Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32016D1756

    Kommissionens beslut (EU) 2016/1756 av den 28 september 2016 om fastställande av Europeiska unionens ståndpunkt avseende förvaltningsorganens beslut om ändring av de specifikationer för bildskärmar som ingår i bilaga C till avtalet mellan Amerikas förenta staters regering och Europeiska unionen om samordning av program för energieffektivitetsmärkning av kontorsutrustning (Text av betydelse för EES)

    C/2016/5973

    EUT L 268, 1.10.2016, p. 90–112 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document In force

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2016/1756/oj

    1.10.2016   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 268/90


    KOMMISSIONENS BESLUT (EU) 2016/1756

    av den 28 september 2016

    om fastställande av Europeiska unionens ståndpunkt avseende förvaltningsorganens beslut om ändring av de specifikationer för bildskärmar som ingår i bilaga C till avtalet mellan Amerikas förenta staters regering och Europeiska unionen om samordning av program för energieffektivitetsmärkning av kontorsutrustning

    (Text av betydelse för EES)

    EUROPEISKA KOMMISSIONEN HAR ANTAGIT DETTA BESLUT

    med beaktande av fördraget om Europeiska unionens funktionssätt,

    med beaktande av rådets beslut 2013/107/EU av den 13 november 2012 om undertecknande och ingående av avtalet mellan Amerikas förenta staters regering och Europeiska unionen om samordning av program för energieffektivitetsmärkning av kontorsutrustning (1), särskilt artikel 4, och

    av följande skäl:

    (1)

    Avtalet ger möjlighet för Europeiska kommissionen, i samarbete med Förenta staternas miljöskyddsmyndighet (United States Environmental Protection Agency, nedan kallad EPA), att utveckla och regelbundet se över gemensamma specifikationer för kontorsutrustning och därvid ändra bilaga C till avtalet.

    (2)

    Kommissionen fastställer den ståndpunkt som ska antas av Europeiska unionen beträffande ändringen av specifikationerna.

    (3)

    För de åtgärder som föreskrivs i detta beslut har hänsyn tagits till det yttrande från styrelsen för Energy Star i Europeiska unionen som avses i artikel 8 i Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 106/2008 (2).

    (4)

    Den specifikation för bildskärmar som anges i del I i bilaga C bör upphöra att gälla och ersättas med de specifikationer som bifogas detta beslut.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Enda artikel

    Enligt avtalet mellan Amerikas förenta staters regering och Europeiska unionen om samordning av program för energieffektivitetsmärkning av kontorsutrustning ska ett beslut om ändring av specifikationerna i bilaga C till avtalet fattas av förvaltningsorganen. Den ståndpunkt som ska antas av Europeiska unionen beträffande det beslutet om specifikationerna för bildskärmar i bilaga C till avtalet ska grundas på det bifogade utkastet till beslut.

    Detta beslut träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

    Utfärdat i Bryssel den 28 september 2016.

    På kommissionens vägnar

    Jean-Claude JUNCKER

    Ordförande


    (1)  EUT L 63, 6.3.2013, s. 5.

    (2)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 106/2008 av den 15 januari 2008 om ett gemenskapsprogram för energieffektivitetsmärkning av kontorsutrustning (EUT L 39, 13.2.2008, s. 1).


    BILAGA I

     

    UTKAST TILL BESLUT

    av den …

    antaget av förvaltningsorganen för avtalet mellan Amerikas förenta staters regering och Europeiska unionen om samordning av program för energieffektivitetsmärkning av kontorsutrustning, beträffande ändring av de specifikationer för bildskärmar som anges i bilaga C till avtalet

    FÖRVALTNINGSORGANEN HAR BESLUTAT FÖLJANDE

    med beaktande av avtalet mellan Amerikas förenta staters regering och Europeiska unionen om samordning av program för energieffektivitetsmärkning av kontorsutrustning, särskilt artikel XII,

    och eftersom specifikationerna för ”bildskärmar” bör ändras.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Del I ”Bildskärmar”, som för närvarande ingår i bilaga C till avtalet mellan Förenta staternas regering och Europeiska unionen om samordning av program för energieffektivitetsmärkning av kontorsutrustning, ska ersättas av del I ”Bildskärmar” enligt vad som föreskrivs nedan.

    Detta beslut träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts. Detta beslut, som upprättats i två exemplar, ska undertecknas av ordförandena.

    Undertecknat i Washington DC den […] […]

    på amerikanska miljöskyddsmyndighetens vägnar

    Undertecknat i Bryssel den […] […]

    på Europeiska unionens vägnar


    BILAGA II

    BILAGA C

    DEL II I AVTALET

    I.   SPECIFIKATIONER FÖR BILDSKÄRMAR (version 7.0)

    1.   Definitioner

    A)

    Produkttyper:

    1)   Elektronisk bildskärm (äv. kallad bildskärm): En produkt med en skärm för visning och därmed förbunden elektronik, ofta i ett och samma hölje, vars primära funktion är att visa visuella utdata från 1) en dator, arbetsstation eller server via en eller flera ingångar (t.ex. VGA, DVI, HDMI, DisplayPort, IEEE 1394, USB), 2) extern lagring (t.ex. en USB flash-enhet, ett minneskort) eller 3) en datanätanslutning.

    a)   Vanlig bildskärm: En elektronisk bildskärm avsedd att betraktas av en enskild person i kontorsmiljö.

    b)   Skyltningsskärm: En elektronisk bildskärm avsedd att betraktas av flera personer utanför kontorsmiljö, t.ex. affärer, varuhus, restauranger, museer, hotell, samlingsplatser utomhus, flygplatser, konferenslokaler eller klassrum. Vid tillämpningen av denna specifikation ska en bildskärm klassificeras som en skyltningsskärm om den uppfyller minst två av följande kriterier:

    (1)

    Skärmens diagonalmått är större än 30 tum.

    (2)

    Den maximala angivna luminansen överstiger 400 candela per kvadratmeter.

    (3)

    Pixeltätheten är högst 5 000 pixel/kvadrattum.

    (4)

    Skärmen levereras utan hållare.

    B)

    Driftslägen:

    1)   Påläge: Det läge där bildskärmen är aktiverad och tillhandahåller sin primära funktion.

    2)   Viloläge: Ett lågeffektläge där bildskärmen tillhandahåller en eller flera icke-primära skyddsfunktioner eller kontinuerliga funktioner.

    Anmärkning: Viloläget kan ha följande funktioner: underlätta aktivering av påläge genom fjärromkoppling, pekskärmsteknik, inbyggd sensor eller timer; visa information om t.ex. status eller tid; stödja sensorbaserade funktioner; eller bibehålla en nätuppkoppling.

    3)   Frånläge: Det läge där bildskärmen är ansluten till en strömkälla men inte återger någon visuell information och inte kan ställas om till något annat läge med fjärrkontrollen eller genom en intern eller extern signal.

    Anmärkning: För att bildskärmen ska kunna lämna detta läge måste användaren själv aktivera en inbyggd strömbrytare eller kontroll. Vissa produkter har inget frånläge.

    C)

    Ljusegenskaper:

    1)   Omgivningsljus: Kombinationen av illuminansvärden i den miljö som omger en bildskärm, t.ex. ett vardagsrum eller ett kontor.

    2)   Automatisk inställning av ljusstyrka (ABC): Automatisk mekanism som anpassar en bildskärms ljusstyrka efter omgivningsljuset.: Anmärkning:

    ABC-funktionen måste vara aktiverad för att bildskärmens ljusstyrka ska kunna regleras.

    3)   Färgområde: Färgområdet ska anges som en procentandel av färgrymden CIE LUV 1976 uv′ och beräknas i enlighet med avsnitt 5.18 (”Gamut Area”) i Information Display Measurements Standard, version 1.03.

    Anmärkning: Eventuellt stöd för färgområden som är icke synliga/osynliga ska inte beaktas. Färgområdets storlek ska uttryckas enbart som en procentandel av området för den synliga CIE LUV-färgrymden.

    4)   Luminans: Det fotometriska måttet på ljusintensitet per areaenhet för ljus som färdas i en given riktning, uttryckt i candela per kvadratmeter (cd/m2).

    a)   Maximal angiven luminans: Den maximala luminans som bildskärmen kan uppnå med förvalda inställningar i påläge, och som anges av tillverkaren i t.ex. bruksanvisningen.

    b)   Maximal uppmätt luminans: Den maximala uppmätta luminans som bildskärmen kan uppnå med manuell inställning av dess reglage, t.ex. för ljusstyrka och kontrast.

    c)   Luminans vid leverans: Bildskärmens luminans vid den förinställda fabriksinställning som tillverkaren väljer för normal användning i hemmet eller på tillämplig marknad.

    5)   Ursprunglig vertikal upplösning: Antalet fysiska linjer längs bildskärmens vertikala axel inom den synliga ytan på bildskärmen.

    Anmärkning: En bildskärm med en upplösning på 1 920 × 1 080 (horisontell × vertikal) har en ursprunglig vertikal upplösning på 1 080.

    6)   Skärmyta: Den synliga yta på bildskärmen där bilder produceras.

    Anmärkning: Skärmytan beräknas genom att den synliga bildbredden multipliceras med den synliga bildhöjden. För böjda skärmar mäts bredd och höjd längs den båge som skärmen bildar.

    D)

    Ytterligare funktioner och egenskaper:

    1)   Bryggkoppling: En fysisk koppling mellan två styrenheter för hubbar (t.ex. USB, FireWire).

    Anmärkning: Bryggkopplingar möjliggör expansion av portar, vanligen för att flytta dem till en lämpligare plats eller öka antalet tillgängliga portar.

    2)   Full nätanslutbarhet: Bildskärmens förmåga att behålla nätuppkopplingen i viloläge. Bildskärmen samt dess nättjänster och tillämpningar är fortsatt uppkopplade även om vissa av bildskärmens komponenter stängs av. Bildskärmen kan aktivt byta effektläge till följd av mottagande av nätdata från fjärranslutna nätverksenheter, men bör förbli i viloläge om fjärranslutna nätverksenheter inte begär några tjänster.

    Anmärkning: Full nätanslutbarhet är inte begränsad till en viss uppsättning protokoll. Funktionen kallas även nätverksproxy och beskrivs i standarden ECMA-393.

    3)   Närvarosensor: En anordning som upptäcker mänsklig närvaro framför eller i området runt en bildskärm.

    Anmärkning: Närvarosensorer används vanligen för att ställa om bildskärmar från påläge till viloläge och omvänt.

    4)   Pekskärmsteknik: Gör det möjligt för användaren att interagera med en produkt genom att vidröra områden på en bildskärm.

    5)   Insticksmodul: En modulär insticksanordning som tillhandahåller en eller flera av följande funktioner utan att syftet uttryckligen är att tillhandahålla allmänna datorfunktioner:

    a)

    Visning av bilder, spegling av fjärrlagrat innehåll som strömmas till modulen, eller återgivande av innehåll på skärmen från lokala eller fjärranslutna källor på annat sätt.

    b)

    Bearbetning av signaler från pekskärmen.

    Anmärkning: Moduler som tillhandahåller andra typer av kompletterande indata-möjligheter betraktas inte som insticksmoduler i denna specifikation.

    E)

    Produktfamilj: Ett antal produktmodeller som 1) kommer från samma tillverkare, 2) har samma skärmyta, upplösning och maximala angivna luminans, och 3) har en gemensam grundkonstruktion av bildskärmen. Modeller inom en produktfamilj kan skilja sig från varandra genom en eller flera egenskaper eller funktioner. För bildskärmar innefattar godtagbara variationer inom en produktfamilj

    1)

    ytterhölje,

    2)

    antal och typer av gränssnitt,

    3)

    antal och typer av dataportar, nätverksportar eller perifera portar, och

    4)

    bearbetnings- och minneskapacitet.

    F)

    Representativ modell: Den produktkonfiguration som provas för att erhålla Energy Star-godkännande och är avsedd att marknadsföras och märkas med Energy Star.

    G)

    Strömförsörjning:

    1)   Externt nätaggregat (EPS): En extern krets för strömförsörjning som används för att omvandla hushållsel till likström eller växelström med lägre spänning, för drift av en konsumentprodukt.

    2)   ”Standard dc”: En metod för överföring av likström enligt en vedertagen teknisk standard, varigenom driftskompatibilitet av typen ”plug-and-play” möjliggörs.

    Anmärkning: Vanliga exempel är USB och Power over Ethernet. Vanligtvis omfattar ”Standard dc” både elektrisk ström och kommunikation i samma kabel, men i likhet med standarden 380 V dc är detta inte ett krav.

    2.   Tillämpningsområde

    2.1   Produkter som omfattas

    2.1.1   Produkter som motsvarar den definition av en bildskärm som anges här, och som strömförsörjs direkt från växelströmsnätet, ett externt nätaggregat eller ”Standard dc”, får provas för Energy Star-godkännande, med undantag för de produkter som förtecknas i avsnitt 2.2. Typiska produkter som omfattas av denna specifikation är bland annat

    i.

    vanliga bildskärmar,

    ii.

    vanliga bildskärmar med KVM-switch,

    iii.

    skyltningsskärmar, och

    iv.

    skyltningsskärmar och vanliga bildskärmar med insticksmoduler.

    2.2   Produkter som inte omfattas

    2.2.1   Produkter som omfattas av andra produktspecifikationer för Energy Star får inte godkännas enligt denna specifikation, t.ex. tv-apparater och datorer (tunna klienter, pekplattor/datorplattor, bärbara allt-i-ett-datorer och stationära datorer med integrerad bildskärm). En förteckning över nu gällande specifikationer finns på http://www.eu-energystar.org/specifications.htm

    2.2.2   Följande produkter får inte godkännas enligt denna specifikation:

    i.

    Produkter med integrerad tv-mottagare.

    ii.

    Bildskärmar med inbyggda eller utbytbara batterier som kan fullgöra sin huvuduppgift utan tillgång till växelströmsnätet eller extern likströmsförsörjning, eller mobila enheter (t.ex. elektroniska läsare, batteridrivna digitala fotoramar).

    iii.

    Produkter som måste uppfylla EU-bestämmelser för medicintekniska produkter enligt vilka energisparfunktioner inte är tillåtna och/eller produkter som inte har ett effektläge som motsvarar definitionen av viloläge.

    3.   Krav för godkännande

    3.1   Signifikanta siffror och avrundning

    3.1.1   För alla beräkningar ska direkt uppmätta (inte avrundade) värden användas.

    3.1.2   Om inget annat anges ska överensstämmelsen med kraven i specifikationen bedömas med användning av direkt uppmätta eller beräknade värden som inte avrundats på ett förmånligt sätt.

    3.1.3   Direkt uppmätta eller beräknade värden som rapporteras till Europeiska kommissionen ska avrundas till närmaste signifikanta siffra enligt motsvarande krav i specifikationen.

    3.2   Allmänna krav för vanliga bildskärmar och skyltningsskärmar

    3.2.1   Externa nätaggregat: Externa nätaggregat för enstaka eller flera spänningar ska minst uppfylla prestandakraven för nivå VI enligt protokollet International Efficiency Marking Protocol när de provas med hjälp av metoden Uniform Test Method for Measuring the Energy Consumption of External Power Supplies i tillägg Z till 10 CFR del 430.

    i.

    Externa nätaggregat för en eller flera spänningsnivåer ska minst hålla nivå VI.

    ii.

    Mer information om detta märkningsprotokoll finns på http://www.regulations.gov/#!documentDetail;D=EERE-2008-BT-STD-0005-0218

    3.2.2   Energisparfunktioner

    i.

    Produkterna ska ha minst en energisparfunktion som är aktiverad som standard och som kan användas för automatisk övergång från viloläge till påläge, antingen via en ansluten värdenhet eller internt (t.ex. stöd för VESA DPMS (Display Power Management Signaling) aktiverat som standard).

    ii.

    Produkter som genererar innehåll för bildskärmar från en eller flera interna källor ska ha en sensor eller timer som är aktiverad som standard för automatisk övergång till viloläge eller frånläge.

    iii.

    För produkter som har en intern standardfördröjning innan produkten går över från påläge till viloläge eller frånläge ska fördröjningstiden uppges.

    iv.

    Vanliga bildskärmar ska automatiskt övergå till viloläge eller frånläge inom 5 minuter från det att de har kopplats ur från en värddator.

    3.2.3   Skyltningsskärmar ska ha en effektfaktor i påläge på 0,7 eller mer, i enlighet med avsnitt 5.2.F i Energy Star-provningsmetoden.

    3.3   Krav avseende energiförbrukning för vanliga bildskärmar till datorer

    3.3.1   Den totala energiförbrukningen (TEC) i kWh ska beräknas med hjälp av utifrån uppmätta värden.

    Formel 1

    Beräkning av total energiförbrukning

    ETEC = 8,76 × (0,35 × PON + 0,65 × PSLEEP )

    där

    ETEC är den totala energiförbrukningen i kWh,

    PON är den uppmätta effekten i påläge, i watt,

    PSLEEP är den uppmätta effekten i viloläge, i watt.

    Resultatet ska vid rapportering avrundas till närmaste tiondels kWh.

    3.3.2   Maximal TEC (ETEC_MAX) i kWh för vanliga bildskärmar ska beräknas i enlighet med tabell 1.

    Tabell 1

    Beräkning av maximal TEC (ETEC_MAX) för vanliga bildskärmar i kWh

    Yta (tum2)

    ETEC Max (kWh)

    där

    Asynlig skärmyta i kvadrattum,rskärmupplösning i megapixel.

    Resultatet ska vid rapportering avrundas till närmaste tiondels kWh.

    A < 130

    (6,13 × r) + (0,06 × A) + 9

    130 ≤ A < 150

    (6,13 × r) + (0,69 × A) – 72,38

    150 ≤ A < 180

    (6,13 × r) + (0,21 × A) – 0,50

    180 ≤ A < 200

    (6,13 × r) + (0,05 × A) + 28

    200 ≤ A < 230

    (6,13 × r) + (0,03 × A) + 31,33

    230 ≤ A < 280

    (6,13 × r) + (0,2 × A) – 7

    280 ≤ A < 300

    (6,13 × r) + 49

    300 ≤ A < 500

    (6,13 × r) + (0,2 × A) – 11

    A ≥ 500

    (6,13 × r) + 89

    3.3.3   För alla vanliga bildskärmar ska det beräknade värdet för TEC (ETEC) i kWh vara mindre eller lika med det beräknade värdet för maximal TEC (ETEC_MAX) med tillämpliga toleranser och justeringar (tillämpade högst en gång), i enlighet med formel 2.

    Formel 2

    Krav avseende total energiförbrukning för vanliga bildskärmar

    ETEC ≤ (ETEC_MAX + EEP + EABC + EN + EOS + ET ) × effAC_DC

    där

    ETEC är TEC i kWh, beräknad med hjälp av formel 1,

    ETEC_MAX är maximal TEC i kWh, i enlighet med tabell 1;

    EEP är toleransen för bildskärmar med hög prestanda i kWh, i enlighet med avsnitt 3.3.4,

    EABC är toleransen för automatisk inställning av ljusstyrka i kWh, beräknad med hjälp av formel 4,

    EN är toleransen för full nätanslutbarhet i kWh, i enlighet med tabell 3,

    EOS är toleransen för närvarosensor i kWh, i enlighet med tabell 4,

    ET är toleransen för pekskärmsteknik i kWh, beräknad med hjälp av formel 5, och

    effAC_DC är standardjusteringen för de effektförluster vid omvandling från växelström till likström som uppstår i den anordning som strömförsörjer bildskärmen; detta värde är 1,0 för växelströmsdrivna bildskärmar och 0,85 för bildskärmar med ”Standard dc”.

    3.3.4   För vanliga bildskärmar som uppfyller nedanstående krav för bildskärmar med hög prestanda ska bara en av följande toleranser användas i formel 2:

    i.

    Ett kontrastförhållande på minst 60:1 uppmätt ur en horisontell synvinkel på minst 85° från ett vinkelrätt plan på en platt bildskärm och minst 83° från ett vinkelrätt plan på en böjd bildskärm, med eller utan täckande glas.

    ii.

    En ursprunglig upplösning på minst 2,3 megapixel (MP).

    iii.

    Ett färgområde som är minst 32,9 % av CIE LUV.

    Tabell 2

    Beräkning av energitoleransen för bildskärmar med hög prestanda

    Kriterier för färgområdet

    EEP (kWh)

    där

    ETEC_MAX är maximal TEC i kWh, och

    r är skärmupplösningen i megapixel.

    Stödet för färgområdet är minst 32,9 % av CIE LUV.

    Formula

    Stödet för färgområdet är minst 38,4 % av CIE LUV.

    0,65 × (ETEC_MAX – 6,13 × r)

    Anmärkning: En modell som stöder mer än 99 % av sRGB-färgrymden motsvarar 32,9 % av CIE LUV, och en modell som stöder mer än 99 % av Adobe RGB motsvarar 38,4 % av CIE LUV.

    3.3.5   För vanliga bilskärmar med automatisk inställning av ljusstyrka (ABC) aktiverad som standard ska en energitolerans (EABC), beräknad med hjälp av formel 4, läggas till ETEC_MAX i formel 2 om effektminskningen i påläge (RABC), beräknad med hjälp av formel 3, är minst 20 %.

    Formel 3

    Beräkning av effektminskning i påläge då ABC är aktiverat som standard

    Formula

    där

    RABC är effektminskningen i påläge i procent till följd av ABC,

    P300 är effekten i påläge i watt, uppmätt vid ett omgivningsljus på 300 lux i enlighet med avsnitt 6.4 i provningsmetoden, och

    P12 är effekten i påläge i watt, uppmätt vid ett omgivningsljus på 12 lux i enlighet med avsnitt 6.4 i provningsmetoden.

    Formel 4

    ABC-energitolerans (EABC) för vanliga bildskärmar

    EABC = 0,05 × ETEC_MAX

    där

    EABC är energitoleransen för automatisk inställning av ljusstyrka i kWh, och

    ETEC_MAX är maximal TEC i kWh, i enlighet med tabell 1.

    3.3.6   För produkter med full nätanslutbarhet som bekräftats i enlighet med avsnitt 6.7 i Energy Star-provningsmetoden ska den tolerans som anges i tabell 3 tillämpas.

    Tabell 3

    Energitolerans för full nätanslutbarhet (EN) för vanliga bildskärmar

    EN (kWh)

    2,9

    3.3.7   För produkter som genomgått provning med aktiverad närvarosensor ska den tolerans som anges i tabell 4 tillämpas.

    Tabell 4

    Energitolerans för ytterligare funktioner (EOS) för vanliga bildskärmar

    Typ

    Tolerans (kWh)

    Närvarosensor

    EOS

    1,7

    3.3.8   För produkter som genomgått provning med aktiverad pekskärmsteknik i påläge ska den tolerans som anges i formel 5 tillämpas.

    Formel 5

    Energitolerans för pekskärmsteknik (ET) för vanliga bildskärmar

    ET = 0,15 × ETEC_MAX

    där

    ET är energitoleransen för pekskärmsteknik i kWh, och

    ETEC_MAX är maximal TEC i kWh, i enlighet med tabell 1.

    3.4   Krav avseende påläge för skyltningsskärmar

    3.4.1   Maximal effekt i påläge (PON_MAX) i watt ska beräknas med hjälp av formel 6.

    Formel 6

    Beräkning av maximal effekt i påläge (PON_MAX) i watt för skyltningsskärmar

    PON MAX = (4,0 × 10– 5 ×  × A) + 119 × tanh(0,0008 × (A – 200,0) + 0,11) + 6

    där

    PON_MAX är maximal effekt i påläge, i watt,

    A är skärmytan i kvadrattum,

     är bildskärmens maximala uppmätta luminans i candela per kvadratmeter, uppmätt i enlighet med avsnitt 6.2 i provningsmetoden,

    tanh är den hyperboliska tangentfunktionen.

    Resultatet ska vid rapportering avrundas till närmaste tiondels watt.

    Formel 7

    Krav avseende effekt i påläge för skyltningsskärmar

    PON PON_MAX + PABC

    där

    PON är effekten i påläge i watt, uppmätt i enlighet med avsnitt 6.3 eller 6.4 i provningsmetoden,

    PON_MAX är den maximala effekten i påläge i watt, enligt formel 7, och

    PABC är effekttoleransen i påläge för ABC i watt, enligt formel 8.

    3.4.2   För skyltningsskärmar med ABC aktiverat som standard ska en effekttolerans (PABC), beräknad med hjälp av formel 8, läggas till PON_MAX, beräknat med hjälp av formel 6, om effektminskningen i påläge (RABC), beräknad med hjälp av formel 3, är minst 20 %.

    Formel 8

    Beräkning av effekttolerans i påläge för skyltningsskärmar med ABC aktiverat som standard

    PABC = 0,05 × PON_MAX

    där

    PABC är den uppmätta effekttoleransen i påläge för ABC, i watt, och

    PON_MAX är kravet avseende maximal effekt i påläge, i watt.

    3.5   Krav avseende viloläge för skyltningsskärmar

    3.5.1   Den uppmätta effekten i viloläge (PSLEEP) i watt får inte överstiga summan av kravet avseende maximal effekt i viloläge (PSLEEP_MAX) och alla eventuella toleranser (som tillämpas högst en gång) enligt formel 9.

    Formel 9

    Krav avseende effekt i viloläge för skyltningsskärmar

    Formula

    där

    PSLEEP är den uppmätta effekten i viloläge, i watt,

    PSLEEP_MAX är kravet avseende maximal effekt i viloläge i watt, i enlighet med tabell 5,

    PN är toleransen för full nätanslutbarhet i watt, i enlighet med tabell 6,

    POS är toleransen för närvarosensor i watt, i enlighet med tabell 7, och

    PT är toleransen för pekskärmsteknik i watt, i enlighet med tabell 7.

    Tabell 5

    Krav avseende maximal effekt i viloläge (PSLEEP_MAX) för skyltningsskärmar

    PSLEEP_MAX

    (watt)

    0,5

    3.5.2   För produkter med full nätanslutbarhet som bekräftats i enlighet med avsnitt 6.7 i Energy Star-provningsmetoden ska den tolerans som anges i tabell 6 tillämpas.

    Tabell 6

    Tolerans för full nätanslutbarhet för skyltningsskärmar

    PN

    (watt)

    3,0

    3.5.3   För produkter som genomgått provning med aktiverad närvarosensor eller pekskärmsteknik i viloläge ska de toleranser som anges i tabell 7 tillämpas.

    Tabell 7

    Effekttolerans för ytterligare funktioner i viloläge för skyltningsskärmar

    Typ

    Skärmstorlek

    (tum)

    Tolerans (watt)

    Närvarosensor

    POS

    Alla storlekar

    0,3

    Pekskärmsfunktion

    PT

    (gäller endast för skyltningsskärmar med en skärmstorlek på över 30 tum)

    ≤ 30

    0,0

    > 30

    1,5

    3.6   Krav avseende frånläge för alla bildskärmar

    3.6.1   En produkt måste inte ha ett frånläge för att kunna uppfylla kraven. För produkter som har ett frånläge får den uppmätta effekten i frånläge (POFF) inte överstiga det krav avseende maximal effekt i frånläge (POFF_MAX) som anges i tabell 8.

    Tabell 8

    Krav avseende maximal effekt i frånläge (POFF_MAX)

    POFF_MAX

    (watt)

    0,5

    3.7   Rapporteringskrav för luminans

    3.7.1   Den maximala rapporterade och den maximala uppmätta luminansen ska rapporteras för alla produkter. Luminansen vid leverans ska rapporteras för alla produkter utom sådana som har ABC aktiverat som standard.

    4.   Provningskrav

    4.1   Provningsmetoder

    4.1.1   De provningsmetoder som anges i tabell 9 ska användas för att avgöra om kraven för Energy Star-godkännande är uppfyllda.

    Tabell 9

    Provningsmetoder för godkännande enligt Energy Star

    Produkttyp

    Provningsmetod

    Alla produkttyper och skärmstorlekar

    ENERGY STAR Test Method for Determining Display Energy

    Bildskärmar med hög prestanda

    International Committee for Display Metrology (ICDM): Information Display Measurements Standard – version 1.03

    Bildskärmar som uppges ha full nätanslutbarhet

    CEA-2037-A, Determination of Television Set Power Consumption

    4.2   Antal enheter som ska provas

    4.2.1   En enhet av en representativ modell, enligt definitionen i avsnitt 1, ska väljas ut för provning.

    4.2.2   För godkännande av en produktfamilj ska den produktkonfiguration som har minst gynnsam effektförbrukning för varje produktkategori inom produktfamiljen betraktas som den representativa modellen.

    5.   Användargränssnitt

    5.1   Tillverkarna uppmuntras att utforma sina produkter i enlighet med standarden för användargränssnitt IEEE P1621: Standard for User Interface Elements in Power Control of Electronic Devices Employed in Office/Consumer Environments. Mer information finns på http://energy.lbl.gov/controls/.

    6.   Ikraftträdande

    6.1   Ikraftträdande: Version 7.0 av specifikationen för bildskärmar enligt Energy Star ska träda i kraft samma dag som avtalet träder i kraft. För att kunna godkännas enligt Energy Star måste en produktmodell uppfylla kraven i den Energy Star-specifikation som är i kraft på modellens tillverkningsdag. Tillverkningsdagen är specifik för varje enhet och är den dag då en enhet anses vara färdigmonterad.

    6.2   Revidering av specifikationen: Europeiska kommissionen förbehåller sig rätten att ändra denna specifikation om teknik- eller marknadsutvecklingen påverkar specifikationens nytta för konsumenterna, branschen eller miljön. I enlighet med rådande praxis revideras specifikationen efter diskussioner med berörda parter. Vid revidering av specifikationen bör det noteras att ett Energy Star-godkännande inte automatiskt beviljas för en produktmodells hela livstid.

    7.   Överväganden för framtida revideringar

    7.1   Gräns för likströmseffekt i påläge: Den amerikanska miljöskyddsmyndigheten (Environmental Protection Agency, EPA) och Europeiska kommissionen överväger ett separat krav på maximal effekt i påläge för produkter med ”Standard dc” som inte kräver någon särskild omräkning från växelström till likström. Den amerikanska miljöskyddsmyndigheten och Europeiska kommissionen förutspår att dessa produkter kommer att bli mer efterfrågade på marknaden om de följer den senaste USB-standarden. Man ser också fram emot att erhålla ytterligare data från provningar med likström av dessa produkter.

    SLUTLIG PROVNINGSMETOD FÖR BILDSKÄRMAR

    Reviderad i sept. 2015

    1.   Översikt

    Följande provningsmetod ska användas för att fastställa produkters överensstämmelse med kraven i Energy Star-specifikationen för bildskärmar.

    2.   Tillämplighet

    Följande provningsmetod ska tillämpas på alla produkter som kan godkännas enligt Energy Star-specifikationen för bildskärmar.

    3.   Definitioner

    Såvida inte annat anges överensstämmer alla termer i detta dokument med definitionerna i Energy Star-specifikationen för bildskärmar.

    A)   Värdenhet: Den enhet eller anordning som används som källa för video-/ljudsignaler vid provning av bildskärmar. Det kan vara en dator eller någon annan anordning som kan leverera videosignaler.

    4.   Provningsuppställning

    A)

    Provningsuppställning och instrumentanvändning: Provningsuppställning och instrumentanvändning för alla delar i denna metod ska vara förenliga med kraven i Internationella elektrotekniska kommissionens (IEC) standard 62301:2011, Household electrical appliances – Measurement of standby power, avsnitt 4, General Conditions for Measurements, såvida inte annat anges i detta dokument. I händelse av motstridiga krav ska provningsmetoden enligt Energy Star ha företräde.

    B)

    Växelströmsineffekt: Produkter som kan strömförsörjas från växelströmsnätet ska vara anslutna till en spänningskälla som är lämplig för den avsedda marknaden, i enlighet med tabell 10. Om produkten levereras med ett externt nätaggregat ska detta användas för att ansluta produkten till den angivna spänningskällan.

    Tabell 10

    Ineffektkrav för produkter

    Marknad

    Spänning

    Spänningstolerans

    Maximal total harmonisk distorsion

    Frekvens

    Frekvenstolerans

    Nordamerika, Taiwan

    115 V växelström

    +/– 1,0 %

    5,0 %

    60 Hz

    +/– 1,0 %

    Europa, Australien, Nya Zeeland

    230 V växelström

    +/– 1,0 %

    5,0 %

    50 Hz

    +/– 1,0 %

    Japan

    100 V växelström

    +/– 1,0 %

    5,0 %

    50 Hz eller 60 Hz

    +/– 1,0 %

    C)

    Likströmsineffekt:

    1)

    Provning av produkter får göras med en likströmskälla (t.ex. via en nätverks- eller dataanslutning) bara om likström är den enda tillgängliga strömkällan (dvs. om produkterna inte levereras med växelströmskontakter eller externa nätaggregat).

    2)

    Produkter som drivs med likström ska installeras och strömförsörjas enligt tillverkarens anvisningar, med användning av en port med fullständiga specifikationer som rekommenderas för bildskärmen (t.ex. USB 3.1 i tillämpliga fall, även vid bakåtkompatibilitet med USB 2.0).

    3)

    Effektmätningar ska göras mellan likströmskällan (t.ex. värdenheten) och den kabel som produkten levereras med, och även omfatta förluster som beror på den medföljande kabeln. Om ingen kabel ingår i leveransen får en godtyckligt vald kabel med längden 2–6 fot användas. Resistansen hos den kabel som används för att ansluta bildskärmen till mätpunkten ska mätas och rapporteras.

    Anmärkning; Den uppmätta resistansen hos likströmskablarna inkluderar summan av resistanserna hos den likströmskabel som tillhandahåller matningsspänning och jordledaren.

    4)

    För att ansluta effektmätaren kan en skarvkabel användas mellan den medföljande kabeln och likströmskällan. Om denna metod används ska följande krav vara uppfyllda:

    a)

    Skarvkabeln ska användas utöver den medföljande kabel som beskrivs i avsnitt 4.C.3.

    b)

    Skarvkabeln ska anslutas mellan likströmskällan och den medföljande kabeln.

    c)

    Skarvkabeln får inte vara längre än 1 fot.

    d)

    Vid mätning av spänningen ska den sammanlagda resistansen hos de kablar som används mellan mätpunkten och den medföljande kabeln vara mindre än 50 milliohm. Detta gäller endast för de kablar som transporterar belastningsström.

    Anmärkning: Spänning och ström måste inte nödvändigtvis mätas på samma ställe, förutsatt att spänningen mäts inom 50 milliohm från den medföljande kabeln.

    e)

    Mätningen av strömstyrka kan göras antingen i jordledaren eller i den likströmskabel som tillhandahåller matningsspänning.

    f)

    Figur 1 visar ett exempel på en uppställning där bildskärmen är ansluten till värdenheten med en skarvad USB 2.0-kabel.

    Figur 1

    Exempel på uppställning med skarvad USB 2.0-kabel

    Image

    Text av bilden

    D)

    Omgivningstemperatur: Omgivningstemperaturen ska vara 23 °C ± 5 °C.

    E)

    Relativ luftfuktighet: Den relativa fuktigheten ska vara mellan 10 och 80 procent.

    F)

    Justering av provenheten:

    1)

    Alla fyra hörn av provenhetens framsida ska vara på samma avstånd från ett vertikalt referensplan (t.ex. en vägg).

    2)

    De två nedre hörnen av provenhetens framsida ska vara på samma avstånd från ett horisontellt referensplan (t.ex. golvet).

    G)

    Ljuskälla för provningar i påläge:

    1)

    Lamptyp:

    a)

    Halogenreflektorlampa med standardspektrum. Lampan får inte motsvara definitionen av modifierat spektrum (”modified spectrum”) i 10 CFR 430.2 – Definitions  (1).

    b)

    Nominell ljusstyrka: 980 lumen ± 5 %.

    2)

    Placering av ljuskällan vid provning av produkter med ABC aktiverat som standard:

    a)

    Det får inte finnas några hinder mellan lampan och provenhetens ABC-sensor (t.ex. diffuserande medium, frostade lampskärmar osv.).

    b)

    Lampans mitt ska placeras 5 fot från ABC-sensorns mitt.

    c)

    Lampans mitt ska placeras i en horisontell vinkel på 0° i förhållande till ABC-sensorns mitt.

    d)

    Lampans mitt ska placeras på en höjd som motsvarar ABC-sensorns mitt, mätt från golvet (dvs. ljuskällan ska placeras i en vertikal vinkel på 0° i förhållande till ABC-sensorns mitt).

    e)

    Ingen yta i provningslokalen (dvs. golv, tak, väggar) får vara belägen närmare än 2 fot från ABC-sensorns mitt.

    f)

    Illuminansvärdena ska erhållas genom att lampans ingångsspänning varieras.

    g)

    Figur 2 och figur 3 visar mer ingående hur provenheten och ljuskällan ska placeras.

    Figur 2

    Provningsuppställning – vy uppifrån

    Image

    Text av bilden

    Anmärkningar:

    D1 = D2 i förhållande till det vertikala referensplanet.

    D1 och D2 indikerar att hörnen av provenhetens framsida ska vara minst 2 fot från det vertikala referensplanet.

    D3 och D4 indikerar att ljussensorns mitt ska vara minst 2 fot från provningslokalens väggar.

    Figur 3

    Provningsuppställning – vy från sidan

    Image

    Text av bilden

    Anmärkningar:

    D1 = D2 i förhållande till det vertikala referensplanet.

    D1 och D2 indikerar att hörnen av provenhetens framsida ska vara minst 2 fot från det vertikala referensplanet.

    Illuminansmätaren ska avlägsnas för effektmätningar efter det att avsedd illuminans uppnåtts.

    H1 = H2 i förhållande till det horisontella referensplanet (t.ex. golv).

    H3 och H4 indikerar att ljussensorns mitt ska vara minst 2 fot från golvet och minst 2 fot från taket.

    Illuminansmätaren ska avlägsnas för effektmätningar efter det att avsedd illuminans uppnåtts.

    H)

    Effektmätare: Effektmätaren ska ha följande egenskaper:

    1)

    Crestfaktor:

    a)

    Förhållande mellan strömmens toppvärde och effektivvärde (crestfaktor): minst 3 vid dess nominella mätvärde.

    b)

    Nedre gräns för strömområdet: högst 10 mA.

    2)

    Minimifrekvensfunktion: 3,0 kHz

    3)

    Minimiupplösning:

    a)

    0,01 W för mätvärden på högst 10 W,

    b)

    0,1 W för mätvärden på över 10 W och upp till 100 W, och

    c)

    1,0 W för mätvärden på över 100 W.

    I)

    Luminans- och illuminansmätare:

    1)

    Mätningar av luminansen ska göras med antingen

    a)

    en kontaktmätare, eller

    b)

    en mätare som inte bygger på kontakt.

    2)

    Alla luminans- och illuminansmätare ska ha en noggrannhet på ± 2 % (± 2 siffror) av det digitalt visade värdet.

    3)

    Luminansmätare som inte bygger på kontakt ska ha en acceptansvinkel på högst 3°.

    En mätares totala noggrannhet erhålls genom att man tar (±) absolutvärdet av summan av 2 % av mätvärdet och en tvåsiffrig tolerans för det visade värdets minst signifikanta siffra. Antag t.ex. att en illuminansmätare visar ”200,0” vid mätning av en bildskärms ljusstyrka på 200 nt. 2 % av 200 nt blir då 4,0 nt. Den minst signifikanta siffran är 0,1 nt. ”Två siffror” motsvarar 0,2 nt. Det visade värdet blir därför 200 ± 4,2 nt (4 + 0,2 nt). Noggrannheten är specifik för illuminansmätaren och ska inte betraktas som en tolerans vid faktiska ljusmätningar.

    J)

    Mätnoggrannhet:

    1)

    Effektmätningar på minst 0,5 W ska utföras med en osäkerhet på högst 2 % vid en konfidensgrad på 95 %.

    2)

    Effektmätningar på mindre än 0,5 W ska utföras med en osäkerhet på högst 0,01 W vid en konfidensgrad på 95 %.

    3)

    Allt omgivningsljus ska mätas (i lux) vid provenhetens ABC-sensor med ljus som går direkt in i sensorn. Huvudmenyn från provningssignalen från IEC 62087:2011, Methods of measurement for the power consumption of audio, video and related equipment ska visas på produkten. För produkter som inte är kompatibla med IEC-formatet för provningssignaler ska omgivningsljuset mätas med VESA:s (Video Electronics Standards Association) standard Flat Panel Display Measurements Standard, version 2.0 (FPDM2) och FK-provningssignalen visas på produkten.

    4)

    Omgivningsljuset ska mätas inom följande toleranser:

    a)

    Vid 12 lux ska omgivningsljuset vara ± 1,0 lux.

    b)

    Vid 300 lux ska omgivningsljuset vara ± 9,0 lux.

    5.   Provningsutförande

    5.1   Riktlinjer för effektmätningar

    A)

    Provning med fabriksinställningar: Effektmätningar ska utföras på produkten i dess skick vid leverans under hela provningen i viloläge och påläge, och med alla inställningar som användaren kan ändra i ursprungligt läge (dvs. fabriksinställningar), såvida inte annat anges i denna provningsmetod.

    1)

    Justeringar av bildsignalnivån ska utföras på det sätt som anges i denna provningsmetod.

    2)

    Produkter som har en ”fast meny” som kräver att bildinställningar väljs när produkten tas i bruk första gången ska genomgå provning med bildinställningen ”standardläge” eller ”hemläge”. Om det inte finns någon standardinställning eller motsvarande ska den inställning som tillverkaren rekommenderar användas för provningen och anges i provningsrapporten. Produkter som inte har någon fast meny ska genomgå provning med standardbildinställningen.

    B)

    POD-moduler: Icke obligatoriska POD-moduler (point of deployment) får inte installeras.

    C)

    Insticksmoduler: Icke obligatoriska insticksmoduler ska avlägsnas från bildskärmen om denna kan genomgå provning enligt provningsmetoden utan att dessa moduler installerats.

    D)

    Viloläge med flera funktioner: Om produkten har olika alternativ för sitt beteende i viloläge (t.ex. snabbstart), eller om den kan övergå till viloläge på flera olika sätt, ska effekten under alla vilolägen mätas och registreras. All provning i viloläge ska utföras i enlighet med avsnitt 6.5.

    5.2   Förhållanden vid effektmätningar

    A)

    Effektmätningar:

    1)

    Effektmätningar ska göras vid en punkt mellan strömkällan och provenheten. Inga UPS-enheter får vara inkopplade mellan effektmätaren och provenheten. Effektmätaren ska förbli inkopplad tills alla data om effekten i påläge, viloläge och frånläge har samlats in.

    2)

    Effektmätningarna ska registreras i watt i form av direkta (dvs. inte avrundade) mätvärden, och avläsningarna ska göras minst en gång per sekund.

    3)

    Effektmätningarna ska registreras när spänningen blivit stabil och inte varierar med mer än 1 %.

    B)

    Mörkrumsförhållanden:

    1)

    Om inget annat anges ska den illuminans som mäts vid provenhetens bildskärm med provenheten i frånläge vara högst 1,0 lux. Om provenheten saknar frånläge ska illuminansen mätas vid provenhetens bildskärm med provenhetens strömkabel urkopplad.

    C)

    Konfiguration och styrning av provenheten:

    1)

    Kringutrustning och datanätanslutningar:

    a)

    Extern kringutrustning (t.ex. mus, tangentbord och extern hårddisk) ska inte anslutas via USB-portar eller andra dataportar på provenheten.

    b)

    Överbryggning: Om provenheten stöder överbryggning enligt definitionen i avsnitt 1 i Energy Star-specifikationen för bildskärmar, version 7.0, ska en bryggkoppling göras mellan provenheten och värdenheten. Anslutningen ska göras i nedanstående preferensordning. Endast en anslutning ska göras och denna ska upprätthållas under hela provningen.

    i.

    Thunderbolt

    ii.

    USB

    iii.

    Firewire (IEEE 1394)

    iv.

    Annan anslutning

    Anmärkning: Överbryggning för bildskärmar kan t.ex. göras i följande fall:

    1.

    Om bildskärmen omvandlar data mellan två olika typer av portar (t.ex. Thunderbolt och Ethernet). Därigenom kan en enhet använda Thunderbolt som Ethernet-anslutning och vice versa.

    2.

    För att kunna ansluta ett USB-tangentbord eller en USB-mus till ett annat system (t.ex. en värdenhet) via bildskärmen med hjälp av en styrenhet för en USB-hubb.

    c)

    Nätfunktion: Om provenheten har nätfunktion (dvs. kan få en IP-adress när den är konfigurerad och har anslutits till ett datanät) ska nätfunktionen aktiveras och provenheten anslutas till ett aktiverat fysiskt nät (t.ex. wi-fi eller Ethernet). Det fysiska nätet ska stödja de högsta och lägsta datahastigheterna hos provenhetens nätfunktion. En aktiv förbindelse definieras som en aktiv fysisk förbindelse över kommunikationsprotokollets fysiska lager. När det gäller Ethernet ska anslutningen göras via en kategori 5e-kabel av standardtyp eller, hellre, en Ethernetkabel, till en Ethernetväxel eller -router. När det gäller wi-fi ska enheten vara ansluten och genomgå provning i närheten av en trådlös accesspunkt. Den som genomför provningen ska konfigurera protokollets adresslager, och då beakta följande:

    i.

    Internet Protocol version 4 (IPv4) och IPv6 har ”neighbour discovery” och kommer i regel att automatiskt konfigurera en begränsad anslutning som inte kan routas.

    ii.

    Om provenheten inte beter sig normalt när autoIP används kan IP konfigureras manuellt eller med hjälp av Dynamic Host Configuration Protocol (DHCP) med en adress i NAT-adressrymden 192.168.1.x. Nätet ska konfigureras för att stödja NAT-adressrymden och/eller autoIP.

    iii.

    Om inget annat anges i denna provningsmetod ska provenheten upprätthålla den aktiva nätanslutningen under hela provningen, bortsett från korta avbrott (t.ex. vid övergångar mellan länkhastigheter). Om provenheten har flera nätanslutningsmöjligheter ska endast en anslutning göras, i följande prioritetsordning:

    a.

    Wi-fi (Institute of Electrical and Electronics Engineers – IEEE 802.11- 2007 (2))

    b.

    Ethernet (IEEE 802.3). Om provenheten stöder energieffektivt Ethernet (IEEE 802.3az-2010 (3)) ska den anslutas till en enhet som också stöder IEEE 802.3az.

    c.

    Thunderbolt

    d.

    USB

    e.

    Firewire (IEEE 1394)

    f.

    Annan anslutning

    d)

    Pekskärmsfunktion: Om provenheten är försedd med en pekskärm som kräver separat dataanslutning ska denna funktion aktiveras enligt tillverkarens anvisningar, inklusive anslutningar till värdenheten och installation av drivrutiner.

    e)

    Om provenheten har en enda anslutning som kan utföra flera funktioner (t.ex. överbryggning, nätfunktion och/eller pekskärmsfunktion) kan ett enda anslutningsdon användas för att tillgodose dessa funktioner, förutsatt att det är den högsta rekommenderade anslutning som provenheten stöder för varje funktion.

    f)

    Provenheter som saknar data- eller nätfunktioner ska genomgå provning i den form de har vid leverans.

    g)

    Inbyggda högtalare och andra produktkomponenter och -funktioner som inte uttryckligen omfattas av Energy Star-specifikationen eller av provningsmetoden ska ha samma effektkonfiguration som vid leverans.

    h)

    Tillgång till andra funktioner, t.ex. närvarosensorer, läsare för flashminnen/smartkort, kameragränssnitt eller PictBridge, ska noteras.

    2)

    Signalgränssnitt:

    a)

    Om provenheten har flera signalgränssnitt ska den genomgå provning med det första tillgängliga gränssnittet i följande förteckning:

    i.

    Thunderbolt

    ii.

    DisplayPort

    iii.

    HDMI

    iv.

    DVI

    v.

    VGA

    vi.

    Andra digitala gränssnitt

    vii.

    Andra analoga gränssnitt

    3)

    Närvarosensor: Provenheter med närvarosensor ska genomgå provning där närvarosensorn har samma inställningar som vid leverans. För provenheter vars närvarosensor är aktiverad vid leverans gäller följande:

    a)

    En person ska befinna sig i närvarosensorns omedelbara närhet under hela uppvärmningen, stabiliseringen och luminansprovningen samt då provenheten befinner sig i påläge, för att förhindra att denna går in i ett lägre effektläge (t.ex. viloläge eller frånläge). Provenheten ska förbli i påläge under hela uppvärmningen, stabiliseringen, luminansprovningen och provningen i påläge.

    b)

    Ingen person får befinna sig i närvarosensorns omedelbara närhet under hela provningen i viloläge och frånläge, för att förhindra att provenheten går in i ett högre effektläge (t.ex. påläge). Provenheten ska förbli i viloläge eller frånläge under hela provningen i viloläge respektive frånläge.

    4)

    Orientering: Om provenheten kan roteras vertikalt och horisontellt ska den genomgå provning i horisontellt läge med den längsta dimensionen parallell med bordsytan.

    D)

    Upplösning och uppdateringsfrekvens:

    1)

    Bildskärmar med fast pixelmatris:

    a)

    Pixelformatet ska vara inställt på det ursprungliga värde som anges i bruksanvisningen.

    b)

    För bildskärmar som inte bygger på katodstrålerör ska uppdateringsfrekvensen normalt sett vara inställd på 60 Hz. Om en annan frekvens anges som standard i bruksanvisningen ska dock bruksanvisningens värde användas.

    c)

    För bildskärmar som bygger på katodstrålerör ska pixelformatet vara inställt på den högsta upplösning som kan erhållas vid en uppdateringsfrekvens på 75 Hz, enligt vad som anges i bruksanvisningen. Vid provningen ska typiska branschnormer för timing av pixelformat användas. Uppdateringsfrekvensen ska vara inställd på 75 Hz.

    E)

    Insignalnivåernas noggrannhet: När analoga gränssnitt används ska videoinsignalerna ligga inom ± 2 % av referensnivåerna för vitt och svart. När digitala gränssnitt används ska källvideosignalen inte justeras för färg, eller ändras av den som genomför provningen för något annat ändamål än komprimering/expandering och kodning/avkodning för överföring, beroende på vad som krävs.

    F)

    Aktiv effektfaktor: Programdeltagarna ska rapportera provenhetens aktiva effektfaktor (PF) vid mätning i påläge. Dessa värden ska registreras i samma takt som effektvärdena (PON) registreras. Den rapporterade effektfaktorn ska beräknas som ett medelvärde för hela provningen i påläge.

    G)

    Provningsmaterial:

    1)

    Vid provningen ska IEC 62087:2011, Dynamic Broadcast-Content Signal, användas, enligt vad som anges i IEC 62087:2011, avsnitt 11.6, On (average) mode testing using dynamic broadcast-content video signal.

    2)

    VESA FPDM2 ska bara användas för produkter som inte kan visa ”dynamic broadcast-content signal” enligt IEC 62087:2011.

    H)

    Videoinsignal:

    1)

    Värdenheten ska generera videoinsignalen i bildskärmens ursprungliga upplösning så att videons aktiva yta fyller hela skärmen. Detta kan kräva att programvaran för uppspelning anpassar videons bildkvot.

    2)

    Videoinsignalens bildfrekvens bör motsvara den bildfrekvens som vanligen används i den region där produkten säljs (för Förenta staterna och Japan t.ex. 60 Hz, för Europa och Australien 50 Hz).

    3)

    Värdenhetens ljudinställningar ska avaktiveras så att inget ljud produceras utöver det från videoinsignalen.

    6.   Provningsförfaranden för alla produkter

    6.1   Initialisering av provenheten före provning

    A)

    Innan provningen inleds ska provenheten initialiseras enligt följande:

    1)

    Installera provenheten enligt instruktionerna i den bifogade bruksanvisningen.

    2)

    Anslut en lämplig wattmeter till strömkällan och koppla provenheten till wattmeterns uttag för effektmätning.

    3)

    Ställ in omgivningsljuset, med provenheten i frånläge, så att skärmens uppmätta illuminans är mindre än 1,0 lux (se avsnitt 5.2B)).

    4)

    Slå på provenheten och utför i förekommande fall den inledande systemkonfigurationen.

    5)

    Se till att provenheten har samma konfiguration för inställningarna som vid leverans, såvida inte annat anges i denna provningsmetod.

    6)

    Låt provenheten värmas upp i 20 minuter. Om den inte hinner slutföra initialisering på denna tid ska uppvärmningsfasen förlängas till dess att provenheten är klar att användas. Det format för provningssignaler som anges i IEC 62087:2011 och som specificeras i avsnitt 5.2G)1) ska visas under hela uppvärmningen. Bildskärmar som inte kan visa formatet för provningssignaler enligt IEC 62087:2011 på skärmen ska visa en provningssignal som följer VESA FPDM2 L80, enligt vad som anges i avsnitt 5.2G)2).

    7)

    Rapportera växelströmmens inspänning och frekvens eller likströmmens inspänning.

    8)

    Rapportera lufttemperatur och relativ luftfuktighet för provningslokalen.

    6.2   Luminansprovning

    A)

    Luminansprovning ska utföras omedelbart efter uppvärmningsperioden och under mörkrumsförhållanden. Bildskärmens illuminans, uppmätt med provenheten i frånläge, ska vara högst 1,0 lux.

    B)

    Luminansen ska mätas vinkelrätt mot bildskärmens mitt med hjälp av en luminansmätare och i enlighet med bruksanvisningen för denna mätare.

    C)

    Luminansmätaren ska ha samma placering i förhållande till bildskärmen under hela provningen.

    D)

    För produkter med ABC ska luminansmätningar göras med ABC avaktiverat. Om ABC inte kan avaktiveras ska luminansmätningarna göras vinkelrätt mot bildskärmens mitt, med ljus som går direkt in i provenhetens sensor för omgivningsljus vid en illuminans på minst 300 lux.

    E)

    Mätningar av luminansen ska göras på följande sätt:

    1)

    Kontrollera att provenhetens luminansvärde motsvarar standardläget vid leverans eller ”hemläge”.

    2)

    Visa provningsvideosignalen för produktklassen i fråga, enligt följande:

    a)

    Alla produkter, utom de som anges i b): Den videosignal med tre staplar som anges i IEC 62087:2011, avsnitt 11.5.5 (tre staplar i vitt (100 %) mot en svart (0 %) bakgrund).

    b)

    Produkter som inte kan återge signaler från IEC 62087:2011: Provningssignal enligt VESA FPDM2 L80 för den maximala upplösning som stöds av produkten.

    3)

    Visa provningsvideosignalen i minst 10 minuter så att provenhetens luminans hinner stabiliseras. Stabiliseringsperioden på 10 minuter får förkortas om de uppmätta luminansvärdena inte varierar med mer än 2 % under en period på minst 60 sekunder.

    4)

    Mät och notera luminansen i standardläget vid leverans LAs-shipped.

    5)

    Sätt provenhetens ljusstyrka och kontrast på maxvärdena.

    6)

    Mät och notera luminansen som LMax_Measured.

    7)

    Notera den av tillverkaren uppgivna maximala luminansen LMax_Reported.

    F)

    Kontrasten ska behållas på maxnivå för de efterföljande provningarna i påläge, om inget annat anges.

    6.3   Provning i påläge för produkter som inte har ABC aktiverat som standard

    A)

    Efter luminansprovningen och före mätningen av effekten i påläge ska provenhetens luminans ställas in enligt följande:

    1)

    För skyltningsskärmar ska produkten genomgå provning med luminansen inställd på minst 65 % av den maximala luminans som anges av tillverkaren (LMax_Reported). Luminansen ska mätas i enlighet med avsnitt 6.2. Det erhållna luminansvärdet LOn ska noteras.

    2)

    För alla övriga produkter ska relevanta luminansreglage justeras till dess att bildskärmens luminans är 200 candela per kvadratmeter (cd/m2). Om provenheten inte kan uppnå denna luminans ska produktens luminans ställas in på närmaste möjliga värde. Luminansen ska mätas i enlighet med avsnitt 6.2. Det erhållna luminansvärdet LOn ska rapporteras. Relevanta luminansreglage innebär alla reglage som ändrar bildskärmens ljusstyrka; det omfattar alltså inte kontrastinställningar.

    B)

    För provenheter som kan visa IEC-signaler ska effekten i påläge (PON) mätas i enlighet med IEC 62087:2011, avsnitt 11.6.1, Measurements using dynamic broadcast-content video signal. För provenheter som inte kan visa IEC-signaler ska effekten i påläge (PON) mätas på följande sätt:

    1)

    Se till att provenheten har initialiserats i enlighet med avsnitt 6.1.

    2)

    Ta fram provningsmönstret VESA FPDM2, A112-2F, SET01K på skärmen (8 nyanser av grått från helsvart (0 volt) till helvitt (0,7 volt)).

    3)

    Kontrollera att insignalnivåerna uppfyller kraven i standarden VESA Video Signal Standard (VSIS), version 1.0, rev. 2.0, december 2002.

    4)

    Sätt ljusstyrka och kontrast på deras maximala värden och kontrollera sedan att vitt och de nyanser i gråskalan som ligger nära vitt kan särskiljas. Justera vid behov kontrasten till dess att vitt och nyanserna i gråskalan nära vitt kan särskiljas.

    5)

    Ta fram provningsmönstret VESA FPDM2, A112-2H, L80 på skärmen (helvitt (0,7 volt) med en box som upptar 80 % av bilden).

    6)

    Se till att hela mätområdet för luminans befinner sig inom den vita delen av provningsmönstret.

    7)

    Justera relevanta luminansreglage så att luminansen för den vita delen av bildskärmen är inställd enligt beskrivningen i avsnitt 6.3A).

    8)

    Notera bildskärmens luminans (LOn).

    9)

    Notera effekten i påläge (PON) och det totala pixelformatet (horisontellt x vertikalt). Effekten i påläge ska mätas under en 10-minutersperiod på ett liknande sätt som i provningen avseende dynamiska signaler för programinnehåll enligt IEC 62087:2011.

    6.4   Provning i påläge för produkter med ABC aktiverat som standard

    Produktens genomsnittliga effektförbrukning i påläge ska fastställas med hjälp av dynamiska signaler för programinnehåll i enlighet med IEC 62087:2011. Om produkten inte kan visa IEC-signalen ska provningsmönstret VESA FPDM2 L80, enligt vad som beskrivs i avsnitt 6.3B)5), användas för samtliga följande steg.

    A)

    Stabilisera provenheten i 30 minuter. Detta ska ske genom att den 10 minuter långa, dynamiska IEC-videosignalen för programinnehåll upprepas tre gånger.

    B)

    Ställ in belysningseffekten för den lampa som används vid provningen till 12 lux, uppmätt på ytan av sensorn för omgivningsljus.

    C)

    Ta fram den 10 minuter långa, dynamiska videosignalen för programinnehåll på skärmen. Mät och notera effektförbrukningen P12 under den 10 minuter långa, dynamiska videosignalen för programinnehåll.

    D)

    Upprepa stegen 6.4B) och 6.4C) med ett omgivningsljus på 300 lux för att mäta P300.

    E)

    Avaktivera ABC och mät effekten i påläge (PON) i enlighet med avsnitt 6.3. Om ABC inte kan avaktiveras ska effektmätningar utföras på följande sätt:

    1)

    Om ljusstyrkan kan ställas in på ett fast värde i enlighet med avsnitt 6.3 ska effekten i påläge för dessa produkter mätas i enlighet med avsnitt 6.3 med ljus som går direkt in i provenhetens sensor för omgivningsljus vid en illuminans på minst 300 lux.

    2)

    Om ljusstyrkan inte kan ställas in på ett fast värde ska effekten i påläge för dessa produkter mätas i enlighet med avsnitt 6.3 med ljus som går direkt in i provenhetens sensor för omgivningsljus vid en illuminans på minst 300 lux och utan att skärmens ljusstyrka ändras.

    6.5   Provning i viloläge

    A)

    Effekten i viloläge (PSLEEP) ska mätas i enlighet med IEC 62301:2011, med beaktande av vägledningen i avsnitt 5.

    B)

    Provningen i viloläge ska utföras med provenheten ansluten till värdenheten på samma sätt som vid provningen i påläge. Om det är möjligt ska viloläget åstadkommas genom att värdenheten försätts i viloläge. För värdenheter som är datorer definieras viloläge i version 6.1 av Energy Star-specifikationen för datorer.

    C)

    Om produkten har flera vilolägen som kan väljas manuellt, eller om produkten kan övergå till viloläge på olika sätt (t.ex. via fjärrkontroll eller genom att värdenheten försätts i viloläge), ska mätningar utföras och resultaten noteras i samtliga vilolägen.

    Om produkten automatiskt går mellan de olika vilolägena ska mätperioden vara tillräckligt lång för att ett medelvärde för alla vilolägen ska erhållas. Mätningen ska fortfarande uppfylla de krav (t.ex. avseende stabilitet och mätperiod) som översiktligt beskrivs i avsnitt 5.3 i IEC 62301:2011.

    6.6   Provning i frånläge

    A)

    Produkter som har ett frånläge ska efter avslutad provning i viloläge försättas i frånläge med hjälp av den lättast tillgängliga strömbrytaren.

    B)

    Effekten i frånläge (POFF) mäts i enlighet med avsnitt 5.3.1 i IEC 62301:2011. Den justeringsmetod och den serie händelser som krävs för att nå frånläge ska dokumenteras.

    C)

    Vid mätningar av effekten i frånläge kan man bortse från alla kontrollcykler för ingående synkroniserande signaler.

    6.7   Ytterligare provning

    A)

    För produkter med data-/nätfunktion eller bryggkoppling ska man, utöver provningar som görs med aktiverad data-/nätfunktion och etablerad bryggkoppling (se avsnitt 5.2C)1)), göra en provning i viloläge med data-/nätfunktionen avaktiverad och utan någon etablerad bryggkoppling, i enlighet med avsnitt 5.2C)1)b) och c).

    B)

    Förekomsten av full nätanslutbarhet ska fastställas genom provning av bildskärmen med avseende på nätaktivitet i viloläge i enlighet med avsnitt 6.7.5.2 i CEA-2037-A, Determination of Television Set Power Consumption, och med tillämpning av följande riktlinjer:

    1)

    Bildskärmen ska före provningen anslutas till ett nät i enlighet med avsnitt 5.2C)1)c).

    2)

    Bildskärmen ska ställas in på viloläge i stället för standbyläge-aktiv, låg.


    (1)  http://www.gpo.gov/fdsys/pkg/CFR-2011-title10-vol3/pdf/CFR-2011-title10-vol3-sec430-2.pdf

    (2)  IEEE 802 – Telecommunications and information exchange between systems – Local and metropolitan area networks, del 11: Wireless LAN Medium Access Control (MAC) and Physical Layer (PHY) Specifications

    (3)  Del 3: Carrier Sense Multiple Access with Collision Detection (CSMA/CD) Access Method and Physical Layer Specifications – tillägg 5: Media Access Control Parameters, Physical Layers, and Management Parameters for Energy-Efficient Ethernet


    Top