Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32020R0743

    Kommissionens delegerade förordning (EU) 2020/743 av den 30 mars 2020 om ändring av kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/891 vad gäller beräkning av värdet av saluförd produktion för producentorganisationer i frukt- och grönsakssektorn

    C/2020/1835

    EUT L 176, 5.6.2020, p. 1–3 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2020/743/oj

    5.6.2020   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 176/1


    KOMMISSIONENS DELEGERADE FÖRORDNING (EU) 2020/743

    av den 30 mars 2020

    om ändring av kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/891 vad gäller beräkning av värdet av saluförd produktion för producentorganisationer i frukt- och grönsakssektorn

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 av den 17 december 2013 om upprättande av en samlad marknadsordning för jordbruksprodukter och om upphävande av rådets förordningar (EEG) nr 922/72, (EEG) nr 234/79, (EG) nr 1037/2001 och (EG) nr 1234/2007 (1), särskilt artikel 37 c i och iv, och

    av följande skäl:

    (1)

    Frukt- och grönsaksproduktionen i unionen har under flera år skadats allt mer av växtsjukdomar och skadedjursangrepp. Under perioden 2013–2018 drabbade exempelvis utbrott och spridning av Xyllela fastidiosa bland annat stenfruktträd som plommon, körsbär och mandlar i Italien, Spanien och Frankrike. Under åren 2018–2019 skadade introduktion och spridning av den invasiva skadegöraren tomato brown rugose fruit virus (ToBRFV) produktionen av tomat (Solanum lycopersicum L.) och paprika (Capsicum annuum) i Italien och Tyskland. När det gäller skadegörare har exempelvis Eurytoma schreineri Schreiner, som introducerades i unionen med importvaror 2013, orsakat skador på produktionen av plommon, aprikoser och körsbär i Bulgarien och i grannländerna. Senast 2019 orsakade den asiatiska brunmarmorerade bärfisen (Halyomorpha halys) stora produktionsförluster i Italiens norra regioner, närmare bestämt i Emilia-Romagna, Venetien, Trentino Alto-Adige, Lombardiet, Piemonte och Friuli-Venezia Giulia, och påverkade värdet av den produktion som salufördes av de producentorganisationer som var verksamma i regionerna i negativ riktning.

    (2)

    Med tanke på att växtskyddsrelaterade skador blir allt vanligare behövs en långsiktig lösning vad gäller beräkningen av värdet av producentorganisationers saluförda produktion för att stärka producentorganisationernas motståndskraft för framtiden. Kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/891 (2) behöver ändras så att det ges utrymme för mer flexibilitet i beräkningen av värdet av den produktion som saluförs av en producentorganisation i EU som drabbats av växtskyddsrelaterade skador med följden att produktionen varken kan konsumeras eller bearbetas.

    (3)

    Stora minskningar av värdet av saluförd produktion som orsakats av växtskyddsrelaterade skador har betydande inverkan på hur mycket EU-stöd den berörda producentorganisationen får under följande år, eftersom nivån på EU-stödet beräknas som en andel av värdet av producentorganisationens saluförda produktion. Om en stor del av skörden går förlorad riskerar producentorganisationen att förlora sitt erkännande, eftersom ett av kriterierna för erkännande är att uppnå ett visst värde av saluförd produktion, som fastställts på nationell nivå. Detta innebär en dubbel ekonomisk förlust, som äventyrar producentorganisationens långsiktiga stabilitet.

    (4)

    Av dessa skäl bör mer flexibilitet tillåtas vad gäller beräkningen av värdet av producentorganisationers saluförda produktion. Detta är nödvändigt för att undvika situationer där producentorganisationer som investerar i förebyggande åtgärder men ändå drabbas av omfattande växtskyddsrelaterade skador både ser värdet av den saluförda produktionen minska och dessutom plötsligt får betydligt minskat ekonomiskt stöd från EU följande år. Den ökade flexibiliteten vad gäller beräkningen av värdet av saluförd produktion bör emellertid bara vara tillgänglig för producentorganisationer som visar att de har vidtagit nödvändiga förebyggande åtgärder mot växtsjukdomar och skadedjursangrepp, exempelvis i form av skyddsnät, övervakning av skadedjur och sjukdomar, biologisk skadedjursbekämpning eller andra åtgärder som minskar förekomsten av skadedjur och sjukdomar och de produktionsskador de orsakar.

    (5)

    Eftersom skadedjursangrepp eller växtsjukdomar förekommer allt oftare och de därav följande produktionsförlusterna blir betydligt större jämfört med väderrelaterade skador, räcker inte den skyddsåtgärd som fastställs i artikel 23.4 i delegerad förordning (EU) 2017/891, enligt vilken värdet av den saluförda produktionen av en produkt ska anses utgöra 65 % av dess värde under den föregående referensperioden.

    (6)

    Därför, och på grund av behovet av att uppnå ekonomisk och finansiell stabilitet i de producentorganisationer som berörs av stora förluster i värdet av den saluförda produktionen orsakade av växtskyddsrelaterade skador, bör tröskelvärdet för beräkning av värdet av den saluförda produktionen höjas. Mot bakgrund av detta och med beaktande av de allvarliga skador som orsakats av den senaste tidens angrepp av skadegörare, bör värdet av den saluförda produktionen enligt artikel 23.4 i delegerad förordning (EU) 2017/891 höjas till 85 %.

    (7)

    Med tanke på att verksamhetsprogram genomförs per kalenderår och att beräkningen av värdet av den saluförda produktionen som utgör grunden för det ekonomiska stödet från EU baseras på föregående kalenderår, behöver denna förordning träda i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    (8)

    Delegerad förordning (EU) 2017/891 bör därför ändras i enlighet med detta.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Ändring av delegerad förordning (EU) 2017/891

    I artikel 23 i delegerad förordning (EU) 2017/891 ska punkt 4 ersättas med följande:

    ”4.   Om en produkt har sjunkit i värde med minst 35 % på grund av faktorer som står utanför producentorganisationens kontroll och ansvarsområde, ska värdet av den saluförda produktionen av produkten i fråga anses vara minst 65 % av dess värde under den föregående referensperioden. Producentorganisationen ska bevisa för den berörda medlemsstatens behöriga myndighet att faktorerna stod utanför dess kontroll och ansvarsområde.

    Om en produkt har sjunkit i värde med minst 35 % på grund av växtsjukdomar eller skadedjursangrepp som står utanför producentorganisationens kontroll och ansvarsområde, ska värdet av den saluförda produktionen av produkten i fråga anses vara 85 % av dess värde under den föregående referensperioden. Producentorganisationen ska bevisa för den berörda medlemsstatens behöriga myndighet att den har vidtagit de nödvändiga förebyggande åtgärderna mot växtsjukdomen eller skadedjursangreppet i fråga.

    Denna punkt ska också tillämpas på fastställandet av att det minsta värdet av den saluförda produktionen enligt artikel 9 efterlevs.”

    Artikel 2

    Ikraftträdande

    Denna förordning träder i kraft dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 30 mars 2020.

    På kommissionens vägnar

    Ursula VON DER LEYEN

    Ordförande


    (1)  EUT L 347, 20.12.2013, s. 671.

    (2)  Kommissionens delegerade förordning (EU) 2017/891 av den 13 mars 2017 om komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1308/2013 vad gäller sektorn för frukt och grönsaker och sektorn för bearbetad frukt och bearbetade grönsaker och komplettering av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 1306/2013 vad gäller påföljder som ska tillämpas på dessa sektorer och om ändring av kommissionens genomförandeförordning (EU) nr 543/2011 (EUT L 138, 25.5.2017, s. 4).


    Top