Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32021O2253

    Europeiska centralbankens riktlinje (EU) 2021/2253 av den 2 november 2021 om principerna för Eurosystemets etiska ramverk (ECB/2021/49) (omarbetning)

    ECB/2021/49

    EUT L 454, 17.12.2021, p. 7–16 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/guideline/2021/2253/oj

    17.12.2021   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 454/7


    EUROPEISKA CENTRALBANKENS RIKTLINJE (EU) 2021/2253

    av den 2 november 2021

    om principerna för Eurosystemets etiska ramverk (ECB/2021/49)

    (omarbetning)

    ECB-RÅDET HAR ANTAGIT DENNA RIKTLINJE

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artiklarna 127 och 128,

    med beaktande av stadgan för Europeiska centralbankssystemet och Europeiska centralbanken, särskilt artiklarna 12.1 och 14.3 jämförda med artiklarna 5 och 16, och

    av följande skäl:

    (1)

    Ett flertal ändringar behöver göras av Europeiska centralbankens riktlinje (EU) 2015/855 (ECB/2015/11) (1). Av tydlighetsskäl bör riktlinje (EU) 2015/855 (ECB/2015/11) omarbetas.

    (2)

    För att utföra Europeiska centralbankssystemets (ECBS) och de nationella centralbankernas uppgifter för de medlemsstater som har euron som valuta (nedan kallat Eurosystemet) i enlighet med fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, beaktar Eurosystemet principerna om oavhängighet, ansvar, öppenhet och upprätthåller högt ställda yrkesetiska krav, inklusive nolltolerans mot olämpliga beteenden och trakasserier. Ett regelverk som skyddar dessa principer och standarder är avgörande för att säkerställa Eurosystemets trovärdighet och är avgörande för att säkra förtroendet hos enheter som står under tillsyn, penningpolitiska motparter och unionens medborgare.

    (3)

    Mot denna bakgrund, och som uppdatering av Europeiska centralbankens tidigare gällande riktlinje ECB/2002/6 (2), antog ECB-rådet under år 2015 riktlinje (EU) 2015/855 (ECB/2015/11), som fastställer principerna för Eurosystemets etiska ramverk (nedan kallat Eurosystemets etiska ramverk) som säkrar Eurosystemets trovärdighet och goda rykte samt även allmänhetens förtroende för medlemmarna i ECB:s och de nationella centralbankernas organ samt de anställdas integritet och oavhängighet.

    (4)

    ECB-rådet anser att man, för att upprätthålla högt ställda yrkesetiska krav, bör förbättra de existerande gemensamma minimikraven för att förhindra insiderhandel och missbruk av Eurosystemets icke-offentliga information, samt även förebygga och hantera intressekonflikter. ECB-rådet anser därför att det är viktigt att ECB och de nationella centralbankerna antar åtgärder som förhindrar att det uppstår någon form av intryck av insiderhandel, missbruk av icke-offentlig information eller möjliga intressekonflikter. Även om ECB och de nationella centralbankerna bör ha ett visst handlingsutrymme för att fastställa en lämplig ram för sådana åtgärder är det samtidigt viktigt – för att på ett adekvat sätt skydda Eurosystemets anseende – att ha en uppsättning samordnade regler, särskilt när det gäller regler om kritiska privata finansiella transaktioner, som gäller för anställda vid ECB och de nationella centralbankerna när de utför Eurosystemets uppgifter. Dessa samordnade regler åtgärder bör också gälla för medlemmar i ett internt organ som har administrativa och/eller rådgivande funktioner som direkt eller indirekt har samband med genomförandet av Eurosystemets uppgifter som utförs av de nationella centralbankerna.

    (5)

    För att ytterligare stärka förtroendet hos enheter som står under tillsyn, penningpolitiska motparter och unionens medborgare för att de anställda hos ECB och de nationella centralbankerna, samt även medlemmar i deras organ, utför sina uppgifter opartiskt, bör man undvika intressekonflikter. För detta ändamål bör anställda och medlemmar i organ som har tillgång till känslig marknadsinformation omfattas av specifika regler och standarder när de utför privata finansiella transaktioner, särskilt om transaktionerna berör reglerade enheter.

    (6)

    Eftersom Eurosystemets etiska ramverk är begränsat till utförandet av Eurosystemets uppgifter har ECB-rådet, för att säkerställa bästa möjliga samordning av reglerna om integritet och goda styrelseformer mellan de nationella centralbankerna och de nationella behöriga myndigheterna, antagit Europeiska centralbankens riktlinje (EU) 2015/856 (ECB/2015/12) (3) om principerna för det etiska ramverket för den gemensamma tillsynsmekanismen (SSM:s etiska ramverk) som gäller när ECB och de nationella behöriga myndigheterna utför tillsynsuppgifter.

    (7)

    De principer som fastställs i riktlinje (EU) 2015/855 (ECB/2015/11) har kompletterats med Eurosystem Ethics Framework Implementation (EEFI) practices (4) som godkänts av ECB-rådet och införlivats i interna regler och praxis som antagits av varje centralbank i Eurosystemet. Denna EEFI-praxis, särskilt praxis för genomförande nr 4 om funktionen för regelefterlevnad, bör införlivas i Eurosystemets reviderade etiska ramverk på ett sätt som skyddar principen om organisatoriskt oberoende för varje centralbank i Eurosystemet.

    (8)

    För att säkerställa att Eurosystemets etiska ramverk fortsätter att återspegla lämpliga standarder och bästa praxis som beaktar den senaste utvecklingen inom centralbankssektorn och unionens institutioner föreskriver riktlinje (EU) 2015/855 (ECB/2015/11) en regelbunden granskning genom ECB-rådet. Ikraftträdandet av Uppförandekoden för medlemmar i organ på hög nivå inom ECB (5) (nedan kallad den gemensamma uppförandekoden) stärkte ytterligare enhetliga yrkesetiska regler för alla medlemmar i organ på hög nivå inom ECB samt deras ersättare. Mot denna bakgrund anser ECB-rådet att det är nödvändigt att anpassa det aktuella reglerna som framgår av Eurosystemets etiska ramverk.

    (9)

    I syfte att tillhandahålla ett interinstitutionellt forum för utbyte om etik och regelefterlevnad och om frågor som rör genomförandet av riktlinje (EU) 2015/855 (ECB/2015/11) och riktlinje (EU) 2015/856 (ECB/2015/12) inrättade ECB-rådet arbetsgruppen för etik och regelefterlevnad (ECTF). Mot bakgrund av den ökade betydelsen som dessa frågor har och det därav resulterande behovet av att sträva efter mer ambitiösa standarder för Eurosystemet samt även för att stödja ett konsekvent genomförande av Eurosystemets etiska ramverk, har ECB-rådet beslutat att ge ECTF ett utökat ansvar och omvandla den till en permanent grupp för etik- och regelefterlevnad (ECC). Detta utökade ansvar bör göra det möjligt för Eurosystemet att på lämpligt sätt hantera de utmaningar som är konsekvensen av att integritetsfrågor och frågor om god förvaltning har en dynamiska karaktär.

    (10)

    För att säkerställa en övergripande samordning av dessa etiska ramar bör de viktigaste koncepten rörande intressekonflikter, mottagande av gåvor och gästfrihet samt förbudet mot missbruk av icke-offentlig information i enlighet med riktlinjerna (EU) 2015/855 (ECB/2015/11) och (EU) 2015/856 (ECB/2015/12) vidareutvecklas och samordnas med den gemensamma uppförandekoden. Framför allt bör kontroller före anställning och restriktioner efter avslutad anställning utökas till att inte bara omfatta högre tjänstemän inom Eurosystemet som rapporterar direkt till den verkställande nivån för att på ett effektivt sätt ta itu risken för en s.k. svängdörrsproblematik mellan centralbanker och den privata sektorn, särskilt finansmarknadsaktörer.

    (11)

    Även om Eurosystemets etiska ramverk endast gäller för utförandet av Eurosystemets uppgifter är det ändå önskvärt att centralbankerna i Eurosystemet tillämpar likvärdiga standarder för medlemmar i deras organ, deras personal samt andra som utför uppgifter som inte ingår i Eurosystemet.

    (12)

    Bestämmelserna i denna riktlinje ska inte påverka tillämplig nationell lagstiftning, särskilt arbetslagstiftning.

    (13)

    Bestämmelserna i denna riktlinje bör inte påverka den gemensamma uppförandekoden och andra krav på etiskt uppförande som inrättats inom särskilda områden och som uppfyller principerna i Eurosystemets etiska ramverk.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    KAPITEL I

    Allmänna bestämmelser

    Artikel 1

    Tillämpningsområde

    1.   Denna riktlinje ska tillämpas av Eurosystemets centralbanker när de utför Eurosystemets uppgifter. De interna regler som Eurosystemets centralbanker antar för att tillämpa denna riktlinje ska gälla för deras anställda och medlemmarna av deras organ.

    2.   Eurosystemets centralbanker ska eftersträva att, i den omfattning som lagstiftningen tillåter, de skyldigheter som framgår av tillämpningen av denna riktlinje även omfattar personer som deltar i utförandet av Eurosystemets uppgifter men som inte är anställda av Eurosystemets centralbanker.

    Artikel 2

    Definitioner

    I denna riktlinje gäller följande definitioner:

    1.

    centralbank i Eurosystemet: Europeiska centralbanken eller en nationell centralbank i en medlemsstater som har euron som valuta.

    2.

    Eurosystemets uppgifter: sådana uppgifter som anförtrotts Eurosystemet enligt fördraget och stadgan för Europeiska centralbankssystemet och Europeiska centralbanken.

    3.

    Eurosystemets etiska ramverk: bestämmelserna i denna riktlinje såsom dessa genomförs av var och en av centralbankerna i Eurosystemet.

    4.

    icke-offentlig information: information, oavsett form, som rör fullgörandet av Eurosystemets uppgifter genom centralbankerna i Eurosystemet och som inte har offentliggjorts.

    5.

    känslig marknadsinformation: icke-offentlig information av ett specifikt slag vars offentliggörande sannolikt kommer att ha en väsentlig effekt för tillgångspriser eller noteringar på finansmarknaderna.

    6.

    anställd: varje person som har ett anställningsförhållande med en av Eurosystemets centralbanker med undantag för sådana personer som uteslutande har arbetsuppgifter som inte berör utförandet av Eurosystemets uppgifter.

    7.

    medlem i organ: en medlem av ett beslutsfattande eller annat internt organ hos Eurosystemets centralbanker som inte är anställd, med undantag för sådana personer som uteslutande har arbetsuppgifter som inte berör utförandet av Eurosystemets uppgifter.

    8.

    enhet som står under tillsyn: ettdera av följande:

    a)

    ett monetärt finansinstitut (MFI) enligt definitionen i artikel 2.1 b i Europeiska centralbankens förordning (EU) 2021/379 (ECB/2021/2) (6), men exklusive penningmarknadsfonder.

    b)

    ett kreditinstitut som är icke-MFI enligt definitionen i artikel 2.4 i Europeiska centralbankens förordning (EU) 2021/379 (ECB/2021/2).

    c)

    ett avvecklingssystem för värdepapper enligt definitionen i artikel 2.1.10 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 909/2014 (7), en central motpart enligt definitionen i artikel 2.1 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 (8), en operatör av en värdepapperscentral enligt definitionen i artikel 2.1.1 i förordning (EU) nr 909/2014, en operatör av ett betalningssystem enligt definitionen i artikel 2.1 i Europeiska centralbankens förordning (EU) nr 795/2014 (ECB/2014/28) (9), en operatör av ett betalningssystem eller ett kortbetalningssystem som omfattas av Eurosystemets tillsynsram (10), eller ECB:s reviderade ramverk för tillsyn över massbetalningssystem (11) (nedan gemensamt kallade godkänd finansmarknadsinfrastruktur).

    d)

    en kritisk tjänsteleverantör av godkänd finansmarknadsinfrastruktur som övervakas direkt av Eurosystemet i enlighet med Eurosystemets tillsynsram.

    9.

    intressekonflikt: en situation där personliga intressen kan påverka, eller förefalla påverka, att någon utför sina uppgifter på ett opartiskt och objektivt sätt.

    10.

    personligt intresse: en förmån eller möjlig förmån, ekonomisk eller icke-ekonomisk, för anställda eller medlemmar i organ, inklusive – men inte begränsat till – en förmån för deras direkta familjemedlemmar (föräldrar, barn, bror eller syster), make/maka eller partner.

    11.

    kortfristig handel: köp och försäljning av ett finansiellt instrument eller försäljning och köp av samma finansiella instrument inom 90 kalenderdagar.

    12.

    gamla innehav: förbjudna tillgångar som förvärvats av en medlem av ett organ eller en anställd innan tillgången förbjöds eller förbudet blev tillämpligt på dem, eller som de fick besittning av vid en senare tidpunkt på grund av omständigheter som de inte hade något inflytande över.

    13.

    fördel: en gåva, gästfrihet eller annan förmån av ekonomiskt eller icke-ekonomiskt slag som inte utgör någon överenskommen ersättning för tillhandahållna tjänster till vilken mottagaren inte är berättigad av några andra orsaker.

    14.

    försäkringsbolag: ett företag som omfattas av en eller flera av definitionerna i artikel 13.1–13.6 i Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/138/EG (12), förutsatt att det finns upptaget i Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndighetens förteckning över försäkringsföretag.

    Artikel 3

    Avvikande nationella bestämmelser och vilka olika etiska ramverk som ska tillämpas

    1.   Om en nationell centralbank på grund av tillämplig nationell lagstiftning hindras från att genomföra en bestämmelse i denna riktlinje, ska den utan onödigt dröjsmål informera ECB och vidta rimliga åtgärder som står till dess förfogande för att övervinna det hinder som denna nationella lagstiftning utgör, för att uppnå ett harmoniserat genomförande av denna riktlinje i hela Eurosystemet.

    2.   Bestämmelserna i denna riktlinje hindrar inte att centralbankerna i Eurosystemet antar strängare etiska regler för sina anställda och medlemmarna i deras organ.

    KAPITEL II

    Etiska standarder

    DEL 1

    ALLMÄNNA PRINCIPER

    Artikel 4

    Grundläggande principer

    1.   Centralbankerna i Eurosystemet ska vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa att deras personal och medlemmarna i deras organ iakttar högsta etiska standarder vid fullgörandet av sina uppgifter och skyldigheter.

    2.   När centralbankerna i Eurosystemet fullgör sin skyldighet enligt punkt 1 ska de särskilt vidta nödvändiga åtgärder för att se till att deras anställda och medlemmarna i deras organ agerar hederligt, oberoende, opartiskt, med respekt och diskretion och undvikande av varje form av olämpliga beteenden eller trakasserier, samt utan hänsyn till sitt eget intresse, och på så sätt upprätthåller och främjar allmänhetens förtroende för Eurosystemet.

    Artikel 5

    Kontakter med utomstående

    Centralbankerna i Eurosystemet ska vidta nödvändiga åtgärder för att se till att deras anställda och de medlemmar i deras organ som träffar externa parter – särskilt företrädare för sektorn för finansiella tjänster – a) upprätthåller neutralitet och likabehandling i sina kontakter med dessa externa parter, b) observerar en sjudagarsperiod före ett penningpolitiskt möte i ECB-rådet under vilken de avstår från tal eller andra kommentarer som skulle kunna påverka förväntningarna på kommande penningpolitiska beslut, c) för grundläggande minnesanteckningar över mötena, och d) undviker varje beteende som kan uppfattas som att ge externa parter fördelar, inbegripet fördelar av kommersiell natur eller prestigeskäl.

    DEL 2

    ATT FÖREBYGGA OCH HANTERA INTRESSEKONFLIKTER

    Artikel 6

    Intressekonflikter

    1.   Eurosystemets centralbanker ska ha en mekanism på plats för att undvika att en kandidat som kan komma ifråga för en utnämning som anställd har en intressekonflikt till följd av bl.a. sin tidigare yrkesverksamhet, finansiella innehav, privata aktiviteter eller personliga relationer.

    2.   Eurosystemets centralbanker ska anta interna regler som kräver av anställda och medlemmar i organ att de under sin anställning undviker alla situationer som kan ge upphov till en intressekonflikt och rapporterar sådana situationer. Eurosystemets centralbanker ska vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa att de, när en intressekonflikt rapporteras, registrerar denna och vidtar lämpliga åtgärder för att lösa eller begränsa konflikten, inklusive att vid behov befria den berörda personen från den berörda arbetsuppgiften.

    3.   Eurosystemets centralbanker ska ha en mekanism på plats för att bedöma och undvika möjliga intressekonflikter till följd av ny yrkesverksamhet som utövas av deras anställda och medlemmar i deras organ, inklusive informationsplikter och regler avseende karens.

    4.   Eurosystemets centralbanker ska vid behov ha en mekanism på plats för att bedöma och undvika möjliga intressekonflikter till följd av yrkesverksamhet som utövas av deras anställda och medlemmar i deras organ under obetald ledighet.

    Artikel 7

    Förbud mot att ta emot fördelar

    1.   Eurosystemets centralbanker ska anta interna regler som förbjuder deras anställda och medlemmarna av deras organ att begära, ta emot eller acceptera ett löfte om att de själva eller någon annan person ska erhålla en fördel som på något sätt har ett samband med deras tjänsteutövning.

    2.   Eurosystemets centralbanker får i sina interna regler ange undantag från förbudet enligt punkt 1 vad gäller fördelar som erbjuds av centralbanker, nationella behöriga myndigheter, unionens organ eller byråer, internationella organisationer och offentliga organ inklusive akademiska institutioner samt vad gäller fördelar från den privata sektorn vars värde inte överstiger vad som är sedvanligt eller är försumbart, i det senare fallet under förutsättning att de varken är frekventa eller kommer från samma källa. Eurosystemets centralbanker ska vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa att dessa undantag varken påverkar, eller kan ge sken av att påverka, oavhängigheten och opartiskheten hos deras anställda och medlemmarna i deras organ.

    DEL 3

    TYSTNADSPLIKT OCH MISSBRUK AV ICKE-OFFENTLIG INFORMATION

    Artikel 8

    Tystnadsplikt och förbud mot att sprida icke-offentlig information

    Med beaktande av kraven på tystnadsplikt enligt artikel 37 i stadgan för Europeiska centralbankssystemet och Europeiska centralbanken ska Eurosystemets centralbanker vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa att deras anställda och medlemmarna i deras organ följer reglerna om tystnadsplikt och inte får sprida icke-offentlig information till tredje part utan tillstånd.

    Artikel 9

    Förbud mot att missbruka icke-offentlig information

    1.   Centralbankerna i Eurosystemet ska vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa att medlemmarna i deras organ och deras personal förbjuds att missbruka icke-offentlig information.

    2.   Förbudet mot att missbruka icke-offentlig information ska åtminstone omfatta användningen av icke-offentlig information: a) för privata transaktioner för egen eller annans räkning, och b) för att rekommendera eller förmå tredje part att agera utifrån den icke-offentliga informationen.

    Artikel 10

    Allmänna principer för privata finansiella transaktioner

    Eurosystemets centralbanker ska vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa att deras anställda och medlemmarna i deras organ – i samband med privata ekonomiska transaktioner för egen eller annans räkning – agerar försiktigt, visar återhållsamhet och investerar på medellång eller långa sikt.

    Artikel 11

    Specifika restriktioner för kritiska privata finansiella transaktioner

    1.   Med beaktande av effektivitet, ändamålsenlighet och proportionalitet ska centralbankerna i Eurosystemet anta interna regler som är tillämpliga på personal och medlemmar i organ som vid utförandet av Eurosystemets uppgifter har tillgång till marknadskänslig information, annat sätt än på engångsbasis, (nedan kallade personer med tillgång till känslig marknadsinformation), genom att införa de särskilda restriktionerna som anges i punkt 2 för privata finansiella transaktioner som är eller kan uppfattas ha ett nära samband med fullgörandet av Eurosystemets uppgifter (nedan kallade kritiska privata finansiella transaktioner).

    2.   De interna regler som avses i punkt 1 ska:

    a)

    förbjuda kritiska privata finansiella transaktioner i

    i)

    aktier och skuldförbindelser som emitterats av en reglerad enhet,

    ii)

    derivat avseende aktier och skuldförbindelser som emitterats av en reglerad enhet

    iii)

    andelar i företag för kollektiva investeringar vars investeringspolicy uttryckligen och uteslutande är inriktad på reglerade enheter, och

    b)

    begränsa kritiska privata finansiella transaktioner i

    i)

    utländsk valuta, guld, statliga skuldinstrument från euroområdet, aktier och skuldinstrument som emitterats av försäkringsbolag samt aktier och skuldinstrument som emitterats av oreglerade enheter och som köpts av Eurosystemets centralbanker inom ramen för ECB:s program för köp av tillgångar.

    ii)

    derivat relaterade till kritiska privata finansiella transaktioner som räknas upp i punkt i, och

    c)

    begränsa kortfristig handel.

    3.   Med beaktande av effektivitet, ändamålsenlighet och proportionalitet får interna regler som antas i enlighet med punkt 2 b och 2 c bestå av en eller flera av följande begränsningar för den relevanta transaktionen:

    a)

    Ett förbud.

    b)

    Krav på förhandsgodkännande.

    c)

    Krav på förhands- eller efterhandsrapportering.

    d)

    En embargoperiod under vilken sådana transaktioner inte får genomföras.

    4.   I sina interna regler ska centralbankerna i Eurosystemet i) se till att personer med tillgång till känslig marknadsinformation rapporterar sina gamla innehav närhelst innehavet av dessa tillgångar ger upphov till en intressekonflikt med deras deltagande i Eurosystemets uppgifter, och ii) inrätta en mekanism för att säkerställa att intressekonflikter som uppstår till följd av gamla innehav löses inom en rimlig tidsperiod, inbegripet att det kan begäras att gamla innehav som ger upphov till intressekonflikter ska säljas inom rimlig tid. Centralbankerna i Eurosystemet får i sina interna regler föreskriva att gamla innehav som inte ger upphov till intressekonflikter får behållas.

    5.   Eurosystemets centralbanker ska i sina interna regler ange villkoren och säkerhetsåtgärderna enligt vilka personer med tillgång till känslig marknadsinformation som uppdrar förvaltningen av deras privata finansiella tillgångar till en oberoende tredje part inom ramen för ett skriftligt förvaltningsavtal är undantagna från de specifika restriktionerna som framgår av denna artikel.

    6.   Centralbankerna i Eurosystemet får anta interna regler som medför sådana begränsningar som anges i denna artikel för andra anställda och medlemmar i deras organ som inte har tillgång till känslig marknadsinformation.

    7.   Eurosystemets centralbanker ska vidta nödvändiga åtgärder för att anpassa sina interna regler med specifika restriktioner för kritiska privata finansiella transaktioner som avses i punkt 2 till ECB-rådets beslut.

    KAPITEL III

    Samarbete och genomförande av eurosystemets etiska ramverk

    Artikel 12

    Oberoende funktion för etik och/eller regelefterlevnad

    1.   Centralbankerna i Eurosystemet ska vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa att de har en särskild funktion för etik och/eller regelefterlevnad – som ska vara en central riskhanteringsfunktion – för att stödja deras beslutande organ vid genomförandet av Eurosystemets etiska ramverk. Funktionen för etik och/eller regelefterlevnad ska ha den ställning, auktoritet och det oberoende som krävs för att den ska kunna utföra sina uppgifter. Den ska rapportera direkt – hierarkiskt eller funktionellt – till högsta ledningsnivå inom den berörda centralbanken i Eurosystemet. Den ska ges tillräckliga resurser för att kunna utföra sina uppgifter, hålla sig à jour med relevant utveckling och bibehålla sin expertis.

    2.   I förhållande till Eurosystemets etiska ramverk ska funktionen för etik och/eller regelefterlevnad ansvara för följande: a) rådgivning och vägledning avseende tolkningen och tillämpningen av Eurosystemets etiska ramverk, b) kampanjer och obligatorisk utbildning, c) kartläggning och bedömning av efterlevnadsrisker, d) övervakning och kontroll av efterlevnaden, e) rapportering av bristande efterlevnad, f) utarbeta eller bidra till utarbetandet av interna regler och rutiner för den berörda centralbanken i Eurosystemet samt g) utarbeta den årliga rapporten från den berörda centralbanken i Eurosystemet som avses i artikel 15.1.

    3.   Centralbankerna i Eurosystemet ska vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa att deras funktion för etik och/eller regelefterlevnad på ett korrekt sätt och i god tid involveras i frågor som kan påverka Eurosystemets etiska ramverk.

    4.   Etik- och/eller regelefterlevnadsfunktionen i Eurosystemets centralbanker ska behandla information som de erhållit under utövandet av sina uppgifter med största möjliga sekretess och behandla och lagra personuppgifter i enlighet med tillämpliga dataskyddsbestämmelser.

    5.   I de fall då funktionen för etik och/eller regelefterlevnad hos centralbankerna i Eurosystemet utför och fullgör andra uppgifter och skyldigheter, ska centralbankerna i Eurosystemet vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa att alla sådana uppgifter och skyldigheter är förenliga med själva funktionen för etik och/eller regelefterlevnad eller med uppgifterna och skyldigheterna för den organisatoriska enhet till vilken funktionen för etik och/eller regelefterlevnad är organisatoriskt kopplad.

    Artikel 13

    Övervakning av att bestämmelserna efterlevs

    1.   Eurosystemets centralbanker ska ha en mekanism på plats för att övervaka att bestämmelserna som genomför denna riktlinje efterlevs. Övervakningen ska särskilt omfatta efterlevnad av de interna regler som genomför de särskilda restriktioner som är tillämpliga på kritiska privata finansiella transaktioner enligt artikel 11 och, i förekommande fall, regelbundna och/eller tillfälliga efterlevnadskontroller.

    2.   Övervakningen av att bestämmelserna efterlevs ska inte förhindra tillämpningen av interna regler som tillåter interna utredningar om en anställd eller en medlem av ett organ misstänks ha åsidosatt de regler som genomför denna riktlinje.

    Artikel 14

    Rapportering om bestämmelserna åsidosätts och uppföljning

    1.   Eurosystemets centralbanker ska anta interna regler för visselblåsning och förfaranden för att rapportera fall där de bestämmelser som genomför denna riktlinje åsidosätts. Sådana interna regler och förfaranden ska också inkludera åtgärder som säkerställer ett lämpligt skydd för personer som inrapporterar fall där gällande bestämmelser åsidosatts.

    2.   Eurosystemets centralbanker ska vidta nödvändiga åtgärder för att säkerställa att man följer upp fall där man misstänker att gällande bestämmelser har åsidosatts, vilket inkluderar proportionerliga disciplinära åtgärder i enlighet med tillämpliga disciplinära regler och förfaranden.

    3.   Eurosystemets centralbanker ska utan onödigt dröjsmål rapportera alla viktiga händelser som rör brott mot deras interna regler som genomför denna riktlinje till ECB-rådet via kommittén för organisationsutveckling och styrelsen i enlighet med tillämpliga interna förfaranden, och samtidigt också informera revisionskommittén och ECC.

    KAPITEL IV

    Slutbestämmelser

    Artikel 15

    Rapportering och granskning

    1.   Centralbankerna i Eurosystemet ska till ECC överlämna sin årsrapport om genomförandet av den här riktlinjen i syfte att utbyta information om genomförandet av denna riktlinje och förbereda kommande granskningar och/eller underlätta utvecklingen av gemensamma strategier som avses i artikel 12.2.

    2.   ECB-rådet ska ompröva denna riktlinje åtminstone vart tredje år från och med den dag då de regler och åtgärder som genomför riktlinjen ska börja tillämpas enligt vad som anges i artikel 17.2 eller på rekommendation av ECC.

    Artikel 16

    Upphävande

    1.   Riktlinje (EU) 2015/855 (ECB/2015/11) ska upphöra att gälla.

    2.   Hänvisningar till riktlinje (EU) 2015/855 (ECB/2015/11) ska anses som hänvisningar till den här riktlinjen och ska läsas enligt jämförelsetabellen i tabellen i bilagan till den här riktlinjen.

    Artikel 17

    Verkan och genomförande

    1.   Denna riktlinje får verkan samma dag som den delges de nationella centralbankerna.

    2.   Eurosystemets centralbanker ska vidta de åtgärder som är nödvändiga för att genomföra och följa denna riktlinje och tillämpa de bestämmelser och åtgärder som genomför riktlinjen från och med den 1 juni 2023. De nationella centralbankerna ska informera ECB om alla hinder för att genomföra denna riktlinje och ska senast den 1 april 2023 informera ECB om de texter och medel som avser dessa åtgärder.

    Artikel 18

    Adressater

    Denna riktlinje riktar sig till alla centralbanker i Eurosystemet.

    Utfärdad i Frankfurt am Main den 2 november 2021.

    På ECB-rådets vägnar

    Christine LAGARDE

    ECB:s ordförande


    (1)  Europeiska centralbankens riktlinje (EU) 2015/855 av den 12 mars 2015 om principerna för Eurosystemets etiska ramverk och om upphävande av riktlinje ECB/2002/6 om minimistandarder för Europeiska centralbanken och de nationella centralbankerna vid genomförandet av penningpolitiska transaktioner, valutatransaktioner med ECB:s valutareserver och vid förvaltningen av ECB:s reservtillgångar (ECB/2015/11) (EUT L 135, 2.6.2015, s. 23).

    (2)  Europeiska centralbankens riktlinje av den 26 september 2002 om minimistandarder för Europeiska centralbanken och de nationella centralbankerna vid genomförandet av penningpolitiska transaktioner, valutatransaktioner med ECB:s valutareserver och vid förvaltningen av ECB:s reservtillgångar (ECB/2002/6) (EGT L 270, 8.10.2002, s. 14).

    (3)  Europeiska centralbankens riktlinje (EU) 2015/856 av den 12 mars 2015 om principerna för det etiska ramverket för den gemensamma tillsynsmekanismen (SSM) (ECB/2015/12) (EUT L 135, 2.6.2015, s. 29).

    (4)  Eurosystem Ethics Framework Implementation Practices, 12 mars 2015, finns på EUR-Lex.

    (5)  Uppförandekod för medlemmar i organ på hög nivå inom Europeiska centralbanken (EUT C 89, 8.3.2019, s. 2).

    (6)  Europeiska centralbankens förordning (EU) 2021/379 av den 22 januari 2021 om kreditinstitutens och MFI-sektorns balansräkningsposter (omarbetning) (ECB/2021/2) (EUT L 73, 3.3.2021, s. 16).

    (7)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 909/2014 av den 23 juli 2014 om förbättrad värdepappersavveckling i Europeiska unionen och om värdepapperscentraler samt ändring av direktiv 98/26/EG och 2014/65/EU och förordning (EU) nr 236/2012 (EUT L 257, 28.8.2014, s. 1).

    (8)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 648/2012 av den 4 juli 2012 om OTC-derivat, centrala motparter och transaktionsregister (EUT L 201, 27.7.2012, s. 1).

    (9)  Europeiska centralbankens förordning (EU) nr 795/2014 av den 3 juli 2014 om krav på övervakning av systemviktiga betalningssystem (ECB/2014/28) (EUT L 217, 23.7.2014, s. 16).

    (10)  Eurosystemets tillsynsram, reviderad version (juli 2016), finns på ECB:s webbplats www.ecb.europa.eu.

    (11)  Reviderad tillsynsram för massbetalningssystem, februari 2016, finns på ECB:s webbplats www.ecb.europa.eu.

    (12)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/138/EG av den 25 november 2009 om upptagande och utövande av försäkrings- och återförsäkringsverksamhet (Solvens II) (EUT L 335, 17.12.2009, s. 1).


    BILAGA

    Jämförelsetabell

    Riktlinje (EU) 2015/855 (ECB/2015/11)

    Den här riktlinjen

    Artikel 1

    Artikel 2

    Artikel 2

    Artikel 1

    Artikel 3

    Artikel 4

    Artikel 5

    Artikel 13

    Artikel 6

    Artikel 14

    Artikel 7

    Artikel 9

    Artikel 8

    Artikel 11

    Artikel 9

    Artikel 6

    Artikel 10

    Artikel 7

    Artikel 11

    Artikel 16

    Artikel 12

    Artikel 17

    Artikel 13

    Artikel 15

    Artikel 14

    Artikel 18


    Top