EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32017D1256

Kommissionens genomförandebeslut (EU) 2017/1256 av den 11 juli 2017 om mallar och förfaranden för informationsutbytet på unionsnivå om Euresnätverkets nationella arbetsprogram (Text av betydelse för EES. )

C/2017/4676

EUT L 179, 12.7.2017, p. 24–31 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec_impl/2017/1256/oj

12.7.2017   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 179/24


KOMMISSIONENS GENOMFÖRANDEBESLUT (EU) 2017/1256

av den 11 juli 2017

om mallar och förfaranden för informationsutbytet på unionsnivå om Euresnätverkets nationella arbetsprogram

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) 2016/589 av den 13 april 2016 om ett europeiskt nätverk för arbetsförmedlingar (Eures), om arbetstagares tillgång till rörlighetstjänster och om ytterligare integration av arbetsmarknaderna samt om ändring av förordningarna (EU) nr 492/2011 och (EU) nr 1296/2013 (1), särskilt artikel 31.5,

efter att ha hört Eureskommittén, och

av följande skäl:

(1)

Förordning (EU) 2016/589 efterlyser ett effektivt system på unionsnivå för utbyte av information om tillgång till och efterfrågan på arbetskraft på nationell, regional och sektoriell nivå som bör inrättas mellan kommissionen och medlemsstaterna och utgöra en grund för medlemsstaterna för att stärka det praktiska samarbetet inom Euresnätverket.

(2)

Enligt artikel 30.1 i förordning (EU) 2016/589 ska varje medlemsstat samla in och analysera könsuppdelade uppgifter om över- och underskott på arbetskraft på de nationella och sektoriella arbetsmarknaderna med särskilt fokus på de mest utsatta grupperna på arbetsmarknaden och de regioner som är värst drabbade av arbetslöshet, och på Eures verksamhet på nationell och, i lämpliga fall, gränsöverskridande nivå.

(3)

Enligt artikel 31.1 i förordning (EU) 2016/589 ska de nationella samordningskontoren upprätta nationella arbetsprogram för verksamheterna inom Euresnätverket i sina respektive medlemsstater. Ett utbyte av nationella arbetsprogram mellan medlemsstaterna under programplaneringscykeln bör göra det möjligt för de nationella samordningskontoren att styra Euresnätverkets resurser mot lämpliga åtgärder och projekt, och att därmed inrikta nätverkets utveckling mot ett mer resultatinriktat verktyg anpassat till arbetstagarnas och arbetsgivarnas behov i överensstämmelse med arbetsmarknadernas dynamik.

(4)

Utbytet mellan de nationella samordningskontoren och Europeiska samordningsbyrån av deras respektive arbetsprogram och en gemensam analys av utkasten skulle göra att nätverket fungerar bättre, öka öppenheten och öka samarbetsmöjligheterna inom nätverket.

(5)

För att ge verkan åt artikel 31 i förordning (EU) 2016/589 bör de nationella samordningskontoren samla in och utvärdera den information som finns tillgänglig på nationell nivå och som avses i denna bestämmelse som en del i förberedelserna av det nationella arbetsprogrammet och de uppmanas att beakta alla relevanta rapporter och dokument som finns att tillgå på EU-nivå.

(6)

I enlighet med artikel 31.2 i förordning (EU) 2016/589 ska de nationella arbetsprogram som upprättas av de nationella samordningskontoren utarbetas årligen och ange de viktigaste verksamheterna att genomföra inom Euresnätverket, de totala personalresurser och finansiella resurser som avsätts för deras genomförande och formerna för övervakning och utvärdering av den planerade verksamheten.

(7)

Europeiska kommissionen ska fastställa en gemensam mall för de nationella arbetsprogrammen och den ska vara utformad så att den avspeglar det övergripande målet med förordning (EU) 2016/589, nämligen att säkerställa att alla medlemsstater identifierar de viktigaste verksamheter som utförs i fråga om de stödtjänster till arbetstagare och arbetsgivare som avses i artiklarna 21 och 28 i förordning (EU) 2016/589.

(8)

En gemensam tidsplan för utarbetandet av de nationella arbetsprogrammen bör fastställas och bygga på erfarenheter som gjorts under de nationella samordningskontorens gemensamma programplanering i enlighet med kommissionens genomförandebeslut 2012/733/EU (2) samt ge tillräcklig flexibilitet med tanke på de olika nationella systemen.

(9)

Alla eventuella synergier mellan bestämmelser och förfaranden för insamling och analys av uppgifter inom flera områden där Eures verksamhet genomförs på nationell nivå i enlighet med artikel 32 i förordning (EU) 2016/589 bör utforskas, i synnerhet så att de nationella arbetsprogrammen använder indikatorer som bygger på befintlig praxis inom offentliga arbetsförmedlingar samt är enhetliga och bygger på den insamling av uppgifter som avses i de genomförandeakter som ska antas i enlighet med artikel 32.3 i förordning (EU) 2016/589.

(10)

Euresanställda inom Euresmedlemmar eller Euressamarbetspartner bör ha tillgång till relevant information om de nationella arbetsprogrammen för att bättre kunna bidra till de mål för Euresnätverket som fastställs i artikel 6 i förordning (EU) 2016/589.

(11)

Den information om verksamhet och resultat som samlas in genom de nationella arbetsprogrammen kan utgöra ett viktigt bidrag till utarbetandet av den rapport om Eures verksamhet som kommissionen ska lämna in till Europaparlamentet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén vartannat år enligt artikel 33 i förordning (EU) 2016/589, och därför är det nödvändigt att undersöka vilka delar av arbetsprogrammen som kan göras tillgängliga för detta syfte.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Syfte

I detta beslut fastställs vilka bestämmelser som är nödvändiga för informationsutbytet inom Euresnätverket vid programplaneringen av dess aktiviteter.

I detta syfte tillhandahålls i detta beslut den mall som ska användas av de nationella samordningskontoren när de utarbetar sina nationella arbetsprogram i enlighet med artikel 31.2 i förordning (EU) 2016/589 och de förfaranden för informationsutbyte som rör de nationella arbetsprogrammen på unionsnivå.

Artikel 2

Organisation av programplaneringscykeln

1.   Varje nationellt samordningskontor ska varje år utarbeta ett nationellt arbetsprogram för verksamheten inom Euresnätverket i sin medlemsstat enligt mallen i bilaga I.

2.   Utkasten till nationella arbetsprogram ska göras tillgängliga för alla nationella samordningskontor som i sin tur kommer att ha möjlighet att ställa frågor om den planerade verksamheten och föreslå samarbeten och informationsutbyten i samband med verksamheten.

3.   De företrädare för arbetsmarknadens parter på unionsnivå som deltar i samordningsgruppen ska ges möjlighet att kommentera utkasten till nationella arbetsprogram.

4.   Efter denna period med möjlighet att kommentera ska de slutliga nationella arbetsprogrammen göras tillgängliga på alla nationella samordningskontor.

5.   I de nationella arbetsprogrammen ska de mål och indikatorer som gäller för de genomförandeakter som ska antas i enlighet med artikel 32.3 i förordning (EU) 2016/589 användas i så stor utsträckning som möjligt.

6.   I de nationella arbetsprogrammen får även andra kompletterande indikatorer användas.

7.   De nationella samordningskontoren ska varje år rapportera om genomförandet av de nationella arbetsprogrammen och då identifiera resultaten av den planerade verksamheten.

Artikel 3

De nationella samordningskontorens uppgifter och ansvarsområden

De nationella samordningskontoren ska i sina respektive medlemsstater ansvara för följande:

a)

Samla in, analysera och dela med sig av den information som de enligt artikel 30 i förordning (EU) 2016/589 behöver för att förbereda sina utkast till nationella arbetsprogram.

b)

Upprätta de nationella arbetsprogrammen med hjälp av mallen i bilaga I.

c)

Se till att tidsfristerna respekteras för inlämning av utkasten till nationella arbetsprogram som anges i bilaga II.

d)

Se till att utkasten till nationella arbetsprogam görs tillgängliga för nätverket genom de medel som tillhandahålls av Europeiska samordningsbyrån.

e)

Delta i den gemensamma utvärderingen av utkasten till nationella arbetsprogram i syfte att färdigställa dessa program och öka det praktiska samarbetet genom att tillhandahålla stödtjänster för arbetstagare och arbetsgivare.

f)

Färdigställa de nationella arbetsprogrammen efter den gemensamma utvärderingen.

g)

Uppdatera de nationella arbetsprogrammen när så krävs och göra dem tillgängliga för nätverket genom de medel som tillhandahålls av Europeiska samordningsbyrån.

h)

Rapportera om genomförandet av den verksamhet som anges i de nationella arbetsprogrammen och därvid respektera de tidsfrister som föreskrivs i bilaga II.

Artikel 4

Europeiska samordningsbyråns uppgifter och ansvarsområden

Europeiska samordningsbyrån ska ansvara för att stödja informationsutbytet mellan medlemsstaterna rörande de nationella arbetsprogrammen och den gemensamma utvärderingen, framför allt genom att

a)

dela med sig av information som är relevant för artikel 30 i förordning (EU) 2016/589 och som är tillgänglig på unionsnivå till de nationella samordningskontoren för att stödja dem i utarbetandet av utkasten till nationella arbetsprogram,

b)

utveckla och underhålla ett verktyg på Euresportalens extranät som gör mallen som avses i artikel 7 tillgänglig för de nationella samordningskontoren, liksom all tillhörande information om hur den ska fyllas i och skickas in, samt ger de nationella samordningskontoren en möjlighet att utvärdera och kommentera varandras utkast till nationella arbetsprogram,

c)

övervaka tillämpningen av tidsfristerna i bilaga II för inlämning av utkasten till nationella arbetsprogram, den gemensamma utvärderingen och rapporteringen om genomförandet av de nationella arbetsprogrammen,

d)

tillhandahålla de verktyg, den utbildning och det stöd som behövs för att underlätta informationsutbytet och den ömsesidiga inlärningen om programplaneringscykeln,

e)

göra relevanta delar av programmeringscykeln tillgänglig för hela Euresnätverket på en särskild sida på Euresportalens extranät, i syfte att öka öppenheten och det ömsesidiga lärandet,

f)

uppmuntra de nationella samordningskontoren att säkerställa överensstämmelse mellan tillämpningen av artiklarna 31 och 32 i förordning (EU) 2016/589, och

g)

regelbundet informera samordningsgruppen om programmeringscykelns funktionssätt och, där så är nödvändigt, föreslå ändringar av mallen och förfarandena.

Artikel 5

Euresmedlemmarnas och Euressamarbetspartnernas uppgifter och ansvarsområden

Euresmedlemmar och Euressamarbetspartner ska bidra till Eures programmeringscykel på följande sätt:

a)

Lämna uppgifter om tillgängliga personalresurser och finansiella resurser och om planerad verksamhet som kommer att ingå i det nationella arbetsprogrammet.

b)

Genomföra de relevanta delarna av verksamheten i det nationella arbetsprogrammet.

c)

Lämna uppgifter om genomförandet av verksamheten som kommer att ingå i den nationella verksamhetsrapporten.

Artikel 6

Samordningsgruppens uppgifter och ansvarsområden

1.   Samordningsgruppen ska noga övervaka tillämpningen av artikel 31 i förordning (EU) 2016/589 och fungera som ett forum för utbyte av synpunkter och bästa praxis i syfte att förbättra funktionen av Eures programmeringscykel.

2.   Samordningsgruppen ska en gång om året göra en översyn av tillämpningen av detta beslut som ska utgöra Eures samordningsgrupps bidrag till kommissionens verksamhets- och efterhandsutvärderingsrapporter i enlighet med artiklarna 33 och 35 i förordning (EU) 2016/589.

3.   Samordningsgruppen ska bestämma vilka element av de nationella arbetsprogrammen och de nationella verksamhetsrapporterna som är relevanta för alla Euresanställda och därför bör göras tillgängliga på Euresportalens extranät i syfte att säkerställa ett lämpligt genomförande av Eures programmeringscykel och att målen för Euresnätverket som fastställs i artikel 6 i förordning (EU) 2016/589 uppnås.

4.   Samordningsgruppen ska bestämma vilken information som uppkommit ur Eures programmeringscykel som är relevant och kan användas för att utarbeta rapporterna om Eures verksamhet enligt artikel 33 i förordning (EU) 2016/589.

Artikel 7

Mall

1.   De nationella samordningskontoren ska använda en elektronisk version av mallen som återges i bilaga I när de utarbetar sina nationella arbetsprogram.

2.   De nationella samordningskontoren kan inkludera så många verksamheter som behövs under varje avsnitt i mallen som återges i bilaga I.

3.   Om det verktyg som avses i artikel 4 b eller någon information eller dokumentation som avser detta måste anpassas eller ändras ska Europeiska samordningsbyrån, innan den antar en ny version, samråda med samordningsgruppen i enlighet med artikel 14 i förordning (EU) 2016/589.

Artikel 8

Förfarande

1.   De nationella samordningskontoren ska följa den tidsplan som återges i bilaga II när de utarbetar sina nationella arbetsprogram.

2.   Efter antagandefasen kan de nationella arbetsprogrammen eller delar av dem göras tillgängliga för Euresnätverket på Euresportalens extranät.

Artikel 9

Ikraftträdande

Detta beslut träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Utfärdat i Bryssel den 11 juli 2017.

På kommissionens vägnar

Jean-Claude JUNCKER

Ordförande


(1)  EUT L 107, 22.4.2016, s. 1.

(2)  Kommissionens genomförandebeslut 2012/733/EU av den 26 november 2012 om tillämpning av Europaparlamentets och rådets förordning (EU) nr 492/2011 om arbetskraftens fria rörlighet inom unionen med avseende på förmedling av lediga platser och platsansökningar och nyinrättandet av Eures-nätverket (EUT L 328, 28.11.2012, s. 21).


BILAGA I

MALL ATT ANVÄNDAS AV DE NATIONELLA SAMORDNINGSKONTOREN NÄR DE UTARBETAR SINA ÅRLIGA ARBETSPROGRAM

Den elektroniska versionen av mallen och alla senare konsoliderade och ändrade versioner av den kommer att vara tillgängliga för de nationella samordningskontoren på Euresportalen.

Verksamheterna som räknas upp under de olika avsnitten nedan är vägledande och inte uttömmande.

1.   SAMMANFATTNING

Här ges en kortfattad översikt över arbetsprogrammets prioritieringar och huvudsakliga verksamhet under referensperioden.

2.   STÖDTJÄNSTER

2.1   Stödtjänster för arbetstagare

Här ges en översikt över verksamhet till stöd för arbetstagare, till exempel

matchnings- och placeringsverksamhet (inklusive hjälp vid upprättandet av platsansökningar och meritförteckningar),

rekryteringsevenemang,

information och vägledning,

specifik information och vägledning (t.ex. om levnads- och arbetsvillkor i destinationslandet),

övrigt (i tillämpliga fall).

2.2   Stödtjänster för arbetsgivare

Här ges en översikt över verksamhet till stöd för arbetsgivare, inklusive särskilt stöd till små och medelstora företag, till exempel

matchnings- och placeringsverksamhet (inklusive hjälp vid utformningen av krav för lediga platser och uppgifter om lediga platser),

rekryteringsevenemang,

information och vägledning,

information om specifika regler rörande rekrytering från en annan medlemsstat samt om faktorer som kan underlätta sådan rekrytering,

övrigt (i tillämpliga fall).

3.   SÄRSKILDA STÖDTJÄNSTER

3.1   Stöd till lärlings- och praktikplatser

3.2   Stödtjänster i gränsregioner

Här ges en översikt över verksamhet till stöd för gränsarbetare och arbetsgivare på arbetsmarknaden i gränsregioner, till exempel

matchnings- och placeringsverksamhet,

information av relevans för gränsarbetare och arbetsgivare i sådana regioner,

uppbyggnad av en enda kontaktpunkt för stöd till gränsarbetare och arbetsgivare,

övrigt (i tillämpliga fall).

3.3   Stöd efter rekrytering

Här ges en översikt över verksamhet i syfte att säkerställa bättre integrering av mobila arbetstagare på den nya arbetsplatsen, till exempel

allmän information och insatser för att öka medvetenheten hos arbetsgivare om integrering av nyrekryterade arbetstagare,

information om utbildning som är tillgänglig och relevant för integrering av arbetstagare (t.ex. språkkurser),

övrigt (i tillämpliga fall).

3.4   Annan verksamhet och bidrag till andra program

Här ges information om deltagande i särskilda program för arbetstagares rörlighet som får stöd från EU eller nationella källor, deltagande i bi- eller multilaterala projekt som inriktas på arbetstagares rörlighet och all annan verksamhet som inte passar in i kategorierna ovan.

4.   RESURSER OCH FÖRVALTNING

4.1   Personalresurser

Uppskattat totalt antal heltidsekvivalenter som är anställda inom Eures (på de nationella samordningskontoren, hos Euresmedlemmar och Euressamarbetspartner).

4.2   Finansiella resurser

Uppskattad resurstilldelning i euro som finns att tillgå för dessa medlemsorganisationer, med en indelning efter finansieringskällor, dvs. nationella medel, EU-medel (i tillämpliga fall) och andra (i tillämpliga fall).

4.3   It-infrastruktur

It-verktyg och it-infrastruktur som tillhandahålls särskilt för Euresverksamheten samt andra verktyg som delas med Euresmedlemmarna (t.ex. de offentliga arbetsförmedlingarnas infrastruktur) och Euressamarbetspartnerna.

4.4   Förvaltning

Här ges en översikt över verksamhet till stöd för de nationella nätverkens funktion, till exempel

insatser för ökad medvetenhet hos de nationella nätverken,

interoperabilitet och samarbete mellan de nationella samordningskontoren och Euresmedlemmar och Euressamarbetspartner i de nationella nätverken,

användning av nyskapande tillvägagångssätt för tillhandahållande av tjänster,

samarbete med berörda parter såsom arbetsmarknadens parter, andra nätverk, yrkesvägledningsinrättningar, handelskammare, myndigheter ansvariga för social trygghet och beskattning osv.

4.5   Utbildning

Här ges information om utbildning (inklusive utbildningsförberedande verksamhet) på nationell, regional och lokal nivå, och i tillämpliga fall all annan utbildningsverksamhet som främjar ökade färdigheter och kunskaper inom nätverket.

4.6   Kommunikation

Här anges den särskilda verksamhet som uppkommit ur de nationella kommunikationsplanerna och/eller kommunikationsstrategin för Eures och i tillämpliga fall andra viktiga kommunikationsinsatser och medvetandehöjande åtgärder som planeras genomföras under referensperioden och som är relevanta för de stödtjänster som räknas upp under avsnitt 2 och 3 ovan.

4.7   Övervakning och utvärdering av verksamheten

Här anges de verktyg som används för att mäta resultat och utfall av Euresverksamhet på nationell nivå.


BILAGA II

TIDSPLAN FÖR UTARBETANDE AV DE ÅRLIGA NATIONELLA ARBETSPROGRAMMEN

1.   FÖRBEREDELSEFAS

Under denna fas ska de nationella samordningskontoren se till att uppgifter om över- och underskott på arbetskraft på de nationella och sektoriella arbetsmarknaderna samlas in, analyseras och delas, med särskilt fokus på de mest utsatta grupperna på arbetsmarknaden och de regioner som är värst drabbade av arbetslöshet och med hänsyn till uppgifter om rörlighetsflöden och rörlighetsmönster.

2.   UPPRÄTTANDEFAS

De nationella samordningskontoren ska upprätta en första version av det nationella arbetsprogrammet och därvid använda sig av den information som samlats in under förberedelsefasen senast den 31 oktober år N – 1. Utkasten ska göras tillgängliga på en särskild sida på Euresportalens extranät.

3.   FAS FÖR GEMENSAM UTVÄRDERING

De nationella samordningskontoren ska gemensamt utvärdera utkastet till de årliga nationella arbetsprogrammen senast den 31 december år N – 1.

4.   ANTAGANDEFAS

De nationella samordningskontoren ska slutföra de nationella arbetsprogrammen med hänsyn till de synpunkter som inkommit under utvärderingsfasen senast den 31 januari år N.

5.   GENOMFÖRANDEFAS

De årliga nationella arbetsprogrammen ska genomföras under januari–december år N.

6.   RAPPORTERINGSFAS

De nationella samordningskontoren ska samla in information om resultaten och rapportera om genomförandet av det nationella arbetsprogrammet senast den 31 mars år N + 1.


Top