Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 62021TN0262

    Cauza T-262/21: Acțiune introdusă la 13 mai 2021 – Yanukovych/Consiliul

    JO C 278, 12.7.2021, p. 54–55 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, HR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    12.7.2021   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    C 278/54


    Acțiune introdusă la 13 mai 2021 – Yanukovych/Consiliul

    (Cauza T-262/21)

    (2021/C 278/74)

    Limba de procedură: engleza

    Părțile

    Reclamant: Viktor Fedorovych Yanukovych (Rostov-pe-Don, Rusia) (reprezentant: B. Kennelly, avocat)

    Pârât: Consiliul Uniunii Europene

    Concluziile

    Reclamantul solicită anularea Deciziei (PESC) 2021/394 a Consiliului din 4 martie 2021 de modificare a Deciziei 2014/119/PESC privind măsuri restrictive împotriva anumitor persoane, entități și organisme având în vedere situația din Ucraina (1) și a Regulamentului de punere în aplicare (UE) 2021/391 al Consiliului din 4 martie 2021 privind punerea în aplicare a Regulamentului (UE) nr. 208/2014 privind măsuri restrictive împotriva anumitor persoane, entități și organisme având în vedere situația din Ucraina (2) (denumite „al nouălea set de instrumente de modificare” sau „sancțiunile din 2021”), în măsura în care îl vizează pe reclamant.

    Reclamantul solicită de asemenea obligarea pârâtului să suporte cheltuielile de judecată efectuate de acesta.

    Motivele și principalele argumente

    În susținerea acțiunii, reclamantul invocă trei motive.

    1.

    Primul motiv întemeiat pe motivul că Consiliul nu a verificat și nu putea verifica dacă deciziile autorităților ucrainene pe care s-a întemeiat atunci când l-a adăugat pe reclamant pe listă au fost adoptate în conformitate cu drepturile fundamentale la apărare și la protecție jurisdicțională efectivă, valabile în Uniunea Europeană.

    2.

    Al doilea motiv întemeiat pe faptul că Consiliul a săvârșit erori vădite de apreciere atunci când a stabilit că este îndeplinit criteriul desemnării. În special, Consiliul a acceptat materialul transmis de Biroul Procurorului General al Ucrainei fără o examinare adecvată și/sau fără a fi luat în considerare inexactitățile identificate de reclamant. Consiliul trebuia să realizeze verificări suplimentare și să solicite probe suplimentare de la autoritățile ucrainene, în lumina observațiilor pe care reclamantul le-a transmis și a probelor de natură să-l disculpe pe care le-a prezentat, dar investigațiile limitate ale Consiliului nu au îndeplinit ceea ce era necesar. În consecință, nu există o bază factuală suficient de solidă pentru sancțiunile din 2021.

    3.

    Al treilea motiv întemeiat pe faptul că dreptul de proprietate al reclamantului în temeiul articolului 17 alineatul (1) din Carta drepturilor fundamentale a UE a fost încălcat întrucât, între altele, măsurile restrictive sunt o restricție nejustificată, nenecesară și disproporționată a acestor drepturi întrucât: (i) nu există nicio sugestie că orice fonduri însușite în mod inadecvat de către reclamant sunt considerate a fi transferate în afara Ucrainei; (ii) măsurile interne ucrainene ar fi pe deplin adecvate și suficiente; (iii) măsuri restrictive au fost instituite deja de șapte ani și au fost impuse pe baza unei investigații care în prezent este sistată sau, cel puțin, stagnează complet.


    (1)  JO 2021, L 77, p. 29.

    (2)  JO 2021, L 77, p. 2.


    Top