Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32012R0065

Kommissionens förordning (EU) nr 65/2012 av den 24 januari 2012 om tillämpningen av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 661/2009 vad gäller växlingsindikatorer och om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/46/EG Text av betydelse för EES

EUT L 28, 31.1.2012, p. 24–38 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 05/07/2022; upphävd genom 32019R2144

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2012/65/oj

31.1.2012   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 28/24


KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EU) nr 65/2012

av den 24 januari 2012

om tillämpningen av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 661/2009 vad gäller växlingsindikatorer och om ändring av Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/46/EG

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 661/2009 av den 13 juli 2009 om krav för typgodkännande av allmän säkerhet hos motorfordon och deras släpvagnar samt av de system, komponenter och separata tekniska enheter som är avsedda för dem (1), särskilt artikel 14.1 a, och

av följande skäl:

(1)

Enligt förordning (EG) nr 661/2009 krävs att växlingsindikatorer monteras i alla fordon i kategori M1 med en referensvikt på högst 2 610 kg som är utrustade med manuell växellåda och i fordon för vilka typgodkännandet utvidgats i enlighet med artikel 2.2 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 715/2007 av den 20 juni 2007 om typgodkännande av motorfordon med avseende på utsläpp från lätta personbilar och lätta nyttofordon (Euro 5 och Euro 6) och om tillgång till information om reparation och underhåll av fordon (2).

(2)

För att tillämpa bestämmelserna om växlingsindikatorer i förordning (EG) nr 661/2009 behöver de tekniska detaljerna anges i lagstiftning. Därför behöver särskilda förfaranden, provningar och krav för sådant typgodkännande av växlingsindikatorer fastställas.

(3)

Europaparlamentets och rådets direktiv 2007/46/EG av den 5 september 2007 om fastställande av en ram för godkännande av motorfordon och släpvagnar till dessa fordon samt av system, komponenter och separata tekniska enheter som är avsedda för sådana (3), bör därför ändras i enlighet med detta.

(4)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från tekniska kommittén för motorfordon.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Tillämpningsområde

Denna förordning gäller för fordon i kategori M1 som uppfyller följande krav:

De är utrustade med en manuell växellåda.

De har en referensvikt på högst 2 610 kg eller ett typgodkännande som har utökats till att gälla dem i enlighet med artikel 2.2 i förordning (EG) nr 715/2007.

Denna förordning gäller inte för fordon konstruerade för att uppfylla särskilda samhälleliga behov enligt definitionen i artikel 3.2 c i förordning (EG) nr 715/2007.

Artikel 2

Definitioner

I denna förordning gäller, utöver definitionerna i förordning (EG) nr 661/2009, följande definitioner:

1.   fordonstyp med avseende på växlingsindikator: en grupp av fordon som inte skiljer sig åt vad gäller växlingsindikatorns funktionella egenskaper och den metod varmed växlingsindikatorn anger en växlingspunkt. Metoderna omfattar, men är inte begränsade till, följande:

2.   växlingsindikatorns funktionella egenskaper: en uppsättning ingångsparametrar, såsom motorvarvtal, motoreffekt, vridmoment och deras variation över tiden, som bestämmer växlingsindikatorns rekommendation och hur växlingsindikatorns funktion är beroende av dessa parametrar.

3.   fordonets driftsläge: fordonets tillstånd när växling mellan minst två växlar framåt kan ske.

4.   manuellt läge: fordonets driftsläge när växling mellan alla eller några av växlarna alltid är en direkt följd av förarens handling.

5.   utsläpp från avgasrör: utsläpp från avgasrör enligt definitionen i artikel 3.6 i förordning (EG) nr 715/2007.

Artikel 3

Bedömning av manuell växellåda

Vid bedömning av om en växellåda motsvarar definitionen i artikel 3.16 i förordning (EG) nr 661/2009, ska en växellåda som har minst ett manuellt läge enligt definitionen i artikel 2.4 i den här förordningen anses vara en manuell växellåda. För denna bedömning beaktas inte automatiska byten av växlar som endast sker för att exempelvis skydda motorn eller undvika att den stannar vid extrema förhållanden, och inte för att optimera fordonets drift.

Artikel 4

EG-typgodkännande

1.   Tillverkarna ska se till att fordon som släpps ut på marknaden och omfattas av artikel 11 i förordning (EG) nr 661/2009 är utrustade med växlingsindikator i enlighet med kraven i bilaga I till den här förordningen.

2.   För att fordon som omfattas av artikel 11 i förordning (EG) nr 661/2009 ska få ett EG-typgodkännande ska tillverkaren fullgöra följande skyldigheter:

a)

Upprätta och lämna in ett informationsdokument till typgodkännandemyndigheten utformat i enlighet med mallen i del 1 i bilaga II till den här förordningen.

b)

Lämna in ett intyg till typgodkännandemyndigheten om att fordonet enligt tillverkarens bedömning uppfyller kraven som fastställs i den här förordningen.

c)

Lägga fram ett intyg till typgodkännandemyndigheten utformat i enlighet med mallen i del 2 i bilaga II till den här förordningen.

d)

Antingen

i)

lämna in de analytiskt bestämda växlingspunkterna för växlingsindikatorn till typgodkännandemyndigheten enligt punkt 4.1 sista stycket i bilaga I, eller

ii)

lämna in ett fordon, som är representativt för den fordonstyp som ska godkännas, till den tekniska tjänst som är ansvarig för att utföra provningarna för typgodkännandet så att de kan utföra den provning som anges i punkt 4 i bilaga I.

3.   Typgodkännandemyndigheten ska bedöma överensstämmelsen med kraven i bilaga I på grundval av de uppgifter som tillverkaren lämnat enligt punkt 2 a, b och c och resultaten av typgodkännandeprovningen enligt punkt 2 d.

Endast om sådan överensstämmelse fastställs ska ett EG-typgodkännande utfärdas i enlighet med mallen i del 3 i bilaga II till den här förordningen för de fordon som omfattas av artikel 11 i förordning (EG) nr 661/2009.

Artikel 5

Övervakning av lagstiftningens effekter

I syfte att övervaka den här förordningens effekter och utvärdera behovet av vidare åtgärder ska tillverkare och typgodkännandemyndigheter på begäran göra de uppgifter som föreskrivs i bilaga II tillgängliga för kommissionen. Kommissionen och dess företrädare ska behandla dessa uppgifter konfidentiellt.

Artikel 6

Ändringar av direktiv 2007/46/EG

Bilagorna I, III, IV, VI och XI till direktiv 2007/46/EG ska ändras i enlighet med bilaga III till den här förordningen.

Artikel 7

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 24 januari 2012.

På kommissionens vägnar

José Manuel BARROSO

Ordförande


(1)  EUT L 200, 31.7.2009, s. 1.

(2)  EUT L 171, 29.6.2007, s. 1.

(3)  EUT L 263, 9.10.2007, s. 1.


BILAGA I

SÄRSKILDA KRAV FÖR FORDON SOM ÄR UTRUSTADE MED VÄXLINGSINDIKATORER

1.   Utformningen av växlingsindikatorn

1.1   Rekommendationen att byta växel ska bestå av en tydlig visuell indikation, till exempel ett tydligt tecken att växla upp eller upp/ner eller en symbol som visar vilken växel som bör användas. Den synliga indikationen kan kompletteras med andra indikationer, såsom ljud, under förutsättning att dessa inte äventyrar säkerheten.

1.2   Växlingsindikatorn får inte störa eller dölja några andra manöverorgan, kontrollampor eller visare som är föreskrivna eller stöder säkert framförande av fordonet. Trots kraven i punkt 1.3 ska signalen utformas så att den inte avleder förarens uppmärksamhet och inte stör ett lämpligt och säkert framförande av fordonet.

1.3   Växlingsindikatorn ska placeras i överensstämmelse med punkt 5.1.2 i FN/ECE-föreskrifter nr 121. Den ska utformas så att den inte kan förväxlas med några andra manöverorgan, kontrollampor eller visare som finns i fordonet.

1.4   Ett teckenfönster kan användas för att visa växlingsindikatorns rekommendation under förutsättning att dess tecken skiljer sig tillräckligt mycket åt från andra indikatorer så att föraren klart och enkelt kan identifiera den.

1.5   I undantagsfall får växlingsindikatorn tillfälligt förbigås eller avaktiveras automatiskt, som i fall när fordonets driftsäkerhet eller integritet äventyras, t.ex. vid aktivering av antispinn- eller stabilitetskontrollsystem, tillfälliga meddelanden från förarstödsystem eller händelser i samband med tekniska fel i fordonet. När den exceptionella situationen upphört ska växlingsindikatorn åter igen fungera normalt inom tio sekunder eller längre, om det är motiverat av särskilda tekniska orsaker eller av skäl som rör man-maskininteraktion.

2.   Funktionella krav på växlingsindikatorn (tillämpliga på alla manuella lägen)

2.1   Växlingsindikatorn ska rekommendera föraren att byta växel när bränsleförbrukningen skattas vara lägre vid den föreslagna växeln än vid den befintliga växeln, med beaktande av kraven i punkterna 2.2. och 2.3.

2.2   Växlingsindikatorn ska vara utformad så att den gynnar en bränslesnål körstil vid rimligen förutsebara körbetingelser. Det främsta syftet med växlingsindikatorn är att minimera fordonets bränsleförbrukning när föraren följer rekommendationerna. De reglerade utsläppen från avgasröret får däremot inte öka oproportionerligt mycket i förhållande till de normala utsläppen när föraren följer rekommendationen från växlingsindikatorn. Dessutom bör användandet av en växlingsindikator inte ha några negativa effekter på föroreningsbegränsande anordningars funktion, såsom katalysatorer, efter en kallstart. Därför bör fordonstillverkarna lämna teknisk dokumentation till typgodkännandemyndigheten som visar vilken effekt användandet av en växlingsindikator har på de reglerade utsläppen från avgasröret under åtminstone konstant fordonshastighet.

2.3   Fordonets driftsäkerhet får inte äventyras när föraren följer växlingsindikatorns rekommendationer, t.ex. för att förhindra att motorn stannar, att motorbromsen inte är tillräcklig eller att motorns vridmoment inte är tillräckligt vid hög motoreffekt.

3.   Upplysningar som ska lämnas

3.1   Tillverkaren ska lämna upplysningar till typgodkännandemyndigheten enligt följande:

a)

Formell dokumentation som på begäran får göras tillgänglig för berörda parter.

b)

Utökad dokumentation som ska vara sekretessbelagd.

3.1.1   Den formella dokumentationen ska omfatta följande:

a)

En beskrivning av alla modeller av växlingsindikatorer som monteras i fordon som tillhör fordonstypen med avseende på växlingsindikator och bevisning för att de uppfyller kraven i punkt 1.

b)

Bevisning för att de uppfyller kraven i punkt 2 i form av data eller tekniska utvärderingar, till exempel modelleringsdata, diagram över utsläppen eller bränsleförbrukningen och utsläppsprovningar vilka visar att växlingsindikatorn effektivt ger föraren korrekta växlingsrekommendationer i rätt tid.

c)

Växlingsindikatorns ändamål, användning och funktioner i avsnittet om växlingsindikatorn i fordonets instruktionsbok.

3.1.2   Den utökade dokumentationen ska innehålla växlingsindikatorns konstruktionskoncept, särskilt dess funktionella egenskaper.

3.1.3   Trots bestämmelserna i artikel 5 ska den utökade dokumentationen förbli strikt konfidentiell mellan godkännandemyndigheten och tillverkaren. Godkännandemyndigheten får förvara dokumentationen eller också kan tillverkaren behålla den enligt myndighetens gottfinnande. Om tillverkaren behåller dokumentationen ska godkännandemyndigheten först granska och godkänna den och därefter fastställa och datera den. Godkännandemyndigheten ska kunna inspektera dokumentationen när godkännandet ges eller när som helst under godkännandets giltighet.

3.2   Tillverkaren ska förklara växlingsindikatorns ändamål, användning och funktioner i avsnittet om växlingsindikatorn i fordonets instruktionsbok.

4.   Verkan av växlingsindikatorns rekommenderade växlingspunkter på bränsleekonomin ska bestämmas enligt följande förfarande.

4.1   Bestämning av fordonshastigheter vid vilka växlingsindikatorn rekommenderar att föraren ska växla upp.

Denna provning ska göras med ett uppvärmt fordon på en chassidynamometer enligt hastighetsprofilen i tillägg 1 till denna bilaga. Rekommendationerna från växlingsindikatorn om att växla upp ska följas och fordonets hastighet när växlingsindikatorn rekommenderar växling registreras. Provningen ska upprepas tre gånger.

Vn GSI betecknar den genomsnittliga hastighet vid vilken växlingsindikatorn rekommenderar att man ska växla upp från växel n (n = 1, 2, …, #g) till växel n + 1, bestämt från de tre provningarna, där #g betecknar antal växlar framåt som fordonet har. För detta ändamål beaktas endast rekommendationer från växlingsindikatorn i fasen innan den högsta hastigheten har uppnåtts och rekommendationer från växlingsindikatorn under retardationen bortses från.

I följande beräkningar fastställs V0 GSI till 0 km/tim och V#g GSI till 140 km/tim eller fordonets högsta hastighet beroende på vilken som är minst. Om fordonet inte kan uppnå 140 km/tim ska fordonet hålla den högsta möjliga hastigheten tills den åter följer hastighetsprofilen i figur I.1.

Alternativt kan tillverkaren bestämma de rekommenderade växlingspunkterna för växlingsindikatorn analytiskt på grundval av den algoritm för växlingsindikatorn som lämnats i den utökade dokumentationen enligt punkt 3.1.

4.2   Normala växlingspunkter

Vn std betecknar den hastighet vid vilken en representativ förare antas växla upp från växel n till växel n + 1 utan rekommendationer från växlingsindikatorn. På grundval av de växlingspunkter som definieras i typ 1-utsläppsprov (1) definieras följande normala växlingshastigheter:

V0 std

=

0 km/tim

V1 std

=

15 km/tim

V2 std

=

35 km/tim

V3 std

=

50 km/tim

V4 std

=

70 km/tim

V5 std

=

90 km/tim

V6 std

=

110 km/tim

V7 std

=

130 km/tim

V8 std

=

V#g GSI

där Vn min betecknar den lägsta fordonshastighet som fordonet kan köras i växel n utan att motorn stannar och Vn max den högsta fordonshastighet som fordonet kan köras i växel n utan att motorn skadas.

Om Vn std enligt denna förteckning är mindre än Vn + 1 min, ska Vn std fastställas till Vn + 1 min. Om Vn std enligt denna förteckning är större än Vn max, ska Vn std fastställas till Vn max (n = 1, 2, …, #g – 1).

Om V#g std enligt detta förfarande är mindre än V#g GSI, ska det fastställas till V#g GSI.

4.3   Hastighetskurvor för bränsleförbrukning

Tillverkaren ska till typgodkännandemyndigheten lämna det funktionella sambandet mellan konstant fordonshastighet och fordonets bränsleförbrukning när man kör med växel n enligt följande regler:

FCn i betecknar bränsleförbrukning i kg/h (kilogram per timme) när fordonet körs med konstant fordonshastighet vi = i × 5 km/tim – 2,5 km/tim (där i är ett positivt heltal) och växel n. Tillverkaren ska lämna dessa uppgifter för varje växel n (n = 1, 2, …, #g) och vn min ≤ vi ≤ vn max. Fordonstillverkaren ska bestämma dessa värden för bränsleförbrukningen vid identiska omgivande förhållanden som enligt fordonstillverkaren motsvarar en realistisk körsituation, antingen bestämd genom ett fysiskt prov eller genom en lämplig beräkningsmodell som godkännandemyndigheten och tillverkaren kommit överens om.

4.4   Fordonets hastighetsfördelning

Vid sannolikheten Pi att fordonet har en hastighet v, där vi – 2,5 km/tim < v ≤ vi + 2,5 km/tim (i = 1, …, 28), bör följande fördelning användas:

i

Pi

1

4,610535879

2

5,083909299

3

4,86818148

4

5,128313511

5

5,233189418

6

5,548597362

7

5,768706442

8

5,881761847

9

6,105763476

10

6,098904359

11

5,533164348

12

4,761325003

13

4,077325232

14

3,533825909

15

2,968643201

16

2,61326375

17

2,275220718

18

2,014651418

19

1,873070659

20

1,838715054

21

1,982122053

22

2,124757402

23

2,226658166

24

2,137249569

25

1,76902642

26

1,665033625

27

1,671035353

28

0,607049046

Om fordonets högsta hastighet motsvarar steg i och i < 28 ska värdena för Pi + 1 till P28 adderas till Pi.

4.5   Bestämning av bränsleförbrukning enligt modellen

FCGSI betecknar fordonets bränsleförbrukning när föraren följer växlingsindikatorns rekommendationer.

FCGSI i = FCn i, där Vn – 1 GSI ≤ vi < Vn GSI (för n = 1, …, #g) och FCGSI i = 0, om vi ≥ V#g GSI

Formula

FCstd betecknar fordonets bränsleförbrukning när normala växlingspunkter används.

FCstd i = FCn i, där Vn – 1 std ≤ vi < Vn std (för n = 1, …, #g) och FCstd i = 0, om vi ≥ V#g GSI

Formula

Den relativa besparingen i bränsleförbrukning när man följer rekommendationerna från växlingsindikatorn i modellen beräknas enligt följande:

FCrel. Save = (1 – FCGSI / FCstd) × 100 %

4.6   Registrering av data

Följande uppgifter ska registreras:

Värdena för Vn GSI bestämda enligt punkt 4.1.

Värdena för FCn i i hastighetskurvorna för bränsleförbrukning enligt tillverkarens uppgifter enligt punkt 4.3.

Värdena för FCGSI, FCstd och FCrel. Save beräknade enligt punkt 4.5.


(1)  Enligt definitionen i bilaga 4a till FN/ECE-föreskrifter nr 83, ändringsserie 05.

Tillägg 1

Beskrivning av fordonets hastighetsprofil som avses i punkt 4.1

Löpnummer

Driftläge

Acceleration

(m/s2)

Hastighet

(km/tim)

Sammanlagd tid

(s)

1

Tomgång

0

0

20

2

Acceleration

1,1

0–31,68

28

3

0,7

31,68–49,32

35

4

0,64

49,32–79,27

48

5

0,49

79,27–109,26

65

6

0,3

109,26–128,70

83

7

0,19

128,70–140,33

100

8

Konstant hastighet

0

140,33

105

9

Retardation

–0,69

140,33–80,71

129

10

–1,04

80,71–50,76

137

11

–1,39

50,76–0

147

12

Tomgång

0

0

150

Toleransen för avvikelse från hastighetsprofilen anges i punkt 6.1.3.4 i bilaga 4a till FN/ECE-föreskrifter nr 83, ändringsserie 05.

Figur I.1

Grafisk framställning av den hastighetsprofil som avses i punkt 4.1. Den heldragna linjen anger hastighetsprofilen, medan de streckade linjerna anger toleransen för avvikelse från hastighetsprofilen.

Image

Följande tabell beskriver hastighetsprofilen sekund för sekund. Om fordonet inte kan uppnå 140 km/tim ska fordonet hålla den högsta möjliga hastigheten tills den åter följer hastighetsprofilen ovan.

Tid (s)

Hastighet (km/tim)

0

0,00

1

0,00

2

0,00

3

0,00

4

0,00

5

0,00

6

0,00

7

0,00

8

0,00

9

0,00

10

0,00

11

0,00

12

0,00

13

0,00

14

0,00

15

0,00

16

0,00

17

0,00

18

0,00

19

0,00

20

0,00

21

3,96

22

7,92

23

11,88

24

15,84

25

19,80

26

23,76

27

27,72

28

31,68

29

34,20

30

36,72

31

39,24

32

41,76

33

44,28

34

46,80

35

49,32

36

51,62

37

53,93

38

56,23

39

58,54

40

60,84

41

63,14

42

65,45

43

67,75

44

70,06

45

72,36

46

74,66

47

76,97

48

79,27

49

81,04

50

82,80

51

84,56

52

86,33

53

88,09

54

89,86

55

91,62

56

93,38

57

95,15

58

96,91

59

98,68

60

100,44

61

102,20

62

103,97

63

105,73

64

107,50

65

109,26

66

110,34

67

111,42

68

112,50

69

113,58

70

114,66

71

115,74

72

116,82

73

117,90

74

118,98

75

120,06

76

121,14

77

122,22

78

123,30

79

124,38

80

125,46

81

126,54

82

127,62

83

128,70

84

129,38

85

130,07

86

130,75

87

131,44

88

132,12

89

132,80

90

133,49

91

134,17

92

134,86

93

135,54

94

136,22

95

136,91

96

137,59

97

138,28

98

138,96

99

139,64

100

140,33

101

140,33

102

140,33

103

140,33

104

140,33

105

140,33

106

137,84

107

135,36

108

132,88

109

130,39

110

127,91

111

125,42

112

122,94

113

120,46

114

117,97

115

115,49

116

113,00

117

110,52

118

108,04

119

105,55

120

103,07

121

100,58

122

98,10

123

95,62

124

93,13

125

90,65

126

88,16

127

85,68

128

83,20

129

80,71

130

76,97

131

73,22

132

69,48

133

65,74

134

61,99

135

58,25

136

54,50

137

50,76

138

45,76

139

40,75

140

35,75

141

30,74

142

25,74

143

20,74

144

15,73

145

10,73

146

5,72

147

0,72

148

0,00

149

0,00

150

0,00


BILAGA II

DEL 1

Informationsdokument

MALL

Informationsdokument nr … om EG-typgodkännande av fordon med avseende på växlingsindikatorer.

Följande upplysningar ska, där så är tillämpligt, lämnas i tre exemplar med innehållsförteckning. Alla ritningar ska lämnas i lämplig skala med tillräcklig detaljgrad i A4-format eller i vikt A4-format. Eventuella fotografier ska vara tillräckligt detaljerade.

Om systemen, komponenterna eller de separata tekniska enheterna har elektronisk styrning ska upplysningar om deras prestanda lämnas.

Upplysningar som anges i punkterna 0, 3 och 4 i tillägg 3 till bilaga I till kommissionens förordning (EG) nr 692/2008 (1).

4.11

Växlingsindikator

4.11.1

Finns ljudindikation ja/nej (2). Om ja, beskriv ljudet och ljudnivån vid förarens öra i dB(A). (Är det alltid möjligt att stänga av/sätta på ljudindikatorn?): …

4.11.2

Upplysningar enligt punkt 4.6 i bilaga I (värden som tillverkaren angett): …

4.11.3

Upplysningar enligt punkt 3.1.1 i bilaga I: …

4.11.4

Upplysningar enligt punkt 3.1.2 i bilaga I: …

4.11.5

Fotografier och/eller ritningar av växlingsindikatorn och en kort beskrivning av systemkomponenterna och deras funktionssätt: …

4.11.6

Upplysningar om växlingsindikatorn i fordonets instruktionsbok: …

DEL 2

MALL

Image

DEL 3

EG-typgodkännandeintyg

MALL

(största format: A4 (210 × 297 mm))

EG-TYPGODKÄNNANDEINTYG

Meddelande om

EG-typgodkännande (3)

utökning av EG-typgodkännande (3)

avslag på ansökan om EG-typgodkännande (3)

återkallat EG-typgodkännande (3)

av en fordonstyp med avseende på växlingsindikator

enligt förordning (EU) nr 65/2012, senast ändrad genom förordning (EU) nr …/2012 (3)

EG-typgodkännandenummer: …

Skäl för utökning: …

AVSNITT I

0.1

Fabrikat (tillverkarens firmanamn): …

0.2

Typ: …

0.2.1

Handelsnamn (i förkommande fall): …

0.3

Sätt att identifiera typen, om denna anges på fordonet: …

0.3.1

Märkningens placering: …

0.4

Fordonskategori: …

0.5

Tillverkarens namn och adress: …

0.8

Namn på och adress(er) till monteringsanläggning(ar): …

0.9

Namn på och adress till tillverkarens företrädare (i förekommande fall): …

AVSNITT II

1.

Ytterligare upplysningar (i tillämpliga fall): se addendum

2.

Teknisk tjänst som har ansvar för att utföra provningar och utvärderingar:

3.

Provningsrapportens datum:

4.

Provningsrapportens nummer:

5.

Upplysningar enligt punkt 4.6 i bilaga I till förordning (EU) nr 65/2012 (fastställda vid typgodkännandet):

6.

Anmärkningar (i förekommande fall): se addendum

7.

Ort:

8.

Datum:

9.

Underskrift:

Bilagor

:

Informationspaket

Provningsrapport

Ytterligare upplysningar: …

Addendum till EG-typgodkännandeintyg nr … avseende …


(1)  EUT L 199, 28.7.2008, s. 1.

(2)  Stryk det som inte är tillämpligt.

(3)  Stryk det som inte är tillämpligt.


BILAGA III

ÄNDRINGAR AV RAMDIREKTIV 2007/46/EG

Direktiv 2007/46/EG ska ändras på följande sätt:

1.

Följande punkter ska införas i bilaga I:

”4.11

Växlingsindikator

4.11.1

Finns ljudindikation ja/nej (1). Om ja, beskriv ljudet och ljudnivån vid förarens öra i dB(A). (Är det alltid möjligt att stänga av/sätta på ljudindikatorn?)

4.11.2

Upplysningar enligt punkt 4.6 i bilaga I till förordning (EU) nr 65/2012 (värden som tillverkaren angett)

4.11.3

Fotografier och/eller ritningar av växlingsindikatorn och en kort beskrivning av systemkomponenterna och deras funktionssätt:”

2.

Följande punkter ska införas i bilaga III:

”4.11

Växlingsindikator

4.11.1

Finns ljudindikation ja/nej (1). Om ja, beskriv ljudet och ljudnivån vid förarens öra i dB(A). (Är det alltid möjligt att stänga av/sätta på ljudindikatorn?)

4.11.2

Upplysningar enligt punkt 4.6 i bilaga I till förordning (EU) nr 65/2012 (fastställda vid typgodkännandet)”

3.

Del I i bilaga IV ska ändras på följande sätt:

a)

I tabellen ska följande punkt införas som punkt 63.1:

Område

Rättsakt

EGT/EUT

Tillämplighet

M1

M2

M3

N1

N2

N3

O1

O2

O3

O4

”63.1.

Växlingsindikatorer

(EU) nr 65/2012

L 28 31.1.2012 s. 24.

X”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

b)

I tabellen i tillägget ska följande punkt införas som punkt 63.1:

 

Område

Rättsakt

EGT/EUT

M1

”63.1

Växlingsindikatorer

(EU) nr 65/2012

L 28 31.1.2012 s. 24.

N/A”

4.

I tabellen i tillägget till bilaga VI ska följande punkt införas som punkt 63.1:

Område

Rättsakt

Ändrad genom

Tillämplig på versioner

”63.1

Växlingsindikatorer

(EU) nr 65/2012”

 

 

5.

Bilaga XI ska ändras på följande sätt:

a)

I tabellen i tillägg 1 ska följande punkt införas som punkt 63.1:

Punkt

Område

Rättsakt

M1 ≤ 2 500 kg (1)

M1 > 2 500 kg (1)

M2

M3

”63.1

Växlingsindikatorer

(EU) nr 65/2012

G

G”

 

 

b)

I tabellen i tillägg 2 ska följande punkt införas som punkt 63.1:

Punkt

Område

Rättsakt

M1

M2

M3

N1

N2

N3

O1

O2

O3

O4

”63.1

Växlingsindikatorer

(EU) nr 65/2012

G”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

c)

I tabellen i tillägg 3 ska följande punkt införas som punkt 63.1:

Punkt

Område

Rättsakt

M1

”63.1

Växlingsindikatorer

(EU) nr 65/2012

G”

d)

I tabellen i tillägg 4 ska en kolumn ”M1” läggas till mellan kolumnerna ”Rättsakt” och ”M2”, och följande punkt ska införas som punkt 63.1:

Punkt

Område

Rättsakt

M1

M2

M3

N1

N2

N3

O1

O2

O3

O4

”63.1

Växlingsindikatorer

(EU) nr 65/2012

G”

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Top