Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document C2008/014/09

    Mandat – Expertgruppen för frågor om människohandel

    EUT C 14, 19.1.2008, p. 23–26 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    19.1.2008   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    C 14/23


    Mandat – Expertgruppen för frågor om människohandel

    (2008/C 14/09)

    Kommissionen inbjuder härmed till en ansökningsomgång som ska ligga till grund för en förteckning över experter som kan inbjudas att delta i expertgruppens arbete i frågor som rör EU-politiken för förebyggande och bekämpning av människohandel.

    1.   Bakgrund

    I syfte att förbättra bekämpningen av människohandel på EU-nivå och i enlighet med Brysseldeklarationen (2002) (1), i vilken det anges att kommissionen borde ha en expertgrupp för frågor om människohandel, inrättades genom kommissionens beslut 2003/209/EG en sådan grupp. Denna rådgivande arbetsgrupp fick beteckningen ”Expertgruppen för frågor om människohandel” (2).

    Expertgruppen för frågor om människohandel bör fortsätta med sitt arbete med hänsyn både till att den alltsedan sin tillkomst 2003 uträttat ett mycket gott arbete som har möjliggjort för kommissionen att fortsätta att utveckla sin politik på området, och till att detta politikområde fått allt större betydelse på global nivå. På grund av Europeiska unionens utvidgning krävdes det ett nytt beslut av kommissionen (3). Dessutom bör expertgruppens arbetsområde utökas och den bör ges den bredare sakkunskap som behövs för ett så föränderligt område som människohandeln.

    2.   Expertgrupper

    Kommissionen får vända sig till gruppen i alla frågor som rör människohandel.

    Gruppen ska ha följande uppgifter:

    a)

    Upprätta samarbete mellan medlemsstaterna, andra parter som anges i artikel 3.2 b och kommissionen i frågor som rör människohandel.

    b)

    Bistå kommissionen genom att avge yttranden om människohandel och sörja för ett konsekvent förhållningssätt på området.

    c)

    Hjälpa kommissionen att bedöma den politik som utformas på området människohandel såväl på EU-nivå som på det nationella och det internationella planet.

    d)

    Hjälpa kommissionen att fastställa möjliga åtgärder och insatser på EU-nivå och nationell nivå på alla områden som omfattas av politiken för at bekämpa människohandel.

    e)

    Avge yttranden och rapporter till kommissionen på dess begäran eller på eget initiativ, med beaktande av genomförandet och det vidare arbetet på EU-nivå med EU:s plan för bästa metoder, standarder och förfaranden för att bekämpa och förhindra människohandel (4) och därmed sammanhängande former av utnyttjande. Gruppen ska också beakta genusaspekter.

    3.   Sammansättning

    Gruppen ska bestå av 21 medlemmar. Medlemmarna ska utses av kommissionen. Expertgruppen inrättas för en period av tre år som kan förlängas av kommissionen.

    4.   Urvalskriterier

    Ansökningar kan lämnas av fysiska personer som är medborgare i ett EU-land eller, i tillämpliga fall, ett anslutande land eller ett EES-land (Europeiska ekonomiska samarbetsområdet).

    Expertgruppens medlemmar ska utses bland specialister med sakkunskap om och erfarenhet av bekämpning av människohandel, även den aspekt som rör arbetskraftsutnyttjande, och som kommer från

    a)

    medlemsstaternas förvaltningar (högst 11 medlemmar),

    b)

    mellanstatliga, internationella och icke-statliga organisationer som är verksamma på EU-nivå (högst 5 medlemmar),

    c)

    arbetsmarknadens parter och arbetsgivarorganisationer som är verksamma på EU-nivå (högst 4 medlemmar),

    d)

    Europol (1 medlem),

    e)

    personer med erfarenhet av forskning inom offentliga eller privata universitet eller institut i medlemsstaterna (högst 2 medlemmar).

    För att komma i fråga som expert måste den sökande inneha eller ha innehaft en post hos någon av de intressenter som nämns ovan. De sökande förväntas ha

    erforderliga kunskaper och erfarenheter på de områden inom vilka de kan komma att ombes att bistå,

    mycket goda yrkeskunskaper inom området bekämpning av människohandel och minst femårs relevant yrkeserfarenhet,

    lämpliga språkkunskaper, inbegripet dokumenterad förmåga att arbeta på det engelska språket.

    Dessa kunskaper kommer att bedömas på grundval av de uppgifter som lämnas i meritförteckningen och ansökningsformuläret.

    5.   Inbjudan att lämna ansökningar

    Ansökningar kan endast lämnas på det standardformulär (se bilaga 1) och den standardmeritförteckning (se bilaga 2) som är bifogade inbjudan. De sökande ombeds att i sin ansökan tydligt ange vilken särskild sakkunskap de har om människohandel och bifoga dokumentation som styrker att de uppfyller ovanstående villkor.

    Ansökningarna ska sändas senast den 15 februari 2008, antingen med e-post eller brev, till följande adress:

    Europeiska kommissionen

    Generaldirektoratet för rättvisa, frihet och säkerhet

    Sekretariatet enhet D2

    LX 46 3/131

    B-1049 Bryssel

    JLS-ANTITRAFFICKING@ec.europa.eu

    Ansökningarna kommer att bedömas med utgångspunkt i de kriterier som anges i inbjudan. Kommissionen kommer att underrätta de sökande om resultatet av ansökningsomgången, framförallt om huruvida de valts ut att ingå i förteckningen över experter eller ej.

    Med tanke på EU-institutionernas öppenhetspolitik och kravet på att allmänheten ska ha tillgång till uppgifter om vem som används som expert inom den berörda institutionen och vilka kvalifikationer han eller hon har, kommer allmänna personuppgifter (5) att vara offentligt tillgängliga, i enlighet med förordning (EG) nr 45/2001 (6), i registret över expertgrupper till dess att medlemskapet upphör eller en begäran läggs fram om att uppgifterna ska raderas.

    6.   Slutligt beslut om gruppens sammansättning

    Kommissionen ska fatta beslut om expertgruppens sammansättning på grundval av de förslag som har lämnats efter inbjudan.

    Kommissionen kommer att pröva ansökningarna utifrån följande kriterier:

    Dokumenterad förmåga och erfarenhet, på EU-nivå eller internationell nivå, inom alla områden som rör bekämpning av människohandel.

    Behovet av att uppnå en balanserad sammansättning av expertgruppen när det gäller de sökandes representativitet, kön och geografiska ursprung.

    Behovet av att uppnå en balanserad sammansättning av sakkunskapen när det gäller olika former av människohandel, bland annat arbetskraftsutnyttjande och sexuellt utnyttjande, och när det gäller olika aspekter, till exempel förebyggande, lagföring och stöd till brottsoffer, samt på områdena mänskliga rättigheter, barns rättigheter, straffrätt, arbetskraft och migration.

    Behovet av att främja kontinuitet i förhållande till den föregående expertgruppens arbete (den expertgrupp för frågor om människohandel som inrättades genom kommissionens beslut av den 25 mars 2003).

    Medlemmarna i expertgruppen måste vara medborgare i en av Europeiska unionens medlemsstater eller, i tillämpliga fall, en anslutande stat eller ett EES-land.

    Medlemmarna ska i god tid informera kommissionen om eventuella intressekonflikter som kan påverka deras objektivitet.

    Förteckningen över expertgruppens medlemmar kommer att offentliggöras på webbplatsen för generaldirektoratet för rättvisa, frihet och säkerhet och i Europeiska unionens officiella tidning, C-serien. Namnen på medlemmarna samlas in, behandlas och offentliggörs i enlighet med förordning (EG) nr 45/2001.

    Medlemmarna ska utses för en treårsperiod, vilken kan förlängas, och de ska ha kvar sina uppdrag tills de ersätts eller tills deras mandatperiod löper ut.

    Medlemmarna får ersättas för återstoden av mandatperioden i följande fall:

    a)

    När en ledamot avgår.

    b)

    När en ledamot inte längre kan bidra effektivt till expertgruppens överläggningar.

    c)

    När en medlem inte iakttar bestämmelserna i artikel 287 i fördraget.

    d)

    När en medlem inte i god tid har informerat kommissionen om en intressekonflikt.

    7.   Sekretess

    De experter som ombeds delta i expertgruppen måste underteckna sekretessavtal i syfte att säkerställa säkerheten när det gäller känslig information. I samband med utförandet av sina uppgifter ska experterna iaktta fullständig sekretess med avseende på den information och de handlingar som kommit till deras kännedom.

    8.   Verksamhet

    Gruppen ska med enkel majoritet välja en ordförande och två vice ordförande bland sina medlemmar.

    Med kommissionens samtycke får expertgruppen inrätta arbetsgrupper med uppgift att granska specifika frågor inom ramen för en uppdragsbeskrivning som ska fastställas av expertgruppen. Arbetsgrupperna ska bestå av högst nio medlemmar och ska upplösas så snart deras uppdrag har slutförts.

    Expertgruppen och dess arbetsgrupper ska normalt sammanträda i kommissionens lokaler i enlighet med förfaranden och tidsplaner som de själva upprättar. Kommissionen ska tillhandahålla sekretariatstjänster när gruppen eller dess arbetsgrupper sammanträder. Företrädare för berörda avdelningar inom kommissionen får delta i expertgruppens och arbetsgruppernas möten.

    Expertgruppen ska anta sin arbetsordning på grundval av kommissionens standardiserade arbetsordning.

    Kommissionen får, på den berörda handlingens originalspråk, offentliggöra alla sammanfattningar, slutsatser, partiella slutsatser eller arbetsdokument från gruppen.

    9.   Ersättning

    Kommissionen kommer att ersätta resekostnader för de experter som inbjudits att delta i expertgruppens verksamhet.

    Möteskostnaderna ska ersättas inom ramen för den årliga budget som gruppen tilldelas av den ansvariga kommissionsavdelningen.


    (1)  Brysseldeklarationen antogs vid den europeiska konferensen om förebyggande och bekämpning av människohandel – en global utmaning för 2000-talet – som hölls den 18–20 september 2002 (EUT C 137, 12.6.2003, s. 1).

    (2)  EUT L 79, 26.3.2003, s. 25.

    (3)  Kommissionens beslut 2007/675/EG av den 17 oktober 2007 om inrättande av expertgruppen för frågor om människohandel (EUT L 277, 20.10.2007, s. 29).

    (4)  EUT C 311, 9.12.2005, s. 1.

    (5)  Uppgifterna kommer att offentliggöras i registret över expertgrupper: http://ec.europa.eu/secretariat_general/regexp/

    (6)  Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 45/2001 av den 18 december 2000 om skydd för enskilda då gemenskapsinstitutionerna och gemenskapsorganen behandlar personuppgifter och om den fria rörligheten för sådana uppgifter (EGT L 8, 12.1.2001, s. 1).


    Top