EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010XC0219(02)

Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

ΕΕ C 42 της 19.2.2010, p. 7–11 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

19.2.2010   

EL

Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης

C 42/7


Δημοσίευση αίτησης σύμφωνα με το άρθρο 6 παράγραφος 2 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 του Συμβουλίου για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων

2010/C 42/04

Η παρούσα δημοσίευση παρέχει το δικαίωμα ένστασης κατά την έννοια του άρθρου 7 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 510/2006 (1) του Συμβουλίου. Οι δηλώσεις ένστασης διαβιβάζονται στην Επιτροπή εντός εξαμήνου από την ημερομηνία της παρούσας δημοσίευσης.

ΕΝΙΑΙΟ ΕΓΓΡΑΦΟ

ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 510/2006 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

«JABŁKA ŁĄCKIE»

αριθ. ΕΚ: PL-PGI-0005-0617-05.07.2007

ΠΓΕ ( Χ ) ΠΟΠ ( )

1.   Ονομασία:

«Jabłka łąckie»

2.   Κράτος μέλος ή τρίτη χώρα:

Πολωνία

3.   Περιγραφή του γεωργικού προϊόντος ή τροφίμου:

3.1.   Τύπος προϊόντος (όπως στο παράρτημα II):

Κατηγορία 1.6:

Φρούτα, λαχανικά και δημητριακά, νωπά ή μεταποιημένα

3.2.   Περιγραφή του προϊόντος που φέρει την προβλεπόμενη στο σημείο 1 ονομασία:

1.

Τα μήλα που παράγονται από τις ακόλουθες ποικιλίες μπορούν να πωλούνται με την προστατευόμενη ονομασία «jabłka łąckie»:

Χαρακτηριστικά των μήλων «jabłka łąckie»

 

Ποικιλια

Χρωμα επιδερμιδασ

Κοκκινισμα (αποχρωση, τυποσ και ποσοστο καλυψησ τησ επιφανειασ)

Μεση οξυτητα (g/kg)

Δεικτησ διαθλασησ (σε βαθμούς BRIX)

Ελαχιστοσ δεικτησ σκληροτητασ (kg/cm2)

Κατηγορία Έξτρα

Κατηγορία

1

IDARED και μεταλλαγμένες μορφές

πρασινοκίτρινο

ερυθρό > 55 %

ερυθρό > 35 %

6,3

> 10,5

5

2

JONAGOLD και μεταλλαγμένες μορφές

πρασινοκίτρινο

από ανοιχτόχρωμο έως βαθύχρωμο ερυθρό > 40 %

από ανοιχτόχρωμο έως βαθύχρωμο ερυθρό > 18 %

4,8

> 10,5

5

3

SZAMPION και μεταλλαγμένες μορφές

πρασινοκίτρινο

απαλές ρόδινες γραμμώσεις > 54 %

απαλές ρόδινες γραμμώσεις > 33,3 %

5,1

> 9,5

4,5

4

LIGOL και μεταλλαγμένες μορφές

κιτρινοπράσινο

απαλές ερυθρές γραμμώσεις > 56 %

απαλές ερυθρές γραμμώσεις > 38 %

6,0

> 9,5

5

5

GOLDEN DELICIOUS και μεταλλαγμένες μορφές

πρασινοκίτρινο

ρόδινο > 25 %

ρόδινο > 10 %

5,2

> 10,5

5

6

GALA και μεταλλαγμένες μορφές

κίτρινο προς ανοιχτοπράσινο

ερυθρό > 40 %

ερυθρό > 20 %

3,7

> 10,5

5

7

BOSKOOP

κίτρινο προς πράσινο και φαιό

ερυθρό προς φαιό > 25 %

ερυθρό προς φαιό > 10 %

12,0

> 11

5

8

RED BOSKOOP

κίτρινο προς πράσινο και φαιό

ερυθρό > 55 %

ερυθρό > 37 %

12,0

> 11

5

9

ELISE

κιτρινοπράσινο

ερυθρό > 75 %

ερυθρό > 53 %

7,5

> 10,5

5,5

10

EARLY GENEVE

κιτρινοπράσινο

ερυθρό > 40 %

ερυθρό > 20 %

9,2

> 9,5

4,5

11

TOPAZ

κιτρινοπράσινο

ερυθρό > 56 %

ερυθρό > 34 %

9,0

> 10,5

5

12

LOBO

κιτρινοπράσινο

ερυθρό > 53 %

ερυθρό > 36 %

5,2

> 10,5

4,5

13

RUBIN και μεταλλαγμένες μορφές

κιτρινοπράσινο

ανοιχτές ερυθρές γραμμώσεις > 40 %

ανοιχτές ερυθρές γραμμώσεις > 17 %

6,9

> 11

5

14

GLOSTER

κιτρινοπράσινο

βαθύχρωμο ερυθρό > 59 %

βαθύχρωμο ερυθρό > 38 %

5,9

> 10,5

5,5

15

JONAGORED και μεταλλαγμένες μορφές

πρασινοκίτρινο

βαθύχρωμο ερυθρό > 75 %

βαθύχρωμο ερυθρό > 54 %

4,9

> 10,5

5

2.

Η όψη του καρπού εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε ποικιλίας. Το βασικό χρώμα είναι χαρακτηριστικό της ποικιλίας. Η ερυθρή πλευρά είναι αισθητά εντονότερη από τον μέσο όρο. Ορισμένες ποικιλίες παρουσιάζουν κηρώδη επιφάνεια. Οι καρποί έχουν τάση να αναπτύσσουν σκωριόχροο χρωματισμό.

3.

Τα μήλα «jabłka łąckie» πρέπει να ανήκουν στις κατηγορίες Έξτρα ή I.

4.

Η σκληρότητα της σάρκας είναι ανώτερη από 6,5 kg/cm2 τη στιγμή της συγκομιδής και από 4,5 kg/cm2 στο τέλος της περιόδου διατήρησης.

5.

Τυπικό χαρακτηριστικό των μήλων «jabłka łąckie» είναι η σχετικά υψηλή οξύτητα (3,7 έως 12,0 g/kg). Αυτή τους προσδίδει τη λεγόμενη «βουνίσια πράσινη νότα» δηλαδή, τα μήλα αυτά έχουν χαρακτηριστική έντονη γεύση και είναι ξινά και πολύ αρωματικά.

6.

Ο δείκτης διάθλασης κυμαίνεται από 9 έως 16 βαθμούς Brix.

3.3.   Πρώτες ύλες (μόνο για μεταποιημένα προϊόντα):

3.4.   Ζωοτροφές (μόνο για προϊόντα ζωικής προέλευσης):

3.5.   Συγκεκριμένα στάδια της παραγωγής που πρέπει να εκτελούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής:

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές, οι οπωρώνες που προορίζονται για την παραγωγή των μήλων «jabłka łąckie» πρέπει να βρίσκονται εντός της οριοθετημένης στο σημείο 4 περιοχής. Στην εν λόγω περιοχή πρέπει επίσης να εκτελούνται τα ακόλουθα στάδια παραγωγής:

κλάδεμα

λίπανση

άρδευση

περιποίηση

αποθήκευση (πριν από τη συσκευασία)

Όλα τα στάδια της παραγωγής εκτελούνται σύμφωνα με τις προδιαγραφές του συστήματος ολοκληρωμένης παραγωγής (Integrowanej Produkcji – IP).

3.6.   Ειδικοί κανόνες σχετικά με τον τεμαχισμό σε φέτες, το τρίψιμο, τη συσκευασία κ.λπ.:

Ουδέν

3.7.   Ειδικοί κανόνες επισήμανσης:

Όλοι οι παραγωγοί ή επιχειρήσεις συσκευασίας που συσκευάζουν τα μήλα «jabłka łąckie» οφείλουν να χρησιμοποιούν τον ίδιο τύπο ετικέτας. Οι ετικέτες αυτές διανέμονται από την ένωση Stowarzyszenie Łącka Droga Owocowa (Δρόμος των Φρούτων του Łącko). Η ένωση κοινοποιεί στον οργανισμό ελέγχου τους λεπτομερείς κανόνες σχετικά με την διανομή των ετικετών. Οι κανόνες αυτοί δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση να εισάγουν διακριτική μεταχείριση των παραγωγών που δεν είναι μέλη της ένωσης.

4.   Συνοπτική περιγραφη της γεωγραφικής περιοχής:

Η περιοχή παραγωγής των μήλων «jabłka łąckie» βρίσκεται στο βοϊβοδάτο Małopolskie, στις κοινότητες Łącko, Podegrodzie και Stary Sącz του διοικητικού διαμερίσματος Nowy Sącz και στην κοινότητα Łukowica του διοικητικού διαμερίσματος Limanowa.

5.   Δεσμός με τη γεωγραφική περιοχή:

5.1.   Ιδιαιτερότητα της γεωγραφικής περιοχής:

Τα μήλα «jabłka łąckie» καλλιεργούνται στην περιοχή Kotlina Łącka (λεκάνη του Łącko). Αυτή περικλείεται προς τα ανατολικά από την οροσειρά του Jazowsko, την οποία διασχίζει ο ποταμός Dunajec για να εκβάλει στην ευρύτερη λεκάνη του Stary Sącz. Λόγω του ορεινού της ανάγλυφου, η οριοθετημένη περιοχή έχει ήπιο κλίμα, κατάλληλο για τη γεωργική παραγωγή, το οποίο προσφέρει ιδίως καλές συνθήκες για την ανάπτυξη της οπωροκαλλιέργειας.

Τα εδάφη της περιφέρειας Łącko κατατάσσονται στα συμπαγή, μη σκελετικά (αναλογία σκελετικών μικρότερη από 10 %) ή ελάχιστα σκελετικά (αναλογία μεταξύ 10 και 25 %). Αποτέλεσμα είναι η ευκολότερη ριζοβολία των δέντρων χωρίς αισθητή διαταραχή της περιεκτικότητας σε οξυγόνο και νερό. Καθώς τα εδάφη είναι πολύ συμπαγή και επικλινή, δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για την καλλιέργεια οπωροφόρων δέντρων. Η κλίση των εδαφών (το μεγαλύτερο τμήμα των οπωρώνων βρίσκεται σε κλιτύες με κλίση 5° έως 15°) επιτρέπει την περιοδική εκροή του πλεονάζοντος νερού. Η υπερβολική υγρασία των συμπαγών εδαφών θα μπορούσε να επιφέρει επιδείνωση των υδρολογικών συνθηκών και ανάπτυξη κρυπτογαμικών ασθενειών. Το μέσο ετήσιο ύψος των βροχοπτώσεων κυμαίνεται μεταξύ 700 και 1 000 mm. Η περιοχή του Łącko χαρακτηρίζεται από μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας. Η ημερήσια θερμοκρασιακή μεταβολή υπερβαίνει συχνά τους δέκα βαθμούς την περίοδο ωρίμασης και συγκομιδής των καρπών. Ο νυχτερινός παγετός αποτελεί επίσης πολύ συχνό φαινόμενο.

Τα στοιχεία του χαρακτήρα των κατοίκων και η τεχνογνωσία που συσσώρευσαν με την πάροδο των αιώνων συνέβαλαν επίσης σημαντικά στην ανάπτυξη της οπωροκαλλιέργειας στην περιοχή. Σε διάφορες εποχές, οι ταξιδιώτες και παρατηρητές υπογράμμισαν την εφευρετικότητα, τη διορατικότητα, την επιμονή και την υπομονή των κατοίκων της περιοχής που είναι γνωστοί σαν Górale biali (λευκοί ορεσίβιοι). Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι σημαντικά για τη συγκεκριμένη οικονομική δραστηριότητα. Πρέπει επίσης να υπογραμμιστεί ότι, προκειμένου να επιτευχθεί καλύτερη ποιότητα και η ελάχιστη δυνατή διαταραχή του φυσικού περιβάλλοντος, οι τοπικοί παραγωγοί αυτών των φρούτων καθιέρωσαν το σύστημα ολοκληρωμένης παραγωγής (Integrowanej Produkcji – IP). Σύμφωνα με το σύστημα αυτό, οι μηλοκαλλιεργητές οφείλουν να προσαρμόζουν στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της οριοθετημένης στο σημείο 4 περιοχής τις μεθόδους παραγωγής που εφαρμόζουν. Ο επιδιωκόμενος στόχος είναι να διατηρηθούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των μήλων «jabłka łąckie».

5.2.   Ιδιοτυπία του προϊόντος:

Τα μήλα «jabłka łąckie» διακρίνονται για τις ακόλουθες ιδιότητες:

εντονότερο κοκκίνισμα από αυτό του μέσου όρου κάθε ποικιλίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο σημείο 3.2·

μεγάλη σκληρότητα της σάρκας, ανώτερη από 6,5 kg/cm 2 τη στιγμή της συγκομιδής και από 4,5 kg/cm 2 στο τέλος της περιόδου διατήρησης·

δείκτη διάθλασης μεταξύ 9 και 16 βαθμών Brix·

υψηλή ολική οξύτητα (τα μήλα «jabłka łąckie» υψηλής οξύτητας (μεγαλύτερης από 7 g/kg) προέρχονται από τις ποικιλίες Boskoop, Red Boskoop, Elise, Topaz και Early Geneve, ενώ τα μήλα μέτριας οξύτητας (3,7-7 g/kg) προέρχονται από τις ποικιλίες Idared, Jonagold, Szampion, Ligol, Golden Delicious, Gala, Rubin, Jonagored και τις μεταλλαγμένες μορφές τους, καθώς και από τις ποικιλίες Lobo και Gloster), η οποία τους προσδίδει τη λεγόμενη «βουνίσια πράσινη νότα», δηλαδή τη χαρακτηριστική έντονη και ξινή γεύση.

5.3.   Αιτιώδης σχέση που συνδέει τη γεωγραφική περιοχή με την ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΟΠ) ή με συγκεκριμένη ποιότητα, με τη φήμη ή άλλα χαρακτηριστικά του προϊόντος (για τις ΠΓΕ):

Ο δεσμός μεταξύ των μήλων «jabłka łąckie» και της οριοθετημένης στο σημείο 4 περιοχής στηρίζεται στα ειδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του καρπού, τα οποία περιγράφονται στο σημείο 5.2 και προκύπτουν από τους φυσικούς παράγοντες που παρουσιάζονται στο σημείο 5.1, καθώς και στη φήμη των φρούτων αυτών.

Η μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας βελτιώνει τις οργανοληπτικές και φυσικοχημικές ιδιότητες των φρούτων και ενισχύει ιδίως το κοκκίνισμα και την οξύτητά τους. Τα αποτελέσματα των οργανοληπτικών αναλύσεων επιβεβαιώνουν τον εξαιρετικό χαρακτήρα των μήλων αυτών, αποδεικνύοντας ότι η σκληρότητα της σάρκας τους και τα προαναφερόμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά είναι εντονότερα από αυτά των φρούτων που παράγονται εκτός της γεωγραφικής περιοχής. Η μεγάλη σκληρότητα της σάρκας τη στιγμή της συγκομιδής και έως το τέλος της περιόδου διατήρησης διασφαλίζει την τραγανότατα των μήλων «jabłka łąckie».

Τα μήλα «jabłka łąckie» έλκουν την φήμη τους από την πολυετή παράδοση παραγωγής, όπως αποδεικνύεται από το γεγονός ότι ήδη από τον 13ου αιώνα, η πόλη Γκντάνσκ εισήγε δαμάσκηνα και μήλα από την περιοχή του Łącko (βλέπε W. Bazelich, «Historie starosądeckie», Κρακοβία 1965, σ. 173). Οι οπωρώνες του Łącko αναφέρονται στα έγγραφα του 16ου αιώνα ως «κήποι αγροκτημάτων» και «κήποι εκκλησιών». Τον 17ου και 18ου αιώνα, στα εδάφη αυτά υπήρχαν ήδη μεγάλοι μηλεώνες. Από αναφορά επιθεώρησης του άρχοντα, που συντάχθηκε το έτος 1698, προκύπτει ότι ορισμένοι από τους δουλοπάροικους, στο πλαίσιο των καταναγκαστικών τους καθηκόντων, ήταν υποχρεωμένοι να συλλέγουν φρούτα και να τα παραδίδουν στο αρχοντικό.

Από το 1947 διοργανώνεται η πολυήμερη Γιορτή της Ανθισμένης Μηλιάς (Dni Kwitnącej Jabłoni). Η εκδήλωση αυτή γεννήθηκε από την επιθυμία που υπήρχε την εποχή εκείνη για υπεράσπιση της μηλοκαλλιεργητικής παράδοσης του Łącko καθώς, λόγω της επικείμενης κατασκευής φράγματος στον ποταμό Dunajec, η πόλη απειλούνταν με εξαφάνιση αφού θα κατακλυζόταν από τα νερά. Από την εποχή εκείνη, η Γιορτή της Ανθισμένης Μηλιάς πραγματοποιείται κάθε χρόνο τον Μάιο, με αμείωτη επιτυχία. Στη γιορτή συμμετέχουν περιφερειακές ενώσεις, μπάντες και γνωστοί πολωνοί καλλιτέχνες. Στα περίπτερα και τις εκθέσεις, ο επισκέπτης μπορεί επίσης να θαυμάσει τα έργα λαϊκών καλλιτεχνών, τα προϊόντα των οπωρώνων και τα τοπικά εδέσματα. Ο Τύπος ασχολείται εκτενώς με τις εκδηλώσεις που διοργανώνονται τις ημέρες εκείνες. Στους επισκέπτες του Łącko την περίοδο εκείνη συγκαταλέγονται επίσης πολλοί ειδικοί από τα γεωργικά ινστιτούτα και τις γεωργικές σχολές. Όλα αυτά μαρτυρούν τη μεγάλη σημασία του οικονομικού αυτού κλάδου για τον τοπικό πληθυσμό.

Η φήμη των μήλων «jabłka łąckie» επιβεβαιώνεται από τις πολυάριθμες ανταποκρίσεις που τους αφιερώνουν τα ΜΜΕ. Από όλες τις σχετικές τηλεοπτικές εκπομπές αξίζει να αναφερθεί η εβδομαδιαία ενημερωτική εκπομπή «Tydzień» (Η Εβδομάδα) του 2007, στον τηλεοπτικό σταθμό Televizjia Polska, καθώς και εκπομπές στους τηλεοπτικούς σταθμούς Televizjia Trwam και Televizjia Polonia. Μεταξύ των ραδιοφωνικών εκπομπών αξίζει να αναφερθούν αυτές του ραδιοφωνικού σταθμού Radio Kraków: «Forum Ekonomiczne w Krynicy» («Το Οικονομικό Φόρουμ της Krynica» (2006), «Owocobranie» (Η συγκομιδή των φρούτων) (2006, 2007) και «Święto Kwitnącej Jabłoni» (Η Γιορτή της Ανθισμένης Μηλιάς) (2008). Στον Τύπο έχουν δημοσιευθεί άρθρα με το θέμα αυτό: «Jabłka łąckie produktem regionalnym» (Τα μήλα του Łącko, ένα περιφερειακό προϊόν), Hasło Ogrodnicze, 2005· «Trzy pytania do …» (Τρεις ερωτήσεις για …), Dziennik Polski, 6 Ιουλίου 2007· «Małopolski festiwal smaku» (Το Φεστιβάλ Γεύσης της Περιφέρειας Małopolski), Extra, 17 Ιουλίου 2008· «Krapik tygrysem Europy» (Krapik, τίγρης της Ευρώπης), Dziennik Polski, 30 Ιουλίου 2007· «Łącka Droga Owocowa» (Ο Δρόμος των Φρούτων του Łącko), Nasz Dziennik, 2 Αυγούστου 2007· «Owoc pod ochroną» (Φρούτο υπό προστασία), Tarnowski Gość Niedzielny.

Η συνεχώς αυξανόμενη φήμη των μήλων «jabłka łąckie» συμβάλλει στην αύξηση της προσφοράς. Η μεγάλη σημασία των μήλων για την οριοθετημένη στο σημείο 4 γεωγραφική περιοχή αντανακλάται στο γεγονός ότι οι μηλεώνες καλύπτουν περίπου το 80 % της συνολικής καλλιεργούμενης έκτασης. Η συνολική τους έκταση εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής φθάνει τα 3 000 εκτάρια, κατανεμημένα μεταξύ των κοινοτήτων Łącko (50 %), Stary Sącz (15 %), Podegrodzie (18,3 %) και Łukowica (16,7 %).

Τα μήλα «jabłka łąckie» έλαβαν το πρώτο βραβείο για το καλύτερο προϊόν διατροφής της περιφέρειας Małopolski, στην κατηγορία των φυτικών προϊόντων και παρασκευασμάτων, κατά την έβδομη διοργάνωση του εθνικού διαγωνισμού «Nasze Kulinarne Dziedzictwo» (Η μαγειρική μας κληρονομιά).

Παραπομπή στη δημοσίευση των προδιαγραφών

http://www.minrol.gov.pl/DesktopDefault.aspx?TabOrgId=1620&LangId=0


(1)  EE L 93 της 31.3.2006, σ. 12.


Top