EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Spălarea banilor

Spălarea banilor este procesul prin care infractorii maschează originea ilicită a bunurilor sau a veniturilor obținute de aceștia.

UE depune eforturi pentru a împiedica utilizarea ilegală a sistemului financiar și a îmbunătăți cooperarea dintre statele membre ale UE pentru a combate spălarea banilor. Măsurile luate sunt reglementate prin Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE):

  • în titlul VII (armonizarea legislativă pentru piața internă): prin crearea pieței interne s-au pus în aplicare norme în întreaga UE pentru a preveni în mod eficient spălarea banilor și finanțarea terorismului. Mișcările financiare sunt reglementate pentru a garanta posibilitatea de urmărire și monitorizare completă a tranzacțiilor. Operatorii financiari și anumiți operatori nefinanciari trebuie să își identifice și ei clienții (incluzând beneficiarii efectivi ai companiilor și ai trusturilor), să monitorizeze tranzacțiile și să raporteze unităților de informații financiare eventualele suspiciuni de spălare de bani;
  • în titlul V (cooperarea polițienească și judiciară în materie penală): accentul se pune pe definirea infracțiunilor și pe consolidarea asistenței reciproce.

Normele UE privind infracțiunile financiare se bazează în cea mai mare parte pe standarde internaționale adoptate de Grupul de Acțiune Financiară Internațională.

  • Directiva (UE) 2018/843 – cea de a cincea directivă a UE privind combaterea spălării banilor, care modifică cea de a patra directivă a UE de combatere a spălării banilor [Directiva (UE) 2015/849] – își propune să combată spălarea banilor și finanțarea terorismului prin prevenirea utilizării abuzive a pieței financiare în aceste scopuri.
  • Directiva (UE) 2018/1673 are ca obiectiv incriminarea spălării banilor atunci când aceasta este săvârșită cu intenție și cunoscând că bunurile au provenit din activitate infracțională. De asemenea, directiva definește infracțiunile și pedepsele în materia spălării banilor și permite statelor membre ale UE să incrimineze spălarea banilor atunci când autorul infracțiunii a suspectat sau ar fi trebuit să știe că bunurile provin dintr-o activitate infracțională.

În 2020 Comisia Europeană a adoptat un plan de acțiune al UE privind prevenirea spălării banilor și a finanțării terorismului, care include măsuri pe care le va lua pentru o mai bună aplicare, supraveghere și coordonare a normelor relevante ale UE. Concomitent, a publicat o metodă pentru identificarea țărilor din afara UE cu risc ridicat cu deficiențe în cadrul regimului lor de combatere a spălării banilor și a finanțării terorismului, care prezintă o amenințare semnificativă la adresa sistemului financiar al UE.

A SE VEDEA, DE ASEMENEA:

Top