Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012AE1765

Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén: En strategi för konsumentpolitiken i EU – Att öka förtroendet och tillväxten” – COM(2012) 225 final

EUT C 11, 15.1.2013, p. 54–58 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

15.1.2013   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 11/54


Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén: En strategi för konsumentpolitiken i EU – Att öka förtroendet och tillväxten”

COM(2012) 225 final

2013/C 11/12

Föredragande: Reine-Claude MADER

Den 22 maj 2012 beslutade kommissionen att i enlighet med artikel 304 i fördraget om Europeiska unionens funktionssätt rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om

"Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, rådet, Ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén: En strategi för konsumentpolitiken i EU – Att öka förtroendet och tillväxten"

COM(2012) 225 final.

Facksektionen för inre marknaden, produktion och konsumtion, som svarat för kommitténs beredning av ärendet, antog sitt yttrande den 25 oktober 2012.

Vid sin 484:e plenarsession den 14–15 november 2012 (sammanträdet den 14 november) antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 143 röster för, 1 röst emot och 2 nedlagda röster.

1.   Slutsatser och rekommendationer

1.1

Den 22 maj 2012 antog Europeiska kommissionen strategin för konsumentpolitiken i EU. I det dokumentet fastställs den strategiska ramen för konsumentpolitiken genom fyra centrala mål: öka konsumentsäkerheten, förbättra kunskaperna, förbättra åtgärderna för att se till att rättigheterna respekteras och erbjuda möjligheter till rättelse samt anpassa rättigheterna och politiken till förändringar i ekonomin och samhället. Denna strategi är ett led i Europa 2020-strategin.

1.2

EESK delar kommissionens uppfattning om konsumenternas avgörande roll som drivkrafter för tillväxt och behovet av att beakta den omgivning som de rör sig i.

1.3

Kommittén stöder strategins mål, men har frågor beträffande samordningen mellan strategin och konsumentprogrammet samt huruvida de medel som ska avsättas för strategin är tillräckliga. De tycks nämligen inte alls stå i proportion till ambitionsnivån.

1.4

EESK påminner om att konsumenternas intressen måste beaktas vid utarbetandet och genomförandet av all EU-politik. Vi välkomnar att kommissionen genom strategin för konsumentpolitiken föreslår att större delen av EU:s konsumentpolitiska initiativ, som tidigare varit spridda, ska samlas i en enda text. Denna strategi är ett viktigt steg som visar på den betydelse som konsumenternas behov och förväntningar ges vid utarbetandet av EU:s politik.

1.5

Kommittén välkomnar att konsumentorganisationernas viktiga roll erkänns. Dessa organisationer måste ges medel som står i proportion till de uppgifter som de ges. Vi välkomnar i synnerhet att kommissionen i strategin anger att den har för avsikt att samarbeta med de nationella regeringarna för att sörja för ett bättre erkännande av konsumentorganisationernas roll.

1.6

Kommittén är särskilt mån om att utsatta personer uppmärksammas, i synnerhet i det rådande ekonomiska och sociala läget. Vi stöder därför initiativen i strategin till förmån för finansiell inkludering och tillgång till grundläggande tjänster.

1.7

Kommittén framhåller den vikt som den fäster vid alla åtgärder för hållbar utveckling. Vi delar således kommissionens intresse för energihantering och beaktande av ekodesign. EESK betonar också behovet av effektiva åtgärder för att skärpa de etiska och ekologiska normerna inom produktionen och distributionen av varor, särskilt varor från tredjeländer.

1.8

EESK anser att det är nödvändigt att förbättra livsmedelssäkerheten för att garantera produktsäkerheten från producent till konsument och möjliggöra en sund och rättvis konkurrens. De åtgärder som måste vidtas kommer även att bidra till att återställa konsumenternas förtroende, som har rubbats av diverse hälsokriser.

1.9

Kommittén välkomnar alla initiativ som tas för att ge konsumenterna möjlighet att få information som är anpassad till deras behov. Vi påminner dock om att utbildning av konsumenterna inte får leda till att näringsidkarna fritas från sina skyldigheter.

1.10

EESK stöder initiativen för att se till att konsumentlagstiftningen efterlevs, utveckla den och införa effektiva möjligheter till rättelse. I detta sammanhang påminner vi om att systemen för alternativ tvistlösning måste vara oberoende i förhållande till parterna i tvisten. Slutligen ställer sig kommittén, såsom den framhållit i olika yttranden, positiv till införandet av grupptalan och anser att införandet av ett instrument på EU-nivå inte längre kan skjutas upp.

2.   Sammanfattning av kommissionens förslag

2.1   Den 22 maj 2012 antog Europeiska kommissionen strategin för konsumentpolitiken i EU. I det dokumentet fastställs den strategiska ramen för konsumentpolitiken för de kommande åren. Denna strategi är ett led i Europa 2020-strategin och kompletterar andra initiativ, bl.a. konsumentprogrammet för perioden 2014–2020.

2.2   Kommissionen vill sätta EU:s 500 miljoner konsumenter, vars utgifter utgör 56 % av EU:s BNP, i centrum för den inre marknaden, eftersom de har en avgörande roll för att skapa tillväxt. Kommissionen anser att man bör stimulera efterfrågan, eftersom detta "kan vara ett sätt för EU att återhämta sig från krisen".

2.3   För att uppnå detta mål och öka konsumenternas förtroende omfattar strategin fyra mål:

2.3.1   Öka konsumentsäkerheten

För att möta utmaningarna i samband med utsläppande på marknaden av produkter och tjänster oavsett produktionsort vill kommissionen förbättra regelverket för deras säkerhet och skapa bättre regler för marknadsövervakning genom att genomföra kontroller vid källan avseende produktsäkerhet och produktöverensstämmelse.

Kommissionen framhåller vikten av att öka säkerheten i de olika leden i livsmedelskedjan.

För att uppnå dessa mål kommer kommissionen att uppmuntra medlemsstaterna att förstärka sitt samarbete.

2.3.2   Förbättra kunskaperna

Kommissionen anser att konsumenterna behöver tydlig, tillförlitlig och jämförbar information och de nödvändiga verktygen för att förstå sina rättigheter. Det är därför nödvändigt att förbättra konsumentinformationen och öka konsumenternas kunskap om sina rättigheter och intressen. Även näringsidkarna måste bidra till att öka kunskaperna, och kommissionen kommer att ta nödvändiga initiativ inom ramen för företagens sociala ansvar. Kommissionen är medveten om konsumentorganisationernas viktiga roll när det gäller att sprida denna information samt företräda och försvara konsumenterna.

2.3.3   Förbättra åtgärderna för att se till att rättigheterna respekteras och erbjuda möjligheter till rättelse

Kommissionen har för avsikt att se till att konsumentlagstiftningen faktiskt efterlevs och ge konsumenterna effektiva verktyg för att lösa tvister. Den tänker förbättra de gällande reglerna för lösning av gränsöverskridande tvister, oavsett saluföringsmetod, och förstärka samarbetet med tredjeländer och viktiga internationella organisationer.

2.3.4   Anpassa rättigheterna och politiken till förändringar i ekonomin och samhället

Kommissionen anser att dess förslag bör anpassas till förändringar i konsumtionsmönstren, särskilt den digitala tidsåldern. Den framhåller att förslagen måste beakta utsatta konsumenters behov och menar att det måste bli lättare göra val till förmån för en hållbar ekonomi.

2.4   Målen i strategin avser huvudsakligen fem områden: digitalt material, finansiella tjänster, livsmedel, energi samt resor och transport.

3.   Allmänna kommentarer

3.1

EESK delar kommissionens uppfattning om konsumenternas avgörande roll för att skapa tillväxt, de kommande årens utmaningar och det absoluta behovet av att beakta den omgivning som vi lever i. Konsumenternas köpkraft påverkas negativt av krisen. Dessutom förändras konsumtionsmönstren. De kräver större tekniska kunskaper och är ibland dyra.

3.2

Trots en solid grund av EU-bestämmelser kvarstår fortfarande svårigheter vid genomförandet av dem: Konsumenterna förfogar över otillräckliga medel för att hävda sina rättigheter samtidigt som antalet klagomål ökar oupphörligen, och det råder brist på tillförlitlig konsumentinformation trots att det finns ett överflöd av information i olika former.

3.3

Bortom principförklaringarna i strategin, som måste stödjas, har EESK frågor beträffande samordningen mellan konsumentprogrammet och strategin samt beträffande hur politiken kommer att genomföras.

3.4

I detta hänseende framhöll kommittén i sitt yttrande av den 28 mars 2012 (1) de otillräckliga medel som avsatts för konsumentpolitiken och uttryckte betänkligheter beträffande förmågan att genomföra ett ambitiöst program när anslagen inte alls står i proportion till ambitionsnivån.

3.5

Kommissionen har lagt fram ett betydande antal initiativ som ska tas för att uppnå strategins mål. Vad som verkligen är viktigt är dock att dessa initiativ håller god kvalitet och kan tillämpas, och att de ger den effektivitet som krävs för att sörja för en verkligt hög konsumentskyddsnivå. Först när åtgärderna i strategin har vidtagits och genomförs av medlemsstaterna och övriga berörda parter kommer konsumenterna att märka deras effekter.

3.6

I detta sammanhang konstaterar EESK att det saknas en öppen och effektiv process för att bedöma genomförandet av strategin och dess resultat. Vi uppmanar kommissionen att lägga till bedömningskriterier och kvalitetsindikatorer för att bedöma de årliga framstegen och att var artonde månad offentliggöra en rapport om genomförandet av strategin.

3.7

Strategin visar på konsumentpolitikens mycket omfattande tillämpningsområde, vilket bekräftar behovet (som EESK redan framhållit) av att beakta konsumenternas intressen vid utarbetandet och genomförandet av all EU-politik. Vi är dock förvånade över att strategin inte omfattar konsumentskydd på det medicinska området, t.ex. läkemedel och medicintekniska produkter, trots att sådana produkter varit ett stort samtalsämne i flera medlemsstater på grund av att konsumenter och patienter skadats. Vi anser att en helhetsinriktad konsumentskyddspolitik även måste omfatta säkerhet, information och tillämpning av konsumenternas rättigheter när det gäller medicin och läkemedel.

3.8

Kommittén konstaterar med tillfredsställelse att kommissionen vill göra näringsidkarna delaktiga i konsumentskyddspolitiken. Mot denna bakgrund är det angeläget att utbilda företagen om konsumenternas rättigheter. Nätverk av företagarorganisationer som berörs av denna åtgärd uppmuntras att med stöd från kommissionen erbjuda utbildningsmoduler som särskilt riktas till små och medelstora företag så snart som möjligt.

3.9

EESK uppmanar kommissionen att göra berörda parter och intressegrupper delaktiga i genomförandet av strategin och förstärka samrådet, särskilt med konsumentorganisationerna, för att sörja för ett lämpligt deltagande i utarbetandet av den politik som rör dem.

4.   Särskilda kommentarer

4.1   Om säkerhet

4.1.1

EESK ger sitt fulla stöd åt översynen av lagstiftningen om produktsäkerhet för att trygga säkra produkter och tjänster för konsumenterna.

4.1.2

Införandet av bestämmelser om kontroll och en praxis och samarbetsmetoder som är moderna och enhetliga, inte minst avseende samarbete med behöriga myndigheter på produktionsplatsen, kommer att möjliggöra en bättre marknadsövervakning med sikte på att skapa rättvis konkurrens som gynnar alla företag och konsumenterna. Dessutom undrar EESK över vilket utrymme och vilka medel som getts åt standardisering.

4.1.3

Vi anser att det är nödvändigt att förbättra säkerheten för att återställa konsumenternas förtroende, som har rubbats av diverse hälsokriser. En förbättring av åtgärderna för att genomföra lagstiftningen och samordning mellan medlemsstaterna är nödvändiga för att uppnå detta.

4.2   Om information

4.2.1

EESK håller med kommissionen att det finns en obalans mellan överflödet av tillgänglig information och konsumenternas behov. Vi instämmer i att konsumenterna behöver tydlig, tillförlitlig och jämförbar information, som inte bara bör finnas tillgänglig elektroniskt utan också via andra medier.

4.2.2

Vi välkomnar erkännandet av konsumentorganisationernas roll och påminner om att det bör komma till uttryck genom att myndigheterna på både europeisk och nationell nivå tilldelar dem medel som motsvarar de mål som ska uppnås, särskilt provning av produkter och tjänster som erbjuds konsumenterna.

4.2.3

Kommittén välkomnar åtgärderna för att sprida information till konsumenterna, förutsatt att de är relevanta och har verklig effekt.

4.2.4

Kommittén stöder alla initiativ för att utbilda konsumenterna och framhåller särskilt behovet av att inte bara informera konsumenterna utan att också öka deras kunskaper, vilket måste påbörjas redan i skolan, t.ex. när det gäller digitala och finansiella färdigheter. Initiativen måste vara långsiktiga, och de får under inga omständigheter ersätta den information som näringsidkarna ska tillhandahålla.

4.3   Om tillämpning av lagstiftningen och möjligheter till rättelse

4.3.1

EESK noterar kommissionens beslut att se till att konsumentlagstiftningen efterlevs, vilket tillgodoser en utbredd förväntan, eftersom anhopningen av texter inte utgör en lösning som leder till en hög konsumentskyddsnivå.

4.3.2

Kommittén välkomnar att det finns europeiska nätverk, varav det äldsta, det europeiska rättsliga nätverket, inrättades 2001. För att säkerställa att nätverken är effektiva efterlyser vi en regelbunden utvärdering av dem så att nödvändiga lärdomar kan dras.

4.3.3

EESK stöder alla initiativ som bidrar till bättre kunskaper om den gällande lagstiftningen inom EU.

4.3.4

Kommittén stöder initiativ till själv- och samreglering såsom offentliggörande av riktlinjer, förutsatt att initiativen gör att målen med den offentliga politiken uppnås på ett effektivt sätt. Dessutom bör initiativen regelbundet kontrolleras och utvärderas så att de kan ersättas med bindande åtgärder om målen inte uppnås.

4.3.5

EESK stöder kommissionens insatser för att underlätta alternativ tvistlösning, förutsatt att systemen, såsom kommittén understrukit i ett yttrande (2), är bl.a. oberoende och opartiska i förhållande till parterna i tvisten och inte utesluter rättsliga åtgärder.

4.3.6

Vi uppmanar kommissionen att stödja effektiva åtgärder för att främja e-handel i kombination med system för tvistlösning online. Vi välkomnar för övrigt det planerade inrättandet av en plattform av berörda parter för att diskutera en europeisk förtroendemärkning för webbplatser.

4.3.7

I fråga om grupptalan beklagar EESK att det i strategin bara hänvisas mycket försiktigt till möjligheten att införa ett sådant instrument för tillämpning av konsumentlagstiftningen. Med tanke på den rådande situationen i vissa länder och när det gäller gränsöverskridande tvister samt efter alla samråd som ägt rum är det dags att sluta tveka och införa instrumentet snarast.

4.4   Om anpassning av rättigheterna och politiken till förändringar i ekonomin och samhället

4.4.1   EESK noterar att kommissionen tänker fortsätta driva förslaget till förordning om en europeisk köplag på frivillig basis, trots motståndet från nästan alla konsumentorganisationer och vissa företag. Vi påminner om vår ståndpunkt (3) att förslaget inte är avpassat till vissa eftersträvade mål – i synnerhet det om en högre konsumentskyddsnivå. Vi betonar att EU:s konsumentlagstiftning måste utvecklas.

4.4.2   Digitalt material

Kommittén stöder de olika förslagen på det digitala området mot bakgrund av den tekniska utvecklingen. Vi konstaterar att kommissionen kommer att verka för att säkerställa en enhetlig konsumentskyddsnivå på detta område, vilket är oumbärligt för att stödja dess utveckling.

4.4.3   Finansiella tjänster

4.4.3.1

EESK noterar att kommissionen har beslutat att förstärka sin övervakning av finansiella tjänster som erbjuds konsumenter, särskilt de mest utsatta konsumenterna. Vi stöder detta initiativ, som bör möjliggöra mer öppenhet och jämförbarhet när det gäller utbud och priser.

4.4.3.2

Kommittén vill påminna om att den är särskilt uppmärksam på alla aspekter av finansiell inkludering.

4.4.4   Livsmedel

4.4.4.1

Kommittén stöder förbehållslöst antagandet av förordningarna om livsmedelsinformation och näringspåståenden av folkhälsoskäl, som är särskilt viktiga för konsumenterna.

4.4.4.2

De problem som nyligen uppstått i vissa medlemsstater när det gäller olaglig försäljning av alkoholhaltiga drycker visar på nytt hur viktigt det är med övervakning och kontroll av marknaden.

4.4.4.3

EESK ställer sig positiv till idén om att förhindra matsvinn genom åtgärder riktade till de olika leden i livsmedelskedjan.

4.4.5   Energi

4.4.5.1

Kommittén är särskilt uppmärksam på energins grundläggande betydelse för alla konsumenter, särskilt de mest utsatta, som måste ha tillgång till denna tjänst på godtagbara villkor.

4.4.5.2

EESK uppmuntrar initiativ för att främja kontroll av energiförbrukningen, eftersom energi är en knapp resurs och en betydande utgift i hushållens budget. Vi vill fästa uppmärksamheten på att den teknik som ställs till konsumenternas förfogande måste utvärderas för att säkerställa att den verkligen är innovativ och produktiv.

4.4.6   Resor och transport

4.4.6.1

EESK anser i fråga om transport att det är viktigt att både luftfart och kollektivtrafik tas upp i strategin. Kommittén delar kommissionens önskan om att förbättra passagerarnas rättigheter, som måste anpassas till företagens och researrangörernas utbud. I synnerhet när det gäller luftfart måste man i samband med den planerade översynen av EU-lagstiftningen och de planerade åtgärderna i inremarknadsakten (4) stärka passagerarnas rättigheter och sträva efter att begränsa otillbörliga avtals- och affärsmetoder.

4.4.6.2

EESK betonar att det är angeläget att anta åtgärder för att skydda passagerare som blivit strandsatta på grund av att ett flygbolag gått i konkurs, ett problem som inte tas upp i strategin för konsumentpolitiken.

4.4.6.3

Kommittén stöder idén om att utarbeta en strategi för "rena bilar" för att minska koldioxidutsläppen.

4.4.7   Miljömässigt hållbara produkter

4.4.7.1

EESK har flera gånger betonat den hållbara utvecklingens avgörande betydelse för Europas framtid. Vi stöder därför kommissionens förslag om att öka produkters livslängd och uppmuntra ekodesign för alla produkter.

4.4.7.2

Vi välkomnar kommissionens fortlöpande insatser för att främja strategier för företagens sociala ansvar, men det behövs strängare åtgärder för att sörja för öppenhet och ansvar för en mer etisk och ekologisk produktion och distribution av varor, särskilt varor från tredjeländer. Det bör införas bindande åtgärder gentemot tredjeländer för att se till att denna typ av varor uppfyller de europeiska normerna, t.ex. kravet på att lägga fram skriftlig bevisning för att varan uppfyller de internationella arbetsnormerna.

Bryssel den 14 november 2012

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs ordförande

Staffan NILSSON


(1)  EUT C 181, 21.6.2012, s. 89.

(2)  EUT C 286, 17.11.2005, s. 1.

(3)  EUT C 181, 21.6.2012, s. 75.

(4)  COM(2010) 608 final.


Top