Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32023R1329

    Kommissionens förordning (EU) 2023/1329 av den 29 juni 2023 om ändring av bilaga II till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1333/2008 vad gäller användningen av polyglycerolpolyricinoleat (E 476) och bilagan till kommissionens förordning (EU) nr 231/2012 vad gäller specifikationerna för glycerol (E 422), polyglycerolestrar av fettsyror (E 475) och polyglycerolpolyricinoleat (E 476) (Text av betydelse för EES)

    C/2023/4285

    EUT L 166, 30.6.2023, p. 66–75 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2023/1329/oj

    30.6.2023   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 166/66


    KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) 2023/1329

    av den 29 juni 2023

    om ändring av bilaga II till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1333/2008 vad gäller användningen av polyglycerolpolyricinoleat (E 476) och bilagan till kommissionens förordning (EU) nr 231/2012 vad gäller specifikationerna för glycerol (E 422), polyglycerolestrar av fettsyror (E 475) och polyglycerolpolyricinoleat (E 476)

    (Text av betydelse för EES)

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1333/2008 av den 16 december 2008 om livsmedelstillsatser (1), särskilt artiklarna 10.3 och 14,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1331/2008 av den 16 december 2008 om fastställande av ett enhetligt förfarande för godkännande av livsmedelstillsatser, livsmedelsenzymer och livsmedelsaromer (2), särskilt artikel 7.5, och

    av följande skäl:

    (1)

    I bilaga II till förordning (EG) nr 1333/2008 fastställs en unionsförteckning över livsmedelstillsatser som godkänts för användning i livsmedel samt villkoren för användningen.

    (2)

    I kommissionens förordning (EU) nr 231/2012 (3) fastställs specifikationer för de livsmedelstillsatser som förtecknas i bilagorna II och III till förordning (EG) nr 1333/2008.

    (3)

    Unionsförteckningen över livsmedelstillsatser och specifikationerna får uppdateras i enlighet med det enhetliga förfarande som avses i artikel 3.1 i förordning (EG) nr 1331/2008, antingen på initiativ av kommissionen eller efter en ansökan.

    (4)

    Glycerol (E 422), polyglycerolestrar av fettsyror (E 475) och polyglycerolpolyricinoleat (E 476) är ämnen som är godkända i enlighet med bilagorna II och III till förordning (EG) nr 1333/2008.

    (5)

    Den 15 mars 2017 offentliggjorde Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (livsmedelsmyndigheten) ett vetenskapligt yttrande om den förnyade utvärderingen av glycerol (E 422) som livsmedelstillsats (4), i vilket den konstaterade att det inte fanns något behov av ett acceptabelt dagligt intag uttryckt i siffror och att livsmedelstillsatsen inte utgör en säkerhetsrisk vid de rapporterade användningarna. Livsmedelsmyndigheten rekommenderade vissa ändringar av specifikationerna för E 422 i förordning (EU) nr 231/2012 och att mer information om användningar och mängder görs tillgänglig för livsmedelsmyndigheten.

    (6)

    Den 23 november 2018 begärde kommissionen i en öppen förfrågan in tekniska uppgifter om livsmedelstillsatsen glycerol (E 422), utifrån de behov som livsmedelsmyndigheten identifierat.

    (7)

    Efter det att berörda företagare lämnat in uppgifter uppmanade kommissionen livsmedelsmyndigheten att avge ett vetenskapligt yttrande för att bekräfta att de tekniska uppgifter som de berörda företagarna lämnat in på ett tillfredsställande sätt stöder en ändring av specifikationerna för livsmedelstillsatsen glycerol (E 422) för att anpassa dem till gällande standarder, i enlighet med livsmedelsmyndighetens rekommendation.

    (8)

    I sitt vetenskapliga yttrande av den 18 maj 2022 (5) konstaterade livsmedelsmyndigheten att de nuvarande specifikationerna för glycerol (E 422) skulle anpassas, särskilt genom att man sänker de högsta halterna för giftiga ämnen (arsenik, bly, kvicksilver och kadmium), stryker metoden för identifiering baserad på akroleinbildning vid uppvärmning, stryker testet för förekomst av akrolein, inför en högsta halt för akrolein och ändrar definitionen av glycerol (E 422).

    (9)

    Specifikationerna för glycerol (E 422) bör därför ändras. Definitionen av livsmedelstillsatsen bör ändras så att den begränsas till de framställningsprocesser för vilka livsmedelsmyndigheten har bedömt uppgifterna. De nuvarande högsta halterna för giftiga ämnen bör sänkas i enlighet med livsmedelsmyndighetens vetenskapliga yttrande, med beaktande av de halter som för närvarande kan uppnås genom tillämpning av god tillverkningssed. Den metod för identifiering av glycerol som baseras på akroleinbildning vid uppvärmning bör strykas eftersom glycerolhalten i E 422 ska bestämmas med en lämplig analysmetod. Testet för förekomst av akrolein bör strykas och en högsta halt för akrolein uttryckt i siffror bör införas i enlighet med livsmedelsmyndighetens vetenskapliga yttrande, och med beaktande av den halt som för närvarande kan uppnås genom tillämpning av god tillverkningssed.

    (10)

    Eftersom livsmedelsmyndigheten inte identifierade någon omedelbar hälsorisk kopplad till förekomsten av giftiga ämnen och akrolein bör livsmedelstillsatsen glycerol (E 422) som lagligen släppts ut på marknaden före dagen för denna förordnings ikraftträdande få användas under en övergångsperiod.

    (11)

    Av samma skäl bör livsmedel som innehåller livsmedelstillsatsen glycerol (E 422) och som lagligen har släppts ut på marknaden före dagen för denna förordnings ikraftträdande få fortsätta att släppas ut på marknaden under en övergångsperiod och förbli på marknaden fram till deras datum för minsta hållbarhetstid eller sista förbrukningsdag.

    (12)

    Den 20 december 2017 offentliggjorde livsmedelsmyndigheten ett vetenskapligt yttrande om den förnyade utvärderingen av polyglycerolestrar av fettsyror (E 475) som livsmedelstillsats (6), i vilket den konstaterade att det inte fanns något behov av ett acceptabelt dagligt intag uttryckt i siffror och att livsmedelstillsatsen inte utgör en säkerhetsrisk vid de rapporterade användningarna och mängderna. Livsmedelsmyndigheten rekommenderade vissa ändringar av specifikationerna för E 475 i förordning (EU) nr 231/2012.

    (13)

    Den 23 november 2018 begärde kommissionen i en öppen förfrågan in tekniska uppgifter om livsmedelstillsatsen polyglycerolestrar av fettsyror (E 475), utifrån de behov som livsmedelsmyndigheten identifierat.

    (14)

    Efter det att berörda företagare lämnat in uppgifter uppmanade kommissionen livsmedelsmyndigheten att avge ett vetenskapligt yttrande för att bekräfta att de tekniska uppgifter som de berörda företagarna lämnat in på ett tillfredsställande sätt stöder en ändring av specifikationerna för livsmedelstillsatsen polyglycerolestrar av fettsyror (E 475) för att anpassa dem till gällande standarder, i enlighet med livsmedelsmyndighetens rekommendation.

    (15)

    I sitt vetenskapliga yttrande av den 1 april 2022 (7) konstaterade livsmedelsmyndigheten att de nuvarande specifikationerna för polyglycerolestrar av fettsyror (E 475) skulle anpassas, särskilt genom att man sänker de högsta halterna för giftiga ämnen, inför högsta halter för föroreningar och beståndsdelar som utgör en säkerhetsrisk samt ändrar definitionen av polyglycerolestrar av fettsyror (E 475).

    (16)

    Specifikationerna för polyglycerolestrar av fettsyror (E 475) bör därför ändras. Definitionen av livsmedelstillsatsen bör ändras så att användningen av glycerol för framställning av livsmedelstillsatsen begränsas till glycerol som överensstämmer med specifikationerna för livsmedelstillsatsen (E 422). De nuvarande högsta halterna för giftiga ämnen bör sänkas och högsta halter för summan av 3-monoklorpropandiol (3-MCPD) och 3-MCPD-fettsyraestrar (uttryckt som 3-MCPD), glycidylfettsyraestrar (uttryckt som glycidol) och erukasyra bör fastställas i enlighet med livsmedelsmyndighetens vetenskapliga yttrande, och med beaktande av den halt som för närvarande kan uppnås genom tillämpning av god tillverkningssed.

    (17)

    Eftersom nya tekniker som leder till lägre halter av glycidylfettsyraestrar (uttryckt som glycidol) håller på att införas för framställningen av livsmedelstillsatsen polyglycerolestrar av fettsyror (E 475), bör tillverkarna av livsmedelstillsatser medges en övergångsperiod för att uppnå en högsta halt på 5 mg/kg för glycidylfettsyraestrar (uttryckt som glycidol) i livsmedelstillsatsen (E 475). Med tanke på att glycidylfettsyraestrar är genotoxiska och cancerframkallande bör dock en intermediär högsta halt på 10 mg/kg för glycidylfettsyraestrar (uttryckt som glycidol) tillämpas från och med dagen för denna förordnings ikraftträdande.

    (18)

    Eftersom livsmedelsmyndigheten inte identifierade någon omedelbar hälsorisk kopplad till förekomsten av giftiga ämnen, 3-monoklorpropandiol (3-MCPD), 3-MCPD-fettsyraestrar, erukasyra och glycidylfettsyraestrar, bör livsmedelstillsatsen polyglycerolestrar av fettsyror (E 475) som lagligen har släppts ut på marknaden före dagen för denna förordning ikraftträdande få användas under en övergångsperiod och livsmedel som innehåller den livsmedelstillsatsen bör få fortsätta att släppas ut på marknaden under samma övergångsperiod och förbli på marknaden fram till deras datum för minsta hållbarhetstid eller sista förbrukningsdag.

    (19)

    Av samma skäl och mot bakgrund av den reducerade halten glycidylfettsyraestrar bör livsmedelstillsatsen polyglycerolestrar av fettsyror (E 475) som lagligen har släpps ut på marknaden efter dagen för denna förordnings ikraftträdande och som överensstämmer med den reducerade intermediära högsta halten för glycidylfettsyraestrar (uttryckt som glycidol) få användas till dess att lagren har tömts, och livsmedel som innehåller den livsmedelstillsatsen bör få släppas ut på marknaden och förbli på marknaden fram till deras datum för minsta hållbarhetstid eller sista förbrukningsdag.

    (20)

    Den 24 mars 2017 offentliggjorde livsmedelsmyndigheten ett vetenskapligt yttrande om den förnyade utvärderingen av polyglycerolpolyricinoleat (E 476) som livsmedelstillsats (8). Livsmedelsmyndigheten konstaterade att uppgifterna gav anledning till att öka det acceptabla dagliga intaget till 25 mg/kg kroppsvikt och dag. Livsmedelsmyndigheten rekommenderade vissa ändringar av specifikationerna för E 476 i förordning (EU) nr 231/2012.

    (21)

    Den 23 november 2018 begärde kommissionen i en öppen förfrågan in tekniska uppgifter om livsmedelstillsatsen polyglycerolpolyricinoleat (E 476), utifrån de behov som livsmedelsmyndigheten identifierat.

    (22)

    Den 18 mars 2020 lämnades det in en ansökan om godkännande av användningen av polyglycerolpolyricinoleat (E 476) som emulgeringsmedel för fett- och oljeemulsioner av typen vatten-i-olja, i glassvaror och i emulgerade såser som innehåller mer än 20 % fett. Kommissionen gjorde därefter ansökan tillgänglig för medlemsstaterna i enlighet med artikel 4 i förordning (EG) nr 1331/2008.

    (23)

    Polyglycerolpolyricinoleat (E 476) kan bilda stabila vatten-i-oljeemulsioner med mindre droppstorlek som kan frysas för att bilda mjuka och krämiga glassvaror som kräver mindre energi vid framställningsprocessen och som har ökad stabilitet i försörjningskedjan för frysta produkter. Tillsatsen gör det möjligt att i glassvaror använda fetter och oljor med låg halt mättat fett och mindre socker. För att uppnå den avsedda tekniska funktionen krävs att halten polyglycerolpolyricinoleat (E 476) är 4 000 mg/kg.

    (24)

    Polyglycerolpolyricinoleat (E 476) gör det också möjligt att minska mängden olja i emulgerade såser (t.ex. majonnäs eller salladsdressing) utan att det påverkar munkänslan negativt. Den högsta halt på 4 000 mg/kg som för närvarande är godkänd är inte tillräcklig för produkter som innehåller mer än 20 % fett. För att uppnå den avsedda tekniska funktionen i produkter som innehåller mer än 20 % fett krävs att halten polyglycerolpolyricinoleat (E 476) är 8 000 mg/kg.

    (25)

    Efter det att berörda företagare lämnat in tekniska uppgifter i enlighet med den öppna förfrågan och efter det att ansökan om att utvidga användningsområdet för polyglycerolpolyricinoleat (E 476) lämnats in, uppmanade kommissionen livsmedelsmyndigheten att avge ett vetenskapligt yttrande för att bekräfta att de tekniska uppgifter som de berörda företagarna lämnat in på ett tillfredsställande sätt stöder en ändring av specifikationerna för livsmedelstillsatsen polyglycerolpolyricinoleat (E 476) för att anpassa dem till gällande standarder, i enlighet med livsmedelsmyndighetens rekommendation.

    (26)

    I sitt vetenskapliga yttrande av den 30 mars 2022 (9) konstaterade livsmedelsmyndigheten att den föreslagna utvidgningen av användningsområdet inte skulle utgöra någon säkerhetsrisk. Livsmedelsmyndigheten konstaterade också att de nuvarande specifikationerna för polyglycerolpolyricinoleat (E 476) skulle anpassas, särskilt genom att man sänker de högsta halterna för giftiga ämnen, inför högsta halter för föroreningar som utgör en säkerhetsrisk samt ändrar definitionen av polyglycerolpolyricinoleat (E 476).

    (27)

    Därför bör polyglycerolpolyricinoleat (E 476) godkännas med en högsta halt på 4 000 mg/kg i livsmedelskategori 03 Glassvaror, den godkända högsta halten i livsmedelskategori 12.6 Såser bör ökas till 8 000 mg/kg för emulgerade såser som innehåller minst 20 % fett och specifikationerna bör ändras mot bakgrund av livsmedelsmyndighetens vetenskapliga yttrande. Definitionen av livsmedelstillsatsen bör ändras så att användningen av glycerol för framställning av livsmedelstillsatsen begränsas till glycerol som överensstämmer med specifikationerna för livsmedelstillsatsen (E 422). De nuvarande högsta halterna för giftiga ämnen bör sänkas och högsta halter för summan av 3-monoklorpropandiol (3-MCPD) och 3-MCPD-fettsyraestrar (uttryckt som 3-MCPD) och glycidylfettsyraestrar (uttryckt som glycidol) bör fastställas i enlighet med livsmedelsmyndighetens vetenskapliga yttrande, och med beaktande av den halt som för närvarande kan uppnås genom tillämpning av god tillverkningssed.

    (28)

    Eftersom livsmedelsmyndigheten inte identifierade någon omedelbar hälsorisk kopplad till förekomsten av giftiga ämnen, 3-monoklorpropandiol (3-MCPD), 3-MCPD-fettsyraestrar och glycidylfettsyraestrar bör livsmedelstillsatsen polyglycerolpolyricinoleat (E 476) som lagligen släppts ut på marknaden före dagen för denna förordnings ikraftträdande få användas under en övergångsperiod.

    (29)

    Av samma skäl bör livsmedel som innehåller livsmedelstillsatsen polyglycerolpolyricinoleat (E 476) och som lagligen har släppts ut på marknaden före dagen för denna förordnings ikraftträdande få fortsätta att släppas ut på marknaden under en övergångsperiod och förbli på marknaden fram till deras datum för minsta hållbarhetstid eller sista förbrukningsdag.

    (30)

    Förordningarna (EG) nr 1333/2008 och (EU) nr 231/2012 bör därför ändras i enlighet med detta.

    (31)

    De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från ständiga kommittén för växter, djur, livsmedel och foder.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Bilaga II till förordning (EG) nr 1333/2008 ska ändras i enlighet med bilaga I till den här förordningen.

    Artikel 2

    Bilagan till förordning (EU) nr 231/2012 ska ändras i enlighet med bilaga II till den här förordningen.

    Artikel 3

    Livsmedelstillsatsen glycerol (E 422) som lagligen har släppts ut på marknaden före den 20 juli 2023 och som inte överensstämmer med de högsta halterna för arsenik, bly, kvicksilver, kadmium eller akrolein som gäller från och med den 20 juli 2023 får tillsättas livsmedel i enlighet med bilagorna II och III till förordning (EG) nr 1333/2008 till och med den 20 januari 2024.

    Livsmedel som innehåller livsmedelstillsatsen glycerol (E 422) som lagligen har släppts ut på marknaden före den 20 juli 2023 och som inte överensstämmer med de högsta halterna för arsenik, bly, kvicksilver, kadmium eller akrolein som gäller från och med den 20 juli 2023 får fortsätta att släppas ut på marknaden till och med den 20 januari 2024 och får fortsätta att saluföras fram till deras datum för minsta hållbarhetstid eller sista förbrukningsdag.

    Livsmedelstillsatsen polyglycerolestrar av fettsyror (E 475) som lagligen har släppts ut på marknaden före den 20 juli 2023 och som inte överensstämmer med de högsta halterna för arsenik, bly, kvicksilver, kadmium, summan av 3-monoklorpropandiol (3-MCPD) och 3-MCPD-fettsyraestrar (uttryckt som 3-MCPD), erukasyra eller glycidylfettsyraestrar (uttryckt som glycidol) som gäller från och med den 20 juli 2023 får tillsättas livsmedel i enlighet med bilagorna II och III till förordning (EG) nr 1333/2008 till och med den 20 januari 2024.

    Livsmedel som innehåller livsmedelstillsatsen polyglycerolestrar av fettsyror (E 475) som lagligen har släppts ut på marknaden före den 20 juli 2023 och som inte överensstämmer med de högsta halterna för arsenik, bly, kvicksilver, kadmium, summan av 3-monoklorpropandiol (3-MCPD) och 3-MCPD-fettsyraestrar (uttryckt som 3-MCPD), erukasyra eller glycidylfettsyraestrar (uttryckt som glycidol) som gäller från och med den 20 juli 2023 får fortsätta att släppas ut på marknaden till och med den 20 januari 2024 och får fortsätta att saluföras fram till deras datum för minsta hållbarhetstid eller sista förbrukningsdag.

    Livsmedelstillsatsen polyglycerolestrar av fettsyror (E 475) som lagligen har släppts ut på marknaden efter den 20 juli 2023 och fram till och med den 20 januari 2024 och som inte överensstämmer med de högsta halterna för glycidylfettsyraestrar (uttryckt som glycidol) som gäller från och med den 20 januari 2024 får tillsättas livsmedel i enlighet med bilagorna II och III till förordning (EG) nr 1333/2008 till dess att lagren har tömts.

    Livsmedel som innehåller livsmedelstillsatsen polyglycerolestrar av fettsyror (E 475) som lagligen har släppts ut på marknaden efter den 20 juli 2023 och fram till och med den 20 januari 2024 och som inte överensstämmer med de högsta halterna för glycidylfettsyraestrar (uttryckt som glycidol) som gäller från och med den 20 januari 2024 får fortsätta att släppas ut på marknaden och att saluföras fram till deras datum för minsta hållbarhetstid eller sista förbrukningsdag.

    Livsmedelstillsatsen polyglycerolpolyricinoleat (E 476) som lagligen har släppts ut på marknaden före den 20 juli 2023 och som inte överensstämmer med de högsta halterna för arsenik, bly, kvicksilver, kadmium, summan av 3-monoklorpropandiol (3-MCPD) och 3-MCPD-fettsyraestrar (uttryckt som 3-MCPD) eller glycidylfettsyraestrar (uttryckt som glycidol) som gäller från och med den 20 juli 2023 får tillsättas livsmedel i enlighet med bilagorna II och III till förordning (EG) nr 1333/2008 till och med den 20 januari 2024.

    Livsmedel som innehåller livsmedelstillsatsen polyglycerolpolyricinoleat (E 476) som lagligen har släppts ut på marknaden före den 20 juli 2023 och som inte överensstämmer med de högsta halterna för arsenik, bly, kvicksilver, kadmium, summan av 3-monoklorpropandiol (3-MCPD) och 3-MCPD-fettsyraestrar (uttryckt som 3-MCPD) eller glycidylfettsyraestrar (uttryckt som glycidol) som gäller från och med den 20 juli 2023 får fortsätta att släppas ut på marknaden till och med den 20 januari 2024 och får fortsätta att saluföras fram till deras datum för minsta hållbarhetstid eller sista förbrukningsdag.

    Artikel 4

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 29 juni 2023.

    På kommissionens vägnar

    Ursula VON DER LEYEN

    Ordförande


    (1)  EUT L 354, 31.12.2008, s. 16.

    (2)  EUT L 354, 31.12.2008, s. 1.

    (3)  Kommissionens förordning (EU) nr 231/2012 av den 9 mars 2012 om fastställande av specifikationer för de livsmedelstillsatser som förtecknas i bilagorna II och III till Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1333/2008 (EUT L 83, 22.3.2012, s. 1).

    (4)  EFSA Journal, vol. 15(2017):3, artikelnr 4720.

    (5)  EFSA Journal, vol. 20(2022):6, artikelnr 7353.

    (6)  EFSA Journal, vol. 15(2017):12, artikelnr 5089.

    (7)  EFSA Journal, vol. 20(2022):5, artikelnr 7308.

    (8)  EFSA Journal, vol. 15(2017):3, artikelnr 4743.

    (9)  EFSA Journal, vol. 20(2022):5, artikelnr 7294.


    BILAGA I

    Del E i bilaga II till förordning (EG) nr 1333/2008 ska ändras på följande sätt:

    1.

    I kategori 03 (Glassvaror) ska följande post införas efter posten för E 473–474:

     

    ”E 476

    Polyglycerolpolyricinoleat

    4 000

     

    Utom sorbeter”

    2.

    I kategori 12.6 (Såser) ska posten för E 476 (Polyglycerolpolyricinoleat) ersättas med följande:

     

    ”E 476

    Polyglycerolpolyricinoleat

    4 000

     

    Endast emulgerade såser som innehåller mindre än 20 % fett

     

    E 476

    Polyglycerolpolyricinoleat

    8 000

     

    Endast emulgerade såser som innehåller minst 20 % fett”


    BILAGA II

    Bilagan till förordning (EU) nr 231/2012 ska ändras på följande sätt:

    1.

    Posten för livsmedelstillsatsen E 422 Glycerol ska ersättas med följande:

    E 422 GLYCEROL

    Synonymer

    Glycerin

    Definition

    Glycerol erhålls endast från vegetabiliska oljor och fetter, antingen direkt eller från rå glycerol som erhålls som en biprodukt vid framställning av biodiesel och som genomgår reningsprocesser som omfattar destillation och andra rengöringssteg så att raffinerad glycerol erhålls.

    Einecs-nummer

    200-289-5

    Kemiskt namn

    1,2,3-Propantriol, glycerol, trihydroxipropan

    Kemisk formel

    C3H8O3

    Molekylvikt

    92,10

    Innehåll

    Minst 98 % glycerol i vattenfri substans

    Beskrivning

    Klar, färglös, hygroskopisk, trögflytande vätska med endast en svagt karakteristisk lukt som varken är frän eller obehaglig

    Identifiering

     

    Relativ densitet (25 °C/25 °C)

    Minst 1,257

    Brytningsindex

    [n]D 20: 1,471–1,474

    Renhetsgrad

     

    Vatteninnehåll

    Högst 5 % (Karl Fischer-metoden)

    Sulfataska

    Högst 0,01 % vid 800 ± 25 °C

    Butantrioler

    Högst 0,2 %

    Akrolein

    Högst 3 mg/kg

    Fettsyror och estrar

    Högst 0,1 % beräknat som smörsyra

    Klorerade föreningar

    Högst 30 mg/kg (som klor)

    3-Monoklorpropan-1,2-diol (3-MCPD)

    Högst 0,1 mg/kg

    Arsenik

    Högst 0,1 mg/kg

    Bly

    Högst 0,1 mg/kg

    Kvicksilver

    Högst 0,1 mg/kg

    Kadmium

    Högst 0,1 mg/kg”

    2.

    Posten för livsmedelstillsatsen E 475 Polyglycerolestrar av fettsyror ska ersättas med följande:

    E 475 POLYGLYCEROLESTRAR AV FETTSYROR

    Synonymer

    Polyglycerinestrar av fettsyraestrar

    Definition

    Polyglycerolestrar av fettsyror framställs genom förestring av polyglycerol med matfetter och -oljor eller med fettsyror som förekommer i matfetter och -oljor. Polyglyceroldelen är huvudsakligen di-, tri- och tetraglycerol och innehåller högst 10 % polyglyceroler som är heptaglycerol eller högre glyceroler.

    Polyglycerol framställs från glycerol som uppfyller specifikationerna för E 422.

    Einecs-nummer

     

    Kemiskt namn

     

    Kemisk formel

     

    Molekylvikt

     

    Innehåll

    Minst 90 % fettsyraestrar totalt

    Beskrivning

    Ljusgula till bärnstensfärgade, oljiga till mycket viskösa vätskor, ljusbruna till mellanbruna, plastiska eller mjuka fasta ämnen samt ljusbruna till bruna, hårda, vaxliknande fasta ämnen

    Identifiering

     

    Test för glycerol

    Positivt test

    Test för polyglycerol

    Positivt test

    Test för fettsyror

    Positivt test

    Löslighet

    Estrarna kan variera från utpräglat hydrofila till utpräglat lipofila, men tenderar att vara dispergerbara i vatten och lösliga i organiska lösningsmedel och oljor

    Renhetsgrad

     

    Sulfataska

    Högst 0,5 % (800 ± 25 °C)

    Andra syror än fettsyror

    Mindre än 1 %

    Fria fettsyror

    Högst 6 % beräknat som oljesyra

    Glycerol och polyglycerol totalt

    18–60 %

    Fri glycerol och polyglycerol

    Högst 7 %

    Arsenik

    Högst 0,1 mg/kg

    Bly

    Högst 0,3 mg/kg

    Kvicksilver

    Högst 0,1 mg/kg

    Kadmium

    Högst 0,1 mg/kg

    Summan av 3-monoklorpropandiol (3-MCPD) och fettsyraestrar av 3-MCPD (uttryckt som 3-MCPD)

    Högst 2,5 mg/kg

    Glycidylfettsyraestrar (uttryckt som glycidol)

    Högst 10 mg/kg. Detta gäller från och med den 20 juli 2023 till och med den 20 januari 2024

    Högst 5 mg/kg. Detta gäller från och med den 20 januari 2024

    Erukasyra

    Högst 2 %

    Renhetskriterierna gäller för tillsatsen fri från natrium-, kalium- och kalciumsalter av fettsyror. Dessa ämnen får dock förekomma med högst 6 % (uttryckt som natriumoleat).

    3.

    Posten för livsmedelstillsatsen E 476 Polyglycerolpolyricinoleat ska ersättas med följande:

    E 476 POLYGLYCEROLPOLYRICINOLEAT

    Synonymer

    Glycerolestrar av kondenserade ricinoljefettsyror, polyglycerolestrar av polykondenserade ricinoljefettsyror, polyglycerolestrar av interesterifierad ricinolsyra, PGPR

    Definition

    Polyglycerolpolyricinoleat bereds genom förestring av polyglycerol med kondenserade ricinoljefettsyror. Ricinolja som används för framställning av polyglycerolpolyricinoleat är ricinfri.

    Polyglycerol framställs från glycerol som uppfyller specifikationerna för E 422.

    Einecs-nummer

     

    Kemiskt namn

     

    Kemisk formel

     

    Molekylvikt

     

    Innehåll

     

    Beskrivning

    Klar, ytterst viskös vätska

    Identifiering

     

    Löslighet

    Olösligt i vatten och etanol. Lösligt i eter, kolväten och halogenerade kolväten

    Test för glycerol

    Positivt test

    Test för polyglycerol

    Positivt test

    Test för ricinolsyra

    Positivt test

    Brytningsindex

    [n]D 65: 1,4630–1,4665

    Renhetsgrad

     

    Polyglyceroler

    Polyglyceroldelen ska bestå av minst 75 % di-, tri- och tetraglyceroler och ska innehålla högst 10 % polyglyceroler som är heptaglycerol eller högre glyceroler

    Hydroxyltal

    80–100

    Syratal

    Högst 6

    Arsenik

    Högst 0,1 mg/kg

    Bly

    Högst 0,1 mg/kg

    Kvicksilver

    Högst 0,1 mg/kg

    Kadmium

    Högst 0,1 mg/kg

    Summan av 3-monoklorpropandiol (3-MCPD) och fettsyraestrar av 3-MCPD (uttryckt som 3-MCPD)

    Högst 2,5 mg/kg

    Glycidylfettsyraestrar (uttryckt som glycidol)

    Högst 1 mg/kg”


    Top