EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 32007D0184

2007/184/CE: Decizia Comisiei din 23 martie 2007 privind publicarea referinței standardului EN 71-1:2005 Siguranța jucăriilor – Partea 1: proprietăți mecanice și fizice în ceea ce privește cerințele tehnice referitoare la jucăriile emisferice, în conformitate cu Directiva 88/378/CEE a Consiliului cu privire la siguranța jucăriilor [notificată cu numărul C(2007) 1256] (Text cu relevanță pentru SEE )

JO L 85, 27.3.2007, p. 7–9 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)
JO L 219M, 24.8.2007, p. 382–384 (MT)

Acest document a fost publicat într-o ediţie specială (HR)

Legal status of the document In force

ELI: http://data.europa.eu/eli/dec/2007/184/oj

27.3.2007   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

L 85/7


DECIZIA COMISIEI

din 23 martie 2007

privind publicarea referinței standardului EN 71-1:2005 „Siguranța jucăriilor – Partea 1: proprietăți mecanice și fizice” în ceea ce privește cerințele tehnice referitoare la jucăriile emisferice, în conformitate cu Directiva 88/378/CEE a Consiliului cu privire la siguranța jucăriilor

[notificată cu numărul C(2007) 1256]

(Text cu relevanță pentru SEE)

(2007/184/CE)

COMISIA COMUNITĂȚILOR EUROPENE,

având în vedere Tratatul de instituire a Comunității Europene,

având în vedere Directiva 88/378/CEE a Consiliului din 3 mai 1988 privind apropierea legislațiilor statelor membre cu privire la siguranța jucăriilor (1), în special articolul 6 alineatul (1) al doilea paragraf,

având în vedere avizul comitetului permanent înființat prin articolul 5 din Directiva 98/34/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 iunie 1998 de stabilire a procedurii pentru furnizarea de informații în domeniul standardelor și reglementărilor tehnice și al serviciilor societății informaționale (2), astfel cum a fost modificată prin Directiva 98/48/CE (Comitetul pentru standarde și reglementări tehnice),

întrucât:

(1)

Articolul 2 din Directiva 88/378/CEE stabilește că jucăriile nu pot fi introduse pe piață decât în cazul în care nu compromit siguranța și/sau sănătatea utilizatorilor sau a unei terțe persoane atunci când sunt utilizate în conformitate cu destinația lor sau atunci când sunt utilizate într-un mod previzibil, ținând seama de comportamentul obișnuit al copiilor.

(2)

Conform articolului 5 alineatul (1) al doilea paragraf din Directiva 88/378/CEE, se presupune că jucăriile corespund cerințelor esențiale de siguranță menționate la articolul 3 din respectiva directivă, în cazul în care sunt conforme cu acele standarde naționale aplicabile care transpun standardele armonizate ale căror numere de referințe au făcut obiectul publicării în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

(3)

În conformitate cu articolul 5 alineatul (1) al doilea paragraf din Directiva/88/378/CEE, statelor membre trebuie să publice numerele de referință ale standardelor naționale care transpun standarde armonizate ale căror numere de referință au făcut obiectul publicării în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene.

(4)

Comitetul European pentru Standardizare (CEN), în aplicarea mandatului primit de la Comisie, a elaborat și adoptat, la 15 iulie 1998, standardul armonizat EN 71-1:1998 „Siguranța jucăriilor – Partea 1: proprietăți mecanice și fizice”, ale cărui numere de referință au fost publicate pentru prima dată în Jurnalul Oficial al Comunităților Europene din 28 iulie 1999 (3).

(5)

La 16 septembrie 2004, Comitetul European pentru Standardizare a adus modificarea 10 la standardul armonizat EN 71-1:1998 „Siguranța jucăriilor – Partea 1: proprietăți mecanice și fizice”. Numerele de referință ale modificării în cauză au fost publicate pentru prima dată în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene din 2 august 2005 (4).

(6)

La 19 septembrie 2005, Comitetul European pentru Standardizare adoptă standardul armonizat EN 71-1:2005 „Siguranța jucăriilor – Partea 1: proprietăți mecanice și fizice”, care este o versiune consolidată a standardului armonizat EN 71-1:1998 și a celor 11 modificări aduse acestuia. Modificarea 10 este inclusă în standardul EN 71-1:2005.

(7)

Modificarea 10 are ca scop gestionarea riscurilor de sufocare pe care le prezintă jucăriile în formă de ceașcă, vas sau jumătate de ou, care au o deschidere cvasirotundă, ovală sau eliptică și pe care copiii de vârstă mică și le-ar putea pune pe față în timpul jocului, blocându-se astfel respirația. Modificarea exclude din domeniul său de aplicare jucăriile destinate a fi utilizate ca recipiente pentru băuturi, precum seturile de cești de ceai.

(8)

Conform articolului 6 alineatul (1) din Directiva 88/378/CEE, autoritățile franceze au ridicat o obiecție formală cu privire la cerințele referitoare la jucăriile emisferice, în particular la excluderea jucăriilor destinate a fi utilizate ca recipiente pentru băuturi, prevăzute de standardul EN 71-1:2005.

(9)

Autoritățile franceze declară că scopul cerințelor tehnice prevăzute de standardul armonizat referitor la jucăriile emisferice este gestionarea riscurilor de sufocare pe care le prezintă jucării de anumite forme, care pot acoperi nasul și gura unui copil, blocându-se astfel respirația. Printre aceste produse se numără jucăriile destinate a fi utilizate ca recipiente pentru băuturi. Acestea sunt jucăriile pe care copiii au cel mai probabil tendința de a și le pune pe gură în timpul jocului, simulând acțiunea de a bea. În consecință, autoritățile franceze declară că jucăriile destinate a fi utilizate ca recipiente pentru băuturi trebuie să fie incluse în domeniul de aplicare a cerințelor referitoare la jucăriile emisferice, prevăzute de standardul armonizat EN 71-1:2005.

(10)

Potrivit Comitetului European pentru Standardizare (CEN), standardizarea jucăriilor emisferice s-a justificat din cauza incidentelor survenite atunci când niște sugari se jucau cu astfel de jucării în restaurante cu autoservire. Lucrările s-au bazat pe o anchetă globală menită să determine dimensiunile și formele esențiale ale articolelor care trebuie să intre în domeniul de aplicare a standardizării referitoare la protecția copiilor. În ceea ce privește obiectele destinate a fi utilizate ca recipiente pentru băuturi, de exemplu, seturile de cești de ceai, CEN a ajuns la concluzia că nu s-a înregistrat nici un incident cu astfel de jucării sau cu cești reale. Pe baza acestor anchete, CEN a decis că extinderea lucrărilor de standardizare la acest tip anume de jucării nu este justificată.

(11)

La cererea Comisiei, experți în domeniul siguranței jucăriilor din statele membre au informat Comisia cu privire la unele incidente cauzate de jucării asemănătoare. Aceste incidente sunt menționate într-un raport publicat de revista „Pediatrics”, vol. 111, nr. 1 din ianuarie 2003. În conformitate cu raportul în cauză, au fost identificate un total de 17 incidente. În toate cazurile investigate, copiii au fost găsiți cu obiectul semirigid strâns lipit pe față. Din cele 17 incidente în cauză, în 13 au fost implicate jucării. Incidentele respective au afectat copii cu vârste cuprinse între 4 și 36 de luni.

(12)

Mai mult decât atât, Comisia a fost de asemenea informată de un incident nemortal, petrecut în SUA, înregistrat la data de 27 octombrie 2000 de către Comisia pentru siguranța produselor consumatorilor din SUA. O fetiță de doi ani și jumătate a fost găsită cu gura și nasul înfundate într-o ceașcă de jucărie din plastic dur. Jucăria respectivă făcea parte dintr-un set de ceai de jucărie.

(13)

Pe baza informațiilor prezentate de autoritățile franceze, de celelalte autorități naționale și de Comitetul pentru standarde și reglementări tehnice, s-a constatat că jucăriile destinate a fi utilizate ca recipiente pentru băuturi pot prezenta un risc de sufocare. Având în vedere că jucăriile în cauză sunt excluse din domeniul de aplicare a standardului menționat mai sus, în conformitate cu articolul 5 alineatul (2) din Directiva 88/378/CEE, statele membre consideră că jucăriile menționate mai sus nu sunt conforme cu cerințele esențiale de siguranță decât în cazul în care au primit un certificat de examinare CE de tip, eliberat de un organism notificat,

ADOPTĂ PREZENTA DECIZIE:

Articolul 1

Jucăriile în formă de ceașcă, vas sau jumătate de ou, care au o deschidere cvasirotundă, ovală sau eliptică și care sunt destinate a fi utilizate ca recipiente pentru băuturi, sunt excluse din domeniul de aplicare al standardului EN 71-1:2005. Cu toate acestea, jucăriile respective pot prezenta același risc de sufocare pe care îl prezintă jucăriile care intră în domeniul de aplicare a standardului. În consecință, Comisia acordă mandat organizației europene pentru standardizare în cauză pentru a revizui standardul menționat mai sus.

Articolul 2

Publicarea în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene a referinței standardului EN 71-1:2005 „Siguranța jucăriilor – Partea 1: proprietăți mecanice și fizice” este însoțită de următoarea avertizare suplimentară:

„Jucăriile în formă de ceașcă, vas sau jumătate de ou, care au o deschidere cvasirotundă, ovală sau eliptică și care sunt destinate a fi utilizate ca recipiente pentru băuturi, precum seturile de ceai de jucărie, pot prezenta un risc pentru sănătatea copiilor. Aceste jucării nu intră în domeniul de aplicare a standardului; în consecință, produsele respective trebuie să aibă un certificat de examinare CE de tip, iar conformitatea lor cu modelul autorizat trebuie să fie atestată prin aplicarea mărcii CE”.

Articolul 3

O avertizare identică celei prevăzute la articolul 2 din prezenta decizie însoțește referința la un standard național care transpune standardul EN 71-1:2005 „Siguranța jucăriilor – Partea 1: proprietăți mecanice și fizice”, care trebuie publicat de statele membre în conformitate cu articolul 5 alineatul (1) al doilea paragraf din Directiva 88/378/CEE.

Articolul 4

Prezenta decizie se adresează statelor membre.

Adoptată la Bruxelles, 23 martie 2007.

Pentru Comisie

Günter VERHEUGEN

Vicepreședinte


(1)  JO L 187, 16.7.1988, p. 1. Directivă, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Directiva 93/68/CEE (JO L 220, 30.8.1993, p. 1).

(2)  JO L 204, 21.7.1998, p. 37. Directivă, astfel cum a fost modificată ultima dată prin Actul de aderare din 2003.

(3)  JO C 215, 28.7.1999, p. 4.

(4)  JO C 188, 2.8.2005, p. 2.


Top