Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32014H0117

    2014/117/EU: Kommissionens rekommendation av den 3 mars 2014 om upprättande och genomförande av produktions- och saluföringsplaner enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1379/2013 om den gemensamma marknadsordningen för fiskeri- och vattenbruksprodukter

    EUT L 65, 5.3.2014, p. 31–38 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reco/2014/117/oj

    5.3.2014   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 65/31


    KOMMISSIONENS REKOMMENDATION

    av den 3 mars 2014

    om upprättande och genomförande av produktions- och saluföringsplaner enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1379/2013 om den gemensamma marknadsordningen för fiskeri- och vattenbruksprodukter

    (2014/117/EU)

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN UTFÄRDAR DENNA REKOMMENDATION

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt, särskilt artikel 292, och

    av följande skäl:

    (1)

    Producentorganisationer måste lämna produktions- och saluföringsplaner enligt artikel 28 i Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1379/2013 (1) (nedan kallad förordningen om den gemensamma marknadsordningen) till de behöriga nationella myndigheterna, för att bidra till målen för den gemensamma marknadsordningen för fiskeri- och vattenbruksprodukter.

    (2)

    Produktions- och saluföringsplaner är ett obligatoriskt instrument för producentorganisationer.

    (3)

    För att främja ett enhetligt genomförande av produktions- och saluföringsplaner måste kommissionen ge mer ingående rekommendationer om den struktur, det format och de tidsfrister som anges i kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 1418/2013 (2), genom att tillhandahålla tydlig och detaljerad vägledning till medlemsstaterna och producentorganisationerna.

    (4)

    För att hjälpa producentorganisationerna att bidra till målen för den gemensamma marknadsordningen för fiskeri- och vattenbruksprodukter bör kommissionen ge dem rekommendationer om hur de ska presentera sin planerade strategi för att anpassa produktionen till marknadens behov, framför allt genom att i detalj beskriva det produktionsprogram och den saluföringsstrategi som ska tas fram.

    (5)

    Kommissionen bör också ge exempel på de olika åtgärder som producentorganisationerna kan genomföra, för att illustrera hur åtgärderna kan bidra konkret till producentorganisationernas olika mål som anges i artikel 7 i förordning (EU) nr 1379/2013 och som produktions- och saluföringsplanerna kommer att bidra till.

    (6)

    Det bör rekommenderas att lämpliga indikatorer används för att underlätta producentorganisationernas övervakning av produktions- och saluföringsplanerna och för att de behöriga nationella myndigheterna ska kunna bedöma hur planernas olika åtgärder bidrar till målen för den gemensamma marknadsordningen och även kontrollera om producentorganisationerna fullgör skyldigheterna rörande planernas genomförande.

    (7)

    För att underlätta producentorganisationernas och de behöriga nationella myndigheternas uppskattning av de ekonomiska behoven till följd av genomförandet av åtgärderna i produktions- och saluföringsplanerna bör det rekommenderas att dessa planer innehåller en ekonomisk plan.

    (8)

    För att de behöriga nationella myndigheterna ska kunna bedöma producentorganisationernas genomförande av produktions- och saluföringsplanerna, bör kommissionen rekommendera att den årsrapport som lämnas in av producentorganisationerna innehåller relevanta indikatorer för bedömning av genomförandet av de planerade åtgärderna och utvärdering av deras bidrag till producentorganisationernas mål.

    (9)

    Denna rekommendation kommer att ändras eller ses över om så är nödvändigt och i synnerhet efter antagandet av en framtida unionsrättsakt om villkor för det ekonomiska stödet till havs- och fiskeripolitiken för perioden 2014–2020.

    HÄRIGENOM REKOMMENDERAS FÖLJANDE.

    Att producentorganisationer och sammanslutningar av producentorganisationer

    a)

    följer det format och den struktur som anges i del A i denna rekommendation för de produktions- och saluföringsplaner som avses i artikel 28.1 i förordning (EU) nr 1379/2013 (nedan kallade planerna),

    b)

    uppfyller de krav som anges i del B i denna rekommendation avseende tidsfrister och förfaranden för den årsrapport som avses i artikel 28.5 i förordning (EU) nr 1379/2013 (nedan kallad årsrapporten).

    När denna rekommendation hänvisar till producentorganisationer avses också sammanslutningar av producentorganisationer.

    DEL A

    PRODUKTIONS- OCH SALUFÖRINGSPLANERNAS FORMAT OCH STRUKTUR

    Planer som fiskeriproducentorganisationer och vattenbruksproducentorganisationer lämnar in till de nationella myndigheterna bör innehålla följande information:

    1.   Allmän information om producentorganisationen

    Namn

    Producentorganisationens fullständiga namn.

    Typ

    Vattenbruksproducentorganisation eller fiskeriproducentorganisation.

    Identifieringskod

    Den nationella identifieringskoden.

    Säte

    Den plats där producentorganisationen är officiellt registrerad (såsom en stad eller en hamn) samt dess behörighetsområde, med hjälp av Nuts (nomenklatur för statistiska territoriella enheter).

    Antal medlemmar

    Det antal producenter som är officiellt registrerade i producentorganisationen.

    Omsättning (med uppgifter per art)

    En tabell som anger producentorganisationens totala omsättning för de senaste tre åren, med uppgifter om omsättningen för enskilda arter.

    Omsättningen bör beräknas antingen som det genomsnittliga årsvärdet av den saluförda produktionen i första försäljningsledet under de senaste tre åren eller, för nyligen erkända producentorganisationer, som summan av den saluförda produktionen för varje medlem i producentorganisationen i första försäljningsledet under samma period.

    Fångst- eller skördevolym (med uppgifter per art)

    En tabell som för varje art visar volymen och värdet av fångster eller skördar under de senaste tre åren, uttryckt i ton och euro per år.

    Identifiering av producentorganisationens viktigaste saluförda arter (ex 2.1)

    Det rekommenderas att man använder den tabell som beskrivs i föregående stycke för identifiering av de viktigaste saluförda arterna. De viktigaste kommersiella arterna bör utgöra huvuddelen av varje producentorganisations produktion när det gäller omsättning och volym av fångster och odlade arter. Bestämmelserna i artikel 2 i kommissionens förordning (EG) nr 2508/2000 (3) bör användas som referens.

    2.   Produktionsprogram och saluföringsstrategi

    2.1   Inledning

    Producentorganisationen bör förklara den övergripande samstämmigheten mellan de åtgärder som man avser att genomföra och planens mål.

    Med utgångspunkt i en bedömning av producentorganisationens tillgångar, möjligheter, hot och svagheter, bör planerna inledas med en presentation av producentorganisationens planerade strategi för att utveckla sin produktion och anpassa den till marknadsbehoven, i enlighet med de mål som fastställs för producentorganisationer i artiklarna 3 och 7 i förordningen om den gemensamma marknadsordningen.

    Denna presentation bör tydligt visa sambandet mellan produktionsprogrammet och saluföringsstrategin som producentorganisationen kommer att genomföra.

    2.2   Produktionsprogram

    Produktionsprogrammet bör bestå av en preliminär leveransplan för året på grundval av marknadens säsongsutveckling (priser, produktion och efterfrågan). Framförallt bör följande faktorer beaktas:

    2.2.1   För alla producentorganisationer

    Planering av produktionsverksamhet.

    Samordning av verksamheten med andra producenter.

    För fiskeriproducentorganisationer:

    Förvaltning av fiskerättigheter och tillträde för medlemmarna i en producentorganisation, beroende på produktionsplanering.

    Fullgörande och hantering av skyldigheten att landa alla fångster.

    2.2.2   För vattenbruksproducentorganisationer

    Utveckling av hållbar vattenbrukspraxis.

    2.3   Saluföringsstrategi

    Saluföringsstrategin bör innehålla en beskrivning av hur producentorganisationen avser att garantera ett adekvat utbud för marknadens behov i fråga om kvalitet, kvantitet och presentationsform. Framförallt bör följande faktorer beaktas:

    Identifiering av marknadens behov (kvantitet, kvalitet, presentationsform).

    Identifiering av nya avsättningsmöjligheter och andra kommersiella möjligheter.

    Dialog och samordning med andra aktörer i försörjningskedjan.

    3.   Åtgärder för att uppnå de mål som fastställs i artikel 7 i förordningen om den gemensamma marknadsordningen

    3.1   För fiskeriproducentorganisationer:

    3.1.1   Främjande av ett hållbart fiske  (4)

    Under denna rubrik bör planerna innehålla en eller flera av följande åtgärder:

    Gemensam förvaltning av fiskerättigheter och tillträde för medlemmarna i en producentorganisation, på grundval av gällande förvaltningsbestämmelser för olika bestånd, fisken och fiskeområden.

    Samordning av dialogen och samarbetet med berörda vetenskapliga organisationer inom fiskerisektorn, liksom samarbete för att utveckla vetenskaplig rådgivning till stöd för förvaltningsbeslut om fiskeresurser.

    Förberedelse och administration av vetenskapliga och tekniska kampanjer för att förbättra kunskapen om resurser och ekosystemeffekter och främja utvecklingen av hållbara fiskemetoder.

    Genomförande av konsekvensanalyser för tillämpning av nya förvaltningsåtgärder.

    Identifiering och gemensamt förebyggande av risker i samband med säkerhet i arbetet och till sjöss.

    Tillhandahållande av bistånd och utbildning för producentorganisationens medlemmar om fiskerilagstiftning, främjande av hållbara fiskemetoder eller säkerhet ombord.

    Ett effektivt deltagande i de olika berörda organen för fiskeriförvaltning på nationell, regional, europeisk och internationell nivå.

    Samordning av dialogen mellan producentorganisationer, även från andra medlemsstater.

    3.1.2   Undvikande och minskning av oönskade fångster  (5)

    Under denna rubrik bör planerna innehålla en eller flera av följande åtgärder:

    Identifiering och främjande av fiskemetoder som bidrar till att förhindra och minska oönskade fångster.

    Utarbetande och genomförande av planer och gemensamma åtgärder för att undvika och minska oavsiktliga fångster.

    Identifiering av bästa användning av sådana fångster (6).

    3.1.3   Bidrag till fiskeriprodukternas spårbarhet och konsumenternas tillgång till tydlig och fullständig information

    Under denna rubrik bör planerna innehålla en eller flera av följande åtgärder:

    Förbättring av tekniska lösningar för spårbarhet.

    Utvärdering av kommunikationsbehov och åtgärder för konsumentupplysning.

    Förbättring av produktmärkning, bland annat genom certifieringsförfaranden för att stödja obligatorisk information och frivillig tilläggsinformation enligt artiklarna 38 och 39 i förordningen om den gemensamma marknadsordningen.

    Förberedelse och genomförande av åtgärder för kommunikation och konsumentupplysning.

    3.1.4   Bidrag till att undanröja olagligt, orapporterat och oreglerat fiske

    Under denna rubrik bör planerna innehålla en eller flera av följande åtgärder:

    Utbildning för producenter.

    Observationsprogram och kontroll av verksamhet som bedrivs av producentorganisationens medlemmar.

    3.1.5   Förbättrade villkor för utsläppande på marknaden av medlemmarnas fiskeriprodukter

    Under denna rubrik bör planerna innehålla en eller flera av följande åtgärder:

    Identifiering av möjligheter till saluföring av produktionen och kanalisering av medlemmarnas utbud.

    Utveckling av strategier för en bättre saluföring av produktionen, bland annat för produktcertifiering.

    Utveckling av certifieringsprocesser, bland annat när det gäller näring och kvalitet.

    Stödjande av frivillig tilläggsinformation enligt artikel 39 i förordningen om den gemensamma marknadsordningen.

    Utformning och utveckling av nya metoder och nya saluföringsverktyg.

    Tillhandahållande av bistånd och utbildning för medlemmar i producentorganisationen om saluföringsmetoder.

    Deltagande i mässor på nationell, europeisk och internationell nivå för att främja medlemmarnas produktion.

    3.1.6   Förbättrad ekonomisk avkastning

    Under denna rubrik bör planerna innehålla en eller flera av följande åtgärder:

    Förberedelse och övervakning av vetenskapliga och tekniska kampanjer för att minska driftskostnaderna.

    Tillhandahållande av bistånd och utbildning för medlemmar i producentorganisationen om företagsledning på fiskeriområdet.

    Utveckling av tjänster för medlemmar i producentorganisationen när det gäller kostnadsredovisning.

    3.1.7   Stabilisering av marknaderna

    Under denna rubrik bör planerna innehålla en eller flera av följande åtgärder:

    Bidrag till bättre kunskap om marknaden.

    Förbättrad kunskap hos producentorganisationens medlemmar om de huvudsakliga ekonomiska faktorerna i leveranskedjan.

    Tillhandahållande av praktiskt stöd till producenter för att bättre samordna informationsutbytet med kunder och andra aktörer (särskilt beredningsföretag, återförsäljare och auktioner).

    3.1.8   Bidrag till livsmedelsförsörjningen och främjande av höga standarder för livsmedelskvalitet och livsmedelssäkerhet liksom bidrag till sysselsättningen i kust- och landsbygdsområden

    Under denna rubrik bör planerna innehålla en eller flera av följande åtgärder:

    Förberedelse och drivande av kampanjer för att främja initiativ avseende handelsnormer (kvalitet, storlek eller vikt, förpackning, presentation och märkning).

    Förberedelse och drivande av kampanjer för att främja nya arter som kan utnyttjas på ett hållbart sätt.

    Förberedelse och drivande av kampanjer för att utveckla nya processer och produkter.

    Förberedelse och drivande av kampanjer för att främja fiskeriprodukter.

    Förberedelse och drivande av kampanjer för att främja sysselsättning inom fiskesektorn.

    3.1.9   Minskad miljöpåverkan av fisket, bl.a. genom åtgärder för att förbättra fiskeredskapens selektivitet

    Under denna rubrik bör planerna innehålla en eller flera av följande åtgärder:

    Förberedelse och genomförande av vetenskapliga undersökningar och experimentella program för att bedöma och begränsa fiskemetodernas miljöpåverkan.

    Förberedelse och drivande av experimentella program för att utveckla fiskeredskap som minskar miljöpåverkan.

    Tillhandahållande av utbildning och bistånd för producenter för att underlätta införandet av fiskemetoder och fiskeredskap som begränsar miljöpåverkan.

    3.2   Vattenbruksproducentorganisationer

    3.2.1   Främjande av ett hållbart vattenbruk  (7)

    Under denna rubrik bör planerna innehålla en eller flera av följande åtgärder:

    Förberedelse och administration av vetenskapliga och tekniska kampanjer för att förbättra kunskapen om arter och vattenbrukets miljöeffekter och för att främja utvecklingen av hållbara vattenbruksmetoder.

    Samordning av dialogen och samarbetet med berörda vetenskapliga organisationer inom vattenbrukssektorn och samarbete för att utveckla vetenskaplig rådgivning till stöd för förvaltningsbeslut om vattenbruk.

    Tillhandahållande av bistånd och utbildning för medlemmar i producentorganisationen för att främja hållbara vattenbruksmetoder.

    Identifiering och gemensamt förebyggande av risker när det gäller säkerhet i arbetet.

    Ett effektivt deltagande i de olika berörda organen för vattenbruk på nationell, regional, europeisk och internationell nivå.

    Samordning av dialogen mellan producentorganisationer, även från andra medlemsstater.

    3.2.2   Säkerställande av att medlemmarnas verksamhet överensstämmer med nationella strategiska planer  (8)

    Under denna rubrik bör planerna innehålla en eller flera av följande åtgärder:

    Deltagande i utarbetandet av nationella strategiska planer.

    Framtagande av certifieringssystem om hållbarhet vad gäller foder.

    3.2.3   Åtgärder för att säkerställa att fiskbaserade foderprodukter som används inom vattenbruk härstammar från fiskeverksamhet som förvaltas på ett hållbart sätt

    Under denna rubrik bör planerna innehålla en eller flera av följande åtgärder:

    Deltagande i framtagandet av förfaranden för spårbarhet.

    Framtagande av certifieringssystem om hållbarhet vad gäller foder.

    3.2.4   Förbättring av villkor för utsläppande på marknaden av medlemmarnas vattenbruksprodukter

    Under denna rubrik bör planerna innehålla en eller flera av följande åtgärder:

    Identifiering av möjligheter till saluföring och/eller kanalisering av medlemmarnas produktion.

    Utveckling av strategier för en bättre saluföring av produktionen, bland annat för produktcertifiering.

    Stödjande av frivillig tilläggsinformation enligt artikel 39 i förordningen om den gemensamma marknadsordningen.

    Utveckling av certifieringsprocesser, bland annat när det gäller näring och kvalitet.

    Utformning och utveckling av nya metoder och nya saluföringsverktyg.

    Tillhandahållande av bistånd och utbildning för medlemmar i producentorganisationen om saluföringsmetoder.

    Deltagande i mässor på nationell, europeisk och internationell nivå för att främja medlemmarnas produktion.

    3.2.5   Förbättrad ekonomisk avkastning

    Under denna rubrik bör planerna innehålla en eller flera av följande åtgärder:

    Förberedelse och övervakning av vetenskapliga och tekniska kampanjer för att minska driftskostnaderna.

    Tillhandahållande av bistånd och utbildning för medlemmar i producentorganisationen om företagsledning på vattenbruksområdet.

    Utveckling av tjänster för medlemmar i producentorganisationen när det gäller kostnadsredovisning.

    3.2.6   Stabilisering av marknaderna

    Under denna rubrik bör planerna innehålla en eller flera av följande åtgärder:

    Samordning mellan olika producentorganisationer när det gäller insamling, bearbetning, utbyte och användning av ekonomiska uppgifter om medlemmarnas produktion, bland annat uppgifter om lagring och priser i första försäljningsledet.

    Bidrag till bättre kunskap om marknaden.

    Förbättrad kunskap hos producentorganisationens medlemmar om de huvudsakliga ekonomiska faktorerna i leveranskedjan.

    Tillhandahållande av praktiskt stöd till producenter för att bättre samordna informationsutbytet med beredningsföretag.

    3.2.7   Bidrag till livsmedelsförsörjningen och främjande av höga standarder för livsmedelskvalitet och livsmedelssäkerhet liksom bidrag till sysselsättningen i kust- och landsbygdsområden

    Under denna rubrik bör planerna innehålla en eller flera av följande åtgärder:

    Förberedelse och drivande av kampanjer för utveckling av initiativ avseende handelsnormer (kvalitet, storlek eller vikt, förpackning, presentation och märkning).

    Förberedelse och drivande av kampanjer för att främja sysselsättning inom vattenbrukssektorn.

    Förberedelse och drivande av kampanjer för att främja vattenbruksprodukter.

    4.   Åtgärder för att anpassa utbudet av vissa arter  (9)

    I denna punkt bör planerna innehålla en eller flera av följande åtgärder:

    Identifiering av fiskeriprodukter som är svåra att saluföra under vissa delar av året.

    Framtagande av särskilda strategier och verktyg för produktion och saluföring.

    5.   Sanktioner och kontrollåtgärder

    I enlighet med artikel 8.1 d i förordningen om den gemensamma marknadsordningen bör denna punkt innehålla en beskrivning av sanktioner för medlemmar som bryter mot beslut som antagits för att genomföra planerna (10) liksom åtgärder som producentorganisationen kommer att genomföra för att kontrollera att medlemmarnas verksamhet överensstämmer med de regler som fastställts (11). I denna punkt bör planerna innehålla en eller flera av följande åtgärder:

    Framtagande av ett system med sanktioner som står i proportion till de överträdelser som begåtts av producentorganisationens medlemmar.

    Framtagande av strategier och program för kontroll av efterlevnad av de regler som antagits av producentorganisationen.

    Genomförande av riskbedömningar av genomförandet av de regler som antagits av producentorganisationen.

    Förberedelse och genomförande av åtgärder för kontroll av efterlevnaden av de regler som antagits av producentorganisationen.

    Utbildning av observatörer och kontrollanter.

    Upprättande och spridning av riktlinjer för genomförande av

    a)

    regleringar som följer av den gemensamma fiskeripolitiken, liksom

    b)

    regler och förvaltningsåtgärder som antagits av producentorganisationen.

    6.   Utgifter som ska beaktas

    6.1   Ekonomisk plan

    Det rekommenderas att producentorganisationernas planer innehåller en ekonomisk plan som för varje planerad åtgärd innehåller uppgifter om olika kostnader, utgifter och förväntade ekonomiska resurser.

    I den ekonomiska planen bör det skiljas mellan följande två typer av verksamheter:

    a)

    Förberedelse, övervakning och styrning av verksamhet med anknytning till planerade åtgärder (verksamhet med anknytning till projektägande).

    b)

    Verksamhet knuten till det praktiska genomförandet av varje planerad åtgärd (projektledningsverksamhet).

    6.2   Verksamhet med anknytning till projektägande

    Utgifter för verksamhet med anknytning till projektägande bör särskilt omfatta utgifter för marknadsundersökningar, konsekvensanalyser, projektutformning, riskanalys och eventuella förstudier som gjorts före genomförandet av en åtgärd kopplad till något av planens mål. De bör också omfatta utgifterna i samband med producentorganisationens övervakning och kontroll under genomförandet av en viss åtgärd.

    Utgifterna kan avse olika kategorier, såsom arbetskraft, tillhandahållande av tjänster eller leveranser.

    6.3   Projektledningsverksamhet

    Utgifter för projektledningsverksamhet bör särskilt omfatta utgifter för delar av genomförda åtgärder som inte är direkt knutna till projektägandet, såsom vetenskapligt eller tekniskt experimenterande, reklamkampanjer, inköp och användning av ny teknisk utrustning för att förbättra selektiviteten, utveckling av spårbarhet eller främjande av hållbart vattenbruk.

    7.   Tidtabell för genomförande

    Planerna bör innehålla en tidtabell för de planerade åtgärderna och de därmed förknippade kostnaderna, uppdelade på årliga betalningar för fleråriga planer.

    Tidtabellen bör för varje åtgärd ange lämpliga utfalls- och resultatindikatorer, såsom rekommenderas i punkt 8.

    8.   Indikatorer

    Såsom rekommenderas i punkt 7 bör utfalls- och resultatindikatorer anges för varje planerad åtgärd så att producentorganisationers och behöriga nationella myndigheters genomförande kan kontrolleras. Dessa indikatorer bör användas i den årsrapport som föreskrivs i artikel 28.5 i förordningen om den gemensamma marknadsordningen. Indikatorerna bör bidra till bedömningen av uppnåendet av planernas strategiska mål i förhållande till det utgångsläge som beskrivs i inledningen till planen.

    Med hänsyn till deras relevans när det gäller de olika åtgärder som planeras bör följande indikatorer användas:

    8.1   Utfallsindikatorer för genomförandet av de planerade åtgärderna

    8.1.1   För fiskeriproducentorganisationer

    Under denna rubrik bör planerna innehålla utfallsindikatorer för bedömning av överensstämmelsen med

    planerad fartygsverksamhet uttryckt bland annat som dagar till sjöss och volymer av målarter som fångats,

    en preliminär tidtabell för saluföring av produkter för varje art och presentationsform,

    en plan för åtgärder som planeras för identifiering av marknadsmöjligheter,

    en plan för åtgärder som planeras för certifiering/märkning av produkterna,

    en preliminär tidtabell för förvaltning av fiskeansträngning och/eller fiskekapacitet för varje fiskeområde,

    en plan för åtgärder som planeras för att minska oönskade bifångster,

    ett program för utbildning när det gäller efterlevnad och regler, medvetenhet och kontroll av producenter.

    Dessa utfallsindikatorer bör också visa

    prognoser för produkternas försäljningscykler,

    överensstämmelse mellan producenternas genomsnittliga månadsinkomst och förväntade inkomstnivåer.

    8.1.2   För vattenbruksproducentorganisationer

    Under denna rubrik bör planerna innehålla utfallsindikatorer för bedömning av överensstämmelsen med

    planerad lagring och skörd av odlade arter,

    en preliminär tidtabell för saluföring av produkter för varje art och presentationsform,

    en plan för åtgärder som planeras för identifiering av marknadsmöjligheter,

    en plan för åtgärder som planeras för certifiering/märkning av produkterna,

    en plan för att minska den kontaminering av ekosystem som är knuten till vattenbruksverksamhet,

    en plan för införande av hållbar utfodring av odlade arter,

    ett program för utbildning när det gäller efterlevnad och regler, medvetenhet och kontroll.

    Dessa utfallsindikatorer bör också visa

    prognoser för produkternas försäljningscykler,

    överensstämmelse mellan producenternas genomsnittliga månadsinkomst och förväntade inkomstnivåer.

    8.2   Resultatindikatorer för bedömning av hur åtgärderna bidrar till produktions- och saluföringsplanernas mål

    8.2.1   För fiskeriproducentorganisationer

    Under denna rubrik bör planerna innehålla resultatindikatorer för bedömning av

    volym och/eller värde av de arter som fångas eller saluförs,

    genomsnittlig storlek på de arter som fångas eller saluförs,

    försäljningsökning per art och/eller produkt i förhållande till en referenssituation,

    antal och volym och/eller värde av nya produkter som säljs i förhållande till föregående år,

    utveckling vad gäller fiskeansträngning och/eller fiskekapacitet,

    utveckling vad gäller landningssammansättning och/eller volym av oönskade fångster,

    utveckling ”per capita” vad gäller uppskattat värde av landad eller skördad produktion,

    utveckling vad gäller produktionskostnader per produktionsenhet,

    utveckling vad gäller försäljningskostnader per produktionsenhet,

    utveckling vad gäller genomsnittlig månadsinkomst för producenter,

    förändringar av andelen osålda produkter i förhållande till referenssituationen,

    förändringar av värdet av känsliga produkter i förhållande till referenssituationen,

    antal olyckor (med skador och/eller dödsfall),

    förändringar av antalet registrerade överträdelser av producentorganisationens regler.

    8.2.2   För vattenbruksproducentorganisationer

    Under denna rubrik bör planerna innehålla resultatindikatorer för bedömning av

    volym och/eller värde av de arter som fångas eller saluförs,

    försäljningsökning per art och/eller produkt i förhållande till en referenssituation,

    antal och volym och/eller värde av nya produkter som säljs i förhållande till föregående år,

    utveckling ”per capita” vad gäller uppskattat värde av skördad produktion,

    utveckling vad gäller den andel foder för odlade arter som kommer från hållbara eller förnybara resurser,

    utveckling vad gäller kvantiteter förorenande utsläpp,

    utveckling vad gäller produktionskostnader per produktionsenhet,

    utveckling vad gäller försäljningskostnader per produktionsenhet,

    utveckling vad gäller genomsnittlig månadsinkomst för producenter,

    förändringar av andelen osålda produkter i förhållande till referenssituationen,

    förändringar av värdet av känsliga produkter i förhållande till referenssituationen,

    antal olyckor (med skador och/eller dödsfall),

    förändringar av antalet registrerade överträdelser av producentorganisationens regler.

    DEL B

    ÅRSRAPPORTENS INNEHÅLL OCH INLÄMNING

    Producentorganisationerna bör översända årsrapporten efter det att planerna färdigställts. När det gäller en flerårig plan bör en rapport lämnas in varje år.

    Årsrapporten bör innehålla utfalls- och resultatindikatorer enligt tidtabellen för genomförande av planerna som lämnats in för godkännande till de behöriga nationella myndigheterna.

    Utfärdad i Bryssel den 3 mars 2014.

    På kommissionens vägnar

    Maria DAMANAKI

    Ledamot av kommissionen


    (1)  Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1379/2013 av den 11 december 2013 om den gemensamma marknadsordningen för fiskeri- och vattenbruksprodukter, om ändring av rådets förordningar (EG) nr 1184/2006 och (EG) nr 1224/2009 och om upphävande av rådets förordning (EG) nr 104/2000 (EUT L 354, 28.12.2013, s. 1).

    (2)  Kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 1418/2013 av den 17 december 2013 om produktions- och saluföringsplaner enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1379/2013 om den gemensamma marknadsordningen för fiskeri- och vattenbruksprodukter (EUT L 353, 28.12.2013, s. 40).

    (3)  Kommissionens förordning (EG) nr 2508/2000 av den 15 november 2000 om tillämpningsföreskrifter till rådets förordning (EG) nr 104/2000 beträffande operativa program i fiskerisektorn (EGT L 289, 16.11.2000, s. 8).

    (4)  Främjande av hållbart fiske för medlemmarna genom att skapa möjligheter för deras utveckling i full överensstämmelse med bevarandepolitiken enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1380/2013 (EUT L 354, 28.12.2013, s. 22)(förordningen om den gemensamma fiskeripolitiken) och miljölagstiftningen, samtidigt som socialpolitikens krav uppfylls.

    (5)  I största möjliga mån, undvikande och minskning av oönskade fångster av kommersiella bestånd och, när så är nödvändigt, användning av sådana fångster på bästa sätt, utan att det skapas en marknad för sådana fångster vars storlek underskrider minsta referensstorlek för bevarande i enlighet med artikel 15 i förordningen om den gemensamma fiskeripolitiken.

    (6)  Utan att det skapas en marknad för sådana fångster vars storlek underskrider minsta referensstorlek för bevarande.

    (7)  Främjande av hållbart vattenbruk för medlemmarna genom att skapa möjligheter för deras utveckling i full överensstämmelse med bevarandepolitiken enligt förordningen om den gemensamma fiskeripolitiken och miljölagstiftningen, samtidigt som socialpolitikens krav uppfylls.

    (8)  Enligt artikel 34 i förordningen om den gemensamma fiskeripolitiken.

    (9)  Arter som traditionellt sett är svåra att saluföra under året enligt artikel 28.2 d i förordningen om den gemensamma marknadsordningen.

    (10)  Sanktioner enligt artikel 28.2 e i förordningen om den gemensamma marknadsordningen.

    (11)  Åtgärder enligt artikel 8.1 d i förordningen om den gemensamma marknadsordningen.


    Top