Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 31995D0319

    95/319/EG: Kommissionens beslut av den 12 juli 1995 om inrättande av en yrkesinspektörskommitté

    EGT L 188, 9.8.1995, p. 11–13 (ES, DA, DE, EL, EN, FR, IT, NL, PT, FI, SV)

    Det här dokumentet har publicerats i en specialutgåva (CS, ET, LV, LT, HU, MT, PL, SK, SL, BG, RO, HR)

    Legal status of the document In force: This act has been changed. Current consolidated version: 01/01/2010

    ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/1995/319/oj

    31995D0319

    95/319/EG: Kommissionens beslut av den 12 juli 1995 om inrättande av en yrkesinspektörskommitté

    Europeiska gemenskapernas officiella tidning nr L 188 , 09/08/1995 s. 0011 - 0013


    KOMMISSIONENS BESLUT av den 12 juli 1995 om inrättande av en yrkesinspektörskommitté (95/319/EG)

    EUROPEISKA GEMENSKAPERNAS KOMMISSION HAR BESLUTAT FÖLJANDE

    med beaktande av Fördraget om upprättandet av Europeiska gemenskapen, och

    med beaktande av följande:

    En "grupp av yrkesinspektörer" har arbetat informellt sedan 1982.

    I kommissionens meddelande om dess handlingsprogram för säkerhet, hygien och hälsa i arbetslivet (1) förutses en formalisering av denna grupps regelbundna möten.

    Enligt rådets slutsatser av den 21 december 1992 om ett effektivt genomförande av gemenskapens lagstiftning inom det sociala området (2) inbjuds medlemsstaterna och kommissionen att uppmuntra och stödja ett fortsatt nära samarbete mellan gruppens medlemmar, med vederbörlig hänsyn till subsidiaritetsprincipen.

    I kommissionens meddelande om dess handlingsprogram för säkerhet, hygien och hälsa i arbetslivet (3) föreskrivs att "yrkesinspektörsgruppen" ges officiell form som en kommitté.

    I rådets beslut av den 16 juni 1994 om utvecklingen av administrativt samarbete vid tillämpningen och upprätthållandet av gemenskapens lagstiftning om den inre marknaden (4) utvecklas ett tillvägagångssätt för administrativt samarbete mellan medlemsstaterna och mellan dessa och kommissionen på grundval av skyldigheter angående ömsesidigt bistånd och öppenhet och principerna om proportionalitet och insynsskydd.

    Detta tillvägagångssätt bör även användas i samband med genomförandet och upprätthållandet av gemenskapens sociallagstiftning inom området för hälsa och säkerhet på arbetet, särskilt i enlighet med kommissionens vitbok om en europeisk arbetsmarknads- och socialpolitik (punkt 10 B) och det medelfristiga sociala handlingsprogrammet.

    Identifiering, analys och lösande av praktiska problem i samband med tillämpning och övervakning av genomförandet av gemenskapens sekundärrättslagstiftning inom området för hälsa och säkerhet på arbetet ingår huvudsakligen i de nationella yrkesinspektionsorganens behörighet, och nödvändiggör ett nära samarbete mellan dessa organ och kommissionens enheter.

    "Yrkesinspektörskommittén" utgör på grund av sin långvariga erfarenhet en lämlig ram för att på grundval av ett nära samarbete mellan dess medlemmar och kommissionen övervaka ett effektivt och enhetligt genomförande av gemenskapens sekundärrättslagstiftning inom området för hälsa och säkerhet på arbetet samt för att grundligt undersöka de praktiska problemen med övervakningen av genomförandet av lagstiftningen inom detta område.

    Bestämmelserna i detta beslut är förenliga med medlemsstaternas skyldigheter till följd av Internationella arbetsorganisationens konvention om yrkesinspektion av den 11 juli 1947 (nr 81).

    HÄRIGENOM FÖRESKRIVS FÖLJANDE.

    Artikel 1

    1. Kommissionen skall biträdas av en "yrkesinspektörskommitté", nedan kallad "kommittén".

    2. Kommittén skall bestå av företrädare från yrkesinspektionsorganen i medlemsstaterna.

    Artikel 2

    1. Kommittén skall till kommissionen avge yttranden, antingen på dennas begäran eller på eget initiativ, om alla problem som rör medlemsstaternas genomförande av gemenskapens lagstiftning inom området för hälsa och säkerhet på arbetet.

    2. Med tanke på att de nationella yrkesinspektionsorganen har skiftande befogenheter, vilka kan omfatta mer än området för hälsa och säkerhet på arbetet, skall kommittén på kommissionens begäran eller på eget initiativ även avge yttranden om frågor som rör andra områden av gemenskapens sociallagstiftning, vilka kan ha betydelse för hälsa och säkerhet på arbetet.

    3. Kommittén skall för kommissionen lägga fram förslag om varje initiativ som den avser vara lämpligt i syfte att främja ett effektivt och enhetligt genomförande av gemenskapens lagstiftning inom området för hälsa och säkerhet på arbetet, i synnerhet med hjälp av ett närmare samarbete mellan de nationella yrkesinspektionsorganen.

    Artikel 3

    Vid beträdandet av kommissionen skall kommittén arbeta för att följande mål uppnås:

    1) Precisering av de gemensamma principerna för yrkesinspektion inom området hälsa och säkerhet på arbetet och utveckling av metoder för att utvärdera de nationella inspektionssystemen i relation till dessa principer.

    2) Främjande av en ökad kunskap om och ömsesidig förståelse av de olika nationella systemen och förfarandena för yrkesinspektion och av metoderna och de juridiska ramarna för åtgärder.

    3) Utveckling av de nationella inspektionsorganens utbyte av erfarenheter med övervakning av genomförandet av gemenskapens sekundärrättslagstiftning inom området hälsa och säkerhet på arbetet, i syfte att lagstiftningen skall bli genomförd på ett enhetligt sätt i hela gemenskapen.

    4) Främjande av utbyte av yrkesinspektörer mellan nationella förvaltningar och inrättande av utbildningsprogram för yrkesinspektörer.

    5) Utarbetande och offentliggörande av dokument som underlättar yrkesinspektörernas verksamhet.

    6) Framtagande av ett pålitligt och effektivt system för snabbt informationsutbyte mellan yrkesinspektionsorgan angående alla problem som de möter vid övervakningen av att gemenskapens sekundärrättslagstiftning inom området hälsa och säkerhet på arbetet genomförs.

    7) Etablering av ett aktivt samarbete med yrkesinspektionsorgan från tredje land, i syfte att främja medvetandet om det arbete som gemenskapen gör inom området hälsa och säkerhet på arbetet och att biträda vid problem i samband med gränsöverskridande verksamhet.

    8) Undersökning av den övriga gemenskapspolitikens eventuella effekter på yrkesinspektionen avseende hälsa och säkerhet på arbetet och arbetsvillkor.

    Artikel 4

    Kommittén skall utarbeta ett treårsprogram, där de enskilda verksamheter som avses att genomföras skall specificeras för varje år med beaktande av den utvärdering som skett av den verksamhet som genomförts föregående år.

    Artikel 5

    1. Kommittén skall bestå av två företrädare från varje medlemsstat.

    2. Kommitténs medlemmar skall utses av kommissionen på förslag av medlemsstaterna.

    3. Kommittémedlemmarnas mandattid skall vara tre år. Mandatet skall kunna förnyas.

    4. En medlems mandattid skall upphöra före treårsperioden ifall han eller hon själv önskar avgå eller avlider eller till följd av ett meddelande till kommissionen från den berörda medlemsstaten i vilket det anges att mandatet bör upphöra.

    5. Medlemmarnas arbete skall vara oavlönat.

    Artikel 6

    En förteckning över kommitténs medlemmar skall i informationssyfte offentliggöras av kommissionen i Europeiska gemenskapernas officiella tidning.

    Artikel 7

    1. En företrädare från kommissionen skall vara ordförande i kommittén.

    2. Ordförande skall biträdas av två vice ordförande. Dessas mandat skall för varje år innehas av de kommittémedlemmar som utnämnts av de två medlemsstater som innehar ordförandeskapet i rådet under det berörda året.

    3. Ordföranden och de två vice ordförandena skall utgöra presidiet.

    4. Presidiet skall förbereda och organisera kommitténs arbete tillsammans med kommissionens enheter, vilka skall utgöra sekretariat för kommittén, presidiet och de arbetsgrupper som avses i artikel 9.

    Artikel 8

    1. Kommittén får i samförstånd med kommissionens företrädande bjuda in en person som har särskilda kvalifikationer på ett område som är uppfört på dagordningen för att delta i kommitténs arbete som expert.

    2. Experter får endast delta i arbetet på det särskilda område för vilket deras närvaro är efterfrågad.

    Artikel 9

    1. Kommittén får i samförstånd med kommissionens företrädare inrätta arbetsgrupper.

    2. En medlem från kommittén skall vara ordförande i arbetsgruppen, som skall bestå av kommittémedlemmar och vid behov experter. Arbetsgruppen skall avge rapport till kommitténs plenarmöte.

    Artikel 10

    1. Kommittén och presidiet skall sammankallas av kommitténs ordförande, antingen på dennes eget initiativ eller på initiativ av en tredjedel av kommitténs medlemmar. Kommittén skall mötas minst två gånger per år.

    2. Företrädare från kommissionen skall delta i kommitténs och arbetsgruppernas möten.

    Artikel 11

    1. När kommissionen begär ett yttrande från kommittén får den bestämma en tidsfrist inom vilken detta yttrande skall avges.

    2. Kommitténs överläggningar skall inte följas av en omröstning.

    3. Kommitténs slutsatser skall utformas skriftligt. När det förekommer skilda åsikter hos kommitténs medlemmar skall en skriftlig redogörelse för de framförda åsikterna lämnas till kommissionen.

    Artikel 12

    1. Kommittén skall till kommissionen lämna en årlig rapport om sin verksamhet, särskilt om varje problem som rör tillämpningen eller övervakningen av genomförandet av gemenskapens sekundärrättslagstiftning inom området hälsa och säkerhet på arbetet.

    2. Kommissionen skall vidarebefordra denna rapport till rådet, Europaparlamentet, Ekonomiska och sociala kommittén och Rådgivande kommittén för arbetarskyddsfrågor.

    Artikel 13

    Utan att det påverkar tillämpningen av bestämmelserna i artikel 214 i fördraget, är kommitténs medlemmar förpliktade att inte föra vidare information som de tagit del av under sitt arbete i kommittén eller arbetsgrupperna när kommissionen eller en kommittémedlem begär att informationen eller yttrandet skall vara av konfidentiell natur.

    I sådana fall får endast kommitténs medlemmar och kommissionens företrädare närvara vid mötet.

    Utfärdat i Bryssel den 12 juli 1995.

    På kommissionens vägnar

    Pádraig FLYNN

    Ledamot av kommissionen

    (1) EGT nr C 28, 3.2.1988, s. 3.

    (2) EGT nr C 49, 19.2.1993, s. 6.

    (3) COM(95) 282 slutlig utgåva.

    (4) EGT nr C 179, 1.7.1994, s. 1.

    Top