EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52016AE2391

Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 2013/34/EU vad gäller offentliggörande av inkomstskatteuppgifter för vissa företag och filialer [COM(2016) 198 final – 2016/0107 (COD)]

EUT C 487, 28.12.2016, p. 62–65 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

28.12.2016   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 487/62


Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Förslag till Europaparlamentets och rådets direktiv om ändring av direktiv 2013/34/EU vad gäller offentliggörande av inkomstskatteuppgifter för vissa företag och filialer

[COM(2016) 198 final – 2016/0107 (COD)]

(2016/C 487/09)

Föredragande:

Victor ALISTAR

Medföredragande:

Petru Sorin DANDEA

Remiss

Europaparlamentet, 28.4.2016

Rådet, 28.4.2016

Rättslig grund

Artikel 50 första stycket i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt

Ansvarig facksektion

Facksektionen för Ekonomiska och monetära unionen, ekonomisk och social sammanhållning

Antagande av facksektionen

8.9.2016

Antagande vid plenarsession

21.9.2016

Plenarsession nr

519

Resultat av omröstningen

(för/emot/nedlagda röster)

204/7/16

1.   Slutsatser och rekommendationer

1.1

EESK stöder kommissionens förslag som syftar till ökad transparens i skattesystemen tack vare en landsspecifik rapportering och anser att denna åtgärd kommer att stärka medborgarnas förtroende för Europeiska unionen.

1.2

Skattetransparens utgör ett användbart verktyg för att garantera att multinationella företags bidrag till de offentliga intäkterna i de länder där företagen är aktiva erkänns.

1.3

EESK konstaterar att både allmänheten och näringslivet kräver en publicering av specifika uppgifter inom ramen för ett landsspecifikt system för att uppfylla skatteskyldigheter som redan fastställts i andra förordningar inom EU, i medlemsstaterna och på kapitalmarknaderna.

1.4

Ett klimat med rättvis ekonomisk konkurrens säkerställs då skattebördan mellan alla aktörer som är aktiva på den inre marknaden när det gäller vinster som görs på den europeiska inre marknaden är likvärdig, oberoende av deras organisationsmodell på den globala marknaden.

1.5

Samtidigt som de standarder kommissionen föreslagit är minimala och mer begränsade än OECD:s standarder beträffande de uppgifter som ska rapporteras kräver förslaget till direktiv i gengäld att de publiceras för att säkerställa samstämmighet med företagens etiska uttalanden och offentliga ansvar gentemot alla konsumenter, partner och skattebetalare i Europeiska unionen. Därför anser EESK att de uppgifter som ska tillhandahållas ska vara de som BEPS-normerna föreskriver, som redan har antagits av EU och de flesta medlemsstater, eftersom bestämmelserna om granskningen hänvisar till principen om insyn och inte syftar till att reducera de internationella åtaganden som hittills gjorts.

1.6

EESK anser att kommissionens bestämmelser i åtgärdspaketet mot skatteflykt måste se till att stora eller multinationella företag som ärligt respekterar sina skatteplikter inte missgynnas av andra multinationella företags aggressiva skatteplanering.

1.7

EESK rekommenderar att uppgifterna publiceras på ett av EU:s officiella språk för att förverkliga målet att ge den stora allmänheten en reell tillgång till uppgifter om hela den inre marknaden.

1.8

För att underlätta den administrativa bördan som publiceringen och administrationen av uppgifterna medför på unionsnivå, anser EESK att det är lämpligt att kräva att medlemsstaterna för ett offentligt register över de landsspecifika deklarationerna, tillsammans med ett standardiserat europeiskt system.

1.9

I enlighet med medlemsstaternas och kommissionens åtaganden inom ramen för partnerskapet för öppen förvaltning (Open Government Partnership) måste publiceringen av uppgifterna i en portal vara i form av ett öppet system som hjälper det civila samhället och företagen att få tillgång till detta system och underlättar användningen av det.

1.10

EESK bedömer att kommissionen för att lösa de bakomliggande problemen måste presentera ett mer ambitiöst paket med åtgärder som fullföljer den aktuella åtgärden för skatteharmonisering och ser till att de resurser som krävs för investeringsprogram, socialskydd och ekonomisk tillväxt inom medlemsstaterna samlas in på ett effektivt, proportionerligt och icke-diskriminerande sätt, samtidigt som man undviker en urholkning av skattebasen och riskerna för missbruk och överdriven beskattning i vissa jurisdiktioner.

1.11

EESK anser att gränsen på 750 miljoner euro är allt för hög och anser att den bör sänkas eller att en tidsplan bör utarbetas för att gradvis sänka denna tröskel.

1.12

Tydligare kriterier måste fastställas för att definiera god skatteförvaltning och identifiera de skattejurisdiktioner som inte följer den.

2.   Europeiska kommissionens förslag

2.1

I mars 2016 presenterade Europeiska kommissionen ett meddelande (1) som omfattade ett förslag till direktiv om ändring av redovisningsdirektivet (2). Detta direktivförslag lades fram inom ramen för åtgärdspaketet mot skatteflykt som kommissionen presenterade i mars 2016 som en del av handlingsplanen (3) för ett öppnare, rättvisare och effektivare system för företagsbeskattning.

2.2

Att bekämpa skatteflykt och aggressiv skatteplanering är en politisk prioritering för Europeiska kommissionen. Med sitt förslag avser kommissionen garantera tillämpning av principen att vinster bör beskattas i det land där de skapas.

2.3

Direktivförslaget kräver att multinationella företag med en omsättning som överstiger 750 miljoner euro i en landsspecifik rapport offentliggör den inkomstskatt de betalar tillsammans med annan relevant skatterelaterad information.

2.4

Förslaget innebär inte några nya skyldigheter för små företag och mikroföretag beträffande betald inkomstskatt.

2.5

Förslaget till direktiv om ändring av direktiv 2013/34/EU omfattar åtgärder som syftar till att på ett enhetligt sätt införa åtgärd 13 (4) i OECD:s handlingsplan BEPS (base erosion and profit shifting – åtgärdsplan för att bekämpa urholkning av skattebasen och överföring av vinster) i medlemsstaterna. Dessa bestämmelser syftar till att förbättra mekanismen för automatiskt utbyte av upplysningar mellan medlemsstaternas skattemyndigheter, inklusive uppgifter om multinationella företags resultat vid räkenskapsårets slut.

2.6

Kommissionens förslag är ett svar på Europaparlamentets begäran att införa landsspecifik rapportering av företagsbeskattning i EU.

2.7

Kommissionens avdelningar genomförde ett omfattande samråd mellan juni och december 2015 angående förslagen om att införa ett system för landsspecifik rapportering. De 400 aktörer som deltog omfattade bland annat företag, branschorganisationer, icke-statliga organisationer, medborgare och tankesmedjor. Flertalet personer som deltog i det offentliga samrådet uppmanade EU att leda debatten och eventuellt gå längre än nuvarande initiativ på internationell nivå när det gäller landsspecifik rapportering. Majoriteten av de företag som svarade sade sig föredra en landsspecifik rapportering i linje med OECD:s norm BEPS.

2.8

Förslaget baserar sig på en konsekvensanalys som mottogs positivt av nämnden för lagstiftningskontroll och har genomgått flera förbättringar enligt ett utlåtande från nämnden.

2.9

Kommissionen uppskattar att omkring 6 000 företag borde utveckla en deklaration fördelad landsspecifikt eftersom de bedriver verksamhet i EU. Av dessa har omkring 2 000 företag sitt säte i EU, det vill säga en bråkdel av totalt 7,5 miljoner europeiska företag.

3.   Allmänna och särskilda kommentarer

3.1

I förslaget till direktiv efterlyses ett enhetligt genomförande i alla medlemsstater av reglerna i OECD:s BEPS-handlingsplan (5), som syftar till att bekämpa aggressiv skatteplanering på global nivå. Såsom kommittén redan har påpekat i tidigare yttranden (6) välkomnar EESK kommissionens initiativ och stöder dess insatser för att bekämpa den aggressiva skatteplanering som vissa multinationella företag ägnar sig åt och som bidrar till att urholka medlemsstaternas skattebaser med ett belopp som uppskattas till flera tiotals miljarder euro per år.

3.2

Kommissionens åtgärder mot skatteflykt bidrar till att förstärka transparensen i skattepraxisen och skapar ett legitimt tryck för att säkerställa en rättvis ram för konkurrens och ekonomiska resultat mellan företag som har resurser för skatteplanering och dem som enbart är verksamma på den inre marknaden. Direktivet ändrar inte på skatteprinciperna, men inför ökad transparens när det gäller tillämpningen av dem enligt önskemål från den europeiska allmänheten efter skandalerna med Luxemburg-läckorna (Luxleaks) och Panamadokumenten.

3.3

Förslaget till direktiv utesluter 85–90 % av de multinationella företagen från sitt tillämpningsområde genom att fastställa en tröskel på 750 miljoner euro för när det blir obligatoriskt att lämna in landsspecifik rapportering. EESK anser att tröskeln är för hög och diskriminerande. Genom att lämna majoriteten av de multinationella företagen utanför direktivets tillämpningsområde är det sannolikt att de beräknade effekterna av direktivets tillämpning minskar.

3.4

EESK anser att tröskeln på 750 miljoner euro bör revideras nedåt gradvis och att en tidtabell bör utarbetas för detta ändamål efter en mellanliggande konsekvensanalys.

3.5

Kommissionen föreslår att den landsspecifika rapporteringen ska omfatta en uppsättning uppgifter som räknas upp i artikel 48c i förslaget till direktiv. EESK bedömer att man i denna uppgiftskategori även bör inkludera en redogörelse per företag för verksamhet som eventuellt genomförts på vissa skattejurisdiktioners territorium som förekommer i förteckningen i artikel 48 g. För att tillämpningen av direktivet ska uppnå avsedda resultat bör förteckningen över typer av information som ska redovisas enligt artikeln som nämns ovan även omfatta uppgifter som gäller företagets tillgångar och försäljningar, liksom en förteckning över företagets alla filialer och dotterföretag, vilket OECD:s norm BEPS rekommenderar.

3.6

Kommissionen föreslår att den landsspecifika rapporteringen ska vara detaljerad och presentera separata årsredovisningar för varje medlemsstat där moderföretaget äger dotterföretag eller filialer. För jurisdiktioner utanför Europeiska unionen fastställer direktivförslaget att informationen ska presenteras konsoliderat. EESK uppskattar att denna konsoliderade presentation av uppgifter sannolikt kan dölja eventuell specifik, aggressiv skatteplanering, vilket medför minskad effektivitet i tillämpningen av direktivet. EESK rekommenderar att kommissionen ser till att den landsspecifika rapporteringen publiceras detaljerat per skattejurisdiktion för alla jurisdiktioner där moderföretaget innehar dotterföretag eller filialer.

3.7

Artikel 48 g i direktivförslaget omfattar utarbetandet av en förteckning över skattejurisdiktioner som inte samarbetar eller respekterar standarderna med avseende på god förvaltning i skattefrågor. EESK har uttryckt sitt stöd för tanken på en europeisk förteckning över de jurisdiktioner som vägrar att tillämpa standarderna för god förvaltning i skattefrågor (7). För närvarande har de flesta medlemsstater egna system med förteckningar och påföljder vid finansiella transaktioner med dessa jurisdiktioner. EESK anser att en förteckning på EU-nivå där man fastställer tydliga kriterier för att identifiera jurisdiktioner som vägrar att följa spelreglerna samt de påföljder som ska tillämpas på ett enhetligt sätt av alla medlemsstater skulle vara ett betydligt effektivare instrument för att bekämpa skatteflykt och aggressiv skatteplanering. Därför ställer sig EESK bakom de åtgärder som kommissionen lägger fram i sin strategi.

3.8

För att förverkliga målet, med avseende på den offentliga politiken, att förbättra företagens skattetransparens, rekommenderar EESK att ett offentligt nationellt register införs som förvaltas av medlemsstaternas skattemyndigheter, så att den landsspecifika rapporteringen finns tillgänglig utan restriktioner. För att underlätta arbetsprocessen och minska företagens administrativa börda, rekommenderar EESK i detta sammanhang att direktivet fastställer ett gemensamt standardformat för medlemsstaterna som gör det möjligt att behandla uppgifter enligt ett öppet system i enlighet med åtagandena inom ramen för partnerskapet för öppen förvaltning.

3.9

För att garantera ett enhetligt system för skatteetik på den inre marknaden anser EESK också att det krävs att skattepolitiken stärks av en förhöjd harmonisering av principer och strategier för beskattning, som mer och mer lägger tyngdpunkten på principen om beskattning av vinster där de genereras, inklusive för produktions- och kommersialiseringsrelationer medlemsstater emellan.

3.10

Med tanken på de upprepade kraven från det civila samhällets organisationer på större transparens och insyn när det gäller beskattning av multinationella företag välkomnar EESK kommissionens förslag att i direktivet införa en skyldighet för medlemsstaterna att offentliggöra uppgifterna i de landsspecifika rapporterna.

3.11

Enligt direktivförslaget ska den landsspecifika rapporteringen publiceras på medlemsstatens officiella språk på det territorium där företaget utövar sin verksamhet. EESK anser att det även finns anledning att genomföra publiceringen på minst ett främmande språk med internationell spridning för att garantera att allmänheten har tillgång till den skattemässiga information som ingår i den.

3.12

Med tanke på de negativa effekter som krisen har medfört för den administrativa kapaciteten hos medlemsstaternas skattemyndigheter, rekommenderar EESK kommissionen och skattemyndigheterna att tillsätta nödvändiga personalresurser och ekonomiska resurser för att garantera att genomförandet av de nya reglerna inom beskattningen lyckas.

Bryssel den 21 september 2016.

Georges DASSIS

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande


(1)  COM(2016) 198 final.

(2)  Direktiv 2013/34/EU.

(3)  http://ec.europa.eu/taxation_customs/sites/taxation/files/resources/documents/taxation/company_tax/anti_tax_avoidance/timeline_without_logo.png

(4)  http://www.oecd.org/tax/transfer-pricing-documentation-and-country-by-country-reporting-action-13-2015-final-report-9789264241480-en.htm

(5)  http://www.oecd.org/ctp/beps-actions.htm

(6)  Se EESK:s yttranden om ”Bekämpning av skattebedrägerier och skatteflykt” (EUT C 198, 10.7.2013, s. 34) och ”Åtgärdspaket mot skatteflykt” (EUT C 264, 20.7.2016, s. 93).

(7)  Se EESK:s yttrande om paketet om skattetransparens (EUT C 332, 8.10.2015, s. 64).


Top