EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52001AR0397

Yttrande från Regionkommittén om "Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – eEurope 2002: Tillgänglighet till offentliga webbplatser och deras innehåll"

EGT C 278, 14.11.2002, p. 24–25 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

52001AR0397

Yttrande från Regionkommittén om "Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén – eEurope 2002: Tillgänglighet till offentliga webbplatser och deras innehåll"

Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr C 278 , 14/11/2002 s. 0024 - 0025


Yttrande från Regionkommittén om "Meddelande från kommissionen till rådet, Europaparlamentet, Ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén - eEurope 2002: Tillgänglighet till offentliga webbplatser och deras innehåll"

(2002/C 278/07)

BAKGRUND

Kommissionens meddelande till rådet, Europaparlamentet, Ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén - "eEurope 2002: Tillgänglighet till offentliga webbplatser och deras innehåll" (KOM(2001) 529 slutlig).

Kommissionens beslut av den 25 september 2001 att i enlighet med artikel 265 första stycket i EG-fördraget rådfråga Regionkommittén i detta ärende.

Presidiets beslut av den 6 februari 2002 att ge utskottet för kultur och utbildning i uppdrag att utarbeta detta yttrande.

Regionkommitténs yttrande om kommissionens meddelande till rådet, Europaparlamentet, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén om "Femte rapporten om genomförandet av EU:s lagstiftning på telekommunikationsområdet" samt om kommissionens meddelande till Europaparlamentet, rådet, Ekonomiska och sociala kommittén och Regionkommittén "Mot ett nytt regelverk för infrastruktur för elektronisk kommunikation och tillhörande tjänster - 1999 års kommunikationsöversyn" (KOM(1999) 537 slutlig och KOM(1999) 539 slutlig) - (CdR 520/1999 fin)(1).

Regionkommitténs yttrande om kommissionens förslag till "Europaparlamentets och rådets direktiv om samhällsomfattande tjänster och användares rättigheter avseende elektroniska kommunikationsnät och kommunikationstjänster" (KOM(2000) 392 slutlig - COD 2000/0183) - (CdR 274/2000 fin)(2).

Det utkast till yttrande (CdR 397/2001 rév. 2) som antogs av utskottet för kultur och utbildning den 22 mars 2002 (föredragande: Risto Ervelä, FIN-ELDR, kommunfullmäktigeordförande i Sagu, fullmäktigeordförande i Egentliga Finlands förbund).

Med beaktande av ovanstående antog Regionkommittén vid sin 44:e plenarsession den 15-16 maj 2002 (sammanträdet den 15 maj) följande yttrande enhälligt.

Regionkommitténs yttrande

1.1. Regionkommittén ser de frågor som kommissionen tar upp i sitt meddelande som mycket centrala dels inom eEurope-initiativet, dels för att man skall kunna nå de gemenskapsmål för det europeiska kunskapssamhället som satts upp i andra sammanhang.

1.2. Kommittén ställer sig bakom de slutsatser och rekommendationer som presenteras i meddelandet för att snabbt få till stånd en förbättring av de offentliga webbplatsernas tillgänglighet.

1.3. I Europas regioner och kommuner finns det redan nu ett stort utbud av tjänster speciellt utformade för funktionshindrade och äldre personer, och kommittén ser särskilt positivt på att kommissionen har stött World Wide Web-konsortiets konkreta riktlinjer och anvisningar för hur de olika användargruppernas behov relativt lätt kan beaktas även vid utformningen av det allt större utbudet av offentlig service som erbjuds via Internet.

1.4. Rekommendationen att samtliga offentliga webbplatser skall vara utformade i enlighet med riktlinjerna anser kommittén dock vara alltför allmänt hållen, eftersom det kommunala och regionala utbudet av Internettjänster redan nu i viss utsträckning är utformat speciellt för dels funktionshindrade eller äldre personer, dels mycket begränsade och väldefinierade användargrupper, vars tillgång till offentliga webbplatser därför inte nödvändigtvis behöver beaktas speciellt.

1.5. Det bör påpekas att de som använder sig av de kommunala och regionala tjänsterna utgör en synnerligen heterogen grupp i dagens Europa. Vad tillgängligheten beträffar bör man förutom funktionshindrade och äldre även ta hänsyn till olika etniskt, språkligt och religiöst avgränsade grupper i samband med att Internettjänsterna utvecklas. De riktlinjer som presenteras i meddelandet främjar i viss mån tillgängligheten även för dessa grupper, men Regionkommittén hoppas att kommissionen i framtiden utformar de konkreta riktlinjerna så att även dessa användargruppers speciella behov kan tillgodoses.

1.6. Användningen av tillämpningar baserade på webbläsare ökar för närvarande oerhört snabbt, även internt inom organisationer. Detta innebär att de riktlinjer som beskrivs i meddelandet på ett betydande sätt även kan komma att påverka utvecklingen vad gäller lika möjligheter på arbetsmarknaden.

1.7. Inom offentliga sektorn föreslår kommittén att just utvecklingen av tillgängligheten vad gäller de lokala och regionala myndigheternas Internettjänster bör lyftas fram som ett viktigt pilotprojektområde även på europeisk nivå, eftersom det är inom denna del av den offentliga förvaltningen som den mest betydande delen av tjänster med inriktning på funktionshindrade och äldre personer produceras.

1.8. En bra konkret metod för att förbättra tillgängligheten vad gäller privata sektorns Internettjänster vore enligt kommittén att som utvecklingsområde använda olika lokala och regionala portalwebbsidor som täcker såväl offentliga som privata sektorn.

1.9. Det bör understrykas att de tjänster som tillhandahålls av offentliga sektorn baserar sig på medborgarnas behov och skall ses som en helhet, där man inte skall separera ut den del av tjänsterna som erbjuds via Internet. Särskilt viktigt är att även de tjänster som erbjuds funktionshindrade och äldre via konventionella kanaler kan utvecklas i takt med Internettjänsterna. Det gäller att dessa grupper inte utestängs och att de funktionshindrades rättigheter tas i beaktande.

1.10. Lokala och regionala myndigheter i Europa bör snarast möjligt börja tillämpa de riktlinjer som presenteras i meddelandet i samband med att de utvecklar sina webbtjänster, och gemensamt försöka undanröja hinder för tillgången till Internettjänster så att den nya tekniken och informationssystemen inte skapar ytterligare problem för de funktionshindrade.

1.11. Kommittén föreslår att det satsas ordentligt på att marknadsföra riktlinjerna, särskilt till företag som utformar och tillhandahåller Internettjänster, eftersom kunskapen även om enkla lösningar för att öka tillgängligheten är svag på många håll.

Bryssel den 15 maj 2002.

Regionkommitténs

ordförande

Albert Bore

(1) EGT C 226, 8.8.2000, s. 56.

(2) EGT C 144, 16.5.2001, s. 60.

Top