Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32004D0391

    2004/391/EG: Kommissionens beslut av den 23 april 2004 om de rådgivande gruppernas verksamhet och funktion på den gemensamma jordbrukspolitikens område

    EUT L 120, 24.4.2004, p. 50–60 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 30/06/2014; upphävd genom 32013D0767

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2004/391/oj

    32004D0391

    2004/391/EG: Kommissionens beslut av den 23 april 2004 om de rådgivande gruppernas verksamhet och funktion på den gemensamma jordbrukspolitikens område

    Europeiska unionens officiella tidning nr L 120 , 24/04/2004 s. 0050 - 0060


    Kommissionens beslut

    av den 23 april 2004

    om de rådgivande gruppernas verksamhet och funktion på den gemensamma jordbrukspolitikens område

    (2004/391/EG)

    EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR FATTAT DETTA BESLUT

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, och

    av följande skäl:

    (1) Kommissionen bör eftersträva att få veta vad de socioekonomiska sektorerna och konsumenterna anser om frågor som hänger samman med driften av de gemensamma marknadsorganisationerna och andra områden som omfattas av den gemensamma jordbrukspolitiken och politiken för landsbygdsutveckling.

    (2) Alla sektorer som direkt berörs av de gemensamma marknadsorganisationernas funktion och av beslut som fattas inom ramen för den gemensamma jordbrukspolitiken, liksom konsumenterna, bör delta direkt vid utarbetandet av de yttranden som kommissionen begär.

    (3) Berörda socioekonomiska organisationer och konsumentgrupperingar i medlemsstaterna har inrättat organisationer på unionsnivå och kan därigenom företräda respektive intressesfär i samtliga medlemsstater.

    (4) En rådgivande struktur för jordbruksfrågor har funnits sedan 1962. Med tanke på reformerna av den gemensamma jordbrukspolitiken 1999 och 2003, och med beaktande av Europeiska unionens utvidgning 2004, bör denna struktur ses över. Kommissionens beslut 98/235/EG av den 11 mars 1998 om rådgivande kommittéers verksamhet och funktion på den gemensamma jordbrukspolitikens område(1) bör därför upphävas och ersättas med detta beslut.

    (5) För att undvika förväxling med formuleringen om de rådgivande kommittéerna i rådets beslut 1999/468/EG av den 28 juni 1999 om de förfaranden som skall tillämpas vid utövandet av kommissionens genomförandebefogenheter(2) är det lämpligt att inte använda ordet "kommittéer" för att beteckna de organ som skall inrättas genom detta beslut.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    1. Hos kommissionen inrättas härmed följande grupper:

    a) De rådgivande grupper som anges i bilaga I.

    b) De arbetsgrupper som föreskrivs enligt artikel 4.1.

    2. De rådgivande grupperna konsulteras av kommissionen i alla frågor som rör den gemensamma jordbrukspolitiken och politiken för landsbygdsutveckling och tillämpningen av denna, bland annat när det gäller den gemensamma organisationen av marknaderna och de åtgärder som kommissionen bör vidta i det sammanhanget.

    Artikel 2

    1. De grupper som fastställs i artikel 1 skall företräda följande socioekonomiska intressegrupper på de villkor som fastställs i artikel 3:

    - Jordbruksproducenter och jordbrukskooperativ

    - Jordbruks- och livsmedelssektorn

    - Handeln med jordbruksprodukter och livsmedel

    - Arbetstagare inom livsmedelssektorn, konsumenter och miljöorganisationer.

    I vissa fall kan även andra intressegrupper företrädas.

    2. De rådgivande gruppernas sammansättning när det gäller antalet platser till varje socioekonomisk intressegrupp anges i bilaga II.

    Artikel 3

    1. Kommissionen skall uppmana de socioekonomiska intressegrupper som inrättas på gemenskapsnivå och som är upptagna i kommissionens förteckning över intressegrupper (nedan kallade de socioekonomiska organisationerna) att utnämna experter. De socioekonomiska organisationerna skall vara de som är mest representativa för de intressen som anges i artikel 2.1, inklusive arbetsmarknadens parter, och deras verksamhet måste ha anknytning till den gemensamma jordbrukspolitiken och politiken för landsbygdsutveckling.

    2. När de socioekonomiska organisationerna utnämner experter skall de eftersträva balans mellan de olika intressegrupperna i den sektor de tillhör.

    3. Kommissionen kan vägra att godkänna den expert som utnämns av en socioekonomisk organisation om utnämningen framstår som olämplig, bland annat om det föreligger en intressekonflikt. I så fall skall kommissionen genast underrätta den socioekonomiska organisationen, som därefter utnämner en annan expert.

    Artikel 4

    1. På begäran av en rådgivande grupp och efter kommissionens samtycke kan en eller flera arbetsgrupper inrättas för att granska särskilda ärenden. Sådana arbetsgrupper skall vara sammansatta av experter på området som utnämnts av de socioekonomiska organisationerna. Bestämmelserna i artikel 3.3 skall tillämpas.

    2. Kommissionen skall i tillämpliga fall utnämna och bjuda in experter till möten i de arbetsgrupper som avses i punkt 1.

    3. Kommissionen skall leda mötena i de arbetsgrupper som avses i punkt 1.

    Artikel 5

    1. Efter samråd med kommissionen skall varje rådgivande grupp vid sitt första möte, efter dagen då detta beslut skall börja tillämpas, och vid det första mötet efter den tvåårsperiod som föreskrivs i punkt 3, välja en ordförande bland experterna på följande sätt:

    a) I den första omröstningen genom två tredjedelars majoritet bland närvarande experter.

    b) I eventuella följande omröstningar genom enkel majoritet bland närvarande experter. I händelse av lika röstetal skall kommissionen utse en tillfällig ordförande.

    2. Varje rådgivande grupp skall vid sitt första möte välja två vice ordförande på det sätt som fastställs i punkt 1. De vice ordförandena skall väljas bland företrädare för andra socioekonomiska organisationer än den som ordföranden tillhör, men undantag från denna regel kan beviljas av kommissionen.

    3. Ordföranden och de två vice ordförandena skall väljas för en period på två år som kan förnyas. Ordföranden skall inte sitta kvar längre än två på varandra följande perioder.

    4. Vid val av en ny ordförande skall gruppen se till att han eller hon inte kommer från samma socioekonomiska sektor som sin föregångare.

    5. Ordföranden är ansvarig för att en korrekt sammanfattning av mötena sammanställs i en rapport.

    Kommissionen får ändra ordförandens utkast till rapport innan denna sänds ut till gruppmedlemmarna för godkännande.

    Artikel 6

    1. Deltagandet i de möten som anges i bilaga I skall vara begränsat till de experter som utnämnts av de socioekonomiska organisationerna enligt artikel 3, inom de ramar för antalet deltagare per organisation som fastställs i bilaga II. Kommissionens företrädare och personer som inbjudits enligt punkterna 3, 4 och 5 i denna artikel får också närvara. Ordföranden och de två vice ordförandena deltar i varje möte.

    2. De socioekonomiska organisationerna skall senast tre arbetsdagar före mötet informera kommissionen om vilka experter som har utnämnts.

    3. På begäran av en organisation som tilldelats en eller flera platser får ordföranden efter kommissionens samtycke inbjuda generalsekreteraren i den organisationen att delta i mötena som observatör.

    I händelse av förhinder får en organisations generalsekreterare delegera sin observatörspost till en annan person som han eller hon utser.

    4. Observatörer har inte rätt att yttra sig vid mötena. Ordföranden får emellertid efter kommissionens samtycke inbjuda dem att yttra sig.

    5. På begäran av en organisation som tilldelats en eller flera platser, och om frågorna på dagordningen är av utpräglat teknisk karaktär, får gruppens ordförande efter kommissionens samtycke inbjuda en eller flera experter andra än de som avses i punkt 1 att delta i gruppens överläggningar.

    Kommissionen får på eget initiativ inbjuda personer med lämplig kompetens i en av frågorna på dagordningen att delta i gruppens arbete i egenskap av expert.

    Experter som bjuds in att delta enligt denna punkt skall bara delta i diskussioner och överläggningar om den fråga för vilken de har inbjudits.

    6. Experternas resekostnader i samband med gruppmöten ersätts av kommissionen enligt gällande bestämmelser. Kommissionen förbehåller sig rätten att avvika från denna regel. För det arbete som utförs av experter och observatörer utgår ingen ersättning.

    Artikel 7

    1. I allmänhet skall gruppmötena anordnas efter kallelse från kommissionen och vid kommissionens huvudkontor.

    2. Kommissionen tillhandahåller sekretariatstjänster för grupperna.

    Artikel 8

    Ordföranden skall i samarbete med kommissionen, och efter samråd med de andra intressen som finns företrädda i gruppen, senast 25 arbetsdagar före mötet fastställa vilka ärenden som skall föras upp på dagordningen för den rådgivande gruppens möte. Kommissionen skall skicka ut dagordningar till de socioekonomiska organisationerna, helst på elektronisk väg, och som en allmän regel 20 arbetsdagar före mötet.

    Ordföranden i varje grupp kan på eget initiativ, eller på begäran av någon av de intressegrupper som finns företrädda i gruppen, föreslå att kommissionen samråder med dennes grupp i en fråga som faller inom dess behörighetsområde.

    Artikel 9

    Den rådgivande gruppens överläggningar skall avse frågor som kommissionen har begärt yttranden om. Då kommissionen begär ett yttrande från gruppen får den också fastställa den tidsfrist inom vilken yttrandet skall lämnas.

    Ingen omröstning skall äga rum när den rådgivande gruppen avslutar sina överläggningar. Om det begärda yttrandet är enhälligt skall gruppen utforma gemensamma slutsatser som bifogas den sammanfattande rapporten.

    Kommissionen skall på gruppens förslag översända resultaten av gruppens överläggningar till rådet.

    Artikel 10

    Utan att det påverkar tillämpningen av artikel 287 i EG-fördraget åligger det mötesdeltagarna att inte lämna ut upplysningar som de fått kännedom om genom arbetet i gruppen om kommissionen meddelar att det yttrande som begärts eller den fråga som behandlas rör uppgifter som omfattas av tystnadsplikt.

    Artikel 11

    Beslut 98/235/EG upphör att gälla.

    Artikel 12

    Detta beslut skall tillämpas från och med den 1 maj 2004.

    Utfärdat i Bryssel den 23 april 2004.

    På kommissionens vägnar

    Franz Fischler

    Ledamot av kommissionen

    (1) EGT L 88, 24.3.1998, s. 59.

    (2) EGT L 184, 17.7.1999, s. 23.

    BILAGA I

    1. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR DEN GEMENSAMMA JORDBRUKSPOLITIKEN

    2. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR SPANNMÅL, OLJEVÄXTER OCH PROTEINGRÖDOR

    3. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR TORKAT FODER

    4. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR STÄRKELSE

    5. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR UTSÄDE

    6. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR SOCKER

    7. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR RIS

    8. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR ENERGI- OCH INDUSTRIGRÖDOR

    9. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR BOMULL

    10. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR LIN OCH HAMPA

    11. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR MJÖLK

    12. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR NÖTKÖTT

    13. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR FÅR- OCH GETKÖTT

    14. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR FLÄSKKÖTT

    15. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR FJÄDERFÄKÖTT OCH ÄGG

    16. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR BIODLING

    17. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR FRUKT OCH GRÖNSAKER

    18. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR BLOMMOR OCH PRYDNADSVÄXTER

    19. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR VIN

    20. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR ALKOHOLHALTIGA DRYCKER

    21. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR OLIVER OCH PRODUKTER FRAMSTÄLLDA AV DESSA

    22. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR TOBAK

    23. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR HUMLE

    24. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR SKOG OCH KORK

    25. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR JORDBRUKSPRODUKTIONENS KVALITET

    26. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR EKOLOGISKT JORDBRUK

    27. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR FRÄMJANDE AV JORDBRUKSPRODUKTER

    28. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR LANDSBYGDSUTVECKLING

    29. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR KVINNOR PÅ LANDSBYGDEN

    30. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR JORDBRUK OCH MILJÖ

    BILAGA II

    1. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR DEN GEMENSAMMA JORDBRUKSPOLITIKEN

    >Plats för tabell>

    2. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR SPANNMÅL, OLJEVÄXTER OCH PROTEINGRÖDOR

    >Plats för tabell>

    3. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR TORKAT FODER

    >Plats för tabell>

    4. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR STÄRKELSE

    >Plats för tabell>

    5. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR UTSÄDE

    >Plats för tabell>

    6. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR SOCKER

    >Plats för tabell>

    7. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR RIS

    >Plats för tabell>

    8. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR ENERGI- OCH INDUSTRIGRÖDOR

    >Plats för tabell>

    9. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR BOMULL

    >Plats för tabell>

    10. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR LIN OCH HAMPA

    >Plats för tabell>

    11. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR MJÖLK

    >Plats för tabell>

    12. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR NÖTKÖTT

    >Plats för tabell>

    13. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR FÅR- OCH GETKÖTT

    >Plats för tabell>

    14. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR FLÄSKKÖTT

    >Plats för tabell>

    15. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR FJÄRDEFÄKÖTT OCH ÄGG

    >Plats för tabell>

    16. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR BIODLING

    >Plats för tabell>

    17. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR FRUKT OCH GRÖNSAKER

    >Plats för tabell>

    18. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR BLOMMOR OCH PRYDNADSVÄXTER

    >Plats för tabell>

    19. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR VIN

    >Plats för tabell>

    20. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR ALKOHOLHALTIGA DRYCKER

    >Plats för tabell>

    21. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR OLIVER OCH PRODUKTER FRAMSTÄLLDA AV DESSA

    >Plats för tabell>

    22. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR TOBAK

    >Plats för tabell>

    23. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR HUMLE

    >Plats för tabell>

    24. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR SKOG OCH KORK

    >Plats för tabell>

    25. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR JORDBRUKSPRODUKTIONENS KVALITET

    >Plats för tabell>

    26. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR EKOLOGISKT JORDBRUK

    >Plats för tabell>

    27. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR FRÄMJANDE AV JORDBRUKSPRODUKTER

    >Plats för tabell>

    28. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR LANDSBYGDSUTVECKLING

    >Plats för tabell>

    29. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR KVINNOR PÅ LANDSBYGDEN

    >Plats för tabell>

    30. RÅDGIVANDE GRUPPEN FÖR JORDBRUK OCH MILJÖ

    >Plats för tabell>

    Top