EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010XC0220(03)

Offentliggörande av en ansökan i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

OJ C 44, 20.2.2010, p. 8–12 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

20.2.2010   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

C 44/8


Offentliggörande av en ansökan i enlighet med artikel 6.2 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 om skydd av geografiska beteckningar och ursprungsbeteckningar för jordbruksprodukter och livsmedel

2010/C 44/05

Genom detta offentliggörande tillgodoses den rätt att göra invändningar som fastställs i artikel 7 i rådets förordning (EG) nr 510/2006 (1). Invändningar måste komma in till kommissionen senast sex månader efter dagen för detta offentliggörande.

SAMMANFATTNING

RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 510/2006

”SZEGEDI FŰSZERPAPRIKA-ŐRLEMÉNY” ELLER ”SZEGEDI PAPRIKA”

EG-nr: HU-PDO-0005-0395-21.10.2004

SUB ( X ) SGB ( )

I denna sammanfattning anges de viktigaste uppgifterna i produktspecifikationen i informationssyfte.

1.   Behörig myndighet i medlemsstaten:

Namn:

FVM – Élelmiszerlánc-elemzési Főosztály

Adress:

Budapest

Kossuth Lajos tér 11.

1055

MAGYARORSZÁG/HUNGARY

Tfn

+36 13014419

Fax

+36 13014808

E-post:

zobore@fvm.hu

2.   Grupp:

Namn:

Szegedi Fűszerpaprika Konzorcium

Adress:

Szeged-Szőreg

Szerb u. 173.

6771

MAGYARORSZÁG/HUNGARY

Tfn

+36 62558390

Fax

+36 62405120

E-post:

szokol@rubinpaprika.hu

Sammansättning:

Producenter/bearbetningsföretag ( X ) Annan ( )

3.   Produkttyp:

Klass 1.8 –

Övriga produkter i bilaga I (kryddor etc.)

4.   Produktspecifikation:

[Sammanfattning av kraven enligt artikel 4.2 i förordning (EG) nr 510/2006]

4.1   Beteckning:

”Szegedi fűszerpaprika-őrlemény” eller ”Szegedi paprika”

4.2   Beskrivning:

”Szegedi fűszerpaprika-őrlemény” eller ”Szegedi paprika” är mald paprika. Den framställs genom malning av frukter från spanskpepparsläktet (Capsicum annuum L. var. Longum DC), som odlas av statligt godkända utsädessorter.

Endast följande sorter får användas som råmaterial för ”Szegedi fűszerpaprika-őrlemény” eller ”Szegedi paprika”: Bíbor, Bolero, Délibáb, Fesztivál, Folklor, Kárminvörös, Mihályteleki, Napfény, Remény, Rubinvörös, Sláger, Szegedi F-03 (het), Szegedi ej het 57-13, Szegedi 178 (het), Szegedi 179 (het), Szegedi 20, Szegedi 80, Viktória och Zuhatag.

Organoleptiska egenskaper:

”Szegedi fűszerpaprika-őrlemény” eller ”Szegedi paprika” har följande egenskaper:

—   Fysiska egenskaper: Enhetlig, likformig, tillräckligt finmalen, dvs. varken grovmalen eller med bitar i.

—   Färg: Från klarröd till ljusare röd.

—   Arom: Intensiv, kryddig, påminner om stekta grönsaker.

—   Smak: Karakteristiskt söt, påminner om mogen stekt myskpumpa och färska trädgårdsväxter, långvarig, fyllig, behagligt kryddig men inte stark, dvs. capsaicin-halten får inte överskrida 100 mg/kg.

Förutom detta har de heta sorterna en dominerande kryddstark smak. Kryddsmakens intensitet avgörs av capsaicin-halten. Om halten är 100–200 mg/kg får den malda paprikan en medelstark smak; om den överskrider 200 mg/kg blir smaken stark.

Fysiska och kemiska egenskaper:

   Partikelstorlek: Paprikan måste vara så finmalen att den kan silas helt genom ett såll med hål på 0,5 mm.

   Analytiska egenskaper:

Total pigmenthalt vid tidpunkten för förpackning, lägsta halt per torrsubstans, g/kg (2)

eller ASTA-färgvärde vid förpackning, lägsta värde (2)

3,9

120

Minsta tillåtna försämring av den totala pigmenthalten per månad, ASTA-färgvärde (3)

5

Högsta fukthalt, % (m/m)

11,0

Högsta sandinnehåll i torrsubstans, % (m/m)

0,5

   Mald paprika får inte innehålla livsmedelstillsatser. Under konditioneringsprocessen tillsätts dricksvatten.

4.3   Geografiskt område:

De paprikor som framställs inom den administrativa gränsen för följande paprikaodlingsorter i Szeged-regionen får användas som råmaterial för ”Szegedi fűszerpaprika-őrlemény” eller ”Szegedi paprika” med den skyddade ursprungsbeteckningen: Algyő, Ambrózfalva, Apátfalva, Árpádhalom, Ásotthalom, Baks, Balástya, Bordány, Csanádpalota, Csanytelek, Csengele, Csikóspuszta, Csongrád, Derekegyháza, Deszk, Dóc, Domaszék, Eperjes, Fábiánsebestyén, Felgyő, Ferencszállás, Forráskút, Földeák, Hódmezővásárhely, Királyhegyes, Kistelek, Kiszombor, Klárafalva, Kövegy, Kútvölgy, Kübekháza, Magyarcsanád, Makó, Maroslele, Mártély, Mindszent, Mórahalom, Nagyér, Nagylak, Nagymágocs, Óföldeák, Ópusztaszer, Öttömös, Pitvaros, Pusztaszer, Rákos, Röszke, Rúzsa, Sándorfalva, Szatymaz, Szeged, Szegvár, Székkutas, Szentes, Tiszasziget, Tompahát Tömörkény, Újszentiván, Üllés, Zákányszék, Zsombó; Battonya, Békéssámson, Csanádalberti, Csanádapáca, Csorvás, Dombegyház, Gábortelep, Gádoros, Gerendás, Kardoskút, Kaszaper, Kisdombegyház, Kunágota, Magyarbánhegyes, Magyardombegyház, Magyartés, Medgyesbodzás, Medgyesegyháza, Mezőhegyes, Mezőkovácsháza, Nagybánhegyes, Nagyszénás, Orosháza, Pusztaföldvár Tótkomlós, Végegyháza och Csólyospálos.

Framställning och förpackning måste ske inom samma geografiska område.

4.4   Bevis på ursprung:

Produktens spårbarhet garanteras av de handlingar som utfärdas vid registreringen av producenterna och bearbetningsföretagen, under framställning och beredning, de sista förbrukningsdatum som anges på förpackningen, partinumren och de numrerade etiketter som utfärdas av konsortiet.

Jordbruksministeriets regionalkontor ansvarar för att kontrollera att reglerna följs.

4.5   Produktionsmetod:

Det första steget i produktionsprocessen är att bereda produktionsområdet. Därefter sår man fröna eller planterar groddplantorna, beroende på vald produktionsmetod. Om groddplantor används odlas de mellan slutet på februari och början på april. De planteras ut i maj, för hand eller med planteringsmaskin. Om frön används planteras de i början av april.

Produktionsprocessen omfattar följande växtvårdsmetoder för att garantera en optimal utveckling av paprikaplantan: bevattning, gödsling och växtskydd.

Paprikan skördas i flera etapper, allteftersom de mognar.

De skördade frukterna ska helst lagras och eftermognas (i välventilerade anläggningar) i två veckor, beroende på producenternas tekniska resurser.

Därefter förbereds de eftermognade frukterna för torkning. Frukterna väljs ut, tvättas och skivas. Dessa produktionssteg är mycket viktiga för slutproduktens kvalitet.

Paprikan kan torkas i små påsar som hängs under takfoten i torkkamrar, eller med automatiska torkmaskiner med löpande band. I slutet av torkningen har vattenhalten i frukten minskat från cirka 80 procent till mindre än 10 procent.

Efter den inledande hackningen mals den torkade paprikan. Den passeras genom två tättsittande horisontellt placerade kvarnstenar. Det som sker när paprikan mals med kvarnstenar är att fröna värms upp när de passerar mellan kvarnstenarna. Genom uppvärmningen och malningen frigörs oljan i fröna och de fettlösliga pigmenten i skalet och täcker fröpartiklarna med ett skyddande lager. Detta ger den malda paprikan en jämn färg.

Den sista fasen i kvarnstensmalningen är konditioneringsprocessen, då fukthalten i den malda paprikan ökas med 1,5–3 procent genom intensiv blandning och tillsättning av dricksvatten. Konditioneringen spelar en viktig roll i utvecklingen av den malda paprikans visuella egenskaper, eftersom processen garanterar ett optimalt medelvärde – med en vattenhalt på 8–11 procent – som gör att de bioaktiva beståndsdelarna i den malda paprikan har en skyddande effekt på de naturliga pigmenten.

Den sista fasen i malningen med kvarnstenar är att paprikan silas genom ett såll med hål på ≤ 0,5 mm. Förpackningsmetoderna och förpackningsmaterialen ska uppfylla livsmedelsbestämmelserna.

De ovannämnda metoderna för eftermognad, malning och konditionering har en avgörande inverkan på produktens kvalitet, som endast kan garanteras genom att den förpackas omedelbart för att undvika att den vattenhalt som skapas under konditioneringsprocessen ändras. Dessa processer är komplicerade, vilket kräver en sakkunskap som endast finns i det angivna geografiska området. För att garantera produktens ursprung, men även kvaliteten, måste alla steg i produktionen av ”Szegedi fűszerpaprika-őrlemény” eller ”Szegedi paprika” – dvs. odling och beredning av råmaterialet samt förpackning – därför ske i det geografiska område som anges i punkt 4.3.

4.6   Samband:

Det första skriftliga omnämnandet av sambandet mellan paprika och staden Szeged härrör från 1748. Ursprungligen användes paprikan som prydnadsväxt och medicinalväxt; det var först senare som den blev en dominerande krydda i det ungerska köket. Fram till mitten på 1800-talet begränsades produktionen till att tillgodose hushållens behov, men i slutet av århundradet industrialiserades paprikaframställningen och handeln ökade betydligt. Paprikaproduktionen i denna region började i nedre Szeged. Invånarna i den delen av staden odlade paprika på de svarta sandiga markerna på Tisza-flodslätten. Från sekelskiftet till 1930-talet ökade arealen för paprikagrödor från 2 000 till 5 000 ungerska tunnland. Efter första världskriget blev ”Szegedi paprika” – som dittills endast fanns att köpa på apotek – från att ha varit känd i Österrike även populär i Tyskland, och kort därefter börjande den exporteras till USA. År 1934 förklarades Szeged-området som ett begränsat produktionsområde, och mald paprika som framställts utanför området fick inte säljas som ”Szegedi paprika”. Vid det laget hade de flesta av de paprikaproducerande familjerna i Szeged odlat paprika i tre–fyra generationer, och det fanns 10–20 kvarnar i området.

Den malda paprikan framställs av paprikasorter med en avlång, slokande frukt som odlas i Szeged-området. Tack vare de sekelgamla odlingstraditionerna har de sorter som har bevarat dessa genetiska särdrag anpassat sig ytterst väl till regionens jordar och klimat. Efter eftermognad, urval, sköljning och varsam torkning framställs den malda slutprodukten genom malning med kvarnstenar, vilket ger den bästa kvaliteten. Efter malningen breddes den malda paprikan ut för natten i en sval bod, så att den skulle absorbera tillräckligt mycket vatten från luftfuktigheten. Konditioneringsprocessen med modern teknik bygger på denna fas i böndernas traditionella paprikaberedning.

Produktens exceptionella egenskaper härrör inte bara från hundratals år av noggrann omsorg, sakkunskap och de traditionella framställningstekniker som beskrivs ovan, utan beror även på regionens jordbruks- och klimatförhållanden. I områdena kring Holocene-floden i Szeged-regionen på de naturliga flodslätterna vid floderna Körös, Maros och Tisza har alluvialjordar och sumpjordar med god dränering och mycket mylla skapats. Med Tisza förs lössjord och leravlagringar till området; Maros för med sig sand och Körös fin sand. Odlingen av de beskrivna paprikasorterna möjliggörs tack vare de jordar som har utvecklats genom dessa floders unika avlagringar. Till följd av dessa egenskaper värms jordarna lätt upp, de spricker inte, är saltfria och har god luft- och vattendränering.

Antalet soltimmar i Szeged-regionen uppgår till cirka 2 000 timmar per år, vilket innebär att den är en av Ungerns varmaste regioner. Paprikan i detta område kan aldrig mogna i lika hög grad som i de sydliga paprikaproducerande länderna (som jämförelsevis har 3 000 soltimmar per år). Detta innebär att fröna från ”Szegedi paprika” innehåller restsocker. Den karakteristiskt söta smaken hos den malda paprikan uppstår genom kondenseringsreaktionen mellan en del av restsockret och proteinet i fröna, den karamellisering av sockret som sker under torkningen och malningen samt oljan i fröna.

Paprikan kräver en temperatur på minst 3 000 °C under odlingssäsongen. Den genomsnittliga värmesumman i Szeged-regionen uppgår till omkring 3 400 °C, vilket garanterar att den paprika som odlas i regionen mognar till en glänsande röd färg. Samtidigt får den malda paprikan sin karakteristiska färg genom eftermognaden, som sker före torkningen enligt regionens traditionella paprikaodlingsmetoder. Denna metod har också samband med de särskilda klimatförhållandena i regionen eftersom odlingsperioden är förhållandevis kort. Detta innebär att endast en del av skörden har utvecklat sortens särskilda genetiska kvalitetsegenskaper i slutet av skördeperioden. Eftermognaden ger paprikan de ytterligare karakteristiska egenskaper som ger en god kvalitet. Under eftermognaden sjunker sockerhalterna till följd av den naturliga torkningsprocessen (förlust av vatten), men aldrig i en sådan utsträckning att produktens karakteristiska smak ändras. Samtidigt ökar det totala pigmentinnehållet med 30–50 procent, tillsammans med mängden rött pigment. Pigmenthalten i den efterlagrade malda paprikan är högre och mer stabil än för paprika som torkas och mals omedelbart.

Den ungerska patentmyndigheten registrerade ursprungsbeteckningen den 27 november 1998 (registreringsnr 3), och i enlighet med Lissabonöverenskommelsen förde Världsorganisationen för den intellektuella äganderätten (Wipo) in den i det internationella registret över ursprungsbeteckningar den 6 maj 1969 (registreringsnr 502).

4.7   Kontrollorgan:

Namn:

Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Központ, Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóság

Adress:

Budapest

Mester u. 81.

1095

MAGYARORSZÁG/HUNGARY

Tfn

+36 4563010

Fax

E-post:

oevi@oai.hu

4.8   Märkning:

Förutom de lagliga kraven måste den skyddade ursprungsbeteckningen ”Szegedi fűszerpaprika-őrlemény” eller ”Szegedi paprika” eller dess förkortning samt EU-logotypen (efter det att den har förts in i gemenskapsregistret) anges på produktförpackningen.

Medlemmarna i konsortiet måste dessutom lägga till en numrerad etikett som utfärdas av konsortiet för varje enhet. Konsortiet måste föra register över de numrerade etiketterna.


(1)  EUT L 93, 31.3.2006, s. 12.

(2)  Pigmenthalten får vara högre beroende på köparens behov. Den verkliga pigmenthalten i satsen måste anges i det kvalitetsintyg som åtföljer varupartiet.

(3)  Mald paprika får ha ett längsta sista förbrukningsdatum på 12 månader.


Top