Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52009IP0090

    Genomförande av direktiv 2006/43/EG om lagstadgad revision av årsbokslut och sammanställd redovisning Europaparlamentets resolution av den 10 mars 2009 om genomförande av direktiv 2006/43/EG om lagstadgad revision av årsbokslut och sammanställd redovisning (2008/2247(INI))

    EUT C 87E, 1.4.2010, p. 23–27 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    1.4.2010   

    SV

    Europeiska unionens officiella tidning

    CE 87/23


    Tirsdag 10 mars 2009
    Genomförande av direktiv 2006/43/EG om lagstadgad revision av årsbokslut och sammanställd redovisning

    P6_TA(2009)0090

    Europaparlamentets resolution av den 10 mars 2009 om genomförande av direktiv 2006/43/EG om lagstadgad revision av årsbokslut och sammanställd redovisning (2008/2247(INI))

    2010/C 87 E/06

    Europaparlamentet utfärdar denna resolution

    med beaktande av Europaparlamentets och rådets direktiv 2006/43/EG av den 17 maj 2006 om lagstadgad revision av årsbokslut och sammanställd redovisning (1),

    med beaktande av sin resolution av den 21 februari 2008 om kommissionens tjugotredje årsrapport om kontroll av gemenskapsrättens tillämpning (2005) (2),

    med beaktande av sin resolution av den 21 oktober 2008 om kontroll av gemenskapsrättens tillämpning – kommissionens tjugofjärde årsrapport (3),

    med beaktande av sin resolution av den 4 september 2007 om bättre lagstiftning 2005: tillämpning av subsidiaritets- och proportionalitetsprinciperna – 13:e årsrapporten (4),

    med beaktande av sin resolution av den 4 september 2007 om programmet ”Bättre lagstiftning” inom Europeiska unionen (5),

    med beaktande av artikel 45 i arbetsordningen,

    med beaktande av betänkandet från utskottet för rättsliga frågor och yttrandet från utskottet för ekonomi och valutafrågor (A6-0014/2009), och av följande skäl:

    A.

    Europaparlamentet har upprepade gånger framhållit att EU:s lagstiftning endast tjänar sitt syfte om medlemsstaterna efterlever den, och att övervakningen av medlemsstaternas åtgärder för att införliva och tillämpa EU:s lagstiftning därför måste intensifieras. Parlamentet har föreslagit att den ansvarige föredragande lämnar en lägesrapport till parlamentet när tidsfristen för införlivande har löpt ut.

    B.

    Direktiv 2006/43/EG antogs av parlamentet och rådet den 17 maj 2006 och medlemsstaternas tidsfrist för införlivande löpte ut den 29 juni 2008. En kontroll måste göras för att se huruvida direktivet har införlivats på korrekt sätt.

    C.

    Medan den resultattavla som kommissionen har offentliggjort anger vilka artiklar som har genomförts, och av vem, ger den inga upplysningar om det sätt på vilket genomförandet har skett eller om huruvida de nationella bestämmelserna uppfyller de minimikrav som fastställs i direktivet.

    D.

    Syftet med direktivet är, i första hand, att se till att de revisioner av årsbokslut som görs inom EU uppfyller högsta möjliga kvalitetskrav, och därigenom skapa större förtroende för rapportering av detta slag och förbättra situationen för finansmarknaderna samt, i andra ledet, att skapa lika villkor för revisionssektorn inom den inre marknaden.

    E.

    Dessa två syften ska ligga till grund för kontrollen av medlemsstaternas genomförande av direktivet.

    1.

    Europaparlamentet noterar att direktivet antogs som svar på den kris som följde av Enron-kollapsen. Parlamentet betonar att den nuvarande krisen framhäver betydelsen av högkvalitativ redovisning och revision. Parlamentet beklagar att enbart tolv medlemsstater till fullo har införlivat direktivet. Kommissionen uppmanas att tillse att det omedelbart införlivas och tillämpas.

    2.

    Europaparlamentet konstaterar med oro att införlivandet av de mycket viktiga begreppen ”företag av allmänt intresse” (6) och ”nätverk” (7) har lett till olika tolkningar i olika medlemsstater. Parlamentet understryker i detta sammanhang att direktivet påför en rad långtgående skyldigheter för företag som identifierats som företag av allmänt intresse liksom för de revisorer som granskar bokföringen för dessa företag. Parlamentet konstaterar vidare att direktivet även inför en rad andra skyldigheter för de revisorer som omfattas av definitionen av ”nätverk”. Parlamentet noterar att konsekvenserna av definitionen av ”nätverk”, liksom den bristande rättsliga klarheten vad gäller företagens rättsliga ansvar för handlingar som begås av andra företag inom samma nätverk, kräver ytterligare övervägande. Rent allmänt befarar parlamentet att ett lapptäcke av definitioner kommer att leda till osäkerhet om rättsläget och höga efterlevnadskostnader och därför, i slutändan, kommer att undergräva direktivets syfte. Parlamentet uppmanar därför kommissionen att göra en omfattande översyn av genomförandet av dessa definitioner och de märkbara följderna av deras införande samt i samråd med medlemsstaterna skapa klarhet kring EU:s långsiktiga politiska prioriteringar inom detta område och det sätt som dessa bäst kan uppnås.

    3.

    Europaparlamentet konstaterar att många medlemsstater ännu inte har genomfört artikel 41 i direktivet, enligt vilken medlemsstaterna ska ålägga företag av allmänt intresse att inrätta en revisionskommitté eller motsvarande organ. Parlamentet ser detta krav som viktigt eftersom det garanterar oavhängigheten hos den lagstadgade revisionen av årsbokslut för företag av allmänt intresse.

    4.

    Europaparlamentet betonar att de senaste erfarenheterna visar på behovet av en frekvent och högkvalitativ samverkan inom revisionskommittéerna och mellan oberoende direktörer, tillsynsorgan och revisorer samt att företagsexterna styrelseledamöter noggrant bör överväga möjligheten att hålla sammanträden utan att verkställande styrelseledamöter är närvarande.

    5.

    Europaparlamentet drar slutsatsen att vissa medlemsstater har uppfyllt direktivets krav på att revisorerna byts ut med jämna mellanrum på högst sju år genom att se till att de byts ut efter så lite som två eller tre år. Parlamentet tvivlar på att man främjar kvaliteten och kontinuiteten i den lagstadgade revisionen av företag av allmänt intresse genom att byta ut deras revisorer så ofta, och påpekar att dessa korta tidsramar hindrar revisorerna och revisorföretagen från att få en god insyn i de reviderade verksamheterna.

    6.

    Europaparlamentet beklagar att inte alla medlemsstater har infört det system för offentlig tillsyn som direktivet kräver. Parlamentet konstaterar vidare att det i de medlemsstater där man har infört system råder stora skillnader mellan de olika formerna av offentlig tillsyn. Parlamentet konstaterar att den offentliga tillsynen enligt direktivet ska organiseras på ett sätt som gör att intressekonflikter undviks. I ljuset av detta undrar parlamentet om tillsynsmyndigheter som är direkt kopplade till de nationella regeringarna uppfyller detta krav.

    7.

    Europaparlamentet ser det som mycket viktigt att det samarbete som enligt direktivet ska förekomma mellan myndigheterna för offentlig tillsyn faktiskt kommer till stånd eftersom ett intensivt samarbete mellan dessa myndigheter skulle leda till att medlemsstaterna närmar sig varandra på detta område, och kan förhindra att ytterligare administrativa bördor uppstår på grund av skillnader i nationella förfaranden och krav.

    8.

    Europaparlamentet betonar att börsnoterade dotterbolag är föremål för lagstadgade revisioner. Parlamentet rekommenderar att den nationella lagstiftningen ska kräva att moderföretag till sådana dotterföretag ska bli föremål för lagstadgade revisioner av revisorer som godkänts i enlighet med direktivet.

    9.

    Europaparlamentet anset att det finns en omfattande brist på klarhet i fråga om genomförandet av artikel 47 i direktivet, som handlar om revisionshandlingar. Medan medlemsstaterna kan tillåta att revisionshandlingar eller andra handlingar hos lagstadgade revisorer eller andra revisionsföretag som de godkänt överlämnas till de behöriga myndigheterna i ett tredjeland, finns det rättsliga och dataskyddsrelaterade problem som måste lösas för att den information som EU:s revisorer erhåller från sina kundföretag ska behandlas konfidentiellt och inte överlämnas till den offentliga sektorn i tredjeländer där sådana företag tas upp i register eller där moderbolaget ingår.

    10.

    Europaparlamentet uppmanar kommissionen att göra en noggrann bedömning av all nationell lagstiftning som rör införlivande av direktivet, ta sig an de problem som nämns i punkterna 1–9 ovan samt avlägga rapport om detta inom två år. Parlamentet tvivlar på att den metod man valt, med minsta möjliga harmonisering, verkligen är det rätta sättet att nå målen med detta och andra direktiv som rör den inre marknaden, eftersom de många undantag som medges i direktivet kommer att leda till ytterligare fragmentering av revisionsmarknaden. Parlamentet uppmanar kommissionen att använda tydliga begrepp i samband med harmoniseringen.

    11.

    Europaparlamentet påpekar att onödiga dröjsmål då internationella revisionsstandarder (”International Standards on Auditing”, ISA) ska godkännas skulle kunna få negativa konsekvenser för hur regelverket tillämpas, och därmed orsaka ytterligare fragmentering, vilket strider mot direktivets allmänna syfte. Parlamentet uppmanar därför kommissionen att se till att internationella revisionsstandarder kan införas utan onödiga dröjsmål och att inleda ett omfattande samråd med allmänheten om deras införande.

    12.

    Europaparlamentet anser att det är nödvändigt att noggrant övervaka och kontrollera att EU:s lagstiftning tillämpas i tid och på korrekt sätt för att säkra att EU:s lagstiftning tillämpas på ett bättre sätt, och för att undvika nationell överreglering (”gold-plating”) på grundval av exempelvis artikel 40 i direktivet (som innehåller en icke uttömmande lista med krav på rapportering om öppenhet och insyn).

    13.

    Europaparlamentet stöder kommissionens vägledning av och nära samarbete med medlemsstaterna i syfte att se till att tillämpningen sker i tid och på korrekt sätt, exempelvis genom att införlivandeseminarier används som forum för att nå samförstånd om tillämpningen av specifika bestämmelser i gemenskapens lagstiftning. Parlamentet stöder användningen av jämförelsetabeller i tillämpningsarbetet för att största möjliga samstämmighet ska uppnås. Samtidigt anser dock parlamentet att mer måste göras för att man ska ge tydlig vägledning åt medlemsstater som är i färd med att tillämpa EU-lagstiftning och förmå medlemsstaterna att tillämpa gemenskapens lagstiftning på ett otvetydigt sätt.

    14.

    Europaparlamentet understryker kraftigt att en lagstiftningsliknande åtgärd som omfattas av direktivets tillämpningsområde endast kan godkännas genom det föreskrivande förfarandet med kontroll, vid behov åtföljt av en bedömning av dess effekter.

    Rekommendationen om kvalitetssäkran

    15.

    Europaparlamentet välkomnar kommissionens rekommendation 2008/362/EG av den 6 maj 2008 om extern kvalitetssäkran av revisorer och revisorföretag som tillhandahåller revisionstjänster åt företag av allmänt intresse (8). Parlamentet delar den allmänna uppfattningen att det är viktigt att externa och oberoende kvalitetssäkringskontroller utförs i enlighet med direktivets målsättning att främja såväl kvaliteten på revisionerna som trovärdigheten i de offentliggjorda ekonomiska uppgifterna. Därtill stöder parlamentet den allmänna uppfattningen att det är av största vikt att inspektionerna och inspektörerna är oberoende och opartiska.

    16.

    Europaparlamentet uppmanar kommissionen att i nära samarbete med respektive medlemsstater främja nationella kvalitetssäkringsstrukturer som bidrar till att kvalitetssäkringen av revisorföretagen är oberoende och opartisk. Parlamentet understryker i detta sammanhang att den europeiska lagstiftarens befogenheter måste begränsas till att endast gälla de allmänna rambestämmelserna i direktivet och rekommendationen och att det måste överlåtas åt sektorn att precisera dessa bestämmelser.

    Beslutet om registrering av revisorer från tredjeländer

    17.

    Europaparlamentet har tagit del av kommissionens beslut 2008/627/EG av den 29 juli 2008 om en övergångsperiod för verksamheter som utförs av vissa revisorer och revisionsföretag i tredje land (9). Parlamentet uppmanar kommissionen att till parlamentet översända sin uppföljning av frågan om registrering av revisorer från tredjeländer.

    Revisorernas ansvar

    18.

    Europaparlamentet noterar att skillnaderna i medlemsstaternas ansvarssystem kan leda till regelarbitrage och underminera den inre marknaden, men är medvetet om de olika nivåerna av utsatthet beroende på storleken på revisionsfirmor och företag som de har att göra med. Parlamentet betonar att ersättningskrav ofta kommer från tredjeländer där drivkraften bakom sådana rättstvister huvudsakligen är arvodesarrangemang i samband med dessa rättstvister. Parlamentet motsätter sig att en sådan rättstvistkultur välkomnas inom Europeiska unionen och efterfrågar en mer grundläggande beslutsamhet i förhållande till de absurda effekterna av sådana arvodesdrivna metoder.

    19.

    Europaparlamentet noterar kommissionens rekommendation 2008/473/EG av den 5 juni 2008 om begränsning av det civilrättsliga ansvaret för lagstadgade revisorer och revisionsföretag (10) vari medlemsstaterna uppmanas att begränsa revisorernas ansvar, med vederbörlig hänsyn tagen till såväl den egna lagstiftningen som de rådande omständigheterna. Vidare noterar parlamentet rekommendationens syfte att skapa lika villkor för verksamheter och revisionsföretag genom att få medlemsstaterna att närma sig varandra på detta område. Parlamentet understryker att kommissionens syfte att begränsa revisorers och revisionsföretags ansvar inte får stå i strid med de rättsliga principer som styr det civilrättsliga ansvaret i vissa medlemsstater, exempelvis principen att brottsoffer har rätt till ersättning. Parlamentet understryker att rekommendationen under den rådande ekonomiska och finansiella krisen inte bör innebära att kvaliteten på den lagstadgade revisionen, eller det förtroende som denne ska tillmätas, ifrågasätts. Parlamentet uppmanar kommissionen att senast år 2010 informera parlamentet om vilka effekter rekommendationen har fått, och vilken uppföljning som är att vänta, varvid den viktigaste frågan är huruvida och i vilken omfattning rekommendationen, i enlighet med direktivets syfte, har lett till att medlemsstaterna har närmat sig varandra på detta område. Parlamentet betonar att kommissionen, om ytterligare åtgärder blir nödvändiga, måste göra en konsekvensbedömning som beaktar de eventuella följderna av en begränsning av revisorers och revisionsföretags civilrättsliga ansvar för revisionernas kvalitet, finanssäkerheten och koncentration på revisionsmarknaden.

    Samråd om bestämmelserna om ägande

    20.

    Europaparlamentet välkomnar att kommissionen tagit initiativ till ett samråd om äganderätt i revisionsföretag och ser med intresse fram emot de berörda parternas reaktion.

    *

    * *

    21.

    Europaparlamentet uppdrar åt talmannen att översända denna resolution till rådet och kommissionen.


    (1)  EUT L 157, 9.6.2006, s. 87.

    (2)  Antagna texter, P6_TA(2008)0060.

    (3)  Antagna texter, P6_TA(2008)0494.

    (4)  EUT C 187 E, 24.7.2008, s. 67.

    (5)  EUT C 187 E, 24.7.2008, s. 60.

    (6)  Artikel 2.13 i direktivet.

    (7)  Artikel 2.7 i direktivet.

    (8)  EUT L 120, 7.5.2008, s. 20.

    (9)  EUT L 202, 31.7.2008, s. 70.

    (10)  EUT L 162, 21.6.2008, s. 39.


    Top