Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31984R3440

    Kommissionens förordning (EEG) nr 3440/84 av den 6 december 1984 om fastsättning av anordningar på trålar, danska snurrevadar och liknande nätredskap

    EGT L 318, 7.12.1984, p. 23–27 (DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (ES, PT, FI, SV, CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 19/02/2007

    ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1984/3440/oj

    31984R3440

    Kommissionens förordning (EEG) nr 3440/84 av den 6 december 1984 om fastsättning av anordningar på trålar, danska snurrevadar och liknande nätredskap

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 318 , 07/12/1984 s. 0023 - 0027
    Finsk specialutgåva Område 4 Volym 2 s. 0021
    Spansk specialutgåva: Område 04 Volym 3 s. 0087
    Svensk specialutgåva Område 4 Volym 2 s. 0021
    Portugisisk specialutgåva: Område 04 Volym 3 s. 0087


    KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EEG) nr 3440/84 av den 6 december 1984 om fastsättning av anordningar på trålar, danska snurrevadar och liknande nätredskap

    EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska ekonomiska gemenskapen,

    med beaktande av rådets förordning (EEG) nr 171/83 av den 25 januari 1983 om vissa tekniska åtgärder för bevarande och förvaltning av fiskeresurserna(), senast ändrad genom förordning (EEG) nr 2664/84(), särskilt artikel 21 i denna, och

    med beaktande av följande:

    Artikel 7 i förordning (EEG) nr 171/83 förbjuder användningen av sådana anordningar som kan täppa till maskorna eller minska deras storlek i någon del av redskapet.

    Enligt artikel 2 i förordning (EEG) nr 171/83 tillämpas dessa bestämmelser bara på trålar, danska snurrevadar och liknande nätredskap.

    Enligt artikel 7 i förordning (EEG) nr 171/83 kan tillstånd ges till att fästa anordningar på nätredskap.

    Vissa delar av en trål bör definieras.

    Det är inte nödvändigt att förbjuda fastsättning av anordningar på trålar när det gäller fiske av vissa arter, för vilka en minsta maskstorlek inte fastställs i förordning (EEG) nr 171/83.

    Tillåtelse får ges till att vissa anordningar används, som minskar förslitningen på trålar, danska snurrevadar och liknande nätredskap eller som förstärker sådana redskap eller hindrar att delar av fångsten slipper undan framåt i dessa, eller som gör redskapen effektivare eller säkrare att använda.

    Ett undre slitskydd är avsett att skydda trålens undersida från sönderrivning och förslitning.

    Ett övre slitskydd är avsett att skydda lyftets ovansida mot nötning, om trålens bakre del, lyftet, skulle börja rotera under fiske.

    En förstärkande nätkasse är avsedd att förstärka lyftet och förhindra att det brister, när det är fullt med fisk, och när trålen halas ombord.

    Ett lyftstroppsskydd hindrar lyftstroppen från att skära in i nätet på lyftet.

    En bottenstropp är avsedd att stänga lyftet.

    Ett begränsat stycke av den bakre delen av lyftet kan vikas tillbaka in i lyftets öppning för att det skall stängas bättre.

    En lyftstropp är avsedd att snörpa ihop den bakre delen av lyftet så att det lättare kan halas ombord.

    En rundstropp är avsedd att begränsa utvidgningen av lyftets diameter.

    Ett stängnät låter fångsten passera från trålens främre del mot dess bakre del men begränsar dess möjligheter att vända tillbaka föröver.

    Ett selektionsnät gör det möjligt att selektivt fånga fisk, räkor eller andra arter.

    En förstärkningslina förstärker trålen eller hindrar stenar eller andra föremål från att komma in i lyftet.

    En tätningsduk gör att stängningen av lyftet med bottenstroppen blir effektivare.

    En trål med två strutar minskar risken för att hela fångsten går förlorad när fisket sker på ojämn havsbotten.

    Syftet med denna förordning är att utarbeta närmare bestämmelser för dessa anordningar, och särskilt tekniska beskrivningar av dem, samt att fastställa på vilka villkor de får användas.

    Vid behov kan undantag göras från denna förordning för att täcka speciella fall.

    De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från Förvaltningskommittén för fiskeresurserna.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Med "trål" avses i denna förordning "trål, dansk snurrevad eller liknande nätredskap".

    Artikel 2

    I bilagan definieras de tekniska termer som används i denna förordning, eller som beskriver vissa anordningar eller konstruktioner som normalt ingår i en trål, eller som kan användas tillsammans med denna.

    Artikel 3

    Artikel 4 15 innehåller definitioner på vissa anordningar som får fästas på trålen, även om de sannolikt kan stänga till maskorna i någon del av trålen eller minska deras storlek, samt på vilka villkor de får användas.

    Artikel 4

    Undre slitskydd

    1. Ett undre slitskydd får bestå av presenning, nät eller något annat material.

    2. Flera slitskydd får användas samtidigt, och de får delvis täcka varandra.

    3. De undre slitskydden får bara fästas utanpå trålen och endast på någon del av trålens nedre halva. De får bara fästas utmed framkanten och sidorna.

    4. Om förstärkande nätkassar eller annat skydd används får det undre slitskyddet bara fästas utanpå de förstärkande nätkassarna eller eventuellt annat skydd så som beskrivs i punkt 3.

    Artikel 5

    Övre slitskydd

    1. Det är tillåtet att använda någon av de två typer av övre slitskydd som betecknas typ A och typ B.

    2. Ett övre slitskydd av typ A består av ett rektangulärt stycke nät med en maskstorlek som är minst lika stor som lyftets. Bredden skall vara minst en och en halv gång det täckta lyftets bredd, varvid bredderna skall mätas vinkelrätt mot lyftets längdaxel. Det kan sättas fast utanpå lyftets övre halva och bara fästas längs framkanten och sidorna. Om lyftet är försett med en lyftstropp skall det övre slitskyddet sättas fast på sådant sätt att det inte sträcker sig längre fram än högst fyra maskor framför den bakre lyftstroppen. Om lyftet inte är försett med en lyftstropp skall slitskyddet fästas så att det inte täcker mer än den bakre tredjedelen av lyftet. I båda fallen får det övre slitskyddet inte sträcka sig längre bakåt än högst fyra maskor från bottenstroppen.

    3. Ett övre slitskydd av typ B består av ett rektangulärt nätstycke, som skall vara framställt av tråd med samma tjocklek som lyftets och ha en maskstorlek som är dubbelt så stor som lyftets. Det får helt täcka den övre halvan av lyftet i egentlig bemärkelse; det fästs bara längs de fyra sidorna på så sätt att varje masksida sammanfaller med två sidor av lyftets maskor vid fastsättningsställena.

    4. Det är förbjudet att använda mer än ett övre slitskydd åt gången.

    5. Det är förbjudet att använda ett övre slitskydd samtidigt med förstärkande nätkassar utom för finmaskiga trålar i enlighet med bestämmelserna i artikel 3 och bilaga 2 till förordning (EEG) nr 171/83.

    Artikel 6

    Förstärkande nätkasse

    1. En förstärkande nätkasse är ett cylinderformat nät runt hela trålens lyft, som kan fästas vid detta på flera ställen. Den skall ha minst samma dimensioner (längd och bredd) som den del av lyftet som den är fästad vid.

    2. Det är förbjudet att använda mer än en förstärkande nätkasse utom för de nätredskap som omfattas av bestämmelserna i artikel 3 och bilaga 2 i förordning (EEG) nr 171/83, för vilka två förstärkande nätkassar får användas.

    3. Maskstorleken skall vara minst dubbelt så stor som lyftets och får aldrig vara mindre än 80 mm. Om två förstärkande nätkassar används skall den andra nätkassen ha en maskstorlek av minst 120 mm.

    4. Det är förbjudet att använda förstärkande nätkassar som sträcker sig förom lyftets främre del.

    5. Om en förstärkande nätkasse består av sektioner av cylinderformade nät får sektionerna inte överlappa varandra med mer än fyra maskor vid fästpunkterna.

    6. Förstärkande nätkassar som är fästade vid de stormaskiga trålar som avses i artikel 2 i förordning (EEG) nr 171/83 får inte sträcka sig mer än till två meter framför den bakre lyftstroppen.

    7. Ett undantag från punkt 1 utgörs av sådana förstärkande nätkassar som har mindre dimensioner än lyftet som får fästas på finmaskiga redskap i enlighet med bestämmelserna i artikel 3 och bilaga 2 i förordning (EEG) nr 171/83.

    Artikel 7

    Lyftstroppsskydd

    1. Ett lyftstroppsskydd är ett kort cylinderformat nätstycke med samma omkrets som lyftet eller de eventuella förstärkande nätkassarna och som omger lyftet eller de förstärkande nätkassar där lyftstroppen är fastsatt.

    2. Det är förbjudet att använda ett lyftstroppsskydd om inte en lyftstropp är fästad vid lyftet.

    3. Ett lyftstroppsskydd får vara högst 1 m långt.

    4. Lyftstroppsskydden får bara fästas framför och bakom varje lyftstropp.

    5. Lyftstroppsskyddets maskstorlek skall vara minst lika stor som lyftets.

    6. Lyftstroppsskyddets omkrets skall jämföras med lyftets eller förstärkningskassens omkrets genom att man sträcker ut dem med samma kraft.

    Artikel 8

    Bottenstropp

    1. En bottenstropp är ett rep som den bakre delen av lyftet eller den förstärkande nätkassen kan snöras ihop med, antingen genom en knut som lätt kan lossas eller en mekanisk anordning.

    2. Bottenstroppen skall fästas på högst en meters avstånd från lyftets bakre maskor, som kan vikas tillbaka in i lyftet.

    Lyftets bakre maskor kan vikas tillbaka in i lyftet.

    Men om en tätningsduk sätts fast i enlighet med artikel 14 skall bottenstroppen föras genom lyftets bakersta maskor.

    3. Flera bottenstroppar per trål får användas. Bottenstroppen får inte omsluta ett nedre eller övre slitskydd.

    Artikel 9

    Lyftstroppar

    1. En lyftstropp är ett rep eller en vajer, som löst omsluter lyftet eller en eventuell förstärkande nätkasse, och som är fastsatt på lyftet eller den förstärkande nätkassen med öglor eller ringar. Mer än en lyftstropp får användas åt gången.

    2. Med avseende på minimilängden gäller samma regler som fastställs i artikel 10 för rundstroppar, med undantag för att lyftstroppen närmast bottenstroppen får vara kortare.

    Artikel 10

    Rundstroppar

    1. Rundstroppar är ringformade rep som omger lyftet eller den förstärkande nätkassen med jämna avstånd, och som är fastsatta på dessa.

    2. Längden på en rundstropp skall vara minst 40 % av lyftets omkrets, vilken mäts som en produkt av antalet maskor i lyftets omkrets, multiplicerat med den faktiska maskstorleken, utan att den bakre rundstroppen, som kallas "bakstropp", räknas in om den är fastsatt högst två meter från bottenstroppsmaskorna, mätt med maskorna utsträckta i längdriktningen.

    3. Avståndet mellan två på varandra följande rundstroppar skall vara minst 1 m.

    4. En rundstropp kan omsluta den förstärkande nätkassen men får inte omsluta ett övre eller undre slitskydd.

    Artikel 11

    Stängnät

    1. Ett stängnät är ett stycke nät, som skall ha minst samma maskstorlek som lyftet, och som fästs på insidan av trålen på så sätt att fångsten kan passera från den främre till den bakre delen i trålen, men som begränsar dess möjlighet att ta sig tillbaka.

    2. Stängnätet skall fästas längs framkanten och kan fästas utmed sina sidor inuti eller framför lyftet.

    3. Avståndet från stängnätets främre fastgöringspunkt till lyftets bakre del skall vara minst tre gånger stängnätets längd.

    Artikel 12

    Selektionsnät

    1. Ett selektionsnät är ett stycke nät med en maskstorlek som skall vara åtminstone dubbelt så stor som lyftets.

    2. Selektionsnätet skall fästas på insidan av trålen framför lyftet och får inte sträcka sig längre in i lyftet än en tredjedel av dettas längd.

    Det kan fästas på trålen utmed alla sina sidor.

    3. Två selektionsnät får användas åt gången, förutsatt att de är fästade vid trålens övre och nedre halva och inte på något ställe täcker varandra.

    Artikel 13

    Förstärkningslina

    1. En förstärkningslina är varje typ av rep, utom sömförstärkningslina, som är fastsatt på någon del av trålen.

    2. Det är förbjudet att fästa en förstärkningslina inuti lyftet.

    Artikel 14

    Tätningsduk

    1. En tätningsduk är ett stycke nät, som är fastsatt på insidan av lyftets bakre ände. Den kan vikas tillbaka in i lyftet.

    2. Maskstorleken skall vara minst lika stor som lyftets.

    3. Tätningsduken får bara fästas längs sin framkant och inte sträcka sig längre framåt än lyftets fem sista maskor och inte längre bakåt än en meter från bakkanten av lyftets sista maskor.

    Artikel 15

    Mittsnörning av en trål med två strutar

    Maskor kan snöras ihop så att en trål med två strutar bildas genom att lyftets övre och nedre halvor fogas samman i längdriktningen.

    Artikel 16

    Denna förordning träder i kraft den trettionde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

    Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

    Utfärdad i Bryssel den 6 december 1984.

    På kommissionens vägnar

    Giorgios CONTOGEORGIS

    Ledamot av kommissionen

    () EGT nr L 24, 27.1.1983, s. 14.

    () EGT nr L 253, 21.9.1984, s. 1.

    BILAGA

    Definitioner av vissa tekniska termer, anordningar eller konstruktioner som normalt utgör en integrerad del av en trål eller används tillsammans med den

    Lyft:

    Lyftet är den bakre delen av trålen och är antingen cylindriskt, dvs. har genomgående samma omkrets, eller koniskt.

    Lyftet omfattar lyftet i strikt bemärkelse samt förlängningsstycket.

    Lyft i egentlig bemärkelse:

    Lyftet i strikt bemärkelse består av ett eller flera nätstycken med samma maskstorlek, som är fastgjorda vid varandra längs sidorna utmed trålens axel med hjälp av en söm, där en sömförstärkningslina också kan sättas fast.

    Förlängningsstycke:

    Förlängningsstycket är gjort av ett eller flera nätstycken placerade omedelbart framför lyftet i strikt bemärkelse.

    Förstärkningssöm:

    En förstärkningssöm består av flera rader maskor från två nätstycken, varvid maskorna snöres ihop för att förstärka nätet.

    Sömförstärkningslina:

    En sömförstärkningslina är en lina som löper längs sömmen mellan två nätstycken i trålens längdriktning.

    Kula/boj:

    En kula/boj är ett flytande element som används antingen för uppdrift eller för att ange trålens position.

    Skärplan:

    Ett skärplan är ett element som används för att öka trålöppningens höjd.

    Elektromekaniska anordningar:

    Sändare som lämnar uppgifter om redskapets ställning i vattnet och exempelvis sensorer som ger signaler om hur stor del av redskapet som fyllts med fisk.

    Top