EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009R0019

Kommissionens förordning (EG) nr 19/2009 av den 13 januari 2009 om tillämpning av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 453/2008 om kvartalsstatistik över lediga platser i gemenskapen när det gäller definitionen av en ledig plats, referensdatumen för uppgiftsinsamling, specifikationer för uppgiftsöverföring och genomförbarhetsstudier (Text av betydelse för EES)

EUT L 9, 14.1.2009, p. 3–6 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/19/oj

14.1.2009   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 9/3


KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 19/2009

av den 13 januari 2009

om tillämpning av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 453/2008 om kvartalsstatistik över lediga platser i gemenskapen när det gäller definitionen av en ledig plats, referensdatumen för uppgiftsinsamling, specifikationer för uppgiftsöverföring och genomförbarhetsstudier

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 453/2008 av den 23 april 2008 om kvartalsstatistik över lediga platser i gemenskapen (1), särskilt artiklarna 2.1 andra stycket, 3.1, 5.1 och 7.1, och

av följande skäl:

(1)

Genom förordning (EG) nr 453/2008 infördes gemensamma bestämmelser för systematisk framställning av kvartalsstatistik över lediga platser i gemenskapen.

(2)

Det krävs tillämpningsåtgärder i fråga om definitionen av de uppgifter som ska överföras och de referensdatum för vilka uppgifterna ska samlas in.

(3)

Det är även nödvändigt att fastställa formatet, tidsfristerna för överföring av de begärda uppgifterna och datumet för det första referenskvartal för vilket uppgifter ska överföras.

(4)

I enlighet med artikel 7 i förordning (EG) nr 453/2008 är det nödvändigt att fastställa lämpliga ramar för en rad genomförbarhetsstudier som ska utföras av de medlemsstater som har svårt att tillhandahålla uppgifter för små enheter och för vissa näringsgrenar.

(5)

Europeiska centralbanken har hörts.

(6)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från kommittén för det statistiska programmet.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Definitioner rörande ledig plats

Vid tillämpning av artikel 2.1 i förordning (EG) nr 453/2008

a)

omfattar aktivt försöka hitta en lämplig sökande att

i)

anmäla den lediga platsen till den offentliga arbetsförmedlingen,

ii)

kontakta en privat arbetsförmedling/ett rekryteringsföretag,

iii)

utannonsera den lediga platsen i medierna (t.ex. Internet, tidningar och tidskrifter),

iv)

utannonsera den lediga platsen på en offentlig anslagstavla,

v)

direkt kontakta, intervjua eller välja ut möjliga sökande/potentiella nya medarbetare,

vi)

vända sig till anställda och/eller personliga kontakter,

vii)

använda sig av praktikanttjänstgöring,

b)

avses med en viss tidsperiod den längsta tid som platsen är ledig och ska tillsättas. Den tidsperioden ska vara obegränsad; alla lediga platser för vilka aktiva försök pågår på referensdatumet ska rapporteras.

Artikel 2

Referensdatum

Medlemsstaterna ska tillhandahålla uppgifter om antalet lediga platser och antalet tillsatta tjänster enligt definitionerna i artikel 2.1 och 2.2 i förordning (EG) nr 453/2008 som kan anses vara representativa för referenskvartalet. De metoder som rekommenderas för detta syfte är fortlöpande uppgiftsinsamling eller beräkning av ett representativt genomsnitt av uppgifter som samlats in för särskilda referensdatum.

Artikel 3

Uppgiftsöverföring

1.   Inom 70 dagar efter referenskvartalets slut ska medlemsstaterna överföra uppgifterna uppdelade i enlighet med artikel 1.2 i förordning (EG) nr 453/2008, tillsammans med motsvarande metadata.

De medlemsstater där antalet arbetstagare utgör mer än 3 % av det totala antalet arbetstagare i Europeiska gemenskapen ska överföra det aggregerade antalet lediga platser och tillsatta tjänster samt motsvarade metadata inom 45 dagar efter referenskvartalets slut.

Varje medlemsstats andel av det totala antalet arbetstagare i gemenskapen ska beräknas vart femte år på grundval av genomsnittet från de fyra kvartalen under det föregående kalenderåret. Om nya medlemsstater ansluter sig ska särskilda beräkningar göras. Den första beräkningen ska avse det kalenderår som föregick året för antagande av denna förordning. Källan för uppgifterna om arbetstagare ska vara Europeiska unionens arbetskraftsundersökning, som föreskrivs i rådets förordning (EG) nr 577/98 (2). Uppgifterna ska avse de verksamhetsenheter som omfattas av artikel 1 i förordning (EG) nr 453/2008.

Eventuella ändringar av tidsfristen för överföring för länder som för första gången passerar tröskelvärdet på 3 % ska tillämpas från och med det första referenskvartalet av året efter beräkningen.

2.   Motsvarande metadata ska särskilt omfatta uppgifter om metodologiska eller tekniska händelser under kvartalet som är nödvändiga för att man ska kunna tolka resultaten samt uppgifter om dataceller som inte bedöms vara tillräckligt tillförlitliga eller som inte får offentliggöras.

3.   Medlemsstaterna ska sända kvartalsuppgifterna och motsvarande metadata till kommissionen (Eurostat) i elektronisk form. Överföringen ska ske i enlighet med de tillämpliga utbytesstandarder som godkänts av kommittén för det statistiska programmet. Kommissionen (Eurostat) ska tillhandahålla detaljerad dokumentation om godkända standarder och ge riktlinjer för hur de ska tillämpas.

4.   Den första uppgiftsöverföringen ska avse det första kvartalet av året efter denna förordnings ikraftträdande.

Dataserierna ska överföras i följande former:

a)

Ojusterade.

b)

Säsongsjusterade i enlighet med kommissionens förordning om tillämpning av förordning (EG) nr 453/2008 när det gäller förfaranden för säsongsjustering och kvalitetsrapporter.

c)

På frivillig basis, i form av trendcykelserier.

Artikel 4

Genomförbarhetsstudier

Ramarna för de genomförbarhetsstudier som föreskrivs i artikel 7 i förordning (EG) nr 453/2008 fastställs i bilagan.

Artikel 5

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 13 januari 2009.

På kommissionens vägnar

Joaquín ALMUNIA

Ledamot av kommissionen


(1)  EUT L 145, 4.6.2008, s. 234.

(2)  EGT L 77, 14.3.1998, s. 3.


BILAGA

Genomförbarhetsstudier för bedömning av hur kvartalsstatistik över lediga platser kan erhållas för avdelningarna O, P, Q, R och/eller S i Nace rev. 2

Den genomförbarhetsstudie som en medlemsstat utför ska särskilt omfatta följande:

1.

Var och en av dessa näringsgrenars bidrag till den nationella ekonomin, uttryckt i antal företag och andel av sysselsättningen eller annat lämpligt mått.

2.

En beskrivning av likheter och skillnader i strukturer och utveckling i fråga om lediga platser för dessa näringsgrenar, jämfört med strukturer och utveckling i fråga om lediga platser inom avdelningarna B–N i Nace rev. 2.

Alternativ

De olika alternativen för att ta reda på antalet lediga platser och antalet tillsatta tjänster i avdelningarna O, P, Q, R och/eller S i Nace rev. 2 ska utvärderas. Följande möjliga statistikkällor bör beaktas:

a)

Befintliga uppgiftsinsamlingar.

b)

Administrativa källor.

c)

Statistiska skattningsförfaranden.

d)

Nya uppgiftsinsamlingar.

För varje alternativ som övervägs ska utvärderingen omfatta närmare information om de tekniska och rättsliga aspekterna, bl.a. tidsplanen för genomförandet, resultatens förväntade statistiska kvalitet, förväntade start- och driftskostnader för uppgiftsinsamlingen uttryckta i euro och personal (heltidsekvivalenter), kostnaden per enhet i undersökningen, skattningar av eventuell extra arbetsbörda för företagen, eventuella risker eller osäkerhetsfaktorer samt särskilda för- eller nackdelar. Kostnaden och kvaliteten ska jämföras med dem för den befintliga uppgiftsinsamlingen för avdelningarna B–N.

Rekommendation

Utifrån den utvärdering som gjorts av de olika alternativen ska en rekommendation lämnas angående det lämpligaste tillvägagångssättet.

Genomförande

Det ska ges närmare upplysningar om den föreslagna planen för genomförande, med angivande av start- och slutdatum för de enskilda etapperna.

Medlemsstater som utför genomförbarhetsstudier

Följande medlemsstater ska utföra genomförbarhetsstudier för att bedöma hur de kvartalsuppgifter om lediga platser som definieras i artikel 2 i förordning (EG) nr 453/2008 kan erhållas för avdelningarna O, P, Q, R och/eller S i Nace rev. 2:

Danmark

Tyskland

Spanien

Frankrike

Italien

Malta

Österrike

Genomförbarhetsstudier för bedömning av hur kvartalsstatistik över lediga platser kan erhållas för verksamhetsenheter med mindre än tio anställda

Den genomförbarhetsstudie som en medlemsstat utför ska särskilt omfatta följande:

1.

Varje företagsstorleksklass bidrag till den nationella ekonomin, uttryckt i antal företag och andel av sysselsättningen eller annat lämpligt mått.

2.

En beskrivning av likheter och skillnader i strukturer och utveckling i fråga om lediga platser för denna företagsstorleksklass, jämfört med strukturer och utveckling i fråga om lediga platser för företag som har minst tio anställda.

Alternativ

De olika alternativen för att ta reda på antalet lediga platser och antalet tillsatta tjänster för företag med mindre än tio anställda ska utvärderas. Följande möjliga statistikkällor bör beaktas:

a)

Befintliga uppgiftsinsamlingar.

b)

Administrativa källor.

c)

Statistiska skattningsförfaranden.

d)

Nya uppgiftsinsamlingar.

För varje alternativ som övervägs, ska utvärderingen omfatta närmare information om de tekniska och rättsliga aspekterna, bl.a. tidsplanen för genomförandet, resultatens förväntade statistiska kvalitet, förväntade start- och driftskostnader för uppgiftsinsamlingen uttryckta i euro och personal (heltidsekvivalenter), kostnaden per enhet i undersökningen, skattningar av eventuell extra arbetsbörda för företagen, eventuella risker eller osäkerhetsfaktorer samt särskilda för- eller nackdelar. Kostnaden och kvaliteten ska jämföras med dem för den befintliga uppgiftsinsamlingen för företag med minst tio anställda.

Rekommendation

Utifrån den utvärdering som gjorts av de olika alternativen ska en rekommendation lämnas angående det lämpligaste tillvägagångssättet.

Genomförande

Det ska ges närmare upplysningar om den föreslagna planen för genomförande, med angivande av start- och slutdatum för de enskilda etapperna.

Medlemsstater som utför genomförbarhetsstudier

Följande medlemsstater ska utföra genomförbarhetsstudier för att bedöma hur de kvartalsuppgifter om lediga platser som definieras i artikel 2 i förordning (EG) nr 453/2008 kan erhållas för verksamhetsenheter med mindre än tio anställda:

Danmark

Frankrike

Italien

Malta


Top