Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2006/172/11

    Förslagsinfordran – Det harmoniserade gemensamma EU-programmet för konjunkturundersökningar

    EUT C 172, 25.7.2006, p. 34–41 (ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, SK, SL, FI, SV)

    25.7.2006   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 172/34


    FÖRSLAGSINFORDRAN

    Det harmoniserade gemensamma EU-programmet för konjunkturundersökningar

    (2006/C 172/11)

    1   BAKGRUND

    Europeiska kommissionen utlyser en ansökningsomgång (ref. ECFIN/2006/A3-02) för genomförandet av undersökningar som ingår i det harmoniserade gemensamma EU-programmet för konjunkturundersökningar (antaget av kommissionen den 29 november 2000) i EU:s medlemsstater. Denna ansökningsomgång omfattar Nederländerna och Finland.

    Syftet med programmet är att samla in information om den ekonomiska situationen i EU:s medlemsstater för att kunna jämföra konjunkturcyklerna mellan dessa som ett led i förvaltningen av den ekonomiska och monetära unionen (EMU). Det har blivit ett oumbärligt verktyg i den ekonomiska övervakningsprocessen inom EMU liksom för allmänna ekonomisk-politiska ändamål.

    2   ÅTGÄRDENS SYFTE OCH SPECIFIKATIONER

    2.1   Mål

    I det harmoniserade gemensamma programmet medverkar specialiserade organ eller institut som utför samfinansierade opinionsundersökningar. Kommissionen avser att ingå en överenskommelse om bidrag, med en löptid på 16 månader, för åtgärden med organ och institut med erforderlig kompetens för att utföra en eller flera av följande typer av undersökningar under perioden januari 2007 – april 2008:

    Undersökningar av detaljhandel och tjänstehandel i Nederländerna.

    Undersökning av detaljhandeln i Finland.

    Särskilt inriktade undersökningar om aktuella ekonomiska frågor: Dessa särskilda undersökningar är på grund av sin karaktär mer tillfälliga och genomförs vid sidan av de månatliga undersökningarna med utnyttjande av samma fastställda slumpmässiga urval som för dessa för att inhämta information om specifika ekonomisk-politiska frågor.

    De riktar sig till chefer inom investeringsbranschen, byggsektorn, detaljhandeln och tjänstesektorn.

    2.2   Tekniska specifikationer

    2.2.1   Tidtabell för genomförandet och rapportering av resultaten

    Följande tabell ger en översikt över de undersökningar som är aktuella under denna ansökningsomgång:

    Undersökning

    Antal sektorer som omfattas/storleksklasser

    Antal frågor som ställs varje månad

    Antal frågor som ställs varje kvartal

    Undersökning av detaljhandeln

    9/-

    6

    -

    Undersökning av tjänstesektorn

    19/-

    6

    1

    De månatliga undersökningarna skall genomföras under de första två veckorna av varje månad och resultaten skall varje månad sändas per e-post till kommissionen senast fyra arbetsdagar före utgången av månaden och i enlighet med en tidsplan som anges i överenskommelsen om bidrag.

    De kvartalsvisa undersökningarna skall genomföras under de första två veckorna av den första månaden i varje kvartal (januari, april, juli och oktober) och resultaten skall sändas per e-post till kommissionen senast fyra arbetsdagar före utgången av januari, april, juli och oktober och i enlighet med en tidsplan som anges i överenskommelsen om bidrag.

    När det gäller de särskilda undersökningarna måste uppdragstagaren förbinda sig att följa den specifika tidtabellen för dessa undersökningar.

    En detaljerad beskrivning av åtgärden kan laddas ned från följande webbadress:

    http://ec.europa.eu/economy_finance/tenders/2006/call2006_5en.htm

    2.2.2   Metoder och enkätformulär som används i det harmoniserade gemensamma EU-programmet för konjunkturundersökningar

    Närmare uppgifter om metodanvändning finns tillgängliga i användarmanualen på följande adress:

    http://ec.europa.eu/economy_finance/indicators/business_consumer_surveys/userguide_en.pdf

    3   ADMINISTRATIVA BESTÄMMELSER OCH GILTIGHETSTID

    3.1   Administrativa bestämmelser

    Organ eller institut skall väljas för en period på längst 16 månader. Därför kommer en överenskommelse med en löptid på 16 månader, som skall innehålla uppgifter om gemensamma mål och om arten av den planerade verksamheten, att ingås mellan parterna. Överenskommelsen om bidrag skall omfatta perioden januari 2007 – april 2008.

    3.2   Giltighetstid

    Undersökningarna skall genomföras från och med den 1 januari 2007 till och med den 30 april 2008. Genomförandetiden för en åtgärd får inte överstiga sexton månader.

    4   FINANSIELLA RAMAR

    4.1   Källor till gemenskapsstödet

    De valda åtgärderna kommer att finansieras genom budgetpost 01.02.02 – Samordning och övervakning av Ekonomiska och monetära unionen.

    4.2   Beräknad total gemenskapsbudget för denna infordran

    Den årliga disponibla budgeten för dessa undersökningar är cirka 90 000 euro.

    Antalet organ/institut kommer att vara högst 3.

    4.3   Andel gemenskapsmedel

    Kommissionens andel av finansieringen av undersökningarna får inte överstiga 50 % av organets eller institutets bidragsberättigande kostnader för varje undersökning.

    4.4   Organets/institutets finansiering av åtgärden och bidragsberättigande kostnader

    De bidragsberättigande kostnaderna får inte avse tiden innan alla parter har skrivit under bidragsavtalet utom i exceptionella fall. De får emellertid aldrig avse tiden före inlämnandet av ansökan om bidrag. Bidrag in natura betraktas inte som bidragsberättigande kostnader.

    Organet/institutet skall lämna in en detaljerad budget med en beräkning av kostnaderna för åtgärden och dess finansiering med beloppen uttryckta i euro. Denna budget kommer att fogas som en bilaga till bidragsavtalet. Kommissionen kan därefter använda uppgifterna i budgeten i revisionssyfte.

    5   BIDRAGSKRITERIER

    5.1.   Den sökandes rättsliga ställning

    Denna ansökningsomgång riktar sig till organ eller institut (juridiska personer) med rättslig status i någon av EU:s medlemsstater eller i något av de anslutande länderna eller kandidatländerna. De sökande måste styrka sin egenskap av juridiska personer och lämna den dokumentation som krävs genom standardformuläret för juridiska personer.

    5.2.   Skäl för uteslutning

    Bidrag kan inte komma ifråga till sökande som (1)

    a)

    befinner sig i konkurs eller likvidation, är föremål för tvångsförvaltning, har ingått ackordsuppgörelse med borgenärer eller har avbrutit sin näringsverksamhet, är föremål för rättsliga förfaranden som avser sådana förhållanden eller är i en motsvarande situation till följd av något liknande förfarande enligt nationella lagar och andra författningar,

    b)

    har fällts för brott mot yrkesetiken enligt lagakraftvunnen dom,

    c)

    har gjort sig skyldiga till allvarligt fel i yrkesutövningen, som på något sätt kan styrkas av den upphandlande myndigheten,

    d)

    inte har fullgjort sina skyldigheter att betala socialförsäkringsavgifter eller skatt enligt lagstiftningen i det land där sökanden är etablerad eller i det land där den upphandlande myndigheten finns, eller där kontraktet skall genomföras,

    e)

    i en lagakraftvunnen dom har dömts för bedrägeri, korruption, deltagande i kriminella organisationer eller någon annan verksamhet som skadar gemenskapens ekonomiska intressen,

    f)

    har gjort sig skyldiga till allvarliga avtalsbrott på grund av att de inte har fullgjort sina avtalsförpliktelser efter något annat upphandlings- eller kontraktsförfarande som finansieras genom EU-budgeten,

    g)

    befinner sig i intressekonflikt, eller

    h)

    har lämnat felaktiga eller vilseledande uppgifter i den information som skall lämnas in eller har underlåtit att lämna in informationen.

    De sökande måste genom standardblanketten för bidragsberättigande intyga att de inte befinner sig i någon av de situationer som anges i punkt 5.2.

    5.3   Administrativa och ekonomiska påföljder

    1.

    Utan att det påverkar tillämpningen av avtalsmässiga påföljder skall anbudssökande eller anbudsgivare och uppdragstagare som lämnat felaktiga uppgifter eller har konstaterats bryta mot avtalsvillkoren vid en tidigare upphandling uteslutas från deltagande i upphandlingar och inte beviljas bidrag ur gemenskapens budget under en period på upp till två år, räknat från det tillfälle då förseelsen konstaterats och bekräftats, sedan uppdragstagaren getts möjlighet att yttra sig. Denna period får förlängas till tre år om liknande händelser upprepas inom fem år efter den första förseelsen.

    Anbudsgivare eller anbudssökande skall också bli föremål för ekonomiska påföljder motsvarande mellan 2 % och 10 % av upphandlingens eller stödets sammanlagda värde.

    De uppdragstagare som på allvarligt sätt underlåtit att uppfylla sina avtalsförpliktelser skall också bli föremål för ekonomiska påföljder motsvarande mellan 2 och 10 % av avtalets sammanlagda värde. Procentsatsen får höjas till en nivå mellan 4 och 20 % om liknande händelser upprepas inom fem år från den första förseelsen.

    2.

    I de fall som avses i punkt 5.2 a, c och d skall sökande och anbudsgivare uteslutas från deltagande i upphandlingar och inte beviljas bidrag under en period på upp till två år räknat från den dag då förseelsen konstaterats. Detta beslut skall bekräftas efter det att kontraktsparten fått möjlighet att yttra sig.

    I de fall som avses i punkterna 5.2 b och e skall sökande och anbudsgivare uteslutas från deltagande i upphandlingar och inte beviljas bidrag i minst ett och högst fyra år efter det att domen anmälts.

    Dessa perioder får förlängas till fem år om liknande händelser upprepas inom fem år efter den första förseelsen eller domen.

    3.

    De fall som avses i punkt 5.2 e är följande:

    a)

    Fall av bedrägerier som avses i artikel 1 i konventionen om skydd av Europeiska gemenskapernas finansiella intressen, upprättad genom rådets akt av den 26 juli 1995.

    b)

    Fall av korruption som avses i artikel 3 i konventionen om kamp mot korruption som tjänstemän i Europeiska gemenskaperna eller Europeiska unionens medlemsstater är delaktiga i, och som inrättats genom rådets akt av den 26 maj 1997.

    c)

    Deltagande i en kriminell organisation, enligt definitionen i artikel 2.1 i rådets gemensamma åtgärd 98/733/RIF.

    d)

    Deltagande i tvättning av pengar enligt definitionen i artikel 1 i rådets direktiv 91/308/EEG.

    6   URVALSKRITERIER

    De sökande måste ha solida och adekvata finansieringskällor för att kunna upprätthålla verksamheten under den tid det stödberättigande projektet genomförs. De måste ha den yrkeskompetens och de kvalifikationer som krävs för genomförandet av den åtgärd eller det arbetsprogram som föreslås.

    6.1   Sökandenas ekonomiska ställning

    De sökande måste ha ekonomisk förmåga att slutföra den föreslagna åtgärden, och de måste överlämna sina balans- och resultaträkningar för de båda senaste avslutade räkenskapsåren. Denna bestämmelse är inte tillämplig på offentliga organ och internationella organisationer.

    6.2   De sökandes operativa kapacitet

    De sökande måste ha tillräcklig operativ kapacitet för att slutföra den föreslagna åtgärden och bör överlämna lämpliga handlingar som styrker detta.

    Följande kriterier kommer att tillämpas vid bedömningen av de sökandes kapacitet:

    Minst tre års styrkt erfarenhet av att förbereda och genomföra kvalitativa konjunkturundersökningar.

    Styrkt erfarenhet på åtminstone ett av följande områden:

    1)

    Utvärdering av resultat av konjunkturundersökningar, metodiska frågor (urval, enkätformulär och tidsplanering) och analys.

    2)

    Utformande av indikatorer med stöd av resultaten av konjunkturundersökningarna.

    3)

    Användning av resultaten av konjunkturundersökningarna för analys av och forskning om konjunkturer och makroekonomi med hjälp av statistiska och ekonometriska metoder, bl.a. sektoriella analyser.

    4)

    Ekonometriska modeller och andra prognosinstrument.

    Förmåga att tillämpa metoderna för det gemensamma harmoniserade EU-programmet för konjunkturundersökningar och att följa kommissionens instruktioner: iaktta de månatliga tidsfristerna för rapporteringen, genomföra förbättringar och ändringar av undersökningsprogrammet på kommissionens begäran i enlighet med de överenskommelser som träffats vid samordningsmöten med representanter för de medverkande organen och instituten.

    7   TILLDELNINGSKRITERIER

    Följande kriterier kommer att tillämpas vid tilldelningen av kontrakt till utvalda kandidater:

    Omfattningen av kandidatens sakkunskap och erfarenhet på de områden som nämns i punkt 6.2.

    Den föreslagna undersökningsmetodikens effektivitet, bl.a. utformning och storlek av stickprov, täckningsgrad och svarsfrekvens.

    Omfattningen av kandidatens kompetens och kännedom om de särskilda förhållanden som gäller för undersökningar inom den sektor och i det land där undersökningen eller undersökningarna avses utföras.

    Hur effektiv kandidatens arbetsorganisation är i fråga om flexibilitet, infrastruktur, kvalificerade medarbetare och resurser för utförandet av arbetet, resultatrapporteringen, deltagandet i utarbetandet av undersökningarna inom det gemensamma harmoniserade programmet och kontakterna med kommissionen.

    Kostnadseffektivitet.

    8   PRAKTISKA BESTÄMMELSER

    8.1   Utarbetande och inlämning av ansökningar

    Förslagen måste innehålla ett ifyllt och undertecknat standardiserat formulär för bidragsansökan och alla stödjande handlingar som det hänvisas till i formuläret.

    Ansökningarna måste läggas fram i tre delar:

    Administrativa förslag

    Tekniska förslag

    Finansieringsförslag

    Följande standardiserade formulär kan erhållas från kommissionen:

    Ett standardiserat formulär för bidragsansökan.

    En standardiserad budgetupptällning för beräknade kostnader för undersökningen och en finansieringsplan.

    Ett standardiserat formulär för finansiell information.

    Ett standardiserat formulär för juridiska personer.

    Ett standardiserat formulär för försäkran om bidragsberättigande.

    Ett standardiserat formulär för försäkran om villighet att underteckna det standardiserade bidragsavtalet.

    Ett standardiserat formulär för underentreprenad.

    Följande dokumentation beträffande bidragets finansiella aspekter kan också erhållas från kommissionen:

    Att memorandum för utarbetande av finansiella uppskattningar och finansieringsöversikter.

    En mall för bidragsavtalet.

    a)

    genom att ladda ned dem från följande webbadress:

    http://ec.europa.eu/economy_finance/tenders/2006/call2006_5en.htm

    b)

    eller, om detta inte är möjligt, genom skriftlig begäran till kommissionen under följande adress:

    Europeiska kommissionen

    Generaldirektorat ECFIN

    Enhet ECFIN-A-3 (Konjunkturundersökningar)

    Call for proposals – ECFIN/2006/A3-02

    BU-1 3/146

    B-1049 Bryssel

    Fax (32-2) 296 36 50

    E-post: ecfin-bcs-mail@ec.europa.eu

    Kommissionen förbehåller sig rätten att ändra dessa dokumentmallar beroende på det harmoniserade gemensamma programmets behov och/eller eventuella begränsningar i budgeten.

    Ansökningarna skall lämnas på något av Europeiska gemenskapernas officiella språk, i tillämpliga fall tillsammans med en översättning till engelska, franska eller tyska.

    Sökande skall lämna in en undertecknad ansökan i original och två kopior.

    Ansökningarna skall ligga i en förseglad försändelse som i sin tur också skall ligga i en förseglad försändelse.

    På det yttre kuvertet skall adressen under punkt 8.3 nedan anges.

    Det inre förslutna kuvertet som innehåller förslaget skall märkas med ”Call for proposals – ECFIN/2006/A3-02, not to be opened by the internal mail department”.

    De sökande informeras om att ansökan mottagits genom att det mottagningsbevis som lämnas med ansökan returneras.

    8.2   Förslagens innehåll

    8.2.1   Administrativa förslag

    Administrativa förslag måste innehålla följande:

    Ett vederbörligen undertecknat standardiserat formulär för bidragsansökan.

    Ett vederbörligen ifyllt och undertecknat standardiserat formulär för juridiska personer och de begärda stödjande handlingarna för att styrka organets eller institutets rättsliga form.

    Ett vederbörligen ifyllt och undertecknat standardformulär för finansiell identifikation.

    Ett vederbörligen undertecknat standardiserat formulär för försäkran om att den sökande är bidragsberättigad.

    Organisationsplan för organet eller institutet med uppgift om namn och befattningar för personer i ledningen och i den operativa tjänst som ansvarar för genomförandet av undersökningar.

    Ett vederbörligen undertecknat standardiserat formulär för försäkran om att det är villigt att underteckna det standardiserade bidragsavtalet, om det blir utvalt.

    För styrkande av en sund finansiell ställning: Balans- och resultaträkningar för de båda föregående avslutade räkenskapsåren skall bifogas.

    8.2.2   Tekniska förslag

    Tekniska förslag måste innehålla följande:

    En beskrivning av organets eller institutets verksamheter, som gör det möjligt att bedöma dess kvalifikationer och omfattningen och varaktigheten av dess erfarenhet på de områden som begärs i punkt 6.2. I beskrivningen skall de studier, tjänsteavtal, konsultuppdrag, undersökningar, publikationer och andra arbeten som utförts tidigare anges. Uppdragsgivarnas namn skall anges, liksom i förekommande fall vilka uppdrag som gjorts för kommissionens räkning. De mest relevanta studierna och/eller resultaten bör bifogas.

    En detaljerad beskrivning av den operativa organisationen för genomförandet av undersökningarna. Relevant dokumentation bör bifogas om infrastruktur, utrustning, resurser och kvalificerad personal (med kortfattat CV för var och en) som den sökande förfogar över.

    En detaljerad beskrivning av undersökningsmetoderna: urvalsmetoder, urvalsfel och konfidensintervall, urvalsstorlek, täckningsgrad och beräknad svarsfrekvens.

    Ett vederbörligen ifyllt standardiserat formulär avseende i åtgärden engagerade underleverantörer, inbegripet en detaljerad beskrivning av uppgifter som skall lämnas till underleverantörer.

    8.2.3   Finansieringsförslag

    Finansieringsförslag måste innehålla följande:

    En vederbörligen ifylld och detaljerad standardiserad budgetuppställning (i euro) för en period på 16 månader för varje undersökning, som innehåller en finansieringsplan för åtgärden och en detaljerad specifikation av bidragsberättigande totala kostnader och enhetskostnader för genomförandet av undersökningen (även kostnader för underleverantörer).

    I tillämpliga fall, ett intyg om att det inte föreligger någon momsskuld.

    I tillämpliga fall, ett intyg om finansiella bidrag från andra organisationer (samfinansiering).

    8.3   Adress dit ansökningarna skall skickas och sista inlämningsdag

    De som önskar ansöka om bidrag inbjuds att lämna in sina förslag till Europeiska kommissionen.

    Ansökningarna kan lämnas in på något av följande två sätt:

    (a)

    Antingen med rekommenderad post eller av ett privat kurirföretag, poststämplat senast den 25 september 2006, på adressen:

    Med rekommenderad post:

    Europeiska kommissionen

    Generaldirektoratet för ekonomi och finans

    Att. Jean-Pierre RAES

    Call for Proposals ref. ECFIN/2006/A3-02

    Enhet R2, BU1 – 3/13

    B-1049 Bryssel

    Med privat kurirföretag:

    Europeiska kommissionen

    Generaldirektoratet för ekonomi och finans

    Att. Jean-Pierre RAES

    Call for Proposals ref. ECFIN/2006/A3-02

    Enhet R2, BU1 – 3/13

    Rue de Genève 1

    B-1140 Bryssel (Evere)

    b)

    eller genom inlämning till Europeiska kommissionens centrala postservice (personligen, av sökandens befullmäktigade ombud eller av ett privat kurirföretag) på adressen

    Europeiska kommissionen

    Generaldirektoratet för ekonomi och finans

    Att. Jean-Pierre RAES

    Call for Proposals ref. ECFIN/2006/A3-02

    Enhet R2, BU1 – 3/13

    Rue de Genève 1

    B-1140 Bryssel (Evere)

    senast den 25 september 2006 kl. 16.00 (lokal tid i Bryssel). Vid inlämning på det sistnämnda sättet lämnas ett mottagningsbevis i form av ett daterat och undertecknat kvitto. Det utfärdas av den tjänsteman på postserviceenheten som tar emot försändelsen.

    Ansökningar som lämnas in för sent till kommissionen kan inte beaktas.

    9   VAD HÄNDER MED DE INKOMNA ANSÖKNINGARNA?

    Varje ansökan kommer att granskas för att se om den uppfyller de formella bidragskriterierna.

    De förslag som anses uppfylla kriterierna kommer att bedömas och poängsättas i enlighet med de tilldelningskriterier som anges ovan.

    Urvalet av förslag kommer att ske under oktober/november månad 2006. En urvalskommitté inrättas för detta ändamål under överinseende av generaldirektören för ekonomi och finans. Den kommer att bestå av minst tre personer som företräder minst två specialiserade enheter och som inte står i något hierarkiskt förhållande till varandra, och den kommer att ha ett eget sekretariat som skall ansvara för kontakterna med de utvalda kandidaterna efter urvalsförfarandet. Även sökande som inte kommit i fråga kommer att få enskild information.

    10   VIKTIGA ANMÄRKNINGAR

    Denna ansökningsomgång är på intet vis något avtalsmässigt bindande åtagande från kommissionen sida gentemot de organ eller institut som lämnar in ansökningar. All korrespondens beträffande denna ansökningsomgång skall ske skriftligen.

    De sökande bör beakta de avtalsbestämmelser som kommer att vara bindande i händelse av att de tilldelas uppdrag.


    (1)  I enlighet med artiklarna 93 och 94 i budgetförordningen för Europeiska gemenskapernas allmänna budget.


    Top