Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52024DC0001

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR privind Anul European al tineretului 2022

COM/2024/1 final

Bruxelles, 10.1.2024

COM(2024) 1 final

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR

privind Anul European al tineretului 2022

{SWD(2024) 1 final}


1INTRODUCERE

În 2024, tinerii europeni au cel mai ridicat nivel de educație, de competențe tehnologice, sunt mai mobili și mai conectați ca niciodată. Tinerii cetățeni ai UE raportează, în medie, niveluri destul de ridicate de bunăstare subiectivă 1 . Ei sunt activi în societățile în care trăiesc 2 și în grupa de vârstă care este cea mai mulțumită de modul în care funcționează democrația în UE 3 . În același timp, marcați de criza financiară mondială din 2008, de pandemia de COVID-19 și de războiul de agresiune pe care Rusia îl desfășoară în prezent împotriva Ucrainei. Volatilitatea, incertitudinea și schimbările fără precedent sunt un lucru obișnuit pentru cei 73 de milioane de tineri 4 din Uniunea Europeană, influențându-le oportunitățile de viață și sănătatea mintală. În ciuda multiplelor crize, tinerii din generația actuală au dezvoltat un nivel ridicat de reziliență.

Acest context a conturat punctele de vedere, nevoile și comportamentele tinerilor de astăzi.

Deși tinerii sunt o categorie eterogenă, exprimând viziuni diferite și uneori contradictorii, un lucru este clar: ei oferă o perspectivă generațională unică. Includerea acestei perspective diverse a tinerilor în procesul de luare a deciziilor legate de prezent și viitor nu este doar un demers corect, ci și necesar.

Amploarea provocărilor cu care ne confruntăm în prezent necesită implicare din partea tuturor. Pentru a sprijini democrația, a asigura pacea, a susține cu fermitate valorile europene și a valorifica la maximum tranziția verde și cea digitală, avem nevoie de creativitatea, energia și talentele diverse ale tuturor cetățenilor, în special ale tinerilor.

Acesta este motivul pentru care, în discursul său privind starea Uniunii din 15 septembrie 2021 5 , președinta von der Leyen a propus desemnarea anului 2022 drept Anul european al tineretului, ca un omagiu pentru reziliența de care au dat dovadă tinerii în timpul pandemiei de COVID-19 și pentru a-i responsabiliza să modeleze viitorul Europei în lumea de după pandemie. Sprijinul pentru integrarea în prioritățile și politicile UE a unei dimensiuni puternice privind tineretul a fost reiterat în cadrul Parlamentului European și al Consiliului, precum și prin intermediul principalelor organizații ale părților interesate, cum ar fi Forumul European al Tineretului.

„Voice your vision” (Dă glas ideilor tale) a fost sloganul Anului european al tineretului, un an menit să le ofere tinerilor perspective pozitive, să încurajeze participarea lor la viața democratică în conformitate cu Tratatul de la Lisabona și să le ofere o voce mai puternică în procesul de elaborare a politicilor UE.

Viitoarele alegeri europene din iunie 2024 subliniază și mai mult importanța implicării tinerilor în procesul democratic. Următorul Parlament European va avea un cuvânt decisiv în domenii de interes pentru tineri – sănătate și bunăstare, mediu și climă, educație și formare, cooperare internațională și valori europene, ocuparea forței de muncă și incluziune. Prin urmare, este esențial ca tinerii cetățeni să profite de ocazie pentru a-și exprima opțiunea lor pentru Europa și pentru a asigura reprezentarea lor preferată în adunarea legislativă a UE aleasă în mod direct.

Comisia Europeană se angajează să răspundă în continuare așteptărilor tinerilor pentru a le oferi un viitor mai bun. Acest angajament va fi consolidat prin introducerea unei verificări din perspectiva impactului asupra tinerilor pentru a se asigura că efectele politicilor UE asupra tineretului sunt luate în considerare în mod sistematic la elaborarea politicilor, utilizând întregul potențial al cadrului pentru o mai bună legiferare. Scopul este acela de a se asigura că nevoile și vocile tinerilor sunt luate în considerare în toate domeniile de politică.

În conformitate cu articolul 7 din Decizia (UE) 2021/2316 a Parlamentului European și a Consiliului din 22 decembrie 2021 privind Anul european al tineretului (2022) 6 , prezenta comunicare descrie principalele realizări ale Anului și acțiunile prioritare, susținând contribuția adusă de Anul european al tineretului. Comisia propune aceste măsuri în conformitate cu articolul 6 litera e) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, conform căruia, în domeniul tineretului, UE este competentă să desfășoare acțiuni de sprijinire, de coordonare sau completare a acțiunii statelor membre. În special, documentul de lucru al serviciilor Comisiei care însoțește prezenta comunicare conține raportul complet privind punerea în aplicare, rezultatele și evaluarea globală a Anului.

Prezenta comunicare și documentul de lucru al serviciilor Comisiei, împreună cu viitorul raport de evaluare al Comisiei privind Strategia UE pentru tineret pe perioada 2019-2027 7 (preconizat pentru 2024), vor contribui la modelarea viitoarelor politici ale UE în domeniul tineretului și vor consolida contribuția tinerilor la elaborarea politicilor UE 8 .

2ANUL EUROPEAN AL TINERETULUI – PRINCIPALELE REALIZĂRI 9

Succesul Anului european al tineretului s-a datorat efortului de creare în comun multipartit și pe mai multe niveluri depus de instituțiile UE, statele membre, părțile interesate din domeniul tineretului și tineri. Astfel cum s-a solicitat în Decizia privind Anul european al tineretului 10 și pentru a asigura o coordonare optimă, Comisia a creat un grup de 29 de coordonatori naționali pentru Anul european al tineretului, desemnați de statele membre ale UE 11 , 6 puncte de contact naționale din țările asociate la programul Erasmus+ și peste 120 de părți interesate din domeniul tineretului la nivel european.

Parlamentul European, Comitetul Economic și Social European și Comitetul Regiunilor au contribuit activ la activitățile grupului. Această mobilizare la scară largă a diverșilor actori în pregătirea și punerea în aplicare a Anului european al tineretului a condus la instituirea de noi parteneriate la toate nivelurile, cu un impact pozitiv asupra cooperării în domeniul tineretului pentru anii următori.

Anul european al tineretului s-a bucurat de o mobilizare și o implicare masivă la toate nivelurile. Peste 2 700 de părți interesate 12 din întreaga UE și din afara acesteia au înregistrat activități pe harta de pe Portalul european pentru tineret, contribuind la cele patru obiective ale Anului 13 .

Activitățile din cadrul Anului au fost întreprinse pentru tineri și derulate împreună cu și de către aceștia. Aproximativ 92 % dintre coordonatorii naționali și punctele de contact naționale din afara UE au colaborat cu consiliile naționale pentru tineret formate din tineri. Dintre cele 18 grupuri/rețele de coordonare înființate la nivel național, 16 au inclus consilii naționale pentru tineret, iar 12 au inclus alte organizații de tineret.

Anul european al tineretului a adus instituțiile europene, naționale, regionale și locale mai aproape de tineri. Datorită acestuia, un număr mai mare de tineri europeni au avut o experiență directă a modului în care UE aduce valoare adăugată vieții lor, le sprijină dezvoltarea personală și îi înzestrează cu resursele și competențele esențiale pentru a deveni cetățeni activi și agenți ai solidarității și ai schimbărilor pozitive. Aproximativ 83 % din activitățile din cadrul Anului european al tineretului s-au desfășurat față în față. A fost un efort important pentru informarea tinerilor, inclusiv a celor cu mai puține oportunități, cu privire la numeroasele oportunități.

Cele mai mari așteptări ale tinerilor de la Anul european al tineretului au fost ca societatea și factorii de decizie să asculte mai mult cererile lor și să ia măsuri pentru îndeplinirea acestora 14 . În contextul Anului european al tineretului, tinerii s-au aflat în centrul agendei politice și au avut numeroase oportunități de a-și exprima viziunea și ideile cu privire la chestiuni importante pentru ei. Aproape 90 % dintre părțile interesate din sectorul tineretului și 66 % dintre tinerii care au oferit feedback au confirmat că Anul le-a oferit oportunități de a-și face auzită vocea.

Integrarea perspectivei privind tineretul în toate domeniile de politică ale UE 15  a reprezentat un obiectiv-cheie al Anului european al tineretului, realizat printr-o amplă mobilizare interdepartamentală la nivelul Comisiei. Peste 30 de departamente au contribuit cu peste 130 de inițiative de politică pentru tineri, multe dintre acestea fiind elaborate în cooperare cu aceștia. Aproximativ 140 de milioane EUR au fost mobilizate prin programe și instrumente relevante ale UE în vederea realizării obiectivelor Anului european al tineretului, inclusiv prin campanii, evenimente și cereri de propuneri. La nivel național, 81 % dintre coordonatorii naționali și punctele de contact naționale au raportat că au colaborat cu ministere sau organisme publice care nu sunt responsabile de politica pentru tineret. Iar 69 % au înființat grupuri/rețele de coordonare pentru Anul european al tineretului (61 % fiind ministere/organisme publice care nu activează în domeniul tineretului).

Principalele obiective ale Anului european al tineretului, și anume o mai mare participare a tinerilor și integrarea perspectivei privind tineretul în întregul spectru de politici, au fost realizate în mod clar și trebuie să fie susținute. Anul european al tineretului a fost o poveste de succes din perspectiva cooperării europene, iar moștenirea sa trebuie să continue.

3CALEA DE URMAT

Ca moștenire a Anului european al tineretului și în conformitate cu Strategia UE pentru tineret pe perioada 2019-2027, Comisia va întreprinde acțiuni în două domenii-cheie:

·implicarea mai puternică a tinerilor în procesul de elaborare a politicilor UE și

·integrarea preocupărilor tinerilor în toate domeniile de politică.

Aceste eforturi se vor baza pe cadrul Comisiei pentru o mai bună legiferare, care oferă o structură clară pentru consultarea părților interesate și evaluarea impactului. Comisia își va consolida capacitatea internă de a colabora cu tinerii și va institui un dialog solid și continuu cu părțile interesate pe parcursul întregului ciclu de elaborare a politicilor.

Reflecțiile Comisiei s-au bazat pe o varietate de propuneri de continuare a eforturilor de consolidare a dimensiunii reprezentate de tineret în politicile UE 16 . Forumul European al Tineretului a prezentat sugestii privind introducerea unui test al UE pentru tineret 17 . În rezoluția sa referitoare la moștenirea Anului european al tineretului 18 , Parlamentul European a invitat Comisia să adopte un test al UE pentru tineret pentru a asigura implicarea și angajamentul tinerilor în procesul de elaborare a politicilor UE. În concluziile sale privind promovarea integrării tematicii legate de tineret 19 , Consiliul a invitat Comisia să își utilizeze cadrul pentru o mai bună legiferare pentru a lua în considerare impactul noilor politici asupra tinerilor.

3.1IMPLICAREA MAI PUTERNICĂ A TINERILOR ÎN PROCESUL DE ELABORARE A POLITICILOR UE

Fiecare acțiune a UE ar trebui să fie inspirată de principiul solidarității între generații. Comisia se angajează să susțină echitatea între generații în deciziile sale pentru a lăsa lumea un loc mai bun pentru generația următoare” 20 . În plus, multe inițiative și decizii de politică ale UE au un impact direct asupra vieții generației actuale de tineri, astfel cum se arată și în obiectivele europene pentru tineret 21 , care fac parte integrantă din Strategia UE pentru tineret. Prin urmare, integrarea tematicii legate de tineret – luarea în considerare a dimensiunii reprezentate de tineret în toate domeniile de politică relevante – reprezintă o prioritate pentru cooperarea privind politica de tineret a UE.

Pentru integrarea perspectivei privind tineretul în toate domeniile de politică în procesul de elaborare sau modificare a politicilor, Comisia va asigura o „verificare din perspectiva impactului asupra tinerilor” prin utilizarea deplină a instrumentelor pentru o mai bună legiferare și de consultare. Această verificare nu începe de la zero, deoarece Comisia dispune deja de un set de instrumente relevante pentru o mai bună legiferare 22 , care vor fi completate cu mai multe instrumente concepute în mod specific pentru tineri prevăzute în Strategia UE pentru tineret pe perioada 2019-2027 23 .

3.1.1VERIFICARE DIN PERSPECTIVA IMPACTULUI ASUPRA TINERILOR: UTILIZAREA DEPLINĂ A INSTRUMENTELOR PENTRU O MAI BUNĂ LEGIFERARE ȘI DE CONSULTARE

Comisia se va asigura că instrumentele existente pentru o mai bună legiferare sunt utilizate la potențialul lor maxim. Setul de instrumente pentru o mai bună legiferare identifică întrebări-cheie pentru stabilirea importanței impactului pentru tineri:

·Instrumentul 31 privind educația și formarea, cultura și tineretul oferă orientări, referințe și informații generale cu privire la modul de evaluare a impactului asupra tineretului (viață democratică, angajament civic, educație și învățare, piața forței de muncă, sănătate și bunăstare, incluziune și combaterea sărăciei).

·Instrumentul 29 privind drepturile fundamentale, inclusiv promovarea egalității, include o trimitere explicită la aspectul vârstei în ceea ce privește evaluarea impactului, precum și atenuarea potențialelor efecte negative atunci când deciziile de politică care par neutre pot avea un impact diferențiat asupra unor grupuri specifice, chiar și atunci când un astfel de impact nu a fost nici intenționat, nici preconizat.

·Instrumentul 20 privind analiza prospectivă strategică sprijină evaluarea modului în care megatendințele conexe, de exemplu, schimbările demografice, accesul la materii prime limitate, realitatea tehnologică și socioeconomică aflată în transformare rapidă, pot afecta tinerii.

Punerea în aplicare deplină a instrumentelor pentru o mai bună legiferare va duce la o verificare din perspectiva impactului asupra tinerilor. Perspectiva privind tineretul va fi integrată în procesul de elaborare a politicilor în patru etape principale:

1.Evaluarea relevanței pentru tineret – Comisia, cu sprijinul corespondenților săi pentru tineret (a se vedea mai jos) și cu implicarea Rețelei pentru tineret atunci când este necesar, evaluează dacă o inițiativă planificată inclusă în inițiativele prioritare prevăzute în anexa I la programul de lucru al Comisiei va avea o relevanță semnificativă pentru tineri. Se va utiliza un proces coerent pentru identificarea acestor inițiative-cheie prioritare.

2.Consultarea tinerilor – atunci când o inițiativă a fost marcată ca fiind deosebit de relevantă pentru tineret, Comisia va lua în considerare lansarea unei consultări specifice a tinerilor (sondaje specifice, întrebări specifice în cadrul consultărilor publice sau discuții cu tinerii, cu organizațiile de tineret reprezentative sau cu platforma părților interesate din domeniul tineretului). În plus, în astfel de cazuri, în cadrul consultărilor publice va fi inclus un set obligatoriu de întrebări care vizează tinerii, cu posibilitatea de a identifica grupa de vârstă a respondenților. Acest lucru va stimula în continuare obținerea de contribuții din partea tinerilor și va contribui la includerea acestora în evaluările de impact. Noii coordonatori naționali/regionali pentru tineret (a se vedea mai jos) ar putea fi mobilizați pentru a facilita consultările la nivel național.

3.Evaluarea impactuluiComisia, cu sprijinul corespondenților pentru tineret, efectuează evaluarea impactului, bazându-se pe toate instrumentele pentru o mai bună legiferare considerate deosebit de relevante pentru tineret și asigurându-se că impactul asupra tinerilor este analizat în mod corespunzător ori de câte ori a fost identificat ca fiind relevant.

4.Control Comitetul de control normativ verifică dacă au fost analizate în mod corespunzător toate impacturile, inclusiv impactul asupra tinerilor și consultările atunci când acestea au fost marcate ca fiind deosebit de relevante pentru inițiativă.

Pentru a menține dinamica politică favorabilă integrării tematicii legate de tineret în noile inițiative și pentru a acumula experiență și cunoștințe, în procesul decizional de la nivelul UE și de la nivel național și regional, Comisia va lansa o serie de mese rotunde dedicate integrării tematicii legate de tineret între părțile interesate relevante, în special organizațiile de tineret, statele membre și alte instituții ale UE. Mesele rotunde vor avea loc în strânsă legătură cu publicarea programului de lucru al Comisiei, și vor asigura monitorizarea lecțiilor învățate în urma verificării din perspectiva impactului asupra tinerilor efectuate de Comisie și integrarea tematicii legate de tineret în conformitate cu Strategia UE pentru tineret.

În plus, pentru o mai bună integrare a tematicii legate de tineret în procesul de elaborare a politicilor, Comisia:

·se va angaja într-un dialog cu partenerii și părțile interesate relevante din domeniul tineretului, implicându-i și mai mult în elaborarea propunerilor de politici relevante. În acest scop, Comisia va încuraja în continuare tinerii să participe activ și să își facă auzită vocea în cadrul consultărilor publice și specifice, al dialogurilor cu responsabilii de elaborarea politicilor și al grupurilor de dezbatere ale cetățenilor;

·va continua dialogurile de succes în materie de politici cu comisarii, care au reprezentat o inițiativă emblematică a Anului european al tineretului. Tinerii din toată Europa și din afara acesteia vor avea ocazia de a face regulat schimb de opinii cu comisarii pe teme și inițiative esențiale, axate pe programul de lucru al Comisiei; 

·își va consolida în continuare capacitatea internă de a colabora cu tinerii. Pe baza experienței Anului european al tineretului, Comisia va continua să mobilizeze Rețeaua internă pentru tineret, în cadrul căreia corespondenții pentru tineret vor fi principalele puncte de contact pe teme legate de tineret în domeniile lor de politică respective și vor contribui la consolidarea cooperării transsectoriale și la promovarea integrării tematicii legate de tineret. Această rețea, dirijată de coordonatorul UE pentru tineret, va face schimb de informații cu privire la politicile în curs de elaborare care ar putea avea un impact asupra tinerilor și va asigura legătura cu grupul de lucru al platformei părților interesate din domeniul tineretului.

·Ca urmare a Conferinței privind viitorul Europei, un exercițiu fără precedent în democrația paneuropeană, Comisia a decis să le ofere tinerilor cetățeni o voce mai puternică în procesul de elaborare a politicilor UE prin convocarea periodică a unor grupuri de dezbatere ale cetățenilor cu participanți selectați aleatoriu, o treime dintre aceștia fiind tineri, pentru a delibera cu privire la anumite inițiative-cheie de politică 24 . De la încheierea conferinței, au fost organizate trei astfel de grupuri pentru a dezbate problema risipei de alimente, a lumilor virtuale și a mobilității în scopul învățării. Dimensiunea puternică reprezentată de tineret ar trebui abordată în continuare în cadrul grupurilor de dezbatere ale cetățenilor care vor avea loc în viitor.

Acțiuni-cheie:

1. Utilizarea întregului potențial al integrării tematicii legate de tineret ca parte a cadrului și a setului de instrumente pentru o mai bună legiferare al Comisiei, având ca rezultat o verificare din perspectiva impactului asupra tinerilor

2. Continuarea dialogurilor în materie de politici pentru tineret cu comisarii

3. Asigurarea în continuare a unei participări solide a tinerilor la grupurile de dezbatere ale cetățenilor

4. Mobilizarea în continuare a corespondenților pentru tineret din cadrul Rețelei pentru tineret a Comisiei

5. Lansarea unei serii de mese rotunde dedicate integrării tematicii legate de tineret

3.1.2MOBILIZAREA INSTRUMENTELOR DE DIALOG ȘI DE INTEGRARE A TEMATICII LEGATE DE TINERET ÎN CONFORMITATE CU STRATEGIA UE PENTRU TINERET PE PERIOADA 2019-2027

Participarea tinerilor 25 este o piatră de temelie a oricărei democrații funcționale, contribuind la o societate mai incluzivă și bazată pe coeziune și, în acest sens, este deosebit de relevantă și pentru alegerile europene din 2024. Ca parte a pachetului de măsuri privind apărarea democrației, o recomandare ce vizează promovarea unor standarde democratice înalte privind alegerile și referendumurile europene și naționale sprijină participarea largă a diferitelor grupuri, inclusiv participarea tinerilor la alegeri 26 . Aceasta include, de asemenea, o recomandare privind promovarea implicării și a participării efective a cetățenilor și a organizațiilor societății civile la procesele publice de elaborare a politicilor 27 , care, printre altele, promovează participarea semnificativă, incluzivă și sigură a copiilor și a tinerilor, fără niciun fel de discriminare. În conformitate cu recomandarea, statele membre ar trebui să depună eforturi specifice pentru a consolida participarea copiilor și a tinerilor la viața politică și democratică de la nivel local, regional și național, inclusiv în zonele rurale și în regiunile izolate.

Participarea activă în societate și la viața democratică este un mijloc de sporire a competențelor esențiale, a sentimentului de apartenență și de îmbunătățire a perspectivelor pozitive ale tinerilor. Sondajul Eurobarometru din 2022 privind tineretul și democrația a arătat o implicare tot mai mare a tinerilor, 58 % din tinerii respondenți declarând că sunt activi în societățile în care trăiesc 28 .

Anul european al tineretului a oferit un impuls puternic pentru oportunități mai multe și mai bune pentru tineri de a se dezvolta ca cetățeni activi și de a participa la viața democratică și la procesul decizional. Prin urmare, participarea tinerilor s-a impus ca temă principală a Anului, cu cel mai mare număr de activități (43 %) înregistrate pe harta de pe Portalului european pentru tineret 29 . De asemenea „mai multe oportunități de a face auzită vocea tinerilor la toate nivelurile” a reprezentat principala acțiune subsecventă, preferată de 61 % din tineri, 72 % din părțile interesate și 73 % din coordonatorii naționali și punctele naționale de contact participante la sondaje. Trebuie să existe o participare a tinerilor în toate domeniile de politică relevante pentru aceștia. Prin urmare, este esențială mobilizarea instrumentelor prevăzute de Strategia UE pentru tineret. Pentru a menține și a valorifica impulsul oferit de Anul european al tineretului în direcția dialogului și a integrării tematicii legate de tineret, Comisia:

·va consolida dialogul UE cu tinerii, principalul instrument de participare a tinerilor din Europa, prin sporirea vizibilității și a impactului acestuia, prin implicarea mai multor organizații de tineret și prin îmbunătățirea diseminării, adoptării și monitorizării rezultatelor dialogului la toate nivelurile, precum și prin intensificarea eforturilor de implicare a tinerilor cu mai puține oportunități. Dialogul UE cu tinerii este o discuție continuă cu tinerii și cu organizațiile de tineret în care sunt implicați factori de decizie și responsabili de elaborarea politicilor, precum și experți, cercetători și alte organisme relevante ale societății civile. Pentru ca aceste consultări cu tinerii să se desfășoare și la nivel local, acest dialog ar putea fi mai bine corelat cu principalele inițiative viitoare ale Comisiei. În acest scop, Comisia va asigura o mai bună aliniere a temelor acestui dialog cu programul său de lucru. Pentru a sprijini procesul de extindere, Comisia va analiza modalitățile de a colabora în continuare cu tinerii din țările candidate și din țările potențial candidate; 

·va facilita schimburile și consultările cu tinerii cu privire la viitoarele inițiative de politică, prin înființarea unui nou grup al platformei părților interesate din domeniul tineretului, bazat pe grupul părților interesate din cadrul Anului european al tineretului, cu participarea organizațiilor de tineret, a cercetătorilor din domeniul tineretului, a reprezentanților statelor membre și a altor instituții ale UE. Activitatea platformei va fi strâns corelată cu viitoarele inițiative ale UE;

·va dezvolta în continuare Portalul european pentru tineret ca ghișeu unic pentru oportunitățile oferite de UE tinerilor, care să sprijine acțiunile de informare, de sensibilizare și de comunicare cu tinerii. Informarea și sensibilizarea sunt condiții prealabile pentru o participare semnificativă a tinerilor, sporind, de asemenea, sentimentul de apartenență și de perspectivă europeană pentru tineri; 

·va analiza fezabilitatea acordării de microgranturi în cadrul viitorului program Erasmus+. Aceste granturi cu valoare redusă, la care se poate accede cu ușurință au fost testate cu succes de unii coordonatori naționali în cursul Anului european al tineretului. Acestea le oferă tinerilor acces facil la finanțare pentru a lucra la proiecte comune, pentru a-și dezvolta competențele, capacitatea de acțiune și încrederea și pentru a aduce o schimbare pozitivă în comunitățile lor. În plus, microgranturile reprezintă un mecanism eficient pentru sensibilizarea și creșterea interesului tinerilor față de oportunitățile pe care UE le oferă tinerilor;

·va aduce UE mai aproape de tineri și va sensibiliza publicul cu privire la oportunitățile oferite de UE în cadrul Săptămânii europene a tineretului, 12-19 aprilie 2024, care va avea ca temă „participarea democratică”. Săptămâna este extrem de relevantă înainte de alegerile europene din 2024. Astfel cum a fost testat în cadrul Anului european al tineretului, de către Forumul European al Tineretului, în cooperare cu Comisia și Parlamentul, va fi organizată o a doua ediție a evenimentului LevelUp!, ca parte a Săptămânii europene a tineretului. Scopul acestui eveniment este de a îmbunătăți competențele de promovare, comunicare și organizare ale tinerilor activiști și de a spori participarea tinerilor la alegeri, inclusiv la alegerile europene din 2024; 

·va sprijini în continuare implicarea tinerilor în acțiunea externă a UE, prin structuri consultative pentru tineret în cadrul delegațiilor UE și prin inițiative globale specifice, cum ar fi inițiativa „Tineretul și femeile în democrație” (WYDE) 30 . Comisia va consolida și mai mult acest angajament instituțional al tinerilor, prin conectarea tinerilor din Europa și din întreaga lume și prin reunirea în 2024 a membrilor rețelelor sale globale de tineri, cum ar fi Comitetele de sondare a tinerilor; 

·va crea sinergii între participarea tinerilor și acțiunile de participare a copiilor 31 care răspund dreptului copiilor de a fi ascultați. Va continua implementarea noii platforme a UE de participare a copiilor 32 , care îi implică pe copii în procesul decizional al UE și sprijină participarea activă la viața democratică de la o vârstă fragedă; 

·va încuraja statele membre să desemneze coordonatori naționali sau regionali pentru tineret, urmând exemplul coordonatorului UE pentru tineret. Acești coordonatori vor spori cooperarea transsectorială cu privire la aspectele legate de tineret, atât la nivel național, cât și la nivel regional, precum și între statele membre și Comisie. Aceștia vor fi invitați să contribuie la platforma părților interesate din domeniul tineretului și să asigure legătura cu coordonatorul UE pentru tineret. În concordanță cu prioritățile consolidate în materie de extindere anunțate de președinta von der Leyen, participarea țărilor candidate și a țărilor potențial candidate va fi, de asemenea, încurajată.

Întrucât integrarea tematicii legate de tineret este încă un concept relativ nou, introducerea unor instrumente concrete de integrare la nivelul UE și la nivel național (inclusiv verificări din perspectiva impactului asupra tinerilor, teste pentru tineret sau altele similare) trebuie să se facă treptat și să fie însoțită de un set de măsuri de consolidare a capacităților, inclusiv prin învățare reciprocă, colectare de dovezi, formare și resurse, pentru a acumula cunoștințe cu privire la metodele care dau cele mai bune rezultate. Acest lucru este esențial pentru conceperea celei mai eficiente metode de realizare a obiectivului de integrare a tematicii legate de tineret, fără a crea o sarcină administrativă inutilă. În acest scop, Comisia:

·va prezenta în 2024 un raport analitic, bazat pe contribuțiile statelor membre, ce va include o imagine de ansamblu a abordărilor naționale în ceea ce privește integrarea tematicii legate de tineret;

·va facilita schimburile de bune practici și organizarea de activități de învățare reciprocă pentru statele membre interesate. În urma acestor activități ar putea fi dezvoltate seturi de instrumente, orientări și resurse de formare; 

·va coopera cu organizații internaționale, cum ar fi Consiliul Europei și OCDE, pentru a extinde și mai mult baza de date și lecțiile învățate din integrarea politicii de tineret.

Aceste constatări pot fi folosite, de asemenea, în discuțiile din cadrul mesele rotunde dedicate integrării tematicii legate de tineret.

Acțiuni-cheie:

1. Consolidarea dialogului UE cu tinerii

2. Înființarea unui grup de lucru al platformei părților interesate din domeniul tineretului

3. Dezvoltarea în continuare a Portalului european pentru tineret ca ghișeu unic pentru oportunitățile oferite de UE

4. Analizarea fezabilității acordării de microgranturi în cadrul viitorului program Erasmus+

5. Organizarea în 2024 a Săptămânii europene a tineretului cu tema „participarea democratică” și a evenimentului LevelUp! Pentru tineri activiști

6. Sprijinirea implicării tinerilor în acțiunea externă a UE

7. Crearea de sinergii între acțiunile privind participarea tinerilor și cele privind participarea copiilor

8. Încurajarea statelor membre să desemneze coordonatori naționali sau regionali pentru tineret

9. Consolidarea cunoștințelor și a capacităților privind integrarea tematicii legate de tineret prin învățare reciprocă, colectare de dovezi, formare și resurse

3.2INTEGRAREA PREOCUPĂRILOR TINERILOR ÎN TOATE DOMENIILE DE POLITICĂ

Acțiunile de integrare a tematicii legate de tineret prezentate mai sus pot fi relevante pentru toate domeniile de politică. Tinerii ar trebui să își poată exprima opiniile în toate domeniile care îi privesc, iar nevoile lor ar trebui luate în considerare în toate deciziile care îi afectează.

Pe ce teme-cheie au considerat tinerii că ar trebui să se concentreze Anul european al tineretului 33 ?

Sursă: Sondajul Eurobarometru Flash 502 „Tineretul și democrația în Anul european al tineretului”, mai 2022

Prin urmare, pe baza Anului european al tineretului și pentru a reflecta principalele preocupări ale tinerilor, Comisia va întreprinde acțiuni în următoarele cinci domenii-cheie de politică relevante pentru tineri: sănătate și bunăstare, mediu și climă, educație și formare, cooperare internațională și valori europene, ocuparea forței de muncă și incluziune.

3.2.1SĂNĂTATEA ȘI BUNĂSTAREA

Pandemia de COVID-19 a reprezentat o provocare serioasă pentru sănătatea mintală, în special în rândul tinerilor. În plus, aceștia se confruntă cu numeroase provocări generate de instrumentele digitale, inclusiv platformele de comunicare socială, care cresc presiunea asupra sănătății mintale a multor tineri. În timpul pandemiei de COVID-19, perioadele prelungite de singurătate și reducerea interacțiunilor sociale, oportunitățile pierdute, incertitudinea cu privire la viitor și anxietatea cauzată de teamă și pierdere au generat stres.  34   35   36  

Îmbunătățirea sănătății mintale și fizice și a bunăstării este prioritatea cu cea mai rapidă creștere pentru tinerii din UE 37 . Comunicarea Comisiei privind o abordare cuprinzătoare cu privire la sănătatea mintală 38 din iunie 2023 a reprezentat un prim pas important pentru a asigura o nouă abordare transsectorială a sănătății mintale. În procesul de elaborare a acesteia au fost colectate contribuții specifice privind sănătatea mintală a tinerilor. Comunicarea privind sănătatea mintală identifică 20 de inițiative emblematice și un sprijin financiar în valoare de 1,23 miliarde EUR prin mai multe instrumente de finanțare ale UE. Comisia:

·va ajuta statele membre să pună în aplicare Recomandarea Consiliului din noiembrie 2022 privind căile către succesul școlar 39 , care identifică starea de bine emoțională a copiilor și a tinerilor drept un factor-cheie pentru sporirea șanselor acestora de a avea succes în educație și în viață în general;

·va elabora orientări privind starea de bine în școli, care urmează să fie publicate în 2024 prin intermediul Grupului de experți al Comisiei privind mediile de învățare favorabile;

·ca o acțiune prioritară în 2024 40 și astfel cum s-a anunțat în Strategia UE privind drepturile copilului 41 , va prezenta o recomandare privind dezvoltarea și consolidarea sistemelor integrate de protecție a copilului în statele membre. Aceasta se va axa pe nevoile copiilor și va asigura o utilizare mai bună a instrumentelor existente ale UE (legislație, măsuri de politică și finanțare);

·va pune în aplicare inițiative emblematice conform noii Comunicări a Comisiei privind sănătatea mintală, cum ar fi sprijinirea creării unei rețele de sănătate mintală pentru copii și tineri în 2024, pentru a face schimb de informații, de sprijin reciproc și pentru a desfășura activități de informare prin intermediul tinerilor ambasadori și elaborarea unui set de instrumente de prevenire axat pe abordarea legăturilor dintre sănătatea mintală și fizică și principalii factori determinanți pentru sănătate;

·prin acțiunea „Ecrane sănătoase, tineri sănătoși”, tinerii vor fi mai bine protejați în mediul digital, online și pe platformele de comunicare socială;

·va sprijini statele membre în monitorizarea impactului transformării digitale asupra bunăstării copiilor prin intermediul portalului „Un internet mai bun pentru copii” (BIK);

·va sprijini statele membre în vederea îmbunătățirii bunăstării și a sănătății mintale a tinerilor prin inițiativa emblematică din cadrul Instrumentului de sprijin tehnic 2024 intitulată: „Mental health: Fostering well-being and mental health” (Sănătatea mintală: promovarea bunăstării și a sănătății mintale) 42 și va acorda în continuare sprijin în cadrul inițiativei emblematice „Youth FIRST” (Tineretul pe primul loc) pentru a consolida sănătatea mintală și îngrijirea copiilor și a tinerilor vulnerabili;

·va asigura un spațiu digital mai sigur și mai sănătos pentru tineri prin asigurarea respectării Regulamentului privind serviciile digitale, care impune platformelor online accesibile minorilor să asigure un nivel ridicat de confidențialitate, siguranță și securitate a acestora;

·va prezenta un pachet de măsuri de prevenire în cadrul Planului european de luptă împotriva cancerului, inclusiv:

oun proiect de Recomandare a Consiliului privind formele de cancer care pot fi prevenite prin vaccinare, care să promoveze vaccinarea împotriva papilomavirusurilor umane în rândul fetelor și băieților preadolescenți și adolescenți și

o actualizare a Recomandării Consiliului din 2009 privind mediile fără fum de tutun, care să asigure protecția cetățenilor împotriva expunerii la fumul de tutun secundar și la aerosoli secundari și care să contribuie la crearea unei generații fără tutun;

·va sprijini tinerii din regiunile ultraperiferice să dezvolte proiecte adaptate regiunilor lor în vederea îmbunătățirii calității vieții prin intermediul schemei de granturi Youth4Outermostregions în valoare de 1 milion EUR 43 .

3.2.2MEDIU ȘI CLIMĂ

Succesul Pactului verde european se bazează pe participarea activă a cetățenilor. Anul european al tineretului a creat oportunități de implicare în tranziția verde și de a contribui la modelarea acesteia. Tinerii ar trebui să fie înzestrați cu competențe și cunoștințe relevante pentru a răspunde provocărilor legate de mediu și de schimbările climatice prin soluții creative și inovatoare. Pentru a continua aceste eforturi, Comisia:

·va sprijini o comunitate de tineri ambasadori ai Pactului climatic al UE pentru a promova acțiunile climatice pe teren în rândul tinerilor și pentru a sprijini activitățile locale ale acestora;

·va sprijini contribuția tinerilor la realizarea obiectivelor Uniunii în materie de reziliență la dezastre, ca instrument esențial pentru consolidarea rezilienței la dezastre viitoare;

·va spori oportunitățile de voluntariat pentru tineri pentru a aborda tranziția verde, prin completarea cererii de propuneri pentru 2024 a Corpului european de solidaritate din cadrul programului Orizont Europa; 

·va încuraja rețelele de orașe și regiuni verzi (cum ar fi Acordul privind orașele verzi), pentru a implica tinerii stagiari și voluntari în proiecte verzi locale;

·va promova în continuare proiecte climatice coordonate de tineri în cadrul programului EUTeens4Green sprijinit prin Fondul pentru o tranziție justă;

·va sprijini statele membre în punerea în aplicare a Recomandării Consiliului privind învățarea pentru tranziția verde și dezvoltarea durabilă 44 ;

·va promova noul laborator de învățare în rândul tinerilor ca parte a Coaliției „Educație pentru climă”;

·se va adresa tinerilor prin intermediul viitoarei sale campanii privind clima și democrația înainte de alegerile europene din 2024;

·va promova implicarea tinerilor din Balcanii de Vest în tranziția verde prin intermediul unui laborator dedicat tineretului din Balcanii de Vest;

·va extinde sfera de cuprindere a acțiunii „Girls Go Circular” pusă în aplicare de Institutul European de Inovare și Tehnologie și de comunitățile de cunoaștere și inovare, pentru a stimula dezvoltarea competențelor digitale și antreprenoriale ale fetelor în domeniul economiei circulare;

·subliniază necesitatea de a sprijini reînnoirea generațiilor în agricultură, deoarece tinerii reprezintă o sursă de idei și energie noi, cu inițiative inovatoare, și se angajează să adopte practici și tranziții durabile.

3.2.3EDUCAȚIE ȘI FORMARE

Educația și formarea a reprezentat o temă importantă a Anului european al tineretului, un an care a coincis cu sărbătorirea celei de a 35-a aniversări a programului Erasmus+ și cu reluarea învățării în străinătate după pandemie. Necesitatea de a facilita și mai mult această practică a fost evidențiată într-o Recomandare a Consiliului privind mobilitatea tinerilor voluntari 45 , în recenta Recomandare a Consiliului „Europa în mișcare” 46  și în recomandările formulate în cadrul Conferinței privind viitorul Europei din 2022 47 . Comisia:

·își va continua acțiunile în scopul instituirii unei diplome europene comune în 2024, în conformitate cu Strategia europeană pentru universități, contribuind la consolidarea sentimentului de apartenență europeană în rândul studenților din învățământul superior și al personalului didactic universitar implicat în programe academice transnaționale. Eticheta de diplomă europeană comună va fi un certificat bazat pe criterii europene comune care completează calificările dobândite de studenții care au absolvit programe comune;

·va promova un rol mai important pentru tineri în cadrul Centrului pentru educație digitală, în revizuirea din 2024 a Planului de acțiune pentru educația digitală și în cadrul altor inițiative legate de asigurarea unei educații digitale în Europa de înaltă calitate, favorabile incluziunii și accesibile tuturor, inclusiv în teritoriile rurale și îndepărtate;

·va consolida acțiunea „Jean Monnet pentru școli” din cadrul programului Erasmus+ pentru a promova în continuare învățarea despre integrarea în UE și valorile UE de la o vârstă fragedă;

·va încuraja statele membre să sporească oportunitățile de educație, formare, sport, voluntariat și ocupare a forței de muncă pentru tinerii din zonele rurale și îndepărtate, astfel cum se prevede în Planul de acțiune rurală al UE 48 ;

·va continua în 2024 inițiativa „EU TalentON” pentru cercetătorii tineri și talentați și Concursul UE pentru tinerii cercetători, ca parte a orașului european al științei Katowice 2024;

·va aborda subreprezentarea fetelor și a femeilor în educația și formarea STIM, inclusiv prin abordarea STIAM 49 , în concordanță cu Planul de acțiune pentru educația digitală și cu Strategia europeană pentru universități;

·va sprijini statele membre în conceperea și implementarea de reforme menite să dezvolte competențele tinerilor, prin inițiativa emblematică din cadrul Instrumentului de sprijin tehnic 2024 intitulată: „Flagship on Skills: Fostering skills development systems better adapted to the labour market (Promovarea unor sisteme de dezvoltare a competențelor mai bine adaptate la piața forței de muncă) 50 . Sprijinul va aborda necorelările persistente ale competențelor, deficitul de forță de muncă și perfecționarea forței de muncă pentru tranziția verde și cea digitală, precum și adaptarea sistemelor de educație;

·va promova participarea universităților din Balcanii de Vest în cadrul inițiativei privind universitățile europene;

·va promova adoptarea cadrului comun de competențe financiare UE/OCDE-INFE pentru copiii și tinerii din UE 51 în rândul statelor membre și al părților interesate.

3.2.4COOPERAREA INTERNAȚIONALĂ ȘI VALORILE EUROPENE

Ca rezultat esențial al dimensiunii globale a Anului european al tineretului, UE și-a prezentat primul plan de acțiune pentru tineret în cadrul acțiunii externe a UE 52 , conceput împreună cu organizațiile de tineret și cu tinerii. Planul de acțiune al UE urmărește, prin inițiative specifice, să implice, să responsabilizeze și să conecteze tinerii din UE și din țările partenere din toate regiunile, permițându-le să își exprime punctul de vedere și să participe în calitate de parteneri la acțiunea externă a UE. Comisia: 

·va spori angajamentul UE față de tineri la nivel mondial, prin punerea în aplicare și consolidarea unor inițiative precum Fondul de capacitare a tinerilor și Comitetul de sondare a tinerilor UE pentru parteneriate internaționale, precum și prin instituirea tot mai frecventă a unor structuri consultative pentru tineret în cadrul delegațiilor UE; 

·sprijină contribuției tinerilor la realizarea obiectivelor de dezvoltare durabilă cu instrumente, resurse și competențe esențiale, inclusiv prin inițiative precum Fondul de capacitare a tinerilor 53 și Academia de tineret Africa-Europa;

·instituie o platformă pentru dialog și consultări periodice cu organizațiile de tineret la nivel mondial prin Platforma pentru dialogul cu tinerii în acțiunea externă a UE 54 și va asigura includerea tinerilor în diferitele procese de consultare, inclusiv ca parte a derulării strategiei „Global Gateway” 55 ; 

·oferă spațiu și capacități de sprijin pentru participarea activă a tinerilor la consolidarea păcii, la reforma sectorului de securitate și la procesele de mediere, pentru a se asigura că nevoile și prioritățile specifice ale tinerilor sunt luate în considerare și că rolul lor în reconstrucție este recunoscut și sprijinit, în conformitate cu angajamentul UE față de Agenda ONU pentru pace și securitate; 

·va permite participarea organizațiilor de tineret și sportive din Ucraina și din alte țări din regiunea Parteneriatului estic la acțiunile Erasmus+ de consolidare a capacităților în domeniul tineretului și sportului în cadrul cererii de propuneri din 2024 (prin fonduri din IVCDCI – „Europa globală”), în vederea consolidării capacităților acestora. Aceste acțiuni sunt deja deschise tuturor partenerilor din Balcanii de Vest. Va explora potențialul programului Erasmus+ în alte regiuni, în special în ceea ce privește schimburile virtuale și consolidarea capacităților în domeniul tineretului;

·va continua să sprijine Rețeaua recent creată a societăților studențești din domeniul afacerilor europene din universitățile din Regatul Unit. O structură consultativă pentru tineret va fi lansată în cadrul delegației UE în Regatul Unit, ca parte a Planului de acțiune pentru tineret în cadrul acțiunii externe a UE;

·în vederea Summitului ONU privind viitorul, va continua colaborarea cu SEAE și cu statele membre ale UE în vederea unui pact ambițios și orientat spre acțiune pentru viitor, inclusiv în ceea ce privește capitolul său axat în mod specific pe tineret și pe generațiile viitoare, și să asigure monitorizarea acestuia.

3.2.5OCUPAREA FORȚEI DE MUNCĂ ȘI INCLUZIUNE

UE ajută statele membre să reducă șomajul și inactivitatea în rândul tinerilor, inclusiv prin atenția acordată tinerilor în situație de vulnerabilitate, cum ar fi tinerii cu handicap, și, indirect, prin investiții în dezvoltarea economică a tuturor regiunilor UE. Abordarea disparităților sociale, economice și teritoriale este relevantă pentru tineri, deoarece îmbunătățește accesul egal la locuri de muncă, la educație și la servicii și oportunități de incluziune socială. Scopul este de a facilita accesul tinerilor la oportunități indiferent de mediul lor socioeconomic sau de locul lor de reședință și de a impulsiona tranziția digitală și tranziția verde și creșterea favorabilă incluziunii. Garanția pentru tineret consolidată va continua să fie un instrument esențial pentru a-i ajuta pe tineri să intre pe piața forței de muncă. În cadrul NextGenerationEU, Mecanismul de redresare și reziliență promovează investiții și reforme în statele membre, cu accent pe tranziția verde și pe cea digitală și pe alte politici pentru copii și tineri, cum ar fi educația și competențele.

Stagiile reprezintă o etapă importantă pentru integrarea tinerilor pe piața forței de muncă. Având în vedere beneficiile distincte ale stagiilor, tinerii au solicitat condiții mai bune de formare în UE și interzicerea stagiilor neremunerate ca o moștenire a Anului european al tineretului 56 . În rezoluția sa din 14 iunie 2023 cu recomandări adresate Comisiei privind stagiile de calitate, Parlamentul European a invitat Comisia să asigure standarde minime de calitate pentru stagii, inclusiv remunerarea 57 . În acest scop, Comisia:

·își va actualiza cadrul de calitate pentru stagii în 2024 pentru a aborda aspecte precum remunerarea echitabilă și accesul la protecție socială. În special, Comisia intenționează să dea curs rezoluției Parlamentului European printr-o propunere de act legislativ, cu respectarea deplină a principiului proporționalității, al subsidiarității și al unei mai bune legiferări;

·va continua punerea în aplicare a inițiativei ALMA (Aim, Learn, Master, Achieve – „Țintește, Învață, Stăpânește, Realizează”) pentru a ajuta tinerii defavorizați cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani să se integreze în societate și pe piața forței de muncă din alte țări. În urma unei cereri de propuneri de proiecte la nivelul UE în cadrul ALMA, se preconizează că peste 800 de tineri care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare vor participa la 29 de proiecte în întreaga UE 58 ; 

·va colabora cu grupuri al căror potențial antreprenorial neexploatat rămâne ridicat, inclusiv cu tinerii, prin campanii de sensibilizare, mentorat și îndrumare 59 ;

·va continua să ofere sprijin statelor membre și regiunilor UE în punerea în aplicare a programelor politicii de coeziune pentru perioada 2021-2027 60 , inclusiv sprijin din Fondul european de dezvoltare regională în domeniul ocupării forței de muncă, al educației și formării, al incluziunii sociale, al asistenței medicale și sociale, al turismului durabil și al culturii, de care vor beneficia tinerii, în calitate de grupuri-țintă identificate, în funcție de nevoile identificate în teritoriile vizate;

·va sprijini regiunile UE afectate de provocările demografice, inclusiv de plecarea populației tinere, prin intermediul mecanismului de stimulare a talentelor. Mecanismul oferă sprijin regiunilor UE pentru formarea, reținerea și atragerea persoanelor, a aptitudinilor și a competențelor necesare pentru a aborda impactul tranziției demografice; 

·va continua să sprijine guvernele din Balcanii de Vest în punerea în aplicare a Garanției pentru tineret după modelul UE și va promova abordări similare în țările învecinate pentru soluționarea dificultăților cu care se confruntă tinerii care nu sunt încadrați profesional și nu urmează niciun program educațional sau de formare (NEET);

·va continua să sprijine statele membre ale UE în punerea în aplicare a Garanției europene pentru copii cu scopul de a preveni și de a combate discriminarea și excluziunea socială;

·ca una dintre inițiativele Strategiei privind drepturile persoanelor cu handicap 61 , Comisia, împreună cu părțile interesate, va elabora pachetul privind ocuparea forței de muncă pentru persoanele cu handicap, un set de orientări și practici menite să faciliteze încadrarea în muncă a persoanelor cu handicap. Printre altele, orientările se axează pe orientarea profesională și pe practicile de angajare, relevante pentru tinerii cu handicap;

·încurajează dezvoltarea unor zone rurale prospere, mai puternice, conectate și reziliente, care vor sprijini ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor, în conformitate cu viziunea pe termen lung pentru zonele rurale.

4MENȚINEREA ANGAJAMENTULUI NOSTRU FAȚĂ DE TINERII EUROPENI

Instituțiile și statele membre ale UE și-au consolidat angajamentul față de tineri în cursul Anului european al tineretului, în conformitate cu obiectivele Strategiei UE pentru tineret pe perioada 2019-2027, și anume promovarea participării tinerilor și integrarea perspectivei privind tineretul în procesul de elaborare a politicilor. Este esențial ca acest angajament să fie menținut și valorificat. Sprijinul acordat copiilor și tinerilor este esențial pentru a se asigura că următoarea generație de europeni este pregătită să facă față provocărilor acestei lumi aflate în schimbare rapidă și să privească viitorul cu încredere.

Comisia Europeană va continua să sprijine tinerii prin acțiuni subsecvente concrete, astfel cum se prevede în prezenta comunicare. În centrul acestei abordări se află spiritul de colaborare promovat de Anul european al tineretului. Acesta a consolidat o înțelegere comună conform căreia proiectele care vizează tineretul sunt mai eficiente și mai eficace atunci când sunt create și puse în aplicare în colaborare cu tinerii și cu părțile interesate din domeniul tineretului. Rezultatele sunt mai notabile atunci când instituțiile UE și autoritățile naționale, regionale și locale sunt deschise și dedicate cooperării și dialogului continuu.

Acest dialog și această cooperare vor fi deosebit de importante în eforturile de implicare a tinerilor în alegerile europene din 2024. Însă participarea tinerilor nu începe și nu se încheie cu exprimarea dreptului de vot, ci se dezvoltă în pași mici - fie că este vorba de voluntariat pentru un proiect de teatru în cadrul comunității sau de participarea la o campanie națională de curățare a plajelor. Alte forme de participare a tinerilor includ înscrierea într-un consiliu studențesc, lansarea unei petiții sau participarea la o consultare în cadrul dialogului UE cu tinerii, înscrierea într-un ONG internațional care activează în domeniul tineretului, participarea la Evenimentul tineretului european sau la Săptămâna europeană a tineretului sau participarea la un proiect derulat în cadrul programelor UE pentru tineret. Toate acestea sunt forme concrete de participare a tinerilor.

Oportunitățile oferite tinerilor îi modelează ca cetățeni și le influențează alegerile și calea pe care o vor urma în viață. În cele din urmă, acest lucru poate defini direcția spre care se va îndrepta Europa. Din acest motiv, Uniunea Europeană va acorda tinerilor un rol mai important în formularea și elaborarea politicilor UE.

2022 a fost anul lor; și viitorul ar trebui să fie al lor.

(1)

În 2022, tinerii între 16 și 29 de ani și-au evaluat satisfacția în ceea ce privește viața în medie la 7.3 puncte pe o scară de la 0 (foarte nemulțumiți) la 10 (foarte mulțumiți) (Eurostat, Indicatori privind calitatea vieții – experiența generală a vieții )

(2)

  Sondajul Eurobarometru Flash 502 - „Tineretul și democrația în Anul european al tineretului”, mai 2022 .

(3)

  Sondajul Parlamentului European din primăvara anului 2023: Democrația în acțiune - Un an înainte de alegerile europene

(4)

 Cele mai recente statistici Eurostat disponibile privind numărul total de tineri (cu vârste cuprinse între 15 și 29 de ani). A se vedea: Tabloul de bord al UE - Tineret - Eurostat (europa.eu) .

(5)

  Discursul privind starea Uniunii 2021 (europa.eu) .

(6)

  Decizia (UE) 2021/2316 a Parlamentului European și a Consiliului din 22 decembrie 2021 privind Anul european al tineretului 2022 , p. 1.

(7)

  Rezoluția Consiliului Uniunii Europene privind un cadru pentru cooperarea europeană în domeniul tineretului: Strategia Uniunii Europene pentru tineret pe perioada 2019-2027 .

(8)

 Acțiunile legate de politica UE în domeniul tineretului propuse în prezenta comunicare vor fi dezvoltate în sinergie cu acțiunile prevăzute în Strategia UE privind drepturile copilului, COM(2021) 142 final.

(9)

Un raport complet privind realizările Anului european al tineretului este prezentat în documentul de lucru însoțitor al serviciilor Comisiei.

(10)

Decizia (UE) 2021/2316 a Parlamentului European și a Consiliului din 22 decembrie 2021 privind Anul european al tineretului (2022).

(11)

Întrucât politica pentru tineret este responsabilitatea celor trei comunități lingvistice din Belgia, au fost numiți trei coordonatori din această țară.

(12)

Numărul părților interesate care au înregistrat activități pe harta de pe Portalul european pentru tineret.

(13)

  Decizia (UE) 2021/2316 a Parlamentului European și a Consiliului din 22 decembrie 2021 privind Anul european al tineretului (2022).

(14)

 Sondajul Eurobarometru Flash 502 - „Tineretul și democrația în Anul european al tineretului”, mai 2022 .

(15)

Anul european al tineretului a fost structurat în jurul a nouă domenii de politică de interes special pentru tineri: mobilitate europeană în scopul învățării, ocuparea forței de muncă și incluziune, dialoguri pe marginea politicilor și participare democratică, verde, sectorul digital, cultură, sănătate, bunăstare și sport, tineret și solidaritate cu Ucraina.

(16)

 Comitetul Economic și Social European a adoptat un aviz din proprie inițiativă privind testul UE pentru tineret ( SOC/728 Testul UE pentru tineret ); Comitetul regiunilor face referire la „testul tineretului” din Carta privind tineretul și democrația , lansată împreună cu Forumul European al Tineretului.

(17)

  Forumul European al Tineretului - Testul UE pentru tineret .

(18)

  Rezoluția Parlamentului European din 24 noiembrie referitoare la moștenirea Anului european al tineretului din 2022 (2022/2953(RSP) ).

(19)

  Concluziile Consiliului Uniunii Europene privind promovarea integrării tematicii legate de tineret în procesele decizionale în materie de politici din Uniunea Europeană, (C/2023/1342).

(20)

  Starea Uniunii 2022 (europa.eu) .

(21)

  Obiectivele tinerilor UE | Portalul european pentru tineret (europa.eu)

(22)

 Agenda pentru o mai bună legiferare a Comisiei Europene asigură un proces legislativ european transparent, bazat pe date concrete și pe opiniile persoanelor care pot fi afectate. A se vedea: O mai bună legiferare (europa.eu) .

(23)

  Rezoluția Consiliului Uniunii Europene privind un cadru pentru cooperarea europeană în domeniul tineretului: Strategia Uniunii Europene pentru tineret pe perioada 2019-2027 .

(24)

  Comunicare a Comisiei Conferința privind viitorul Europei - Transpunerea viziunii în acțiuni concrete, COM(2022) 404 final.

(25)

 În cursul Anului european al tineretului, în cadrul parteneriatului pentru tineret dintre UE și Consiliul Europei a fost publicat studiul „Participarea tinerilor: concepte, modele și implicații politice” .

(26)

  Recomandarea Comisiei privind alegeri reziliente și favorabile incluziunii, C (2023)8626 final.

(27)

  Recomandarea Comisiei referitoare la promovarea implicării și a participării efective a cetățenilor și a organizațiilor societății civile la procesele de elaborare a politicilor publice. C(2023)8627 final.

(28)

 Sondajul Eurobarometru Flash 502 - „Tineretul și democrația în Anul european al tineretului”, mai 2022 .

(29)

Organizatorii - părți interesate sau tineri din întreaga Europă și din afara acesteia - au fost invitați să își prezinte inițiativele legate de Anul european al tineretului pe harta activităților de pe Portalul european pentru tineret.

(30)

Inițiativa WYDE include 5 componente: (i) participarea tinerilor la afacerile publice, (ii) tineretul pentru libertatea de asociere și de întrunire, (iii) tineretul și femeile în parlamente, (iv) tineretul și femeile din partidele politice și (v) promovarea participării politice a tinerelor femei la procesul decizional

(31)

  Comunicare a Comisiei referitoare la Strategia UE privind drepturile copilului, COM(2021) 142 final.

(32)

  Platforma UE de participare a copiilor .

(33)

 Respondenții au putut selecta maximum trei răspunsuri.

(34)

  Raport al Comisiei privind punerea în aplicare a Strategiei UE pentru tineret (2019-2021), COM/2021/636 final .

(35)

 Potrivit unui raport UNICEF din 2021, sinuciderea este a doua cauză principală de deces în rândul tinerilor (cu vârste cuprinse între 15 și 19 ani), după accidentele rutiere, iar în UE, valoarea anuală a pierderii sănătății mintale la copii și tineri este estimată la 50 de miliarde EUR.

(36)

 Potrivit raportului „Health at a Glance” (Sănătatea pe scurt) din 2022, unul din doi tineri europeni a raportat nevoi nesatisfăcute de îngrijire a sănătății mintale, iar depresia în rândul tinerilor a crescut de peste două ori.

(37)

 Sondajul Eurobarometru Flash 502 - „Tineretul și democrația în Anul european al tineretului”, mai 2022 .

(38)

  Comunicarea Comisiei privind o abordare globală a sănătății mintale, COM (2023) 298 final .

(39)

  Recomandarea Consiliului din 28 noiembrie 2022 privind căile către succesul școlar și de înlocuire a Recomandării Consiliului din 28 iunie 2011 privind politicile de reducere a părăsirii timpurii a școlii .

(40)

 Ca parte a programului de lucru al Comisiei pentru 2024.

(41)

  Comunicare a Comisiei referitoare la Strategia UE privind drepturile copilului, COM(2021) 142 final.

(42)

  Inițiativa emblematică IST 2024 - Mental health: Fostering well-being and mental health (Sănătatea mintală: promovarea bunăstării și a sănătății mintale) (europa.eu) .

(43)

  Cerere de propuneri relansată – Tineri pentru regiunile ultraperiferice: 1 milion EUR pentru sprijinirea tinerilor din regiunile ultraperiferice (europa.eu) .

(44)

  Recomandare a Consiliului din 16 iunie 2022 privind învățarea pentru tranziția verde și dezvoltarea durabilă .

(45)

  Recomandarea Consiliului din 5 aprilie 2022 privind mobilitatea tinerilor voluntari în Uniunea Europeană .

(46)

  Europa în mișcare – o propunere privind viitorul mobilității în scopul învățării | Spațiul european al educației (europa.eu)

(47)

  Conferința privind viitorul Europei (europa.eu) .

(48)

  Comunicare a Comisiei O viziune pe termen lung pentru zonele rurale ale UE - Către zone rurale mai puternice, conectate, reziliente și prospere până în 2040, COM(2021) 345 final .

(49)

Abordarea STIAM se referă la includerea artelor, a științelor sociale și umaniste în educația STIM, ca o abordare transdisciplinară, favorabilă incluziunii și orientată spre viitor a învățării, în scopul creșterii atractivității studiilor și carierelor în domeniile STIM pentru un grup divers de cursanți.

(50)

  Inițiativa emblematică IST 2024 - Flagship on Skills : Fostering skills development systems better adapted to the labour market (Promovarea unor sisteme de dezvoltare a competențelor mai bine adaptate la piața forței de muncă) (europa.eu) .

(51)

  Uniunea Europeană/OCDE, Cadrul de competențe financiare pentru copii și tineri în Uniunea Europeană.

(52)

  Comunicare comună către Parlamentul European și Consiliu – Planul de acțiune pentru tineret (YAP) în cadrul acțiunii externe a UE pentru perioada 2022-2027 – Promovarea participării și capacitării semnificative a tinerilor în cadrul acțiunii externe a UE pentru dezvoltare durabilă, egalitate și pace, JOIN (2022) 53 final.

(53)

  Fondul de capacitare a tinerilor  a fost lansat la 4 octombrie 2022 și va fi pus în aplicare în parteneriat cu cele mai mari organizații de tineret din lume prin intermediul mobilizării tinerilor la nivel mondial.

(54)

 Cererea de exprimare a interesului pentru a fi membru al Platformei de dialog cu tinerii în cadrul acțiunii externe a UE a fost lansată la 6 octombrie 2023.

(55)

  Platforma de dialog cu societatea civilă și autoritățile locale „Global Gateway” a fost lansată la 24 octombrie 2023 și include organizații de tineret.

(56)

  Stop stagiilor neremunerate! Forumul European al Tineretului .

(57)

 Prin această rezoluție, Comisia este invitată să prezinte o propunere de directivă privind stagiile de pe piața deschisă a forței de muncă, stagiile asociate cu politicile active în domeniul pieței forței de muncă și stagiile care reprezintă o parte obligatorie a formării profesionale.

(58)

Până în prezent, 15 state membre s-au angajat să includă ALMA în programele lor FSE+ naționale sau regionale (2021-2027).

(59)

  Acțiunea 17 din pachetul de măsuri de ajutorare a IMM-urilor .

(60)

  Politica de coeziune - Principala politică de investiții a UE .

(61)

  Comunicarea Comisiei „O Uniune a egalității: Strategia privind drepturile persoanelor cu handicap 2021-2030, COM/2021/101 final.

Top