Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

En europeisk försvarshandlingsplan

En europeisk försvarshandlingsplan

 

SAMMANFATTNING AV FÖLJANDE DOKUMENT:

Meddelande (COM(2016) 950 final) – En europeisk försvarshandlingsplan

Artikel 42 i fördraget om Europeiska unionen

VILKET SYFTE HAR MEDDELANDET?

  • Syftet med meddelandet är att
    • förbättra effektiviteten hos länderna i Europeiska unionens (EU:s) försvarskapacitet,
    • samla resurser för att öka EU-medborgarnas säkerhet,
    • skapa en konkurrenskraftigare och innovativare försvarsindustribas.
  • I artikel 42 i fördraget om Europeiska unionen regleras funktionssättet för EU:s gemensamma säkerhets- och försvarspolitik. Den täcker en rad aspekter från beslutsfattande och Europeiska försvarsbyrån till EU:s klausul om ömsesidigt bistånd.

VIKTIGA PUNKTER

Handlingsplanen har tre delar:

  • 1.

    Inrättande av en europeisk försvarsfond med två separata finansieringsstrukturer:

    • Forskning: Totalt 90 miljoner euro fram till 2020, följt av 500 miljoner euro per år efter 2020 för finansiering av gemensam forskning i innovativa försvarstekniker (t.ex. elektronik, krypterad mjukvara eller robotteknik).
    • Kapacitet: Omkring fem miljarder euro per år (Europeiska kommissionen kommer att förfina denna uppskattning) för att EU-länderna ska kunna genomföra vissa inköp gemensamt (t.ex. drönare eller helikoptrar) i syfte att sänka kostnaderna. Beslutsfattandet om och finansieringen av dessa kapaciteter sköts av EU-länderna.
    • Försvarsfondens prioriteringar ska fastställas av en samordningsstyrelse som företräds av EU-länderna, Europeiska unionens höga representant för utrikes frågor och säkerhetspolitik, Europeiska försvarsbyrån, kommissionen och branschen.
  • 2.

    Främja investeringar i försvarsleveranskedjorna: Kommissionen kommer att stödja Europeiska investeringsbankens insatser för att förbättra tillgången till finansiering i försvarsleverantörskedjan, som främst utgörs av små och medelstora företag. Kommissionen kommer även att stödja samarbetet inom försvarssektorn som led i strategin för sektoriellt samarbete kring kompetens i syfte att säkerställa att människor har de färdigheter som krävs för att skapa innovation.

  • 3.

    Stärka den inre marknaden för försvar: Kommissionen kommer att vidta åtgärder för att förbättra konkurrensen om försvarsupphandlingar i EU i syfte motverka splittring och främja konkurrenskraften inom försvarsindustrin. Det kommer att underlätta den gränsöverskridande verksamheten för företag samtidigt som EU-länderna får mest valuta för pengarna. Detta kommer att ske genom att kommissionen förbättrar tillämpningen av upphandlingsdirektivet och direktivet om överföringar.

Andra viktiga punkter:

BAKGRUND

HUVUDDOKUMENT

Meddelande från kommissionen till Europaparlamentet, Europeiska rådet, rådet, Europeiska ekonomiska och sociala kommittén samt Regionkommittén: En europeisk försvarshandlingsplan (COM(2016) 950 final, 30.11.2016).

Konsoliderad version av fördraget om Europeiska unionen — Avdelning V - Allmänna bestämmelser om unionens yttre åtgärder och särskilda bestämmelser om den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken — Kapitel 2 — Särskilda bestämmelser om den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken — Avsnitt 2 — Bestämmelser om den gemensamma säkerhets- och försvarspolitiken — Artikel 42 (f.d. artikel 17 FEU) (EUT C 202, 7.6.2016, s. 38).

ANKNYTANDE DOKUMENT

Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/81/EG av den 13 juli 2009 om samordning av förfarandena vid tilldelning av vissa kontrakt för byggentreprenader, varor och tjänster av upphandlande myndigheter och enheter på försvars- och säkerhetsområdet och om ändring av direktiven 2004/17/EG och 2004/18/EG (EUT L 216, 20.8.2009, s. 76).

Fortlöpande ändringar av direktiv 2009/81/EG har införlivats i originaltexten. Denna konsoliderade version har enbart dokumentationsvärde.

Europaparlamentets och rådets direktiv 2009/43/EG av den 6 maj 2009 om förenkling av villkoren för överföring av försvarsrelaterade produkter inom gemenskapen (EUT L 146, 10.6.2009, s. 1).

Se den konsoliderade versionen.

Senast ändrat 17.07.2017

Top