EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32003L0032

Kommissionens direktiv 2003/32/EG av den 23 april 2003 om detaljerade specifikationer av kraven i rådets direktiv 93/42/EEG med avseende på medicintekniska produkter som tillverkas av vävnader av animaliskt ursprung (Text av betydelse för EES)

EUT L 105, 26.4.2003, p. 18–23 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

Legal status of the document No longer in force, Date of end of validity: 28/08/2013; upphävd genom 32012R0722

ELI: http://data.europa.eu/eli/dir/2003/32/oj

32003L0032

Kommissionens direktiv 2003/32/EG av den 23 april 2003 om detaljerade specifikationer av kraven i rådets direktiv 93/42/EEG med avseende på medicintekniska produkter som tillverkas av vävnader av animaliskt ursprung (Text av betydelse för EES)

Europeiska unionens officiella tidning nr L 105 , 26/04/2003 s. 0018 - 0023


Kommissionens direktiv 2003/32/EG

av den 23 april 2003

om detaljerade specifikationer av kraven i rådets direktiv 93/42/EEG med avseende på medicintekniska produkter som tillverkas av vävnader av animaliskt ursprung

(Text av betydelse för EES)

EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR ANTAGIT DETTA DIREKTIV

med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen,

med beaktande av rådets direktiv 93/42/EEG av den 14 juni 1993 om medicintekniska produkter(1), senast ändrat genom Europaparlamentets och rådets direktiv 2001/104/EG(2), särskilt artikel 14b i detta, och

av följande skäl:

(1) Den 5 mars 2001 antog Frankrike en nationell bestämmelse om förbud mot tillverkning, utsläppande på marknaden, distribution, import, export och användning av medicintekniska produkter som framställs av material med animaliskt ursprung, då dessa används som dura mater-substitut.

(2) Frankrike motiverade åtgärden med att det råder osäkerhet om risken för överföring av spongiform encefalopati från djur till människa genom sådana medicintekniska produkter, och med att det finns alternativ i form av syntetiska material eller autologa material som tas från patienten.

(3) Andra medlemsstater har vidtagit ensidiga nationella åtgärder på andra rättsliga grunder med avseende på användning av vissa råmaterial från djurvävnader där det finns särskilda risker för överföring av spongiform encefalopati från djur.

(4) Samtliga dessa nationella åtgärder gäller det allmänna skyddet av folkhälsan mot risker för överföring av spongiform encefalopati från djur genom medicintekniska produkter.

(5) Med avseende på ursprunget hos de material som används i medicintekniska produkter gäller Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1774/2002 av den 3 oktober 2002 om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter som inte är avsedda att användas som livsmedel(3).

(6) För att förbättra säkerhets- och hälsoskyddet är det nödvändigt att förstärka skyddsåtgärderna mot den övergripande risken för överföring av spongiform encefalopati från djur genom medicintekniska produkter.

(7) Vetenskapliga kommittén för läkemedel och medicintekniska produkter har antagit ett yttrande beträffande användningen av TSE-riskmaterial (transmissibel spongiform encefalopati) för tillverkning av medicintekniska produkter för implantation, där man rekommenderar att tillverkare av dessa produkter som använder vävnader av animaliskt ursprung eller produkter som framställts härav skall, som en viktig del av riskhanteringen, motivera användningen av dessa vävnader i fråga om fördelarna för patienterna och jämförelsen med alternativa material.

(8) Vetenskapliga styrkommittén har antagit flera yttranden om specificerade riskmaterial och om produkter som framställts av vävnader från idisslare, såsom gelatin och kollagen, med direkt relevans för medicintekniska produkters säkerhet.

(9) Medicintekniska produkter som tillverkas av icke-viabel djurvävnad eller derivat därav ingår tillhör klass III i enlighet med de klassificeringskriterier som anges i bilaga IX till direktiv 93/42/EEG, utom när sådana produkter bara är avsedda att komma i kontakt med intakt hud.

(10) Innan medicintekniska produkter släpps ut på marknaden, oberoende av om de härrör från gemenskapen eller är importerade från tredje land, skall de genomgå de förfaranden för bedömning av överensstämmelse som fastställs i direktiv 93/42/EEG.

(11) I bilaga I till direktiv 93/42/EEG anges de väsentliga krav som medicintekniska produkter måste uppfylla enligt det direktivet. I punkterna 8.1 och 8.2 i bilagan anges de specifika krav som skall eliminera eller i möjligaste mån minska risken för att patienterna, användarna eller andra personer skall smittas av vävnader från djur. Det preciseras också att de lösningar som tillverkaren väljer för konstruktion och tillverkning av produkterna skall överensstämma med säkerhetsprinciperna och ta hänsyn till den tekniska utvecklingen.

(12) När det gäller medicintekniska produkter i vilka djurvävnad ingår bör mer detaljerade specifikationer antas med avseende på kraven i punkt 8.2 i bilaga I till direktiv 93/42/EEG och vissa aspekter av riskanalys och riskhantering preciseras inom ramen för den överensstämmelsbedömning som avses i artikel 11 i det direktivet.

(13) Vissa av de termer som används i direktiv 93/42/EEG bör förtydligas för att garantera ett enhetligt genomförande av det här direktivet.

(14) Det behövs en tillräcklig övergångsperiod för medicintekniska produkter som redan omfattas av EG-intyg om konstruktionskontroll eller av EG-intyg om typprovning.

(15) De åtgärder som föreskrivs i detta direktiv är förenliga med yttrandet från kommittén för medicintekniska produkter som inrättats genom artikel 6.2 i rådets direktiv 90/385/EEG(4).

HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

Artikel 1

1. Direktivet innehåller detaljerade specifikationer med avseende på riskerna att överföra transmissibel spongiform encefalopati (TSE) till patienter och andra vid normal användning av medicintekniska produkter som tillverkas av icke-viabla djurvävnader eller icke-viabla derivat därav.

2. De djurvävnader som omfattas av direktivet är sådana som kommer från nötkreatur, får och getter samt även hjort, älg, mink och katt.

3. Kollagen, gelatin och talg som används vid tillverkningen av medicintekniska produkter skall i vart fall uppfylla de krav som ställs på livsmedel.

4. Detta direktiv gäller inte de medicintekniska produkter som avses i punkt 1, som vid sin avsedda användning inte kommer i kontakt med människokroppen eller enbart i kontakt med intakt hud.

Artikel 2

I detta direktiv skall följande beteckningar användas med de betydelser som här anges, utöver de definitioner som anges i direktiv 93/42/EEG:

a) cell: den minsta organiserade enheten hos någon levande organism som kan existera oberoende och som kan reproducera sig i en lämplig miljö.

b) vävnad: struktur av celler eller extracellulära beståndsdelar.

c) derivat: material som kommer från animalisk vävnad genom en tillverkningsprocess, exempelvis kollagen, gelatin, monoklonala antikroppar.

d) icke-viabel: inte ha någon möjlighet till metabolism eller mångfaldigande.

e) överförbara smittämnen: oklassificerade patogena enheter, prioner och sådana enheter som BSE-smittämnen (bovin spongiform encefalopati) och skrapie-smittämnen.

f) reduktion, eliminering eller avlägsnande: en process med vilken antalet överförbara smittämnen reduceras, elimineras eller avlägsnas för att förebygga infektioner eller patogena reaktioner.

g) inaktivering: en process genom vilken de överförbara smittämnenas förmåga att orsaka infektioner eller patogena reaktioner reduceras.

h) ursprungsland: det land där djuret föddes, har fötts upp och/eller slaktats.

i) utgångsmaterial: råvaror eller andra animaliska produkter från vilka eller med vars hjälp de produkter som avses i artikel 1.1 framställs.

Artikel 3

Innan tillverkaren av sådana produkter som avses i artikel 1.1 ansöker om överensstämmelsebedömning i enlighet med artikel 11.1 i i direktiv 93/42/EEG skall tillverkaren genomföra en riskanalys och riskhanteringsplan i enlighet med bilagan till det här direktivet.

Artikel 4

Medlemsstaterna skall kontrollera att de anmälda organ som avses i artikel 16 i direktiv 93/42/EEG har aktuell kunskap om de medicintekniska produkter som avses i artikel 1.1, för att kunna bedöma om produkterna överensstämmer med bestämmelserna i direktiv 93/42/EEG och med specifikationerna i det här direktivet.

Om det på grund av den kontrollen är nödvändigt för en medlemsstat att ändra de anmälda organens uppgifter, skall medlemsstaten anmäla detta till kommissionen och till övriga medlemsstater.

Artikel 5

1. Överensstämmelsebedömningar för sådana produkter som avses i artikel 1.1 skall innehålla en utvärdering av produkternas överensstämmelse med de väsentliga kraven i direktiv 93/42/EEG och med specifikationerna i bilagan till det här direktivet.

2. De anmälda organen skall utvärdera tillverkarens riskanalys- och riskhanteringsstrategi, särskilt

a) informationen från tillverkaren,

b) skälet till att animaliska vävnader eller derivat därav används,

c) resultaten av eliminerings- eller inaktiveringsundersökningar eller litteratursökning,

d) tillverkarens kontroll av råmaterialets ursprung, slutprodukter och underleverantörer,

e) behovet av att granska frågor som rör insamlandet av råmaterial inklusive tredje parts lager.

3. Anmälda organ skall vid utvärderingen av riskanalysen och riskhanteringen inom ramen för förfarandet för överensstämmelsebedömning i förekommande fall beakta TSE-certifikat om lämplighet från Europafarmakopékommissionen, nedan kallade "TSE-certifikat", som avser utgångsmaterial.

4. Utom för medicintekniska produkter där man använder sådana utgångsmaterial för vilka ett TSE-certifikat har utfärdats enligt punkt 3, skall de anmälda organen, genom sina behöriga myndigheter, inhämta synpunkter från övriga medlemsstaters behöriga myndigheter om deras utvärdering av och slutsatser av den riskanalys och riskhanteringsstrategi för animaliska vävnader eller derivat därav som tillverkaren genomfört.

De anmälda organen skall, innan de utfärdar ett EG-intyg om konstruktionsgranskning eller ett EG-intyg om typprovning, ta vederbörlig hänsyn till eventuella kommentarer som inkommer senast tolv veckor efter det datum då de nationella myndigheterna ombads avge ett yttrande.

Artikel 6

Medlemsstaterna skall vidta alla nödvändiga åtgärder för att se till att de medicintekniska produkter som avses i artikel 1.1 släpps ut på marknaden och tas i bruk endast om de överensstämmer med bestämmelserna i direktiv 93/42/EEG och med specifikationerna i bilagan till det här direktivet.

Artikel 7

1. Innehavare av EG-intyg om konstruktionsgranskning eller EG-intyg om typprovning för medicintekniska produkter enligt artikel 1.1 som utfärdats före den 1 april 2004 skall ansöka om kompletterande EG-intyg om konstruktionskontroll eller EG-intyg om typprovning enligt vilka specifikationerna i bilagan till det här direktivet är uppfyllda.

2. Medlemsstaterna skall till och med den 30 september 2004 godta att medicintekniska produkter enligt artikel 1.1 som omfattas av EG-intyg om konstruktionskontroll eller EG-intyg om typprovning som utfärdats före den 1 april 2004 släpps ut på marknaden och tas i bruk.

Artikel 8

1. Medlemsstaterna skall före den 1 januari 2003 anta och offentliggöra de bestämmelser som är nödvändiga för att följa detta direktiv. De skall genast underrätta kommissionen om detta.

De skall tillämpa dessa bestämmelser från och med den 1 april 2004.

När en medlemsstat antar dessa bestämmelser skall de innehålla en hänvisning till detta direktiv eller åtföljas av en sådan hänvisning när de offentliggörs. Närmare föreskrifter om hur hänvisningen skall göras skall varje medlemsstat själv utfärda.

2. Medlemsstaterna skall till kommissionen överlämna texterna till de bestämmelser i nationell lagstiftning som de antar inom det område som omfattas av detta direktiv.

Artikel 9

Detta direktiv träder i kraft den tjugonde dagen efter det att det har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.

Artikel 10

Detta direktiv riktar sig till medlemsstaterna.

Utfärdat i Bryssel den 23 april 2003.

På kommissionens vägnar

Erkki Liikanen

Ledamot av kommissionen

(1) EGT L 169, 12.7.1993, s. 1.

(2) EGT L 6, 10.1.2002, s. 50.

(3) EGT L 273, 10.10.2002, s. 1.

(4) EGT L 189, 20.7.1990, s. 17.

BILAGA

1. RISKANALYS OCH RISKHANTERING

1.1 Skälet till användning av animaliska vävnader eller produkter som framställts härav

Tillverkaren skall ge en motivering, baserad på den övergripande riskanalysrapporten och riskhanteringsstrategin för en särskild medicinteknisk produkt, till sitt beslut att använda sådana animaliska vävnader eller produkter som framställts härav som avses i artikel 1 (genom att klart ange djurart och vävnad) med hänsyn till förväntad klinisk fördel, eventuell kvarstående risk och lämpliga alternativ.

1.2 Bedömningsförfarande

För att säkerställa en hög skyddsnivå för patienter eller användare skall tillverkaren av produkter som innehåller animaliska vävnader eller produkter som framställts härav och som avses i punkt 1.1 genomföra en lämplig och väl dokumenterad strategi för riskanalys och riskhantering för att ta itu med alla relevanta aspekter av TSE. Tillverkaren skall identifiera alla risker som gäller dessa vävnader eller produkter som framställts härav och upprätta dokumentation över vilka åtgärder som vidtagits för att minimera risken för överföring och visa godtagbarheten för kvarvarande risk som är förknippad med den produkt som innehåller sådana vävnader eller produkter som framställts härav, med hänsyn till avsedd användning och produktens nytta.

En produkts säkerhet är, i fråga om dess potential att sprida ett överförbart smittämne, beroende av alla de faktorer som beskrivs i punkt 1.2.1-1.2.7 och som skall analyseras, bedömas och kontrolleras. Dessa åtgärder bestämmer tillsammans produktens säkerhet.

Det finns två viktiga steg som skall beaktas.

Dessa är

- val av utgångsmaterial (vävnader eller produkter som framställts härav) som anses vara lämpliga med avseende på deras eventuella kontaminering med överförbara smittämnen (se 1.2.1, 1.2.2 och 1.2.3) med beaktande av senare behandling av materialet,

- tillämpning av en produktionsprocess för att ta bort eller inaktivera överförbara smittämnen hos kontrollerade källvävnader eller produkter som framställts härav (se 1.2.4).

Därutöver skall produktens egenskaper och dess avsedda användningsområde beaktas (se 1.2.5, 1.2.6 och 1.2.7).

Vid genomförandet av riskanalysen och tillämpningen av riskhanteringsstrategin skall yttranden från de relevanta vetenskapliga kommittéerna beaktas, och i förekommande fall även yttranden från Kommittén för farmaceutiska specialiteter, till vilka hänvisning har gjorts genom offentliggörande i Europeiska unionens officiella tidning.

1.2.1 Djur som ursprungsmaterial

TSE-risken beror på vald djurart, stam och typ av vävnad. Eftersom ackumuleringen av TSE-smittan sker under en inkubationsperiod på flera år, anses användning av unga friska djur som källa vara en faktor som reducerar risken. Riskdjur som självdöda djur, nödslaktade djur och djur som misstänks vara TSE-smittade skall undantas.

1.2.2 Geografiskt ursprung

Innan klassificeringen av olika länder efter BSE-status genomförts i enlighet med Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 999/2001 av den 22 maj 2001 om fastställande av bestämmelser för förebyggande, kontroll och utrotning av vissa typer av transmissibel spongiform encefalopati(1) används den geografiska BSE-risken (GBR) för att bedöma risken i ursprungslandet. GBR är en kvalitativ indikator som anger sannolikheten för att ett eller flera djur är infekterade med BSE, prekliniskt och kliniskt, vid en viss tidpunkt i ett visst land. Om förekomsten bekräftas ger GBR en indikation om infektionsnivån i enlighet med nedanstående tabell:

>Plats för tabell>

Vissa faktorer påverkar den geografiska BSE-risk som är förknippad med användningen av obearbetade vävnader eller produkter som framställts härav från enstaka länder. Dessa faktorer definieras i artikel 2.3.13.2, punkt 1, i de internationella allmänna reglerna för djurhälsa enligt OIE (Internationella byrån för bekämpning av epizootiska sjukdomar) som finns på webbplatsen www.oie.int/eng/normes/Mcode/A_00067.htm.

Vetenskapliga styrkommittén har bedömt den geografiska BSE-risken (GBR = Geographical BSE Risk) från ett flertal tredjeländer och medlemsstater, och kommer att fortsätta med detta för alla länder som har ansökt om BSE-status kategorisering, med hänsyn främst tagen till OIE-faktorerna.

1.2.3 Typ av utgångsvävnad

Tillverkaren skall ta hänsyn till riskklassificeringen beträffande olika typer av utgångsvävnad. Insamlandet av animalisk vävnad skall vara föremål för kontroll och individuell inspektion av en veterinär och slaktkroppar skall certifieras som lämpliga som livsmedel.

Tillverkaren skall se till att det inte finns någon risk för korskontaminering under slakten.

Tillverkaren får inte samla in animaliska vävnader eller produkter som framställts härav med potentiellt hög TSE-smittsamhet, om inte insamlingen av sådant material är nödvändig av synnerliga skäl, med hänsyn till viktiga fördelar för patienten och avsaknaden av alternativa utgångsmaterial.

Dessutom skall man tillämpa Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 1774/2002 av den 3 oktober 2002 om hälsobestämmelser för animaliska biprodukter som inte är avsedda att användas som livsmedel.

1.2.3.1 Får och getter

En klassificering av smittsamheten i vävnader från får och getter har fastställts på grundval av aktuella kunskaper utgående från normalkoncentrationerna av överförbara smittämnen i vävnader och kroppsvätskor från naturligt infekterade får och getter med klinisk skrapie. En tabell presenterades i Vetenskapliga styrkommitténs yttrande av den 22-23 juli 1999 om The policy of breeding and genotyping of sheep(2) (som bilaga) som senare uppdaterats genom styrkommitténs yttrande TSE infectivity distributed in ruminant tissues state of knowledge December 2001 som antogs den 10-11 januari 2002(3).

Klassificeringen kan komma att omprövas mot bakgrund av nya vetenskapliga rön, (t.ex. genom att man använder relevanta yttranden från de vetenskapliga kommittéerna, Kommittén för farmaceutiska specialiteter och kommissionens beslut om användning av material som utgör en risk när det gäller TSE). En översikt över hänvisningarna till relevanta dokument och yttranden kommer att offentliggöras i Europeiska unionens officiella tidning och förtecknas när kommissionen har fattat ett beslut.

1.2.3.2 Nötboskap

Den förteckning över specificerat riskmaterial som återfinns i förordning (EG) nr 999/2001 skall användas för klassning av potentiellt hög TSE-smittsamhet.

1.2.4 Inaktivering eller avlägsnande av överförbara smittämnen

1.2.4.1 För produkter som inte tål att utsättas för en inaktivering eller eliminering utan att brytas ned på ett oacceptabelt sätt skall tillverkaren i huvudsak förlita sig på användningen av urvalsprinciperna för val av ursprungsmaterial.

1.2.4.2 För andra produkter skall tillverkaren, om han hävdar att tillverkningsprocesserna kan avlägsna eller inaktivera överförbara smittämnen, styrka dessa påståenden med lämplig dokumentation.

Relevant information från en lämplig vetenskaplig litteratursökning och analys kan användas för att styrka påståenden i samband med inaktiverings- eller elimineringsfaktorer om de specifika processer litteraturhänvisningen avser är jämförbara med dem som används för produkten. Denna sökning och analys skall också omfatta tillgängliga vetenskapliga yttranden som antagits av någon av EU:s vetenskapliga kommittéer. Dessa yttranden skall användas som referens i fall där motstridiga åsikter föreligger.

När litteratursökningen inte kan ge information som styrker påståendena skall tillverkaren på vetenskaplig grund upprätta en särskild inaktiverings- eller elimineringsstudie. Följande krav skall beaktas:

- Den identifierade risk som förknippas med vävnaden.

- Identifiering av relevanta modellagenser.

- Motivering av valet av de specifika kombinationerna av modellagenser.

- Identifiering av de valda stegen för att eliminera eller inaktivera de överförbara smittämnena.

- Beräkning av inaktiveringsfaktorn.

I en slutrapport skall man fastställa de tillverkningsparametrar och gränser som är kritiska för inaktiveringens eller elimineringsprocessens effektivitet.

Vederbörligen dokumenterade förfaranden skall tillämpas för att säkerställa att de validerade processparametrarna tillämpas under den rutinmässiga tillverkningen.

1.2.5 Mängd av animaliska utgångsvävnader eller produkter som framställts härav som krävs för att tillverka en enstaka enhet av den medicintekniska produkten

Tillverkaren skall utvärdera den mängd obearbetad vävnad av animaliskt ursprung eller produkter som framställts härav som krävs för att tillverka en enstaka enhet av den medicintekniska produkten. Om en reningsprocess ingår skall tillverkaren fastställa om den kan leda till en ökning av halterna av överförbara smittämnen som förekommer i den animaliska utgångsvävnaden eller produkter som framställts härav.

1.2.6 Vävnader av animaliskt ursprung eller produkter som framställts härav som patienter och användare kommer i kontakt med

Tillverkaren skall ta hänsyn till

i) mängden animaliska vävnader eller produkter som framställts härav,

ii) kontaktytan: typ av yta (t.ex. hud, slemhinnor och hjärna) och tillstånd (t.ex. frisk eller skadad),

iii) typen av animaliska vävnader eller produkter som framställts härav som är i kontakt med patienten eller användaren samt

iv) hur länge produkten är avsedd att förbli i kontakt med kroppen (inklusive bioresorptionseffekten).

Hänsyn skall tas till antalet medicintekniska produkter som kan komma att användas vid ett givet förfarande.

1.2.7 Administreringssätt

Tillverkaren skall ta hänsyn till detn administreringssätt som rekommenderas i produktinformationen, från den högsta risken till den lägsta.

1.3 Granskning av bedömningen

Tillverkaren skall upprätta och upprätthålla ett systematiskt förfarande för att granska den information som förvärvats om den medicintekniska produkten eller liknande produkter under efterproduktionsskedet. Informationen skall utvärderas med avseende på möjlig betydelse för säkerheten, i synnerhet

a) om risker som inte har upptäckts tidigare kan påvisas,

b) om den beräknade risken inte längre är godtagbar,

c) om den ursprungliga bedömningen är ogiltig av någon annan orsak.

Om något av de ovanstående påståendena stämmer, skall resultatet av utvärderingen återföras som ingångsdata i riskhanteringsprocessen.

Mot bakgrund av denna nya information skall en granskning av lämpliga riskhanteringsåtgärder för produkten övervägas (inklusive motivering för valet av en animalisk vävnad eller en produkt som framställts härav). Om det är möjligt att den kvarstående risken eller dess godtagbarhet har ändrats, skall inverkan på tidigare vidtagna riskkontrollåtgärder utvärderas på nytt och motiveras.

Resultatet av denna utvärdering skall dokumenteras.

2. ANMÄLDA ORGANS UTVÄRDERING AV MEDICINTEKNISKA PRODUKTER I KLASS III

Beträffande produkter som tillhör klass III enligt regel 17(4) i bilaga IX till direktiv 93/42/EEG skall tillverkare förse de anmälda organ som avses i artikel 4 i det här direktivet med all relevant information för att tillåta en utvärdering av deras aktuella riskanalys- och riskhanteringsstrategi. All ny information om TSE-risker som tillverkaren har samlat in och som är relevant för produkterna skall skickas till det anmälda organet.

Alla ändringar när det gäller förfarandet vid val av ursprungsmaterial, insamling, hantering och inaktivering eller eliminering, vilka skulle kunna ändra resultatet av tillverkarens riskhanteringsdokumentation, skall tillställas det anmälda organet för ytterligare godkännande innan de införs.

(1) EGT L 147, 31.5.2001, s. 1.

(2) Finns på kommissionens webbplats

http://europa.eu.int/comm/ food/fs/sc/ssc/outcome_en.html.

(3) Finns på kommissionens webbplats

http://europa.eu.int/comm/ food/fs/sc/ssc/outcome_en.html.

(4) Alla medicintekniska produkter i vilka man använder icke-viabel djurvävnad eller produkter som härrör från sådana vävnader, utom produkter som endast är avsedda att komma i kontakt med intakt hud.

Top