EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010XC0219(02)

Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

OJ C 42, 19.2.2010, p. 7–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

19.2.2010   

RO

Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

C 42/7


Publicarea unei cereri de înregistrare în temeiul articolului 6 alineatul (2) din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului privind protecția indicațiilor geografice și a denumirilor de origine ale produselor agricole și alimentare

2010/C 42/04

Prezenta publicare conferă dreptul de opoziție la cererea de înregistrare în temeiul articolului 7 din Regulamentul (CE) nr. 510/2006 al Consiliului (1). Declarațiile de opoziție trebuie să parvină Comisiei în termen de șase luni de la data prezentei publicări.

DOCUMENT UNIC

REGULAMENTUL (CE) NR. 510/2006 AL CONSILIULUI

„JABŁKA ŁĄCKIE”

NR. CE: PL-PGI-0005-0617-05.07.2007

IGP ( X ) DOP ( )

1.   Denumire:

„Jabłka łąckie”

2.   Statul membru sau țara terță:

Polonia

3.   Descrierea produsului agricol sau alimentar:

3.1.   Tip de produs (în conformitate cu anexa II):

Clasa 1.6:

Fructe, legume și cereale proaspete sau prelucrate

3.2.   Descrierea produsului căruia i se aplică denumirea de la punctul 1:

1.

Pot fi vândute sub denumirea de origine protejată „Jabłka łąckie” merele din soiurile enumerate în continuare.

Caracteristicile „Jabłka łąckie”

 

Soi

Culoarea de fond a cojii

Roșeață (culoare și procent din suprafață)

Aciditate medie (g/kg)

Extract refractometric (Brix)

Fermitate minimă (kg/cm2)

Categoria „Extra”

Categoria I

1

IDARED și mutanți

galben-verde

roșu > 55 %

roșu > 35 %

6,3

> 10,5

5

2

JONAGOLD și mutanți

galben-verde

de la roșu deschis până la roșu închis > 40 %

de la roșu deschis până la roșu închis > 18 %

4,8

> 10,5

5

3

CHAMPION și mutanți

galben-verde

dungi roz palid > 54 %

dungi roz palid > 33,3 %

5,1

> 9,5

4,5

4

LIGOL și mutanți

verde-galben

dungi roșu palid > 56 %

dungi roșu palid > 38 %

6,0

> 9,5

5

5

GOLDEN DELICIOS și mutanți

verde-galben

roz > 25 %

roz > 10 %

5,2

> 10,5

5

6

GALA și mutanți

verde deschis-galben

roșu > 40 %

roșu > 20 %

3,7

> 10,5

5

7

BOSKOOP

verde-gri-galben

gri-roșu > 25 %

gri-roșu > 10 %

12,0

> 11

5

8

RED BOSKOOP

verde-gri-galben

roșu > 55 %

roșu > 37 %

12,0

> 11

5

9

ELISE

verde-galben

roșu > 75 %

roșu > 53 %

7,5

> 10,5

5,5

10

EARLY GENEVE

verde-galben

roșu > 40 %

roșu > 20 %

9,2

> 9,5

4,5

11

TOPAZ

verde-galben

roșu > 56 %

roșu > 34 %

9,0

> 10,5

5

12

LOBO

verde-galben

roșu > 53 %

roșu > 36 %

5,2

> 10,5

4,5

13

RUBIN și mutanți

verde-galben

dungi roșu deschis > 40 %

dungi roșu deschis > 17 %

6,9

> 11

5

14

GLOSTER

verde-galben

roșu închis > 59 %

roșu închis > 38 %

5,9

> 10,5

5,5

15

JONAGORED și mutanți

galben-verde

roșu închis > 75 %

roșu închis > 54 %

4,9

> 10,5

5

2.

Aspectul exterior al fructelor depinde de caracteristicile soiului respectiv. Culoarea de fond a cojii este caracteristică soiului în cauză, iar roșeața este în mod evident mai intensă decât media. La unele soiuri, coaja este acoperită de un strat ceros. Fructele au tendința de a deveni roșietice.

3.

„Jabłka łąckie” trebuie să se încadreze în categoriile de calitate „Extra” sau I.

4.

Fermitatea pulpei este mai mare sau egală cu 6,5 kg/cm2 la momentul culesului, respectiv mai mare sau egală cu 4,5 kg/cm2 la sfârșitul perioadei de depozitare.

5.

Aciditatea relativ înaltă (3,7-12,0 g/kg) este o caracteristică tipică a merelor „Jabłka łąckie”. Despre ele se spune că au o savoare „verde, de munte”, adică un gust distinctiv, acidulat și aromatic.

6.

Extractul refractometric are între 9 și 16 °Bx.

3.3.   Materii prime (numai pentru produsele prelucrate):

3.4.   Hrană pentru animale (numai pentru produsele de origine animală):

3.5.   Etape specifice ale producției care trebuie să se desfășoare în aria geografică delimitată:

Conform caietului de sarcini, livezile de mere „Jabłka łąckie” trebuie să fie situate în aria geografică delimitată la punctul 4. Următoarele etape de producție trebuie, de asemenea, să se desfășoare în aria geografică:

tăierea;

fertilizarea;

irigarea;

întreținerea;

depozitarea (până la momentul ambalării).

Toate etapele de producție se desfășoară conform normelor care stabilesc principiile sistemului de producție integrată (PI).

3.6.   Norme specifice privind felierea, răzuirea, ambalarea etc.:

Niciuna

3.7.   Norme specifice privind etichetarea:

Toți producătorii și toate întreprinderile care ambalează mere „Jabłka łąckie” trebuie să utilizeze o etichetă standard. Etichetele sunt distribuite de asociația „Stowarzyszenia Łącka Droga Owocowa”. Aceasta comunică organismului de control normele după care sunt distribuite etichetele. Normele respective nu trebuie să discrimineze în niciun fel producătorii care nu fac parte din asociație.

4.   Delimitare concisă a ariei geografice:

Merele „Jabłka łąckie” sunt produse în aria care cuprinde localitățile Łącko, Podegrodzie și Stary Sącz din districtul Nowy Sącz și Łukowica din districtul Limanowa, situate în voievodatul Polonia Mică.

5.   Legătura cu aria geografică:

5.1.   Specificitatea ariei geografice:

Aria în care sunt cultivați merii se află în bazinul Łącko. Limita estică a bazinului este reprezentată de lanțul muntos Jazowski, prin care râul Dunajec și-a croit drum către bazinul intramontan Sącz, mai larg. Ca urmare a situării într-o zonă muntoasă, aria delimitată are un climat blând, care favorizează cultura plantelor, asigurând condiții bune mai ales pentru pomicultură.

În regiunea Łącko, solurile sunt compacte, nescheletice (proporția de schelet este mai mică de 10 %) sau slab scheletice (10-25 %). Această structură favorizează înrădăcinarea mai bună a pomilor, fără afectarea semnificativă a conținutului de oxigen sau apă. Solurile fiind în general foarte compacte, terenurile în pantă oferă condiții favorabile pentru plantarea pomilor fructiferi. Înclinarea terenului (majoritatea livezilor sunt situate pe pante cu o înclinare între 5° și 15°) permite scurgerea periodică a excesului de apă. Cantitățile de apă în exces duc, în cazul solurilor compacte, la degradarea condițiilor hidrologice și la dezvoltarea bolilor produse de ciuperci. Media precipitațiilor totale anuale se situează între 700 și 1 000 mm. Regiunea Łącko se caracterizează printr-o mare diferență de temperatură între zi și noapte. În timpul perioadei de coacere și de recoltare a fructelor, variația zilnică de temperatură depășește deseori 10 °C. Înghețul nocturn este, de asemenea, foarte frecvent.

Trăsăturile de caracter ale populației locale, precum și cunoștințele și experiența dobândite de-a lungul secolelor au avut un rol important în dezvoltarea pomiculturii ca vocație a zonei. În diferite perioade istorice, călătorii în regiune și cei care au studiat-o au evidențiat ingeniozitatea, agerimea, tenacitatea și răbdarea locuitorilor, cunoscuți sub denumirea de „górale białi” (munteni albi). Astfel de calități sunt importante pentru practicarea acestei activități economice. Trebuie subliniat, de asemenea, faptul că în efortul de a obține o calitate superioară a produselor în condițiile unei perturbări minime a mediului natural, producătorii locali de fructe au introdus sistemul de producție integrată (PI). Conform acestui sistem, pomicultorii trebuie să își adapteze metodele de producție la condițiile pedoclimatice predominante din aria delimitată la punctul 4, scopul fiind acela de a păstra calitățile specifice ale merelor „Jabłka łąckie”.

5.2.   Specificitatea produsului:

Merele „Jabłka łąckie” se caracterizează prin:

roșeața mai intensă decât media pentru fiecare soi (a se vedea punctul 3.2);

fermitatea pulpei, care este mai mare sau egală cu 6,5 kg/cm2 la momentul culesului și mai mare sau egală cu 4,5 kg/cm2 la sfârșitul perioadei de depozitare;

extractul refractometric având între 9 și 16 °Bx;

aciditatea totală ridicată [„Jabłka łąckie” acidulate (peste 7 g/kg): Boskoop, Red Boskoop, Elise, Topaz, Early Geneve; „Jabłka łąckie” de aciditate medie (3,7-7 g/kg): Idared, Jonagold, Champion, Ligol, Golden Delicios, Gala și mutanții acestora, Lobo, Rubin și mutanții, Gloster, Jonagored și mutanții] care le conferă savoarea „verde, de munte”, adică gustul distinctiv, acidulat și aromatic.

5.3.   Legătura cauzală dintre aria geografică și calitatea sau caracteristicile produsului (pentru DOP) sau o calitate anume, reputația sau alte caracteristici ale produsului (pentru IGP):

Legătura dintre merele „Jabłka łąckie” și aria geografică delimitată la punctul 4 este ilustrată de calitățile lor specifice, descrise la punctul 5.2, care sunt rezultatul factorilor naturali descriși la punctul 5.1.1, și de reputația dobândită.

Diferența mare dintre temperaturile din timpul zilei și cele din timpul nopții are un impact pozitiv asupra proprietăților organoleptice și fizico-chimice ale fructelor și, în special, asupra roșeții și a acidității. Caracterul excepțional al acestor mere este ilustrat și de analiza senzorială, care confirmă faptul că fructele se disting de cele din alte zone geografice prin intensitatea mai pronunțată a celor două caracteristici de mai sus, la care se adaugă fermitatea pulpei. Această fermitate, prezentă din momentul culegerii și până la sfârșitul perioadei de depozitare recomandate, asigură caracterul crocant al „Jabłka łąckie”.

Merele „Jabłka łąckie” își întemeiază reputația pe o tradiție de producție multiseculară, atestată de faptul că, încă din secolul al XIII-lea se aduceau la Gdansk prune și mere proaspete din regiunea Łącko (W. Bazelich, „Historie starosądeckie”, Kraków 1965, p. 173). Livezile din regiunea Łącko sunt menționate în documente din secolul al XVI-lea sub denumirile de „grădini senioriale” și „grădini parohiale”. În secolele al XVII-lea și al XVIII-lea existau deja în această zonă livezi întinse. Însemnările dintr-o cronică nobiliară despre o inspecție a livezilor care a avut loc în 1698 precizează, între altele, că unii dintre țărani trebuiau să culeagă și să ducă fructele la curte, ca parte a corvezii.

Din 1947 se organizează sărbătoarea denumită „Dni Kwitnącej Jabłoni” („Zilele merilor în floare”), la originea căreia a stat dorința de a apăra tradiția pomiculturii în regiunea Łącko amenințată cu inundarea în scopul construirii unui baraj pe râul Dunajec. Sărbătoarea are loc în fiecare an în luna mai și își păstrează în continuare popularitatea. La manifestări participă formații regionale, fanfare și cunoscuți artiști polonezi, standurile în care se expun fructe, specialități culinare sau produse artizanale sunt impresionante, iar presa relatează despre eveniment. În această perioadă vin la Łącko nu numai turiști, ci și specialiști din institute agronomice și din universități. Toate acestea demonstrează cât de important este acest sector economic pentru populația locală.

Renumele merelor „Jabłka łąckie” este confirmat și de numeroasele reportaje care le sunt consacrate de mijloacele de informare. Dintre emisiunile televizate, se pot menționa programul „Tydzień” („Săptămâna”) al canalului Televizija Polska din 2007, precum și emisiunile canalelor Trwam și Polonia. Dintre emisiunile radiofonice se pot menționa cele difuzate de Radio Cracovia: „Forum Ekonomiczne w Krynicy” („Forumul economic de la Krynica”) în 2006, „Owocobranie” („Recolta de fructe”) în 2006 și 2007 și „Święto Kwitnącej Jabłoni” („Sărbătoarea merilor în floare”) în 2008. În presa scrisă s-au publicat pe această temă articolele: „Jabłka łąckie produktem regionalnym” („Merele din Łącko, un produs regional”), Hasło Ogrodnicze, 2005, „Trzy pytania do …” („Trei întrebări pentru …”), Dziennik Polski, 6 iulie 2007, „Małopolski festiwal smaku” („Festivalul gustului din Polonia Mică”), Tygodnik Extra, 17 iulie 2008, „Krapik tygrysem Europy” („Krapik, tigrul Europei”, Dziennik Polski, 30 iulie 2007, „Łącka Droga Owocowa” („Ruta fructelor din Łącko”), Nasz Dziennik, 2 august 2007, „Owoc pod ochroną” („Un fruct protejat”), Tarnowski Gość Niedzielny.

Reputația merelor „Jabłka łąckie”, în continuă extindere, a contribuit la creșterea ofertei. Importanța acordată merelor în aria geografică delimitată la punctul 4 este ilustrată și de faptul că livezile ocupă aproximativ 80 % din suprafața cultivată. Cele 3 000 ha de livezi se repartizează între comunele Łącko (50 %), Stary Sącz (15 %), Podegrodzie (18,3 %) și Łukowica (16,7 %).

La a șaptea ediție a concursului național „Nasze Kulinarne Dziedzictwo” („Patrimoniul nostru culinar”), merele „Jabłka łąckie” au obținut premiul I la categoria produselor și a preparatelor vegetale pentru cel mai bun produs alimentar din Polonia Mică.

Trimitere la publicarea caietului de sarcini:

http://www.minrol.gov.pl/DesktopDefault.aspx?TabOrgId=1620&LangId=0


(1)  JO L 93, 31.3.2006, p. 12.


Top