeplinirea obligațiilor care le revin în temeiul alineatelor (5) și (6), autoritățile naționale competente țin seama de considerentele legate de secretul profesional pe care trebuie să le respecte în temeiul dreptului Uniunii.

Articolul 45

Monitorizarea relației cu ofertanții

(1)   O platformă de licitație monitorizează relația cu ofertanții prin următoarele acțiuni:

(a)

examinarea minuțioasă a ofertelor depuse pe întreg parcursul relației respective pentru a se asigura că comportamentul de licitare al ofertanților corespunde cunoștințelor pe care le deține platforma de licitație cu privire la clientul respectiv, la activitatea comercială a acestuia și la profilul său de risc, inclusiv, acolo unde este cazul, la sursa fondurilor;

(b)

menținerea unor acorduri și proceduri eficace pentru monitorizarea periodică a respectării regulilor sale de conduită pe piață de către persoanele admise să liciteze în temeiul articolului 18 alineatul (3) și al articolului 19;

(c)

monitorizarea tranzacțiilor desfășurate de persoanele admise să liciteze în temeiul articolului 18 alineatul (3) și al articolului 19 și de către persoanele expuse politic, utilizând sistemele proprii pentru a identifica încălcări ale regulilor menționate la litera (b) de la prezentul paragraf, condiții de licitare incorecte sau nedisciplinate sau un comportament care poate prezenta suspiciuni de abuz de piață.

În cazul unei examinări minuțioase a ofertelor în conformitate cu primul paragraf litera (a), platforma de licitație acordă o atenție deosebită oricărei activități pe care o consideră ca prezentând, prin natura sa, o mare probabilitate de a fi legată de spălarea banilor, de finanțarea terorismului sau de activități infracționale.

(2)   O platformă de licitație se asigură că documentele, datele sau informațiile pe care le deține cu privire la un ofertant sunt actualizate. În acest scop, platforma de licitație poate:

(a)

să solicite ofertantului orice informații, în temeiul articolului 18 alineatul (3), al articolului 19 alineatul (2) și al articolului 20 alineatele (5) și (7), în scopul monitorizării relației cu ofertantul respectiv în urma admiterii sale la licitații, pe durata existenței acestei relații și pe o perioadă de cinci ani de la încheierea admiterii la licitații;

(b)

să solicite unui ofertant să depună din nou o cerere de admitere la licitații la intervale regulate;

(c)

să solicite unui ofertant să notifice prompt platformei de licitație în cauză orice modificări ale informațiilor transmise acesteia în temeiul articolului 18 alineatul (3), al articolului 19 alineatul (2) și al articolului 20 alineatele (5) și (7).

(3)   O platformă de licitație ține evidența următoarelor:

(a)

cererea de admitere la licitații transmisă de un solicitant, în conformitate cu articolul 18 alineatul (3) și cu articolul 19 alineatul (2), inclusiv orice modificări ale acesteia;

(b)

verificările efectuate cu privire la:

(i)

prelucrarea cererii de admitere la licitații transmise, în temeiul articolelor 19, 20 și 21;

(ii)

examinarea minuțioasă și monitorizarea relației cu ofertantul, în temeiul alineatului (1) literele (a) și (c);

(c)

toate informațiile referitoare la o anumită ofertă depusă de un anumit ofertant în cadrul unei licitații, inclusiv orice retragere sau modificare a ofertei respective, în conformitate cu articolul 6 alineatul (3) și al doilea paragraf și cu articolul 6 alineatul (4);

(d)

toate informațiile privind desfășurarea fiecărei licitații în care un ofertant a depus o ofertă.

(4)   O platformă de licitație ține evidențele menționate la alineatul (3) atât timp cât un ofertant este admis să liciteze în cadrul licitațiilor sale și pe o perioadă de cel puțin 5 ani de la încheierea relației cu ofertantul respectiv.

Articolul 46

Transmiterea unei notificări privind spălarea banilor, finanțarea terorismului sau activitățile infracționale

(1)   Autoritățile naționale competente menționate la articolul 48 alineatul (1a) din Directiva (UE) 2015/849 monitorizează și adoptă măsurile necesare pentru a asigura respectarea de către o platformă de licitație a următoarelor:

(a)

măsurile de precauție privind clientela menționate la articolul 19 alineatul (2) litera (e) și la articolul 20 alineatul (8) din prezentul regulament;

(b)

obligația de a refuza admiterea la licitații sau de a revoca sau suspenda orice admitere la licitații deja acordată în temeiul articolului 21 alineatele (1) și (2) din prezentul regulament;

(c)

cerințele privind monitorizarea și păstrarea evidențelor prevăzute la articolul 45 din prezentul regulament;

(d)

cerințele de notificare prevăzute la alineatele (2) și (3).

Autoritățile naționale competente au competențele menționate la articolul 48 alineatele (2) și (3) din Directiva (UE) 2015/849.

O platformă de licitație poate fi considerată răspunzătoare pentru încălcarea alineatelor (2) și (3) de la prezentul articol, a articolului 20 alineatele (5) și (8), a articolului 21 alineatele (1) și (2) și a articolului 45 din prezentul regulament. În cazul unor astfel de încălcări se aplică sancțiunile și măsurile menționate la articolele 58-62 din Directiva (UE) 2015/849.

(2)   O platformă de licitație, precum și directorii și angajații acesteia cooperează pe deplin cu FIU prin luarea cu promptitudine a următoarelor măsuri:

(a)

informarea cu promptitudine a FIU, din proprie inițiativă, inclusiv prin transmiterea unui raport către aceasta, în cazul în care au cunoștință, suspectează sau au motive întemeiate să suspecteze că orice fonduri legate de licitații sunt obținute din activități infracționale sau au legătură cu finanțarea terorismului, precum și transmiterea cu promptitudine a unui răspuns la cererile de informații suplimentare formulate de FIU în astfel de cazuri;

(b)

transmiterea directă către FIU, la cererea acesteia, a tuturor informațiilor necesare pentru îndeplinirea sarcinilor sale.

Se raportează toate tranzacțiile suspecte, inclusiv tentativele de tranzacții.

(3)   Informațiile menționate la alineatul (2) se transmit către FIU a statului membru pe teritoriul căruia este situată platforma de licitație în cauză.

(4)   Statul membru pe teritoriul căruia este situată o platformă de licitație desemnată în temeiul prezentului regulament se asigură că platformei de licitație respective i se aplică măsurile naționale de transpunere a articolelor 37, 38, 39 și 42, a articolului 45 alineatul (1) și a articolului 46 din Directiva (UE) 2015/849.

Articolul 47

Transmiterea unei notificări privind abuzul de piață

(1)   O platformă de licitație raportează autorităților naționale competente, în temeiul Regulamentului (UE) nr. 596/2014, suspiciunile de abuz de piață sau de tentativă de abuz de piață din partea oricărei persoane admise să liciteze în cadrul licitațiilor sau a oricărei persoane în numele căreia acționează persoana admisă să liciteze în cadrul licitațiilor.

(2)   Platforma de licitație în cauză notifică Comisiei și ESMA faptul că a transmis o notificare în temeiul alineatului (1), precizând măsurile de remediere pe care le-a adoptat sau pe care intenționează să le adopte pentru a contracara abuzul de piață sau tentativa de abuz de piață menționată la alineatul respectiv.

Articolul 48

Dimensiunea maximă a ofertelor și alte măsuri de remediere

(1)   După consultarea Comisiei și obținerea avizului acesteia, o platformă de licitație poate impune o dimensiune maximă a ofertelor sau orice alte măsuri de remediere necesare pentru a reduce un risc identificabil, real sau potențial, de abuz de piață, de spălare a banilor, de finanțare a terorismului sau de altă activitate infracțională, precum și de comportament anticoncurențial, cu condiția ca implementarea dimensiunii ofertelor sau a măsurilor de remediere respective să reducă efectiv riscul în cauză. Comisia se poate consulta cu statele membre în cauză și poate obține avizul acestora cu privire la propunerea făcută de platforma de licitație respectivă. Platforma de licitație în cauză ține cont în cea mai mare măsură de avizul Comisiei.

(2)   Dimensiunea maximă a ofertelor se exprimă fie ca procent din numărul total al certificatelor de emisii scoase la licitație în cadrul oricărei licitații date, fie ca procent din numărul total al certificatelor de emisii scoase la licitație în oricare an dat, în funcție de ceea ce consideră platformele de licitație că este mai potrivit pentru a reduce riscul de abuz de piață.

(3)   În sensul prezentului articol, dimensiunea maximă a ofertelor înseamnă numărul maxim de certificate de emisii care pot fi licitate, direct sau indirect, de orice grup de persoane enumerate la articolul 18 alineatul (1) sau (2) care aparțin oricăreia dintre următoarele categorii:

(a)

aceluiași grup de întreprinderi, incluzând orice societate-mamă, filialele acesteia și întreprinderile afiliate;

(b)

aceleiași grupări comerciale;

(c)

unei unități economice separate cu putere de decizie independentă în cadrul căreia sunt controlate, direct sau indirect, de organisme publice sau de entități proprietate de stat.

Articolul 49

Reguli de conduită pe piață și alte dispoziții contractuale

O platformă de licitație are dreptul de a întreprinde orice altă acțiune în conformitate cu regulile sale de conduită pe piață și cu alte dispoziții contractuale în vigoare încheiate, direct sau indirect, cu orice ofertanți admiși să liciteze în cadrul licitațiilor, cu condiția ca o astfel de acțiune să nu contravină dispozițiilor prevăzute la articolele 44-48 și să nu le submineze.

Articolul 50

Reguli de conduită pentru persoanele autorizate să liciteze în numele altor persoane

(1)   Prezentul articol se aplică:

(a)

persoanelor autorizate să liciteze în temeiul articolului 18 alineatul (2);

(b)

firmelor de investiții și instituțiilor de credit menționate la articolul 18 alineatul (1) literele (b) și (c).

(2)   Persoanele menționate la alineatul (1) aplică următoarele reguli de conduită în relațiile cu clienții:

(a)

acceptă instrucțiuni din partea clienților lor în termeni comparabili;

(b)

refuză să liciteze în numele unui client dacă au motive rezonabile să suspecteze un caz de spălare a banilor, de finanțare a terorismului, de activitate infracțională sau de abuz de piață, sub rezerva legislației naționale de transpunere a articolelor 35 și 39 din Directiva (UE) 2015/849;

(c)

pot refuza să liciteze în numele unui client dacă au motive rezonabile să suspecteze că acesta nu poate achita certificatele de emisii pentru care dorește să liciteze;

(d)

încheie cu clienții lor un acord scris care nu impune condiții sau restricții injuste pentru clientul în cauză și care prevede toate termenele și condițiile referitoare la serviciile oferite, inclusiv în ceea ce privește plata și livrarea certificatelor de emisii;

(e)

pot solicita clienților lor să constituie un depozit prin plata unei sume în avans pentru certificatele de emisii;

(f)

nu pot limita nejustificat numărul ofertelor pe care le poate depune un client;

(g)

nu își pot împiedica sau restricționa clienții să angajeze serviciile altor entități eligibile în temeiul articolului 18 alineatul (1) literele (b)-(e) și al articolului 18 alineatul (2) pentru a licita în numele acestora în cadrul licitațiilor;

(h)

țin seama în mod corespunzător de interesele clienților lor;

(i)

își tratează clienții în mod echitabil, fără discriminare;

(j)

mențin sisteme și proceduri interne corespunzătoare pentru a prelucra solicitările din partea clienților de a acționa ca agenți în cadrul unei licitații și pentru a putea participa efectiv la o licitație, în special în ceea ce privește depunerea ofertelor în numele clienților lor, colectarea plăților și a garanțiilor de la clienți și transferarea certificatelor de emisii către clienții lor;

(k)

previn dezvăluirea de informații confidențiale de la partea societății lor care este responsabilă cu primirea, pregătirea și depunerea ofertelor în numele clienților lor către partea societății lor care este responsabilă cu pregătirea și depunerea ofertelor în nume propriu sau către partea societății lor care este responsabilă cu tranzacționarea în nume propriu pe piața secundară;

(l)

păstrează evidența informațiilor obținute sau create în calitatea lor de intermediari care gestionează oferte în numele clienților lor în cadrul licitațiilor, pe o perioadă de cinci ani de la data obținerii sau a generării informațiilor respective.

Valoarea depozitului menționat la primul paragraf litera (e) se calculează pe o bază justă și rezonabilă și se stabilește în acordurile menționate la litera (d) de la paragraful respectiv. Orice parte a depozitului respectiv care nu este utilizată pentru a efectua plata certificatelor de emisii se rambursează clientului într-un termen rezonabil după licitație, astfel cum se prevede în acordurile menționate la primul paragraf litera (d).

(3)   Persoanelor menționate la alineatul (1) li se aplică următoarele reguli de conduită atunci când licitează în nume propriu sau în numele clienților lor:

(a)

furnizează orice informație solicitată de orice platformă de licitație pe care sunt admise să liciteze;

(b)

acționează cu integritate, competențe rezonabile, atenție și diligență.

(4)   Autoritățile naționale competente desemnate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 596/2014 și cu Directiva (UE) 2015/849 de către statele membre în care sunt stabilite persoanele menționate la alineatul (1) sunt responsabile cu autorizarea acestor persoane să desfășoare activitățile menționate la alineatul respectiv, precum și cu monitorizarea și aplicarea respectării regulilor de conduită prevăzute la alineatele (2) și (3), inclusiv gestionarea eventualelor plângeri referitoare la nerespectarea acestor reguli de conduită.

(5)   Autoritățile naționale competente menționate la alineatul (4) autorizează persoanele menționate la alineatul (1) numai dacă persoanele respective îndeplinesc toate condițiile următoare:

(a)

au o reputație suficient de bună și suficientă experiență pentru a asigura respectarea întocmai a regulilor de conduită prevăzute la alineatele (2) și (3);

(b)

au instituit procedurile și verificările necesare pentru a gestiona conflictele de interese și pentru a servi cel mai bine intereselor clienților lor;

(c)

respectă cerințele Directivei (UE) 2015/849;

(d)

respectă orice alte măsuri considerate necesare având în vedere natura serviciilor de licitare oferite și nivelul de sofisticare a clienților în cauză din perspectiva profilului lor comercial sau de investitor, precum și orice evaluare bazată pe riscuri a probabilității de spălare a banilor, de finanțare a terorismului sau de activități infracționale.

(6)   Autoritățile naționale competente ale statului membru în care sunt autorizate persoanele menționate la alineatul (1) monitorizează condițiile prevăzute la alineatul (5) și asigură aplicarea acestora. Statul membru se asigură că:

(a)

autoritățile sale naționale competente dispun de abilități de investigare și de sancțiuni eficace, proporționale și disuasive;

(b)

se instituie un mecanism de soluționare a plângerilor și de retragere a autorizațiilor în cazul în care persoanele autorizate încalcă obligațiile care le revin în temeiul autorizației respective;

(c)

autoritățile sale naționale competente pot retrage autorizația acordată în temeiul alineatului (5) în cazul în care o persoană autorizată a încălcat în mod grav și sistematic dispozițiile prevăzute la alineatele (2) și (3).

(7)   Clienții persoanelor menționate la alineatul (1) își pot adresa eventualele plângeri cu privire la respectarea regulilor de conduită prevăzute la alineatele (2) și (3) către autoritățile competente menționate la alineatul (4), în conformitate cu normele de procedură stabilite pentru tratarea plângerilor respective.

(8)   Persoanele menționate la alineatul (1) sunt autorizate, fără alte cerințe de ordin juridic sau administrativ din partea statelor membre, să ofere servicii de licitare clienților menționați la articolul 18 alineatul (3) primul paragraf litera (a).

CAPITOLUL XVI

TRANSPARENȚĂ ȘI CONFIDENȚIALITATE

Articolul 51

Publicare

Următoarele informații se publică pe un site actualizat dedicat licitațiilor, întreținut de platforma de licitație în cauză:

(a)

întreaga legislație și toate orientările, instrucțiunile, formularele, documentele și anunțurile pertinente pentru licitațiile de pe platforma de licitație, inclusiv calendarul de licitație;

(b)

orice alte informații neconfidențiale pertinente pentru licitațiile de pe platforma de licitație în cauză, inclusiv lista persoanelor admise să liciteze în cadrul licitațiilor;

(c)

orice decizie, inclusiv orice decizie adoptată în temeiul articolului 48, de impunere a unei dimensiuni maxime a ofertelor și orice alte măsuri de remediere necesare pentru a atenua un risc identificabil, real sau potențial, de spălare a banilor, de finanțare a terorismului, de activitate infracțională sau de abuz de piață pe platforma de licitație;

(d)

o listă cu numele și adresele profesionale, numerele de telefon profesionale, adresele de e-mail profesionale și site-urile profesionale ale tuturor persoanelor admise să liciteze în numele altor persoane în cadrul licitațiilor desfășurate de platforma de licitație.

Informațiile menționate la primul paragraf care nu mai sunt relevante se arhivează. Aceste arhive sunt accesibile prin intermediul site-ului de licitație menționat la paragraful respectiv.

Articolul 52

Anunțarea și notificarea rezultatelor licitației

(1)   O platformă de licitație anunță rezultatele fiecărei licitații pe care o desfășoară. Anunțul conține cel puțin următoarele informații:

(a)

volumul certificatelor de emisii licitate;

(b)

prețul de închidere a licitației, în euro;

(c)

volumul total al ofertelor depuse;

(d)

numărul total al ofertanților și numărul ofertanților câștigători;

(e)

în cazul anulării unei licitații, licitațiile către care va fi reportat volumul de certificate de emisii;

(f)

totalul veniturilor obținute din licitație;

(g)

distribuirea veniturilor între statele membre și fondurile menționate la articolul 24, în cazul platformei comune de licitație.

(2)   Platforma de licitație anunță rezultatele fiecărei licitații în cel mai scurt timp posibil. Informațiile menționate la alineatul (1) literele (a) și (b) se anunță cel târziu după 5 minute de la închiderea ferestrei de licitație, iar informațiile menționate la alineatul (1) literele (c)-(g) se anunță cel târziu după 15 minute de la închiderea ferestrei de licitație.

(3)   În momentul în care anunță informațiile menționate la alineatul (1) literele (a) și (b), platforma de licitație anunță fiecare ofertant câștigător cu privire la următoarele:

(a)

numărul total al certificatelor de emisii care urmează să fie alocate ofertantului respectiv;

(b)

dacă este cazul, care din ofertele sale egale au fost selectate aleatoriu;

(c)

suma datorată, fie în euro, fie în moneda unui stat membru care nu face parte din zona euro, aleasă de ofertant, cu condiția ca sistemul de compensare sau sistemul de decontare să poată lucra cu moneda națională în cauză;

(d)

termenul până la care trebuie plătită suma datorată sub formă de fonduri disponibile în contul bancar desemnat al adjudecătorului.

(4)   În cazul în care moneda aleasă de ofertant nu este euro, platforma de licitație notifică ofertantului câștigător cursul de schimb, astfel cum se menționează la articolul 35 alineatul (4), pe care l-a utilizat pentru a calcula suma datorată în moneda aleasă de ofertantul câștigător.

(5)   O platformă de licitație informează sistemul de compensare și sistemul de decontare relevant conectat la aceasta cu privire la informațiile notificate în conformitate cu alineatul (3).

Articolul 53

Protecția informațiilor confidențiale

(1)   Următoarele constituie informații confidențiale:

(a)

conținutul unei oferte;

(b)

conținutul oricărei instrucțiuni de a licita, chiar și atunci când nu se depune nicio ofertă;

(c)

informațiile care dezvăluie sau din care se poate deduce identitatea ofertantului în cauză și oricare dintre următoarele informații:

(i)

numărul certificatelor de emisii pe care un ofertant dorește să le obțină în cadrul unei licitații;

(ii)

prețul pe care un ofertant este dispus să îl plătească pentru certificatele de emisii respective;

(d)

informațiile despre una sau mai multe oferte sau instrucțiuni de licitare ori care decurg din acestea și care, separat sau colectiv, sunt de natură:

(i)

să ofere un indiciu privind cererea de certificate de emisii înainte de orice licitație;

(ii)

să ofere un indiciu privind prețul de închidere a licitației înainte de orice licitație;

(e)

informațiile furnizate de persoane în cadrul stabilirii sau menținerii relației cu ofertanții sau în cadrul monitorizării acestei relații în temeiul articolelor 19, 20, 21 și 45;

(f)

secretele profesionale furnizate de persoanele care participă la o procedură concurențială de achiziție pentru desemnarea unei platforme de licitație;

(g)

informațiile privind algoritmul utilizat pentru selectarea aleatorie a licitațiilor cu oferte egale, menționat la articolul 7 alineatul (1) al doilea paragraf;

(h)

informațiile privind metodologia stabilirii a ceea ce constituie un preț de închidere a licitației semnificativ mai mic decât prețul predominant de pe piața secundară înainte de licitație și pe parcursul acesteia, în sensul articolului 7 alineatul (7).

(2)   Informațiile confidențiale nu se dezvăluie de nicio persoană care a obținut informațiile respective, direct sau indirect, cu excepția prevederilor de la alineatul (3).

(3)   Alineatul (2) nu împiedică dezvăluirea informațiilor confidențiale care:

(a)

au fost deja puse la dispoziția publicului în mod legal;

(b)

sunt făcute publice cu acordul scris al unui ofertant, al unei persoane admise să liciteze sau al unei persoane care solicită admiterea la licitație;

(c)

trebuie dezvăluite sau făcute publice în temeiul dreptului Uniunii;

(d)

sunt făcute publice ca urmare a unei hotărâri judecătorești;

(e)

sunt dezvăluite sau făcute publice în scopul oricăror investigații sau proceduri penale, administrative sau judiciare care se desfășoară în Uniune;

(f)

sunt agregate sau redactate înainte de dezvăluire, pentru a nu putea fi deslușite informațiile următoare:

(i)

ofertele individuale sau instrucțiunile de licitare;

(ii)

licitațiile individuale;

(iii)

ofertanții individuali, ofertanții viitori sau persoanele care solicită admiterea la licitație;

(iv)

cererile individuale de admitere la licitație;

(v)

relațiile individuale cu ofertanții;

(g)

sunt menționate la alineatul (1) litera (f), cu condiția să fie dezvăluite unor persoane care lucrează pentru statele membre sau pentru Comisie și care sunt implicate în procedura concurențială de achiziție menționată la litera respectivă, acestea fiind obligate la rândul lor să mențină secretul profesional în conformitate cu condițiile de angajare;

(h)

sunt făcute publice la sfârșitul perioadei de 30 de luni care începe la una dintre următoarele date, sub rezerva menținerii oricăror obligații de secret profesional în temeiul dreptului Uniunii:

(i)

pentru informațiile menționate la alineatul (1) literele (a)-(d), data deschiderii ferestrei de licitație aferente licitației în care se dezvăluie pentru prima dată informațiile confidențiale;

(ii)

pentru informațiile menționate la alineatul (1) litera (e), data încetării relației cu ofertantul;

(iii)

pentru informațiile menționate la alineatul (1) litera (f), data transmiterii informațiilor în cadrul procedurii concurențiale de achiziție.

(4)   Măsurile necesare pentru asigurarea faptului că informațiile confidențiale nu sunt dezvăluite în mod eronat și consecințele oricărei dezvăluiri eronate de către platforma de licitație, inclusiv de către orice persoane contractate să lucreze pentru aceasta, se stabilesc în contractul de desemnare a platformei de licitație.

(5)   Informațiile confidențiale obținute de orice platformă de licitație, inclusiv de către orice persoane contractate să lucreze pentru aceasta, se utilizează exclusiv în scopul îndeplinirii obligațiilor sau al executării sarcinilor acesteia în legătură cu licitațiile.

(6)   Alineatele (1)-(5) nu exclud schimbul de informații confidențiale între orice platformă de licitație și oricare dintre următoarele:

(a)

autoritățile naționale competente care supraveghează o platformă de licitație;

(b)

autoritățile naționale competente responsabile cu investigarea și urmărirea spălării banilor, a finanțării terorismului, a activităților infracționale sau a abuzului de piață;

(c)

Comisia.

Informațiile confidențiale schimbate în temeiul prezentului alineat nu se dezvăluie altor persoane, cu excepția celor menționate la primul paragraf literele (a), (b) și (c).

(7)   Orice persoană care lucrează sau a lucrat pentru o platformă de licitație implicată în licitații este obligată să respecte secretul profesional și se asigură că informațiile confidențiale sunt protejate în conformitate cu prezentul articol.

Articolul 54

Regimul lingvistic

(1)   Informațiile scrise furnizate de orice platformă de licitație în temeiul articolului 51 alineatul (1) sau în temeiul contractului de desemnare a acesteia și care nu sunt publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene trebuie să fie într-o limbă uzuală în domeniul finanțelor internaționale.

(2)   Orice stat membru poate asigura, pe cheltuiala proprie, traducerea informațiilor menționate la alineatul (1) în limba sau limbile oficiale ale statului membru respectiv.

În cazul în care un stat membru furnizează, pe cheltuiala proprie, traducerea tuturor informațiilor menționate la alineatul (1) furnizate de platforma comună de licitație, orice stat membru care a desemnat o platformă separată de licitație furnizează de asemenea, pe cheltuiala proprie, traducerea în aceleași limbi a tuturor informațiilor menționate la alineatul (1) furnizate de respectiva platformă separată de licitație.

(3)   Persoanele care solicită admiterea la licitație și persoanele admise să liciteze pot transmite următoarele informații în limba menționată la alineatul (4), cu condiția ca un stat membru să fi decis să furnizeze o traducere în limba respectivă în conformitate cu alineatul (2):

(a)

cererile lor de admitere la licitație, inclusiv orice document justificativ;

(b)

ofertele lor, inclusiv orice retragere sau modificare a acestora;

(c)

orice întrebări legate de litera (a) sau (b).

O platformă de licitație poate solicita o traducere autorizată a informațiilor menționate la primul paragraf într-o limbă uzuală în domeniul finanțelor internaționale.

(4)   Persoanele care solicită admiterea la licitații, persoanele admise să liciteze și ofertanții care participă la o licitație aleg orice limbă oficială a Uniunii în care vor primi toate notificările efectuate în temeiul articolului 8 alineatul (3), al articolului 20 alineatul (8), al articolului 21 alineatul (4) și al articolului 52 alineatul (3).

În cazul în care un stat membru a decis să furnizeze o traducere în conformitate cu alineatul (2) în limba menționată la primul paragraf, toate celelalte comunicări orală sau scrise din partea oricărei platforme de licitație către persoanele care solicită admiterea la licitație, persoanele admise să liciteze sau ofertanții care participă la o licitație se realizează de asemenea în limba respectivă, fără costuri suplimentare pentru solicitanții, persoanele și ofertanții în cauză.

Totuși, chiar și în cazul în care un stat membru a decis să furnizeze o traducere în limba menționată la primul paragraf în conformitate cu alineatul (2), persoana care solicită admiterea la licitație, persoana admisă să liciteze sau ofertantul care participă la o licitație poate renunța la dreptul său în temeiul celui de al doilea paragraf de la prezentul alineat, exprimându-și în prealabil acordul scris pentru ca platforma de licitație în cauză să utilizeze numai o limbă uzuală în domeniul finanțelor internaționale pentru comunicarea menționată la paragraful respectiv.

(5)   Statele membre sunt responsabile de acuratețea oricărei traduceri efectuate în temeiul alineatului (2).

Persoanele care transmit traducerea unui document menționat la alineatul (3) și orice platformă de licitație care notifică un document tradus în temeiul alineatului (4) se asigură că aceasta reprezintă o traducere exactă a documentului original.

CAPITOLUL XVII

DISPOZIȚII FINALE

Articolul 55

Dreptul la o cale de atac

(1)   O platformă de licitație se asigură că dispune de un mecanism extrajudiciar pentru soluționarea plângerilor din partea:

(a)

persoanelor care solicită admiterea la licitație, în special a persoanelor a căror cerere de admitere la licitație a fost refuzată;

(b)

persoanelor a căror admitere la licitație a fost revocată sau suspendată;

(c)

persoanele admise să liciteze.

(2)   Statele membre în care o piață reglementată desemnată drept platformă comună de licitație sau platformă separată de licitație sau operatorul său de piață sunt supravegheate se asigură că orice decizii adoptate prin mecanismul extrajudiciar menționat la alineatul (1) sunt motivate în mod corespunzător și fac obiectul dreptului de a sesiza instanțele menționate la articolul 74 alineatul (1) din Directiva 2014/65/UE. Acest drept nu aduce atingere niciunui drept de a introduce o cale de atac direct la instanțele sau la organismele administrative competente prevăzute în măsurile naționale de transpunere a articolului 74 alineatul (2) din Directiva 2014/65/UE.

Articolul 56

Corectarea erorilor

(1)   Orice eroare legată de transferul sau de plata certificatelor de emisii sau de orice depozit sau garanție constituit(ă) sau deblocat(ă) în temeiul prezentului regulament se notifică sistemului de compensare sau sistemului de decontare imediat ce este observată de orice persoană.

(2)   Sistemul de compensare sau sistemul de decontare ia toate măsurile necesare pentru a rectifica orice erori menționate la alineatul (1) care îi sunt notificate sau care îi sunt aduse la cunoștință prin orice alte mijloace.

(3)   Orice persoană care beneficiază de pe urma unei erori menționate la alineatul (1) care nu poate fi rectificată în conformitate cu alineatul (2), din cauza intervenirii drepturilor unui terț cumpărător cu bună-credință și care a avut cunoștință sau ar fi trebuit să aibă cunoștință de eroare, însă nu a notificat-o sistemului de compensare sau sistemului de decontare, este obligată la repararea oricărui prejudiciu cauzat.

Articolul 57

Abrogare

(1)   Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 se abrogă.

(2)   Trimiterile la regulamentul abrogat se interpretează ca trimiteri la prezentul regulament și se citesc în conformitate cu tabelul de corespondență din anexa IV.

Articolul 58

Intrare în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în ziua următoare datei publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 17 octombrie 2023.

Pentru Comisie

Președinta

Ursula VON DER LEYEN


(1)   JO L 275, 25.10.2003, p. 32.

(2)  Directiva (UE) 2023/959 a Parlamentului European și a Consiliului din 10 mai 2023 de modificare a Directivei 2003/87/CE de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Uniunii și a Deciziei (UE) 2015/1814 privind înființarea și funcționarea unei rezerve pentru stabilitatea pieței aferentă schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (JO L 130, 16.5.2023, p. 134).

(3)  Regulamentul (UE) 2021/1119 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 iunie 2021 de instituire a cadrului pentru realizarea neutralității climatice și de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 401/2009 și (UE) 2018/1999 („Legea europeană a climei”) (JO L 243, 9.7.2021, p. 1).

(4)  Regulamentul (UE) nr. 1031/2010 al Comisiei din 12 noiembrie 2010 privind calendarul, administrarea și alte aspecte ale licitării certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră în temeiul Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Comunității (JO L 302, 18.11.2010, p. 1).

(5)  Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare și reziliență (JO L 57, 18.2.2021, p. 17).

(6)  Regulamentul (UE) 2023/955 al Parlamentului European și al Consiliului din 10 mai 2023 de instituire a Fondului social pentru climă și de modificare a Regulamentului (UE) 2021/1060 (JO L 130, 16.5.2023, p. 1).

(7)  Regulamentul delegat (UE) 2019/1122 al Comisiei din 12 martie 2019 de completare a Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește funcționarea registrului Uniunii (JO L 177, 2.7.2019, p. 3).

(8)  Regulamentul (UE) 2023/955 al Parlamentului European și al Consiliului din 10 mai 2023 de instituire a Fondului social pentru climă și de modificare a Regulamentului (UE) 2021/1060 (JO L 130, 16.5.2023, p. 1).

(9)  Decizia (UE) 2015/1814 a Parlamentului European și a Consiliului din 6 octombrie 2015 privind înființarea și funcționarea unei rezerve pentru stabilitatea pieței aferentă schemei UE de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră și de modificare a Directivei 2003/87/CE (JO L 264, 9.10.2015, p. 1).

(10)  Regulamentul (UE, Euratom) 2018/1046 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iulie 2018 privind normele financiare aplicabile bugetului general al Uniunii, de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1296/2013, (UE) nr. 1301/2013, (UE) nr. 1303/2013, (UE) nr. 1304/2013, (UE) nr. 1309/2013, (UE) nr. 1316/2013, (UE) nr. 223/2014, (UE) nr. 283/2014 și a Deciziei nr. 541/2014/UE și de abrogare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 (JO L 193, 30.7.2018, p. 1).

(11)  Directiva 2014/65/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Directivei 2002/92/CE și a Directivei 2011/61/UE (JO L 173, 12.6.2014, p. 349).

(12)  Regulamentul (UE) nr. 596/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 aprilie 2014 privind abuzul de piață (regulamentul privind abuzul de piață) și de abrogare a Directivei 2003/6/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivelor 2003/124/CE, 2003/125/CE și 2004/72/CE ale Comisiei (JO L 173, 12.6.2014, p. 1).

(13)  Regulamentul (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 mai 2014 privind piețele instrumentelor financiare și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 173, 12.6.2014, p. 84).

(14)  Directiva (UE) 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Directivei 2005/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivei 2006/70/CE a Comisiei (JO L 141, 5.6.2015, p. 73).

(15)  Regulamentul nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerințele prudențiale pentru instituțiile de credit și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 176, 27.6.2013, p. 1).

(16)  Directiva 2013/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 privind situațiile financiare anuale, situațiile financiare consolidate și rapoartele conexe ale anumitor tipuri de întreprinderi, de modificare a Directivei 2006/43/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivelor 78/660/CEE și 83/349/CEE ale Consiliului (JO L 182, 29.6.2013, p. 19).

(17)  Regulamentul (CE) nr. 139/2004 al Consiliului din 20 ianuarie 2004 privind controlul concentrărilor economice între întreprinderi [Regulamentul (CE) privind concentrările economice] (JO L 24, 29.1.2004, p. 1).

(18)  Directiva (UE) 2015/849 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 mai 2015 privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului, de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 al Parlamentului European și al Consiliului și de abrogare a Directivei 2005/60/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Directivei 2006/70/CE a Comisiei (JO L 141, 5.6.2015, p. 73).

(19)  Directiva nr. 98/26/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 19 mai 1998 privind caracterul definitiv al decontării în sistemele de plăți și de decontare a titlurilor de valoare (JO L 166, 11.6.1998, p. 45).

(20)  Recomandarea Comisiei din 6 mai 2003 privind definirea microîntreprinderilor și a întreprinderilor mici și mijlocii [notificată cu numărul C(2003) 1422] (2003/361/CE) (JO L 124, 20.5.2003, p. 36).

(21)  Regulamentul (UE) 2018/842 al Parlamentului European și al Consiliului din 30 mai 2018 privind reducerea anuală obligatorie a emisiilor de gaze cu efect de seră de către statele membre în perioada 2021-2030 în vederea unei contribuții la acțiunile climatice de respectare a angajamentelor asumate în temeiul Acordului de la Paris și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 525/2013 (JO L 156, 19.6.2018, p. 26).

(22)  Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 cu privire la accesul la activitatea instituțiilor de credit și supravegherea prudențială a instituțiilor de credit, de modificare a Directivei 2002/87/CE și de abrogare a Directivelor 2006/48/CE și 2006/49/CE (JO L 176, 27.6.2013, p. 338).

(23)  Regulamentul delegat (UE) 2019/856 al Comisiei din 26 februarie 2019 de completare a Directivei 2003/87/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește funcționarea Fondului pentru inovare (JO L 140, 28.5.2019, p. 6).

(24)  Regulamentul (UE) nr. 1227/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2011 privind integritatea și transparența pieței angro de energie (JO L 326, 8.12.2011, p. 1).

(25)  Regulamentul delegat (UE) 2017/590 al Comisiei din 28 iulie 2016 de completare a Regulamentului (UE) nr. 600/2014 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare pentru raportarea tranzacțiilor către autoritățile competente (JO L 87, 31.3.2017, p. 449).


ANEXA I

Elemente care trebuie incluse într-o cerere de admitere la licitație, astfel cum se menționează la articolul 20 alineatul (3)

1.   

Dovada eligibilității în conformitate cu articolul 18 alineatul (1) sau (2).

2.   

Numele, adresa, adresa de e-mail și numărul de telefon ale solicitantului.

3.   

Numărul de identificare a contului desemnat din registrul Uniunii al solicitantului.

4.   

Detaliile complete ale contului bancar desemnat al solicitantului.

5.   

Numele, adresa și numărul de telefon, precum și adresa de e-mail a unuia sau mai multor reprezentanți ai ofertantului, astfel cum se menționează la articolul 6 alineatul (3) al doilea paragraf.

6.   

Pentru persoane juridice, dovada:

(a)

constituirii acestora, menționând următoarele:

(i)

forma juridică a solicitantului;

(ii)

legislația care reglementează solicitantul;

(iii)

dacă solicitantul este sau nu o societate cotată la una sau mai multe burse recunoscute;

(b)

numărul de înregistrare al solicitantului din registrul relevant în care este înregistrat solicitantul sau actul de constituire, statutul sau alt document care atestă constituirea acestuia.

7.   

Pentru persoanele juridice și aranjamentele cu caracter juridic, informațiile necesare pentru a identifica beneficiarul efectiv și pentru a înțelege structura de proprietate și control a persoanei juridice sau aranjamentului cu caracter juridic respectiv.

8.   

Pentru persoanele fizice, dovada identității, printr-o carte de identitate, un permis de conducere, un pașaport sau un document similar eliberat în mod oficial, care conține numele complet, fotografia, data nașterii și adresa de reședință permanentă în Uniune a solicitantului în cauză, susținute de alte documente justificative corespunzătoare, dacă este necesar.

9.   

Informațiile necesare în vederea adoptării măsurilor de precauție privind clientela menționate la articolul 19 alineatul (2) litera (e).

10.   

Ultimul raport anual și ultimele conturi ale solicitantului care au făcut obiectul unui audit, inclusiv contul de profit și pierdere și bilanțul sau, în absența unui astfel de raport și a unor astfel de conturi, o declarație privind taxa pe valoarea adăugată sau alte informații suplimentare care sunt necesare pentru a demonstra solvabilitatea și bonitatea solicitantului.

11.   

Codul de înregistrare în scopuri de TVA, dacă există, sau, în cazul în care solicitantul nu este înregistrat în scopuri de TVA, orice alt mijloc prin care autoritățile fiscale ale statului membru în care este stabilit solicitantul sau ale statului membru în care solicitantul își are rezidența fiscală să poată identifica solicitantul sau informațiile suplimentare necesare pentru a demonstra statutul fiscal al solicitantului în Uniune.

12.   

O declarație pe proprie răspundere potrivit căreia, după cunoștințele sale, solicitantul îndeplinește cerințele prevăzute la articolul 19 alineatul (2) litera (f).

13.   

Dovada îndeplinirii cerințelor prevăzute la articolul 19 alineatul (2) litera (g).

14.   

Dovada îndeplinirii cerințelor prevăzute la articolul 18 alineatul (3).

15.   

O declarație potrivit căreia solicitantul deține capacitatea și autoritatea juridică necesară pentru a licita în nume propriu sau în numele altor persoane în cadrul unei licitații.

16.   

O declarație pe proprie răspundere a solicitantului potrivit căreia, după cunoștințele sale, nu există niciun impediment juridic, de reglementare, contractual sau de altă natură care să îl împiedice să își îndeplinească obligațiile în temeiul prezentului regulament.

17.   

O declarație în care solicitantul propune să plătească în euro sau într-o monedă a unui stat membru care nu face parte din zona euro, indicând moneda aleasă.


ANEXA II

Formular de notificare a anulării voluntare de către un stat membru, astfel cum se menționează la articolul 25 alineatul (1)

 

Notificare efectuată în temeiul articolului 12 alineatul (4) din Directiva 2003/87/CE

1.

Statul membru și autoritatea publică care transmit notificarea:

2.

Data notificării:

3.

Datele de identificare a instalației de producere a energiei electrice închise („instalația”) de pe teritoriul statului membru în conformitate cu datele înregistrate în registrul Uniunii, inclusiv următoarele:

(a)

denumirea instalației:

(b)

identificatorul instalației din registrul Uniunii:

(c)

denumirea operatorului instalației:

4.

Data închiderii parțiale/totale a instalației și a revocării/modificării autorizației privind emisiile de gaze cu efect de seră:

5.

Descrierea și referința măsurilor naționale suplimentare care au determinat închiderea parțială/totală a instalației:

6.

Rapoartele de emisii verificate ale instalației pentru cei cinci ani anteriori anului închiderii parțiale/totale:

7.

Volumul maxim total de certificate de emisii care urmează să fie anulate:

8.

Perioada pentru care certificatele de emisii urmează să fie anulate:

9.

O descriere a metodologiei care trebuie să fie utilizată pentru a determina volumul exact al certificatelor de emisii care urmează să fie anulate pentru întreaga perioadă în care are loc anularea:


ANEXA III

Lista platformelor de licitație separate menționate la articolul 29 alineatul (6)

Platforme de licitație desemnate de Germania

Platforma de licitație

European Energy Exchange AG (EEX)

Temeiul juridic

Articolul 29 alineatul (1)

Perioada de desemnare

De la 5 ianuarie 2024 cel mai târziu, pentru o perioadă maximă de cinci ani, până la 4 ianuarie 2029, fără a se aduce atingere articolului 29 alineatul (4) al doilea paragraf.

Condiții

Admiterea la licitații nu este condiționată de calitatea de membru sau de participant pe piața secundară organizată de EEX sau pe orice altă platformă de tranzacționare operată de EEX sau de un terț.

Obligații

1.

În termen de două luni de la 5 ianuarie 2024, EEX prezintă Germaniei strategia sa de ieșire. Strategia de ieșire nu aduce atingere obligațiilor care revin EEX în temeiul contractului încheiat cu Comisia și cu statele membre în conformitate cu articolul 26 și nici drepturilor Comisiei și statelor membre respective în temeiul contractului.

2.

Germania notifică Comisiei orice modificare substanțială în ceea ce privește relațiile contractuale relevante cu EEX notificate Comisiei în data de 16 februarie 2023.


ANEXA IV

Tabel de corespondență

Prezentul regulament

Regulamentul (UE) nr. 1031/2010

Articolul 1 - articolul 2

 

Articolul 3 punctul 1

Articolul 3 punctul 3

Articolul 3 punctul 2

Articolul 3 punctul 5

Articolul 3 punctul 3

Articolul 3 punctul 6

Articolul 3 punctul 4

Articolul 3 punctul 7

Articolul 3 punctul 5

Articolul 3 punctul 8

Articolul 3 punctul 6

Articolul 3 punctul 9

Articolul 3 punctul 7

Articolul 3 punctul 10

Articolul 3 punctul 8

Articolul 3 punctul 11

Articolul 3 punctul 9

Articolul 3 punctul 12

Articolul 3 punctul 10

Articolul 3 punctul 13

Articolul 3 punctul 11

Articolul 3 punctul 14

Articolul 3 punctul 12

Articolul 3 punctul 15

Articolul 3 punctul 13

Articolul 3 punctul 16

Articolul 3 punctul 14

Articolul 3 punctul 17

Articolul 3 punctul 15

Articolul 3 punctul 18

Articolul 3 punctul 16

Articolul 3 punctul 19

Articolul 3 punctul 17 - articolul 3 punctul 27

 

Articolul 3 punctul 28

Articolul 3 punctul 29

Articolul 3 punctul 29

Articolul 3 punctul 28

Articolul 3 punctul 30

Articolul 3 punctul 28a

Articolul 3 punctul 31

Articolul 3 punctul 30

Articolul 3 punctul 32

Articolul 3 punctul 31

Articolul 3 punctul 33

Articolul 3 punctul 32

Articolul 3 punctul 34

Articolul 3 punctul 33

Articolul 3 punctul 35

Articolul 3 punctul 34

Articolul 3 punctul 36

Articolul 3 punctul 35

Articolul 3 punctul 37

Articolul 3 punctul 36

Articolul 3 punctul 38

Articolul 3 punctul 37

Articolul 3 punctul 39

Articolul 3 punctul 38

Articolul 3 punctul 40

Articolul 3 punctul 39

Articolul 3 punctul 41

Articolul 3 punctul 40

Articolul 3 punctul 42

Articolul 3 punctul 41

Articolul 3 punctul 43 - articolul 3 punctul 44

 

Articolul 4 - articolul 5

 

Articolul 6 alineatul (1) - articolul 6 alineatul (2)

 

Articolul 6 alineatul (3) primul paragraf

Articolul 6 alineatul (3) al doilea paragraf

Articolul 6 alineatul (3) al doilea paragraf

Articolul 6 alineatul (3) al treilea paragraf

Articolul 6 alineatul (3) al treilea paragraf

Articolul 6 alineatul (3) al patrulea paragraf

Articolul 6 alineatul (4) - articolul 6 alineatul (5)

 

Articolul 7 alineatul (1) primul paragraf

Articolul 7 alineatul (1)

Articolul 7 alineatul (1) al doilea paragraf

Articolul 7 alineatul (2) primul paragraf

Articolul 7 alineatul (2)

Articolul 7 alineatul (2) al doilea paragraf

Articolul 7 alineatul (3) - articolul 7 alineatul (8)

 

Articolul 7 alineatul (9)

Articolul 7 alineatul (8) primul paragraf

Articolul 7 alineatul (10) primul paragraf

Articolul 7 alineatul (8) al doilea paragraf

Articolul 7 alineatul (10) al doilea paragraf

Articolul 7 alineatul (8) al doilea paragraf

Articolul 7 alineatul (10) al treilea paragraf

 

Articolul 8 alineatul (1) - articolul 8 alineatul (2)

 

Articolul 8 alineatul (3), primul paragraf

 

Articolul 8 alineatul (3) al doilea paragraf

Articolul 8 alineatul (4) primul paragraf

Articolul 8 alineatul (3) al treilea paragraf

 

Articolul 8 alineatul (3) al patrulea paragraf

Articolul 8 alineatul (4) al doilea paragraf

Articolul 8 alineatul (3) al cincilea paragraf

Articolul 8 alineatul (4) al doilea paragraf

Articolul 8 alineatul (4) primul paragraf

Articolul 8 alineatul (5) primul și al doilea paragraf

Articolul 8 alineatul (4) al doilea paragraf

 

Articolul 8 alineatul (4) al treilea paragraf

Articolul 8 alineatul (5) al treilea paragraf

Articolul 9 - articolul 10

 

Articolul 11

Articolul 12

Articolul 12

Articolul 11 și articolul 13

Articolul 13 - articolul 15

 

Articolul 16 alineatul (1)

 

Articolul 16 alineatul (2)

Articolul 16 alineatul (1a)

Articolul 16 alineatul (3)

Articolul 16 alineatul (2)

Articolul 16 alineatul (4)

Articolul 16 alineatul (3)

Articolul 17

 

Articolul 18 alineatul (1) primul paragraf

Articolul 18 alineatul (1)

Articolul 18 alineatul (1) al doilea paragraf

 

Articolul 18 alineatul (2)

 

Articolul 18 alineatul (3)

Articolul 18 alineatul (4) și articolul 19 alineatul (3)

Articolul 18 alineatul (4)

Articolul 18 alineatul (5)

Articolul 19

 

Articolul 20 alineatul (1) - articolul 20 alineatul (5)

 

Articolul 20 alineatul (6)

Articolul 20 alineatul (7)

Articolul 20 alineatul (7)

Articolul 20 alineatul (8)

Articolul 20 alineatul (8)

Articolul 20 alineatul (9)

Articolul 20 alineatul (9)

Articolul 20 alineatul (10)

Articolul 21

 

Articolul 22 alineatul (1) - articolul 22 alineatul (2)

 

Articolul 22 alineatul (3)

Articolul 22 alineatul (4)

Articolul 22 alineatul (4)

Articolul 22 alineatul (5)

Articolul 22 alineatul (5)

Articolul 22 alineatul (7)

Articolul 23

 

Articolul 24 alineatul (1)

 

Articolul 24 alineatul (2)

Articolul 24 alineatul (1)

Articolul 24 alineatul (3)

 

Articolul 24 alineatul (4)

Articolul 24 alineatul (2)

Articolul 25 alineatul (1) - articolul 25 alineatul (2)

 

Articolul 25 alineatul (3)

Articolul 25 alineatul (2)

Articolul 25 alineatul (4)

Articolul 25 alineatul (3)

Articolul 26 alineatul (1)

 

Articolul 26 alineatul (2)

Articolul 26 alineatul (3)

Articolul 26 alineatul (3)

Articolul 26 alineatul (4)

Articolul 26 alineatul (4)

Articolul 26 alineatul (5)

Articolul 26 alineatul (5)

Articolul 26 alineatul (6)

Articolul 27

 

Articolul 28 litera (a) - litera (b)

 

Articolul 28 litera (c)

Articolul 29 litera (d)

Articolul 28 litera (d)

Articolul 29 litera (f)

Articolul 28 litera (e)

Articolul 29 litera (g)

Articolul 29 alineatul (1)

 

Articolul 29 alineatul (2)

Articolul 30 alineatul (3)

Articolul 29 alineatul (3)

Articolul 30 alineatul (4)

Articolul 29 alineatul (4)

Articolul 30 alineatul (5)

Articolul 29 alineatul (5)

Articolul 30 alineatul (6)

Articolul 29 alineatul (6)

Articolul 30 alineatul (7)

Articolul 29 alineatul (7)

Articolul 30 alineatul (8)

Articolul 30

Articolul 31

Articolul 31 alineatul (1)

Articolul 32 alineatul (1)

Articolul 31 alineatul (2)

Articolul 32 alineatul (2)

Articolul 31 alineatul (3)

Articolul 32 alineatul (4)

Articolul 31 alineatul (4)

Articolul 32 alineatul (5)

Articolul 32

Articolul 34

Articolul 33

Articolul 35

Articolul 34 alineatul (1)

Articolul 36 alineatul (1)

Articolul 34 alineatul (2)

Articolul 36 alineatul (2)

Articolul 34 alineatul (3)

Articolul 36 alineatul (4)

Articolul 34 alineatul (4) primul paragraf

Articolul 36 alineatul (5) primul paragraf

Articolul 34 alineatul (4) al doilea paragraf

Articolul 36 alineatul (3)

Articolul 34 alineatul (4) al treilea paragraf

Articolul 36 alineatul (5) al doilea paragraf

Articolul 35 alineatul (1)

Articolul 44 alineatul (1)

Articolul 35 alineatul (2)

Articolul 44 alineatul (2)

Articolul 35 alineatul (3)

Articolul 44 alineatul (3) primul paragraf

Articolul 35 alineatul (4)

Articolul 44 alineatul (3) al doilea paragraf

Articolul 36

Articolul 45

Articolul 37

Articolul 46

Articolul 38

Articolul 47

Articolul 39

Articolul 48

Articolul 40

Articolul 49

Articolul 41 alineatul (1)

Articolul 50 alineatul (1)

Articolul 41 alineatul (2)

Articolul 50 alineatul (3)

Articolul 42

Articolul 51

Articolul 43 alineatul (1)

Articolul 52 alineatul (1)

Articolul 43 alineatul (2) primul paragraf - al treilea paragraf

Articolul 52 alineatul (2) primul paragraf - al treilea paragraf

Articolul 43 alineatul (3)

Articolul 52 alineatul (2) al patrulea paragraf

Articolul 44

Articolul 53

Articolul 45

Articolul 54

Articolul 46

Articolul 55

Articolul 47

Articolul 56

Articolul 48

Articolul 57

Articolul 49

Articolul 58

Articolul 50 alineatul (1)

Articolul 59 alineatul (1)

Articolul 50 alineatul (2)

Articolul 59 alineatul (2)

Articolul 50 alineatul (3)

Articolul 59 alineatul (3)

Articolul 50 alineatul (4)

Articolul 59 alineatul (4)

Articolul 50 alineatul (5) primul paragraf

Articolul 59 alineatul (5)

Articolul 50 alineatul (5) al doilea paragraf

Articolul 59 alineatul (6) primul paragraf prima teză

Articolul 50 alineatul (6) primul paragraf prima teză

Articolul 59 alineatul (6) primul paragraf a doua teză

Articolul 50 alineatul (7)

Articolul 59 alineatul (7)

Articolul 50 alineatul (8)

Articolul 59 alineatul (8)

Articolul 51

Articolul 60

Articolul 52

Articolul 61

Articolul 53 alineatul (1) litera (a) - litera (e)

 

Articolul 53 alineatul (1) litera (f)

Articolul 62 alineatul (1) litera (g)

Articolul 53 alineatul (1) litera (g)

Articolul 62 alineatul (1) litera (h)

Articolul 53 alineatul (1) litera (h)

Articolul 62 alineatul (1) litera (i)

Articolul 53 alineatul (2)

Articolul 62 alineatul (2)

Articolul 53 alineatul (3) litera (a) - litera (e)

 

Articolul 53 alineatul (3) litera (f)

Articolul 62 alineatul (3) litera (g)

Articolul 53 alineatul (3) litera (g)

Articolul 62 alineatul (3) litera (i)

Articolul 53 alineatul (3) litera (h) prima și a doua liniuță

Articolul 62 alineatul (3) litera (j) prima și a doua liniuță

Articolul 53 alineatul (3) litera (h) a treia liniuță

Articolul 62 alineatul (3) litera (j) a patra liniuță

Articolul 53 alineatul (4)

Articolul 62 alineatul (4)

Articolul 53 alineatul (5)

Articolul 62 alineatul (5)

Articolul 53 alineatul (6)

Articolul 62 alineatul (6)

Articolul 53 alineatul (7)

Articolul 62 alineatul (7)

Articolul 54

Articolul 63

Articolul 55

Articolul 64

Articolul 56

Articolul 65

Articolul 57

 

Articolul 58

Articolul 66

Anexa I

Anexa II

Anexa II

Anexa I

Anexa III

 

Anexa IV

 


ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2023/2830/oj

ISSN 1977-0782 (electronic edition)


Top