Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32009L0037

    Kommissionens direktiv 2009/37/EG av den 23 april 2009 om ändring av rådets direktiv 91/414/EEG för att införa klormekvat, kopparföreningar, propakvizafop, kvizalofop-P, teflubenzuron och zeta-cypermetrin som verksamma ämnen (Text av betydelse för EES)

    EUT L 104, 24.4.2009, p. 23–32 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 13/06/2011

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2009/37/oj

    24.4.2009   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    L 104/23


    KOMMISSIONENS DIREKTIV 2009/37/EG

    av den 23 april 2009

    om ändring av rådets direktiv 91/414/EEG för att införa klormekvat, kopparföreningar, propakvizafop, kvizalofop-P, teflubenzuron och zeta-cypermetrin som verksamma ämnen

    (Text av betydelse för EES)

    EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV

    med beaktande av fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

    med beaktande av rådets direktiv 91/414/EEG av den 15 juli 1991 om utsläppande av växtskyddsmedel på marknaden (1), särskilt artikel 6.1, och

    av följande skäl:

    (1)

    Kommissionens förordningar (EG) nr 451/2000 (2) och (EG) nr 1490/2002 (3) innehåller närmare bestämmelser för genomförandet av den tredje etappen i det arbetsprogram som avses i artikel 8.2 i direktiv 91/414/EEG och en förteckning över de verksamma ämnen som ska bedömas för att eventuellt införas i bilaga I till direktiv 91/414/EEG. Denna förteckning omfattar även klormekvat, kopparföreningar, propakvizafop, kvizalofop-P, teflubenzuron och zeta-cypermetrin.

    (2)

    Effekterna av dessa verksamma ämnen på människors hälsa och på miljön har bedömts i enlighet med bestämmelserna i förordningarna (EG) nr 451/2000 och (EG) nr 1490/2002 för ett antal av de användningsområden som anmälarna har föreslagit. I dessa förordningar utses dessutom de rapporterande medlemsstater som i enlighet med artikel 10.1 i förordning (EG) nr 1490/2002 ska lämna relevanta bedömningsrapporter och rekommendationer till Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (Efsa). För klormekvat och teflubenzuron utsågs Förenade kungariket till rapporterande medlemsstat, och alla relevanta upplysningar lämnades den 27 april 2007 respektive den 6 augusti 2007. För kopparföreningar var Frankrike rapporterande medlemsstat och alla relevanta upplysningar lämnades den 7 juni 2007. För propakvizafop var Italien rapporterande medlemsstat och alla relevanta upplysningar lämnades den 22 september 2005. För kvizalofop-P var Finland rapporterande medlemsstat och alla relevanta upplysningar lämnades den 1 februari 2007 (varianten kvizalofop-P-etyl) och den 2 maj 2007 (varianten kvizalofop-P-tefuryl). För zeta-cypermetrin var Belgien rapporterande medlemsstat och alla relevanta upplysningar lämnades den 10 juli 2006.

    (3)

    Bedömningsrapporterna har granskats av medlemsstaterna och Efsa och överlämnades till kommissionen i form av Efsas vetenskapliga rapporter (4) den 29 september 2008 när det gäller klormekvat och teflubenzuron, den 30 september 2008 när det gäller kopparföreningar och zeta-cypermetrin och den 26 november 2008 när det gäller propakvizafop och kvizalofop-P. Rapporterna granskades av medlemsstaterna och kommissionen inom ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa och godkändes slutgiltigt den 23 januari 2009 som kommissionens granskningsrapporter om klormekvat, kopparföreningar, propakvizafop, kvizalofop-P, teflubenzuron och zeta-cypermetrin.

    (4)

    Olika undersökningar har visat att växtskyddsmedel som innehåller klormekvat, kopparföreningar, propakvizafop, kvizalofop-P, teflubenzuron och zeta-cypermetrin i allmänhet kan antas uppfylla kraven i artikel 5.1 a och 5.1 b i direktiv 91/414/EEG, särskilt när det gäller de användningsområden som undersökts och beskrivits i kommissionens granskningsrapporter. Dessa verksamma ämnen bör därför införas i bilaga I så att godkännanden av de växtskyddsmedel som innehåller dessa verksamma ämnen kan beviljas i alla medlemsstater i enlighet med det direktivet.

    (5)

    Oberoende av ovanstående bör ytterligare uppgifter inhämtas om vissa specifika aspekter. Enligt artikel 6.1 i direktiv 91/414/EG kan det ställas villkor för införandet av ett ämne i bilaga I. Det bör därför för klormekvat krävas att anmälaren lämnar ytterligare uppgifter om omvandling, spridning och fördelning (adsorptionstestning vid 20 °C, ny beräkning av de förväntade koncentrationerna i grund- och ytvatten och i sediment), övervakningsmetoderna för bestämning av ämnet i animaliska produkter och vatten samt risken för vattenlevande organismer, fåglar och däggdjur. Vidare bör man för kopparföreningar kräva att anmälaren lämnar in ytterligare uppgifter om risken vid inandning och om riskbedömningen för icke-målorganismer, mark och vatten. Vidare bör man för propakvizafop kräva att anmälaren lämnar in uppgifter om den relevanta föroreningen Ro 41-5259 och om risken för vattenlevande organismer och för leddjur som inte är målarter. Dessutom bör man för kvizalofop-P kräva att anmälaren lämnar in ytterligare uppgifter om risken för leddjur som inte är målarter. Slutligen bör man för zeta-cypermetrin kräva att anmälaren lämnar in ytterligare uppgifter om omvandling, spridning och fördelning (aerob nedbrytning i mark), risken för fåglar (långsiktig risk), vattenlevande organismer och leddjur som inte är målarter.

    (6)

    Vad gäller kopparföreningar så förekommer koppar dessutom i naturen och det är ett essentiellt spårelement. Koppar ackumuleras i marken och kopparhalten i marken beror inte endast på användning av växtskyddsmedel utan även på djurhållning och gödsling. Medlemsstaterna bör därför införa program för övervakning i utsatta områden där kopparkontamineringen av marken inger betänkligheter för att i tillämpliga fall fastställa begränsningar såsom maxdoser.

    (7)

    Enligt artiklarna 5.4 och 6.1 i direktiv 91/414/EEG får införandet av ett ämne i bilaga I vara förenat med begränsningar. Vid riskbedömningen av kopparföreningar konstaterades farhågor om ekotoxikologiska effekter och en begränsning av införandeperioden ansågs nödvändig för att ge medlemsstaterna möjlighet att efter en kortare period ompröva de växtskyddsmedel som redan finns på marknaden och som innehåller koppar. Dessutom pågår för närvarande utvärderingar av kopparföreningar inom ramen för både Europaparlamentets och rådets direktiv 98/8/EG av den 16 februari 1998 om utsläppande av biocidprodukter på marknaden (5) och Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1907/2006 (6) om registrering, utvärdering, godkännande och begränsning av kemikalier (Reach). Liksom för alla andra ämnen i bilaga I till direktiv 91/414/EEG bör gällande status för kopparföreningar omprövas enligt artikel 5.5 i det direktivet med hänsyn till nya uppgifter som blir tillgängliga.

    (8)

    Innan ett verksamt ämne införs i bilaga I bör medlemsstaterna och berörda parter medges en rimlig tidsfrist för att anpassa sig till de nya krav som kommer att följa av införandet.

    (9)

    Utan att det påverkar de förpliktelser som enligt direktiv 91/414/EEG följer av införandet av ett verksamt ämne i bilaga I, bör medlemsstaterna medges en tidsfrist på sex månader efter införandet för att ompröva befintliga godkännanden av växtskyddsmedel som innehåller klormekvat, kopparföreningar, propakvizafop, kvizalofop-P, teflubenzuron och zeta-cypermetrin för att se till att kraven i direktiv 91/414/EEG, särskilt de i artikel 13, och de relevanta villkoren i bilaga I är uppfyllda. Medlemsstaterna bör, i förekommande fall, ändra, ersätta eller återkalla befintliga godkännanden enligt bestämmelserna i direktiv 91/414/EEG. Genom undantag från ovanstående tidsfrist bör en längre period föreskrivas för inlämnande och bedömning av den fullständiga dokumentationen enligt bilaga III för varje växtskyddsmedel och för varje avsett användningsområde i överensstämmelse med de enhetliga principerna i direktiv 91/414/EEG.

    (10)

    Erfarenheter från tidigare införanden i bilaga I till direktiv 91/414/EEG av verksamma ämnen som bedömts enligt kommissionens förordning (EEG) nr 3600/92 (7) har visat att svårigheter kan uppstå vid tolkningen av kraven på innehavarna av befintliga godkännanden när det gäller tillgång till uppgifter. För att undvika ytterligare svårigheter är det därför nödvändigt att klargöra medlemsstaternas skyldigheter, särskilt den att kontrollera att innehavaren av ett godkännande kan visa att vederbörande har tillgång till dokumentation som uppfyller kraven i bilaga II till det direktivet. Detta klargörande innebär dock inte att några nya krav ställs på medlemsstaterna eller på innehavarna av godkännanden i förhållande till de direktiv om ändring av bilaga I som hittills har antagits.

    (11)

    Direktiv 91/414/EEG bör därför ändras i enlighet med detta.

    (12)

    De åtgärder som föreskrivs i detta direktiv är förenliga med yttrandet från ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa.

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    Bilaga I till direktiv 91/414/EEG ska ändras i enlighet med bilagan till det här direktivet.

    Artikel 2

    Medlemsstaterna ska senast den 31 maj 2010 anta och offentliggöra de lagar och andra författningar som är nödvändiga för att följa detta direktiv. De ska till kommissionen genast överlämna texten till dessa bestämmelser tillsammans med en jämförelsetabell över dessa bestämmelser och detta direktiv.

    De ska tillämpa dessa bestämmelser från och med den 1 juni 2010.

    När en medlemsstat antar dessa bestämmelser ska de innehålla en hänvisning till detta direktiv eller åtföljas av en sådan hänvisning när de offentliggörs. Närmare föreskrifter om hur hänvisningen ska göras ska varje medlemsstat själv utfärda.

    Artikel 3

    1.   Medlemsstaterna ska, i enlighet med direktiv 91/414/EEG, om så krävs ändra eller återkalla befintliga godkännanden för växtskyddsmedel som innehåller klormekvat, kopparföreningar, propakvizafop, kvizalofop-P, teflubenzuron och zeta-cypermetrin som verksamma ämnen senast den 31 maj 2010.

    Senast detta datum ska medlemsstaterna särskilt kontrollera att villkoren som rör klormekvat, kopparföreningar, propakvizafop, kvizalofop-P, teflubenzuron och zeta-cypermetrin i bilaga I till det direktivet har uppfyllts, med undantag av de villkor i del B som rör dessa verksamma ämnen, samt att innehavaren av godkännandet har eller har tillgång till dokumentation som uppfyller kraven i bilaga II till det direktivet i enlighet med villkoren i artikel 13 i samma direktiv.

    2.   Genom undantag från punkt 1 ska medlemsstaterna för varje godkänt växtskyddsmedel som innehåller klormekvat, kopparföreningar, propakvizafop, kvizalofop-P, teflubenzuron och zeta-cypermetrin antingen som enda verksamma ämne eller som ett av flera verksamma ämnen, som alla senast den 30 november 2009 förtecknats i bilaga I till direktiv 91/414/EEG, ta upp medlet till ny prövning i överensstämmelse med de enhetliga principerna i bilaga VI till direktiv 91/414/EEG, på grundval av dokumentation som uppfyller kraven i bilaga III till det direktivet och med hänsyn till del B i de poster i samma direktivs bilaga I som rör klormekvat, kopparföreningar, propakvizafop, kvizalofop-P, teflubenzuron och zeta-cypermetrin. På grundval av denna nya prövning ska medlemsstaterna fastställa om produkten uppfyller villkoren i artikel 4.1 b, c, d och e i direktiv 91/414/EEG.

    Därefter ska medlemsstaterna

    a)

    om en produkt innehåller klormekvat, kopparföreningar, propakvizafop, kvizalofop-P, teflubenzuron och zeta-cypermetrin som enda verksamma ämne, om så krävs, senast den 31 maj 2014 ändra eller återkalla godkännandet, eller

    b)

    om en produkt innehåller klormekvat, kopparföreningar, propakvizafop, kvizalofop-P, teflubenzuron och zeta-cypermetrin som ett av flera verksamma ämnen, om så krävs, ändra eller återkalla godkännandet senast den 31 maj 2014 eller senast det datum som fastställts för en sådan ändring eller ett sådant återkallande i det eller de direktiv som inför det berörda ämnet eller de berörda ämnena i bilaga I till direktiv 91/414/EEG, beroende på vilket datum som är det senaste.

    Artikel 4

    Detta direktiv träder i kraft den 1 december 2009.

    Artikel 5

    Detta direktiv riktar sig till medlemsstaterna.

    Utfärdat i Bryssel den 23 april 2009.

    På kommissionens vägnar

    Androulla VASSILIOU

    Ledamot av kommissionen


    (1)  EGT L 230, 19.8.1991, s. 1.

    (2)  EGT L 55, 29.2.2000, s. 25.

    (3)  EGT L 224, 21.8.2002, s. 23.

    (4)  ”Conclusion regarding the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance chlormequat” (färdigställd den 29 september 2008), EFSA Scientific Report, nr 179, 2008.

    ”Conclusion regarding the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance copper compounds” (färdigställd den 30 september 2008), EFSA Scientific Report, nr 187, 2008.

    ”Conclusion regarding the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance propaquizafop” (färdigställd den 26 november 2008), EFSA Scientific Report, nr 204, 2008.

    ”Conclusion regarding the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance quizalofop-P” (färdigställd den 26 november 2008), EFSA Scientific Report, nr 205, 2008.

    ”Conclusion regarding the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance teflubenzuron” (färdigställd den 29 september 2008), EFSA Scientific Report, nr 184, 2008.

    ”Conclusion regarding the peer review of the pesticide risk assessment of the active substance zeta-cypermethrin” (färdigställd den 30 september 2008), EFSA Scientific Report, nr 196, 2008.

    (5)  EGT L 123, 24.4.1998, s. 1.

    (6)  EUT L 396, 30.12.2006, s. 1. Rättad i EUT L 136, 29.5.2007, s. 3.

    (7)  EGT L 366, 15.12.1992, s. 10.


    BILAGA

    Följande poster ska läggas till i slutet av tabellen i bilaga I till direktiv 91/414/EEG:

    Nr

    Trivialnamn, identifikationsnummer

    Namn enligt IUPAC

    Renhetsgrad (1)

    Ikraftträdande

    Införande till och med

    Särskilda bestämmelser

    ”281

    Klormekvat

    CAS-nr 7003-89-6 (klormekvat)

    CAS-nr 999-81-5 (klormekvatklorid)

    CIPAC-nr 143 (klormekvat)

    CIPAC-nr 143.302 (klormekvatklorid)

    2-kloretyltrimetylammonium (klormekvat)

    2-kloretyltrimetylammoniumklorid (klormekvatklorid)

    ≥ 636 g/kg

    Föroreningar

     

    1,2-dikloretan: max 0,1 g/kg (av torrhalten klormekvatklorid).

     

    Kloreten (vinylklorid): max 0,0005 g/kg (av torrhalten klormekvatklorid).

    1 december 2009

    30 november 2019

    DEL A

    Får endast godkännas för användning som tillväxtreglerande medel på spannmål.

    DEL B

    När medlemsstaterna bedömer ansökningar om godkännande av växtskyddsmedel som innehåller klormekvat för annan användning än på råg och rågvete ska de särskilt beakta villkoren i artikel 4.1 b, främst i fråga om konsumentens exponering, samt se till att alla nödvändiga uppgifter lämnats innan ett sådant godkännande beviljas.

    Vid tillämpningen av de enhetliga principerna i bilaga VI ska hänsyn tas till slutsatserna i granskningsrapporten om klormekvat, särskilt tilläggen I och II, i den form den slutgiltigt godkändes av ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa den 23 januari 2009.

    Vid den samlade bedömningen ska medlemsstaterna särskilt beakta följande:

    Säkerheten för de personer som hanterar växtskyddsmedlet. Villkoren för användning ska innehålla föreskrifter om tillräcklig personlig skyddsutrustning.

    Skyddet för fåglar och däggdjur.

    Villkoren för godkännande ska vid behov inbegripa riskreducerande åtgärder.

    De berörda medlemsstaterna ska begära in ytterligare uppgifter om omvandling, spridning och fördelning (adsorptionstestning vid 20 °C, ny beräkning av de förväntade koncentrationerna i grund- och ytvatten och i sediment), övervakningsmetoderna för bestämning av ämnet i animaliska produkter och vatten samt risken för vattenlevande organismer, fåglar och däggdjur. De ska se till att den anmälare som har begärt att klormekvat ska införas i denna bilaga överlämnar sådana uppgifter till kommissionen senast den 30 november 2011.

    282

    Kopparföreningar:

     

     

    1 december 2009

    30 november 2016

    DEL A

    Får godkännas endast för användning som baktericid och fungicid.

    DEL B

    När medlemsstaterna bedömer ansökningar om godkännande av växtskyddsmedel som innehåller koppar för annan användning än på tomater i växthus ska de särskilt beakta villkoren i artikel 4.1 b samt se till att alla nödvändiga uppgifter lämnats innan ett sådant godkännande beviljas.

    Vid tillämpningen av de enhetliga principerna i bilaga VI ska hänsyn tas till slutsatserna i granskningsrapporten om kopparföreningar, särskilt tilläggen I och II, i den form den slutgiltigt godkändes av ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa den 23 januari 2009.

    Vid den samlade bedömningen ska medlemsstaterna särskilt beakta följande:

    Specifikationen av det tekniska material som framställts handelsmässigt som ska bekräftas och dokumenteras med hjälp av relevanta analysresultat. Det testmaterial som används i toxicitetsdokumentationen bör jämföras med och kontrolleras mot specifikationen av det tekniska materialet.

    Säkerheten för de personer som hanterar växtskyddsmedlet. Villkoren för användning ska vid behov innehålla föreskrifter om tillräcklig personlig skyddsutrustning.

    Skyddet för vatten och icke-målorganismer. När det gäller dessa identifierade risker ska vid behov riskreducerande åtgärder tillämpas, t.ex. buffertzoner.

    Mängden verksamt ämne som används. De godkända mängderna ska i fråga om dosering och antal användningar begränsas till den eller det lägsta som krävs för att uppnå önskad effekt.

    De berörda medlemsstaterna ska begära in uppgifter så att följande kan bedömas:

    Risken vid inandning.

    Risken för icke-målorganismer och för mark och vatten.

    De ska se till att den anmälare som har begärt att kopparföreningar ska införas i denna bilaga överlämnar sådana uppgifter till kommissionen senast den 30 november 2011.

    Medlemsstaterna ska införa program för övervakning i utsatta områden där kopparkontamineringen av marken inger betänkligheter för att i tillämpliga fall fastställa begränsningar såsom maxdoser.

    Kopparhydroxid

    CAS-nr 20427-59-2

    CIPAC-nr 44.305

    Koppar(II)hydroxid

    ≥ 573 g/kg

    Kopparoxiklorid

    CAS-nr 1332-65-6 eller 1332-40-7

    CIPAC-nr 44.602

    Dikopparkloridtrihydroxid

    ≥ 550 g/kg

    Kopparoxid

    CAS-nr 1317-39-1

    CIPAC-nr 44.603

    Kopparoxid

    ≥ 820 g/kg

    Bordeauxvätska

    CAS-nr 8011-63-0

    CIPAC-nr 44.604

    Ej tilldelat

    ≥ 245 g/kg

    Trebasiskt kopparsulfat

    CAS-nr 12527-76-3

    CIPAC-nr 44.306

    Ej tilldelat

    ≥ 490 g/kg

    Följande föroreningar inger toxikologiska betänkligheter och får ej överskrida halterna nedan:

     

    Bly: max 0,0005 g/kg av kopparinnehållet

     

    Kadmium: max 0,0001 g/kg av kopparinnehållet

     

    Arsenik: max 0,0001 g/kg av kopparinnehållet

    283

    Propakvizafop

    CAS-nr 111479-05-1

    CIPAC-nr 173

    2-isopropylidenamino-oxietyl (R)-2-[4-(6-klor-quinoxalin-2-iloxi)fenoxi]propionat

    ≥ 920 g/kg

    Toluen: max 5 g/kg

    1 december 2009

    30 november 2019

    DEL A

    Får godkännas endast för användning som herbicid.

    DEL B

    Vid tillämpningen av de enhetliga principerna i bilaga VI ska hänsyn tas till slutsatserna i granskningsrapporten om propakvizafop, särskilt tilläggen I och II, i den form den slutgiltigt godkändes av ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa den 23 januari 2009.

    Vid den samlade bedömningen ska medlemsstaterna särskilt beakta följande:

    Specifikationen av det tekniska material som framställts handelsmässigt som ska bekräftas och dokumenteras med hjälp av relevanta analysresultat. Det testmaterial som används i toxicitetsdokumentationen bör jämföras med och kontrolleras mot specifikationen av det tekniska materialet.

    Säkerheten för de personer som hanterar växtskyddsmedlet. Villkoren för användning ska innehålla föreskrifter om tillräcklig personlig skyddsutrustning.

    Skyddet för vattenlevande organismer och icke-målväxter. Villkoren för godkännande ska vid behov inbegripa riskreducerande åtgärder, t.ex. buffertzoner.

    Skyddet för leddjur som inte är målarter. Villkoren för godkännande ska vid behov innehålla riskreducerande åtgärder.

    De berörda medlemsstaterna ska se till att anmälaren inkommer med följande kommissionen:

    Ytterligare uppgifter om den relevanta föroreningen Ro 41-5259.

    Uppgifter så att risken för vattenlevande organismer och för leddjur som inte är målarter kan bedömas.

    De ska se till att anmälaren inkommer med sådana uppgifter till kommissionen senast den 30 november 2011.

    284

    Kvizalofop-P

     

     

    1 december 2009

    30 november 2019

    DEL A

    Får godkännas endast för användning som herbicid.

    DEL B

    Vid tillämpningen av de enhetliga principerna i bilaga VI ska hänsyn tas till slutsatserna i granskningsrapporten om kvizalofop-P, särskilt tilläggen I och II, i den form den slutgiltigt godkändes av ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa den 23 januari 2009.

    Vid den samlade bedömningen ska medlemsstaterna särskilt beakta följande:

    Specifikationen av det tekniska material som framställts handelsmässigt som ska bekräftas och dokumenteras med hjälp av relevanta analysresultat. Det testmaterial som används i toxicitetsdokumentationen bör jämföras med och kontrolleras mot specifikationen av det tekniska materialet.

    Säkerheten för de personer som hanterar växtskyddsmedlet. Villkoren för användning ska innehålla föreskrifter om tillräcklig personlig skyddsutrustning.

    Skyddet för icke-målväxter. Villkoren för godkännande ska vid behov inbegripa riskreducerande åtgärder, t.ex. buffertzoner.

    Villkoren för godkännande ska vid behov inbegripa riskreducerande åtgärder.

    De berörda medlemsstaterna ska se till att anmälaren inkommer med ytterligare uppgifter till kommissionen om risken för leddjur som inte är målarter.

    De ska se till att anmälaren inkommer med sådana uppgifter till kommissionen senast den 30 november 2011.

    Kvizalofop-P-etyl

    CAS-nr 100646-51-3

    CIPAC-nr 641.202

    Etyl (R)-2-[4-(6-klorquinoxalin-2-iloxi)fenoxi propionat

    ≥ 950 g/kg

    Kvizalofop-P-tefuryl

    CAS-nr 119738-06-6

    CIPAC-nr 641.226

    RS)-tetrahydrofurfuryl (R)-2-[4-(6-klorquinoxalin-2-iloxi)fenoxi]propionat

    ≥ 795 g/kg

    285

    Teflubenzuron

    CAS-nr 83121-18-0

    CIPAC-nr 450

    1-(3,5-diklor-2,4-difluorfenyl)-3-(2,6-difluorbenzoyl)urea

    ≥ 970 g/kg

    1 december 2009

    30 november 2019

    DEL A

    Får endast godkännas för användning som insekticid i växthus (på artificiellt substrat eller i slutna hydroponiska system).

    DEL B

    När medlemsstaterna bedömer ansökningar om godkännande av växtskyddsmedel som innehåller teflubenzuron för annan användning än på tomater i växthus ska de särskilt beakta villkoren i artikel 4.1 b samt se till att alla nödvändiga uppgifter lämnats innan ett sådant godkännande beviljas.

    Vid tillämpningen av de enhetliga principerna i bilaga VI ska hänsyn tas till slutsatserna i granskningsrapporten om teflubenzuron, särskilt tilläggen I och II, i den form den slutgiltigt godkändes av ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa den 23 januari 2009.

    Vid den samlade bedömningen ska medlemsstaterna särskilt beakta följande:

    Säkerheten för de personer som hanterar växtskyddsmedlet. Villkoren för användning ska vid behov innehålla föreskrifter om tillräcklig personlig skyddsutrustning.

    Skyddet för vattenlevande organismer. Utsläpp i samband med användning i växthus måste minimeras och under inga omständigheter bör signifikanta halter kunna spridas till omgivande vattenområden.

    Skyddet för bin som bör hindras från att ta sig in i växthuset.

    Skyddet för pollinerande bikolonier som avsiktligt placerats i växthuset.

    Säkert bortskaffande av kondensvatten, avloppsvatten och substrat för att utesluta risken för icke-målorganismer och för kontaminering av yt- och grundvatten.

    Villkoren för godkännande ska vid behov inbegripa riskreducerande åtgärder.

    286

    Zeta-cypermetrin

    CAS-nr 52315-07-8

    CIPAC-nr 733

    Blandning av stereoisomererna (S)-α-cyano-3-fenoxibensyl (1RS,3RS;1RS,3SR)-3-(2,2-diklorvinyl)-2,2 dimetylcyklopropankarboxylat där förhållandet mellan isomerparen (S);(1RS,3RS) och (S);(1RS,3SR) varierar mellan 45-55 och 55-45.

    ≥ 850 g/kg

    Orenheter:

     

    Toluen: max 2 g/kg

     

    Tjäror: max 12,5 g/kg

    1 december 2009

    30 november 2019

    DEL A

    Får endast godkännas för användning som insekticid.

    DEL B

    När medlemsstaterna bedömer ansökningar om godkännande av växtskyddsmedel som innehåller zeta-cypermetrin för annan användning än på spannmål, ska de särskilt beakta villkoren i artikel 4.1 b, främst i fråga om konsumentens exponering för 3-fenoxibensaldehyd, en nedbrytningsprodukt som kan bildas under bearbetningen, samt se till att alla nödvändiga uppgifter lämnats innan ett sådant godkännande beviljas.

    Vid tillämpningen av de enhetliga principerna i bilaga VI ska hänsyn tas till slutsatserna i granskningsrapporten om zeta-cypermetrin, särskilt tilläggen I och II, i den form den slutgiltigt godkändes av ständiga kommittén för livsmedelskedjan och djurhälsa den 23 januari 2009.

    Vid den samlade bedömningen ska medlemsstaterna särskilt beakta följande:

    Säkerheten för de personer som hanterar växtskyddsmedlet. Villkoren för användning ska vid behov innehålla föreskrifter om tillräcklig personlig skyddsutrustning.

    Skyddet för fåglar, vattenlevande organismer, bin, leddjur som inte är målarter och makroorganismer i marken som inte är målorganismer.

    Villkoren för godkännande ska vid behov inbegripa riskreducerande åtgärder.

    De berörda medlemsstaterna ska begära in ytterligare uppgifter om omvandling, spridning och fördelning (aerob nedbrytning i mark), den långsiktiga risken för fåglar, vattenlevande organismer och leddjur som inte är målarter. De ska se till att den anmälare som har begärt att zeta-cypermetrin ska införas i denna bilaga överlämnar sådana uppgifter till kommissionen senast den 30 november 2011.”


    (1)  Närmare uppgifter om det verksamma ämnets identitet och specifikation finns i granskningsrapporten.


    Top