EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52014XC0507(01)

Rezumatul Deciziei Comisiei din 30 ianuarie 2013 privind declararea unei concentrări ca fiind incompatibilă cu piața internă și cu funcționarea Acordului privind SEE (Cazul COMP/M.6570 – UPS/TNT Express) [notificat cu numărul C(2013) 431 final] Text cu relevanță pentru SEE

7.5.2014   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 137/8


Rezumatul Deciziei Comisiei

din 30 ianuarie 2013

privind declararea unei concentrări ca fiind incompatibilă cu piața internă și cu funcționarea Acordului privind SEE

(Cazul COMP/M.6570 – UPS/TNT Express)

[notificat cu numărul C(2013) 431 final]

(Numai textul în limba engleză este autentic)

(Text cu relevanță pentru SEE)

2014/C 137/05

La 30 ianuarie 2013, Comisia a adoptat o decizie, într-un caz de concentrare, în temeiul Regulamentului (CE) nr. 139/2004 al Consiliului din 20 ianuarie 2004 privind controlul concentrărilor economice între întreprinderi  (1) , în special articolul 8 alineatul (3). O versiune neconfidențială a textului integral al deciziei este disponibilă în versiunea lingvistică autentică a cazului pe site-ul internet al Direcției Generale Concurență, la următoarea adresă: http://ec.europa.eu/comm/competition/index_en.html

I.   PĂRȚILE

1.

United Parcel Service Inc. („UPS” – Statele Unite ale Americii) este unul dintre cei mai mari furnizori de logistică pe plan mondial care își desfășoară activitatea în principal în sectorul de curierat pentru livrarea coletelor mici, în sectorul transportului de mărfuri și în sectorul logisticii contractuale. Centrul operațional al UPS în UE este situat la Köln, Germania.

2.

TNT Express N.V. („TNT” – Țările de Jos) își desfășoară activitatea în sectorul de curierat pentru livrarea coletelor mici și în domeniul transportului de mărfuri. Rețeaua europeană a TNT își are centrul operațional la Liège, Belgia.

II.   FUNCȚIONAREA ȘI DIMENSIUNE EUROPEANĂ

3.

La 15 iunie 2012, Comisia a primit, în temeiul articolului 4 din Regulamentul (CE) nr. 139/2004 („Regulamentul privind concentrările economice”), o notificare privind o concentrare propusă prin care UPS intenționa să obțină controlul unic, în sensul articolului 3 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul privind concentrările economice, asupra întreprinderii TNT prin intermediul unei achiziții publice în temeiul legislației Țărilor de Jos (2) („concentrarea”). UPS și TNT sunt denumite în continuare „părțile”.

4.

Operațiunea avea o dimensiune UE conform articolului 1 alineatul (2) din Regulamentul privind concentrările economice.

III.   PROCEDURA

5.

În urma analizei de piață din prima etapă a procedurilor, Comisia a concluzionat că respectiva concentrare generează îndoieli grave în ceea ce privește compatibilitatea sa cu piața internă și cu Acordul privind SEE. Prin urmare, la 20 iulie 2012, Comisia a inițiat a doua etapă a procedurilor în temeiul articolului 6 alineatul (1) litera (c) din Regulamentul privind concentrările economice.

6.

La 19 octombrie 2012, părților li s-a trimis o comunicare privind obiecțiunile. Părțile au avut posibilitatea să își prezinte opiniile într-un răspuns scris și în cadrul unei audieri orale, care a avut loc la 12 noiembrie 2012.

7.

La 29 noiembrie 2012, partea care a efectuat notificarea a prezentat angajamente în conformitate cu articolul 8 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 139/2004. Ulterior au fost prezentate noi angajamente, la 16 decembrie 2012 și la 3 ianuarie 2013.

8.

O scrisoare de expunere a faptelor a fost trimisă UPS la 21 decembrie 2012. UPS și-a prezentat observațiile scrise cu privire la scrisoarea de expunere a faptelor la 4 ianuarie 2013.

9.

La 30 ianuarie 2013, Comisia a adoptat, în temeiul articolului 8 alineatul (3) din Regulamentul privind concentrările economice, o decizie prin care a declarat concentrarea ca fiind incompatibilă cu piața internă și cu Acordul privind SEE („decizia”).

IV.   EVALUAREA CONCURENȚIALĂ

1.   Descrierea sectorului de curierat pentru livrarea coletelor mici

10.

Sectorul de curierat pentru livrarea coletelor mici prezintă cel puțin două caracteristici principale:

(a)

economii de densitate/de scară semnificative, întrucât este o industrie de rețea. Costurile de colectare și de livrare contribuie semnificativ la costurile directe ale furnizorului serviciilor de livrare a coletelor. De asemenea, este important să existe acoperire atât la sursă, cât și la destinație;

(b)

produse foarte diversificate, întrucât furnizorii pot diversifica serviciul oferit în funcție de o multitudine de criterii:

(i) timpul de livrare (acesta variază de la servicii de curierat expres cu livrarea coletului a doua zi dimineața devreme până la servicii de curierat standard cu livrarea coletului în decurs de două sau mai multe zile); (ii) zona geografică (variind de la servicii interne până la servicii internaționale, cu livrarea în afara SEE); și (iii) calitatea serviciilor (în termeni de fiabilitate, securitate, colectare la ore târzii, posibilități extinse de urmărire și localizare etc.).

11.

Există mai mulți operatori diferiți care activează în sector: integratori, operatori poștali naționali și locali, rețele partenere și agenți de expediție, fiecare având un model de operare diferit, bazat pe structura și tipul rețelei. Principala caracteristică a unui integrator este faptul că acesta deține controlul operațional integral asupra logisticii de livrare a coletelor, de la expeditor la destinatar, și asupra transportului aerian. În SEE există patru integratori: UPS, TNT, DHL și FedEx.

12.

Operatorii poștali naționali dețin rețele terestre interne extinse și sunt, în unele cazuri, implicați în operațiuni internaționale. În special, Royal Mail (Regatul Unit), prin intermediul filialei sale GLS, și La Poste (Franța), prin intermediul filialei sale DPD, precum și PostNL (Țările de Jos) și Austrian Post (Austria) se califică drept operatori de rețele internaționale. La Poste, în special în Franța și Spania, oferă servicii internaționale de curierat expres în interiorul SEE pentru numeroase țări din SEE, la fel precum Royal Mail din Regatul Unit. Cu toate acestea, operatorii respectivi nu dețin propria rețea de transport aerian și oferă servicii internaționale de curierat expres în interiorul SEE bazate pe transportul rutier către țările terțe vecine, precum și pe transportul aerian prin zborurile comerciale (spațiu în cală) sau ale integratorilor.

13.

Operatorii naționali de curierat pentru livrarea coletelor mici își desfășoară activitatea, în mare parte, la nivel național. Întreprinderi precum Bartolini în Italia, Yodl în Regatul Unit, Siodemka în Polonia sau Speedex în Grecia au mai degrabă un caracter național și intră în concurență cu părțile numai la acest nivel. Rețelele partenere (cum ar fi Eurodis, NetExpress și EuroExpress) au foarte puține operațiuni proprii pe piețele internaționale de curierat expres în cadrul SEE. Agenții de expediție (de exemplu, Kuehne + Nagel, DB Schenker, DSV, Geodis) se axează pe transportul de mărfuri grele, însă livrează ocazional și colete mici, în special pentru clienții care trimit mărfuri prin rețelele lor. În cadrul pieței internaționale de curierat expres din SEE, aceștia revând, în principal, serviciile integratorilor.

2.   Definirea pieței

14.

Conform practicii sale decizionale (3), Comisia identifică piețele relevante ale produsului pentru serviciile de livrare a coletelor mici (4) pe baza timpului de livrare (și anume, servicii de curierat expres – însemnând, în general, serviciile în care livrarea se face în ziua următoare – și servicii de curierat standard/cu livrare întârziată) și în funcție de țara unde au loc preluarea și livrarea coletelor – în aceeași țară, în două țări diferite din SEE sau între o țară care face parte din SEE și o țară din afara SEE (și anume, servicii interne, servicii internaționale în cadrul SEE și servicii internaționale în afara SEE).

15.

În ceea ce privește dimensiunea geografică, Comisia a identificat piețe naționale atât pentru serviciile interne, cât și pentru cele internaționale.

16.

Comisia a concluzionat, în scopul deciziei, că există o piață a produsului separată pentru serviciile internaționale de curierat expres pentru livrarea coletelor mici în interiorul SEE. Piața în cauză este de nivel național.

3.   Serviciile internaționale de curierat expres pentru livrarea coletelor mici în interiorul SEE

(i)   Constrângeri concurențiale asupra părților: furnizorii non-integratori

17.

Curieratul expres internațional în interiorul SEE este o industrie de rețea care necesită ca operatorii să își asigure prezența în toate țările. La rândul său, necesitatea prezenței impune investiții în infrastructură de-a lungul întregului lanț valoric (de la colectare la sortare, la transportul propriu-zis, la centre de activitate, la rețea aeriană, la livrare). Chiar dacă externalizarea către terți a unor părți din lanțul valoric este posibilă, externalizarea reduce controlul asupra lanțului valoric, eficiența operațională și, în cele din urmă, calitatea serviciilor furnizate.

18.

Externalizarea serviciilor de transport aerian este un exemplu în acest sens. În conformitate cu estimările UPS, costul transportului aerian reprezintă o parte substanțială din costurile directe pentru livrările internaționale. Pentru reducerea acestora la minimum, un factor cheie determinant este gradul de încărcare a aeronavei, de aici necesitatea de adaptare a capacităților, a calendarului și a rutelor la volume pentru a reduce la minimum costurile respective. Furnizorii care nu sunt integratori și care externalizează serviciile de transport aerian nu au niciun control asupra rutei, frecvenței, calendarului și capacității aeronavelor aflate în exploatare. Prin urmare, aceștia au mai puține posibilități de a își optimiza structura costurilor și se confruntă cu un risc mai mare de nerespectare a timpului de livrare asumat, un dezavantaj foarte important față de integratori.

19.

În urma analizei de piață, s-a dovedit că non-integratorii sunt concurenți mai slabi din perspectiva mai multor parametri cheie ai concurenței:

(i) acoperirea (numărul de țări, coduri poștale, adrese ale întreprinderilor deservite) – acoperirea acestora este mai mică decât cea oferită de către părți; (ii) rețeaua de transport aerian, astfel încât non-integratorii nu prestează servicii pentru clienții care au nevoi semnificative de servicii de curierat expres internațional în interiorul SEE care implică transport aerian (segmentul pe distanțe lungi); și (iii) serviciile premium, și anume, servicii expres cu livrare în dimineața următoare.

20.

Aceste deficiențe sunt împărtășite, de asemenea, de cei doi operatori tereștri, La Poste și Royal Mail, care dețin o rețea extinsă în cadrul SEE, dar care nu sunt concurenți cu drepturi depline ai părților pe piața serviciilor internaționale de curierat expres în interiorul SEE. Acest fapt a fost confirmat, în mare parte, de analiza efectuată de Comisie asupra datelor privind procedurile de ofertare furnizate de UPS, TNT, DHL și FedEx.

21.

Din motivele expuse mai sus, Comisia a concluzionat că întreprinderile neintegrate nu pot exercita o constrângere concurențială suficientă asupra integratorilor.

(ii)   Constrângeri concurențiale asupra părților: FedEx și DHL

22.

Părțile au afirmat că, pe lângă DHL, care este actualul lider de piață în rândul integratorilor, FedEx ar fi, de asemenea, un concurent cu drepturi depline. Cu toate acestea, investigația detaliată a confirmat faptul că FedEx este, în prezent, un concurent mai slab din motivele prezentate în continuare:

(a)

în ceea ce privește cotele de piață, FedEx este cel mai slab dintre cei patru integratori în majoritatea țărilor din cadrul SEE. Cota de piață a FedEx nu depășește [5-10 %] în 14 dintre cele 15 țări din SEE în care Comisia a identificat un obstacol semnificativ în calea concurenței efective și, după tranzacție, se pare că, în comparație cu ceilalți integratori, FedEx ar fi deținut cea mai mică cotă de piață în toate cele 29 de țări din SEE;

(b)

acoperirea sa este mai mică în comparație cu alți integratori. În cazul în care acoperirea se măsoară în funcție de numărul de adrese deservite, acest lucru este valabil pentru toate serviciile expres (cu livrare la sfârșitul zilei, înainte de prânz și înainte de ora 10);

(c)

rețeaua sa este mai puțin dezvoltată în Europa în comparație cu rețelele celorlalți integratori (în ceea ce privește numărul de puncte de colectare, de puncte de zbor, tipurile de aeronave etc.);

(d)

costurile sale pentru colectare și livrare în Europa sunt în prezent semnificativ mai mari decât cele ale UPS și TNT.

23.

Comisia a concluzionat că FedEx reprezintă o constrângere concurențială slabă pentru părți pe piața serviciilor internaționale de curierat expres în interiorul SEE. Opinia a fost împărtășită de către clienți, precum și de către alți concurenți. Activitățile principale ale FedEx sunt legate de livrările în afara SEE. Acest fapt a fost confirmat, de asemenea, de analiza bazelor de date interne ale UPS și FedEx realizată de Comisie.

24.

În evaluarea concurențială, Comisia a ținut seama, de asemenea, de planul de extindere organică al FedEx, aflat în curs de desfășurare, care vizează consolidarea infrastructurii sale de rețea și creșterea densității și a acoperirii acesteia, precum și extinderea sa globală pe piața internă. S-a dovedit că, în funcție de țara din SEE avută în vedere, planul de extindere organică avea într-adevăr potențialul de a sprijini FedEx să atragă volume suplimentare pentru a completa capacitatea în continuă creștere a rețelei și, prin urmare, în mod indirect, de a favoriza competitivitatea sa pe piața internațională din interiorul SEE. Cu toate acestea, Comisia a concluzionat că FedEx ar rămâne în continuare în urmă față de părți și DHL în ceea ce privește poziția pe piață în viitorul apropiat.

25.

În ceea ce privește DHL, rezultatul analizei de piață a confirmat că DHL este un actor puternic și credibil și este în strânsă concurență atât cu UPS, cât și cu TNT. Ulterior concentrării, clienții se vor confrunta astfel cu doi integratori foarte puternici: DHL și entitatea rezultată în urma concentrării.

(iii)   Teoria prejudiciului, intensitatea relației concurențiale și barierele la intrare

26.

Comisia a evaluat efectele concentrării pe diferitele piețe naționale, întrucât concentrarea ar conduce la o creștere semnificativă a gradului de concentrare de pe piață și la o poziție combinată solidă a părților pe piață în multe țări din SSE și ar reduce numărul concurenților de la patru la trei (UPS/TNT, DHL și FedEx) sau chiar la doi (UPS/TNT și DHL) pe anumite porțiuni ale pieței.

27.

De fapt, se poate considera că părțile, împreună cu DHL, se află în strânsă concurență pe piața de curierat expres internațional din interiorul SEE, în timp ce alte întreprinderi, inclusiv FedEx, oferă produse care constituie înlocuitori mult mai îndepărtați în comparație cu produsele UPS, TNT și DHL. În absența oricăror factori compensatorii, Comisia a concluzionat că părțile, care se află în strânsă concurență, ar fi avut un motiv să crească prețurile după concentrare. Analiza privind concentrarea prețurilor efectuată de Comisie a arătat că ar exista o creștere de preț în toate cele 29 de țări din SEE. UPS nu a fost de acord cu Comisia în ceea ce privește amploarea majorării prețurilor.

28.

UPS a susținut că anumiți cumpărători ar putea să își exercite puterea de cumpărare prin trecerea la servicii mai puțin costisitoare sau prin apelarea la alți furnizori existenți, fie prin alegerea altor furnizori pentru curieratul expres, fie prin transferarea volumelor non-expres către alți furnizori (multisourcing). Totuși, acest lucru nu a fost confirmat în cursul analizei de piață.

29.

În ceea ce privește barierele la intrare, s-a constatat că o nouă întreprindere care intră pe piață ar trebui să dețină: (i) o infrastructură sofisticată în materie de tehnologia informației; (ii) o infrastructură de sortare pe întreg teritoriul SEE; și (iii) o rețea de transport aerian, care să asigure o legătură eficientă între transportul aerian și cel rutier. Astfel cum indică, de asemenea, faptul că nicio întreprindere majoră nu a intrat pe piață în ultimii 20 de ani, barierele la intrare sunt destul de înalte și nu pot fi depășite, nici chiar prin externalizare. În ceea ce privește externalizarea transportului aerian, Comisia a constatat, de fapt, că aceasta nu este o alternativă eficientă din cauza dublei marginalizări și a unei calități mai slabe, în general, a serviciilor.

30.

Având în vedere absența unor noi intrări pe piață și lipsa unei puteri de cumpărare compensatorii, întrucât cel mai mare client al UPS reprezintă mai puțin de [0-5] % din vânzările sale totale, Comisia a concluzionat că, în cazul în care entitatea rezultată în urma concentrării ar crește prețurile pe piața serviciilor internaționale de curierat expres din interiorul SEE cu [5-10] % până la [1020] %, creșterea nu ar crea un stimulent pentru noi intrări sau pentru extinderi în intervalul relevant pentru evaluarea concentrării în cauză, astfel cum confirmă marea majoritate a concurenților.

(iv)   Creșterile în ceea ce privește eficiența

31.

Orientările privind evaluarea concentrărilor orizontale stabilesc un set cumulativ de cerințe privind luarea în considerare a creșterilor în ceea ce privește eficiența. Creșterile în ceea ce privește eficiența trebuie să fie în avantajul consumatorilor, să fie specifice concentrării și verificabile. UPS a susținut că este de așteptat ca, prin combinarea activității economice a UPS și a TNT, concentrarea să determine creșteri în ceea ce privește eficiența semnificative. Acesta a arătat că se așteaptă economii semnificative de densitate și de gamă, îmbunătățirea calității serviciilor și creșteri în ceea ce privește eficiența comercială prin combinarea rețelelor complementare ale acestora: clienții UPS ar dobândi acces la vasta rețea rutieră și de marfă europeană a TNT, iar clienții TNT ar beneficia de acces la rețeaua mondială a UPS.

32.

Conform analizei efectuate de UPS, creșterile în ceea ce privește eficiența ar fi fost benefice pentru consumatori, întrucât majoritatea sinergiilor de cost erau variabile și specifice concentrării, dat fiind că acestea nu puteau fi realizate fără integrarea completă. Pentru a demonstra că astfel de creșteri în ceea ce privește eficiența au fost considerate ca fiind verificabile, părțile au furnizat documente interne conținând estimări ale creșterilor în ceea ce privește eficiența după un anumit număr de ani de la finalizarea concentrării, împărțite în trei domenii principale: cheltuieli indirecte operaționale (care acoperă costurile transportului terestru), cheltuieli indirecte legate de rețeaua aeriană și cheltuieli indirecte administrative și de gestionare, în valoare de 400-550 de milioane EUR. Pe baza estimărilor realizate de către părți, sumele totale economisite pentru serviciile internaționale de curierat expres din interiorul SEE ar varia de la o țară la alta.

33.

Comisia a fost de acord că astfel de creșteri în ceea ce privește eficiența erau specifice concentrării, însă a confirmat ca fiind verificabile numai reducerile de costuri legate de rețeaua europeană de transport aerian și de handling la sol, care se înregistrează în primii trei ani de la încheierea concentrării; respectivele reduceri de costuri se ridică la […] milioane EUR pentru sinergiile legate de rețeaua de transport aerian europeană și, respectiv, la […] milioane EUR pentru handlingul la sol. Reducerile de costuri au fost alocate în mod individual pentru fiecare țară, pe baza volumului UPS și a datelor referitoare la costuri la nivel de cale de circulație. Pentru a estima rata modificărilor introduse pentru a compensa creșterea costurilor în termeni de costuri variabile pentru consumatori, Comisia a considerat adecvată estimarea impactului modificării costului mediu total asupra prețului serviciilor internaționale de curierat expres în interiorul SEE furnizată de către părți în urma analizei concentrării prețurilor efectuată de către acestea. Este probabil ca aceasta să reprezinte o subestimare a majorării prețurilor ca urmare a creșterii costurilor marginale.

34.

Pe baza calculului Comisiei, reducerile totale ale costurilor pentru serviciile internaționale de curierat expres în interiorul SEE în diferite țări au variat între [0-5] % și [5-10] % din preț.

35.

UPS a susținut că operațiunea ar determina, de asemenea, creșteri în ceea ce privește eficiența, în afara pieței. Cu toate acestea, Comisia a concluzionat că acestea nu erau verificabile în conformitate cu standardul impus.

(v)   Analiza de la țară la țară

36.

Comisia a evaluat efectele probabile ale concentrării, de la țară la țară, pe baza a patru factori principali: structura pieței, planurile de extindere ale concurenților în următorii ani, în special, planurile de extindere ale FedEx, rezultatele analizei de piață și efectul asupra prețurilor ținând seama de creșteri în ceea ce privește eficiența.

37.

Decizia a concluzionat că, cel mai probabil, concentrarea propusă ar crea un obstacol semnificativ în calea concurenței efective pe piețe în ceea ce privește serviciile internaționale de curierat expres pentru livrarea coletelor mici în interiorul SEE în 15 țări:

(i) Bulgaria; (ii) Republica Cehă; (iii) Danemarca; (iv) Estonia; (v) Finlanda; (vi) Ungaria; (vii) Letonia; (viii) Lituania; (ix) Malta; (x) Țările de Jos; (xi) Polonia; (xii) România; (xiii) Slovacia; (xiv) Slovenia; și (xv) Suedia, astfel cum se rezumă în următoarele puncte.

38.

După tranzacție, cotele de piață ale integratorilor (5) în Bulgaria au fost estimate după cum urmează: UPS/TNT [30-40] %, DHL [50-60] %, FedEx [5-10] %. Din cauza prezenței limitate pe piață a FedEx, a acoperirii geografice foarte scăzute (în ceea ce privește destinația) și având în vedere documentele interne referitoare la planurile de extindere în Bulgaria, acesta pare să exercite, în momentul deciziei în viitorul apropiat, o constrângere concurențială limitată asupra părților.

39.

Conform analizei concentrării prețurilor, efectuată de Comisie, creșterile de preț pe rutele de transport cu originea în Bulgaria ar fi variat între [5-10] % și [5-10] %, în timp ce efectele asupra prețului net estimat în Bulgaria, luând în considerare creșterile în ceea ce privește eficiența, ar fi fost pozitive, fiind cuprinse între [0-5] % și [5-10] %.

40.

Din aceste motive, Comisia a concluzionat că realizarea concentrării ar fi condus probabil la apariția unui obstacol semnificativ în calea concurenței efective pe piața bulgară a serviciilor internaționale de curierat expres pentru livrarea coletelor mici în interiorul SEE.

41.

După tranzacție, cotele de piață ale integratorilor în Republica Cehă au fost estimate după cum urmează: UPS/TNT [50-60] %, DHL [40-50] %, FedEx [5-10] %. FedEx se caracterizează printr-o prezență limitată pe piață, o acoperire geografică mai scăzută (în ceea ce privește destinația) și date privind un timp de tranzit mai îndelungat. Având în vedere, de asemenea, documentele interne ale FedEx referitoare la planurile sale de extindere, în final Comisia a concluzionat că FedEx va exercita în continuare o constrângere concurențială slabă asupra părților în viitorul apropiat.

42.

Conform analizei concentrării prețurilor, efectuată de Comisie, creșterile de preț pe rutele de transport cu originea în Republica Cehă ar fi variat între [0-5] % și [0-5] % și, ținând seama de creșterile în ceea ce privește eficiența, efectele asupra prețului net în Republica Cehă ar fi fost pozitive, între [0-5] % și [0-5] %.

43.

Din aceste motive, Comisia a concluzionat că realizarea concentrării ar fi condus probabil la apariția unui obstacol semnificativ în calea concurenței efective pe piața cehă a serviciilor internaționale de curierat expres pentru livrarea coletelor mici în interiorul SEE.

44.

După tranzacție, cotele de piață ale integratorilor în Danemarca au fost estimate astfel: UPS/TNT [50-60] %, DHL [40-50] %, FedEx [5-10] %. FedEx se caracterizează printr-o prezență limitată pe piață, o acoperire geografică ușor mai scăzută (în ceea ce privește destinația) și date privind un timp de tranzit mai îndelungat. Având în vedere extinderea organică a FedEx în Danemarca, s-a considerat probabil ca FedEx să înregistreze, în viitorul apropiat, doar o creștere limitată a cotei sale de piață în ceea ce privește serviciile internaționale de curierat expres în interiorul SEE, având drept rezultat o cotă de piață mai mică de [5-10] %.

45.

Conform analizei concentrării prețurilor, efectuată de Comisie, creșterile de preț pe rutele de transport cu originea în Danemarca ar fi variat între [0-5] % și [0-5] % și, ținând seama de creșterile în ceea ce privește eficiența, efectele asupra prețului net în Danemarca ar fi fost negative, variind între – [0-5] % și – [0-5] %. Deși creșterile în ceea ce privește eficiența par să aibă o pondere mai mare decât creșterile de preț, exista un risc semnificativ ca doar creșterile în ceea ce privește eficiența să fi fost insuficiente în sine pentru a contrabalansa efectul negativ de ansamblu al concentrării. De fapt, concentrarea ar fi eliminat o forță concurențială importantă de pe piața daneză de servicii internaționale de curierat expres în interiorul SEE și ar fi limitat posibilitățile de a schimba furnizorul, în condițiile în care nu exista suficientă putere de cumpărare compensatorie și nicio intrare pe piață sau o extindere nu erau probabile, oportune și suficiente pentru a contracara posibilele efecte anticoncurențiale.

46.

Din aceste motive, Comisia a concluzionat că realizarea concentrării ar fi condus probabil la apariția unui obstacol semnificativ în calea concurenței efective pe piața daneză a serviciilor internaționale de curierat expres pentru livrarea coletelor mici în interiorul SEE.

47.

După tranzacție, cotele de piață ale integratorilor în Estonia au fost estimate astfel: UPS/TNT [40-50] %, DHL [50-60] %, FedEx [0-5] %. FedEx se caracterizează printr-o prezență foarte limitată de piață, fără acoperire geografică (în ceea ce privește destinația). Având în vedere, de asemenea, documentele interne ale FedEx referitoare la planurile sale de extindere, în final Comisia a concluzionat că FedEx va exercita în continuare o constrângere concurențială slabă asupra părților în viitorul apropiat.

48.

Conform analizei concentrării prețurilor, efectuată de Comisie, creșterile de preț pe rutele de transport cu originea în Estonia ar fi variat între [5-10] % și [5-10] % și, ținând seama de creșterile în ceea ce privește eficiența, efectele asupra prețului net în Estonia ar fi fost pozitive, fiind cuprinse între [0-5] % și [0-5] %.

49.

Din aceste motive, Comisia a concluzionat că realizarea concentrării ar fi condus probabil la apariția unui obstacol semnificativ în calea concurenței efective pe piața estonă a serviciilor internaționale de curierat expres pentru livrarea coletelor mici în interiorul SEE.

50.

După tranzacție, cotele de piață ale integratorilor în Finlanda au fost estimate astfel: UPS/TNT [30-40] %, DHL [60-70] %, FedEx [0-5] %. FedEx se caracterizează printr-o prezență foarte limitată pe piață, cu o acoperire geografică mai scăzută (în ceea ce privește destinația). Demn de menționat este faptul că FedEx nu oferă servicii premium, și anume, livrări în dimineața zilei următoare către Suedia, Norvegia și Danemarca, care sunt țări învecinate. Având în vedere, de asemenea, documentele interne ale FedEx referitoare la planurile sale de extindere, în final, Comisia a concluzionat că este improbabil ca poziția FedEx să se schimbe în viitorul apropiat într-o asemenea măsură încât să contracareze efectele negative ale concentrării asupra concurenței.

51.

Conform analizei concentrării prețurilor, efectuată de Comisie, creșterile de preț pe rutele de transport cu originea în Finlanda ar fi variat între [5-10] % și [5-10] % și, ținând seama de creșterile în ceea ce privește eficiența, efectele asupra prețului net în Finlanda ar fi fost pozitive, fiind cuprinse între [0-5] % și [0-5] %, în pofida reducerilor anticipate ale costurilor.

52.

Din aceste motive, Comisia a concluzionat că realizarea concentrării ar fi condus probabil la apariția unui obstacol semnificativ în calea concurenței efective pe piața finlandeză a serviciilor internaționale de curierat expres pentru livrarea coletelor mici în interiorul SEE.

53.

După tranzacție, cotele de piață ale integratorilor în Ungaria au fost estimate astfel: UPS/TNT [40-50] %, DHL [30-40] %, FedEx [10-20] %. FedEx are o cotă de piață semnificativ mai scăzută decât toți ceilalți trei integratori și o acoperire geografică mai redusă (în ceea ce privește destinația). Având în vedere, de asemenea, documentele interne ale FedEx referitoare la planurile sale de extindere, în final, Comisia a concluzionat că FedEx va exercita în continuare o constrângere concurențială limitată asupra părților în viitorul apropiat.

54.

Conform analizei concentrării prețurilor, efectuată de Comisie, creșterile de preț pe rutele de transport cu originea în Ungaria ar fi variat între [0-5] % și [0-5] % și, ținând seama de creșterile în eficiență, efectele asupra prețului net în Ungaria ar fi fost cuprinse, prin urmare, între – [0-5] % și [0-5] %. Analiza cantitativă produce un rezultat ambiguu în Ungaria, având în vedere faptul că se prevede că efectul net va fi o ușoară scădere a prețurilor sau o ușoară creștere a prețurilor.

55.

Din aceste motive, Comisia a concluzionat că realizarea concentrării ar fi condus probabil la apariția unui obstacol semnificativ în calea concurenței efective pe piața finlandeză a serviciilor internaționale de curierat expres pentru livrarea coletelor mici în interiorul SEE.

56.

După tranzacție, cotele de piață ale integratorilor în Letonia au fost estimate astfel: UPS/TNT [40-50] %, DHL [40-50] %, FedEx [5-10] %. FedEx poate fi considerat un actor mai puțin important în serviciile internaționale de curierat expres în interiorul SEE, țara de expediție fiind Letonia, față de ceilalți integratori din cauza prezenței sale limitate pe piață și a acoperirii geografice mult mai scăzute (în ceea ce privește destinația). Având în vedere, de asemenea, documentele interne ale FedEx referitoare la planurile sale de extindere, în final, Comisia a concluzionat că FedEx va exercita în continuare o constrângere concurențială limitată asupra părților în viitorul apropiat.

57.

Conform analizei concentrării prețurilor, efectuată de Comisie, creșterile de preț pe rutele de transport cu originea în Letonia ar fi variat între [5-10] % și [5-10] % și, ținând seama de creșterile în ceea ce privește eficiența, efectele asupra prețului net estimat în Letonia ar fi fost pozitive și semnificative, variind între [0-5] % și [5-10] %.

58.

Din aceste motive, Comisia a concluzionat că realizarea concentrării ar fi condus probabil la apariția unui obstacol semnificativ în calea concurenței efective pe piața letonă a serviciilor internaționale de curierat expres pentru livrarea coletelor mici în interiorul SEE.

59.

După tranzacție, cotele de piață ale integratorilor în Lituania au fost estimate astfel: UPS/TNT [50-60] %, DHL [40-50] %, FedEx [0-5] %. FedEx se caracterizează printr-o prezență limitată pe piață, fără acoperire geografică (în ceea ce privește destinația). Având în vedere, de asemenea, documentele interne ale FedEx referitoare la planurile sale de extindere, în final, Comisia a concluzionat că FedEx va exercita în continuare o constrângere concurențială limitată asupra părților în viitorul apropiat.

60.

Conform analizei concentrării prețurilor, efectuată de Comisie, creșterile de preț pe rutele de transport cu originea în Lituania ar fi variat între [5-10] % și [5-10] % și, ținând seama de creșterile în ceea ce privește eficiența, efectele asupra prețului net în Lituania ar fi fost pozitive și semnificative, variind între [0-5]% și [5-10]%.

61.

Din aceste motive, Comisia a concluzionat că realizarea concentrării ar fi condus probabil la apariția unui obstacol semnificativ în calea concurenței efective pe piața lituaniană a serviciilor internaționale de curierat expres pentru livrarea coletelor mici în interiorul SEE.

62.

După tranzacție, cotele de piață ale integratorilor în Malta au fost estimate astfel: UPS/TNT [40-50] %, DHL [50-60] %, FedEx [0-5] %. Rezultatul analizei de piață a confirmat că FedEx este integratorul cu ponderea cea mai scăzută în ceea ce privește curieratul internațional în interiorul SEE. Având în vedere, de asemenea, documentele interne ale FedEx referitoare la planurile sale de extindere, în final, Comisia a concluzionat că FedEx va exercita în continuare o constrângere concurențială limitată asupra părților în viitorul apropiat.

63.

Conform analizei concentrării prețurilor, efectuată de Comisie, creșterile de preț pe rutele de transport cu originea în Malta ar fi variat între [5-10] % și [10-20] % și, ținând seama de creșterile în ceea ce privește eficiența, efectele asupra prețului net estimat în Malta ar fi fost pozitive,variind între [5-10] % și [5-10] %.

64.

Din aceste motive, Comisia a concluzionat că realizarea concentrării ar fi condus probabil la apariția unui obstacol semnificativ în calea concurenței efective pe piața malteză a serviciilor internaționale de curierat expres pentru livrarea coletelor mici în interiorul SEE.

65.

După tranzacție, cotele de piață ale integratorilor în Țările de Jos au fost estimate astfel: UPS/TNT [50-60] %, DHL [40-50] %, FedEx [5-10] %. Toți integratorii au acoperire geografică în proporție de 100 % (în ceea ce privește destinația). Având în vedere, de asemenea, documentele interne ale FedEx referitoare la planurile sale de extindere, în final, Comisia a concluzionat că FedEx va exercita în continuare o constrângere concurențială limitată asupra părților în viitorul apropiat.

66.

Conform analizei concentrării prețurilor, efectuată de Comisie, creșterile de preț pe rutele de transport cu originea în Țările de Jos ar fi variat între [0-5] % și [0-5] % și, ținând seama de creșterile în ceea ce privește eficiența, efectul asupra prețului net estimat în Țările de Jos ar fi fost negativ, variind între – [0-5] % și – [0-5] %. Cu toate acestea, s-a acordat o importanță mai mică cuantificării efectelor nete ale concentrării deoarece modelul nu a permis să se țină seama de particularitățile pieței neerlandeze, întrucât efectul asupra prețului estimat reflectă faptul că acoperirea FedEx în Țările de Jos este completă (de fapt, toți cei patru integratori au o acoperire de 100 %). Comisia a remarcat în special faptul că, în Țările de Jos, datele privind acoperirea și cotele de piață nu sunt coerente. FedEx are o acoperire de 100 %, însă realizează venituri foarte limitate.

67.

Comisia a considerat că, cel mai probabil, concentrarea va elimina o forță concurențială importantă de pe piața neerlandeză de servicii internaționale de curierat expres în interiorul SEE, unde FedEx nu reprezintă o constrângere concurențială efectivă pentru părți, și va limita posibilitățile de a schimba furnizorul, în condițiile în care nu există suficientă putere de cumpărare compensatorie și nicio intrare pe piață sau o extindere nu sunt probabile, oportune și suficiente pentru a contracara posibilele efecte anticoncurențiale.

68.

Din aceste motive, Comisia a concluzionat că realizarea concentrării ar fi condus probabil la apariția unui obstacol semnificativ în calea concurenței efective pe piața neerlandeză a serviciilor internaționale de curierat expres pentru livrarea coletelor mici în interiorul SEE.

69.

După tranzacție, cotele de piață ale integratorilor în Polonia au fost estimate astfel: UPS/TNT [40-50] %, DHL [40-50] %, FedEx [5-10] %. FedEx se caracterizează printr-o prezență limitată pe piață și printr-o acoperire geografică ușor mai redusă (în ceea ce privește destinația), astfel că aceasta va reprezenta o constrângere concurențială limitată asupra părților. Achiziția recentă a Opek de către FedEx i-ar permite acesteia din urmă să își sporească prezența internă în Polonia, însă nu va adăuga volum în termeni de curierat expres internațional în cadrul SEE sau de curierat expres intern. În final, Comisia a concluzionat că este improbabil ca FedEx să devină o forță concurențială mult mai puternică pe piața în cauză în viitorul apropiat.

70.

Conform analizei concentrării prețurilor, efectuată de Comisie, creșterile de preț pe rutele de transport cu originea în Polonia ar fi variat între [0-5] % și [5-10] % și, ținând seama de creșterile în ceea ce privește eficiența, efectele asupra prețului net estimat în Polonia ar fi fost pozitive, variind între [0-5] % și [0-5] %.

71.

Din aceste motive, Comisia a concluzionat că realizarea concentrării ar fi condus probabil la apariția unui obstacol semnificativ în calea concurenței efective pe piața poloneză a serviciilor internaționale de curierat expres pentru livrarea coletelor mici în interiorul SEE.

72.

După tranzacție, cotele de piață ale integratorilor în România au fost estimate astfel: UPS/TNT [40-50] %, DHL [50-60] %, FedEx [0-5] %. FedEx se caracterizează printr-o prezență foarte redusă pe piață și are o acoperire geografică mult mai limitată (în ceea ce privește destinația). Având în vedere, de asemenea, documentele interne ale FedEx referitoare la planurile sale de extindere, în final, Comisia a concluzionat că FedEx va exercita în continuare o constrângere concurențială limitată asupra părților în viitorul apropiat.

73.

Conform analizei concentrării prețurilor, efectuată de Comisie, creșterile de preț pe rutele de transport cu originea în România ar fi variat între [5-10] % și [5-10] % și, ținând seama de creșterile în ceea ce privește eficiența, efectele asupra prețului net estimat în România ar fi fost pozitive, variind între [0-5] % și [5-10] %.

74.

Din aceste motive, Comisia a concluzionat că realizarea concentrării ar fi condus probabil la apariția unui obstacol semnificativ în calea concurenței efective pe piața română a serviciilor internaționale de curierat expres pentru livrarea coletelor mici în interiorul SEE.

75.

După tranzacție, cotele de piață ale integratorilor în Slovacia au fost estimate astfel: UPS/TNT [40-50] %, DHL [40-50] %, FedEx [5-10] %. FedEx se caracterizează printr-o prezență redusă pe piață și are o acoperire geografică mult mai limitată (în ceea ce privește destinația). Având în vedere, de asemenea, documentele interne ale FedEx referitoare la planurile sale de extindere, în final, Comisia a concluzionat că FedEx va exercita în continuare o constrângere concurențială limitată asupra părților în viitorul apropiat.

76.

Conform analizei concentrării prețurilor, efectuată de Comisie, creșterile de preț pe rutele de transport cu originea în Slovacia ar fi variat între [0-5] % și [5-10] % și, ținând seama de creșterile în ceea ce privește eficiența, efectele asupra prețului net în Slovacia ar fi fost pozitive, variind între [0-5] % și [0-5] %.

77.

Din aceste motive, Comisia a concluzionat că realizarea concentrării ar fi condus probabil la apariția unui obstacol semnificativ în calea concurenței efective pe piața slovacă a serviciilor internaționale de curierat expres pentru livrarea coletelor mici în interiorul SEE.

78.

După tranzacție, cotele de piață ale integratorilor în Slovenia au fost estimate astfel: UPS/TNT [30-40] %, DHL [60-70] %, FedEx [0-5] %. FedEx se caracterizează printr-o prezență foarte limitată pe piață, fără acoperire geografică (în ceea ce privește destinația). Având în vedere, de asemenea, documentele interne ale FedEx referitoare la planurile sale de extindere, în final, Comisia a concluzionat că FedEx va exercita în continuare o constrângere concurențială limitată asupra părților în viitorul apropiat.

79.

Conform analizei concentrării prețurilor, efectuată de Comisie, creșterile de preț pe rutele de transport cu originea în Slovenia ar fi variat între [5-10] % și [5-10] % și, ținând seama de creșterile în ceea ce privește eficiența, efectele asupra prețului net în Slovenia ar fi fost pozitive, variind între [0-5] % și [0-5] %.

80.

Din aceste motive, Comisia a concluzionat că realizarea concentrării ar fi condus probabil la apariția unui obstacol semnificativ în calea concurenței efective pe piața slovenă a serviciilor internaționale de curierat expres pentru livrarea coletelor mici în interiorul SEE.

81.

După tranzacție, cotele de piață ale integratorilor în Suedia au fost estimate astfel: UPS/TNT [40-50] %, DHL [50-60] %, FedEx [0-5] %. FedEx se caracterizează printr-o prezență foarte limitată pe piață, cu o acoperire geografică (în ceea ce privește destinația) mai scăzută decât UPS și DHL. Având în vedere, de asemenea, documentele interne ale FedEx referitoare la planurile sale de extindere, în final, Comisia a concluzionat că FedEx va exercita în continuare o constrângere concurențială limitată asupra părților în viitorul apropiat.

82.

Conform analizei concentrării prețurilor, efectuată de Comisie, creșterile de preț pe rutele de transport cu originea în Suedia ar fi variat între [5-10] % și [5-10] % și, ținând seama de creșterile în ceea ce privește eficiența, efectele asupra prețului net în Suedia ar fi fost pozitive, variind între [0-5] % și [0-5] %.

83.

Din aceste motive, Comisia a concluzionat că realizarea concentrării ar fi condus probabil la apariția unui obstacol semnificativ în calea concurenței efective pe piața suedeză a serviciilor internaționale de curierat expres pentru livrarea coletelor mici în interiorul SEE.

V.   ANGAJAMENTE

1.   Descrierea angajamentelor

84.

UPS a prezentat trei serii de angajamente la: (i) 29 noiembrie 2012; (ii) 16 decembrie 2012; și (iii) 3 ianuarie 2013.

85.

Cele trei pachete de măsuri corective au avut, în grade diferite, un pilon structural și comportamental:

o măsură corectivă de cesionare: vânzarea filialelor TNT din 17 țări către un singur cumpărător (6);

o măsură corectivă de acces: angajamentul UPS de a oferi acces la rețeaua sa europeană de transport aerian dinspre/către țările care fac obiectul măsurilor corective.

86.

Prin cesiune, orice suprapunere în țările care fac obiectul măsurilor corective ar fi fost eliminată.

87.

Niciunul dintre operatorii de pe piață chestionați cu privire la angajamentele din 29 noiembrie 2012, precum și la angajamentele din 16 decembrie 2012 nu a declarat că ar fi interesat de activitatea cesionată în ansamblu, cu excepția întreprinderii La Poste/DPD.

88.

În urma celui de al doilea test de piață, UPS a prezentat un alt set de angajamente, la 3 ianuarie 2013, urmărind să satisfacă nevoile specifice ale întreprinderii La Poste/DPD.

2.   Evaluarea angajamentelor

89.

Concluzia generală la care a ajuns Comisia a fost că angajamentele propuse nu erau de natură să elimine temerile în materie de concurență exprimate în comunicarea privind obiecțiunile. Pe de o parte, UPS nu a putut oferi o soluție preventivă sau un cumpărător inițial, iar, pe de altă parte, angajamentele în combinație cu planul de afaceri al singurului cumpărător interesat, La Poste/DPD, au fost insuficiente pentru a elimina temerile Comisiei. În acest sens, după cel de al treilea pachet de măsuri corective, persistau următoarele temeri:

(i)   Încheierea la timp a procedurii de cesionare

90.

La Poste/DPD ar fi trebuit să negocieze cu UPS, inter alia, un contract de vânzare-cumpărare de acțiuni, însă La Poste/DPD însăși a menționat că procesul de diligență ar putea să dureze cu mult mai mult timp decât a estimat UPS.

(ii)   Adecvarea La Poste/DPD în calitate de cumpărător al activităților cesionate

91.

La Poste/DPD nu a prezentat nicio dovadă a faptului că a efectuat o evaluare a rentabilității serviciilor internaționale de curierat expres în cadrul SEE pe care ar urma să le achiziționeze, având în vedere volumele relativ mici și investițiile necesare în țările de destinație care nu fac obiectul măsurilor corective. În schimb, La Poste/DPD a evaluat rentabilitatea globală a filialelor TNT cesionate în ansamblu, pentru fiecare grup de țări. Din planul său de afaceri, s-a constatat că La Poste/DPD nu deținea niciun fel de date economice precise referitoare la rentabilitatea activităților economice de curierat expres internațional în cadrul SEE.

92.

La Poste/DPD a declarat, de asemenea, că nu intenționează să achiziționeze, să închirieze sau să obțină în regim de charter o aeronavă după expirarea contractului cu UPS, în pofida opiniei sale negative anterioare cu privire la posibilitatea de a-și desfășura activitatea în sectorul serviciilor internaționale de curierat expres par avion în cadrul SEE pe baza externalizării. Aceasta a condus la intensificarea considerabilă a îndoielilor menționate anterior cu privire la perioada care ar fi urmat după expirarea acordului privind accesul la rețeaua de transport aerian a UPS.

93.

Prin urmare, nu au existat suficiente dovezi care să permită Comisiei să concluzioneze că, în cazul în care La Poste/DPD și-ar fi asumat angajamentele de la 3 ianuarie 2013, este probabil ca aceasta să fi creat o rețea capabilă să gestioneze, pe teritoriul întregului SEE, serviciile internaționale de curierat expres în cadrul SEE la fel de eficient precum un integrator.

VI.   CONCLUZIE

94.

Având în vedere motivele menționate mai sus, decizia concluzionează că operațiunea propusă prin care United Parcel Service Inc. obține controlul integral asupra TNT Express N.V. în sensul articolului 3 alineatul (1) litera (b) din Regulamentul (CE) nr. 139/2004 este declarată incompatibilă cu piața internă și cu Acordul privind SEE.


(1)  JO L 24, 29.1.2004, p. 1.

(2)  Publicare în JO C 186, 26.6.2012, p. 9.

(3)  Cazul COMP/M.3971, Deutsche Post/Exel, punctele 8-24.

(4)  Comisia identifică existența unei piețe a produsului distinctă pentru serviciile de livrare a coletelor mici, valoarea de 31,5 kg părând a fi un prag adecvat pentru a face distincția între coletele mici și marfă.

(5)  Pentru toate țările SEE, Comisia a reconstituit pozițiile de piață ale integratorului luând în considerare veniturile acestora și exclusiv pe baza integratorului.

(6)  (i) Bulgaria; (ii) Republica Cehă; (iii) Danemarca; (iv) Estonia; (v) Finlanda; (vi) Ungaria; (vii) Letonia; (viii) Lituania; (ix) Malta; (x) Țările de Jos; (xi) Polonia; (xii) România; (xiii) Slovacia; (xiv) Slovenia; și (xv) Suedia. În al doilea pachet, măsura corectivă vizează, de asemenea, Spania și Portugalia.


Top