Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31999R2166

Rådets förordning (EG) nr 2166/1999 av den 8 oktober 1999 om tillämpningsföreskrifter för förordning (EG) nr 2494/95 i fråga om minimistandarder för hur produkter inom sektorerna hälsa, utbildning och social trygghet skall behandlas i det harmoniserade konsumentprisindexet

EGT L 266, 14.10.1999, p. 1–3 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 23/08/2020; upphävd genom 32020R1148

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg/1999/2166/oj

31999R2166

Rådets förordning (EG) nr 2166/1999 av den 8 oktober 1999 om tillämpningsföreskrifter för förordning (EG) nr 2494/95 i fråga om minimistandarder för hur produkter inom sektorerna hälsa, utbildning och social trygghet skall behandlas i det harmoniserade konsumentprisindexet

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 266 , 14/10/1999 s. 0001 - 0003


RÅDETS FÖRORDNING (EG) nr 2166/1999

av den 8 oktober 1999

om tillämpningsföreskrifter för förordning (EG) nr 2494/95 i fråga om minimistandarder för hur produkter inom sektorerna hälsa, utbildning och social trygghet skall behandlas i det harmoniserade konsumentprisindexet

EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av rådets förordning (EG) nr 2494/95 av den 23 oktober 1995 om harmoniserade konsumentprisindex(1), särskilt artikel 4 och artikel 5.3 i denna,

med beaktande av kommissionens förslag,

efter samråd med Europeiska centralbanken(2), och

av följande skäl:

1. Enligt artikel 5.1 b i förordning (EG) nr 2494/95 skall varje medlemsstat sammanställa ett harmoniserat konsumentprisindex (HIKP) från och med indexet för januari 1997.

2. I kommissionens förordning (EG) nr 1749/96(3), definieras HIKP:s omfattning som de varor och tjänster som ingår i hushållens slutliga monetära konsumtionsutgifter. Varor och tjänster från sektorerna hälsa, utbildning och social trygghet ingår i HIKP:s omfattning. De utgifter som de personer har som bor på institutioner ingår i hushållens slutliga monetära konsumtionsutgifter och bör grupperas enligt de COICOP/HIKP-kategorier som fastställs i kommissionens förordning (EG) nr 2214/96(4).

3. Enligt kommissionens förordning (EG) nr 1749/96, särskilt artikel 3 och bilaga Ia i denna, bör en utvidgning av omfattningen inom sektorerna hälsa, utbildning och social trygghet genomföras i december 1999 och bli gällande i och med indexet för januari 2000, varvid metodföreskrifterna för införande bör specificeras i enlighet med förfarandet i artikel 14 inom ramen för förordning (EG) nr 2494/95. Tidsplanen för att införa sjukhusvård och de tjänster inom social trygghet som utförs i hemmet samt i ålderdomshem och handikappboende bör specificeras enligt samma förfarande.

4. Det finns stort utrymme för olikheter i förfarandena för hur varor och tjänster inom sektorerna hälsa, utbildning och social trygghet behandlas i HIKP. En harmoniserad metod för dessa varor och tjänster är nödvändig för att garantera att beräknade HIKP uppfyller de krav på jämförbarhet som föreskrivs i artikel 4 i förordning (EG) nr 2494/95.

5. Behandlingen av varor och tjänster inom sektorerna hälsa, utbildning och social trygghet överensstämmer med definitionerna i Europeiska nationalräkenskapssystemet (ENS) 1995 fastställd genom rådets förordning (EG) nr 2223/96(5).

6. Kommittén för det statistiska programmet har inte yttrat sig inom den tid som dess ordförande fastställt. Enligt förfarandet i artikel 14.2 i förordning (EG) nr 2494/95 skall kommissionen därför utan dröjsmål förelägga rådet ett förslag om vilka åtgärder som skall vidtas.

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

Syfte

Syftet med denna förordning är att fastställa minimistandarder för hur varor och tjänster inom sektorerna hälsa, utbildning och social trygghet skall behandlas i de harmoniserade konsumentprisindexen, nedan kallade HIKP, för att garantera att de är tillförlitliga och relevanta samt uppfyller de krav på jämförbarhet som föreskrivs i artikel 4 i förordning (EG) nr 2494/95.

Artikel 2

Defnition

1. Med återbetalningar avses de betalningar som offentliga organ, socialförsäkringssystem eller hushållens ideella organisationer gör till hushållen som direkt följd av inköp av individuella specificerade varor och tjänster som hushållen ursprungligen betalt för själva.

2. Försäkringsföretags betalningar av ersättningar till hushållen skall inte omfattas av begreppet återbetalningar.

3. Andra betalningar och rabatter till hushållen från offentliga organ, socialförsäkringssystem eller hushållens ideella organisationer i form av bidrag för att minska hushållens utgifter, t.ex. bostadsbidrag till hyresgäster eller betalningar i samband med sjukdom, funktionshinder, vård av äldre släktingar eller studiebidrag till studerande, skall anses vara sociala förmåner i form av kontantersättningar. De skall behandlas som överföringar till hushållen och skall inte utgöra en återbetalning.

Artikel 3

Omfattning

1. De varor och tjänster inom sektorerna hälsa, utbildning och social trygghet som räknas till hushållens slutliga monetära konsumtionsutgifter skall omfattas av HIKP och grupperas enligt de COICOP/HIKP-kategorier som föreskrivs i kommissionens förordning (EG) nr 2214/96.

2. Alla leverantörer av varor och tjänster inom sektorerna hälsa, utbildning och social trygghet, såsom statliga och privata institutioner, hushållens ideella organisationer eller egenföretagare, skall omfattas av HIKP oberoende av deras ställning. Detta utesluter enskilda eller grupper av enskilda som producerar varor och icke-finansiella tjänster uteslutande för egen slutlig förbrukning.

3. I enlighet med COICOP/HIKP omfattar utbildning (huvudgrupp 10) endast utbildningstjänster. Om ett totalpris debiteras för utbildningstjänster i vilket ingår läromedel eller stödtjänster till utbildning, skall de olika komponenterna delas upp och föras upp i de berörda undergrupperna i COICOP/HIKP. Om ett totalpris inte kan delas upp i fråga om priserna på de berörda komponenterna, skall totalpriset föras upp under huvudgrupp 10 i COICOP/HIKP.

4. Gränsfall mellan förskoleutbildning och barnomsorg, såsom barnskötare, daghem och lekskolor, skall föras upp i huvudgrupp 10 i COICOP/HIKP, om barnet då det inskolas är över tre år och om verksamheten består i organiserad undervisning i en skolliknande miljö och där syftet är att överbrygga steget mellan hemmet och skolan. Om huvudsyftet däremot inte är av pedagogisk art, utan att tillhandahålla barnomsorg skall den berörda tjänsten föras upp i undergrupp 12.4.0 i COICOP/HIKP.

5. Om det vid sjukhusvård tillhandahålls andra varor och tjänster för intagna patienter än de bastjänster som definieras i COICOP/HIKP 06.3 och dessa debiteras separat, skall de inte föras upp i undergrupp 06.3.0, utan i de berörda undergrupperna i COICOP/HIKP.

Artikel 4

Priser

1. De av HIKP:s delindex som berörs skall beräknas med hjälp av en formel som överensstämmer med den formel av Laspeyres-typ som används för andra delindex. De skall spegla prisförändringen på grundval av hur utgifterna ändras vid ett oförändrat konsumtionsmönster för hushållen och en oförändrad sammansättning av konsumentpopulationen under bas- eller referensperioden.

2. a) De anskaffningspriser på varor och tjänster inom sektorerna hälsa, utbildning och social trygghet som skall användas för HIKP skall vara de belopp som konsumenterna betalar med avdrag för återbetalningar.

b) De förändringar i anskaffningspriserna som speglar förändringar i de regler som fastställer dem, skall framgå som prisförändringar i HIKP.

c) Om anskaffningspriserna är knutna till ett index skall ändringar som följer av förändringar i indexet framgå som prisförändringar i HIKP.

d) Förändringar i anskaffningspriser som följer av förändringar i konsumenternas inkomster skall framgå som prisförändringar i HIKP.

3. Om det rör sig om kvalitetsförändringar, skall priserna behandlas enligt de regler som tillämpas i samband med ändringar i specifikationen, särskilt de som gäller kvalitetsjusteringar i enlighet med artikel 5 i kommissionens förordning (EG) nr 1749/96.

4. Om konsumenterna kostnadsfritt har erhållit en vara eller tjänst inom sektorerna hälsa, utbildning och social trygghet och man därefter tar ut ett faktiskt pris, skall förändringen från nollpris till det faktiska priset, och omvänt, framgå i HIKP.

5. Om varor och tjänster inom sektorerna hälsa, utbildning och social trygghet har tillhandahållits konsumenterna utan kostnad tillsammans med andra varor och tjänster och man därefter tar ut ett pris för dessa separat, skall denna förändring framgå i HIKP.

6. Om det är relevant skall förfarandet i artikel 5 i kommissionens förordning (EG) nr 2646/98(6) avseende tariffer tillämpas i tillämpliga delar.

Artikel 5

Grundläggande uppgifter

De grundläggande uppgifterna skall utgöras av alla anskaffningspriser på varor och tjänster inom sektorerna hälsa, utbildning och social trygghet och deras komponenter, tillsammans med korrigeringskoefficienter som speglar nivå, tidpunkt och struktur på konsumtionen av sådana varor och tjänster, enligt de socioekonomiska karakteristika som är prisbestämmande.

Artikel 6

Uppgiftskällor

1. Medlemsstaterna skall beräkna berörda HIKP-delindex utifrån de grundläggande uppgifterna såsom de definieras i artikel 5.

2. De statistiska enheter, t.ex. statliga organ, socialförsäkringssystem eller hushållens ideella organisationer, som av medlemsstaterna uppmanas att samarbeta vid insamlingen eller tillhandahållandet av de grundläggande uppgifterna skall lämna sann och fullständig information vid den tidpunkt då den begärs, och de organisationer och institutioner som ansvarar för att sammanställa officiell statistik skall på begäran erhålla uppgifter på den detaljnivå som krävs för att utvärdera efterlevnaden av jämförbarhetskraven och kvaliteten på HIKP:s delindex.

Artikel 7

Jämförbarhet

HIKP som konstrueras enligt förfarandena i artiklarna 4 och 5 i denna förordning eller enligt andra förfaranden, som inte leder till ett index som systematiskt avviker med mer än i genomsnitt en tiondels procentenhet för ett år i förhållande till föregående års index som sammanställdes enligt samma förfarande skall anses vara jämförbara.

Artikel 8

Kvalitetskontrol

1. Medlemsstaterna skall innan sådana förfaranden tillämpas förse kommissionen (Eurostat) med de uppgifter om de förfaranden som utarbetats för behandling av varor och tjänster inom sektorerna hälsa, utbildning och social trygghet, om dessa förfaranden avviker från dem som anges i artiklarna 4 och 5 i denna förordning.

2. Medlemsstaterna skall på begäran förse kommissionen (Eurostat) med de uppgifter som är nödvändiga för att bedöma hur de förfaranden som fastställs i artiklarna 4 och 5 i denna förordning fungerar. Resultatet av denna bedömning skall ingå i de rapporter som kommissionen skall överlämna till rådet i enlighet med artikel 2 i rådets förordning (EG) nr 1687/98 och med artikel 2 i rådets förordning (EG) nr 1688/98.

Artikel 9

Genomförande

Medlemsstaterna skall genomföra bestämmelserna i denna förordning i december 1999 och de skall bli gällande i och med indexet för januari 2000, med undantag för följande som skall genomföras i december 2000 och bli gällande i och med indexet för januari 2001:

a) Sjukhusvård (COICOP/HIKP 06.3).

b) Tjänster inom social trygghet som tillhandahålls i hemmet, t.ex. städning, måltider, transporter av funktionshindrade (ingår i COICOP/HIKP 12.4.0).

c) Ålderdomshem och handikappboende (ingår i COICOP/HIKP 12.4.0).

Artikel 10

Ikraftträdande

Denna förordning träder i kraft den tjugonde dagen efter det att den har offentliggjorts i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

Denna förordning är till alla delar bindande och direkt tillämplig i alla medlemsstater.

Utfärdad i Luxemburg den 8 oktober 1999.

På rådets vägnar

S. NIINISTÖ

Ordförande

(1) EGT L 257, 27.10.1995, s. 1.

(2) Yttrande av den 24 augusti 1999.

(3) EGT L 229, 10.9.1996, s. 3. Förordningen ändrad genom rådets förordning (EG) nr 1687/98 (EGT L 214, 31.7.1998, s. 12.) och (EG) nr 1688/98 (EGT L 214, 31.7.1998, s. 23).

(4) EGT L 296, 21.11.1996, s. 8. Förordningen senast ändrad genom förordning nr 1749/1999 (EGT L 214, 13.8.1999, s. 1).

(5) EGT L 310, 30.11.1996, s. 1. Förordningen ändrad genom förordning (EG) nr 448/98 (EGT L 58, 27.2.1998, s. 1).

(6) EGT L 335, 10.12.1998, s. 30.

Top