EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32013D0043

Rådets beslut 2013/43/Gusp av den 22 januari 2013 om unionens fortsatta verksamhet till stöd för förhandlingarna om vapenhandelsfördraget inom ramen för den europeiska säkerhetsstrategin

EUT L 20, 23.1.2013, p. 53–56 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2013/43(1)/oj

23.1.2013   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 20/53


RÅDETS BESLUT 2013/43/GUSP

av den 22 januari 2013

om unionens fortsatta verksamhet till stöd för förhandlingarna om vapenhandelsfördraget inom ramen för den europeiska säkerhetsstrategin

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionen, särskilt artiklarna 26.2 och 31.1, och

av följande skäl:

(1)

Den 12 december 2003 antog Europeiska rådet en europeisk säkerhetsstrategi, i vilken en världsordning grundad på effektiv multilateralism efterfrågades. I den europeiska säkerhetsstrategin erkänns Förenta nationernas (FN:s) stadga som den grundläggande ramen för de internationella förbindelserna. En prioritering för unionen är att stärka FN och ge organisationen resurser att uppfylla sina uppgifter och agera effektivt.

(2)

Den 6 december 2006 antog FN:s generalförsamling resolution 61/89 med titeln På väg mot ett fördrag om vapenhandel – att fastställa gemensamma internationella normer för import, export och överföring av konventionella vapen, genom vilken den efterfrågade FN:s medlemsstaters synpunkter på ett eventuellt fördrag och inrättade en grupp med regeringsexperter (nedan kallad expertgruppen) för att fortsätta diskussionerna om denna fråga och inledde på så sätt FN-processen för ett vapenhandelsfördrag (nedan kallad processen för vapenhandelsfördraget).

(3)

Den 2 december 2009 antog FN:s generalförsamling resolution 64/48 med titeln Vapenhandelsfördraget, genom vilken det beslutades att 2012 sammankalla en FN-konferens om vapenhandelsfördraget i syfte att utarbeta ett rättsligt bindande instrument om högsta möjliga gemensamma internationella normer för överföring av konventionella vapen.

(4)

I sina slutsatser av den 11 december 2006, den 10 december 2007, den 12 juli 2010 och den 25 juni 2012 välkomnade rådet de olika etapperna i processen för vapenhandelsfördraget och uttryckte sitt starka engagemang för ett framgångsrikt slutförande av förhandlingarna om ett nytt, rättsligt bindande internationellt instrument, som bör fastställa högsta möjliga gemensamma internationella normer för att reglera laglig handel med konventionella vapen och gälla alla FN:s medlemsstater och således kunna vara universellt.

(5)

För att främja en allomfattande och relevant process för vapenhandelsfördraget antog rådet den 19 januari 2009 beslut 2009/42/Gusp om stöd till EU:s verksamhet för att bland tredjeländer främja processen mot ett vapenhandelsfördrag inom ramen för den europeiska säkerhetsstrategin (1) och den 14 juni 2010 beslut 2010/336/Gusp om EU-verksamhet till stöd för vapenhandelsfördraget, inom ramen för den europeiska säkerhetsstrategin (2), bestående av en rad regionala seminarier runt om i världen. Syftet med dessa arrangemang för utåtriktad verksamhet var att stödja den förberedande process som ska leda fram till 2012 års FN-konferens om vapenhandelsfördraget genom att bredda diskussionerna och lämna konkreta rekommendationer samt stödja FN:s medlemsstater med att utveckla och förbättra sin expertis när det gäller att genomföra effektiva kontroller av vapenöverföringar så snart fördraget har trätt i kraft.

(6)

FN:s konferens om vapenhandelsfördraget sammankallades vid FN:s högkvarter i New York den 2–27 juli 2012 för att utarbeta ett rättsligt bindande instrument med högsta möjliga gemensamma internationella normer för överföring av konventionella vapen. Konferensen kunde inte enas om ett slutdokument inom den fastställda tidsramen. Betydande framsteg gjordes dock under förhandlingarna, vilket återspeglas i det utkast till fördragstext som konferensens ordförande lade fram den 26 juli 2012.

(7)

Den 7 november 2012 antog FN:s generalförsamlings första utskott utkastet till en resolution med titeln Vapenhandelsfördraget, där det beslutades att den avslutande FN-konferensen om vapenhandelsfördraget ska sammankallas den 18–28 mars 2013 i New York och hållas enligt den arbetsordning som antogs för konferensen i juli 2012 för att slutföra arbetet med vapenhandelsfördraget på grundval av det utkast till fördragstext som lades fram av ordföranden för den tidigare FN-konferensen den 26 juli 2012.

(8)

Med beaktande av resultatet från FN-konferensen i juli 2012, de åtgärder som fastställts i beslut 2009/42/Gusp och beslut 2010/336/Gusp och behovet av att bidra till ett framgångsrikt slutförande av förhandlingarna bör unionen fortsätta att stödja processen för vapenhandelsfördraget för att se till att den utan dröjsmål leder till antagandet av ett effektivt och genomförbart rättsligt bindande fördrag. Unionens fortsatta stöd till processen för vapenhandelsfördraget bör bidra till att framgångsrikt slutföra förhandlingarna vid FN-konferensen den 18–28 mars 2013 och främja de insatser som görs för genomförandet i de tredjeländer som måste följa ett framtida vapenhandelsfördrag.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

1.   För att stödja vapenhandelsfördraget ska unionen vidta åtgärder med följande mål:

Att stödja ett framgångsrikt slutförande av FN-förhandlingarna om ett vapenhandelsfördrag.

Att stödja FN:s medlemsstater med att utveckla och förbättra sin nationella och regionala expertis när det gäller att genomföra effektiva kontroller av vapenöverföringar, i syfte att säkerställa att det framtida fördraget kommer att bli så effektivt som möjligt när det träder i kraft.

2.   För att uppnå de mål som avses i punkt 1 ska unionen genomföra följande projektverksamhet:

anordnande av två seminarier för regeringsexperter i syfte att underlätta förhandlingarnas slutförande och vapenhandelsfördragets framtida genomförande.

En detaljerad beskrivning av den projektverksamhet som avses i denna punkt återfinns i bilagan.

Artikel 2

1.   Unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik (nedan kallad den höga representanten) ska ansvara för genomförandet av detta beslut.

2.   Det tekniska genomförandet av den projektverksamhet som avses i artikel 1.2 ska anförtros åt EU-konsortiet för icke-spridning (nedan kallat konsortiet).

3.   Konsortiet ska utföra sina uppgifter under den höga representantens ansvar. Den höga representanten ska i detta syfte ingå nödvändiga överenskommelser med konsortiet.

Artikel 3

1.   Det finansiella referensbeloppet för genomförandet av den projektverksamhet som avses i artikel 1.2 ska uppgå till 160 800 EUR.

2.   De utgifter som ska finansieras med det belopp som fastställs i punkt 1 ska förvaltas i enlighet med de förfaranden och regler som är tillämpliga på unionens budget.

3.   Kommissionen ska övervaka att de utgifter som avses i punkt 1 förvaltas på rätt sätt. Den ska i detta syfte ingå en finansieringsöverenskommelse med konsortiet. I överenskommelsen ska det fastställas att konsortiet ska se till att unionens bidrag synliggörs i proportion till dess storlek.

4.   Kommissionen ska eftersträva ett ingående av den finansieringsöverenskommelse som avses i punkt 3 så snart som möjligt efter det att detta beslut har trätt i kraft. Den ska underrätta rådet om eventuella svårigheter i samband med detta och om tidpunkten för ingåendet av finansieringsöverenskommelsen.

Artikel 4

1.   Den höga representanten ska rapportera till rådet om genomförandet av detta beslut på grundval av regelbundna rapporter efter anordnandet av varje seminarium. Dessa rapporter ska utarbetas av konsortiet och ligga till grund för rådets utvärdering.

2.   Kommissionen ska lämna information om de finansiella aspekterna av genomförandet av den projektverksamhet som avses i artikel 1.2.

Artikel 5

Detta beslut träder i kraft samma dag som det antas.

Detta beslut ska upphöra att gälla 24 månader efter det att den finansieringsöverenskommelse som avses i artikel 3.3 har ingåtts eller sex månader efter ikraftträdandet om inte någon finansieringsöverenskommelse har ingåtts inom denna period.

Utfärdat i Bryssel den 22 januari 2013.

På rådets vägnar

M. NOONAN

Ordförande


(1)  EUT L 17, 22.1.2009, s. 39.

(2)  EUT L 152, 18.6.2010, s. 14.


BILAGA

PROJEKTVERKSAMHET SOM AVSES I ARTIKEL 1.2

1.   Syfte

Det övergripande syftet med detta beslut är att bidra till ett framgångsrikt slutförande av FN-förhandlingarna om ett vapenhandelsfördrag och att stödja FN:s medlemsstater i deras förberedelser för ett fullständigt genomförande av vapenhandelsfördraget så snart det träder i kraft.

2.   Beskrivning av projektverksamheten

2.1   Mål

Projektet kommer att komplettera unionens insatser för att bidra till ett slutförande av förhandlingarna om ett vapenhandelsfördrag som kommer att fastställa högsta möjliga gemensamma internationella normer för att reglera laglig handel med konventionella vapen och därigenom leda till mer ansvar och större insyn inom vapenhandeln och därmed bidra till att stärka fred och säkerhet, regional stabilitet och hållbar social och ekonomisk utveckling. Projektverksamheten kommer i synnerhet att

bidra till ett kraftfullt och robust vapenhandelsfördrag på grundval av ordförandens utkast av den 26 juli 2012,

fortsätta unionens ansträngningar för att uppmuntra tredjeländer att stödja utarbetandet och genomförandet av ett rättsligt bindande vapenhandelsfördrag med internationella, gemensamma normer för den globala handeln med konventionella vapen,

främja unionens ansträngningar för att stärka vapenöverföringskontrollen i tredjeländer,

stödja tredjeländer i deras ansträngningar på nationell nivå inför ett fullständigt genomförande av vapenhandelsfördraget så snart det träder i kraft.

2.2   Resultat

Genomförandet av projektverksamheten kommer att leda till följande:

Ett forum för en grupp med nyckelaktörer på regeringsnivå som ska hjälpa FN:s medlemsstater att förbereda sig inför den FN-konferens om ett vapenhandelsfördrag som ska sammankallas i mars 2013 samt hjälpa staterna att förbereda sig för ett tidigt ikraftträdande och ett fullständigt genomförande av vapenhandelsfördraget. Detta forum kommer även att ta ställning till hur befintlig verksamhet i fråga om internationellt bistånd för bättre vapenexportkontroll kan samordnas och optimeras.

En offentlig rapport på 20 sidor. I rapporten kommer det att anges hur man kan bygga vidare på unionens befintliga biståndsverksamhet och internationell biståndsverksamhet i syfte att stödja tredjeländer i deras ansträngningar för att inrätta överföringskontrollsystem som uppfyller kraven enligt ett vapenhandelsfördrag.

2.3   Verksamhetsbeskrivning

För att man ska kunna uppnå de i punkt 2.1 angivna målen kommer projektet att innefatta tre verksamheter: två seminarier och en rapport.

2.3.1   Seminarier för regeringsrepresentanter

Inom ramen för projektet kommer det att anordnas två tvådagars seminarier med övernattning för 30–40 regeringsexperter. Tid och plats för de båda seminarierna ska bestämmas i samråd med den höga representanten och berörd rådsarbetsgrupp.

a)   Seminariernas struktur

De båda seminarierna kommer att ge tillfälle till diskussion om ett antal frågor, bl.a.

hur man framgångsrikt kan slutföra förhandlingarna om ett vapenhandelsfördrag vid FN-konferensen i mars 2013 på grundval av utkast till fördragstext av den 26 juli 2012,

hur man kan säkerställa tidigast möjliga ikraftträdande av vapenhandelsfördraget,

bästa praxis för nationellt, regionalt och internationellt bistånd för att bidra till ikraftträdandet och ett fullständigt genomförande av vapenhandelsfördraget,

rättsliga, tekniska, materiella och ekonomiska komponenter som behövs för utveckling av de nationella system som krävs för att uppfylla skyldigheterna enligt vapenhandelsfördraget.

Ett kort ”reflektionsdokument” som tar upp de nyckelfrågor som ska diskuteras kommer att utarbetas före varje seminarium. En sammanfattning av seminariet kommer att utarbetas och översändas till den höga representanten och relevanta rådsarbetsgrupper kort efter det att seminariet avslutats.

En detaljerad och slutlig dagordning för seminarierna kommer att bestämmas i samråd med den höga representanten och berörd rådsarbetsgrupp.

b)   Deltagare i seminarierna

Bland seminariedeltagarna kommer det att finnas upp till 40 regeringsföreträdare från utvalda FN-medlemsstater som deltar i förhandlingarna om vapenhandelsfördraget. En detaljerad och slutlig deltagarförteckning för vart och ett av de båda seminarierna ska bestämmas i samråd med den höga representanten och berörd rådsarbetsgrupp.

2.3.2   Rapport om unionsbistånd och internationellt bistånd till tredjeländer för genomförandet av vapenhandelsfördraget

Efter slutförandet av de båda workshopparna kommer det att publiceras en 20-sidig rapport där det redogörs för hur man, för att hjälpa FN:s medlemsstater att uppfylla kraven enligt ett vapenhandelsfördrag, kan utveckla och utvidga unionens befintliga biståndsverksamhet och internationell biståndsverksamhet som syftar till bättre överföringskontroll. Ett av rapportens huvudsyften kommer att vara att rekommendera åtgärder till stöd för ett tidigt ikraftträdande av vapenhandelsfördraget.

Tanken är att rapporten ska vara till nytta vid överläggningar om framtida bistånd till stöd för genomförandet av vapenhandelsfördraget. Det är tänkt att rapporten ska vara ett offentligt resultat av detta beslut, och den kommer att synliggöra unionens bidrag till ett kraftfullt och robust vapenhandelsfördrag.

3.   Varaktighet

Projektaktivitetens genomförandeperiod ska vara 12 månader efter ingåendet av den finansieringsöverenskommelse som avses i artikel 3.3.

4.   Mottagare

Mottagarna av denna projektaktivitet kommer att vara FN:s medlemsstater, med särskild tonvikt på statliga myndigheter med ansvar för nationell politik i fråga om vapenhandelsfördraget och dess framtida genomförande. Val av specifika stater som mottagare kommer att göras i samråd med den höga representanten och berörd rådsarbetsgrupp.

5.   Genomförandeorgan

Det tekniska genomförandet av detta beslut kommer att anförtros konsortiet. Konsortiet kommer att utföra sina uppgifter under den höga representantens ansvar. Konsortiet kommer att se till att unionens bidrag synliggörs i proportion till dess storlek.


Top