Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32022R0244

Regulamentul delegat (UE) 2022/244 al Comisiei din 24 septembrie 2021 de completare a Regulamentului (UE) 2019/2033 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare care precizează cuantumul marjei totale pentru calcularea factorului K aferent „marjei de compensare date” (K-CMG) (Text cu relevanță pentru SEE)

C/2021/6776

JO L 41, 22.2.2022, p. 1–4 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, GA, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/reg_del/2022/244/oj

22.2.2022   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 41/1


REGULAMENTUL DELEGAT (UE) 2022/244 AL COMISIEI

din 24 septembrie 2021

de completare a Regulamentului (UE) 2019/2033 al Parlamentului European și al Consiliului în ceea ce privește standardele tehnice de reglementare care precizează cuantumul marjei totale pentru calcularea factorului K aferent „marjei de compensare date” (K-CMG)

(Text cu relevanță pentru SEE)

COMISIA EUROPEANĂ,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene,

având în vedere Regulamentul (UE) 2019/2033 al Parlamentului European și al Consiliului din 27 noiembrie 2019 privind cerințele prudențiale ale firmelor de investiții și de modificare a Regulamentelor (UE) nr. 1093/2010, (UE) nr. 575/2013, (UE) nr. 600/2014 și (UE) nr. 806/2014 (1), în special articolul 23 alineatul (3) al treilea paragraf,

întrucât:

(1)

În vederea precizării modului de calcul al cuantumului „marjei totale cerute”, menționată la articolul 23 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/2033, și pentru a se spori claritatea și consecvența în ceea ce privește componentele sale, ar trebui să se clarifice faptul că cuantumul marjei totale cerute include orice garanții reale cerute de membrul compensator în conformitate cu modelul său de marjă.

(2)

În conformitate cu articolul 23 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/2033, marja totală cerută zilnic este utilizată pentru calcularea K-CMG. În cazul în care membrii compensatori își adaptează marja cerută în decursul unei zile, se efectuează mai mult de un apel în marjă în aceeași zi. Pentru a se evita incertitudinea cu privire la care dintre respectivele cerințe de marjă trebuie utilizate și având în vedere că pentru calcularea K-CMG trebuie să se utilizeze al treilea cel mai mare cuantum dintr-o perioadă de trei luni, este necesar să se precizeze că cuantumul zilnic al marjei cerute ar trebui să fie cea mai mare dintre respectivele cerințe de marjă dintr-o anumită zi.

(3)

Firmele de investiții pot utiliza serviciile de compensare oferite de mai mulți membri compensatori. În cazul pozițiilor pentru care se aplică K-CMG, determinarea cuantumului marjei totale cerute din partea firmei de investiții ar trebui să fie cuprinzătoare și să includă marja integrală cerută de toți membrii compensatori. Prin urmare, în cazul în care o firmă de investiții utilizează K-CMG pentru pozițiile care fac obiectul compensării de către mai mulți membri compensatori, CMG ar trebui să fie calculată ca suma marjelor cerute de toți membrii compensatori. În consecință, o firmă de investiții ar trebui să calculeze mai întâi cuantumul zilnic total al marjei cerute ca suma marjei totale cerute de toți membrii compensatori, înainte de a determina al treilea cel mai mare cuantum al marjelor totale cerute zilnic, astfel cum se prevede la articolul 23 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/2033.

(4)

Pentru aplicarea K-CMG pe bază de portofoliu, în cazul în care întregul portofoliu face obiectul compensării sau al constituirii marjei, trebuie să fie îndeplinite condițiile prevăzute la articolul 23 alineatul (1) din Regulamentul (UE) 2019/2033. Prin urmare, un portofoliu de poziții compensate atribuit unui birou de tranzacționare poate utiliza K-CMG, în timp ce un portofoliu de poziții compensate atribuit unui alt birou de tranzacționare poate utiliza, în același timp, factorul K aferent „riscului de poziție netă” (K-NPR). Pentru a se preveni arbitrajul, utilizarea K-CMG și K-NPR de către birourile de tranzacționare ar trebui să fie consecventă. Prin urmare, în cazul birourilor de tranzacționare care sunt similare în ceea ce privește strategia de afaceri și pozițiile din portofoliul de tranzacționare ar trebui să se utilizeze aceeași abordare.

(5)

În scopul evaluării prevăzute la articolul 23 alineatul (1) litera (e) din Regulamentul (UE) 2019/2033, autoritatea competentă ar trebui să aibă obligația de a evalua dacă abordarea K-CMG este adecvată, și anume dacă reflectă profilul de risc al pozițiilor din portofoliul de tranzacționare al firmei de investiții. O firmă de investiții ar trebui să aibă obligația de a compara periodic propria sa evaluare a riscurilor cu marjele cerute de membrii compensatori, pentru a evalua dacă marjele respective reprezintă în continuare un bun indicator al nivelului de risc de piață la care este expusă firma de investiții. La momentul evaluării de către autoritatea competentă, firma de investiții ar trebui să compare cerințele de capital în funcție de K-NPR și de K-CMG și ar trebui să fie în măsură să îi justifice în mod corespunzător autorității competente diferența dintre cerințele de capital respective. Evaluarea efectuată de către autoritatea competentă ar trebui să fie pozitivă numai atunci când sunt îndeplinite toate aceste condiții. În special, autoritatea competentă ar trebui să se asigure că firma de investiții este în măsură să monitorizeze și să justifice în mod corespunzător diferența dintre rezultatul celor două metode, K-NPR și K-CMG, mai ales în cazul unor variații mari ale marjelor cerute.

(6)

Trecerea foarte frecventă de la utilizarea K-NPR la K-CMG și invers este un indicator puternic al unei utilizări potențial disproporționate sau nejudicioase a cerințelor de fonduri proprii. Arbitrajul de reglementare poate fi prevenit prin limitarea frecvenței schimbării pozițiilor între utilizarea K-NPR și a K-CMG. Pentru a aborda riscul arbitrajului de reglementare, o cerință proporțională ar fi să se impună utilizarea continuă a uneia dintre cele două metode pentru un birou de tranzacționare timp de cel puțin doi ani. Cu toate acestea, în cazuri excepționale (de exemplu, o restructurare a întreprinderii) în care un birou de tranzacționare se schimbă într-o asemenea măsură încât poate fi considerat un birou de tranzacționare diferit, autoritatea competentă ar trebui să îi permită unei firme de investiții să își modifice metodele în respectiva perioadă de doi ani.

(7)

Prezentul regulament se bazează pe proiectul de standarde tehnice de reglementare înaintat Comisiei de către Autoritatea Bancară Europeană (ABE).

(8)

ABE a efectuat consultări publice deschise cu privire la proiectul de standarde tehnice de reglementare pe care se bazează prezentul regulament, a analizat costurile și beneficiile aferente potențiale și a solicitat opinia Grupului părților interesate din domeniul bancar, instituit în conformitate cu articolul 37 din Regulamentul (UE) nr. 1093/2010 al Parlamentului European și al Consiliului (2),

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Modul de calcul al cuantumului marjei totale cerute

(1)   Cuantumul marjei totale menționate la articolul 23 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/2033 este cuantumul cerut al garanțiilor reale care cuprind marja inițială, marjele de variație și alte garanții reale, solicitate de membrul compensator pe baza modelului său de marjă aplicabil firmei de investiții pentru birourile de tranzacționare care fac obiectul K-CMG. În sensul prezentului regulament, „birou de tranzacționare” înseamnă un birou de tranzacționare astfel cum este definit la articolul 4 alineatul (1) punctul 144 din Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului (3).

(2)   În cazul în care membrul compensator nu face distincție între marjele cerute pentru biroul de tranzacționare care face obiectul K-CMG și marjele cerute pentru alte birouri de tranzacționare, firma de investiții consideră totalul marjelor cerute pentru toate birourile de tranzacționare drept marje în sensul alineatului (1).

(3)   Onorariile plătite de firma de investiții membrului compensator pentru utilizarea serviciilor sale de membru compensator nu sunt considerate marje în sensul alineatului (1).

(4)   În cazul în care membrul compensator actualizează marja totală cerută de mai multe ori pe parcursul unei zile, marja totală cerută în ziua respectivă este cel mai mare dintre cuantumurile marjelor totale cerute de membrul compensator în ziua respectivă.

(5)   În cazul în care o firmă de investiții utilizează serviciile mai multor membri compensatori pentru birourile de tranzacționare care fac obiectul K-CMG, cuantumul marjei totale menționate la articolul 23 alineatul (2) din Regulamentul (UE) 2019/2033 se calculează zilnic prin însumarea cuantumurilor marjelor cerute de fiecare membru compensator, astfel cum se prevede la alineatul (1) al prezentului articol.

Articolul 2

Prevenirea arbitrajului

(1)   Cerința prevăzută la articolul 23 alineatul (1) litera (e) din Regulamentul (UE) 2019/2033 este îndeplinită atunci când sunt respectate toate condițiile următoare:

(a)

în cazul în care firma de investiții calculează cerințele de capital pe baza K-CMG pentru un portofoliu de poziții compensate atribuit unui birou de tranzacționare, aceasta aplică aceeași metodă tuturor pozițiilor biroului de tranzacționare respectiv pentru o perioadă continuă de cel puțin 24 luni, cu excepția cazului în care strategia de afaceri ori operațiunile grupului de dealeri al biroului de tranzacționare respectiv s-a schimbat într-o asemenea măsură, încât acesta poate fi considerat un birou de tranzacționare diferit;

(b)

firma de investiții utilizează în mod consecvent K-CMG în cazul birourilor de tranzacționare care sunt similare în ceea ce privește strategia de afaceri și pozițiile din portofoliul de tranzacționare;

(c)

firma de investiții are politici și proceduri care arată că alegerea portofoliului/portofoliilor care face/fac obiectul K-CMG reflectă riscurile aferente pozițiilor din portofoliul de tranzacționare al firmei de investiții, inclusiv perioadele de deținere preconizate, strategiile de tranzacționare aplicate și timpul necesar pentru acoperirea sau gestionarea riscurilor aferente pozițiilor din portofoliul său de tranzacționare;

(d)

firma de investiții dispune de politici și proceduri care îi permit să compare cerințele de capital calculate pe baza K-CMG cu cerințele de capital calculate pe baza K-NPR și să justifice în mod corespunzător orice diferență dintre acestea, ținând cont de factorii prevăzuți la alineatul (2) în fiecare dintre următoarele cazuri:

(i)

în cazul în care o modificare a strategiei de afaceri a unui birou de tranzacționare duce la o modificare cu 20 % sau mai mult a cerințelor de capital pentru biroul de tranzacționare respectiv pe baza abordării K-CMG;

(ii)

în cazul în care o modificare a modelului de marjă al membrului compensator duce la o modificare cu 10 % sau mai mult a marjelor cerute pentru același portofoliu de poziții-suport pentru un birou de tranzacționare;

(e)

firma de investiții utilizează rezultatul calculării K-CMG în cadrul său de gestionare a riscurilor și compară periodic rezultatele propriei evaluări a riscurilor cu marjele cerute de membrii compensatori;

(f)

firma de investiții a comparat cerințele de capital calculate pe baza K-CMG cu cerințele de capital calculate pe baza K-NPR pentru fiecare birou de tranzacționare la momentul evaluării de către autoritatea competentă și a furnizat autorității competente o justificare corespunzătoare a eventualelor diferențe dintre acestea, ținând cont de factorii prevăzuți la alineatul (2).

(2)   În sensul alineatului (1) literele (d) și (f), autoritatea competentă ține cont de următorii factori pentru a evalua dacă diferența dintre cerințele de capital calculate pe baza K-CMG și a K-NPR este justificată:

(a)

menționarea strategiilor de tranzacționare relevante;

(b)

cadrul propriu de gestionare a riscurilor al firmei de investiții;

(c)

nivelul cerințelor globale de fonduri proprii ale firmei de investiții calculate în conformitate cu articolul 11 din Regulamentul (UE) 2019/2033;

(d)

rezultatele procesului de supraveghere și evaluare, dacă sunt disponibile.

Articolul 3

Intrarea în vigoare

Prezentul regulament intră în vigoare în a douăzecea zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la Bruxelles, 24 septembrie 2021.

Pentru Comisie

Președintele

Ursula VON DER LEYEN


(1)   JO L 314, 5.12.2019, p. 1.

(2)  Regulamentul (UE) nr. 1093/2010 al Parlamentului European și al Consiliului din 24 noiembrie 2010 de instituire a Autorității europene de supraveghere (Autoritatea Bancară Europeană), de modificare a Deciziei nr. 716/2009/CE și de abrogare a Deciziei 2009/78/CE a Comisiei (JO L 331, 15.12.2010, p. 12).

(3)  Regulamentul (UE) nr. 575/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 26 iunie 2013 privind cerințele prudențiale pentru instituțiile de credit și firmele de investiții și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 648/2012 (JO L 176, 27.6.2013, p. 1).


Top