Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32008R0294

    Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 294/2008 av den 11 mars 2008 om inrättande av Europeiska institutet för innovation och teknik

    EUT L 97, 9.4.2008, p. 1–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 27/05/2021; upphävd genom 32021R0819

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2008/294/oj

    9.4.2008   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 97/1


    EUROPAPARLAMENTETS OCH RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 294/2008

    av den 11 mars 2008

    om inrättande av Europeiska institutet för innovation och teknik

    EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, särskilt artikel 157.3,

    med beaktande av kommissionens förslag,

    med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande (1),

    med beaktande av Regionkommitténs yttrande (2),

    i enlighet med förfarandet i artikel 251 i fördraget (3), och

    av följande skäl:

    (1)

    I tillväxt- och sysselsättningsagendan från Lissabon framhålls behovet av att skapa goda förutsättningar för investeringar i kunskap och innovation i syfte att stärka konkurrenskraften och öka tillväxten och sysselsättningen i Europeiska unionen.

    (2)

    Det är främst medlemsstaterna som ansvarar för att upprätthålla en stark europeisk industri-, konkurrens- och innovationsbas. Den utmaning som Europeiska unionen står inför när det gäller innovation är dock av sådan art och omfattning att det även krävs insatser på gemenskapsnivå.

    (3)

    Gemenskapen bör tillhandahålla stöd för att främja innovation, särskilt genom sjunde ramprogrammet för forskning och teknisk utveckling samt demonstration, ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation, programmet för livslångt lärande och strukturfonderna.

    (4)

    Det behövs ett nytt initiativ på gemenskapsnivå, ”Europeiska institutet för innovation och teknik” (nedan kallat EIT), som kompletterar nuvarande politiska riktlinjer och initiativ på gemenskapsnivå och nationell nivå genom att främja integration av kunskapstriangelns tre sidor – högre utbildning, forskning och innovation – inom hela Europeiska unionen.

    (5)

    Vid Europeiska rådets möte den 15–16 juni 2006 uppmanades kommissionen att utarbeta ett formellt förslag för inrättande av EIT, som skulle läggas fram under hösten 2006.

    (6)

    EIT bör i första hand syfta till att bidra till att utveckla gemenskapens och medlemsstaternas innovationsförmåga genom ett engagemang i högre utbildning, forskning och innovation av högsta standard. EIT bör därvid underlätta och främja bildande av nätverk och samarbete och skapa synergier mellan innovationsgrupper i Europa.

    (7)

    EIT:s verksamhet bör avse strategiska långsiktiga utmaningar som EU står inför när det gäller innovation, särskilt på ämnesövergripande och/eller tvärvetenskapliga områden, inbegripet de som redan identifierats på europeisk nivå. EIT bör i det sammanhanget främja en återkommande dialog med det civila samhället.

    (8)

    EIT bör prioritera överföring av sin högre utbildnings-, forsknings- och innovationsverksamhet till näringslivet och deras kommersiella tillämpningar samt stöd till skapandet av nya företag, avknoppningsföretag och små och medelstora företag.

    (9)

    EIT bör främst verka genom kvalitetsdrivna autonoma partnerskap mellan högre utbildningsanstalter, forskningsorganisationer, företag och andra intressenter i form av hållbara och långsiktiga självförsörjande strategiska nät i innovationsprocessen. Dessa partnerskap bör väljas ut av EIT:s styrelse på grundval av ett kvalitetsbaserat urvalsförfarande som präglas av insyn och utses till kunskaps- och innovationsgrupper (nedan kallade KI-grupper) på dessa områden. Styrelsen bör också styra institutets verksamhet och utvärdera KI-gruppernas verksamhet. Styrelsens sammansättning bör vara sådan att en lämplig balans skapas mellan erfarenheter från näringsliv och högre utbildning och/eller forskning, samt från innovationssektorn.

    (10)

    För att bidra till den europeiska ekonomins konkurrenskraft och innovationsförmåga och stärka dess internationella attraktionskraft bör EIT och KI-grupperna kunna locka till sig partnerorganisationer, forskare och studerande från hela världen, bland annat genom att främja deras rörlighet, och samarbeta med organisationer i tredjeländer.

    (11)

    Förbindelserna mellan EIT och KI-grupperna bör regleras genom avtal som innehåller bestämmelser om KI-gruppernas rättigheter och skyldigheter, säkerställer adekvat samordning och beskriver hur KI-gruppernas verksamhet och resultat ska övervakas och utvärderas.

    (12)

    Det finns ett behov av att stödja den högre utbildning som är en integrerande del av en heltäckande innovationsstrategi som ofta lyser med sin frånvaro. Avtalet mellan EIT och KI-grupperna bör innehålla en bestämmelse om att de utbildningsbevis som utfärdas av KI-grupperna bör utfärdas av de deltagande högre utbildningsanstalterna som också bör uppmuntras att också beteckna dem som EIT-utbildningsbevis. EIT bör genom sin verksamhet och sitt arbete bidra till att främja rörligheten inom de europeiska områdena för forskning och högre utbildning samt främja överförbarheten för stipendier som tilldelats forskare och studenter inom ramen för KI-grupper. Alla dessa verksamheter bör bedrivas utan att det påverkar tillämpningen av Europaparlamentets och rådets direktiv 2005/36/EG av den 7 september 2005 om erkännande av yrkeskvalifikationer (4).

    (13)

    EIT bör utarbeta klara och tydliga riktlinjer för förvaltning av immateriella rättigheter, som bör främja användning av immateriella rättigheter under lämpliga förhållanden. I dessa riktlinjer bör det anges att det bör tas vederbörlig hänsyn till bidragen från KI-gruppernas partnerorganisationer oavsett bidragens storlek. När det gäller insatser som finansieras av gemenskapens ramprogram för forskning och teknisk utveckling tillämpas de regler som gäller för dessa program.

    (14)

    Lämpliga bestämmelser bör införas som garanterar EIT:s ansvar samt öppenhet och insyn. En lämplig arbetsordning bör införas i EIT:s stadgar.

    (15)

    EIT bör vara en juridisk person, och för att kunna garantera dess självständighet och oberoende bör det förvalta sin egen budget, där inkomsterna bör inkludera ett bidrag från gemenskapen.

    (16)

    EIT bör sträva efter att erhålla större finansiella bidrag från den privata sektorn och genom intäkter från institutets egen verksamhet. Därför förväntas näringslivet, finanssektorn och tjänstesektorn lämna betydande bidrag till EIT:s, och särskilt KI-gruppernas, budget. KI-grupperna bör sikta på att maximera andelen finansiella bidrag från den privata sektorn. KI-grupperna och deras partnerorganisationer bör offentliggöra att deras verksamhet bedrivs inom ramen för EIT och att de mottar ett finansiellt bidrag ur Europeiska unionens allmänna budget.

    (17)

    Gemenskapens bidrag till EIT bör finansiera de kostnader som uppstår i samband med inrättandet av EIT och KI-grupperna samt deras administrativa och samordnande verksamhet. För att undvika dubbelfinansiering bör denna verksamhet inte samtidigt berättiga till bidrag från andra gemenskapsprogram, som ramprogrammet för forskning och teknisk utveckling samt demonstration, ramprogrammet för konkurrenskraft och innovation, det integrerade programmet för livslångt lärande eller från strukturfonderna. Vidare bör ansökningar från KI-grupper eller partnerorganisationer som ansöker om gemenskapsstöd direkt från dessa program eller fonder handläggas utan ha företräde framför andra ansökningar.

    (18)

    Gemenskapens budgetförfarande bör tillämpas i fråga om gemenskapsbidraget och eventuella andra bidrag som ges via Europeiska gemenskapens allmänna budget. Revisionen av räkenskaperna bör göras av revisionsrätten i enlighet med rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 av den 25 juni 2002 med budgetförordning för Europeiska gemenskapernas allmänna budget (5).

    (19)

    Genom denna förordning fastställs en finansieringsram för perioden 2008–2013 som ska vara den särskilda referensen för budgetmyndigheten enligt punkt 37 i det interinstitutionella avtalet av den 17 maj 2006 mellan Europaparlamentet, rådet och kommissionen om budgetdisciplin och sund ekonomisk förvaltning (6).

    (20)

    EIT är ett organ som inrättas av gemenskaperna i den mening som avses i artikel 185.1 i förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002, och dess finansiella bestämmelser bör antas i enlighet med detta. Kommissionens förordning (EG, Euratom) nr 2343/2002 av den 19 november 2002 med rambudgetförordning för de gemenskapsorgan som avses i artikel 185 i rådets förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002 (7), bör följaktligen tillämpas på EIT.

    (21)

    EIT bör varje år utarbeta en rapport för att redovisa den verksamhet som bedrivits under det föregående kalenderåret och ett rullande treårigt arbetsprogram för att redovisa vilka initiativ som planeras och ge EIT möjlighet att agera vid intern och extern utveckling inom vetenskap, teknologi, högre utbildning, innovation och andra relevanta områden. Dessa dokument bör för kännedom överlämnas till Europaparlamentet, rådet, kommissionen, revisionsrätten, Ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén. Europaparlamentet, rådet och kommissionen bör få möjlighet att yttra sig om förslaget till EIT:s första rullande treåriga arbetsprogram.

    (22)

    EIT:s strategiska, långsiktiga prioriteringsområden och finansiella behov under en sjuårsperiod bör fastställas i ett strategiskt innovationsprogram (nedan kallat SIP). Med tanke på SIP:s betydelse för gemenskapens innovationspolitik och den åtföljande politiska betydelsen av dess socioekonomiska inverkan på gemenskapen bör SIP antas av Europaparlamentet och rådet på grundval av ett kommissionsförslag som utarbetats med utgångspunkt i ett utkast från EIT.

    (23)

    Det är lämpligt att kommissionen låter utföra en oberoende extern utvärdering av EIT:s funktionssätt, särskilt som ett led i förberedelserna för SIP. Kommissionen bör i lämpliga fall föreslå ändringar av denna förordning.

    (24)

    Det är lämpligt att införa EIT undan för undan, i etapper, med tanke på dess långsiktiga utveckling. En inledande fas med ett begränsat antal kunskaps- och innovationsgrupper behövs för att göra en korrekt utvärdering av hur EIT och KI-grupperna fungerar och om nödvändigt införa förbättringar. Inom 18 månader efter det att styrelsen har utsetts bör den utse två till tre KI-grupper inom områden som hjälper Europeiska unionen att möta dagens och morgondagens utmaningar och som skulle kunna omfatta områden som klimatförändringar, förnybara energikällor och nästa generation av informations- och kommunikationsteknik. Det bör vara möjligt att välja och utse ytterligare KI-grupper efter det att den första SIP har antagits, varvid även detaljerade regler för EIT:s funktionssätt bör ingå för att ta hänsyn till det långsiktiga perspektivet.

    (25)

    Eftersom målet för den föreslagna åtgärden, nämligen att inrätta EIT, inte i tillräcklig utsträckning kan uppnås av medlemsstaterna och det därför på grund av åtgärdens omfattning och transnationella karaktär bättre kan uppnås på gemenskapsnivå, kan gemenskapen vidta åtgärder i enlighet med subsidiaritetsprincipen i artikel 5 i fördraget. I enlighet med proportionalitetsprincipen i samma artikel går denna förordning inte utöver vad som är nödvändigt för att uppnå detta mål.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Syfte

    Härigenom inrättas Europeiska institutet för teknik och innovation (nedan kallat EIT).

    Artikel 2

    Definitioner

    I denna förordning gäller följande definitioner:

    1.

    innovation: den process, inbegripet dess resultat, genom vilken nya idéer tillgodoser samhällelig eller ekonomisk efterfrågan och ger upphov till nya varor, tjänster eller företags- och organisationsmodeller som framgångsrikt introduceras på en befintlig marknad eller som kan skapa nya marknader.

    2.

    kunskaps- och innovationsgrupp (KI-grupp): ett autonomt partnerskap mellan högre utbildningsanstalter, forskningsorganisationer, företag och andra intressenter i innovationsprocessen i form av ett strategiskt nät som bygger på gemensam innovationsplanering på medellång till lång sikt för att framgångsrikt anta EIT:s utmaningar, oberoende av partnerskapets exakta rättsliga form.

    3.

    deltagande stat: antingen en EU-medlemsstat eller ett annat land som har ett avtal med gemenskapen om EIT.

    4.

    tredjeland: varje stat som inte är en deltagande stat.

    5.

    partnerorganisation: en organisation som ingår i en KI-grupp, särskilt högre utbildningsanstalter, forskningsorganisationer, offentliga eller privata företag, finansinstitut, regionala och lokala myndigheter samt stiftelser.

    6.

    forskningsorganisation: ett offentligt eller privat organ som har forskning eller teknisk utveckling som ett av sina främsta syften.

    7.

    högre utbildningsanstalt: en högskola eller en institution för högre utbildning som i enlighet med nationell lagstiftning eller praxis utfärdar utbildningsbevis på magisternivå och doktorandnivå, oavsett deras beteckning på nationell nivå.

    8.

    utbildningsbevis: kvalifikationer som ger en master- eller doktorsgrad utfärdad av deltagande högre utbildningsanstalter inom ramen för verksamhet inom högre utbildning som genomförs inom en KI-grupp.

    9.

    strategiskt innovationsprogram (SIP): ett policydokument där EIT:s prioriteringsområden för framtida initiativ redovisas, inklusive en översikt över planerad högre utbildnings-, forsknings- och innovationsverksamhet under en sjuårsperiod.

    Artikel 3

    Mål

    EIT:s mål är att bidra till en hållbar europeisk ekonomisk tillväxt och konkurrenskraft genom att öka medlemsstaternas och gemenskapens innovationsförmåga. Institutet ska göra detta genom att främja och bedriva integrerad högre utbildnings-, forsknings- och innovationsverksamhet av högsta standard.

    Artikel 4

    EIT:s organ

    1.   EIT ska ha följande organ:

    a)

    En styrelse bestående av framstående medlemmar med dokumenterad erfarenhet inom högre utbildning, forskning, innovation och näringsliv. Den ska ansvara för styrning av institutets verksamhet, för att välja, utse och utvärdera KI-grupperna samt för övriga strategiska beslut.

    b)

    Ett verkställande utskott, som ska övervaka EIT:s löpande verksamhet och, när så krävs, fatta beslut mellan styrelsens möten.

    c)

    En direktör, som inför styrelsen ska ansvara för EIT:s administrativa och ekonomiska förvaltning och vara dess rättsliga företrädare.

    d)

    En funktion for internrevision, som ska ge råd till styrelsen och direktören i frågor som rör den ekonomiska och administrativa förvaltningen och kontrollstrukturerna inom EIT, de ekonomiska banden med KI-grupperna eller i andra frågor när styrelsen begär det.

    2.   Kommissionen får utnämna observatörer som deltar i de möten som hålls i styrelsen.

    3.   De närmare bestämmelserna för EIT:s organ fastställs i EIT:s stadgar i bilagan till denna förordning.

    Artikel 5

    Uppgifter

    1.   För att uppnå sitt mål ska EIT utföra följande:

    a)

    Identifiera sina prioriteringsområden.

    b)

    Skapa ökad medvetenhet bland potentiella partnerorganisationer och främja deras medverkan i sin verksamhet.

    c)

    Välja ut och utse kunskaps- och innovationsgrupper på de prioriterade områdena i enlighet med artikel 7 och genom avtal fastställa deras rättigheter och skyldigheter, stödja grupperna på lämpligt sätt, vidta lämpliga åtgärder för kvalitetskontroll, löpande övervaka och regelbundet utvärdera deras verksamhet samt säkerställa lämplig samordning mellan dem.

    d)

    Anskaffa medel från offentliga och privata källor och använda sina resurser i enlighet med denna förordning. EIT ska särskilt eftersträva att en betydande och ökande andel av budgeten hämtas från privata källor och från intäkter som genereras av dess egen verksamhet.

    e)

    Främja erkännande i medlemsstaterna av utbildningsbevis som utfärdats av högre utbildningsanstalter som är partnerorganisationer och som får betecknas som EIT-utbildningsbevis.

    f)

    Arbeta för att sprida god praxis för integrering av kunskapstriangeln i syfte att utveckla en gemensam innovations- och kunskapsöverföringskultur.

    g)

    Sträva efter att bli ett organ i världsklass för högsta kvalitet inom högre utbildning, forskning och innovation.

    h)

    Sörja för komplementaritet och synergi mellan EIT-verksamheten och andra gemenskapsprogram.

    2.   EIT ska ha befogenhet att inrätta en stiftelse (nedan kallad EIT-stiftelsen) med det särskilda målet att främja och stödja EIT:s verksamhet.

    Artikel 6

    KI-grupper

    1.   KI-grupperna ska ha följande särskilda uppgifter:

    a)

    Innovationsverksamhet och investeringar med ett europeiskt mervärde som helt integrerar den högre utbildnings- och forskningsdimensionen så att en kritisk massa uppnås och som främjar spridning och utnyttjande av resultaten.

    b)

    Spetsforskning och innovationsdriven forskning på områden av särskilt ekonomiskt intresse och samhällsintresse som utnyttjar resultaten av europeisk och nationell forskningsverksamhet och har en potential att stärka Europas konkurrenskraft på internationell nivå.

    c)

    Utbildning på magisternivå och doktorandnivå inom ämnesområden som kan motsvara Europas framtida samhällsekonomiska behov och som främjar utvecklingen av kvalitet i fråga om innovation, stärker kompetensen i fråga om personalförvaltning och företagsledning samt ökar rörligheten för forskare och studerande.

    d)

    Spridning av bästa praxis inom innovationssektorn med fokus på utveckling av samarbete mellan högre utbildning, forskning och näringsliv inklusive tjänste- och finanssektorn.

    2.   KI-grupperna ska ha en väsentlig generell frihet att utforma sin interna organisation och sammansättning, liksom i fråga om sin exakta dagordning och sina arbetsmetoder. KI-grupperna ska särskilt sträva efter att stå öppna för nya medlemmar så snart som dessa tillför partnerskapet ett mervärde.

    3.   Förhållandet mellan EIT och varje KI-grupp ska regleras genom avtal.

    Artikel 7

    Urval av KI-grupper

    1.   Ett partnerskap ska väljas ut och utses av EIT till KI-grupp genom ett konkurrensutsatt förfarande under insyn och öppenhet. Detaljerade kriterier för urval av KI-grupper grundade på principerna om kvalitet och relevans för innovation ska antas och offentliggöras av EIT och externa och oberoende experter ska anlitas vid urvalsförfarandet.

    2.   I enlighet med principerna i punkt 1 ska följande särskilt beaktas vid urvalet av KI-grupper:

    a)

    Nuvarande och potentiell innovationsförmåga inom partnerskapet och dess kvalitet i fråga om högre utbildning, forskning och innovation.

    b)

    Partnerskapets förmåga att uppnå målen för SIP.

    c)

    Partnerskapets förmåga att åstadkomma en hållbar och långsiktig självförsörjande finansiering, inklusive betydande och ökande bidrag från den privata sektorn, näringslivet och tjänstesektorn.

    d)

    Deltagande i partnerskapet av organisationer som arbetar inom kunskapstriangeln högre utbildning, forskning och innovation.

    e)

    Uppvisande av en plan för förvaltning av immateriella rättigheter som är anpassad till den berörda sektorn och som överensstämmer med EIT:s principer och riktlinjer för förvaltning av immateriella rättigheter, inbegripet det sätt på vilket hänsyn tagits till bidrag från olika partnerorganisationer.

    f)

    Åtgärder för stöd till medverkan av och samarbete med den privata sektorn, bland annat finanssektorn och i synnerhet små och medelstora företag, samt skapandet av nya företag, avknoppningsföretag samt små och medelstora företag inför den kommersiella användningen av resultaten från KI-gruppernas verksamhet.

    g)

    Beredskap för att interagera med andra organisationer och nätverk utanför KI-grupperna i syftet att dela med sig av bästa praxis och kvalitet.

    3.   Minimivillkoret för att bilda en KI-grupp är att minst tre partnerorganisationer deltar, vilka ska vara etablerade i minst två medlemsstater. Samtliga dessa partnerorganisationer måste vara oberoende av varandra i den mening som avses i artikel 6 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1906/2006 av den 18 december 2006 om regler för företags, forskningscentrums och universitets deltagande i sjunde ramprogrammet och för spridning av forskningsresultat (2007–2013) (8).

    4.   I en KI-grupp får, efter styrelsens godkännande, ingå partnerorganisationer från tredjeländer. Majoriteten av de partnerorganisationer som bildar en KI-grupp ska vara etablerade i medlemsstaterna. Minst en högre utbildningsanstalt och minst ett privat företag ska ingå i varje KI-grupp.

    Artikel 8

    Utbildningsbevis

    1.   Utbildningsbevis för högre utbildning enligt artikel 6.1 c ska i överensstämmelse med nationella bestämmelser och ackrediteringsförfaranden utfärdas av deltagande högre utbildningsanstalter. I avtalet mellan EIT och KI-grupperna ska det föreskrivas att dessa utbildningsbevis också får betecknas EIT-utbildningsbevis.

    2.   EIT ska uppmuntra deltagande högre utbildningsanstalter att

    a)

    utfärda gemensamma eller flerfaldiga utbildningsbevis, där KI-gruppens integrerade karaktär avspeglas; dessa får dock även utfärdas av en enstaka högre utbildningsanstalt,

    b)

    beakta följande:

    i)

    Gemenskapsåtgärder som vidtas i enlighet med artiklarna 149 och 150 i fördraget.

    ii)

    Åtgärder som vidtas med anknytning till Europeiska området för högre utbildning.

    Artikel 9

    EIT:s oberoende samt överensstämmelse med gemenskapsåtgärder eller nationella eller mellanstatliga åtgärder

    1.   EIT ska i sin verksamhet stå fritt gentemot nationella myndigheter och extern påverkan.

    2.   EIT:s verksamhet ska vara samstämmig med övriga insatser och instrument som ska genomföras på gemenskapsnivå, särskilt på områdena högre utbildning, forskning och innovation.

    3.   EIT ska också på lämpligt sätt beakta politiska riktlinjer och initiativ på regional, nationell och mellanstatlig nivå för att utnyttja bästa praxis, väletablerade koncept och befintliga resurser.

    Artikel 10

    Förvaltning av immateriella rättigheter

    1.   EIT ska utforma riktlinjer för förvaltningen av immateriella rättigheter, bland annat på grundval av förordning (EG) nr 1906/2006.

    2.   Partnerorganisationerna i varje KI-grupp ska på grundval av dessa riktlinjer inbördes ingå ett avtal om förvaltningen och användningen av immateriella rättigheter, i vilket det framför allt ska fastställas på vilket sätt hänsyn ska tas till bidrag från olika partnerorganisationer, däribland små och medelstora företag.

    Artikel 11

    Rättslig ställning

    1.   EIT ska vara ett gemenskapsorgan och vara en juridisk person. Det ska i varje medlemsstat ha den mest vittgående rättskapacitet som tillerkänns juridiska personer enligt den nationella lagstiftningen. EIT får bland annat förvärva eller avyttra fast och lös egendom och föra talan inför domstol och andra myndigheter.

    2.   EIT ska omfattas av protokollet om Europeiska gemenskapernas immunitet och privilegier.

    Artikel 12

    Skadeståndsansvar

    1.   EIT ska ensamt ansvara för fullgörandet av sina skyldigheter.

    2.   EIT:s avtalsrättsliga ansvar ska regleras genom relevanta avtalsbestämmelser och den lagstiftning som är tillämplig på avtalet i fråga. Domstolen ska vara behörig domstol i enlighet med eventuell skiljedomsklausul i avtal som ingås av EIT.

    3.   När det gäller utomobligatoriskt ansvar ska EIT ersätta eventuell skada som institutet eller dess anställda orsakat vid tjänsteutövning, enligt de allmänna principer som är gemensamma för medlemsstaternas rättsordningar.

    Domstolen ska vara behörig att avgöra tvister som rör ersättning för sådana skador.

    4.   EIT:s utbetalningar av sådant skadestånd som avses i punkterna 2 och 3, och kostnader och utgifter i samband med detta, ska betraktas som utgifter för EIT och ska täckas av EIT:s medel.

    5.   Domstolen ska vara behörig att pröva talan som väcks mot EIT i enlighet med de villkor som anges i artiklarna 230 och 232 i fördraget.

    Artikel 13

    Öppenhet samt tillgång till handlingar

    1.   EIT ska se till att dess verksamhet präglas av en hög nivå av öppenhet. EIT ska särskilt skapa en tillgänglig och kostnadsfri Internettjänst med information om EIT:s och de enskilda KI-gruppernas verksamhet.

    2.   EIT ska offentliggöra sin arbetsordning, sina särskilda finansiella bestämmelser som avses i artikel 21.1 och de detaljerade kriterier för val av KI-grupper som avses i artikel 7 före den första inbjudan att lämna förslag till val av de första KI-grupperna.

    3.   EIT ska omedelbart offentliggöra sitt rullande treåriga arbetsprogram och sin årliga verksamhetsrapport som avses i artikel 15.

    4.   EIT får inte röja sekretessbelagda uppgifter för tredje part när sekretess begärts och är motiverad, utan att det påverkar tillämpningen av punkterna 5 och 6.

    5.   Ledamöterna i EIT:s organ ska omfattas av den tystnadsplikt som avses i artikel 287 i fördraget.

    De uppgifter som EIT samlar in enligt denna förordning ska omfattas av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 45/2001 av den 18 december 2000 om skydd för enskilda då gemenskapsinstitutionerna och gemenskapsorganen behandlar personuppgifter och om den fria rörligheten för sådana uppgifter (9).

    6.   Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1049/2001 av den 30 maj 2001 om allmänhetens tillgång till Europaparlamentets, rådets och kommissionens handlingar (10) ska tillämpas på de dokument EIT förfogar över. Inom sex månader efter det att EIT inrättats ska styrelsen anta de praktiska villkoren för hur den förordningen ska tillämpas.

    7.   EIT:s officiella dokument och publikationer ska översättas i enlighet med förordning nr 1 av den 15 april 1958 om vilka språk som ska användas i Europeiska ekonomiska gemenskapen (11). Erforderliga översättningstjänster ska tillhandahållas av översättningscentrumet för Europeiska unionens organ, inrättat genom rådets förordning (EG) nr 2965/1994 (12).

    Artikel 14

    Finansiella medel

    1.   EIT ska finansieras genom ett bidrag från Europeiska unionens allmänna budget enligt den finansieringsram som föreskrivs i artikel 19 och från andra privata och offentliga källor.

    2.   KI-grupperna ska finansieras genom framför allt följande källor:

    a)

    bidrag från företag eller privata organisationer, som utgör en betydande finansieringskälla,

    b)

    bidrag från Europeiska unionens allmänna budget,

    c)

    lagstadgade eller frivilliga bidrag från deltagande stater, tredjeländer eller deras nationella myndigheter,

    d)

    testamentsgåvor, donationer och bidrag från individer, institutioner, stiftelser och andra nationella organ,

    e)

    inkomster från KI-gruppernas egna verksamhet och royalties från immateriella rättigheter,

    f)

    inkomster från EIT:s verksamhet, produkter eller kapital, även det som förvaltas av EIT-stiftelsen,

    g)

    bidrag från internationella organ eller institutioner,

    h)

    lån och bidrag från Europeiska investeringsbanken, inklusive möjligheten att använda finansieringsfaciliteten med riskdelning, i enlighet med kriterierna för att vara berättigad till finansiering och urvalsförfarandet.

    Bidragen får inkludera bidrag in natura.

    3.   Villkoren för att få tillgång till finansiering från EIT ska definieras i EIT:s finansiella bestämmelser enligt artikel 21.1.

    4.   Bidraget från Europeiska unionens allmänna budget för kostnaderna för KI-gruppernas inrättande, administration och samordning ska anslås från den finansieringsram som föreskrivs i artikel 19.

    5.   KI-grupperna eller deras partnerorganisationer får ansöka om gemenskapsbidrag, särskilt från gemenskapens olika program och fonder, i enlighet med respektive bestämmelser och på samma villkor som vid andra ansökningar. Sådana bidrag ska dock inte tilldelas verksamhet som redan finansieras via Europeiska unionens allmänna budget.

    Artikel 15

    Programplanering och rapportering

    EIT ska anta följande:

    a)

    Ett rullande treårigt arbetsprogram som ska grundas på SIP, när det har antagits, och innehålla en redogörelse för huvudsakliga prioriteringar och planerade initiativ, inbegripet beräknade finansiella behov och källor. Arbetsprogrammet ska överlämnas av EIT till Europaparlamentet, rådet, kommissionen, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén för kännedom.

    b)

    En årlig rapport, som ska läggas fram senast den 30 juni varje år. Rapporten ska innehålla en beskrivning av EIT:s verksamhet under det föregående kalenderåret och en bedömning av resultaten i förhållande till fastställda mål och tidsramar, de risker som är förknippade med verksamheten, resursanvändningen och EIT:s allmänna funktionssätt.

    Artikel 16

    Övervakning och utvärdering av EIT

    1.   EIT ska se till att dess verksamhet, även den som sköts genom KI-grupperna, löpande övervakas och regelbundet utvärderas av en oberoende part, för att säkerställa resultat av högsta kvalitet, särskild vetenskaplig kompetens och en så effektiv resursanvändning som möjligt. Resultaten av utvärderingen ska offentliggöras.

    2.   Senast juni 2011 och vart femte år efter det att en ny budgetram har trätt i kraft ska kommissionen ordna en utvärdering av EIT. Utvärderingsrapporten ska grunda sig på en oberoende extern utvärdering och ska granska hur EIT fullgör sitt uppdrag. Den ska omfatta all verksamhet inom EIT och KI-grupperna och ska behandla det mervärde som EIT ger, verksamhetens följder, genomslag, hållbarhet, effektivitet och relevans samt dess samband och/eller komplementaritet med gällande nationell politik eller gemenskapspolitik, för att stödja högre utbildning, forskning och innovation. Dessutom ska utvärderingen beakta de synpunkter som framförts av berörda aktörer på europeisk och nationell nivå.

    3.   Kommissionen ska överlämna resultatet av utvärderingen, åtföljt av sitt eget yttrande och eventuella förslag till ändring av denna förordning, till Europaparlamentet, rådet, Ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén. Styrelsen ska se till att resultaten av utvärderingen beaktas i EIT:s program och verksamhet.

    Artikel 17

    SIP

    1.   Senast den 30 juni 2011 och därefter vart sjunde år ska EIT utarbeta ett utkast till SIP som ska omfatta en tidsperiod på sju år och överlämna det till kommissionen.

    2.   I SIP ska EIT:s långsiktiga prioriteringsområden fastställas och en bedömning av de socioekonomiska konsekvenserna och möjligheten att skapa det bästa mervärdet i fråga om innovation. SIP ska beakta resultaten från den övervakning och utvärdering av EIT som avses i artikel 16.

    3.   SIP ska innehålla en beräkning av finansiella behov och källor inför den framtida verksamheten, den långsiktiga utvecklingen och finansieringen av EIT. Den ska också innehålla en vägledande ekonomisk plan för den period som finansieringsramen omfattar.

    4.   SIP ska på grundval av ett förslag från kommissionen antas av Europaparlamentet och rådet i enlighet med artikel 157.3 i fördraget.

    Artikel 18

    Inledande fas

    1.   Styrelsen ska inom tolv månader efter det att den utsetts för Europaparlamentet, rådet och kommissionen lägga fram utkastet till det första rullande treåriga arbetsprogram som avses i artikel 15 a. Europaparlamentet, rådet och kommissionen får avge ett yttrande till styrelsen om alla ämnen som behandlas i det första rullande treåriga arbetsprogrammet inom tre månader efter det att de tagit emot det. När sådana yttranden lämnas till EIT, ska styrelsen svara inom tre månader och ange de ändringar som styrelsen gjort beträffande prioriteringar och planerad verksamhet.

    2.   Inom 18 månader efter det att styrelsen har utsetts ska EIT välja ut och utse två eller tre KI-grupper i enlighet med kriterierna och förfarandena i artikel 7.

    3.   Kommissionen ska överlämna förslaget till det första SIP på grundval av utkastet från EIT till Europaparlamentet och rådet före utgången av 2011.

    Utöver vad som föreskrivs i artikel 17 om innehållet i ett SIP, ska det första SIP innehålla

    a)

    närmare specifikationer av och villkor för EIT:s drift,

    b)

    villkoren för samarbete mellan styrelsen och KI-grupperna,

    c)

    villkoren för KI-gruppernas finansiering.

    4.   När det första SIP har antagits i enlighet med artikel 17.4 får styrelsen välja ut och utse flera KI-grupper enligt bestämmelserna i artiklarna 6 och 7.

    Artikel 19

    Budgetåtaganden

    Finansieringsramen för genomförandet av denna förordning under en sexårsperiod från och med den 1 januari 2008 till och med den 31 december 2013 ska vara 308,7 miljoner EUR. De årliga anslagen ska beviljas av budgetmyndigheten enligt de finansiella ramarna.

    Artikel 20

    Utarbetande och godkännande av den årliga budgeten

    1.   EIT:s utgifter ska omfatta utgifter för personal, administration, infrastruktur samt driftsutgifter. Administrativa utgifter ska hållas så låga som möjligt.

    2.   Räkenskapsåret ska motsvara kalenderåret.

    3.   Direktören ska göra en preliminär beräkning av institutets inkomster och utgifter för det kommande räkenskapsåret och överlämna den till styrelsen.

    4.   Inkomsterna och utgifterna ska vara lika höga.

    5.   Styrelsen ska godkänna den preliminära beräkning som ska åtföljas av ett utkast till tjänsteförteckning, det preliminära rullande treåriga arbetsprogrammet och ett förslag till tjänsteförteckning och överlämna dessa till kommissionen senast den 31 mars.

    6.   På grundval av denna beräkning ska kommissionen i det preliminära förslaget till Europeiska gemenskapernas allmänna budget ta upp de beräkningar som den anser vara nödvändiga med avseende på de bidrag som belastar den allmänna budgeten.

    7.   Budgetmyndigheten beslutar om anslag till EIT.

    8.   Styrelsen ska anta EIT:s budget, som ska bli slutlig efter det slutliga antagandet av Europeiska gemenskapens allmänna budget. Vid behov ska den justeras i enlighet härmed.

    9.   Styrelsen ska så snart som möjligt underrätta budgetmyndigheten om sin avsikt att genomföra projekt som kan ha betydande ekonomiska konsekvenser för finansieringen av EIT:s budget, särskilt projekt som rör fast egendom, t.ex. hyra eller förvärv av fastigheter. Den ska underrätta kommissionen om detta.

    10.   Om omfattande ändringar görs i budgeten ska samma förfarande följas.

    Artikel 21

    Genomförande och kontroll av budgeten

    1.   EIT ska anta finansiella bestämmelser i enlighet med artikel 185.1 i förordning (EG, Euratom) nr 1605/2002. Dessa får inte avvika från förordning (EG, Euratom) nr 2343/2002 såvida inte EIT:s särskilda krav på driften kräver detta och kommissionen gett sitt godkännande. Behovet av flexibilitet i verksamheten ska beaktas, så att EIT kan uppnå sina mål och dra till sig och behålla partner i den privata sektorn.

    2.   Direktören ska genomföra EIT:s budget.

    3.   EIT:s räkenskaper ska konsolideras med kommissionens räkenskaper.

    4.   Europaparlamentet ska före den 30 april år n + 2, på rekommendation av rådet, besluta om ansvarsfrihet för direktören avseende budgetens genomförande år n och för styrelsen med avseende på EIT-stiftelsen.

    Artikel 22

    Skydd av gemenskapens finansiella intressen

    1.   Bestämmelserna i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1073/1999 av den 25 maj 1999 om utredningar som görs av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) (13) ska tillämpas fullt ut på hela EIT i syfte att bekämpa bedrägeri, korruption och andra lagstridiga handlingar.

    2.   EIT ska ansluta sig till det interinstitutionella avtalet av den 25 maj 1999 mellan Europaparlamentet, Europeiska unionens råd och Europeiska gemenskapernas kommission om interna utredningar som utförs av Europeiska byrån för bedrägeribekämpning (Olaf) (14). Styrelsen ska formalisera denna anslutning till avtalet och anta de bestämmelser som behövs för att bistå byrån i arbetet med interna utredningar.

    3.   I alla beslut som EIT fattar och alla avtal som det ingår ska det uttryckligen stå att byrån för bedrägeribekämpning och revisionsrätten får inspektera handlingar på plats hos alla entreprenörer och underentreprenörer som tagit emot gemenskapsmedel, även hos de slutliga stödmottagarna.

    4.   Bestämmelserna i punkterna 1, 2 och 3 ska gälla i tillämpliga delar för EIT-stiftelsen.

    Artikel 23

    Stadgar

    EIT:s stadgar, som återges i bilagan, antas härmed.

    Artikel 24

    Ikraftträdande

    Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Strasbourg den 11 mars 2008.

    På Europaparlamentets vägnar

    H.-G. PÖTTERING

    Ordförande

    På rådets vägnar

    J. LENARČIČ

    Ordförande


    (1)  EUT C 161, 13.7.2007, s. 28.

    (2)  EUT C 146, 30.6.2007, s. 27.

    (3)  Europaparlamentets yttrande avgivet den 26 september 2007 (ännu ej offentliggjort i EUT), rådets gemensamma ståndpunkt av den 21 januari 2008 (EUT C 52 E, 26.2.2008, s. 7) och Europarlamentets ståndpunkt av den 11 mars 2008 (ännu ej offentliggjord i EUT).

    (4)  EUT L 255, 30.9.2005, s. 22. Direktivet senast ändrat genom kommissionens förordning (EG) nr 1430/2007 (EUT L 320, 6.12.2007, s. 3).

    (5)  EGT L 248, 16.9.2002, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 1525/2007 (EUT L 343, 27.12.2007, s. 9).

    (6)  EUT C 139, 14.6.2006, s. 1. Det interinstitutionella avtalet ändrat genom Europaparlamentets och rådets beslut 2008/29/EG (EUT L 6, 10.1.2008, s. 7).

    (7)  EGT L 357, 31.12.2002, s. 72.

    (8)  EUT L 391, 30.12.2006, s. 1.

    (9)  EGT L 8, 12.1.2001, s. 1.

    (10)  EGT L 145, 31.5.2001, s. 43.

    (11)  EGT 17, 6.10.1958, s. 385/58. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 1791/2006 (EUT L 363, 20.12.2006, s. 1).

    (12)  EGT L 314, 7.12.1994, s. 1. Förordningen senast ändrad genom förordning (EG) nr 1645/2003 (EUT L 245, 29.9.2003, s. 13).

    (13)  EGT L 136, 31.5.1999, s. 1.

    (14)  EGT L 136, 31.5.1999, s. 15.


    BILAGA

    Stadgar för Europeiska tekniska institutet

    Artikel 1

    Styrelsens sammansättning

    1.   Styrelsen ska bestå av både utnämnda ledamöter, med balans mellan dem som har erfarenhet från näringslivet, högre utbildning/forskning (nedan kallade utnämnda ledamöter) och ledamöter som väljs av och bland personal, studerande och doktorander inom områdena för högre utbildning, forskning och innovation, teknik och administration vid Europeiska institutet för innovation och teknik (EIT) och kunskaps- och innovationsgrupper (KI-grupper) (nedan kallade företrädande ledamöter).

    Under en övergångsperiod ska den första styrelsen bestå enbart av utnämnda ledamöter till dess att val av företrädande ledamöter kan hållas efter det att den första KI-gruppen har bildats.

    2.   Det ska finnas 18 utnämnda ledamöter. De ska ha en mandatperiod på sex år som inte får förlängas. De ska utses av kommissionen i enlighet med ett öppet förfarande. Kommissionen ska informera Europaparlamentet och rådet om urvalsarbetet och den slutliga utnämningen av ledamöter av styrelsen.

    De utnämnda ledamöterna i den första styrelsen ska utses på grundval av en förteckning över tänkbara kandidater, föreslagna av en tillfällig valberedning bestående av fyra oberoende experter på hög nivå som har utsetts av kommissionen. Därefter ska de utnämnda ledamöterna utses på grundval av en förteckning över tänkbara kandidater som har föreslagits av styrelsen.

    3.   Kommissionen ska beakta balansen mellan erfarenheter på områdena högre utbildning, forskning, innovation och näringsliv, liksom en avvägd könsfördelning och en bedömning av miljöerna inom innovation, forskning och högre utbildning i hela unionen.

    4.   En tredjedel av de utnämnda ledamöterna ska ersättas vartannat år. Den som varit utnämnd ledamot under en kortare period än fyra år ska kunna väljas om; den totala mandatperioden får dock inte överstiga sex år.

    Under en övergångsperiod ska tolv utnämnda ledamöter i den inledande styrelsen väljas för ett fyraårigt förordnande genom lottning. Vid den inledande fyraårsperiodens slut ska sex av de tolv nyutnämnda ledamöterna väljas för ett fyraårigt förordnande genom lottning. Styrelsens ordförande ska inte omfattas av denna övergångsprocess.

    5.   Det ska finnas fyra företrädande ledamöter. De ska ha ett mandat på tre år som kan förlängas en gång. Deras mandat ska upphöra om de lämnar EIT eller en KI-grupp. De ska genom samma urvalsförfarande ersättas för återstoden av mandatet.

    6.   Villkoren och formerna för val och ersättning av de företrädande ledamöterna ska godkännas av styrelsen på förslag av direktören innan den första KI-gruppen inleder sin verksamhet. I förfarandet ska lämplig representation av mångfalden säkerställas, samtidigt som EIT:s och KI-gruppernas utveckling beaktas.

    7.   Om en ledamot i styrelsen inte kan fullgöra sin mandatperiod, ska en ersättare utnämnas eller väljas med samma förfarande som gällde för den ledamot som är förhindrad att fullgöra den aktuella mandatperioden.

    Artikel 2

    Styrelsens uppgifter

    1.   Styrelsens ledamöter ska handla i EIT:s intresse och främja dess mål, uppdrag, identitet och enhetlighet på ett oberoende sätt.

    2.   Styrelsen ska särskilt

    a)

    fastställa EIT:s strategi sådan denna kommer till uttryck i det strategiska innovationsprogrammet (SIP), det treåriga rullande arbetsprogrammet, dess budget, dess årsredovisning och balansräkning samt dess årliga verksamhetsrapport på grundval av ett förslag från direktören,

    b)

    ange inom vilka prioriterade områden KI-grupper ska inrättas,

    c)

    bidra till utarbetandet av SIP,

    d)

    utarbeta detaljerade specifikationer och villkor för EIT:s drift inom ramen för SIP inbegripet kriterier och förfaranden för finansiering, övervakning och utvärdering av KI-gruppernas verksamhet,

    e)

    välja ut och beteckna ett partnerskap som en KI-grupp eller vid behov återkalla beteckningen,

    f)

    se till att KI-gruppernas verksamhet löpande utvärderas,

    g)

    anta sin egen arbetsordning, inklusive arbetsordning för urval av KI-grupper, arbetsordningar för det verkställande utskottet samt EIT:s särskilda finansiella bestämmelser,

    h)

    med kommissionens godkännande fastställa lämpliga arvoden för ledamöter i styrelsen och det verkställande utskottet, varvid riktmärket för dessa arvoden ska utgöras av liknande arvoden i medlemsstaterna,

    i)

    anta ett förfarande för val till det verkställande utskottet och av direktören,

    j)

    utnämna och, om nödvändigt, säga upp direktören, och vara ansvarig för disciplinåtgärder beträffande direktören,

    k)

    utse räkenskapsförare samt ledamöterna i det verkställande utskottet och medlemmar av funktionen för internrevision,

    l)

    där så är lämpligt inrätta rådgivande grupper, eventuellt för en i förväg fastställd tidsperiod,

    m)

    främja EIT internationellt, för att öka dess attraktionskraft och göra det till ett organ i världsklass för högsta kvalitet inom högre utbildning, forskning och innovation,

    n)

    anta EIT:s regler om intressekonflikter,

    o)

    fastställa principer och riktlinjer för förvaltning av immateriella rättigheter,

    p)

    inrätta en intern revisionsfunktion i enlighet med kommissionens förordning (EG, Euratom) nr 2343/2002,

    q)

    ha befogenhet att grunda en stiftelse (nedan kallad EIT-stiftelsen), med särskild uppgift att främja och stödja EIT:s verksamhet,

    r)

    sörja för komplementaritet och synergi mellan EIT och andra gemenskapsprogram,

    s)

    att besluta om EIT:s språkordning med beaktande av gällande principer om flerspråkighet och de praktiska krav dess verksamhet ställer.

    3.   Styrelsen får delegera särskilda uppgifter till det verkställande utskottet.

    4.   Styrelsen ska välja sin ordförande bland de utnämnda ledamöterna. Ordförandens mandat ska vara tre år och kan förlängas en gång.

    Artikel 3

    Styrelsens arbetsformer

    1.   Utan att detta påverkar punkt 2, ska styrelsen fatta beslut med enkel majoritet av samtliga ledamöter.

    Dock ska beslut enligt artikel 2.2 leden a, b, c, d, i och s samt enligt artikel 2.4 kräva en majoritet på två tredjedelar av samtliga ledamöter.

    2.   De företrädande ledamöterna får inte rösta vid beslut enligt artikel 2.2 leden e, g, i, j, k, q och s.

    3.   Styrelsen ska ha ordinarie sammanträden minst tre gånger om året och extraordinära sammanträden om ordföranden sammankallar till ett sådant, eller om minst en tredjedel av dess ledamöter begär det.

    Artikel 4

    Det verkställande utskottet

    1.   Det verkställande utskottet ska bestå av fem personer, inbegripet styrelsens ordförande som också ska fungera som ordförande i det verkställande utskottet.

    De andra fyra ledamöterna förutom ordföranden ska väljas av styrelsen bland de av styrelsen utnämnda ledamöterna.

    2.   Det verkställande utskottet ska sammanträda regelbundet på kallelse av dess ordförande eller på begäran av direktören.

    3.   Det verkställande utskottet ska fatta beslut med enkel majoritet av samtliga ledamöter.

    4.   Det verkställande utskottet ska

    a)

    förbereda styrelsens sammanträden,

    b)

    utöva tillsyn över genomförandet av SIP, när ett sådant har antagits, och det treåriga rullande arbetsprogrammet,

    c)

    övervaka förfarandet för val av KI-grupper,

    d)

    fatta alla beslut som delegerats till det av styrelsen.

    Artikel 5

    Direktören

    1.   Direktören ska vara en person med kunnande och högt anseende på de områden där EIT är verksamt. Direktören ska tillsättas av styrelsen för ett fyraårigt förordnande. Styrelsen får förlänga förordnandet en gång med fyra år om den anser att EIT:s intressen tjänas bäst på så sätt.

    2.   Direktören ska ansvara för den dagliga ledningen av EIT och vara dess rättsliga företrädare. Direktören ska vara redovisningsskyldig inför styrelsen och löpande rapportera till den om hur EIT:s verksamhet utvecklas.

    3.   Den verkställande direktören ska framför allt

    a)

    stödja styrelsen och det verkställande utskottet i deras verksamhet och tillhandahålla sekretariat för deras sammanträden,

    b)

    utarbeta ett utkast till SIP, årsrapport och årsbudget som ska föreläggas styrelsen genom det verkställande utskottet,

    c)

    förvalta urvalsförfarandet för KI-grupper och se till att de olika etapperna i den processen utförs öppet och objektivt,

    d)

    organisera och leda EIT:s verksamhet,

    e)

    säkra genomförandet av effektiva övervaknings- och utvärderingsförfaranden när det gäller EIT:s verksamhet i enlighet med artikel 16 i förordningen,

    f)

    ansvara för administrativa och ekonomiska frågor, inbegripet genomförandet av EIT:s budget; direktören ska i detta sammanhang vederbörligen beakta råd från funktionen för internrevision,

    g)

    ansvara för alla personalfrågor,

    h)

    lämna förslag till EIT:s årsredovisning och balansräkning till internrevisionen och därefter till styrelsen genom det verkställande utskottet,

    i)

    se till att EIT:s åtaganden fullgörs enligt de avtal och överenskommelser som ingås,

    j)

    förse det verkställande utskottet och styrelsen med all information som krävs för att de ska kunna fullgöra sina uppgifter.

    Artikel 6

    Förberedelse av stödstrukturens inrättande

    Under en övergångsperiod ska kommissionen lämna nödvändigt stöd till inrättandet av EIT-strukturen. Innan de första utnämnda ledamöterna av styrelsen har utsetts ska därför en av kommissionen utnämnd tjänsteman vara rättslig företrädare för EIT och ansvara för personalfrågor, administrativa frågor och ekonomiska frågor, bland annat genomförandet av EIT:s budget. Därefter ska styrelsen enligt ett öppet förfarande utse en person som ska fullgöra dessa uppgifter, eller förlänga mandatet för den tjänsteman som har utnämnts av kommissionen, till dess att direktören inleder sitt arbete efter att ha utnämnts av styrelsen enligt artikel 5. Styrelsen ska utan dröjsmål inleda förfarandet för att välja EIT:s direktör.

    Artikel 7

    EIT:s personal

    1.   EIT:s personal ska bestå av personal som är anställda direkt av EIT på viss tid. Anställningsvillkoren för Europeiska gemenskapernas övriga anställda ska tillämpas på EIT:s direktör och personal.

    2.   De deltagande staterna eller andra arbetsgivare får utsända experter till EIT på begränsad tid.

    Styrelsen ska anta bestämmelser som gör det möjligt för utsända experter från de deltagande staterna eller andra arbetsgivare att arbeta vid EIT och där deras rättigheter och skyldigheter anges.

    3.   EIT ska med avseende på personalen utöva de befogenheter som delegerats till den myndighet som har bemyndigats att ingå anställningsavtal.

    4.   En medlem av personalen får åläggas att helt eller delvis gottgöra skada som vållats EIT till följd av allvarligt fel i eller i anslutning till tjänsten.

    Artikel 8

    Principer för utvärdering och övervakning av KI-grupperna

    EIT ska anordna kontinuerlig övervakning och återkommande oberoende utvärderingar av varje KI-grupps resultat. Utvärderingarna ska följa god förvaltningssed och vara resultatinriktade, medan onödiga förfarandeaspekter och formalia ska undvikas.

    Artikel 9

    En KI-grupps varaktighet, förlängning och avveckling

    1.   Med förbehåll för de regelbundna utvärderingarna och särdragen inom enskilda områden ska en KI-grupp normalt ha en varaktighet på 7–15 år.

    2.   Styrelsen får besluta att förlänga en KI-grupps verksamhet utöver den ursprungligen fastlagda tiden, om detta är det lämpligaste sättet att uppnå EIT:s mål.

    3.   Om utvärderingar av en KI-grupp visar på otillräckliga resultat ska styrelsen vidta lämpliga åtgärder, inbegripet minskning, ändring eller återkallande av dess ekonomiska stöd eller uppsägning av avtalet.

    Artikel 10

    Avveckling av EIT

    EIT ska vid en eventuell avveckling likvideras under kommissionens överinseende och i enlighet med tillämplig lagstiftning. I avtalen med KI-grupperna och i rättsakten om inrättande av EIT-stiftelsen ska tillämpliga bestämmelser om en sådan situation anges.


    Top