Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52008BP0115

    2009 års budgetriktlinjer – avsnitt I, II, IV, V, VII, VIII och IX Europaparlamentets resolution av den 10 april 2008 om riktlinjerna för budgetförfarandet för 2009, Avsnitt I – Europaparlamentet, Avsnitt II – Rådet, Avsnitt IV – Domstolen, Avsnitt V – Revisionsrätten, Avsnitt VI – Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, Avsnitt VII – Regionkommittén, Avsnitt VIII – Europeiska ombudsmannen, Avsnitt IX – Europeiska datatillsynsmannen (2008/2021(BUD))

    EUT C 247E, 15.10.2009, p. 78–83 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    15.10.2009   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    CE 247/78


    Torsdag 10 april 2008
    2009 års budgetriktlinjer – avsnitt I, II, IV, V, VII, VIII och IX

    P6_TA(2008)0115

    Europaparlamentets resolution av den10 april 2008 om riktlinjerna för budgetförfarandet för 2009, Avsnitt I – Europaparlamentet, Avsnitt II – Rådet, Avsnitt IV – Domstolen, Avsnitt V – Revisionsrätten, Avsnitt VI – Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, Avsnitt VII – Regionkommittén, Avsnitt VIII – Europeiska ombudsmannen, Avsnitt IX – Europeiska datatillsynsmannen (2008/2021(BUD))

    2009/C 247 E/17

    Europaparlamentet utfärdar denna resolution

    med beaktande av artikel 272 i EG-fördraget,

    med beaktande av det interinstitutionella avtalet av den 17 maj 2006 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om budgetdisciplin och sund ekonomisk förvaltning (1),

    med beaktande av rådets beslut 2000/597/EG, Euratom av den 29 september 2000 om systemet för Europeiska gemenskapernas egna medel (2),

    med beaktande av rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 av den 25 juni 2002 med budgetförordning för Europeiska gemenskapernas allmänna budget (3),

    med beaktande av den femte rapporten från institutionernas generalsekretariat om trender för utgiftskategori/rubrik 5 i budgetplanen från maj 2006,

    med beaktande av Europeiska revisionsrättens årsrapport om budgetgenomförandet för budgetåret 2006, samt institutionernas svar (4),

    med beaktande av betänkandet från budgetutskottet (A6-0082/2008) och av följande skäl:

    A.

    I det här skedet av det årliga förfarandet inväntar Europaparlamentet de övriga institutionernas beräkningar och sitt eget presidiums förslag till budget för 2009.

    B.

    Det har fattats beslut om ett pilotprojekt med utökat samarbete och utökade förbindelser mellan presidiet och budgetutskottet under hela budgetförfarandet 2009.

    C.

    Rubrik 5 har ett tak på 7 777 000 000 (5) euro för 2009, en ökning med 4,3 procent jämfört med 2008.

    D.

    Europaparlamentets budget för 2008 uppgår till 1 452 517 167 euro, 19,68 procent av rubrik 5 i år.

    Europaparlamentet

    Allmän ram och huvudsakliga utmaningar

    1.

    Europaparlamentet betonar att 2009 kommer att bli ett år med omfattande förändringar för parlamentet och anser att detta bör återspeglas i budgetförfarandet. Parlamentet anser att detta är ett nytt tillfälle att se till att dess politiska prioriteringar får tillfredsställande finansiering samtidigt som de granskas i syfte att finna alla möjligheter till besparingar och se till att budgeten blir hållbar.

    2.

    Europaparlamentet anser att följande stora utmaningar måste klaras av och insisterar samtidigt på effektivast möjliga resursanvändning:

    Utmaningar som har med Lissabonfördragets ikraftträdande att göra.

    Utmaningar som har att göra med att 2009 är ett valår för parlamentet.

    Utmaningar som har att göra med den nya ledamotsstadgan och övergången till en ny valperiod.

    3.

    Europaparlamentet konstaterar att frågan om parlamentets frivilliga andel på 20 procent tas upp i presidiets dokument. Parlamentet påminner om att flera budgetar i rad har visat överskott i slutet av året och önskar se över alla utgiftspunkter men samtidigt hålla sig inom den 20-procentiga andelen, även om parlamentet är berett att ta ställning till tilläggsutgifter som säkerligen kommer att krävas med anledning av de särskilda kraven 2009.

    4.

    Europaparlamentet anser att en tendens till måttlighet är en dygd när budgeten fastställs, även om detta inte nödvändigtvis är fallet i andra sammanhang. Parlamentet välkomnar därför generalsekreterarens avsikt att noggrant granska alla utgifter innan detaljerade förslag läggs fram. Europaparlamentet insisterar på att det kommande förslaget till budgetberäkning så väl som möjligt ska återspegla det slutliga föreslaget till parlamentets utgifter från förvaltningen och presidiet, i synnerhet nu när presidiet och budgetutskottet har antagit ett nytt pilotförlikningsförfarande. Parlamentet anser att en sådan strategi kommer att sända ut ett bra budskap till skattebetalarna i Europeiska unionen och också vara till nytta för parlamentet inför översynen av den fleråriga budgetramen. Resultatet av denna granskning bör finnas tillgängligt i god tid för förberedelserna av första behandlingen.

    5.

    Europaparlamentet framhåller icke desto mindre att det finansiella takets utveckling fortsatt måste övervakas noggrant under återstoden av den fleråriga budgetramen 2009–2013, i synnerhet eftersom den årliga korrigeringen görs med en fast procentsats (+ 2 procent) och om den reella inflationen avviker från detta påverkar det marginalen. Parlamentet uppmanar alla institutionerna att omsorgsfullt ta ställning till sina budgetbehov med hänsyn tagen till tillgängliga medel i den nuvarande fleråriga budgetramen.

    6.

    Europaparlamentet vill också i det sammanhanget undersöka hur olika institutioner kan anpassa sig till föränderliga personalbehov med budgeten. Parlamentet konstaterar att kommissionen, tvärtemot de andra institutionerna, finansierar en ökande andel av personalkostnaderna via sina verksamhetsprogram (således inte rubrik 5), normalt genom att skapa byråer i en decentraliseringsprocess. Europaparlamentet inser att parlamentet inte har sådana möjligheter och måste finansiera alla sina behov via rubrik 5.

    7.

    Europaparlamentet välkomnar pilotprojektet 2008 som syftar till att öka samarbetet mellan sitt presidium och budgetutskottet. Avsikten är att testa ett rationaliserat budgetförfarande och möjliggöra ett snabbare och transparentare samråd om alla parlamentsfrågor som har betydande ekonomiska konsekvenser. Parlamentet understryker att pilotprojektet bör utvärderas noggrant innan mer långsiktiga beslut fattas.

    Utmaningar som har med Lissabonfördragets ikraftträdande att göra

    8.

    Europaparlamentet anser att parlamentets större befogenheter efter en ratificering av Lissabonfördraget bör vara en central fråga när budgeten för 2009 sammanställs, i synnerhet när det gäller dess roll som med rådet jämställd lagstiftare. Parlamentet betonar att dess funktion som budgetmyndighetens ena gren naturligtvis kvarstår, men med ändrade bestämmelser om både utgiftsklassificering och budgetförfaranden.

    9.

    Europaparlamentet anser att allt bör göras för att så mycket som möjligt hjälpa ledamöterna att fullgöra sina uppgifter i detta nya sammanhang och att lämpliga strukturer och anläggningar måste finnas, inklusive lämpliga och lättillgängliga möteslokaler för enskilda ledamöter. Parlamentet understryker att sådana förändringar inte är nyheter för parlamentet och att utökade medbeslutandebefogenheter på ett smidigt sätt har integrerats med dess strukturer efter tidigare ändringar av fördragen. Parlamentet ser fram emot slutsatserna från den arbetsgrupp för mänskliga och ekonomiska resurser som inrättats av generalsekreteraren, särskilt när det gäller behoven för att svara upp mot en förstärkt lagstiftande roll för parlamentsutskotten och andra nya ansvarsområden för parlamentet.

    10.

    Europaparlamentet anser dock inte att detta automatiskt är en fråga om ekonomiska resurser utan snarare att mer relevanta och kostnadseffektiva sätt att organisera arbetet alltid måste eftersträvas, däribland en starkare inriktning på kärnverksamheten, omfördelning av personal när så är möjligt, omstrukturering av avdelningar så att de passar nya omständigheter, bättre användning av modern teknik och ökat samarbete mellan institutionerna.

    11.

    Europaparlamentet uppmanar generalsekreteraren att mer ingående analysera vilka uppgifter och ansvarsområden som följer av Lissabonfördraget som verkligen kan betraktas som nya i förhållande till de nuvarande, och som kanske också kräver nya arbetsrutiner, och vilka som kan motivera framställningar om vissa nya resurser som presidiet flaggar för i sina riktlinjer. Parlamentet betonar att framställningar om nya anslag bör åtföljas av tydliga redogörelser för vad som har åstadkommits med tidigare ökningar av personal och utgifter, såsom användningen och resultaten av de nya ”kommittéförfarandetjänster” som beviljades 2008.

    12.

    Europaparlamentet understryker också vikten av en grundlig analys av möjliga konsekvenser för 2009 års budget av förslagen från dess arbetsgrupp om reformeringen av parlamentets arbetssätt, som i kombination med ändringarna i fördragen säkerligen kommer att påverka dess arbetsmetoder.

    13.

    Europaparlamentet efterlyser en utvärdering av utskottssekretariatens uppbyggnad och kapacitet i syfte att garantera att de är redo att förbättra kvaliteten på sitt lagstiftningsarbete. Parlamentet är förvånat över påståendena nyligen att endast 6 procent av personalen arbetar för utskotten och uppmanar generalsekreteraren att senast den 1 juli 2008 lägga fram en halvtidsöversyn av personalbehovet, med mer precis information om de olika utskottens behov, liksom en detaljerad tjänsteförteckning över all personal (tjänstemän och övriga anställda) i förvaltningen och föreslå lämpliga lösningar, inbegripet omfördelning av personalen, i syfte att förstärka denna kärnverksamhet i lagstiftningsarbetet.

    14.

    Europaparlamentet upprepar att parlamentet är övertygat om att införandet av ett kunskapshanteringssystem, där många olika informationskällor, texter och hänvisningar sammanförs till ett system med enhetlig kontaktpunkt för både ledamöter och personal, kommer att vara ett användbart administrativt redskap. Parlamentet följer den senaste diskussionen om denna fråga i presidiet med intresse. Europaparlamentet efterlyser en diskussion och information, inklusive kostnadsberäkningar, på ett tidigt stadium, vilket parlamentet krävde redan 2007. Parlamentet uppmanar presidiet att besluta om vidare åtgärder under budgetförfarandet.

    15.

    Europaparlamentet välkomnar pilotprojektet med individuell tolkning för ledamöterna och ser fram emot en snar lansering av det. Parlamentet konstaterar att det i ett första skede riktar sig till föredragande och/eller skuggföredragande ”i lagstiftnings- och budgetförfaranden”. Parlamentet uppmanar generalsekreteraren att följa upp detta projekt under de 6 månader det ska pågå och att lägga fram en objektiv kostnads–nyttoanalys i god tid före första behandlingen.

    16.

    Europaparlamentet påminner om att 2 000 000 euro placerades i reserven under budgetförfarandet 2008 för att uppmuntra förvaltningen att prioritera ett mer ändamålsenligt språkligt stöd till ledamöterna vid officiella sammanträden. Parlamentet uppmanar förvaltningen att informera om de åtgärder som har vidtagits och de framsteg som har gjorts i fråga om att förbättra de språkliga tjänsterna vid officiella sammanträden.

    17.

    Europaparlamentet avvaktar resultatet av utvärderingen av pilotprojektet om de analytiska tjänster som ska tillhandahållas för ledamöterna i parlamentets bibliotek och dess konsekvenser för 2009. Parlamentet påminner om att det i sin resolution av den 29 mars 2007 om riktlinjer för budgetförfarandet för 2008 (6) bad om att det skulle ges möjlighet att offentliggöra svar på förfrågningar på Europaparlamentets intranät. Sådana offentliggöranden skulle öka insynen och göra det möjligt för samtliga ledamöter att dra nytta av sådana tjänster.

    Utmaningar som har att göra med att 2009 är ett valår för parlamentet

    18.

    Europaparlamentet understryker att 2009 kommer att bli ett år med val till Europaparlamentet och anser att detta är en viktig aspekt av den budget som ska antas. Parlamentet upprepar att det är övertygat om att EU-medborgarna måste få erforderlig information om det arbete som deras valda företrädare utför liksom om parlamentets politiska och lagstiftande roll.

    19.

    Europaparlamentet vill särskilt framhålla den vikt det fäster vid decentraliserade kommunikationsinsatser som också omfattar regionala och lokala medier. Parlamentet anser att detta är ett kostnadseffektivt sätt att uppnå den riktade information som erfordras och insisterar vidare på att ledamöterna bör delta aktivt i sådana initiativ.

    20.

    Europaparlamentet anser att förändringar som har med valåret att göra dock måste sättas i samband med ansvarsfull ekonomisk förvaltning och inte automatiskt betraktas som en tillkommande kostnad som läggs ”ovanpå” annan verksamhet. Parlamentet anser att ett valår också kräver att åtgärder och kostnader har en viss inriktning detta år.

    21.

    Europaparlamentet kommer i det sammanhanget att övervaka finansieringen av tre stora informationsrelaterade projekt som riktar sig till medborgarna, det vill säga besökscentret och det audiovisuella centret, som ska vara fullt operativa 2009, och webb-tv-projektet, som bör vara operativt senast den 1 juli 2008. Parlamentet konstaterar samtidigt att det här området redan har vuxit betydligt på senare år. Parlamentet tror att webb-tv-projektet kommer att tillföra mervärde från investeringar inom ramen för kommunikationspolitiken, eftersom den ger alla unionens medborgare enkel tillgång till parlamentets arbete. Parlamentet ber att få information regelbundet och att resultaten bedöms med hänvisning till ett antal resultatindikatorer.

    22.

    Europaparlamentet noterar också förslaget att öronmärka pengar för projektet med ”den europeiska historiens hus” i presidiets dokument och inväntar en mer detaljerad analys av de finansiella och budgetmässiga delarna liksom resultatet av expertkommitténs arbete, med tanke på det begränsade finansiella handlingsutrymmet och de tvingande behoven i fråga om parlamentets huvuduppgifter. Parlamentet önskar undersöka om det finns möjlighet att kommissionen också stödjer detta viktiga projekt.

    Utmaningar som har att göra med den nya ledamotsstadgan och övergången till en ny valperiod

    23.

    Europaparlamentet fäster stor vikt vid den enhetliga ledamotsstadgan, som ska införas andra halvåret 2009. Parlamentet konstaterar att de tillkommande kostnaderna, med hänsyn tagen till de övergångsarrangemang som kan vidtas för en period om upp till tio år, hittills är ungefärliga och välkomnar generalsekreterarens uppgift att siffrorna ska granskas igen innan budgetberäkningen läggs fram.

    24.

    Europaparlamentet ber generalsekreteraren att göra en uppdaterad budgetberäkning av dessa kostnader så snart som möjligt, med tanke på att fler ledamöter än vad som ursprungligen förutsågs kan komma att välja det nya systemet. Parlamentet vill också ha en uppdatering av de ekonomiska konsekvenserna av de nya reglerna för ersättningar som bör reformeras parallellt med den nya stadgan.

    25.

    Europaparlamentet håller med om att ett provisoriskt belopp kan prognostiseras för att eventuellt ta in kroatiska observatörer i slutet av 2009 och ser fram emot en uppskattning av de ekonomiska konsekvenserna.

    26.

    Europaparlamentet stödjer talmanskonferensens och presidiets rekommendationer om att tillse att parlamentets interna regler om ersättning för kostnader för assistenter genomförs konsekvent och att uppdra åt presidiets arbetsgrupp för ledamotsstadgan, assistentstadgan och pensionsfonden att i detalj och skyndsamt utvärdera hur de nuvarande reglerna fungerar, och att, med tanke på ärendets vikt, lägga fram förslag till ändringar av dessa regler. Parlamentet uppmanar presidiets arbetsgrupp att tillsammans med berörda enheter hos kommissionen lägga fram förslag till en stadga för ledamöternas assistenter att skyndsamt överlämnas till rådet för att antas under det franska ordförandeskapet, så att den kan träda i kraft samma dag som den nya ledamotsstadgan. Parlamentet anser att denna föreslagna stadga skulle garantera en likabehandling av ledamöternas assistenter som också är transparent, och bidra till att garantera att skattemässiga och sociala skyldigheter, såsom löner och socialförsäkringsavgifter, fullgörs. Parlamentet välkomnar presidiets beslut av den 10 mars 2008 om parlamentsledamöternas assistans såsom ett första steg mot att tillmötesgå den begäran som ingick i resolutionen av den 25 oktober 2007 om förslaget till allmän budget för 2008 (7). Presidiet och parlamentets generalsekreterare uppmanas att rapportera om framstegen i frågan i vederbörlig tid före den första behandlingen av budgeten.

    Fastigheter

    27.

    Europaparlamentet välkomnar framtagandet av ett förslag till långsiktig strategi för dess fastighetspolicy, inklusive underhållskostnadernas förväntade utveckling, som bör analyseras under förfarandet för 2009. Parlamentet anser att de ekonomiska konsekvenserna av uthyrning å ena sidan och förvärv å den andra är särskilt viktiga. Parlamentet önskar ta del av de argument som har framförts och diskuterats under året. Europaparlamentet uppskattar generalsekreterarens interinstitutionella initiativ för att förbättra villkoren för offentlig upphandling, i synnerhet när det gäller att motverka karteller och monopolistiska situationer. Parlamentet inväntar ytterligare information så att det kan fortsätta att följa processen mycket noga.

    28.

    Europaparlamentet inser att omfattande besparingar har gjorts till följd av förskottsbetalningar för byggnader under de senaste tio åren. Parlamentet anser att parlamentets förvärvspolicy på längre sikt måste bedömas mot bakgrund av det finansiella takets gränser och de särskilda behoven på parlamentets tre arbetsorter. Parlamentet skulle välkomna en debatt om den här frågan när den långsiktiga strategin har presenterats.

    29.

    Europaparlamentet insisterar på att miljöhänsyn ska vara en central del av dess policy. Parlamentet anser att ytterligare förbättringar av energieffektiviteten är nödvändiga, liksom en ytterligare övergång till att använda gröna energikällor i alla parlamentets lokaler. Parlamentet förväntar sig att de åtaganden som har gjorts inom ramen för EMAS ska fullgöras och väntar på mer detaljerad information om resultaten av EMAS-handlingsplanen och om att använda solpaneler samt om möjligheten att förnya parlamentets bilpark med miljövänliga bilar och den nya trafikinformationspunkten, som också bör bli lättillgänglig online.

    30.

    Europaparlamentet påminner om att det i sin resolution av den 25 oktober 2007 om förslaget till Europeiska unionens allmänna budget för budgetåret 2008 bad administrationen lägga fram en handlingsplan för att minska och kompensera för de koldioxiduppsläpp som parlamentets verksamhet förorsakar.

    31.

    Europaparlamentet efterlyser en rapport om begränsande regler och praktiska begränsningar som kan ha lett till onödigt höga underhållskostnader för EU:s, inklusive parlamentets, byggnader. Parlamentet önskar att denna rapport ska vara sektorsövergripande i syfte att fastställa grundorsakerna, om de så på något sätt är förknippade med en begränsad marknad, med bördor som påläggs genom budgetförordningen och offentlig upphandling eller någon annan relevant faktor. Parlamentet önskar att man med kraft ska hävda den bestämmelse som kräver en svartlistning av företag som har lagt fram onödigt höga kostnader. Europaparlamentet anser att parlamentet bör söka vägar för att göra besparingar i fastighetsbudgeten.

    32.

    Europaparlamentet konstaterar med glädje att genomföranderutinerna för delande av externa kontor med kommissionen (Europahus) för närvarande håller på att modifieras för att bättre återspegla varje institutions utnyttjandeandel. Parlamentet gratulerar generalsekreteraren till hans arbete för att åstadkomma detta, i enlighet med parlamentets önskemål förra året, och ber att få information på varje stadium av processen.

    Personal

    33.

    Europaparlamentet anser att bemanningsnivåerna nu har kommit in i ett konsolideringsskede efter de mycket omfattande ökningarna i och med de senaste utvidgningarna. Parlamentet uppmanar alla tjänsteenheter och de politiska grupperna att göra en detaljerad analys och motivera personalutnyttjandet vid parlamentets olika avdelningar innan de ställer bemanningskrav och skapar nya befattningar, och använda sig av omfördelningar av personal när så är möjligt. Parlamentet anser att denna budgetprocess bör vara en fortsättning på sådana bemödanden 2008, men inser också att det finns särskilda utmaningar 2009 och att möjligheterna till omfördelningar varierar från ett år till ett annat.

    34.

    Europaparlamentet är därför berett att beakta rimliga krav på nya befattningar när förvaltningen har lagt fram en tydlig analys, som också inkluderar eventuella erforderliga utbildnings- och utvecklingsprogram. Parlamentet välkomnar generalsekreterarens avsikt att bemöda sig särskilt om detta.

    35.

    Europaparlamentet anser att den tidigare nämnda analysen av vad som kan betraktas som klart nya uppgifter och skyldigheter som härrör från Lissabonfördraget och de möjliga ekonomiska konsekvenserna av dem, inklusive tjänsteförteckningar, kommer att bli en viktig faktor i budgetarbetet.

    Andra institutioner

    36.

    Europaparlamentet uppmanar institutionerna att lägga fram realistiska och kostnadsbaserade budgetkrav som till fullo tar hänsyn till det allmänna ekonomiskt hårda klimatet, effektiv resurshantering och mervärde för EU-medborgarna.

    37.

    Europaparlamentet är mycket intresserat av hur en framtida europeisk avdelning för yttre åtgärder kan integreras med EU:s budget som helhet om denna avdelning eller delar av den läggs in under rådets avsnitt. Parlamentet uppmanar rådet och kommissionen att vara fullkomligt tydliga och proaktiva i fråga om konsekvenserna av detta, inklusive skiljelinjerna mellan administrativa kostnader och driftskostnader.

    38.

    Europaparlamentet noterar de betydande ökningarna av byggnadskostnaderna på medellång sikt med viss bestörtning och uppmanar alla institutioner att granska sådana planer ingående och lägga fram alla finansieringsplaner och/eller lösningar i ett öppet och lättförståeligt format. Parlamentet inser att sådana utgifter också är oundvikliga i vissa fall, till exempel när lagen så kräver eller för att åstadkomma tillfredsställande villkor för personalen.

    39.

    Europaparlamentet uppmanar sin föredragande för 2009 att göra enskilda besök hos rådet, EG-domstolen, revisionsrätten, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, Regionkommittén, ombudsmannen och Europeiska datatillsynsmannen för att inhämta deras synpunkter före budgetberäkningen och rapportera tillbaka till budgetutskottet.

    *

    * *

    40.

    Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen, EG-domstolen, revisionsrätten, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén, Regionkommittén, Europeiska ombudsmannen och Europeiska datatillsynsmannen.


    (1)  EUT C 139, 14.6.2006, s. 1. Avtalet ändrat genom Europaparlamentets och rådets beslut 2008/29/EG (EUT L 6, 10.1.2008, s. 7).

    (2)  EGT L 253, 7.10.2000, s. 42.

    (3)  EGT L 248, 16.9.2002, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 1525/2007 (EUT L 343, 27.12.2007, s. 9).

    (4)  EUT C 273, 15.11.2007, s. 1.

    (5)  Inklusive 78 000 000 euro i form av de anställdas pensionsinbetalningar.

    (6)  EUT C 27 E, 31.1.2008, s. 225.

    (7)  Antagna texter, P6_TA(2007)0474.


    Top