EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009IP0100

”Small Business Act” för Europa Europaparlamentets resolution av den 10 mars 2009 om en ”Small Business Act” för Europa (2008/2237(INI))

EUT C 87E, 1.4.2010, p. 48–59 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

1.4.2010   

SV

Europeiska unionens officiella tidning

CE 87/48


Tirsdag 10 mars 2009
”Small Business Act” för Europa

P6_TA(2009)0100

Europaparlamentets resolution av den 10 mars 2009 om en ”Small Business Act” för Europa (2008/2237(INI))

2010/C 87 E/11

Europaparlamentet utfärdar denna resolution

med beaktande av kommissionens meddelande av den 25 juni 2008 med titeln ”Tänk småskaligt först – En ”Small Business Act” för Europa” (KOM(2008)0394) och det åtföljande arbetsdokumentet från kommissionens avdelningar om konsekvensanalysen (SEK(2008)2102),

med beaktande av sina resolutioner av den 30 november 2006 om ”Dags att lägga in en högre växel – ett nytt partnerskap för tillväxt och sysselsättning” (1) och av den 19 januari 2006 om genomförandet av den Europeiska stadgan för småföretag (2),

med beaktande av slutsatserna från konkurrenskraftsrådets 2 715:e möte, av den 13 mars 2006, om tillväxt- och sysselsättningspolitik för små och medelstora företag samt av slutsatserna från konkurrenskraftsrådets 2 891:a möte, av den 1 och 2 december 2008,

med beaktande av regionkommitténs yttrande av den 12 februari 2009,

med beaktande av Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs yttrande av den 14 januari 2009,

med beaktande av urvalet av goda exempel 2008 på grundval av Europeiska stadgan för småföretag,

med beaktande av kommissionens arbetsdokument av den 25 juni 2008”European code of best practices facilitating access by SMEs to public procurement contracts” (SEK(2008)2193),

med beaktande av kommissionens meddelande av den 8 oktober 2007 med titeln ”Små, rena och konkurrenskraftiga – Ett program för att hjälpa små och medelstora företag att följa miljölagstiftningen” (KOM(2007)0379),

med beaktande av kommissionens meddelande av den 16 juli 2008 om handlingsplanen för hållbar konsumtion och produktion samt en hållbar industripolitik (KOM(2008)0397),

med beaktande av kommissionens meddelande av den 16 juli 2008 om en europeisk strategi för industriell äganderätt (KOM(2008)0465),

med beaktande av yttrandena från högnivågruppen av oberoende intressenter för administrativa bördor av den 10 juli 2008 om minskning av administrativa bördor inom det prioriterade området bolagsrätt och av den 22 oktober 2008 över reformen av bestämmelserna om fakturering och e-fakturering i direktiv 2006/112/EG (momsdirektivet),

med beaktande av artikel 45 i arbetsordningen,

med beaktande av betänkandet från utskottet för industrifrågor, forskning och energi och yttrandena från utskottet för ekonomi och valutafrågor, utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd, utskottet för sysselsättning och sociala frågor, utskottet för kultur och utbildning, utskottet för rättsliga frågor och utskottet för kvinnors rättigheter och jämställdhet mellan kvinnor och män (A6-0074/2009), och av följande skäl:

A.

Det finns 23 miljoner små och medelstora företag i EU. De utgör ca 99 procent av alla företag och står för 100 miljoner arbetstillfällen. Dessa företag spelar en avgörande roll för den ekonomiska tillväxten, den sociala sammanhållningen och uppkomsten av nya arbetstillfällen. Dessutom är de en viktig källa till innovation och en förutsättning för att sysselsättningen ska kunna upprätthållas och öka.

B.

Små och medelstora företag måste stå i fokus för all gemenskapspolitik, så att de kan utvecklas och anpassa sig till globaliseringens krav, delta i kunskapstriangeln och anpassa sig till miljö- och energiutmaningar.

C.

Trots tidigare EU-initiativ har det bara skett få eller knappt märkbara förbättringar av företagsklimatet för små och medelstora företag sedan år 2000.

D.

En överväldigande majoritet av de små och medelstora företagen är mikroföretag, hantverksföretag, familjeföretag och kooperativ där entreprenörsanda uppstår naturligt, varför de har en stor betydelse när det gäller att stärka den sociala integrationen och egenföretagandet.

E.

De små och medelstora företagen får inte tillräckligt stöd för att kunna försvara sig mot otillbörliga affärsmetoder över gränserna, till exempel när företag som ger ut företagskataloger vilseleder andra företag.

F.

Trots sina olikheter står många av Europas små och medelstora företag inför samma utmaningar när det gäller att utnyttja hela sin potential på områden som relativt sett högre kostnader för administration och efterlevnad av bestämmelser än för större företag, tillgång till finansiering och marknader, innovation och miljö.

G.

Som ett centralt led i att skapa ett positivt klimat för små och medelstora företag måste uppfattningen om företagarnas roll och risktagande förändras. Företagaranda och sammanhängande riskvilja bör ses som något positivt bland politiska ledare och medier och stödjas av myndigheterna.

H.

Små och medelstora företag står inför specifika problem i början av sin internationaliseringsprocess, till exempel bristande internationell erfarenhet, brist på erfaren personal, ytterst komplicerade internationella regler och behovet av att förändra i organisationen och affärskulturen.

I.

Europaparlamentet har ofta beklagat att Europeiska stadgan för småföretag inte är rättsligt bindande, vilket har underminerat dess faktiska genomförande och tillämpningen av de tio rekommendationerna i stadgan, som för det mesta har förblivit verkningslösa. I sin ovannämnda resolution av den 19 januari 2006 uppmanade parlamentet därför rådet att ta upp denna fråga till behandling.

Allmänt

1.

Europaparlamentet stöder kommissionens ovannämnda meddelande av den 25 juni 2008, som strävar efter en ambitiös politisk dagordning för att främja tillväxten av små och medelstora företag via de tio vägledande principerna och att förankra tillvägagångssättet ”tänk småskaligt först” på politikens alla nivåer.

2.

Europaparlamentet beklagar emellertid att ”Small Business Act” inte är ett rättsligt bindande instrument. Parlamentet anser att den verkligt innovativa aspekten av den är intentionen att ge principen ”tänk småskaligt först” en central plats i all gemenskapspolitik. Parlamentet uppmanar rådet och kommissionen att ansluta sig till parlamentets ansträngningar för att upphöja denna princip till bindande regel, i en form som får fastställas på ett senare stadium, med målet att säkerställa att den tillämpas korrekt i all framtida gemenskapslagstiftning.

3.

Europaparlamentet understryker att det är absolut nödvändigt att tillämpa de tio vägledande principerna på europeisk, nationell och regional nivå, och efterfrågar därför ett helhjärtat politiskt engagemang från rådets och kommissionens sida vid säkerställandet av en korrekt tillämpning av dem. Vidare uppmanar parlamentet med kraft kommissionen och medlemsstaterna att upprätthålla ett nära samarbete med samtliga berörda parter för att fastställa prioriteringar och snarast förverkliga den handlingsplan för ”Small Businesses Act” som konkurrensrådet antog den 1 december 2008, särskilt på nationell nivå, och att se till att alla berörda parter tillägnar sig de vägledande principerna i praktiken.

4.

Europaparlamentet uppmanar kommissionen att ytterligare synliggöra och öka medvetenheten om politiska åtgärder för små och medelstora företag genom att ordna befintliga gemenskapsinstrument och gemenskapsmedel för små och medelstora företag under en särskild rubrik i EU:s budget.

5.

Europaparlamentet är fast övertygat om att det är oerhört viktigt att införa en uppföljningsmekanism för att övervaka att de politiska initiativ som redan tagits genomförs snabbt och korrekt. Parlamentet uppmanar därför rådet att införliva de åtgärder som ska vidtas på medlemsstatsnivå i Lissabonprocessen och att varje år informera parlamentet om vilka framsteg som gjorts.

6.

Europaparlamentet uppmanar kommissionen att införa ett system för att övervaka kommissionens och medlemsstaternas framsteg efter tillämpningen av de tio vägledande principerna. Dessutom uppmanar parlamentet kommissionen att utarbeta standardiserade utvärderingskriterier för att mäta framstegen. Parlamentet uppmanar medlemsstaterna att inlemma sina första framstegsrapporter i sina framtida årsrapporter om de nationella reformprogrammen.

7.

Europaparlamentet framhåller att särskild uppmärksamhet måste ägnas hantverks-, familje- och mikroföretag samt enskilda företag på EU-, medlemsstats- och regionnivå och uppmanar med kraft kommissionen och medlemsstaterna att vidta åtgärder på områdena reglering, förvaltning, skatter och livslångt lärande som riktar sig särskilt till dessa företag. Dessutom efterfrågar parlamentet ett erkännande av särdragen hos utövarna av de fria yrkena och påpekar att de måste behandlas på samma sätt som andra små och medelstora företag, utom i fall då detta strider mot den gällande lagstiftningen om dessa yrken. Parlamentet framhåller den betydelse som organisationer för små och medelstora företag har för affärsmän, hantverksföretag och andra yrkesgrupper. Parlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att tillsammans arbeta för att förbättra företagsklimatet för dessa branscher och den rättsliga ramen för deras yrkes- och branschorganisationer.

8.

Europaparlamentet anser att kommissionens förslag saknar en klar strategi för egenföretagare när det gäller att förbättra deras rättsliga status och rättigheter, särskilt om deras ställning är jämförbar med löntagares. Parlamentet uppmanar kommissionen att garantera egenföretagare rätten att avtala om standardtaxor, organisera sig och ingå kollektivavtal om deras motpart är en stor uppdragsgivare med dominerande ställning, förutsatt att detta inte skadar mindre starka potentiella kunder och inte förorsakar snedvridningar på marknaden.

9.

Europaparlamentet uppmanar med kraft kommissionen och medlemsstaterna att tillhandahålla riktade stödåtgärder och individuellt stöd, såsom information, rådgivning och möjlighet att få tillgång till riskkapital för att bilda små och medelstora företag.

10.

Europaparlamentet understryker nödvändigheten av att utarbeta en social och ekonomisk modell som skapar ett lämpligt trygghetsnät anpassat för små och medelstora företag inom kultursektorn, där arbetsförhållandena ofta är instabila.

11.

Europaparlamentet beklagar att kvinnor stöter på problem när de startar och driver egna företag, på grund av exempelvis otillräcklig information, brist på kontakter och nätverk, könsdiskriminering, könsstereotyper, bristande och inflexibel barnomsorg, svårigheter att förena arbete med familjeåtaganden samt skillnader i kvinnors och mäns sätt att hantera företagande.

12.

Europaparlamentet välkomnar förslaget om att inrätta ett nätverk för kvinnliga ambassadörer för företagande, införa mentorssystem för att inspirera kvinnor att starta egna företag och främja företagande bland kvinnor med akademisk utbildning. Parlamentet vill dock uppmärksamma att många företag fortfarande är könssegregerade, vilket är – och under lång tid kommer att vara – ett mycket allvarligt problem eftersom EU går miste om duktiga arbetstagare och företagare och därigenom förlorar pengar så länge kvinnor diskrimineras på arbetsmarknaden. Därför anser parlamentet att ännu mer pengar bör investeras i projekt som stöder kvinnliga företagare.

13.

Europaparlamentet betonar att kvinnligt företagande bidrar till att få in kvinnor på arbetsmarknaden och höja deras ekonomiska och sociala ställning. Parlamentet beklagar dock att klyftan mellan kvinnor och män, särskilt lönegapet, kvarstår trots uppmärksamheten på kvinnors situation, och att andelen kvinnliga företagare i EU fortfarande är förhållandevis liten, delvis till följd av det icke erkända (t.ex. oavlönade) och ändå så viktiga arbete som kvinnor bidrar med i den dagliga driften av små och medelstora familjeföretag.

14.

Europaparlamentet uppmanar med kraft kommissionen och medlemsstaterna att betrakta den kreativa och kulturella sektorn som en drivkraft för Europeiska unionens ekonomiska och sociala utveckling – med en andel av BNP på 2,6 procent och av EU:s arbetskraft på 2,5 procent. Parlamentet understryker små och medelstora företags betydelse för att stimulera informations- och kommunikationstekniksektorn (IKT) och den kreativa sektorn.

15.

Europaparlamentet betonar att kultursektorn domineras av små och medelstora företag och är särskilt betydelsefull för att säkra en hållbar regional sysselsättning.

16.

Europaparlamentet välkomnar kommissionens planerade framläggande av ett direktiv om lägre moms för arbetsintensiva och lokalt tillhandahållna tjänster, som huvudsakligen utförs av små och medelstora företag. Parlamentet betonar dock att detta inte får leda till snedvridning av konkurrensen och att det måste stå fullkomligt klart vilka tjänster som omfattas.

17.

Europaparlamentet konstaterar att små och medelstora företag måste ha möjlighet att köpa småskaligt, miljövänligt och lokalt och på så sätt bli mer klimatvänliga och effektiva.

18.

Europaparlamentet välkomnar det snabba antagandet av bestämmelserna om allmänna gruppundantag för statligt stöd, stadgan för europeiska privata aktiebolag och sänkt moms.

19.

Europaparlamentet välkomnar kommissionens förslag att sänka momsen för lokalt tillhandahållna tjänster. Parlamentet uppmanar kommissionen att vidta ytterligare åtgärder för att mjuka upp bestämmelserna om statligt stöd i syfte att skapa möjligheter till offentlig upphandling för lokala företag, särskilt lokala små och medelstora företag.

20.

Europaparlamentet stöder idén om att förlänga det rådande undantaget från EG:s konkurrensregler för statligt stöd till filmproduktion till 2012. Parlamentet betraktar detta som ett viktigt stöd för små och medelstora företag inom kultursektorn.

21.

Europaparlamentet stöder de nya bestämmelser om statligt stöd som fastställs i kommissionens förordning (EG) nr 800/2008 av den 6 augusti 2008, genom vilka vissa kategorier av stöd förklaras vara förenliga med den inre marknaden enligt artiklarna 87 och 88 i fördraget (allmän gruppundantagsförordning) (3), så att små och medelstora företag under vissa villkor kan befrias från anmälningsskyldigheten.

22.

Europaparlamentet konstaterar att de små och medelstora företagen fortfarande har svårt att göra sig hörda inom den sociala dialogen, trots det tydliga åtagande som gjordes i europeiska stadgan för småföretagen. Parlamentet kräver eftertryckligt att denna brist måste rättas till formellt genom lämpliga förslag inom ramen för ”Small Business Act”.

23.

Europaparlamentet anser att större tonvikt bör läggas vid arbetsrättsliga frågor inom ramen för ”Small Business Act”, särskilt med tanke på begreppet ”flexicurity”, som gör det möjligt för framför allt små och medelstora företag att reagera snabbare på förändringar på marknaden och att därmed garantera en högre sysselsättningsnivå och företagets konkurrenskraft, inbegripet dess internationella konkurrenskraft, med beaktande av det nödvändiga sociala skyddet. Parlamentet hänvisar i detta sammanhang till sin resolution av den 29 november 2007 om ”flexicurity” (4).

24.

Europaparlamentet betonar dessutom vikten av arbetsrätten, särskilt med tanke på hur arbetsrättens tillämpning på små och medelstora företag kan optimeras, exempelvis genom förbättrad rådgivning eller förenklade administrativa förfaranden. Parlamentet uppmanar medlemsstaterna att särskilt uppmärksamma de små och medelstora företagen i samband med vidtagandet av särskilda ”flexicurity”-åtgärder, inbegripet aktiva arbetsmarknadsåtgärder, eftersom de små och medelstora företagen har utrymme för större intern och extern flexibilitet eftersom de har få anställda, men också behöver större trygghet för sig själva och för sina anställda. Parlamentet anser att det är avgörande att arbetsrätten, som en av hörnstenarna i ”flexicurity”, tillhandahåller en solid rättslig grund för de små och medelstora företagen, eftersom dessa företag ofta inte har råd med någon juridisk avdelning eller personalavdelning. Vidare påpekar parlamentet att 91,5 procent av de europeiska företagen enligt Eurostat hade färre än tio anställda 2003.

25.

Europaparlamentet anser att man måste vidta åtgärder för att bekämpa odeklarerat arbete som obestridligen är en källa till illojal konkurrens för arbetsintensiva små och medelstora företag.

26.

Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att öka deltagandet av små och medelstora företag som ägs av underrepresenterade etniska minoriteter i den sedvanliga ekonomin, genom att utveckla program för mångfald bland leverantörerna som syftar till att skapa lika möjligheter för underrepresenterade företag som konkurrerar med större företag om avtal.

27.

Europaparlamentet framhåller vikten av en stadga för europeiska privata aktiebolag som en ny kompletterande juridisk form, förutsatt att denna fokuserar på små och medelstora företag som avser att bedriva gränsöverskridande verksamhet och inte kan missbrukas av större företag för att underminera och kringgå de rättsliga bestämmelser i medlemsstaterna som främjar ett system för bolagsstyrning och som beaktar alla berörda parters intressen.

28.

Europaparlamentet uppmanar de offentliga myndigheterna att, utifrån principen att tillgång till information är en förutsättning för information i sig och att Internet är ett viktigt verktyg i detta hänseende, i största möjliga utsträckning förenkla institutionernas webbplatser, så att användarna kan se och bättre förstå vilka stödmekanismer som finns att tillgå.

Stimulera FoU och innovation

29.

Europaparlamentet betonar betydelsen av innovation är för små och medelstora företag och svårigheterna att dra nytta av forskningsmöjligheter. Parlamentet anser att nationella forskningsakademier och forskningsinstitut skulle kunna fylla en funktion när det gäller att driva på innovationen och minska hindren för små och medelstora företags forskning. Parlamentet anser att fokus inte endast bör ligga på högteknologisk innovation, utan även låg- och medelteknologisk samt informell innovation bör beaktas. Parlamentet anser att Europeiska institutet för innovation och teknik har en viktig funktion att fylla för att stimulera FoU och innovation för små och medelstora företag. Parlamentet uppmanar medlemsstaterna att ta fler initiativ för att underlätta små och medelstora företags tillgång till forskning. Parlamentet är övertygat om att all gemenskapsforskning och alla tekniska program måste ha en sådan utformning att gränsöverskridande deltagande av små och medelstora företag underlättas.

30.

Europaparlamentet stöder kommissionens initiativ att förbättra tillgången till sjunde ramprogrammet för forskning, utveckling och demonstration (2007–2013) (5).

31.

Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att införa bättre ramvillkor som syftar till att skapa ett klimat som främjar innovation hos små och medelstora företag, särskilt genom metoder för att förbättra skyddet av immateriella rättigheter och bekämpa förfalskning mer effektivt i hela EU. Parlamentet anser att välavvägda immaterialrättsregler kan trygga skyddet samtidigt som flödet och utbytet av information och idéer säkerställs. Parlamentet betonar att små och medelstora företag behöver stöd för att tillgå immaterialrättsligt skydd, bevara dessa rättigheter med bistånd av berörda myndigheter för immaterialrättsligt skydd och utnyttja dessa rättigheter för att locka till sig finansiering.

32.

Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att kräva att deras handelspartner tillämpar WTO:s Trips-avtal (handelsrelaterade aspekter av immaterialrätter) mer strikt samt att vidta de åtgärder som krävs för ingåendet av bilaterala, regionala eller multilaterala avtal för att bekämpa förfalskning och piratkopiering, såsom handelsavtalet för bekämpning av varumärkesförfalskning (ACTA).

33.

Europaparlamentet anser att de små och medelstora företagens möjligheter till e-handel ännu inte utnyttjas fullt ut och att det fortfarande finns mycket att göra för att fullborda en inre europeisk elektronisk marknad för varor och tjänster, där små och medelstora företag skulle kunna spela en ledande roll för EU-marknadernas fortsatta integration.

34.

Europaparlamentet anser att små och medelstora företags deltagande i företagskluster måste främjas för att stimulera innovation och stärka konkurrenskraften för EU:s ekonomi. Parlamentet uppmanar därför kommissionen att stödja förbättrad organisation av företagskluster, särskilt genom utbyte av bästa metoder och utbildningsprogram, att utforma och sprida verktyg för att bedöma företagsklustrens resultat, att främja samarbete mellan företagskluster och att ytterligare förenkla de administrativa rutinerna när företagskluster deltar i EU-program.

35.

Europaparlamentet begär att kooperativ bestående av små och medelstora företag beaktas i ”Small Business Act”, eftersom kooperativ bevisligen löper mindre risk för insolvens än enskilda företag.

36.

Europaparlamentet är starkt övertygat om att patent spelar en viktig roll för innovation och ekonomisk framgång, eftersom de gör det möjligt för innovatörer att få avkastning av innovativa investeringar och ger den nödvändiga säkerheten för investeringar, eget kapital och lån. Därför anser parlamentet att man snarast bör träffa en överenskommelse om gemenskapspatent som säkerställer ett billigt, effektivt, flexibelt och högkvalitativt rättsligt skydd som är anpassat till små och medelstora företags behov samt om ett harmoniserat europeiskt system för lösning av patenttvister.

37.

Europaparlamentet betonar behovet av att främja innovativ och förkommersiell offentlig upphandling, eftersom den ger de upphandlande myndigheterna, medborgarna och deltagande företag ett mervärde. Parlamentet uppmanar medlemsstaterna att öka andelen innovativ offentlig upphandling och innovativa små och medelstora företags deltagande i offentliga upphandlingsförfaranden. Parlamentet uppmanar kommissionen att underlätta spridningen av bästa praxis på detta område, till exempel i fråga om kriterier och förfaranden för upphandling samt föranstaltningar för att sprida riskerna och kunskaperna.

38.

Europaparlamentet anser när det gäller internationell offentlig upphandling att ny teknik som möjliggör gränsöverskridande e-handel, nya former av till exempel kombinationsbudgivning för konsortier av små och medelstora företag samt publicering och annonsering av upphandling på nätet avsevärt kan öka handeln kring offentlig upphandling inte bara inom EU utan även globalt, och på så sätt stimulera gränsöverskridande e-handel.

39.

Europaparlamentet uppmärksammar behovet av tillräcklig teknisk och utbildad personal. Därför anser parlamentet att det behövs ökade investeringar i utbildning och att kontakterna mellan utbildningsanstalter och små och medelstora företag måste stärkas så att främjandet av egenföretagande, företagarkultur och företagarmedvetenhet inbegrips i de nationella och regionala utbildningsplanerna. Parlamentet uppmuntrar till en vidare utbyggnad av systemen för individuell rörlighet, till exempel Erasmus för unga företagare och Erasmus för lärlingar, särskilt med hänsyn till kvinnors deltagande. Vidare stöder parlamentet den planerade utökningen av Leonardo da Vinci-programmets räckvidd och inrättandet av ett europeiskt system för överföring av meriter inom yrkesutbildning. Parlamentet uppmanar med kraft medlemsstaterna att i samarbete med arbetsmarknadens parter och utbildningsanstalter inrätta arbetsbaserade program för yrkesutbildning och fortbildning samt program för livslångt lärande som skräddarsys för små och medelstora företags behov och samfinansieras av Europeiska socialfonden. Parlamentet uppmanar kommissionen att underlätta utbytet av bästa praxis när det gäller innovativ yrkesutbildning och åtgärder för att göra det möjligt att förena yrkes- och familjeliv samt jämställdhetsfrämjande åtgärder.

40.

Europaparlamentet betonar vikten av att ungdomars och kvinnors företagande uppmuntras, bland annat genom införandet av mentorprogram. Parlamentet påpekar att allt fler kvinnor och unga företagare arbetar i små och medelstora företag, även om de framför allt arbetar i de allra minsta företagen (mikroföretag) och är sårbara för de negativa effekterna av stereotypa åsikter och fördomar i samband med överlåtelser och arv av företag, särskilt familjeföretag. Parlamentet uppmanar därför medlemsstaterna att beakta effekterna av en åldrande befolkning och genomföra lämpliga åtgärder och mekanismer, särskilt genom att införa verktyg för analys, information, rådgivning och stöd vid företagsöverlåtelser.

41.

Europaparlamentet erinrar om att sjunde ramprogrammet innehåller en mekanism för spridning av de ekonomiska riskerna som bör göra det lättare att få lån från Europeiska investeringsbanken (EIB) till storskaliga projekt. Kommissionen uppmanas att beräkna i vilken omfattning små och medelstora företag utnyttjar mekanismen och att vid behov lägga fram förslag utifrån detta.

42.

Europaparlamentet välkomnar igångsättandet av det gemensamma europeiska nätverket, där de tjänster samlas som för närvarande erbjuds av euroinfocenter och innovationsknutpunkter i syfte att stödja små och medelstora företag i allt innovations- och konkurrensarbete via ett brett utbud av tjänster.

43.

Europaparlamentet uppmanar kommissionen att beräkna i vilken omfattning små och medelstora företag deltar i ramprogrammet för innovation och konkurrenskraft (6) och att om nödvändigt lägga fram förslag.

Att säkerställa att kapital och tillgång till finansiering

44.

Europaparlamentet påpekar att den huvudsakliga finansieringskällan för små och medelstora företag i Europa är den egna verksamheten samt lån och krediter från finansinstitutionerna. Parlamentet konstaterar att små och medelstora företag betraktas medföra större risker, något som hämmar deras tillgång till finansiering. Parlamentet efterfrågar en gemensam insats från finansinstitutionerna, kommissionen och medlemsstaterna för att säkerställa små och medelstora företag finansiering och ge dem möjlighet att konsolidera sitt kapital genom att återinvestera vinsten i företaget. Parlamentet anser att för att de små och medelstora företagen ska kunna bygga upp ett eget kapital och egna resurser bör de inte tvingas betala avgifter innan de startar upp sin verksamhet. Parlamentet pekar i detta sammanhang på den brådskande karaktären på den rådande finansiella situationen och behovet av omedelbara åtgärder.

45.

Europaparlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att större utsträckning lyfta fram och informera om att det finns EU-medel och statligt stöd för små och medelstora företag samt att göra dessa båda instrument mer lättillgängliga och lättbegripliga.

46.

Europaparlamentet uppmanar medlemsstaterna att skapa bättre förutsättningar för små och medelstora företag att investera i kompetensutveckling, inte minst genom direkta skattelättnader och ett kompensationssystem mellan skattemyndigheter och EU.

47.

Europaparlamentet konstaterar att medlemsstaternas skattesystem kan vara ett hinder för överlåtelser av företag, särskilt familjeföretag, och öka risken för likvidering eller nedläggning av företag. Parlamentet uppmanar därför medlemsstaterna att noggrant granska sin lagstiftning och sina skatteregler för att förbättra villkoren vid företagsöverlåtelse, särskilt i fall då ägaren går i pension eller blir sjuk. Parlamentet är övertygat om att en sådan förbättring kommer att underlätta fortsatt företagsverksamhet, särskilt i fråga om familjeföretag, bevarande av arbetstillfällen och återinvestering av vinsten.

48.

Europaparlamentet ser mycket positivt på samordningen av Lissabonstrategin och sammanhållningspolitiken nyligen. Parlamentet anser att avsevärda ekonomiska resurser skulle kunna frigöras på lokal nivå för att stärka företagens potential om mer regionala medel riktades direkt till företagande, forskning och innovation.

49.

Europaparlamentet betonar att det är mycket viktigt med dynamiska finansiella marknader för finansieringen av små och medelstora företag och understryker behovet av att öppna upp de europeiska riskkapitalmarknaderna genom att förbättra tillgången på och tillträdet för riskkapital, överbryggningsfinansiering och mikrokrediter. Parlamentet anser därför att små och medelstora företag under normala omständigheter bör ha tillgång till krediter tillhandahållna av aktörer på kapitalmarknaderna som kan bedöma deras potential och täcka deras behov på ett effektivare sätt.

50.

Europaparlamentet stöder rådets och EIB:s beslut om att anta en rad reformer för att bredda EIB-gruppens finansieringsprodukter för små och medelstora företag och kraftigt utveckla dess globala lån till bankpartner i såväl kvantitativt som kvalitativt hänseende.

51.

Europaparlamentet understryker att de små och medelstora företagens begränsade tillgång till finansiering är ett stort hinder för nya företag och företagstillväxt. Parlamentet välkomnar i detta sammanhang EIB:s beslut att öka tillgängliga medel för garantier och andra finansiella instrument för små och medelstora företag med ytterligare 30 000 miljoner EUR. Parlamentet uppmanar EIB att ta fram nya former av finansiella instrument och konkreta nya lösningar för att undanröja hinder mot tillgången till krediter som säkerheter för belåning medför. Mot bakgrund av den rådande ekonomiska krisen uppmanar dessutom parlamentet medlemsstaterna att uppmuntra bankerna till att garantera små och medelstora företag tillgång till krediter på rimliga villkor.

52.

Europaparlamentet ser positivt på det nyligen tagna initiativet till en gemensam åtgärd till stöd för mikrofinansinstitutioner i Europa (Jasmine), som kommer att gynna företagsstartande och särskilt främja företagande bland ungdomar och kvinnor. Parlamentet uppmanar medlemsstaterna att i samarbete med organisationer för små och medelstora företag och låneinstitut inta en förebyggande roll genom att sprida information om tillgång till och ansökan om mikrokrediter och alternativa finansieringsformer.

53.

Europaparlamentet framhåller att EIB och Europeiska investeringsfonden spelar en viktig roll när det gäller att förbättra den finansiering som små och medelstora företag har att tillgå, särskilt med tanke på den nuvarande oron på finansmarknaderna och återverkningarna på kreditmarknaden. Parlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att vidare utreda hur de rådande bankreglerna och övriga finansbestämmelser, inbegripet insynen i kreditvärderingar, skulle kunna förbättras för att underlätta små och medelstora företags tillgång till finansiering. Parlamentet uppmanar kommissionen att i samarbete med medlemsstaterna och EIB upprätta rätt ramvillkor för utvecklingen av en alleuropeisk riskkapitalmarknad.

54.

Europaparlamentet påpekar att orsaken till att små och medelstora företag går i stöpet i ett av fyra fall beror på sena betalningar, oftast från den offentliga förvaltningens sida. Parlamentet betonar att den rådande kreditåtstramningen kan påverka små och medelstora företag på ett oproportionerligt sätt då stora kunder sätter tryck på mindre leverantörer för att de ska bevilja utökade betalningsvillkor. I detta sammanhang välkomnar parlamentet kommissionens förslag om att se över Europaparlamentets och rådets direktiv 2000/35/EG av den 29 juni 2000 om bekämpande av sena betalningar vid handelstransaktioner (7) och uppmanar medlemsstaterna att förbättra betalningskulturen inom sina offentliga förvaltningar. Parlamentet kräver att det på gemenskapsnivå inrättas en enhetlig tidsfrist för betalningar, vilken eventuellt skulle kunna vara kortare för betalningar till små och medelstora företag, samt sanktioner i händelse att denna tidsfrist överskrids.

55.

Europaparlamentet välkomnar de åtgärder som föreslås i ”Small Business Act” för att förbättra små och medelstora företags tillgång till kapital. Mot bakgrund av finanskrisen efterfrågar parlamentet framför allt att en utbyggnad av och/eller en fortsättning på de beprövade och bästa statliga stödprogrammen för små och medelstora företag och att stödet utökas till finansiella mellanhänder.

56.

Europaparlamentet noterar den enorma potential som EU:s ramprogram för konkurrenskraft och innovation utgör för att korrigera marknadsmisslyckanden när det gäller finansiering av små och medelstora företag, att främja miljöinnovation och att stödja företagaranda.

Förbättrat marknadstillträde

57.

Europaparlamentet påpekar att standardisering kan leda till innovation och konkurrenskraft genom att marknadstillträdet underlättas och kompatibilitet blir möjlig. Parlamentet uppmanar kommissionen att förbättra små och medelstora företags tillgång till standarder och deras deltagande i standardiseringsarbetet och uppmuntrar kommissionen att fortsätta att främja gemenskapsstandarder internationellt.

58.

Europaparlamentet betonar vikten av att i så stor utsträckning som möjligt engagera Enterprise Europe Network, nationella myndigheter som leder projekt, handelskammare och offentliga myndigheter i att på lokal nivå utnyttja de möjligheter som erbjuds genom EU-program för forskning, utveckling och innovation och EU:s strukturfonder, inbegripet gemenskapsinitiativet för gemensamma europeiska resurser för mikroföretag till medelstora företag (Jeremie).

59.

Europaparlamentet konstaterar att offentlig upphandling står för ca 17 procent av EU:s BNP. Parlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att stärka de små och medelstora företagens tillgång till och deltagande i offentlig upphandling genom att utnyttja möjligheterna i den ovannämnda europeiska koden för bästa praxis, som underlättar små och medelstora företags tillgång till offentliga upphandlingskontrakt, bland annat genom

större användning av e-upphandling,

anpassning av kontraktens storlek,

minskad administrativ och ekonomisk börda vid upphandling,

tillhandahållande av relevanta och proportionerliga kvalifikationskriterier vid specifika upphandlingar,

ökad tillgång för små och medelstora företag till information om offentlig upphandling,

harmonisering av nödvändiga handlingar.

60.

Europaparlamentet uppmuntrar dessutom medlemsstaterna att

begära att de upphandlande myndigheterna motiverar varför de inte delar upp kontrakt,

öka möjligheterna för konsortier att lämna in anbud i samband med offentliga upphandlingsförfaranden,

göra kravet på förhandsbetalningar till allmän regel för alla offentliga upphandlingskontrakt.

61.

Europaparlamentet noterar att det behövs ett rådgivningssystem till stöd för små och medelstora företags dagliga drift under hela deras livscykel med syftet att optimera deras investeringar.

62.

Europaparlamentet anser att avancerade e-handelstillämpningar baserade på genomförandet av kompatibla system för elektronisk signatur och elektronisk autentisering är en viktig drivkraft för små och medelstora företags konkurrenskraft, varför de bör uppmuntras av kommissionen och medlemsstaterna.

63.

Europaparlamentet understryker att den inre marknaden betyder mycket för de små och medelstora företagen och konstaterar att det bör vara en prioritet att ge dessa företag bättre tillgång till den inre marknaden.

64.

Europaparlamentet erkänner att det fortfarande finns vissa begränsningar av små och medelstora företags möjligheter att helt och fullt dra nytta av de möjligheter som den inre marknaden erbjuder. Parlamentet konstaterar därför att både de politiska och de rättsliga ramarna för denna marknad bör förbättras så att de små och medelstora företagens gränsöverskridande verksamhet underlättas. Dessutom att en entydig lagstiftning skulle ge dessa företag ökade incitament till att bedriva handel på den inre marknaden. Parlamentet anser att medlemsstaterna bör inrätta gemensamma kontaktpunkter (”Single Points of Contact”) och webbportaler.

65.

Europaparlamentet understryker att förbättrad information om marknadstillgång och exporttillfällen inom den inre marknaden är av yttersta vikt på både nationell nivå och EU-nivå. Parlamentet uppmanar därför kommissionen och medlemsstaterna att stärka informations- och rådgivningstjänsterna, särskilt problemlösningsnätverket Solvit.

66.

Europaparlamentet stöder yrkandena på att medlemsstaterna ska ställa rådgivningstjänster till de små och medelstora företagens förfogande, så att de kan försvara sig mot illojala affärsmetoder, till exempel när företag som ger ut företagskataloger vilseleder andra företag, något som borde göra att de små och medelstora företagen i större utsträckning vågar bedriva gränsöverskridande verksamhet. Parlamentet framhåller kommissionens roll när det gäller såväl att samordna som att samverka med dessa rådgivningstjänster, för att säkerställa att gränsöverskridande klagomål handläggs adekvat och effektivt. Parlamentet insisterar dock på att om sådana åtgärder inte ger några resultat bör kommissionen vara beredd att ta initiativ till lämpliga ändringar i lagstiftningen så att de små och medelstora företagen kan få liknande skydd som konsumenterna i de fall då dessa företag är den svagare parten i sådana transaktioner.

67.

Europaparlamentet påpekar att endast 8 procent av alla små och medelstora företag bedriver gränsöverskridande verksamhet, vilket begränsar tillväxtmöjligheterna. Parlamentet anser att det är mycket viktigt att främja den inre marknaden och att medlemsstaterna därför bör samarbeta för att harmonisera administrativa krav som påverkar verksamhet inom gemenskapen samt snarast införliva och genomföra tjänstedirektivet (8) med särskilt beaktande av de små och medelstora företagens behov. Parlamentet uppmuntrar till att stadgan för europeiska privata aktiebolag antas snarast.

68.

Europaparlamentet anser att det behövs en gemensam konsoliderad bolagsskattebas. Parlamentet begär att det införs en enda kontaktpunkt (”one-stop-shop”) för moms så att företagare kan fullgöra sina skyldigheter i verksamhetens ursprungsland.

69.

Europaparlamentet uppmanar kommissionen att kontinuerligt stärka ramvillkoren för de små och medelstora företagens tillträde till utländska marknader och att stödja tillhandahållandet av information. Parlamentet uppmuntrar till inrättande av europeiska företagscenter i Kina och Indien och på alla tillväxtmarknader, i nära samarbete med de nationella företagscenter som redan drivs där. Eftersom bristen på bedrivande av gränsöverskridande verksamhet bland små och medelstora företag också kan förklaras av bristande språkkunskaper och brist på mångkulturell kompetens krävs fler åtgärder för att dessa problem ska kunna övervinnas. Parlamentet påminner dock om att små och medelstora företag behöver bättre tillgång till information och kvalificerad rådgivning i sina hemländer.

70.

Europaparlamentet betonar vikten av framsteg i handelsförhandlingar som ytterligare skulle minska regelverksbaserade handelshinder, vilka påverkar små och medelstora företag oproportionerligt mycket.

71.

Europaparlamentet uppmanar kommissionen att i sitt arbetsprogram inbegripa införandet av likabehandling av små och medelstora företag i WTO:s bestämmelser om offentlig upphandling. Parlamentet uppmanar kommissionen att särskilt uppmärksamma små och medelstora företags svårigheter med tullformaliteter, särskilt genom att underlätta för företagen att till lägsta möjliga kostnad anpassa sina datasystem till de system som de nationella tullmyndigheterna använder, och genom att göra det lättare för företagen att få status som ekonomisk aktör.

Bekämpa byråkratins bördor

72.

Europaparlamentet anser att det är absolut nödvändigt att minska byråkratin med minst 25 procent där det är möjligt och att inrätta en modern förvaltning som är anpassad till de små och medelstora företagens behov. Därför uppmuntrar parlamentet till främjande av IKT-kunskaper bland små och medelstora företag, särskilt bland yngre och kvinnliga företagare, och av bättre utnyttjande av digital teknik, så att de kan spara tid och pengar och satsa dessa resurser på sin utveckling. Parlamentet uppmanar kommissionen och medlemsstaterna att ta initiativ för att utbyta och främja bästa praxis, fastställa riktmärken samt utarbeta och främja riktlinjer och standarder för en småföretagarvänlig administrativ praxis. Parlamentet är övertygat om att det i den närmaste framtiden är absolut nödvändigt att genomföra förslagen från högnivågruppen av oberoende intressenter för administrativa bördor i syfte att uppnå minskningsmålet utan att små och medelstora företags tillgång till finansiering äventyras.

73.

Europaparlamentet anser att beskattningen av små och medelstora företag, särskilt mikroföretag, bör vara så beskaffad att de administrativa bördorna minskas i största möjliga utsträckning, så att uppstartsfasen underlättas och innovation och investeringar främjas under företagens hela livstid.

74.

Europaparlamentet betonar den avgörande betydelsen av att bedöma framtida lagstiftningsinitiativs konsekvenser för små och medelstora företag. Parlamentet efterlyser därför obligatoriska, systematiska och riktade konsekvensbedömningar för små och medelstora företag, vars resultat bör utgöra föremål för en oberoende bedömning, tillgänglig för EU:s lagstiftningsorgan. Parlamentet anser att särskild uppmärksamhet bör ägnas åt konsekvenserna, inbegripet den administrativa bördan, för små- och mikroföretag. Parlamentet uppmanar med kraft kommissionen att tillämpa sådana konsekvensbedömningar för små och medelstora företag på alla nya förslag till EU-lagstiftning som påverkar företag, inbegripet förenklingar av befintlig lagstiftning och tillbakadraganden av förslag under behandling. Parlamentet uppmuntrar medlemsstaterna att införa liknande konsekvensbedömningar för små och medelstora företag på nationell nivå.

75.

Europaparlamentet anser att ny lagstiftning, t.ex. för att undvika sena betalningar eller på området för upphovsrätt, bolagsrätt eller konkurrensrätt (till exempel regler som antagits för att underlätta tillgången till uppgifter om rättstvister rörande konkurrenshämmande beteende eller som följer av den allmänna gruppundantagsförordningen avseende statligt stöd) bör formuleras på ett sådant sätt att det inte diskriminerar små och medelstora företag utan istället stöder dem och deras tillhandahållande av tjänster på hela den inre marknaden.

76.

Europaparlamentet poängterar behovet av att små och medelstora företag engageras på ett korrekt sätt och i rätt tid i framtagandet av politiska åtgärder och anser därför att kommissionens samrådsperiod bör förlängas till minst tolv veckor från det att samrådsunderlaget finns tillängligt på alla gemenskapsspråk. Parlamentet erkänner den viktiga och värdefulla roll som branschorganisationer spelar, varför kommissionen uppmanas att, i relevanta fall, integrera små och medelstora företag och deras företrädare direkt i sina rådgivande expertkommittéer och högnivågrupper.

77.

Europaparlamentet uppmanar kommissionen att främja en förenkling och harmonisering av bolagsrätten, särskilt redovisningsreglerna på den inre marknaden, i syfte att minska den administrativa bördan för små och medelstora företag och öka insynen för alla berörda parter. Parlamentet uppmanar med kraft kommissionen att kraftigt främja användningen av ny teknik såsom XBRL (Extensible Business Reporting Language) genom att lägga fram en färdplan för att införa XBRL-rapportering i EU i syfte att göra den obligatorisk inom en rimlig tidshorisont och att främja och stödja användningen av denna öppna standard.

78.

Europaparlamentet uppmuntrar till statistikundantag för mikroföretag, som tillfälligt undantar dem från obligatoriska statistiska undersökningar, samt till en bred tillämpning av ”engångsprincipen” när det gäller uppgifter som ska lämnas in av företagen till offentliga myndigheter och till fortsatt utveckling av e-förvaltning.

79.

Europaparlamentet betonar behovet av gemensamma införandedatum för ny gemenskapslagstiftning som påverkar små och medelstora företag. Parlamentet uppmanar medlemsstaterna och organisationer för små och medelstora företag att kortfattat och lättbegripligt informera dessa företag om ändringar i lagstiftningen som berör dem.

80.

Europaparlamentet uppmuntrar medlemsstaterna att i samarbete med organisationer för små och medelstora företag och på basis av befintliga strukturer såsom kontoren för Enterprise Europe Network och Europe Direct inrätta nationella kontaktpunkter, fysiska eller elektroniska, och stödorgan för små och medelstora företag i linje med ”one-stop-shop”-principen, vilka ska ge tillgång till varierande informationskällor och stödtjänster ordnade efter ett företags livscykel.

81.

Europaparlamentet framhåller de svårigheter som finns när det gäller att starta nya företag på grund av de många olika system som gäller i de enskilda medlemsstaterna. Parlamentet anser därför att det måste inrättas ett enhetligt system för företagsetablering där processen sker stegvis och det är möjligt att etablera ett företag på 48 timmar.

82.

Europaparlamentet upprepar att de finansiella bestämmelserna för gemenskapsprogram fortfarande ofta leder till onödigt byråkratiska, långa och kostsamma förfaranden, särskilt för små och medelstora företag. Parlamentet uppmanar kommissionen att gjuta nytt liv i det europeiska observationsorganet för små och medelstora företag, offentliggöra uppgifter om dessa företags deltagande i de olika gemenskapsprogrammen, åtföljda av en nyttoanalys, och lägga fram förslag om hur man ska öka deras deltagande. Parlamentet uppmanar kommissionen att öka de små och medelstora företagens respektive företrädares inflytande och synlighet inom de olika politikområdena. Parlamentet stöder också alla initiativ som främjar uppkomsten av en ”småföretagaranda” när offentliga myndigheter genomför politiken, till exempel kommissionens ”Enterprise Experience”-program, som låter europeiska tjänstemän bekanta sig med små och medelstora företag.

83.

Europaparlamentet beklagar medlemsstaternas praxis att skärpa reglerna vid den nationella tillämpningen (”gold-plating”), något som är särskilt skadligt för små och medelstora företag, och uppmanar kommissionen att undersöka vilka ytterligare åtgärder som kan vidtas för att förhindra detta. Parlamentet efterlyser uppföljande konsekvensbedömningar med analyser av hur beslut faktiskt tillämpas i medlemsstaterna och på lokal nivå.

84.

Europaparlamentet efterlyser en särskild EU-webbplats för små och medelstora företag med information och ansökningsblanketter för EU-projekt, nationella telefonnummer, länkar till partners, handelsinformation, information om forskningsprojekt samt Internetbaserad rådgivning, instruktioner och information om ny lagstiftning.

85.

Europaparlamentet uppmanar kommissionen att tillsammans med medlemsstaterna arbeta för en harmonisering av de ansökningsformulär som företag måste fylla i vid ansöknings- och anbudsförfaranden.

86.

Europaparlamentet välkomnar priset för ”bästa idén för att minska byråkratin” för offentliga myndigheter som har vidtagit åtgärder för att minska byråkratin på lokal, regional eller nationell nivå.

87.

Europaparlamentet efterlyser 30 dagars betalning från EU:s sammanhållningsfond till redan godkända projekt, så att dessa projekt fortsätter att utvecklas, överleva och fungera.

Omvandla hållbarhet till företag

88.

Europaparlamentet konstaterar att arbetet för att öka hållbarheten kan bli en viktig källa till (miljö)innovation och en viktig tillgång för industriell konkurrenskraft. Parlamentet uppmärksammar att små och medelstora företags medvetenhet om nya energieffektiva och miljövänliga lösningar ofta brister, eller så saknar de ekonomiska resurser för att skaffa dessa. Parlamentet uppmanar därför kommissionen att undersöka hur gemenskapen kan hjälpa små och medelstora företag att bli mer resurs- och energieffektiva.

89.

Europaparlamentet erinrar om den vikt som läggs vid småföretagens sociala ansvar och att dessa företag behöver övergripande förbindelser, nätverk och tjänster. Parlamentet anser att det är inte är verkningsfullt att åberopa certifiering enligt gemenskapens miljölednings- och miljörevisionsordning, både för att den tar uppmärksamheten från andra befintliga certifieringar och för att den endast har koppling till miljöutmaningar.

90.

Europaparlamentet välkomnar de initiativ som nyligen tagits för att hjälpa små och medelstora företag att följa miljölagstiftningen, bland annat genom sänkta avgifter, säkerställande av tillgång till information om miljönormer och särskilda undantag från gemenskapsrätten.

*

* *

91.

Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet, kommissionen och medlemsstaternas regeringar och parlament.


(1)  EUT C 316 E, 22.12.2006, s. 378.

(2)  EUT C 287 E, 24.11.2006, s. 258.

(3)  EUT L 214, 9.8.2008, s. 3.

(4)  EUT C 297 E, 20.11.2008, s. 174.

(5)  EUT L 412, 30.12.2006, s. 1.

(6)  Europaparlamentets och rådets beslut (EG) nr 1639/2006 av den 24 oktober 2006 om att upprätta ett ramprogram för konkurrenskraft och innovation (2007–2013) (EUT L 310, 9.11.2006, s. 15).

(7)  EGT L 200, 8.8.2000, s. 35.

(8)  Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/123/EG av den 12 december 2006 om tjänster på den inre marknaden (EUT L 376, 27.12.2006, s. 36).


Top