Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52007AE0790

Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om gemenskapens statistiska program 2008-2012 KOM(2006) 687 slutlig – 2006/0229 (COD)

EUT C 175, 27.7.2007, p. 8–10 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

27.7.2007   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 175/8


Yttrande från Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om gemenskapens statistiska program 2008-2012”

KOM(2006) 687 slutlig – 2006/0229 (COD)

(2007/C 175/02)

Den 19 januari 2007 beslutade rådet att i enlighet med artikel 262 i EG-fördraget rådfråga Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om ovannämda yttrande.

Facksektionen för ekonomiska och monetära unionen, ekonomisk och social sammanhållning, som svarat för kommitténs beredning av ärendet, antog sitt yttrande den 19 april 2007. Föredragande var Sergio Santillán Cabeza.

Vid sin 436:e plenarsession den 30-31 maj 2007 (sammanträdet den 30 maj 2007) antog Europeiska ekonomiska och sociala kommittén följande yttrande med 159 röster för, 5 röster emot och 1 nedlagd röst:

1.   Slutsats

1.1

Europeiska ekonomiska och sociala kommittén ställer sig positiv till förslaget om det femåriga statistikprogrammet för perioden 2008-2012 och håller med om att en harmoniserad och jämförbar statistik är oumbärlig för allmänhetens förståelse av Europa, för medborgarnas deltagande i debatten och för de ekonomiska aktörernas verksamhet på i den inre marknaden.

1.2

EESK vill framhålla att både Eurostat och de nationella statistikinstituten bör förses med bästa möjliga mänskliga och materiella resurser utifrån budgetmöjligheterna, eftersom det är en förutsättning för att de skall kunna anta de allt komplexare uppdrag som statistiken ställs inför och en viktig faktor för EU:s betydelse som global aktör.

1.3

EESK anser att man bör lägga större vikt vid aspekter som rör EU-medborgarnas välbefinnande, och därför föreslår kommittén att det statistiska programmet skall utvidgas till att omfatta följande områden:

Barnpolitik.

Befolkningens åldrande och de äldres situation.

Problemet med att förena familje- och yrkesliv.

Socialpolitiken bör dessutom utgöra ett kapitel för sig.

1.4

Den uppmärksamhet som man i det statistiska programmet för 2008-2012 fäster på bättre statistik över allmän utbildning och yrkesutbildning förefaller otillräcklig med hänsyn till dessa frågors betydelse för Lissabonmålsättningarna.

1.5

Dessutom vore det lämpligt att tillhandahålla statistik över den sociala ekonomin, eftersom det är en sektor som är högt utvecklad i EU.

1.6

Det finns områden där den tillgängliga statistiken som för närvarande är otillräcklig. Femårsprogrammet bör fästa större vikt vid dessa. Det rör sig bland annat om följande områden:

Invandring och asyl. En fråga som får allt större återverkningar och som det inte finns någon tillräckligt tillförlitlig statistik över.

Brottslighet och rättssystem.

Sysselsättning. Trots att det för närvarande finns statistik över den aktiva befolkningen, sysselsättningen, arbetslösheten osv., förutsätter arbetsmarknadens snabba utveckling – och uppkomsten av ny ekonomisk verksamhet, nya yrken och nya anställningsformer – att man ständigt uppdaterar enkätmetoderna och arbetet på fältet.

1.7

EESK vill erinra om att fördraget anger följande: ”Framställningen av gemenskapsstatistik […] får inte innebära en alltför stor belastning för de ekonomiska aktörerna” (1). Detta innebär följande:

a)

Dels att man inte får belasta företagen, framför allt de små och medelstora företagen, med onödiga eller överdrivna kostnader.

b)

Dels att man inte skall begära uppgifter flera gånger. Den grundläggande principen bör vara att varje uppgift skall läggas fram en enda gång, och därefter spridas och delas med andra statistiska institut med respekt för de principer som gäller för gemenskapsstatistiken (insynsskydd för statistiska uppgifter osv.).

1.8

Statistik över utrikeshandeln: Man har kunnat konstatera skillnader som bör rättas till mellan exportsiffrorna från ett visst land till ett annat och det sistnämnda landets uppgifter om import från det förstnämnda. Det vill säga att exportsiffrorna från A till B skiljer sig från importsiffrorna från B till A.

1.9

Med tanke på mångfalden i EU-27 anser EESK att det är viktigt att det görs insatser för att få till stånd bästa möjliga samordning i fråga om statistisk terminologi.

1.10

För att garantera en större neutralitet med avseende på de statistiska uppgifterna samt säkerställa att de övriga principerna i uppförandekoden (bland annat insynsskyddet för statistiska uppgifter) beaktas, anser EESK att det är viktigt att man kontrollerar verksamheten inom de privata organ som direkt eller indirekt är verksamma inom det europeiska statistiksystemet.

2.   Förslagets innehåll

2.1

I rådets förordning (EG) nr 322/97 (2) framförs krav på att det skall utarbetas ett flerårigt statistiskt program för gemenskapen (3) där inriktning, huvudområden och mål för de åtgärder som planeras för en tid som inte överstiger fem år skall fastställas. Programmet skall också utgöra ramen för framställningen av all gemenskapsstatistik. Gemenskapens statistiska program genomförs via årliga arbetsprogram som tillhandahåller mer detaljerade arbetsmål för varje år och genom en särskild lagstiftning för mer omfattande åtgärder. Gemenskapens statistiska program är föremål för en lägesrapport efter halva tiden om framsteg samt en formell utvärdering efter programperiodens utgång.

2.2

Mot denna bakgrund syftar föreliggande förslag till beslut – som har artikel 285 i fördraget om Europeiska unionen som rättslig grund – till att inrätta ett övergripande strategiskt program för officiell gemenskapsstatistik som bör inbegripa tillverkning och leverans av varor och tjänster till användarna, förbättrad kvalitet på statistiken och en fortsatt utveckling av det europeiska statistiksystemet (4).

2.3

Det huvudsakliga syftet med den officiella gemenskapsstatistiken är att med konkreta tillförlitliga, objektiva, jämförbara och samanvändbara faktauppgifter fortlöpande stödja utveckling, övervakning och utvärdering av gemenskapspolitiken. Inom vissa områden används statistiska uppgifter också direkt vid gemenskapsinstitutionernas hantering av viktiga politikområden.

2.4

Det statistiska programmet för 2008-2012 grundas på följande politiska prioriteringar:

Välstånd, konkurrenskraft och tillväxt.

Solidaritet, ekonomisk och social sammanhållning samt hållbar utveckling.

Säkerhet.

Ytterligare utvidgning av Europeiska unionen.

2.5

När kommissionen utarbetade förslaget till beslut höll man samråd med berörda parter, bland annat medlemsstaterna, Efta- och kandidatländerna samt det europeiska statistiksystemets tekniska arbetsgrupper. Europeiska rådgivande kommittén för statistik på det ekonomiska och sociala området (5) och kommittén för valuta-, finans- och betalningsbalansstatistik (6) avgav yttranden om förslaget.

2.6

När det gäller programmets strategi har kommissionen av två alternativ, en ”snävare” strategi och en ”heltäckande”, valt det andra med hänsyn till tre faktorer: förmågan och effektiviteten hos gemenskapens statistiska program, de kostnader som tillämpningen innebär för medlemsstaterna och den börda som åläggs hushållen och företagen.

3.   Allmänna kommentarer

3.1

EESK har under årens lopp vid flera tillfällen yttrat sig om de statistiska programmen (7) och om olika aspekter på EU:s politikområde för statistik. Generellt sett har kommittén ständigt framfört det statistiska systemets betydelse för att uppfylla EU:s ekonomiska och sociala mål och behovet av att stödja och bygga ut Eurostat, hörnstenen för att systemet skall fungera, och de nationella statistiska instituten när det gäller beslutsfattandet inom medlemsstaterna.

3.2

EESK bekräftar dessa kriterier och vill dessutom när det gäller föreliggande beslut lyfta fram tre aspekter som visar på behovet av att kunna räkna med en så effektiv statistikmekanism som möjligt: EU:s roll som global aktör, uppfyllandet av Lissabonstrategins målsättningar och utvidgningen. Samordningen av de 27 medlemsstaternas statistik är en utmaning av hittills aldrig skådat slag. Kort sagt: Ett framgångsrikt EU kräver bland annat att dess statistiska system fungerar effektivt.

3.3

I fråga om resurser kan femårsprogrammet för 2008-2012 räkna med ett budgetanslag på 274,2 miljoner euro (vilket innebär en ökning med 24,3 % jämfört med resurserna för verksamheten i programmet för 2003-2007). Man bör dock uppmärksamma andra aspekter som inte ingår i detta belopp (8). Om man i förslaget inbegriper administrativa kostnader och samfinansiering med medlemsstaterna eller med andra organ, uppgår de sammanlagda åtagande- och betalningsbemyndigandena till 739,34 miljoner euro.

3.4

Styrning på statistikområdet. De nationella myndigheterna och gemenskapens statistikmyndighet skall i enlighet med uppförandekoden avseende statistik (9) uppfylla följande:

a)

Inrätta en institutionell och organisatorisk miljö som främjar effektivitet och trovärdighet hos nationella statistikmyndigheter och gemenskapens statistikmyndigheter när de framställer och sprider officiell statistik.

b)

Iaktta europeiska normer, riktlinjer och goda metoder vid de förfaranden som används av nationella statistikmyndigheter och gemenskapens statistikmyndigheter för att organisera, insamla, bearbeta och sprida officiell statistik och för att eftersträva ett anseende för god förvaltning och effektivitet så att denna statistiktrovärdighet stärks.

c)

Säkerställa att gemenskapsstatistiken uppfyller europeiska kvalitetsstandarder och tillgodoser behoven hos institutionella användare inom Europeiska unionen, regeringarna, forskningsinstituten, organisationerna i det civila samhället, företagen och allmänheten i stort.

3.5

I gemenskapens statistiska program 2008-2012 föreslås att man skall uppfylla 32 övergripande mål (som anges i bilaga I) och det finns planer på cirka 90 konkreta målsättningar och åtgärder (i bilaga II), som rör både den allmänna politiken och arton särskilda politikområden inom EU.

3.5.1

I programmet fastställs åtgärder på följande huvudområden:

Fri rörlighet för varor.

Jordbruk.

Fri rörlighet för personer, tjänster och kapital.

Visum, asyl, invandring och politik avseende fri rörlighet för personer.

Transporter.

Gemensamma regler om konkurrens, beskattning och tillnärmning av lagstiftning.

Ekonomisk och monetär politik.

Sysselsättning.

Gemensam handelspolitik.

Tullsamarbete.

Socialpolitik, utbildning, yrkesutbildning och ungdomsfrågor.

Kultur.

Folkhälsa.

Konsumentskydd.

Transeuropeiska nät.

Industri (inklusive statistik om informationssamhället).

Ekonomisk och social sammanhållning.

Forskning och teknisk utveckling.

Miljö.

Utvecklingssamarbete.

Ekonomiskt, finansiellt och tekniskt samarbete med tredjeland.

4.   Särskilda kommentarer

4.1

Med hänsyn till de ambitiösa målen i programmet för 2008-2012, som också inbegriper ett nära samarbete mellan Eurostat och de statistiska instituten i de 27 medlemsstaterna, bör man framhålla behovet av att prioritera det statistiska arbetet och maximalt utnyttja de begränsade resurser som för närvarande finns.

4.2

Artikel 4 i förslaget till beslut avser fastställande av prioriteringar på det statistiska området med tanke på behovet av att så effektivt som möjligt utnyttja de begränsade resurser som finns. Det fastställs emellertid varken kriterier eller regler för att fastställa sådana prioriteringar. Dessutom förefaller det svårt att fastställa sådana samtidigt som man påpekar att det finns behov av att stärka vissa arbetsområden som redan finns eller skapa nya.

4.3

EESK instämmer i påståendet att ”Den snabba utvecklingen när det gäller kapaciteten hos och tillgängligheten till Internet kommer att göra detta till det främsta instrumentet för att sprida statistiska uppgifter i framtiden. Det kommer att påtagligt öka den tänkbara användarkretsen och sålunda skapa nya spridningsmöjligheter” (10). För att uppnå detta mål – och med hänsyn till att Eurostats webbplatser är ett av EU:s ansikten utåt – måste presentationen av uppgifterna vara så enkel och tilltalande som de tekniska medlen tillåter.

4.4

EESK instämmer i att samarbetet mellan Eurostat och de nationella statistikinstituten bör fördjupas (11). EESK vill emellertid fästa uppmärksamheten på att förslaget till beslut varken preciserar eller fastställer regler för att stärka detta samarbete.

4.5

Den europeiska statistikens område och prioriteringar. EESK vill betona att – såsom framgår av förteckningen av de planerade åtgärder som återges i punkt 3.5.1 i detta yttrande – fokuserar det statistiska systemet på ekonomiska aspekter, medan informationen om de sociala aspekterna som inverkar direkt på EU-medborgarnas liv är otillräcklig. EESK vill även påpeka att till skillnad från andra områden tillhör socialpolitiken samma område som utbildnings- och ungdomsfrågorna.

Bryssel den 30 maj 2007.

Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs

Ordförande

Dimitris DIMITRIADIS


(1)  Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, artikel 285.2.

(2)  EGT L 52, 22.2.1997, s. 1.

(3)  Artikel 3.1.

(4)  Det partnerskap som omfattar Eurostat, de nationella statistikinstituten och de övriga nationella statistikorgan som i varje medlemsstat ansvarar för att framställa och sprida europeisk statistik.

(5)  Inrättades genom rådets beslut 91/116/EG (ändrat genom beslut 97/255/EG).

(6)  Rådets beslut 91/115/EG (ändrat genom beslut 96/174/EG).

(7)  År 1998 yttrade EESK sig om ”Förslag till rådets beslut om gemenskapens statistiska program 1998-2002”, EGT C 235, 27.7.1998, s. 60, och år 2002 om ”Förslag till Europaparlamentets och rådets beslut om gemenskapens statistiska program 2003-2007”, EGT C 125, 27.5.2002, s. 17.

(8)  Personal- och administrationskostnader, budgetmedel för andra budgetposter rörande statistik som kan tillkomma för att täcka nya regleringsbehov under perioden 2008-2012 (Edicom-åtgärder), budgetmedel som avsätts till andra generaldirektorat under deras respektive budgetposter och medel på nationell och regional nivå. Eurostat kommer att omfördela sina egna budget- och personalresurser så att de tillgodoser programmets övergripande prioriteringar.

(9)  Kommissionens rekommendation om medlemsstaternas och gemenskapens statistikmyndigheters oberoende, integritet och ansvar, KOM(2005) 217 slutlig.

(10)  Bilaga I, punkt 3.6 ”Spridning”.

(11)  Bilaga I, punkt 3.6 ”Spridning”.


Top