Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013R0780

Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 780/2013 av den 14 augusti 2013 om ändring av kommissionens förordning (EU) nr 206/2010 om fastställande av förteckningar över tredjeländer, områden eller delar därav från vilka det är tillåtet att föra in vissa djur och färskt kött till Europeiska unionen samt kraven för veterinärintyg Text av betydelse för EES

EUT L 219, 15.8.2013, p. 1–21 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 20/04/2021; tyst upphävande genom 32020R0692

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_impl/2013/780/oj

15.8.2013   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 219/1


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEFÖRORDNING (EU) nr 780/2013

av den 14 augusti 2013

om ändring av kommissionens förordning (EU) nr 206/2010 om fastställande av förteckningar över tredjeländer, områden eller delar därav från vilka det är tillåtet att föra in vissa djur och färskt kött till Europeiska unionen samt kraven för veterinärintyg

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av rådets direktiv 2004/68/EG av den 26 april 2004 om fastställande av djurhälsoregler för import till och transitering genom gemenskapen av vissa levande hov- och klövdjur, om ändring av direktiven 90/426/EEG och 92/65/EEG, samt om upphävande av direktiv 72/462/EEG (1), särskilt artikel 3.1 första och andra stycket, artikel 6.1 första stycket och artiklarna 7 e, 8 c och 13.1, och

av följande skäl:

(1)

I kommissionens förordning (EU) nr 206/2010 (2) fastställs kraven för införsel till unionen av bland annat vissa hov- och klövdjur. Förordningen är inte tillämplig på icke-domesticerade djur som är avsedda för ett godkänt organ, institut eller centrum enligt definitionen i artikel 2.1 c i direktiv 92/65/EEG av den 13 juli 1992 om fastställande av djurhälsokrav i handeln inom och importen till gemenskapen av djur, sperma, ägg (ova) och embryon som inte faller under de krav som fastställs i de specifika gemenskapsregler som avses i bilaga A.I till direktiv 90/425/EEG (3).

(2)

Avsaknaden av särskilda djurhälsokrav för införsel av hov- och klövdjur avsedda för ett godkänt organ, institut eller centrum till unionen orsakar praktiska problem för sådana strukturer och begränsar starkt deras verksamhet eftersom de behöver föra in dessa djur.

(3)

Det bör fastställas djurhälsokrav för införsel till unionen av hov- och klövdjur avsedda för ett godkänt organ, institut eller centrum, vilket skulle ta hänsyn till dessa djurs särskilda situation. Av hänsyn till förenklingen av unionslagstiftningen bör sådana regler fastställas i förordning (EU) nr 206/2010. Tillämpningsområdet för den förordningen bör därför ändras i enlighet med detta.

(4)

Enligt förordning (EU) nr 206/2010 får sändningar av hov- och klövdjur endast föras in till unionen om de kommer från de tredjeländer, områden eller delar därav som förtecknas i del 1 i bilaga I till den förordningen.

(5)

Enligt rådets direktiv 2002/99/EG av den 16 december 2002 om fastställande av djurhälsoregler för produktion, bearbetning, distribution och införsel av produkter av animaliskt ursprung avsedda att användas som livsmedel (4) ska kommissionen fastställa förteckningar över tredjeländer eller delar av tredjeländer från vilka import av specificerade produkter av animaliskt ursprung är tillåten.

(6)

Enligt rådets direktiv 2009/156/EG av den 30 november 2009 om djurhälsovillkor vid förflyttning och import av hästdjur från tredjeland (5) ska import av hästdjur till unionen endast tillåtas från de tredjeländer som upptas i en förteckning som ska upprättas eller ändras i enlighet med det förfarande som avses i det direktivet.

(7)

Enligt rådets direktiv 2009/158/EG av den 30 november 2009 om djurhälsovillkor för handel inom gemenskapen med och för import från tredjeland av fjäderfä och kläckägg (6) ska fjäderfä och kläckägg som importeras till unionen härröra från ett tredjeland eller en del av ett tredjeland som uppförts på en förteckning som upprättats av kommissionen i enlighet med det förfarande som avses i det direktivet.

(8)

Införsel till unionen av hov- och klövdjur avsedda för ett godkänt organ, institut eller centrum bör i synnerhet uppfylla de allmänna kraven för införsel av levande djur till unionen och ytterligare särskilda djurhälsokrav samt erbjuda särskilda garantier som säkerställer att de djur som förs in till unionen inte medför någon risk för hälsostatusen för djur i unionen.

(9)

De allmänna kraven för införsel av levande djur till unionen, bestående av en effektiv veterinärtjänst som ansvarar för kontrollen av djurs hälsa, uppfylls för närvarande av de tredjeländer, områden och delar därav som förtecknas i enlighet med direktiven 2002/99/EG, 2009/156/EG och 2009/158/EG.

(10)

De allmänna kraven för införsel av levande djur till unionen garanterar dock inte att hov- och klövdjuren är fria från sjukdomar. Enskilda djur kan fortfarande vara bärare av infektionssjukdomar som skulle kunna spridas till unionen och följaktligen utgöra en fara för djurhälsan i unionen. Hov- och klövdjur avsedda för ett godkänt organ, institut eller centrum bör därför endast få föras in till unionen direkt från ett organ, institut eller centrum som uppfyller vissa krav och som har godkänts av den behöriga myndigheten i det tredjeland, det område eller den del därav där det är beläget.

(11)

Förteckningen över sådana organ, institut eller centrum bör upprättas av bestämmelsemedlemsstaten efter en bedömning av all relevant information.

(12)

För att skydda djurhälsan i unionen är det av avgörande betydelse att sändningar av hov- och klövdjur som förs in till unionen och som är avsedda för godkända organ, institut eller centrum transporteras direkt och utan dröjsmål till destinationen i förseglade behållare och att ytterligare förflyttning av sådana djur inom unionen begränsas.

(13)

Vid särskilda omständigheter, till exempel situationer som rör djurskyddsproblem, bevarandet av hotade arter, plötsliga naturkatastrofer eller politiska oroligheter, under vilka det inte är möjligt att tillämpa samtliga djurhälsokrav och särskilt de som sammanhänger med godkännandet av det organ, institut eller centrum där djuren har sitt ursprung, bör medlemsstaterna på särskilda villkor kunna föra in vissa hov- och klövdjur avsedda för ett godkänt organ, institut eller centrum till sina territorier. Även i dessa fall bör det dock krävas ett tillstånd för att säkerställa en tillräcklig minskning av risken för djurhälsan.

(14)

Förordning (EU) nr 206/2010 bör därför ändras i enlighet med detta.

(15)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Förordning (EG) nr 206/2010 ska ändras på följande sätt:

1.

I artikel 1 ska punkt 3 utgå.

2.

Följande artikel ska införas som artikel 3a:

”Artikel 3a

Villkor för införsel av hov- och klövdjur avsedda för ett godkänt organ, institut eller centrum

1.   Genom undantag från artikel 3 får den behöriga myndigheten i en medlemsstat tillåta införsel till sitt territorium av sändningar av hov- och klövdjur av de arter som förtecknas i tabellerna 1, 2 och 3 i del 1 i bilaga VI om dessa sändningar är avsedda för ett godkänt organ, institut eller centrum, under förutsättning att följande villkor är uppfyllda:

a)

Den behöriga myndigheten i bestämmelsemedlemsstaten har gjort en bedömning av de djurhälsorisker varje sändning kan medföra för unionen.

b)

De berörda sändningarna kommer från ett tredjeland, ett område eller en del därav som upptagits i någon av de förteckningar som fastställs i

i)

del 1 i bilaga I eller del 1 i bilaga II till denna förordning,

ii)

beslut 2004/211/EG (7), beslut 2007/777/EG (8), förordning (EG) nr 798/2008 (9), förordning (EG) nr 119/2009 (10), förordning (EU) nr 605/2010 (11).

c)

Hov- och klövdjuren härrör från ett organ, institut eller centrum i ett tredjeland, ett område eller en del därav som avses i led a som har upptagits i en förteckning i enlighet med artikel 3c.

d)

Hov- och klövdjuren har hållits i karantän i en vektorskyddad installation på anläggningen hos det organ, institut eller centrum som avses i led c under den period som föreskrivs i de relevanta intygen.

e)

Hov- och klövdjuren förs direkt till ett godkänt organ, institut eller centrum i bestämmelsemedlemsstaten.

f)

Hov- och klövdjuren åtföljs av ett tillämpligt veterinärintyg som utformats i enlighet med den relevanta förlagan till veterinärintyg i tabellerna 1, 2 och 3 i del 1 i bilaga VI och i del 2 i den bilagan.

g)

Hov- och klövdjuren uppfyller kraven i den förlaga till veterinärintyg som avses i led f.

Bestämmelsemedlemsstaten ska underrätta kommissionen och de övriga medlemsstaterna i ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa om det godkännande som beviljats enligt första stycket, innan hov- och klövdjuren förs in till deras territorium.

2.   När särskilda omständigheter gör det omöjligt att följa punkt 1 c och d får den behöriga myndigheten i bestämmelsemedlemsstaten godkänna införsel till sitt territorium av hov- och klövdjur av de arter som förtecknas i tabellerna 1, 2 och 3 i del 1 i bilaga VI från andra anläggningar som inte uppfyller kraven i dessa led, under förutsättning att kraven i punkt 1 a, b och e–g är uppfyllda och att följande ytterligare villkor är uppfyllda:

a)

En tidigare ansökan om tillstånd har gjorts av ägaren, eller en fysisk person som företräder denna ägare, och bestämmelsemedlemsstaten har beviljat ett sådant tillstånd efter att ha utfört en riskbedömning som visar att införseln av de berörda hov- och klövdjuren till dess territorium inte medför någon djurhälsorisk för unionen.

b)

Hov- och klövdjuren har hållits i karantän i det tredjeland, det område eller den del därav där de har sitt ursprung under officiell tillsyn så länge det var nödvändigt för att de skulle uppfylla djurhälsovillkoren i den förlaga till veterinärintyg som avses i led f

i)

på ett ställe som godkänts av den behöriga myndigheten i det tredjeland, det område eller den del därav där djuren har sitt ursprung,

ii)

i enlighet med de ordningar som föreskrivs i tillståndet som ska ge minst samma garantier som de som fastställs i punkt 1 a, b och e–g.

Om hov- och klövdjur förs in till unionen i enlighet med första stycket ska de hållas i karantän hos ett godkänt mottagande organ, institut eller centrum under minst sex månader från tidpunkten för införseln till unionen, och under denna period får de behöriga myndigheterna tillämpa kraven i artikel 8.1 a i rådets direktiv 90/425/EEG.

Den medlemsstat som godkänner införseln av hov- och klövdjur i enlighet med första stycket ska underrätta kommissionen och de övriga medlemsstaterna i ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa om ett sådant godkännande innan hov- och klövdjuren förs in till dess territorium.

3.

Följande artikel ska införas som artikel 3b:

”Artikel 3b

Villkor för införsel till och transitering av hov- och klövdjur avsedda för ett godkänt organ, institut eller centrum genom territoriet i en annan medlemsstat än bestämmelsemedlemsstaten

Transitering av de hov- och klövdjur som avses i artikel 3a genom en annan medlemsstat än bestämmelsemedlemsstaten ska endast vara tillåten då den behöriga myndigheten i tranisteringsmedlemsstaten godkänt detta. Ett sådant godkännande får endast beviljas på grundval av en riskbedömning som görs av den behöriga myndigheten med hänsyn till den information som bestämmelsemedlemsstaten tillhandahållit.

När bestämmelsemedlemsstaten godkänner införsel av djur på villkoren i artikel 3a ska den före transiteringen underrätta kommissionen och de övriga medlemsstaterna i ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa.”

4.

Följande artikel ska införas som artikel 3c:

”Artikel 3c

Förteckning över godkända organ, institut eller centrum i tredjeländer, områden och delar därav

1.   Efter en bedömning av om villkoren i punkt 2 uppfylls får varje medlemsstat upprätta en förteckning över organ, institut och centrum från vilka införsel av hov- och klövdjur till dess territorium i enlighet med artikel 3a.1 får tillåtas.

2.   Ett organ, institut eller centrum i ett tredjeland, ett område eller en del därav får endast upptas i den förteckning som avses i punkt 1 om följande villkor är uppfyllda:

a)

Organet, institutet eller centrumet uppfyller kraven i del 3 i bilaga VI.

b)

Organet, institutet eller centrumet har godkänts av den behöriga myndigheten i det tredjeland, det område eller den del därav där organet, institutet eller centrumet är beläget.

c)

Den behöriga myndigheten i tredjelandet, området eller delen därav ger tillräckliga garantier för att villkoren för godkännande av organ, institut eller centrum i del 4 i bilaga VI uppfylls.

3.   En medlemsstat får i den förteckning som avses i punkt 1 uppta organ, institut eller centrum i tredjeländer som återfinns i en sådan förteckning som upprättats av en annan medlemsstat utan att ha bedömt om villkoren i punkt 2 uppfylls.

4.   Medlemsstaterna ska hålla de förteckningar som avses i punkt 1 uppdaterade med särskild hänsyn till eventuella tillfälliga eller slutgiltiga återkallanden av godkännanden som den behöriga myndigheten i ett tredjeland, ett område eller en del därav har beviljat organ, institut eller centrum som är belägna i detta land eller område eller denna del därav och som finns upptagna i dessa förteckningar.

5.   Medlemsstaterna ska via internetbaserade informationssidor ge allmänheten tillgång till de förteckningar som avses i punkt 1 och hålla dessa sidor aktuella.

6.   Medlemsstaterna ska meddela kommissionen webbadressen till sina internetbaserade informationssidor.”

5.

Artikel 4 ska ersättas med följande:

”Artikel 4

Villkor för uppsamlingscentraler för vissa sändningar av hov- och klövdjur

1.   Sändningar av hov- och klövdjur som innehåller levande djur från mer än en anläggning får endast föras in till unionen om de samlas in i uppsamlingscentraler som godkänts av den behöriga myndigheten i det tredjeland, det område eller den del därav där djuren har sitt ursprung i enlighet med kraven i del 5 i bilaga I.

2.   Sändningar av hov- och klövdjur som förs in till unionen i enlighet med artikel 3a eller artikel 6 får inte härröra från mer än en anläggning och får inte samlas in i uppsamlingscentraler.”

6.

I artikel 8 ska led b ersättas med följande:

”b)

lastas av i eller, om de transporteras med flyg, flyttas till ett annat flygplan i tredjeländer, områden eller delar därav, och inte heller transporteras på landsväg eller järnväg eller förflyttas till fots genom dessa tredjeländer, områden eller delar därav om dessa inte har godkänts för import av de berörda djuren till unionen.”

7.

Artikel 11.1 ska ersättas med följande:

”1.   Efter införseln till unionen ska andra sändningar av hov- och klövdjur än de som avses i artikel 3a utan dröjsmål föras i vektorskyddade transportmedel till bestämmelseanläggningen.

Dessa hov- och klövdjur ska vistas på den anläggningen under minst 30 dagar, om de inte sänds direkt till ett slakteri.”

8.

Följande artikel ska införas som artikel 13a:

”Artikel 13a

Villkor som gäller efter införsel av sändningar av hov- och klövdjur avsedda för godkända organ, institut eller centrum

1.   Efter införseln till unionen ska sändningar av hov- och klövdjur avsedda för godkända organ, institut eller centrum utan dröjsmål transporteras till det godkända mottagande organet, institutet eller centrumet i transportmedel som är vektorskyddade och konstruerade på ett sådant sätt att djuren inte kan rymma och att varken spillning, urin, strö, foder, avfall eller annat material kan rinna ut ur eller spridas ut från fordonet eller behållaren under transporten.

2.   Djuren ska hållas i karantän i vektorskyddade installationer på anläggningen hos det godkända organet, institutet eller centrumet i bestämmelsemedlemsstaten i minst 30 dagar. Efter karantänsperioden på 30 dagar får djuren förflyttas till ett annat godkänt organ, institut eller centrum.

3.   Djur som tas in till ett godkänt organ, institut eller centrum får förflyttas till en annan destination än ett godkänt organ, institut eller centrum endast under förutsättning att

a)

minst sex månader har förflutit sedan tidpunkten för införseln till unionen, och

b)

förflyttningen sker i enlighet med punkt 4 i bilaga C till direktiv 92/65/EEG.

4.   Genom undantag från punkt 3 får djur lämna ett godkänt organ, institut eller centrum före utgången av den sexmånadersperiod som fastställs i den punkten endast om följande villkor är uppfyllda:

a)

Djuren exporteras till ett tredjeland, ett område eller en del därav.

b)

Vid den export som avses i led a transporteras djuren i transportmedel som är vektorskyddade och konstruerade på ett sådant sätt att djuren inte kan rymma och att varken spillning, urin, strö, foder, avfall eller annat material kan rinna ut ur eller spridas ut från fordonet eller behållaren under transporten.”

9.

En ny bilaga, vars text återfinns i bilagan till denna förordning, ska läggas till som bilaga VI.

Artikel 2

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 14 augusti 2013.

På kommissionens vägnar

José Manuel BARROSO

Ordförande


(1)  EUT L 139, 30.4.2004, s. 321.

(2)  EUT L 73, 20.3.2010, s. 1.

(3)  EGT L 268, 14.9.1992, s. 54.

(4)  EGT L 18, 23.1.2003, s. 11.

(5)  EUT L 192, 23.7.2010, s. 1.

(6)  EUT L 343, 22.12.2009, s. 74.

(7)  EUT L 73, 11.3.2004, s. 1.

(8)  EUT L 312, 30.11.2007, s. 49.

(9)  EUT L 226, 23.8.2008, s. 1.

(10)  EUT L 39, 10.2.2009, s. 12.

(11)  EUT L 175, 10.7.2010, s. 1.”


BILAGA

”BILAGA VI

DEL 1

Tabell 1

 

”RUM-A”

:

Förlaga till veterinärintyg för djur av nedan angivna arter som härrör från och är avsedda för ett godkänt organ, institut eller centrum.

Ordning

Familj

Släkte/art

Artiodactyla

Antilocapridae

Antilocapra ssp.

Bovidae

Addax ssp., Aepyceros ssp., Alcelaphus ssp., Ammodorcas ssp., Ammotragus ssp., Antidorcas ssp., Antilope ssp., Bison ssp., Bos ssp. (inklusive Bibos, Novibos, Poephagus), Boselaphus ssp., Bubalus ssp. (inklusive anoa), Budorcas ssp., Capra ssp., Cephalophus ssp., Connochaetes ssp., Damaliscus ssp. (inklusive Beatragus), Dorcatragus ssp., Gazella ssp., Hemitragus ssp., Hippotragus ssp., Kobus ssp., Litocranius ssp., Madoqua ssp., Naemorhedus ssp. (inklusive Nemorhaedus och Capricornis), Neotragus ssp., Oreamnos ssp., Oreotragus ssp., Oryx ssp., Ourebia ssp., Ovibos ssp., Ovis ssp., Patholops ssp., Pelea ssp., Procapra ssp., Pseudois ssp., Pseudoryx ssp., Raphicerus ssp., Redunca ssp., Rupicapra ssp., Saiga ssp., Sigmoceros-Alecelaphus ssp., Sylvicapra ssp., Syncerus ssp., Taurotragus ssp., Tetracerus ssp., Tragelaphus ssp. (inklusive Boocerus)

Camelidae

Camelus ssp., Lama ssp., Vicugna ssp.

Cervidae

Alces ssp., Axis-Hyelaphus ssp., Blastocerus ssp., Capreolus ssp., Cervus-Rucervus ssp., Dama ssp., Elaphurus ssp., Hippocamelus ssp., Hydropotes ssp., Mazama ssp., Megamuntiacus ssp., Muntiacus ssp., Odocoileus ssp., Ozotoceros ssp., Pudu ssp., Rangifer ssp.

Giraffidae

Giraffa ssp., Okapia ssp.

Moschidae

Moschus ssp.

Tragulidae

Hyemoschus ssp., Tragulus-Moschiola ssp.


Tabell 2

 

”SUI-A”

:

Förlaga till veterinärintyg för djur av nedan angivna arter som härrör från och är avsedda för ett godkänt organ, institut eller centrum.

Ordning

Familj

Släkte/art

Artiodactyla

Suidae

Babyrousa ssp., Hylochoerus ssp., Phacochoerus ssp., Potamochoerus ssp., Sus ssp.

Tayassuidae

Catagonus ssp., Pecari-Tayassu ssp.

 

Hippopotamidae

Hexaprotodon-Choeropsis ssp., Hippopotamus ssp.


Tabell 3

 

”TRE-A”

:

Förlaga till veterinärintyg för djur av nedan angivna arter som härrör från och är avsedda för ett godkänt organ, institut eller centrum.

Ordning

Familj

Släkte/art

Perissodactyla

Tapiridae

Tapirus ssp.

 

Rhinocerotidae

Ceratotherium ssp., Dicerorhinus ssp., Diceros ssp., Rhinoceros ssp.

Proboscidea

Elephantidae

Elephas ssp., Loxodonta ssp.

DEL 2

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

DEL 3

Krav avseende organ, institut eller centrum i tredjeländer

Organet, institutet eller centrumet i ett tredjeland ska uppfylla följande villkor:

a)

Det ska vara klart avgränsat och avskilt från omgivningarna.

b)

Det ska ha tillräckliga resurser för att fånga, stänga in och isolera djur, och lämpliga karantänanläggningar och godkända standardiserade rutiner för djur av okänt ursprung.

c)

Det ska ha en vektorskyddad struktur som uppfyller följande krav:

i)

Det finns ändamålsenliga fysiska barriärer vid ingångar och utgångar.

ii)

Öppningarna i den vektorskyddade strukturen är skyddade mot vektorer med hjälp av nät med lämplig maskvidd som regelbundet impregneras med en godkänd insekticid enligt tillverkarens anvisningar.

iii)

Övervakning och kontroll av vektorer genomförs i och omkring den vektorskyddade strukturen.

iv)

Åtgärder vidtas för att begränsa eller avlägsna fortplantningsplatser för vektorer i närheten av den vektorskyddade strukturen.

v)

Det finns standardrutiner, inklusive beskrivningar av reserv- och larmsystem, för driften av den vektorskyddade strukturen samt för transporten av djur från denna struktur till lastningsorten.

d)

Det ska under en minimiperiod på tio år föra journal med aktuella uppgifter om

i)

antalet djur av varje art som finns i anläggningen och deras identitet (ålder, kön, art och i tillämpliga fall individuell märkning),

ii)

antalet djur som ankommer till eller lämnar anläggningen med uppgift om deras identitet (ålder, kön, art och i tillämpliga fall individuell märkning), ursprung eller destination, transportmedel och djurens hälsostatus,

iii)

resultaten från blodprover eller annan diagnostik som utförts på djuren på anläggningen,

iv)

sjukdomsfall och i förekommande fall uppgifter om behandlingen,

v)

resultaten från obduktioner av djur som dött i anläggningen, även dödfödda djur,

vi)

iakttagelser som har gjorts under tiden i isolering eller karantän.

e)

Det ska under åtminstone de tre föregående åren ha varit fritt från de sjukdomar som förtecknas i bilaga A till direktiv 92/65/EEG eller anges i veterinärintygen för den relevanta arten i del 2 i bilaga VI till denna förordning, vilket ska framgå av de journaler som förs i enlighet med led d och resultaten av de kliniska tester och laboratorietester som genomförts på djuren på anläggningen.

f)

Det ska antingen ha ett avtal med ett laboratorium som av den behöriga myndigheten har godkänts för obduktioner eller ha ett eller flera lämpliga utrymmen där dessa undersökningar kan göras av en behörig person under den godkände veterinärens ledning.

g)

Det ska säkerställa att slaktkroppar av djur som dör av sjukdom eller avlivas bortskaffas.

h)

Det ska genom kontrakt eller rättsligt instrument anställa en veterinär, som är godkänd av den behöriga myndigheten och som handlar under dennas tillsyn, som ska utföra minst följande uppgifter:

i)

Se till att lämplig sjukdomsövervakning och kontrollåtgärder tillämpas vid organet, institutet eller centrumet. Sådana åtgärder ska godkännas av den behöriga myndigheten i det tredjeland, det område eller den del därav där organet, institutet eller centrumet är beläget med hänsyn till sjukdomssituationen och ska omfatta minst följande delar:

En årlig plan för övervakning av sjukdomar, inklusive lämpliga kontrollåtgärder beträffande zoonoser hos de djur som finns på anläggningen.

Klinisk testning, laboratorie- och obduktionstestning av djur som misstänks ha drabbats av överförbara sjukdomar och zoonoser.

Vaccinering av mottagliga djur mot infektionssjukdomar och zoonoser.

ii)

Se till att varje misstänkt dödsfall eller förekomsten av eventuella andra symtom som kan tyda på att djur har smittats av en eller flera av de sjukdomar som förtecknas i bilaga A till direktiv 92/65/EEG eller anges i veterinärintygen för den relevanta arten i del 2 i bilaga VI till denna förordning utan dröjsmål anmäls till den behöriga myndigheten, om sjukdomen är anmälningspliktig i tredjelandet, området eller delen därav.

iii)

Se till att de djur som anländer har hållits i karantän i den omfattning som krävs enligt den behöriga myndighetens anvisningar.

iv)

Se till att de djurhälsokrav som djuren måste uppfylla för att få föras in till unionen uppfylls.

DEL 4

Villkor avseende godkännande av organ, institut eller centrum i tredjeländer

1.

Godkännande ska endast beviljas de organ, institut eller centrum som uppfyller kraven i del 3.

2.

Om vektorskydd krävs får godkännandet av en struktur som vektorskyddad endast beviljas om kriterierna i led c i del 3 är uppfyllda. För att bevilja godkännandet ska den behöriga myndigheten minst tre gånger under den erforderliga skyddsperioden (i början, under och i slutet av perioden) kontrollera vektorskyddsåtgärdernas effektivitet med hjälp av en vektorfälla inne i den vektorskyddade strukturen.

3.

Varje godkänt organ, institut och centrum ska tilldelas ett godkännandenummer.

4.

Godkännandet är endast giltigt så länge som följande villkor uppfylls:

Anläggningen kontrolleras av en officiell veterinär som ska utföra minst följande uppgifter:

i)

Inspektera anläggningen hos organet, institutet eller centrumet minst en gång om året.

ii)

Utöva tillsyn över varje veterinär som avses i led h i del 3 och genomförandet av den årliga plan för övervakning av sjukdomar som avses i första strecksatsen i led h i.

iii)

Se till att bestämmelserna i delarna 3 och 4 uppfylls.

iv)

Kontrollera att

de djurhälsokrav som djuren måste uppfylla för att få föras in till unionen uppfylls,

resultaten från kliniska tester, obduktions- och laboratorietester som genomförs på djuren inte har påvisat någon förekomst av de sjukdomar som förtecknas i bilaga A till direktiv 92/65/EEG eller anges i veterinärintyg för den relevanta arten i del 2 i bilaga VI till denna förordning.

5.

Godkännandet ska återkallas om den behöriga myndigheten anser att kraven i del 3 inte längre uppfylls.

6.

Om anmälan görs om misstanke om förekomst av någon av de sjukdomar som förtecknas i bilaga A till direktiv 92/65/EEG eller anges i veterinärintygen för den relevanta arten i del 2 i bilaga VI till denna förordning, ska den behöriga myndigheten tillfälligt återkalla godkännandet för organet, institutet eller centrumet till dess att misstanken officiellt har avskrivits. Beroende på vilken sjukdom det gäller och risken för överföring av sjukdomen kan det tillfälliga återkallandet avse hela organet, institutet eller centrumet eller bara vissa kategorier av djur som är mottagliga för den aktuella sjukdomen. Den behöriga myndigheten ska se till att åtgärder vidtas för att bekräfta eller avskriva misstanken och förhindra att sjukdomen sprids.

7.

Om den misstanke om sjukdom som avses i punkt 6 bekräftas ska godkännandet av organet, institutet eller centrumet återkallas.

8.

Om godkännandet av ett organ, institut eller centrum har återkallats ska det beviljas på nytt endast om följande villkor är uppfyllda:

a)

Sjukdomen och infektionskällan har utrotats på anläggningen hos det berörda organet, institutet eller centrumet.

b)

Anläggningen hos det berörda organet, institutet eller centrumet har rengjorts och desinficerats på lämpligt sätt.

c)

Det berörda organet, institutet eller centrumet uppfyller kraven i leden a–d och f–h i del 3.

9.

Den behöriga myndighet som godkände organet, institutet eller centrumet ska underrätta de medlemsstater som upptog organet, institutet eller centrumet på sin förteckning över godkända organ, institut och centrum om att godkännandet har återkallats tillfälligt eller slutgiltigt eller återbeviljats.”


Top