Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009R0834

Kommissionens förordning (EG) nr 834/2009 av den 11 september 2009 om tillämpning av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 716/2007 om gemenskapsstatistik över utländska dotterbolags struktur och verksamhet, när det gäller kvalitetsrapporterna (Text av betydelse för EES)

EUT L 241, 12.9.2009, p. 3–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 31/12/2020; upphävd genom 32020R1197

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/2009/834/oj

12.9.2009   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

L 241/3


KOMMISSIONENS FÖRORDNING (EG) nr 834/2009

av den 11 september 2009

om tillämpning av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 716/2007 om gemenskapsstatistik över utländska dotterbolags struktur och verksamhet, när det gäller kvalitetsrapporterna

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 716/2007 av den 20 juni 2007 om gemenskapsstatistik över utländska dotterbolags struktur och verksamhet (1), särskilt artikel 6.3, och

av följande skäl:

(1)

I förordning (EG) nr 716/2007 fastställs en gemensam ram för systematisk framställning av gemenskapsstatistik över utländska dotterbolags struktur och verksamhet.

(2)

Det är nödvändigt att anta tillämpningsåtgärderna när det gäller fastställandet av de gemensamma kvalitetsstandarderna samt kvalitetsrapporternas innehåll och periodicitet.

(3)

Det är nödvändigt att fastställa kvalitetsaspekterna för kvalitetsrapporterna.

(4)

De åtgärder som föreskrivs i denna förordning är förenliga med yttrandet från kommittén för det statistiska programmet.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Medlemsstaterna ska utarbeta de kvalitetsrapporter som avses i artikel 6.2 i förordning (EG) nr 716/2007 i enlighet med reglerna i bilagan till den här förordningen.

Artikel 2

Den första kvalitetsrapporten ska utarbetas för uppgifterna för referensåret 2007 och ska översändas senast den 28 februari 2010.

Medlemsstaterna ska lägga fram kvalitetsrapporter för varje följande referensår inom 26 månader efter referensårets utgång.

Artikel 3

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Bryssel den 11 september 2009.

På kommissionens vägnar

Joaquín ALMUNIA

Ledamot av kommissionen


(1)  EUT L 171, 29.6.2007, s. 17.


BILAGA

KRAV PÅ KVALITETSRAPPORTERNA

1.   INLEDNING

Kvalitetsrapporten ska innehålla såväl kvantitativa som kvalitativa indikatorer på uppgifternas kvalitet. Kommissionen (Eurostat) ska tillhandahålla resultaten för de kvantitativa indikatorer som kan beräknas utifrån de uppgifter som medlemsstaterna lämnat. Medlemsstaterna ska tolka och kommentera dem mot bakgrund av insamlingsmetoden och tillhandahålla resterande kvantitativa indikatorer samt kvalitativa uppgifter.

2.   TIDSPLAN

Varje år ska kommissionen (Eurostat) senast 24 månader efter referensårets utgång (i slutet av december) ge medlemsstaterna utkast till kvalitetsrapporter som delvis är ifyllda i förväg med de flesta kvantitativa indikatorerna och andra uppgifter som kommissionen (Eurostat) har tillgång till.

Varje år ska medlemsstaterna senast 26 månader efter referensårets utgång (i slutet av februari) lämna in de färdiga kvalitetsrapporterna till kommissionen.

3.   KVALITETSKRITERIER

Medlemsstaternas uppgifter ska bedömas utifrån följande kvalitetskriterier:

3.1

Relevans: i vilken omfattning statistiken tillgodoser användarnas aktuella och potentiella behov.

3.2

Noggrannhet: hur nära skattningarna ligger de okända sanna värdena.

3.3

Samanvändbarhet: hur väl uppgifterna tillförlitligt kan kombineras på olika sätt och för olika ändamål.

3.4

Jämförbarhet: mätning av effekten av skillnader i de statistiska begrepp och mätningsverktyg eller mätningsförfaranden som använts, när man jämför statistiken från olika geografiska områden eller ämnesområden eller från olika tidsperioder.

3.5

Aktualitet: hur lång tid som har gått från den händelse som beskrivs tills de statistiska uppgifterna finns tillgängliga.

3.6

Punktlighet: hur lång tid som har gått från det datum då uppgifterna skulle ha funnits tillgängliga tills de faktiskt offentliggörs.

3.7

Tillgänglighet och förståelighet: hur användarna kan få tillgång till, använda och tolka uppgifterna.


Top