EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52015TA1209(20)

Rapport om årsredovisningen för Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten för budgetåret 2014, med myndighetens svar

OJ C 409, 9.12.2015, p. 175–186 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

9.12.2015   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 409/175


RAPPORT

om årsredovisningen för Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten för budgetåret 2014, med myndighetens svar

(2015/C 409/20)

INLEDNING

1.

Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten (nedan kallad myndigheten) ligger i Frankfurt och inrättades genom Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1094/2010 (1). Myndighetens uppgift är att bidra till upprättandet av gemensamma standarder och metoder av hög kvalitet för reglering och tillsyn, att bidra till en konsekvent tillämpning av rättsligt bindande unionsakter, att stimulera och underlätta delegering av uppgifter och ansvar till olika behöriga myndigheter, att övervaka och bedöma marknadens utveckling inom sina behörighetsområden och att främja skyddet av försäkringstagare, personer som omfattas av pensionssystem och förmånstagare (2). Myndigheten inrättades den 1 januari 2011.

INFORMATION TILL STÖD FÖR REVISIONSFÖRKLARINGEN

2.

I revisionsrättens revisionsmetod ingår analytiska granskningsåtgärder, en direkt granskning av transaktioner och en bedömning av nyckelkontroller i myndighetens system för övervakning och kontroll. Detta kompletteras med revisionsbevis från andra revisorers arbete och en analys av uttalanden från ledningen.

REVISIONSFÖRKLARING

3.

Revisionsrätten har i enlighet med artikel 287 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt granskat

a)

myndighetens årsredovisning, som består av räkenskaperna (3) och rapporterna om budgetgenomförandet (4) för det budgetår som slutade den 31 december 2014,

b)

lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna.

Ledningens ansvar

4.

Ledningen har ansvaret för att upprätta en årsredovisning för myndigheten som ger en rättvisande bild och för att de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta (5).

a)

I ledningens ansvar för myndighetens årsredovisning ingår att utforma, införa och upprätthålla de system för internkontroll som krävs för upprättandet av räkenskaper som ger en rättvisande bild och som inte innehåller väsentliga felaktigheter, vare sig dessa beror på oegentligheter eller fel, välja och tillämpa ändamålsenliga redovisningsprinciper utifrån de redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare (6) och göra uppskattningar i redovisningen som är rimliga med hänsyn till omständigheterna. Direktören godkänner myndighetens årsredovisning efter det att räkenskapsföraren har upprättat den på grundval av all tillgänglig information tillsammans med en not till årsredovisningen där han eller hon bland annat förklarar att han eller hon har uppnått rimlig säkerhet om att den ger en i alla väsentliga avseenden sann och rättvisande bild av myndighetens finansiella ställning.

b)

Ledningens ansvar när det gäller de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet och efterlevnaden av principen om sund ekonomisk förvaltning består i att utforma, införa och upprätthålla ett ändamålsenligt och effektivt system för internkontroll som innefattar en tillfredsställande övervakning och lämpliga åtgärder för att förebygga oriktigheter och oegentligheter och, vid behov, rättsliga förfaranden för att kräva tillbaka belopp som betalats ut eller använts felaktigt.

Revisorns ansvar

5.

Revisionsrätten ska utifrån revisionen avge en förklaring till Europaparlamentet och rådet (7) om årsredovisningens tillförlitlighet och de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet. Revisionsrätten utför sin revision i enlighet med IFAC:s internationella revisionsstandarder (International Standards on Auditing, ISA) och etiska riktlinjer och Intosais internationella standarder för högre revisionsorgan (Issai). Enligt dessa standarder ska revisionsrätten planera och utföra revisionen så att rimlig säkerhet uppnås om huruvida myndighetens årsredovisning innehåller väsentliga felaktigheter och huruvida de underliggande transaktionerna är lagliga och korrekta.

6.

Revisionen innebär att revisorn genom olika åtgärder inhämtar revisionsbevis om belopp och annan information i räkenskaperna och om lagligheten och korrektheten i de underliggande transaktionerna. Revisorn väljer vilka åtgärder som ska vidtas, bland annat genom att bedöma riskerna för att det finns väsentliga felaktigheter i räkenskaperna och för att de underliggande transaktionerna i väsentlig utsträckning inte uppfyller kraven i Europeiska unionens rättsliga ram, vare sig det beror på oegentligheter eller fel. Vid denna riskbedömning beaktar revisorn de delar av internkontrollen som krävs för upprättandet av räkenskaper som ger en rättvisande bild och de system för övervakning och kontroll som ska garantera de underliggande transaktionernas laglighet och korrekthet och utformar granskningsåtgärder som är ändamålsenliga med hänsyn till omständigheterna. Revisionen inbegriper också en utvärdering av redovisningsprincipernas ändamålsenlighet, rimligheten i uppskattningarna i redovisningen och den övergripande presentationen i räkenskaperna. När revisionsrätten upprättade denna rapport och revisionsförklaring beaktade den det revisionsarbete som den oberoende externa revisorn utfört avseende myndighetens räkenskaper i enlighet med artikel 208.4 i EU:s budgetförordning (8).

7.

Revisionsrätten anser att den har inhämtat tillräckliga och ändamålsenliga revisionsbevis till stöd för sin revisionsförklaring.

Uttalande om räkenskapernas tillförlitlighet

8.

Revisionsrätten anser att myndighetens årsredovisning i alla väsentliga avseenden ger en rättvisande bild av myndighetens finansiella ställning per den 31 december 2014 och av det finansiella resultatet och kassaflödena för det budgetår som slutade detta datum i enlighet med bestämmelserna i myndighetens budgetförordning och de redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare.

Uttalande om lagligheten och korrektheten i de transaktioner som ligger till grund för räkenskaperna

9.

Revisionsrätten anser att de transaktioner som ligger till grund för årsredovisningen för det budgetår som slutade den 31 december 2014 i alla väsentliga avseenden är lagliga och korrekta.

10.

Kommentarerna nedan påverkar inte revisionsrättens uttalanden.

KOMMENTARER OM BUDGETFÖRVALTNINGEN

11.

Andelen gjorda åtaganden var generellt stor – 95 %. Andelen gjorda åtaganden som fördes över var också fortsatt stor – 5,6 miljoner euro, dvs. 26 % (2013: 5,2 miljoner euro, dvs. 28 %), särskilt när det gäller driftsbudgeten (avdelning III) – 4,7 miljoner euro, dvs. 66 % (2013: 3,7 miljoner euro eller 85 %). Överföringarna gällde främst särskilda kontrakt med ett sammanlagt värde på 2,4 miljoner euro som ingicks sent på året, särskilt för den pågående utvecklingen och underhållet av en databas (1,8 miljoner euro) och andra it-tjänster som ska levereras under 2015. En del av de gjorda åtaganden som fördes över gäller budgetöverföringar som gjordes i november och december 2014 när myndigheten ökade driftsbudgeten (avdelning III) med 1,1 miljon euro (19 %) genom överföringar från personalbudgeten (avdelning I) på 8 58  828 euro och från de administrativa utgifterna (avdelning II) på 2 66  360 euro. Meningen var att överföringarna skulle kompensera för underskott i myndighetens budget för 2015 efter det beslut om kraftiga budgetnedskärningar från den myndighet som beviljar ansvarsfrihet. Underskotten skulle ha gjort det omöjligt för myndigheten att fortsätta genomföra sin fleråriga it-strategi, som var en av dess kärnverksamheter.

12.

Trots att budgetöverföringar, överföringar och tillhörande åtaganden är i linje med de särskilda bestämmelserna i EU:s budgetförordning och genomfördes efter beslut av styrelsen strider omfattningen av 2015 års verksamheter som ska täckas av anslag från 2014 mot principen om budgetens ettårighet. De medel som görs tillgängliga i myndighetens årliga budgetar bör anpassas bättre till de ekonomiska behoven för genomförandet av den fleråriga it-strategin.

UPPFÖLJNING AV TIDIGARE ÅRS KOMMENTARER

13.

En översikt över de korrigerande åtgärder som har vidtagits som en reaktion på revisionsrättens kommentarer från tidigare år finns i bilaga I.

Denna rapport antogs av revisionsrättens avdelning IV, med ledamoten Milan Martin CVIKL som ordförande, vid dess sammanträde i Luxemburg den 8 september 2015.

För revisionsrätten

Vítor Manuel da SILVA CALDEIRA

Ordförande


(1)  EUT L 331, 15.12.2010, s. 48.

(2)  I bilaga II sammanfattas myndighetens behörighet och verksamhet i informationssyfte.

(3)  Här ingår balans- och resultaträkningen, kassaflödesanalysen, sammanställningen av förändringar i nettotillgångarna och en sammanfattning av de viktigaste redovisningsprinciperna och andra förklarande noter.

(4)  Här ingår sammanställningen av resultatet av budgetgenomförandet med bilaga.

(5)  Artiklarna 39 och 50 i kommissionens delegerade förordning (EU) nr 1271/2013 (EUT L 328, 7.12.2013, s. 42).

(6)  De redovisningsregler som antagits av kommissionens räkenskapsförare bygger på de internationella redovisningsstandarderna för den offentliga sektorn (Ipsas) som ges ut av Internationella revisorsförbundet IFAC eller, när så är lämpligt, på de internationella redovisningsstandarderna International Accounting Standards (IAS)/International Financial Reporting Standards (IFRS) som ges ut av International Accounting Standards Board (IASB).

(7)  Artikel 107 i förordning (EU) nr 1271/2013.

(8)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU, Euratom) nr 966/2012 (EUT L 298, 26.10.2012, s. 1).


BILAGA I

Uppföljning av tidigare års kommentarer

År

Revisionsrättens kommentar

Genomförande av korrigerande åtgärder

(Har genomförts/Pågår/Har inte genomförts/e.t.)

2012

Andelen gjorda åtaganden som fördes över till 2013 var mycket hög för avdelning III (driftsutgifter) med 79 % av de totalt gjorda åtagandena. Detta beror till största delen på ett förfarande för upphandling av it som var komplext och tog lång tid, för vilket kontraktet på 2,2 miljoner euro undertecknades som planerat i december 2012.

e.t.

2013

Styrelsen antog myndighetens 16 normer för internkontroll i mars 2013. Vid årets slut höll myndigheten på att införa dem på grundval av en tydlig handlingsplan som den hade fastställt tillsammans med kommissionens tjänst för internrevision.

Har genomförts

2013

Rättsliga åtaganden godkändes inte alltid av tjänstemän enligt en korrekt delegering och föregicks inte alltid av ett budgetåtagande som godkänts i vederbörlig ordning. Det visar att definitionen och efterlevnaden av finansiella flöden i enlighet med budgetförordningen måste förbättras.

Har genomförts

2013

Den övergripande andelen gjorda åtaganden var 95 %. Men den andel gjorda åtaganden som fördes över ökade ytterligare jämfört med tidigare år och uppgick till 5,2 miljoner euro (28 %), särskilt inom avdelning II där den uppgick till 1,0 miljon euro (30 %) och avdelning III där den uppgick till 3,7 miljoner euro (85 %). Det berodde främst på särskilda kontrakt med ett sammanlagt värde på 3 miljoner euro som ingicks sent på året, särskilt när det gäller utvecklingen och underhållet av en europeisk databas (2,6 miljoner euro) och andra it-tjänster som ska levereras under 2014. De tillhörande åtagandena är visserligen lagliga och korrekta och den låga andelen förfallna anslag för överföringar från 2012 bekräftade att uppskattningarna var tillförlitliga, men det faktum att 2013 års anslag i så stor utsträckning användes till 2014 års verksamheter strider mot principen om budgetens ettårighet.

e.t.


BILAGA II

Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten (Frankfurt am Main)

Behörighet och verksamhet

Unionens behörighetsområde enligt fördraget

(artiklarna 26, 114, 290 och 291 i EUF-fördraget)

Upprätta den inre marknaden eller säkerställa dess funktion i enlighet med tillämpliga bestämmelser i fördragen.

Utarbeta förslag till tekniska standarder som förberedelse för akter med allmän räckvidd som inte är lagstiftningsakter och som kompletterar eller ändrar vissa icke väsentliga delar av lagstiftningsakten eller om enhetliga villkor för genomförande av unionens rättsligt bindande akter krävs.

Myndighetens behörighet

(artikel 1.6 och artikel 8 om uppgifter och befogenheter i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1094/2010 om inrättande av myndigheten)

Mål

Skydda allmänintresset genom att bidra till det finansiella systemets stabilitet och effektivitet på kort, medellång och lång sikt, till förmån för unionens ekonomi, dess medborgare och företag.

Uppgifter

Bidra till upprättandet av gemensamma standarder och metoder av hög kvalitet för reglering och tillsyn.

Bidra till en konsekvent tillämpning av rättsligt bindande unionsakter, stimulera och underlätta delegering av uppgifter och ansvar till olika behöriga myndigheter.

Samarbeta nära med Europeiska systemrisknämnden (ESRB).

Organisera och genomföra inbördes utvärderingar av behöriga myndigheter.

Att övervaka och bedöma marknadens utveckling inom sina behörighetsområden.

Genomföra ekonomiska analyser av marknaden för att ge vägledning till utförandet av myndighetens arbetsuppgifter.

Främja skyddet av försäkringstagare, personer som omfattas av pensionssystem och förmånstagare.

Bidra till enhetligt och konsekvent fungerande tillsynskollegier, till övervakning, bedömning och mätning av systemrisker och till utveckling och samordning av planer för återhämtning, rekonstruktion och avveckling, och ge försäkringstagare och förmånstagare en hög skyddsnivå i hela unionen.

Fullgöra varje annan specifik uppgift som anges i denna förordning eller i andra lagstiftningsakter.

Offentliggöra och regelbundet uppdatera information som rör dess verksamhetsområde på den egna webbplatsen.

När så är lämpligt, överta alla befintliga och pågående uppgifter från kommittén för europeiska myndigheter med tillsyn över försäkringar och tjänstepensioner (Ceiops).

Organisation

(artiklarna 40–44: tillsynsstyrelsen, artiklarna 45–47: förvaltningsstyrelsen, artiklarna 48–50: ordförande och artiklarna 51–53: verkställande direktör i förordning (EU) nr 1094/2010 om inrättande av myndigheten)

Tillsynsstyrelsen

Sammansättning

Ordförande (utan rösträtt), varje medlemsstats chef för den nationella offentliga myndighet som är behörig att utöva tillsyn över finansinstitut (en röst per medlemsstat), en företrädare (utan rösträtt) för kommissionen, en företrädare (utan rösträtt) för ESRB, en företrädare för Europeiska bankmyndigheten och en för Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (båda utan rösträtt); observatörer får tillåtas och den verkställande direktoren får delta i sammanträdena (utan rösträtt).

Uppgifter

Myndighetens viktigaste beslutsfattande organ.

Förvaltningsstyrelsen

Sammansättning

Myndighetens ordförande (med rösträtt), sex ledamöter av tillsynsstyrelsen (med rösträtt) och en företrädare för Europeiska kommissionen (med rösträtt i budgetfrågor). Den verkställande direktören ska delta i förvaltningsstyrelsens sammanträden men saknar rösträtt.

Uppgifter

Förvaltningsstyrelsen ska se till att myndigheten utför sitt uppdrag och de uppgifter som den tilldelas i enlighet med förordning (EU) nr 1094/2010.

Myndighetens ordförande

Företräder myndigheten, förbereder arbetet i tillsynsstyrelsen, leder sammanträdena i tillsynsstyrelsen och förvaltningsstyrelsen.

Myndighetens verkställande direktör

Ansvarar för förvaltningen av myndigheten och för att genomföra myndighetens årliga arbetsprogram och budget, förbereder arbetet i förvaltningsstyrelsen och utarbetar budgeten och arbetsprogrammet.

Kommittén för kvalitetskontroll

Sammansättning

Ordförandens suppleant (ordförande) och två ledamöter av förvaltningsstyrelsen. Den verkställande direktören deltar som observatör.

Uppgifter

Övervaka och bedöma genomförandet av interna förfaranden och beslut.

Extern revision

Europeiska revisionsrätten.

Intern revision

Europeiska kommissionens tjänst för internrevision.

Myndighet som beviljar ansvarsfrihet

Europaparlamentet på rådets rekommendation.

Medel till myndighetens förfogande 2014 (2013)

Slutlig budget

Slutliga budgetanslag: 2 1 5 95  704 (1 8 7 67  470) euro.

Tjänsteförteckning

87 (80) beviljade tjänster i tjänsteförteckningen, varav tillsatta: 87 (80)

Alla tjänster i tjänsteförteckningen har tillsatts, dvs. 100 % (100 %).

Kontraktsanställda: 37 budgeterade tjänster; 33 tjänster tillsatta (22/19)

Utstationerade nationella experter: 21 (12) budgeterade tjänster, varav tillsatta: 14 (11)

Personalstyrka totalt: 134 (110) anställda

Produkter och tjänster 2014

Regleringsuppgifter

18 förslag till tekniska standarder för genomförande om Solvens II.

Samråd om och färdigställande av cirka 500 riktlinjer om Solvens II.

Tillhörande konsekvensbedömningar av varje förslag till teknisk standard för genomförande och varje uppsättning riktlinjer.

Samråd om hur myndigheten ska fullgöra sin lagstadgade skyldighet att offentliggöra riskfri räntesats för ett stort antal valutor.

Förbättrad årsrapport om ett antal gränsöverskridande tjänstepensionsinstitut.

Samrådsunderlag om tjänstepensionsinstituts solvens.

Rapport om EU:s inre marknad för individuella pensioner.

Arbete med sex sakkunnigbedömningar under 2014.

Genomgång av rapporter om likvärdigheten i försäkringsramen i Bermuda, Japan och Schweiz.

Flera dialoger med viktiga tredjeländer, bland annat Förenta staterna och Kanada.

Rapporter om yrkessekretess och underskottsanalyser för Isle of Man, Kanada, Albanien, f.d. jugoslaviska republiken Makedonien, Montenegro och Turkiet.

Tillsynsuppgifter

Deltagande i tillsynskollegiernas möten och/eller telefonkonferenser för 77 grupper.

127 möten för 83 grupper inbegripet kollegier för vilka ett proportionerligt synsätt har använts.

Sammanlagt 144 mötesdagar.

Myndigheten använde ett proportionerligt synsätt för 15 kollegier.

23 grupper håller på att utveckla en intern modell för ansökningar enligt artikel 231 i Solvens II-direktivet i syfte att få ett godkännande som gäller från dag ett i de fall då ett gemensamt beslut krävs.

Utmärkta exempel på en metod för att uppnå en gemensam syn har konstaterats vid sex olika nationella behöriga myndigheter. Exemplen har offentliggjorts eller kommer att offentliggöras som praktiska lösningar och exempel på den del av myndighetens webbplats som är skyddad mot åtkomst av obehöriga.

Framsteg har gjorts i utarbetandet av ansökningsprocessen (detaljplanering, etappmål och diskussion om blockeringspunkter för kollegier med en intern modell för godkännande som gäller från dag ett).

Två evenemang för grupptillsynsmyndigheter.

Ett förslag till ett effektivt gemensamt förfarande för undertecknande av samordningsrutinerna utarbetades under året.

En handlingsplan för kollegier 2015–2016 fick spridning.

En delrapport och rapport vid årets slut om kollegiernas funktionssätt och om genomförandet av handlingsplanen för 2014.

Kontinuerlig uppdatering av Helsingfors Plus-listan på den del av på myndighetens webbplats som är skyddat mot åtkomst av obehöriga.

Myndighetens förteckning över grupper för vilka ett tillsynskollegium finns på plats uppdaterades och offentliggjordes.

Riktlinjer för tillsynskollegiernas operativa funktion, inbegripet en mall för samordningsrutiner och en katastrofplan offentliggjordes.

Riktlinjer för ett systematiskt informationsutbyte inom kollegiet offentliggjordes för offentligt samråd.

Myndigheten hade möten med fyra tillsynsmyndigheter. Med två av dem handlade mötet specifikt om deras erfarenheter av tillsyn av filialer och med en av dem om genomförandet av dess internt integrerade metod gentemot de kollegier de leder och deltar i.

Gemensamt paket för interna modeller för ansökan utarbetades och användningen av det främjades genom ett yttrande från myndigheten.

Fem noter om god praxis för bedömning av den interna modellen offentliggjordes på den del av webbplatsen som är avsett för medlemmarna.

En not med ”praktisk vägledning för gemensamma beslut om den interna modellen” som inbegrep en modelltidsplan för den sex månader långa godkännandeprocessen utarbetades för nationella tillsynsmyndigheter.

En riktmärkning om marknadsrisken i interna modeller i flera länder genomfördes.

Konsumentskydd och finansiell innovation

Gemensamt samrådsdokument om korsförsäljning.

Gemensamt diskussionsunderlag om faktablad för investerare.

Samrådsdokument om produktinterventionsbefogenheter enligt förordningen om faktablad för paketerade och försäkringsbaserade investeringsprodukter för icke-professionella investerare.

Samrådsdokument om förslaget till riktlinjer om försäkringsbolags arrangemang för produktöversyn och produktstyrning.

Samrådsdokument om intressekonflikter vid direktförsäljning och försäljning via mellanhänder av försäkringsbaserade produkter.

Diskussionsunderlag om intressekonflikter vid direktförsäljning och försäljning via mellanhänder av försäkringsbaserade investeringsprodukter.

Tredje rapporten om konsumenttrender.

Enminutsguiden: Myndighetens riktlinjer för hur försäkringsförmedlare ska hantera klagomål.

Rapport om återkoppling från nationella behöriga myndigheter när det gäller myndighetens yttrande om betalningsgaranti.

Mot en inre EU-marknad för personliga pensionsprodukter: en preliminär rapport från myndigheten (tillsyn och konsumentskydd).

Rapport om frågor som är till nackdel för medlemmar i tjänstepensionsplanen och potentiellt åtgärdsområde för myndigheten.

Rapport om införlivandet av Test Achat-domen i nationell lagstiftning.

Gemensamma kommittén

Utarbetade två gemensamma rapporter om sektorsövergripande risker och sårbara delar i EU:s finansiella system som lämnades in till mars- och septembermötena i rådets ekonomiska och finansiella kommitté och Europeiska systemrisknämnden (ESRB) och offentliggjordes på de europeiska tillsynsmyndigheternas webbplatser.

Offentliggjorde gemensamma riktlinjer om enhetliga tillsynsmetoder för finansiella konglomerat som utarbetats i enlighet med artikel 11.1 i direktivet om finansiella konglomerat (direktiv 2002/87/EG).

Lämnade till Europeiska kommissionen ett gemensamt förslag till teknisk standard för tillsyn om riskkoncentration och transaktioner inom det finansiella konglomeratet i enlighet med artikel 21a (1a) i direktivet om finansiella konglomerat.

Den gemensamma kommittén offentliggjorde sin uppdaterade förteckning 2014 över identifierade finansiella konglomerat i oktober 2014. Förteckningen visar 71 finansiella konglomerat med den ledande gruppen i ett EU-/EES-land.

Gav stöd till överklagandenämnden som avgjorde två överklaganden 2014 och avslutade ett överklagande som hade inkommit 2013.

En gemensam tillsynskultur

Tre sektorsövergripande seminarier.

17 seminarier för behöriga nationella myndigheter.

Finansiell stabilitet

Två halvårsrapporter om finansiell stabilitet (inklusive tematiska artiklar) publicerades.

Kvantitativa verktyg för utformning av reserver och premier färdigställdes.

Varje kvartal utarbetades riskpaneler (risk dashboard).

Stresstestet för försäkringssektorn i hela Europa (inbegripet modulen för låg avkastning) avslutades.

Rekommendationer lämnades till nationella tillsynsmyndigheter om tillsynsåtgärder som svar på resultaten av stresstesterna.

Förberedande undersökning om stresstester av sektorn för tjänstepensionsinstitut.

Reviderad och moderniserad årlig statistik över försäkringar publicerades.

Krishantering

Genomförande av processen för regelbundet beaktande av behovet av myndighetens förebyggande åtgärder som en reaktion på negativ utveckling och risker.

Undersökningar om likviditetsswappar, maximering av avkastningen, monetarisering av framtida vinster och internetrisk avslutades.

Myndighetens krishanteringsram för sektorn för tjänstepensionsinstitut utvidgades.

Offentliggörande av myndighetens yttrande över sunda principer för nationella tillsynsmyndigheters krisförebyggande, krishantering och rekonstruktionsberedskap.

Inrättande av GSII-forum för att garantera en gemensam EU-metod för att genomföra de tillsynsåtgärder som krävs för GSII.

Yttre förbindelser

Tio möten, däribland ett gemensamt med tillsynsstyrelsen för intressentgruppen för försäkring och återförsäkring (IRSG) och för intressentgruppen för tjänstepensionsfonder (OPSG), tio officiella yttranden och uppföljningsyttranden om offentliga dokument, två underlag på eget initiativ och två svar på informella samråd.

21 reglerings- och tillsynsdialoger med tillsynsmyndigheter och tillsynsorgan från Australien, Latin- och Nordamerika, Sydafrika, Island och Schweiz.

Aktivt deltagande i och bidrag till den verkställande kommittén vid Internationella organisationen för försäkringstillsynsmyndigheter (IAIS) och kommittén för finansiell stabilitet, delkommittén om solvens och försäkringsteknik och IAIS årliga konferens. Myndigheten samordnade urvalsprocessen för totalt sex platser i Internationella organisationen för försäkringstillsynsmyndigheter verkställande kommitté som hör till Västeuropa och Central- och Östeuropa och transkaukasiska regioner.

Viktigt bidrag till Internationella organisationen för försäkringstillsynsmyndigheters arbete med utarbetande av allmänna kapitalkrav för försäkring via arbetsgrupperna för kapitalutveckling och fälttestning. Fortlöpande samverkan med myndighetens medlemmar för att främja ökad samordning.

Försäkringsprojektet mellan EU och Förenta staterna: det strategiska dokumentet Way Forward uppdaterades så att det speglade framstegen hittills och nya ambitioner, regelbundna möten i styrkommittén, de tekniska kommittéernas utarbetade av planen och ett offentligt evenemang i Amsterdam.

Likvärdighet: underskottsanalys av (åter)försäkringssystemet i Isle of Man och Kanada. Revidering av 2011 års likvärdighetsbedömning för Bermuda, Japan och Schweiz. Offentligt samråd om de reviderade rapporterna offentliggjordes i slutet av 2014. Bedömningen av yrkessekretessen i fyra länder i Central- och Östeuropa (Albanien, f.d. jugoslaviska republiken Makedonien, Montenegro och Turkiet) avslutades. Under 2014 höll myndigheten tio möten om likvärdighet (Eiopa Equivalence).

Genomförande av det operativa samförståndsavtal som undertecknades av myndigheten och Världsbanken, bland annat genom ett gemensamt seminarium om riskbaserad tillsyn med fokus på länder i Central- och Östeuropa, gemensamt anordnande av GIS-konferensen och flera högnivåmöten mellan myndigheten och Världsbanken.

Konferenser/andra offentliga evenemang 2014

Fem konferenser och evenemang (konferens om Global Insurance Supervision, GIS, global försäkringstillsyn, försäkringsförmedlingsdirektivet 1.5 och personliga pensioner, offentliga evenemang, myndighetens årliga konferens och de europeiska tillsynsmyndigheternas andra gemensamma konsumentskyddsdag).

Källa: Bilagan har tillhandahållits av myndigheten.


MYNDIGHETENS SVAR

11.

Vi medger att andelen anslag som fördes över från 2013 till 2014 och från 2014 till 2015 under avdelning III var stor. Detta beror på att arbetet är flerårigt och tidsramen är krävande (den styrs främst av tidplanen för Solvens II med den förberedande fasen som inleds 2015 och är helt genomförd 2016). Den stora nedskärningen i Eiopas budget 2015 krävde dessutom att budgeten 2014 rationaliserades för att använda tillgängliga resurser effektivt och ändamålsenligt under 2015 och minimera nedskärningens konsekvenser för pågående it-projekt, vilket fick till följd att antalet budgetöverföringar till avdelning III ökade. De överförda åtagandena är nödvändiga för det fortsatta utförandet av it-genomförandeplanen i enlighet med de fastställda tidsfristerna. Vi förväntar oss att andelen överföringar minskar under det kommande året när vår it-kapacitet är på plats, vilket kommer att minska behovet av stora överförningartill avdelning III till ett minimum.

12.

Eiopa är medvetna om att delar av 2015 års verksamhet täcks av en relativt stor andel överförda anslag från 2014. Detta förklaras av behovet av att finansiera den komplexa och fleråriga it-plan som ska garantera ett korrekt genomförande av Solvens II. När it-planen till stora delar genomförts 2016 kommer nivån på överförda anslag att begränsas till ett minimum i enlighet med principen om ettårighet. För att bättre anpassa tillgängliga budgetmedel för ett givet år har dessutom våra budget- och upphandlingsprocesser redan ändrats för att garantera att de till fullo integreras i Eiopas övergripande planerings- och samordningsprocesser inom ramen för det årliga arbetsprogrammet.


Top