Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020D1305

    Rådets genomförandebeslut (EU) 2020/1305 av den 18 september 2020 om bemyndigande för Förenade kungariket att för egen räkning ge sitt samtycke till att vara bundet av vissa internationellt avtal som ska tillämpas under övergångsperioden på området för unionens gemensamma fiskeripolitik

    EUT L 305, 21.9.2020, p. 27–29 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2020/1305/oj

    21.9.2020   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 305/27


    RÅDETS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) 2020/1305

    av den 18 september 2020

    om bemyndigande för Förenade kungariket att för egen räkning ge sitt samtycke till att vara bundet av vissa internationellt avtal som ska tillämpas under övergångsperioden på området för unionens gemensamma fiskeripolitik

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av rådets beslut (EU) 2020/135 av den 30 januari 2020 om ingående av avtalet om Förenade konungariket Storbritannien och Nordirlands utträde ur Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen (1) , särskilt artikel 3.1,

    med beaktande av Europeiska kommissionens förslag, och

    av följande skäl:

    (1)

    Enligt artikel 129.1 i avtalet om Förenade konungariket Storbritannien och Nordirlands utträde ur Europeiska unionen och Europeiska atomenergigemenskapen (2) (utträdesavtalet) ska Förenade kungariket under övergångsperioden vara bundet av sina skyldigheter enligt internationella avtal som ingåtts av unionen, av medlemsstaterna på unionens vägnar eller av unionen och dess medlemsstater gemensamt.

    (2)

    I artikel 129.3 i utträdesavtalet föreskrivs att i enlighet med principen om lojalt samarbete ska Förenade kungariket under övergångsperioden avhålla sig från alla åtgärder och initiativ som sannolikt kan skada unionens intressen, särskilt inom ramen för internationella organisationer, organ, konferenser eller forum i vilka Förenade kungariket är självständig part.

    (3)

    Enligt 129.4 i utträdesavtalet får Förenade kungariket under övergångsperioden förhandla fram, underteckna och ratificera internationella avtal som det ingått för egen räkning på de områden där unionen har exklusiv befogenhet, förutsatt att de avtalen inte träder i kraft eller är tillämpliga under övergångsperioden, om inte unionen bemyndigar detta.

    (4)

    I rådets beslut (EU) 2020/135 fastställs villkoren och förfarandet för sådana bemyndiganden.

    (5)

    Enligt artikel 3.1 i beslut (EU) 2020/135 får rådet bemyndiga Förenade kungariket att för egen räkning ge sitt samtycke till att vara bundet av ett internationellt avtal som är avsett att träda i kraft eller tillämpas under övergångsperioden på ett område där unionen har exklusiv befogenhet.

    (6)

    Den 3 april 2020 meddelade Förenade kungariket Europeiska kommissionen om sin avsikt att ge sitt samtycke till att för egen räkning vara bundet av fem internationella avtal om inrättande av fem regionala fiskeriförvaltningsorganisationer, som är avsedda att träda i kraft eller tillämpas under övergångsperioden på fiskeriområdet, där unionen har exklusiv befogenhet. Dessa avtal är konventionen om framtida multilateralt samarbete rörande fiskeri i Nordatlantens östra del (3) som inrättar Nordostatlantiska fiskerikommissionen (NEAFC), konventionen om framtida multilateralt samarbete om fisket i Nordatlantens västra del (4), som inrättar Fiskeriorganisationen för Nordatlantens västra del (Nafo), den internationella konventionen för bevarande av tonfisk i Atlanten (5), som inrättar Internationella kommissionen för bevarande av tonfisk i Atlanten (Iccat), Överenskommelse om inrättande av Indiska oceanens tonfiskkommission (6) (IOTC) och konventionen om bevarande av laxbestånden i Nordatlanten (7), som inrättar Nordatlantiska laxorganisationen (Nasco).

    (7)

    Förenade kungariket motiverar sitt intresse för anslutning till dessa avtal, under övergångsperioden, mot bakgrund av artiklarna 63 och 64 i Förenta nationernas havsrättskonvention (Unclos) (8) och artiklarna 7 och 8 i Förenta nationernas avtal om genomförande av de bestämmelser i Förenta nationernas havsrättskonvention av den 10 december 1982 som rör bevarande och förvaltning av gränsöverskridande och långvandrande fiskbestånd (Unfsa) (9), i synnerhet Förenade kungarikets och unionens skyldigheter att samarbeta i lämpliga regionala organisationer för bevarande och förvaltning av gemensamma bestånd. Förenade kungariket anser att varken Förenade kungariket eller unionen kan ge dessa skyldigheter full verkan om inte Förenade kungariket under övergångsperioden kan samarbeta självständigt med unionen och andra berörda stater om frågor som påverkar Förenade kungariket som en oberoende kuststat och fiskestat efter övergångsperiodens utgång. Förenade kungariket vill därför delta i diskussionerna under övergångsperioden om fiskeförvaltningsbeslut som får verkan efter övergångsperioden.

    (8)

    Genom sin skrivelse av den 3 april 2020 har Förenade kungariket visat att det har ett särskilt intresse av att de internationella avtalen i fråga tillämpas redan under övergångsperioden. Därmed uppfylls det villkor som anges i artikel 3.1 a i beslut (EU) 2020/135.

    (9)

    De fem internationella avtalen i fråga är förenliga med den unionsrätt som är tillämplig på och i Förenade kungariket i enlighet med artikel 127.1 i utträdesavtalet och med de skyldigheter som avses i artikel 129.1 i utträdesavtalet. Därmed uppfylls det villkor som fastställs i artikel 3.1 b i rådets beslut (EU) 2020/135.

    (10)

    Förenade kungariket bekräftade också att dess anslutning till dessa internationella avtal om inrättande av regionala fiskeriförvaltningsorganisationer inte skulle skada unionens intressen. Förenade kungariket avser endast att delta i möten som rör frågor som får verkan efter övergångsperiodens utgång. Förenade kungarikets självständiga medlemskap i dessa regionala fiskeriförvaltningsorganisationer under övergångsperioden äventyrar i synnerhet inte uppnåendet av målen för unionens yttre åtgärder på den gemensamma fiskeripolitikens område och skadar inte på annat sätt unionens intressen. Därmed uppfylls det villkor som fastställs i artikel 3.1 c i beslut (EU) 2020/135.

    (11)

    Enligt artikel 3.2 i beslut (EU) 2020/135 kan ett sådant bemyndigande vara förenat med villkor. Bemyndigandet bör beviljas under förutsättning att Förenade kungariket endast deltar i frågor som ska tillämpas eller få verkan efter övergångsperiodens utgång.

    (12)

    Förenade kungariket är bundet av skyldigheter som härrör från Unclos och Unfsa och måste därmed förvalta och bevara marina levande resurser på ett hållbart sätt. Dessa mål är i linje med unionens mål att säkerställa hållbarhet och säkra fortsatt ansvarsfullt fiske som säkerställer ett långsiktigt bevarande och hållbart nyttjande av marina biologiska resurser.

    (13)

    I enlighet med artikel 129.4 i utträdesavtalet kan därför Förenade kungariket under övergångsperioden för egen räkning underteckna och ratificera de fem internationella avtal som ligger till grund för de fem regionala fiskeriförvaltningsorganisationer till vilka Förenade kungariket vill ansluta sig. Detta skulle främja och göra det möjligt för Förenade kungariket att ge full verkan åt de skyldigheter som följer av Unclos, i synnerhet artiklarna 63 och 64, vid den tidpunkt då övergångsperioden löper ut och unionsrätten upphör att vara tillämplig på Förenade kungariket.

    (14)

    Förenade kungariket bör därför bemyndigas att för egen räkning ge sitt samtycke till att vara bundet av de internationella avtal som är avsedda att tillämpas under övergångsperioden:

    (15)

    För att säkerställa att unionens gemensamma fiskeripolitik fungerar korrekt under övergångsperioden bör Förenade kungariket inte delta i frågor som tillämpas eller får verkan under övergångsperioden. För att inte påverka de pågående förhandlingarna om fiskefrågor i det framtida partnerskapsavtalet mellan unionen och Förenade kungariket, i synnerhet vad gäller fiskemöjligheter där unionskvoten för närvarande innefattar Förenade kungarikets andel, bör Förenade kungariket dessutom samråda med unionen innan sådana kvoter diskuteras.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    1.   Förenade kungariket bemyndigas att för egen räkning ge sitt samtycke till att vara bundet av följande internationella avtal som är avsedda att tillämpas under övergångsperioden:

    a)

    Konventionen om framtida multilateralt samarbete rörande fiskeri i Nordatlantens östra del som inrättar Nordostatlantiska fiskerikommissionen (NEAFC).

    b)

    Konventionen om framtida multilateralt samarbete om fisket i Nordatlantens västra del som inrättar Nordostatlantiska fiskerikommissionen (NEAFC).

    c)

    Den internationella konventionen för bevarande av tonfisk i Atlanten, som inrättar Internationella kommissionen för bevarande av tonfisk i Atlanten (Iccat).

    d)

    Överenskommelsen om inrättande av Indiska oceanens tonfiskkommission (IOTC).

    e)

    Konventionen om bevarande av Nordatlantens laxbestånd, som inrättar Nordatlantiska laxorganisationen (Nasco).

    2.   Det bemyndigande som avses i punkt 1 ska vara begränsat till deltagande i frågor som tillämpas eller får verkan efter övergångsperiodens utgång.

    3.   När de fiskekvoter som delas med unionen berörs ska det bemyndigande som avses i punkterna 1 och 2 föregås av samråd mellan Förenade kungariket och kommissionen.

    Artikel 2

    Detta beslut riktar sig till Förenade konungariket Storbritannien och Nordirland.

    Utfärdat i Bryssel den 18 september 2020.

    På rådets vägnar

    M. ROTH

    Ordförande


    (1)  EUT L 29, 31.1.2020, s. 1.

    (2)  EUT L 29, 31.1.2020, s. 7.

    (3)  Rådets beslut 81/608/EEG av den 13 juli 1981 om antagande av konventionen om framtida multilateralt samarbete om fisket i Nordostatlanten (EGT L 227, 12.8.1981, s. 21).

    (4)  Rådets förordning (EEG) nr 3179/78 av den 28 december 1978 om Europeiska ekonomiska gemenskapens antagande av konventionen om framtida multilateralt samarbete om fisket i Nordatlantens västra del (EGT L 378, 30.12.1978, s. 1).

    (5)  Rådets beslut 86/238/EEG av den 9 juni 1986 om anslutning av gemenskapen till internationella konventionen för bevarande av tonfisk i Atlanten, ändrat genom det protokoll som bifogas till utskottets slutbetänkande vid konferensen av staternas befullmäktigade ombud som i Paris undertecknat konventionen den 10 juli 1984 (EGT L 162, 18.6.1986, s. 33).

    (6)  Rådets beslut 95/399/EG av den 18 september 1995 om gemenskapens anslutning till avtalet om inrättande av en tonfiskkommission för Indiska oceanen (EGT L 236, 5.10.1995, s. 24).

    (7)  Rådets beslut 82/886/EEG av den 13 december 1982 om antagande av konventionen om bevarande av laxbestånden i Nordatlanten (EGT L 378, 31.12.1982, s. 24).

    (8)  EGT L 179, 23.6.1998, s. 3.

    (9)  EGT L 189, 3.7.1998, s. 16.


    Top