EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52013DC0739

COMUNICARE A COMISIEI CĂTRE PARLAMENTUL EUROPEAN, CONSILIU, COMITETUL ECONOMIC ȘI SOCIAL EUROPEAN ȘI COMITETUL REGIUNILOR Programul de lucru al Comisiei pentru anul 2014

/* COM/2013/0739 final */

52013DC0739

COMUNICARE A COMISIEI Programul de lucru al Comisiei pentru anul 2014 /* COM/2013/0739 final */


Introducere

După cinci ani de la declanșarea crizei financiare globale, în Uniunea Europeană încep să apară acum primele semne ale redresării economice. Acestea sunt fragile și nu sunt încă resimțite de persoanele care au avut cel mai mult de suferit de pe urma crizei, printre acestea numărându-se tinerii șomeri. Trebuie să construim pe baza progreselor înregistrate până în prezent și să continuăm procesul de reformă din statele membre într-un ritm cât mai intens. Cu toate acestea, există indicii clare că Europa iese treptat din criză, mai puternică și mai bine pregătită, ca urmare a reformelor economice, financiare și fiscale temeinice și a măsurilor bine definite la nivel european și național pentru a stimula creșterea economică și ocuparea forței de muncă.

Cu toate acestea, nu există motive de complăcere. Anul 2014 trebuie să fie un an al realizărilor și al punerii în aplicare, un an în care să se finalizeze activitatea privind numeroasele propuneri de stimulare a creșterii care urmează procesul legislativ și în care să se accelereze aplicarea pe teren. Un accent foarte puternic pe rezultate în lunile următoare va arăta cetățenilor și întreprinderilor din Europa că pot privi cu încredere spre viitor.

Promovarea creșterii economice și a creării de locuri de muncă va rămâne în centrul programului de lucru al Comisiei Europene pentru 2014. Aceste priorități vor sta la baza analizei Comisiei privind reformele necesare la nivel național — unde eforturile de restabilire a finanțelor publice, de reformare a structurii economiei și de stimulare a investițiilor care consolidează creșterea economică ar trebui să continue fără relaș — și la baza inițiativelor propuse la nivel european pentru a sprijini redresarea economică și crearea de locuri de muncă, precum și pentru a aborda consecințele sociale ale crizei.

În ultimii cinci ani, instituțiile Uniunii Europene și statele membre au depus un efort concertat pentru a aborda problemele principale cu care se confruntă Europa în prezent. Realizările acestei perioade sunt considerabile: moneda euro a fost protejată și întărită, iar Uniunea Europeană a dispus de un sistem consolidat de guvernanță economică; a fost stabilită o nouă generație de norme în materie de supraveghere și de reglementare financiară și s-au pus bazele uniunii bancare; activitatea privind aprofundarea pieței unice a fost intensificată; și s-a ajuns la un acord politic asupra bugetului UE — Fondul Europei de creștere economică și de investiții. Anul European al Cetățenilor a oferit prilejul de a reflecta asupra modului în care UE îi ajută pe cetățenii europeni în viața lor de zi cu zi și a implicat cetățenii într-un dialog direct cu privire la viitorul UE. Uniunea Europeană a făcut din nou dovada că este un actor central în soluționarea problemelor globale de astăzi.

Cu toate acestea, provocările rămase sunt extraordinare. Rata șomajului, în special în rândul tinerilor, se menține la niveluri care sunt intolerabile din punct de vedere economic și social. Întreprinderile mici, forța motrice a economiei europene, se confruntă în continuare cu dificultăți în obținerea finanțării de care au nevoie pentru a se dezvolta și a crea locuri de muncă. Și, deși s-au înregistrat progrese, Europa nu se ridică încă la nivelul aspirațiilor sale în ceea ce privește piața unică, în special în domenii esențiale precum economia digitală, energia și serviciile.

Dar provocările noastre nu se limitează doar la domeniul economiei. Acțiunea UE este necesară pentru a proteja valorile și a promova drepturile cetățenilor: de la protecția consumatorilor la drepturile forței de muncă, de la egalitate la respectul pentru minorități, de la standarde de mediu la protecția datelor și confidențialitate. Atunci când abordăm sarcina necesară privind gestionarea frontierelor Europei și asigurarea protecției celor care au nevoie de aceasta, trebuie să facem apel la solidaritate și responsabilitate. Iar experiența a confirmat utilitatea rolului Comisiei în situațiile în care există un risc sistemic semnificativ la adresa statului de drept.

În același timp, trebuie să abordăm provocările structurale, și oportunitățile, cum ar fi lupta împotriva schimbărilor climatice, adaptarea la îmbătrânirea demografică, asigurarea faptului că Europa dispune de educația și de competențele necesare, instituirea unei economii mai eficiente din punctul de vedere al utilizării resurselor, identificarea de noi surse de competitivitate și inovare în era globalizării, precum și contribuția la stabilitatea în lume. Comisia va depune eforturi pentru a asigura că oportunitățile unice pe care le oferă cooperarea la nivel european pentru a face față provocărilor comune vor fi exploatate la maximum în anii următori. Și în majoritatea cazurilor, aceste provocări sunt de natură globală, iar UE va trebui să fie un actor global eficient.

Programul de lucru al Comisiei (PLC) pentru anul 2014 se va axa pe continuarea acestei activități și pe obținerea de rezultate concrete pentru cetățenii Europei. În termeni practici, aceasta înseamnă colaborarea strânsă cu Parlamentul European și cu Consiliul pentru a accelera adoptarea principalelor propuneri pendinte, pentru a asigura că noile programe de finanțare ale UE s-au instituit și aplicat la timp și pentru a aprofunda cooperarea cu statele membre și între acestea pentru realizarea obiectivelor Strategiei Europa 2020 prin intermediul semestrului european.

Anul 2014 va marca, de asemenea, desfășurarea unor activități de explorare într-o serie de domenii pentru a pregăti deciziile viitoarei Comisii. Aceasta se va axa pe dezvoltarea în continuare a căii către o uniune economică și monetară profundă și veritabilă construită în jurul celor patru piloni ai uniunii economice, fiscale, bancare și politice. Viitoarele alegeri pentru Parlamentul European vor oferi o ocazie importantă pentru o amplă dezbatere asupra modului în care putem construi o Europă mai unită, mai puternică și mai deschisă.

Principalele provocări pentru anul 2014

Prioritatea la începutul anului 2014 va fi finalizarea negocierilor de către Parlamentul European și Consiliu cu privire la o serie de propuneri existente care au potențialul de a stimula creșterea economică și crearea de locuri de muncă. Comisia va colabora îndeaproape cu ambele instituții pentru a contribui la încheierea cu succes a acestor negocieri înainte de alegerile pentru Parlamentul European. Anexa I stabilește o listă cu propunerile pe care Comisia le consideră a fi de o importanță deosebită și care sunt într-un stadiu suficient de avansat pentru a avea o șansă realistă de adoptare în lunile următoare. Printre acestea se numără propuneri în domenii precum uniunea bancară, cele două Acte privind piața unică, mobilitatea lucrătorilor și Agenda digitală.

În același timp, UE a convenit deja asupra unui program legislativ semnificativ care trebuie să fie pus în aplicare acum. Comisia va depune eforturi pentru a se asigura că beneficiile ajung la cetățenii UE cât mai repede posibil. Comisia va continua să lucreze împreună cu statele membre pentru a se asigura că normele UE sunt implementate și aplicate în mod corespunzător și că sunt respectate riguros. O prioritate deosebită va fi noua generație de programe de investiții prevăzute prin cadrul financiar multianual al UE. Inițierea la timp și fără probleme a programelor CFM pentru perioada 2014-2020 va oferi un impuls real pentru economia europeană. Pentru aceasta, trebuie să se ajungă la un acord asupra cadrului legislativ, iar structurile, procedurile și programele necesare trebuie să fie instituite la nivel național pentru realizarea proiectelor la fața locului cât mai curând posibil.

În 2014, Comisia va continua să înregistreze progrese în ceea ce privește procesele-cheie care sunt ancorate în modul de funcționare a UE în prezent. Printre acestea se numără:

· promovarea obiectivelor Strategiei Europa 2020 prin intermediul semestrului european de coordonare a politicilor economice;

· consolidarea progreselor realizate în materie de guvernanță economică;

· raportarea privind progresele înregistrate în materie de coeziune economică, socială și teritorială;

· înregistrarea de progrese în ceea ce privește pachetul anual de măsuri pentru extindere și politica europeană de vecinătate.

De asemenea, Comisia va recurge la abordări mai noi precum tabloul de bord privind justiția și va pregăti inițiative precum strategia cu privire la romi.

Printre celelalte obiective principale pe care Comisia le va urmări se numără o serie de negocieri internaționale importante, variind de la Parteneriatul transatlantic pentru comerț și investiții cu Statele Unite ale Americii la negocierile internaționale în domeniul climei. De asemenea, Comisia va fi pregătită să își asume rolul deplin în ceea ce privește abordarea provocărilor în materie de dezvoltare și soluționarea crizelor umanitare, precum și a altor tipuri de crize.

Pe lângă consolidarea activității în curs de desfășurare, Comisia lucrează la un număr limitat de noi inițiative care urmează a fi prezentate în 2014 (anexa II). Unele dintre acestea vor completa activitatea prevăzută în Programul de lucru pentru 2013, care a inclus în mod explicit inițiative care se vor derula în prima parte a anului 2014. Altele derivă din angajamentele internaționale asumate sau sunt rezultatul unor cicluri de politică anuale. Cu excepția obligațiilor legale, a actualizărilor tehnice și a situațiilor de urgență specifice, Comisia nu va prezenta alte propuneri legislative noi.

Pe lângă aceste noi inițiative, Comisia va efectua o gamă largă de activități pregătitoare și de explorare pentru a contribui la pregătirea terenului pentru unele dintre deciziile-cheie care vor trebui să fie luate în anii următori. Acestea vor include studii de impact și consultări publice menite să identifice principalele aspecte și alegeri și să examineze impactul potențial al acestora.

O parte importantă a acestui proces de reflecție este reprezentată de o nouă perspectivă asupra legislației deja în vigoare pentru a se asigura că este „adecvată scopului”. Comunicarea recentă a Comisiei[1] în care sunt prezentate rezultatele Programului privind o reglementare adecvată și funcțională (REFIT) a stabilit un amplu program de analiză și reformă legislativă. Aceasta va fi o temă majoră pentru 2014 (anexa III), în timp ce anexa IV enumeră propunerile care vor fi retrase.

Pe lângă legislația referitoare la demararea programelor CFM pentru perioada următoare și alte acte legislative care sunt în prezent în ultimele etape ale adoptării (inclusiv elementele din anexa I), anexa V evidențiază o selecție a elementelor legislative importante care vor începe să producă efecte în cursul anului 2014.

Principalele priorități pentru 2014

Uniunea economică și monetară

În contextul în care Letonia va deveni al 18-lea stat membru al zonei euro, Comisia va continua să depună eforturi pentru consolidarea guvernanței economice și finalizarea Uniunii bancare, în conformitate cu Proiectul pentru o Uniune economică și monetară profundă și veritabilă. Comunicarea recentă a Comisiei privind dimensiunea socială a UEM a evidențiat importanța unei uniuni economice și monetare mai coerente pentru societatea europeană în ansamblu. O UEM integrată în structura democratică a Europei va fi modul cel mai potrivit de a câștiga încrederea cetățenilor; procesul de reflecție privind aprofundarea UEM va continua în 2014.

În cadrul semestrului european, coordonarea politicilor economice va fi consolidată în 2014, odată cu cel de al doilea an de punere în aplicare a „pachetului privind supravegherea și monitorizarea bugetare”, ceea ce va contribui la asigurarea faptului că proiectele de bugete naționale sunt în conformitate cu obiectivele bugetare ale zonei euro. Ca și în anii precedenți, Comisia va lansa semestrul odată cu analiza anuală a creșterii, în luna noiembrie. Următoarea generație de programe în domeniul politicii de coeziune va fi, de asemenea, îndreptată către sprijinirea punerii în aplicare a recomandărilor specifice fiecărei țări.

În ceea ce privește sectorul bancar și reglementarea financiară, punerea în aplicare a mecanismului unic de supraveghere și a acordului privind mecanismul unic de rezoluție sunt principalele priorități pentru 2014. Comisia va continua revizuirea reglementării și a supravegherii financiare, desfășurând activitate în domenii precum reforma structurală a băncilor, sistemul bancar din umbră și finanțarea pe termen lung. Un sistem financiar solid și punerea în aplicare a tuturor angajamentelor G20 reprezintă în continuare premise pentru o redresare sustenabilă și pentru stabilitatea financiară pe termen lung.

În contextul piețelor de credit restrânse și fragmentate la nivelul UE, Comisia va depune eforturi în vederea îmbunătățirii capacității sistemului financiar de a finanța economia reală și de a recurge mai frecvent la instrumente financiare pentru a maximiza efectul de levier al bugetului UE. Activitatea în curs de desfășurare cu Banca Europeană de Investiții în vederea sprijinirii accesului la finanțare pentru IMM-uri va fi continuată ca pârghie esențială pentru restabilirea creșterii economice. În toate aceste domenii, sprijinul puternic din partea statelor membre va fi indispensabil pentru a asigura reușita.

O altă prioritate este de a intensifica lupta împotriva muncii fără forme legale, a fraudei fiscale și a evaziunii fiscale. Comisia va sprijini în continuare eforturile pentru a asigura o platformă fiscală solidă și eficientă pentru finanțele publice, precum și pentru a analiza modul în care elaborarea și punerea în aplicare a politicii în materie de taxe și impozite poate sprijini economia UE.

Creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii

Noile programe CFM sunt concepute pentru a sprijini prioritățile Strategiei Europa 2020 și includ o gamă largă de măsuri pentru a stimula investițiile, a promova ocuparea forței de muncă și incluziunea socială, a dezvolta capitalul uman și a acorda prioritate reformelor cu un impact direct asupra creșterii economice și locurilor de muncă. În prezent se desfășoară activitate pentru a asigura că programele sunt pe deplin operaționale în 2014. Aceasta va include finalizarea noilor acorduri de parteneriat și a programelor corespunzătoare ale Fondurilor structurale și de investiții europene pentru a obține rezultate concrete și măsurabile în fiecare stat membru. Adoptarea pachetului privind investițiile de stimulare a inovării va permite, de asemenea, lansarea unei serii de parteneriate între sectorul public și cel privat în sectoare-cheie. Politica agricolă comună reformată va fi, de asemenea, pusă în aplicare pentru a genera mai multe locuri de muncă în zonele rurale și pentru a pune temelia unei economii ecologice.

Creșterea economică este esențială pentru a crea locuri de muncă mai multe și de mai bună calitate și pentru a asigura un grad mai ridicat al coeziunii sociale. Combaterea șomajului în rândul tinerilor este o prioritate esențială: nivelul inacceptabil de mare al șomajului în rândul tinerilor are consecințe sociale grave și ar putea avea implicații grave pe termen lung pentru perspectivele de viitor ale celor afectați și pentru dinamismul economiei europene. Punerea în aplicare de către statele membre a „garanției pentru tineret” va fi de maximă importanță în lansarea procesului de creare de locuri de muncă pentru tineri și în îmbunătățirea tranziției de la școală la locul de muncă. Este esențial să se investească în educație și competențe și să se asigure un grad mai ridicat de mobilitate a forței de muncă, inclusiv prin intermediul unei cooperări consolidate între serviciile publice pentru ocuparea forței de muncă și prin înlăturarea obstacolelor nejustificate sau disproporționate din calea accesului la servicii profesionale și reglementate și din calea liberei circulații a acestora. Valorificarea potențialului principalelor sectoare de creștere precum economia ecologică, TIC și serviciile de asistență medicală și socială ar trebui să reprezinte o prioritate deosebită. În fine, în timp ce reformele fiscale și economice încep să producă rezultate pozitive, excluziunea socială și inegalitatea reprezintă în continuare o provocare importantă. Maximizarea potențialului Fondurilor structurale și de investiții europene va aduce, de asemenea, o contribuție esențială la redresarea economică. În plus, catalizatorii pentru stimularea educației, a formării, a competențelor, a ocupării forței de muncă și a coeziunii sociale vor fi consolidați prin punerea în aplicare a unor programe la nivelul UE, precum Erasmus+, Programul pentru ocuparea forței de muncă și inovare socială, Fondul european de ajustare la globalizare și Fondul de ajutor european pentru cele mai defavorizate persoane.

Pentru a rămâne competitivă la nivel mondial, Uniunea Europeană trebuie să sprijine investițiile în inovare și cercetare prin aplicarea integrală a Programului Orizont 2020, creând condițiile de piață și economice potrivite, și să alinieze mai bine eforturile naționale. În vederea identificării obstacolelor și a oportunităților, se va efectua o analiză completă care să contribuie la stabilirea priorităților viitoare. Este necesară o politică industrială modernă care să permită sprijinirea întreprinderilor în mod eficient, iar Comisia va reflecta asupra priorităților strategice pentru a aborda provocările actuale cu care se confruntă industria, în special în ceea ce privește standardizarea. Accesul la o forță de muncă calificată, o piață a energiei complet integrată și o agendă activă în ceea ce privește aspectele comerciale sunt domenii în care Comisia face eforturi pentru a sprijini creșterea economică și a asigura condiții de concurență echitabile în raport cu concurenții la nivel mondial.

Toate acestea ar trebui susținute printr-o piață unică ce funcționează bine și printr-o concurență loială, printr-o administrație publică eficientă și previzibilă și printr-o reglementare modernă. Aceasta este o sarcină esențială pentru Comisie. Asigurarea aplicării depline a normelor pieței interne în domenii-cheie precum sectorul serviciilor și energiei și finalizarea procesului de modernizare a normelor privind ajutorul de stat vor fi etape importante în vederea finalizării pieței unice. Adoptarea de măsuri esențiale în temeiul Actului privind piața unică II va impulsiona, de asemenea, sectoarele strategice pentru economia UE și va înlătura obstacolele în domenii precum investițiile transfrontaliere. Comisia își va continua activitatea privind un statut pentru Societatea reciprocității europene în cadrul demersurilor de asigurare a unor condiții de concurență echitabile pentru toate întreprinderile.

Ca parte a activității Comisiei de stimulare a competitivității la nivelul tuturor sectoarelor de politică, și în special pentru a oferi asistență IMM-urilor, programul REFIT este deosebit de important. Comisia a analizat corpul legislativ al UE și a propus o listă de activități specifice, revizuiri legislative, abrogări și retrageri, precum și de evaluări pentru a asigura că legislația UE este „adecvată scopului”. Acest lucru va constitui o contribuție importantă la promovarea unui mediu favorabil întreprinderilor, prin simplificarea și raționalizarea legislației.

O piață unică pe deplin integrată și interconectată a telecomunicațiilor, energiei și transporturilor necesită o infrastructură de rețea abordabilă, accesibilă, eficientă și sigură. Aceasta, la rândul său, presupune mobilizarea investițiilor private și publice, un cadru de reglementare clar, dezvoltarea de competențe, precum și investiții în inovare, cercetare și dezvoltare. Punerea în aplicare a mecanismului Conectarea Europei va mobiliza bugetul UE în vederea catalizării investițiilor din sectorul privat în infrastructura de rețea strategică. Comisia va continua activitatea de promovare și de sprijinire a potențialului UE în domeniul turismului.

În plus, eforturile de promovare a introducerii pe scară largă a serviciilor digitale și a soluțiilor transfrontaliere interoperabile vor stimula modernizarea și transformarea administrațiilor publice, stimulând servicii publice mai deschise și mai eficace pentru întreprinderi și cetățeni deopotrivă. Un sector public modern reprezintă o parte esențială a răspunsului Europei la provocările secolului 21.

Toți consumatorii de energie ar trebui să aibă acces până în 2014 la o piață a energiei complet integrată și să aibă securitatea suplimentară a legăturilor energetice cu alte state membre. Ar trebui să se pună un accent special pe piața cu amănuntul a energiei care să le permită consumatorilor să valorifice pe deplin avantajele pieței interne a energiei. Eficiența energetică va fi, de asemenea, o prioritate pe ordinea de zi în 2014 în vederea îmbunătățirii competitivității și a sustenabilității.

În domeniul transporturilor, cetățenii ar trebui să beneficieze de rețele mai eficiente și ar trebui să poată schimba cu ușurință diferite moduri de transport. Adoptarea propunerilor în domenii precum transportul feroviar, aeroporturile, gestionarea traficului aerian și porturile vor deschide noi perspective și vor sprijini o infrastructură mai competitivă.

În luna septembrie, Comisia a prezentat o propunere care deschide calea spre o piață unică a telecomunicațiilor. Adoptarea prezentei propuneri de către legiuitori ar fi un pas important înspre realizarea unei piețe unice dinamice a telecomunicațiilor până în 2015. Aceasta va sta la baza unei veritabile piețe unice digitale, va duce la creșterea productivității și le va oferi europenilor acces la o ofertă bogată de conținut atunci când se conectează online de oriunde, oricând și prin orice dispozitiv. În plus, adoptarea rapidă a propunerilor legislative privind securitatea rețelelor și a informațiilor, protecția datelor și activitatea suplimentară cu privire la modernizarea proprietății intelectuale sunt elemente centrale ale Agendei digitale.

Din punct de vedere structural, există în continuare un semnificativ potențial neexploatat pentru economia UE pentru o mai mare productivitate, utilizând în același timp resurse mai puține. Reducerea impactului negativ asupra mediului va fi esențială pentru un viitor durabil. O utilizare mai eficientă a resurselor ar contribui la creșterea economică, la crearea de locuri de muncă, la o competitivitate întărită, în special prin costuri reduse pentru întreprinderi, și ar aduce beneficii importante pentru sănătate și mediu, ar reduce factura la energie și ar crea noi oportunități pentru inovare și investiții. Acest aspect va fi elementul central al modalităților de abordare a provocării pe care o reprezintă deșeurile în societatea de astăzi și de utilizare pe deplin a posibilităților de reciclare. Gestionarea durabilă a resurselor naturale nu este numai în centrul politicii agricole reformate, ci și al reformei politicii comune în domeniul pescuitului, punând la dispoziție potențialul de creștere economică, în special în zonele costiere și în întregul lanț al economiei în domeniul pescuitului.

Propunerile privind un cadru pentru climă și energie până în 2030 vor constitui contextul pentru măsurile concrete necesare în prezent pentru a obține reduceri ambițioase și în timp util ale emisiilor de gaze cu efect de seră asigurând, în același timp, că aprovizionarea cu energie este atât sigură, cât și la prețuri accesibile. Un astfel de cadru ar trebui să ofere, de asemenea, mai multă siguranță pentru investiții și să deschidă noi oportunități de locuri de muncă. În anul 2014 va fi nevoie de un efort semnificativ pentru a construi pe baza acestui cadru și pentru a arăta modul în care UE ia inițiativă anterior negocierilor pentru un acord internațional privind schimbările climatice în 2015.

Justiție și securitate

UE trebuie să protejeze cetățenii și drepturile lor. În acest scop, aplicarea eficientă a normelor UE și consolidarea cooperării între autoritățile naționale în domeniile securității și justiției sunt elemente esențiale.

Aceasta include contribuția la lupta împotriva criminalității și a corupției, precum și a amenințării terorismului și asigurarea respectării drepturilor fundamentale. Tragediile recurente din Marea Mediterană, inclusiv cea mai recentă din Lampedusa, întăresc și mai mult necesitatea unei acțiuni la nivel european, inclusiv a unor măsuri mai ferme de prevenire a pierderilor de vieți omenești în largul mării, de sprijinire a persoanelor care solicită protecție internațională, de asigurare a protecției frontierelor UE și de identificare a traficanților de persoane, precum și de consolidare a cooperării cu țările terțe.

UE își propune să protejeze sănătatea și siguranța alimentelor și a produselor. Punerea în aplicare a normelor îmbunătățite privind siguranța produselor de consum și a sănătății oamenilor, animalelor și plantelor sunt factori esențiali pentru asigurarea competitivității, a creșterii economice și a ocupării forței de muncă. Accentul se va pune, de asemenea, pe protejarea infrastructurilor critice și pe promovarea prevenirii și a gradului de pregătire în caz de catastrofe naturale, precum și pe un răspuns eficient în astfel de cazuri. Aceasta include asigurarea faptului că energia nucleară este utilizată în conformitate cu cele mai înalte standarde de siguranță și de securitate.

Sistemele de justiție eficace, un mediu sigur și acțiuni clare împotriva fraudei, toate acestea susțin economia, ca și politicile de succes menite să stimuleze încrederea și sănătatea consumatorilor. Pentru ca persoanele și întreprinderile să beneficieze pe deplin de drepturile lor, au nevoie de un acces facil la justiție, în condiții de egalitate în toate țările, în special în cazul litigiilor transfrontaliere. Parchetul European, conform propunerii formulate de Comisie, va oferi, de asemenea, posibilitatea de a urmări mai eficient infracțiunile care aduc atingere intereselor financiare ale UE. Comisia va avea în vedere, de asemenea, noi ameliorări sistemice la Regulamentul OLAF, care se inspiră din acele garanții procedurale din propunerea Comisiei privind Parchetul European care pot fi transpuse în investigațiile administrative ale OLAF și care pot fi puse în aplicare înainte ca Parchetul European să fie instituit.

Odată cu sfârșitul perioadei de tranziție, prevăzută în Tratatul de la Lisabona pentru 2014, cooperarea polițienească și judiciară în materie penală va fi pe deplin integrată în sistemul de drept al UE. Comisia va prezenta modul în care consideră că politicile în domeniul justiției și al afacerilor interne ar trebui să evolueze și să fie aprofundate în contextul în care Programul de la Stockholm se încheie.

Uniunea Europeană se întemeiază pe anumite valori fundamentale esențiale. Se bazează pe statul de drept, iar Comisia a fost invitată să intervină atunci când statul de drept părea a fi contestat în statele membre. Comisia va prezenta un cadru care să permită un răspuns coerent la astfel de situații, pe baza principiului obiectivității și al egalității între statele membre. Cadrul ar fi activat doar în situațiile în care există un risc grav, sistemic la adresa statului de drept și ar fi declanșat de un set predefinit de criterii de referință.

Acțiuni externe

O Uniune Europeană unită înseamnă, de asemenea, un actor global mai eficace. Agenda de extindere a UE contribuie la consolidarea păcii și a stabilității la frontierele noastre și promovează valorile noastre fundamentale și democrația. În urma aderării Croației, Comisia își menține angajamentul față de Balcanii de Vest și Turcia. În dublul său rol, Înaltul Reprezentant/Vicepreședintele a depus eforturi pentru a facilita progrese semnificative în relațiile dintre Serbia și Kosovo. Politica noastră de vecinătate urmărește aceleași obiective dincolo de frontierele noastre, în vecinătatea noastră imediată, la est și la sud. De o importanță deosebită, în acest context, este semnarea acordurilor cu Ucraina, Moldova și Georgia în est, precum și sprijinirea procesului de tranziție democratică în sud.

Criza în curs din Siria a subliniat din nou contribuția esențială a UE la abordarea crizelor și necesită în continuare o acțiune la nivelul UE. Promovarea păcii și a securității este principalul pilon al acțiunii externe a UE, iar eforturile noastre nu se pot limita la frontierele Europei. UE va continua să promoveze acțiunile pentru asigurarea păcii și a securității în cadrul unei abordări globale, axându-se totodată pe inițiative strategice precum securitatea maritimă și îmbunătățirea stabilității în alte părți ale lumii. Utilizarea grupurilor operative pentru a sprijini tranzițiile democratice va fi extinsă dincolo de vecinătatea sudică în țări precum Myanmar.

Provocările globale, inclusiv promovarea stabilității, a dezvoltării durabile și a reformelor politice necesită acțiuni unite pentru a proteja și promova interesele și valorile noastre. În acest context, relațiile economice externe sunt un instrument important pentru consolidarea poziției noastre în lume. UE este lider în comerțul mondial, a construit relații strânse cu o serie de parteneri strategici și urmărește o agendă ambițioasă de negocieri comerciale, precum și punerea în aplicare a noilor acorduri încheiate și asigurarea respectării regulilor comerciale. Comisia va menține ritmul negocierilor cu partenerii-cheie. Comisia va continua, de asemenea, să lucreze în vederea obținerii unui acord cu ocazia celei de a 9-a Conferințe ministeriale a OMC în luna decembrie a acestui an privind facilitarea schimburilor comerciale și oferă un nou dinamism negocierilor multilaterale. Aceasta a formulat o propunere privind protecția consulară, care ar îmbunătăți asistența de care beneficiază cetățenii UE în situații de criză. UE joacă un rol esențial în guvernanța economică și financiară mondială și și-a asumat rolul de lider în promovarea dezvoltării durabile și în combaterea schimbărilor climatice. Lupta, la nivel mondial, împotriva evaziunii fiscale și a secretului bancar este în prezent o prioritate pe ordinea de zi a G20.

Uniunea, în mod colectiv, continuă să fie cel mai mare donator la nivel mondial în materie de asistență pentru dezvoltare și de ajutor umanitar. Comisia se pregătește pentru summitul ODM/SDG, un nou acord internațional privind schimbările climatice și cadrul post-Hyogo de gestionare a riscurilor în caz de dezastre, toate acestea fiind negocieri importante de pregătit în 2014. De asemenea, va fi important să se lanseze un proces de reflecție privind viitorul relațiilor ACP-UE în perioada de după 2020.

Atunci când UE acționează la unison, influența sa este amplificată. Un factor-cheie în acest context este asigurarea coerenței între dimensiunea internă și externă a politicilor UE. Activitatea pentru o piață unică a apărării în vederea dezvoltării unei baze industriale europene de apărare va juca un rol esențial și va contribui la creșterea economică și la crearea de locuri de muncă.

[1] Programul privind o reglementare adecvată și funcțională (REFIT): Rezultatele și etapele următoare, COM (2013) 685, 2.10.2013.

Anexa I: Aspecte prioritare pentru adoptare de către legislator

Element || Titlu complet || COM/SEC/referința interinstituțională || Data adoptării

Mecanismul unic de rezoluție || Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme uniforme și a unei proceduri uniforme de rezoluție a instituțiilor de credit și a anumitor întreprinderi de investiții în cadrul unui mecanism unic de rezoluție și al unui fond unic de rezoluție bancară și de modificare a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010 al Parlamentului European și al Consiliului || COM(2013) 520 2013/0253 (COD) || 07/2013

Cadru pentru redresarea și rezoluția băncilor || Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de instituire a unui cadru pentru redresarea și rezoluția instituțiilor de credit și a întreprinderilor de investiții și de modificare a Directivelor 77/91/CEE și 82/891/CE ale Consiliului, a Directivelor 2001/24/CE, 2002/47/CE, 2004/25/CE, 2005/56/CE, 2007/36/CE și 2011/35/CE și a Regulamentului (UE) nr. 1093/2010 || COM(2012)280 2012/0150 (COD) || 06/2012

Sisteme de garantare a depozitelor || Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind sistemele de garantare a depozitelor (SGD) || COM(2010)368 2010/0207 (COD) || 07/2010

MIFID || Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind piețele instrumentelor financiare, de abrogare a Directivei 2004/39/CE a Parlamentului European și a Consiliului || COM(2011)656 2011/0296 (COD) || 10/2011

Retail bancar (APU II) || Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăți, schimbarea conturilor de plăți și accesul la conturile de plăți cu funcționalități de bază || COM(2013)266 2013/0139 (COD) || 05/2013

Fonduri de investiții pe termen lung (APU II) || Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind fondurile europene de investiții pe termen lung || COM(2013)462 2014/0214 (COD) || 06/2013

Combaterea spălării banilor || Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor și finanțării terorismului || COM(2013)45 2013/0025 (COD) || 02/2013

Servicii publice de ocupare a forței de muncă || Propunere de decizie a Parlamentului European și a Consiliului privind cooperarea consolidată între serviciile publice de ocupare a forței de muncă (SPOFM) || COM(2013)430 2013/0202 (COD) || 06/2013

Detașarea lucrătorilor (APU I) || Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind punerea în aplicare a Directivei 96/71/CE privind detașarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii || COM(2012)131 2012/0061 (COD) || 03/2012

Libera circulație a lucrătorilor || Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind măsurile de facilitare a exercitării drepturilor conferite lucrătorilor în contextul liberei circulații a lucrătorilor || COM(2013)236 2013/0124 (COD) || 04/2013

Securitatea rețelelor informatice și a datelor || Propunere de Directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind măsuri de asigurare a unui nivel comun ridicat de securitate a rețelelor și a informației în Uniune || 2012/CNECT/027 COM(2013)48 2013/0027 (COD) || 02/2013

Pachetul privind telecomunicațiile || Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor măsuri privind piața unică europeană a comunicațiilor electronice și de realizare a unui continent conectat și de modificare a Directivelor 2002/20/CE, 2002/21/CE și 2002/22/CE și a Regulamentelor (CE) nr. 1211/2009 și (UE) nr. 531/2012 || COM(2013)627 2013/0309 (COD) || 09/2013

Pachetul privind plățile (APU II) || Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind serviciile de plată în cadrul pieței interne, de modificare a Directivelor 2002/65/CE, 2013/36/UE și 2009/110/CE și de abrogare a Directivei 2007/64/CE Propunere de Regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind comisioanele interbancare pentru operațiunile de plată pe bază de card || COM(2013)547 COM(2013)550 2013/0264 (COD) 2013/0265 (COD) || 07/2013

Identificarea electronică și semnăturile electronice (APU I) || Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind identificarea electronică și serviciile de asigurare a încrederii pentru tranzacțiile electronice pe piața internă || COM(2012)238 2012/0146 (COD) || 06/2012

Al patrulea pachet feroviar (APU II) || Al patrulea pachet feroviar – finalizarea spațiului feroviar unic european pentru a încuraja competitivitatea europeană și creșterea economică Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 1192/69 al Consiliului privind standardizarea conturilor întreprinderilor feroviare Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind Agenția pentru Căi Ferate a Uniunii Europene și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 881/2004 Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1370/2007 în ceea ce privește deschiderea pieței pentru serviciile de transport feroviar intern de călători Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 2012/34/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 noiembrie 2012 privind instituirea spațiului feroviar unic european, în ceea ce privește deschiderea pieței pentru serviciile de transport feroviar intern de călători și guvernanța infrastructurii feroviare Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind interoperabilitatea sistemului feroviar în Uniunea Europeană Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind siguranța feroviară || COM(2013)25 COM(2013)26/2 COM(2013)27 COM(2013)28 COM(2013)29 COM(2013)30 COM(2013)31 2013/0016 (COD) 2013/0013 (COD) 2013/0014 (COD) 2013/0028(COD) 2013/0029(COD) 2013/0015 (COD) 2013/0016 (COD) || 01/2013

Activități de aviație ETS || Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de modificare a Directivei 2003/87/CE de stabilire a unui sistem de comercializare a cotelor de emisie de gaze cu efect de seră în cadrul Comunității, în vederea punerii în aplicare, din 2020, a unui acord internațional privind aplicarea unei măsuri unice mondiale bazate pe piață pentru emisiile generate de aviația internațională || COM(2013)722 || 10/2013

Acțiuni în despăgubiri || Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind anumite norme care guvernează acțiunile în despăgubire în temeiul dreptului național în cazul încălcărilor dispozițiilor dreptului concurenței al statelor membre și al Uniunii Europene || COM(2013)404 2013/0185 (COD) || 6/2013

Achiziții publice (APU I) || Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind achizițiile efectuate de entitățile care își desfășoară activitatea în sectoarele apei, energiei, transporturilor și serviciilor poștale Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind achizițiile publice || COM(2011)895 COM(2011)896 2011/0439 (COD) 2011/0438 (COD) || 12/2011

Facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice (APU II) || Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind facturarea electronică în domeniul achizițiilor publice || COM(2013)449 2013/0213 (COD) || 06/2013

Reforma normelor în materie de insolvență (APU II) || Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1346/2000 al Consiliului privind procedurile de insolvență || COM(2012)744 2012/0360 (COD) || 12/2012

Pachetul privind protecția datelor || Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind protecția persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal de către autoritățile competente în scopul prevenirii, investigării, identificării sau urmăririi penale a infracțiunilor sau al executării pedepselor și libera circulație a acestor date Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind protecția persoanelor fizice referitor la prelucrarea datelor cu caracter personal și libera circulație a acestor date (Regulament general privind protecția datelor) || COM(2012)10 COM(2012)11 2012/0010 (COD) 2012/0011 (COD) || 01/2012

Parchetul European || Propunere de regulament al Consiliului de instituire a Parchetului European || COM(2013)534 2013/0255 (APP) || 7/2013

Directiva privind cooperarea administrativă || Propunere de directivă a Consiliului de modificare a Directivei 2011/16/UE în ceea ce privește schimbul automat de informații obligatoriu în domeniul fiscal || COM(2013)348 2013/0188 (CNS) || 6/2013

TTF || Propunere de directivă a Consiliului de punere în aplicare a unei cooperări consolidate în domeniul taxei pe tranzacțiile financiare || COM(2013)71 || 2/2013

Directiva privind produsele pe bază de tutun || Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului privind apropierea actelor cu putere de lege și a actelor administrative ale statelor membre în ceea ce privește fabricarea, prezentarea și vânzarea tutunului și a produselor aferente || COM(2012)788 2012/0366 (COD) || 12/2012

Regulament privind partidele politice || Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului privind statutul și finanțarea partidelor politice europene și a fundațiilor politice europene Propunere de regulament al Parlamentului European și al Consiliului de modificare a Regulamentului (UE, Euratom) nr. 966/2012 în ceea ce privește finanțarea partidelor politice europene || COM(2012)499 COM(2012)712 2012/0237 (COD) 2012/0336 (COD) || 09/2012

Anexa II: Noi inițiative[1]

Nr. crt. || Titlu || Tipul inițiativei[2] || Descrierea domeniului de aplicare și a obiectivelor

Agricultură și dezvoltare rurală

1. || Revizuirea cadrului legal și politic al UE privind producția ecologică || Legislativă/fără caracter legislativ || Conform celor prevăzute în programul REFIT, această revizuire va evalua relevanța cadrului curent privind producția ecologică [Regulamentul 834/2007 și Comunicarea COM(2004) 415] în legătură cu evoluția viitoare a sectorului.

2. || Revizuirea regimului pentru agricultură în regiunile ultraperiferice (POSEI) || Legislativă/fără caracter legislativ || Inițiativa va revizui măsurile POSEI în lumina reformei PAC.

Climă, energie și mediu

3. || Cadrul aferent politicilor în domeniul climei și energiei pentru 2030 || Legislativă/fără caracter legislativ || Inițiativa va stabili cadrul politicilor în domeniul energiei și climei după 2020 pentru perioada până la 2030 pentru a asigura o perspectivă pe termen lung asupra investițiilor, pentru a obține un sistem energetic la nivel UE mai durabil, mai sigur și mai competitiv și pentru a asigura că după 2020, UE se încadrează pe traiectoria stabilită în vederea atingerii obiectivelor privind clima și energia.

4. || Cadrul privind extracția neconvențională a hidrocarburilor în condiții de siguranță și securitate || Legislativă/fără caracter legislativ || Scopul este de a asigura că oportunitățile de diversificare a surselor de aprovizionare cu energie și de îmbunătățire a competitivității, inclusiv prin producerea de hidrocarburi neconvenționale, pot fi utilizate în siguranță și efectiv în acele state membre care optează pentru acest lucru. Cadrul ar viza asigurarea clarității și previzibilității, atât pentru operatorii economici, cât și pentru cetățeni, inclusiv pentru proiecte de explorare; cadrul ar viza, de asemenea, asigurarea luării pe deplin în considerare a emisiilor de gaze cu efect de seră și a gestionării riscurilor în materie de climă și mediu în conformitate cu așteptările opiniei publice.

Concurență, inclusiv în domeniul agriculturii

5. || Modernizarea ajutoarelor de stat în sectoarele-cheie || Fără caracter legislativ || Pachetul completează modernizarea ajutoarelor de stat în sectoarele-cheie, incluzând o evaluare a aplicării orientărilor privind ajutoarele de stat pentru aeroporturi și linii aeriene, revizuirea orientărilor privind ajutoarele pentru protecția mediului, orientările privind cercetarea, dezvoltarea și inovarea și orientările privind ajutoarele pentru salvare și restructurare, precum și noi orientări privind ajutoarele de stat pentru agricultură și silvicultură.

6. || Modernizarea ajutoarelor de stat: Regulament general de exceptare pe categorii de ajutoare || Fără caracter legislativ || Revizuirea Regulamentului general de exceptare pe categorii de ajutoare, ca parte a modernizării ajutoarelor de stat, va perfecționa criteriile generale de compatibilitate pentru eficientizarea cheltuielilor și pentru simplificarea, în continuare, la nivel administrativ. Pachetul include un nou regulament de exceptare pe categorii de ajutoare pentru agricultură și silvicultură.

Concurență

7. || Revizuirea normelor privind concurența pentru acordurile de transfer de tehnologie || Fără caracter legislativ || Obiectivul revizuirii este de a actualiza normele curente care expiră în 2014 prin promovarea acordării licențelor având ca obiect drepturile de proprietate intelectuală, stimulând astfel inovațiile și, în același timp, protejând concurența.

Dezvoltare și mediu

8. || Monitorizare în sensul cadrului de dezvoltare de după 2015 || Fără caracter legislativ || Aceasta face parte din procesul care reunește Obiectivele de dezvoltare ale mileniului (ODM-uri) care expiră în 2015 și Obiectivele de dezvoltare durabilă (ODD-uri) într-un singur cadru, avându-se în vedere o agendă de dezvoltare ambițioasă post-2015. Data Comunicării va depinde de discuțiile pregătitoare în curs de desfășurare la nivel internațional.

Ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune

9. || Pachetul privind mobilitatea forței de muncă || Legislativă/fără caracter legislativ || Inițiativa va facilita libera circulație a persoanelor în UE prin intermediul unei mai bune coordonări a sistemelor de asigurări sociale, asigurând o eficiență sporită în ceea ce privește drepturile cetățenilor și contribuind la creștere economică și la ocuparea forței de muncă. Pachetul va prezenta realizările recente și va include revizuirea Regulamentului 883/2004 și a Regulamentului 987/2009 privind coordonarea sistemelor de securitate socială, precum și inițiativa privind lucrătorii extrem de mobili.

10. || Comunicarea privind crearea de locuri de muncă în „economia ecologică” || Fără caracter legislativ || Comunicarea se va concentra asupra acțiunilor principale în vederea susținerii creării de locuri de muncă și îmbunătățirii eficienței resurselor la locul de muncă, ca una din principalele provocări pentru competitivitatea Europei. Aceasta va avea în vedere sectoare economice cheie, precum și anticiparea și dezvoltarea competențelor emergente pentru o economie mai eficientă a resurselor.

Energie

11. || Situația punerii în aplicare a măsurilor privind piața internă a energiei și a Planului de acțiune în vederea punerii în aplicare a măsurilor privind piața internă a energiei la nivelul serviciilor cu amănuntul || Fără caracter legislativ || Având în vedere obiectivul privind finalizarea pieței interne a energiei până în 2014, Comisia va raporta cu privire la progresul aplicării acquis-ului în domeniul energiei și al acțiunilor identificate în Planul de acțiune descris în Comunicarea privind piața internă a energiei din noiembrie 2012. Comisia va lansa, de asemenea, o inițiativă privind piața serviciilor cu amănuntul, în scopul facilitării implicării consumatorilor, încurajării concurenței și consolidării arhitecturii sistemului energetic în beneficiul consumatorilor de energie.

Întreprinderi și industrie

12. || Pachetul de politici industriale || Fără caracter legislativ || Comunicarea privind politica industrială va avea în vedere activitățile de producție și serviciile conexe în cadrul UE, în scopul îmbunătățirii competitivității companiilor europene. Pachetul va include o revizuire a legislației privind piața internă pentru produsele industriale, cu scopul de a elimina barierele rămase în calea schimburilor comerciale, de a spori calitatea și eficiența legislativă și de a actualiza acquis-ul avându-se în vedere cele mai recente practici și evoluții.

13. || Planul de acțiune pentru industria apărării || Fără caracter legislativ || Inițiativa va prezenta un set concret de acțiuni în vederea îmbunătățirii competitivității industriei apărării.

Mediu

14. || Utilizarea eficientă a resurselor și deșeurile || Legislativă || Inițiativa se va baza pe progresele înregistrate în punerea în aplicare a Foii de parcurs către o Europă eficientă din punct de vedere al utilizării resurselor și a stabilit principalele premise necesare pentru a debloca potențialul economic al UE pentru un grad mai mare de productivitate, utilizând în același timp mai puține resurse și înregistrând progrese în direcția unei economii circulare. Inițiativa va include concluziile desprinse din dezvoltarea unor indicatori și ținte potrivite; precum și revizuirea obiectivelor-cheie ale legislației UE în domeniul deșeurilor (în conformitate cu clauzele de revizuire din Directiva-cadru privind deșeurile, ale Directivei privind depozitele de deșeuri și ale Directivei privind ambalajele) și va efectua o evaluare ex-post a directivelor privind fluxul de deșeuri, inclusiv o evaluare a opțiunilor de îmbunătățire a coerenței dintre acestea.

Egalitate

15. || Abordarea disparităților salariale între bărbați și femei || Fără caracter legislativ || Această inițiativă ar trebui să promoveze și să faciliteze aplicarea eficientă a principiului egalității de remunerare în practică și să asiste statele membre în găsirea abordărilor potrivite pentru reducerea diferențelor persistente de remunerare între femei și bărbați.

Convenția Europeană a Drepturilor Omului (aderarea UE)

16. || Aderarea UE la CEDO – norme interne || Legislativă || Inițiativa prezintă normele juridice necesare pentru ca aderarea viitoare la Convenția Europeană a Drepturilor Omului să fie operațională intern.

Acțiuni externe și în domeniul maritim

17. || Strategia de securitate maritimă a UE || Fără caracter legislativ || O comunicare în comun cu Înaltul Reprezentant va stabili un cadru strategic coerent, care combină securitatea internă cu cea externă și consolidează cooperarea între civili și personalul militar, complementaritățile și resursele comune, pentru o mai bună abordare a aspectelor majore legate de securitatea maritimă.

Afaceri Interne

18. || Combaterea extremismului violent || Fără caracter legislativ || Comunicare care oferă sugestii statelor membre privind modul de dezvoltare a unor noi instrumente de combatere sau de prevenire a formelor violente ale extremismului. Comunicarea va avea la bază recomandările formulate de Rețeaua europeană împotriva radicalizării, instituită în 2011, și va conține, de asemenea, elemente pentru revizuirea Strategiei UE pentru combaterea radicalizării și a recrutării în scopuri teroriste.

Ajutorul umanitar

19. || Pregătirea unei poziții UE cu privire la cadrul post-Hyogo || Fără caracter legislativ || Inițiativa va prezenta contribuția UE la discuțiile privind cadrul internațional de acțiune de după 2015 pentru reducerea riscului de producere a dezastrelor.

Justiție și afaceri interne

20. || Priorități viitoare în domeniul justiției și al afacerilor interne || Fără caracter legislativ || Având în vedere încheierea Programului de la Stockholm în 2014 și integrarea deplină a politicilor privind libertatea, securitatea și justiția în sistemul UE, Comisia va prezenta o comunicare cu privire la viitorul politicii privind justiția UE și o nouă agendă europeană pentru afacerile interne.

Justiție și întreprinderi

21. || Actul european privind accesibilitatea || Legislativă/fără caracter legislativ || Inițiativa va îmbunătăți piața de bunuri și servicii care sunt accesibile persoanelor cu handicap și persoanelor vârstnice, în baza unei abordări de tipul „pentru toți”. Această inițiativă favorabilă activităților economice va include măsuri obligatorii de promovare a achizițiilor și armonizării standardelor de accesibilitate. Inițiativa se află în prezent în etapa consultării cu industria și cu părțile interesate.

22. || O nouă abordare a eșecului în afaceri și a insolvenței || Legislativă/fără caracter legislativ || Obiectivul acestei inițiative este de a institui standarde minime în domeniul procedurilor de pre-insolvență (reorganizare) și în ceea ce privește a doua șansă pentru antreprenorii onești. Scopul său este de a înlătura obstacolele din calea schimburilor comerciale și a investițiilor transfrontaliere prin asigurarea unor condiții de concurență echitabile pentru debitorii și creditorii situați în state membre diferite.

Piața internă și serviciile

23. || Monitorizarea Cărții verzi privind finanțarea pe termen lung a economiei UE || Legislativă/fără caracter legislativ || Principalul obiectiv al politicii este creșterea furnizării de capital pentru investițiile pe termen lung. Aceasta poate impune adaptarea sau modificarea condițiilor-cadru și, în special, a reglementării piețelor financiare în vederea asigurării unei mai bune capacități a piețelor financiare de a furniza finanțare pe termen lung.

24. || Revizuirea acquis-ului în domeniul drepturilor de autor || Legislativă/fără caracter legislativ || Scopul este de a revizui dispozițiile relevante ale cadrului UE în domeniul drepturilor de autor legate de disponibilitatea online a materialelor protejate prin drepturi de autor și drepturi conexe, în vederea asigurării adecvării acestui cadru în contextul erei digitale. Aceasta înseamnă, inter alia, un cadru modern care să promoveze practicile de piață inovatoare, să garanteze o recunoaștere și o remunerare efective a titularilor drepturilor, să furnizeze stimulente durabile în favoarea creativității, a diversității culturale și a inovării, să se asigure că utilizatorii finali dispun de o gamă mai variată de oferte legale și de un acces deschis la acestea, să permită apariția unor noi modele comerciale și să contribuie cu mai multă eficacitate la lupta împotriva ofertelor ilegale și a pirateriei.

25. || Cadru de gestionare și soluționare a crizelor pentru alte instituții financiare decât băncile || Legislativă || În vederea consolidării stabilității financiare și în paralel cu cadrul aferent sectorului bancar, inițiativa va asigura rezoluția eficientă a instituțiilor financiare nebancare, fără a cauza un impact sistemic.

Protejarea intereselor financiare ale UE

26. || Reforma OLAF || Legislativă || Ca urmare a Comunicării privind îmbunătățirea guvernanței OLAF și consolidarea garanțiilor procedurale în ceea ce privește investigațiile, s-ar putea aduce unele îmbunătățiri sistemice ulterioare la Regulamentul OLAF, pe baza garanțiilor procedurale incluse în propunerea Comisiei privind instituirea unui Parchet European, însă care pot fi transpuse în mod similar investigațiilor administrative ale OLAF și adoptate chiar înainte de instituirea Parchetului European. Acestea ar putea include consolidarea controlului juridic al măsurilor de investigație prin crearea noii funcții de inspector independent în materie de garanții procedurale și instituirea unor garanții procedurale consolidate pentru actele asemănătoare perchezițiilor și sechestrelor desfășurate de OLAF în cadrul instituțiilor.

Cercetare și inovare și afaceri economice și monetare

27. || Cercetarea și inovarea ca noi surse de creștere economică || Fără caracter legislativ || Plecând de la inițiativa-emblematică „O Uniune a inovării”, prezenta comunicare va evalua modul în care economia inovării promovează competitivitatea și furnizează o bază de cunoștințe pentru identificarea unor investiții prioritare, în paralel cu reformele structurale necesare în contextul consolidării fiscale și al deblocării potențialului de creștere.

Statul de drept

28. || Statul de drept în Uniunea Europeană || Fără caracter legislativ || Comunicarea va continua reflecțiile asupra unui cadru de răspuns consecvent în situațiile în care este statul de drept este pus sub semnul întrebării.

Impozitarea și Uniunea Vamală

29. || Progresul spre un sistem de TVA definitiv || Fără caracter legislativ || Inițiativa a fost luată în urma Comunicării din decembrie 2011 cu privire la viitorul TVA și urmărește să ofere orientări privind modul de punere în aplicare a principiului destinației pentru impozitarea bunurilor și serviciilor în cadrul UE drept cea mai bună cale realizabilă de urmat, abandonând obiectivul pe termen lung de impozitare în statul membru de proveniență.

Anexa III: Acțiuni REFIT

Nr. crt. || Titlu || Tipul inițiativei[3] || Descriere

1. || Reformarea și armonizarea a trei directive în domeniul informării și consultării lucrătorilor[4] || Legislativă (reformare) || Reformarea și armonizarea a trei directive în urma unei verificări a caracterului adecvat publicate în iulie 2013[5] în vederea abordării unor aspecte ridicate de Documentul de lucru al serviciilor Comisiei (și în vederea îmbunătățirii modului de operare a directivelor). Această inițiativă face obiectul consultării partenerilor sociali.

2. || Revizuirea legislației referitoare la igiena alimentară || Legislativă (simplificare, înlocuire) || Prevederile privind igiena vor fi înlocuite de un nou act, procedurile vor fi simplificate și abordarea flexibilă pentru IMM-uri va fi consolidată.

3. || Simplificarea legislației referitoare la medicamentele de uz veterinar || Legislativă (simplificare) || Este necesară o autorizație de introducere pe piață pentru punerea pe piață a medicamentelor de uz veterinar în cadrul UE. Sarcina administrativă în cadrul industriei farmaceutice veterinare va fi redusă prin proceduri simplificate și mai eficiente de obținere și de menținere a unei autorizații de introducere pe piață.

4. || Regulament-cadru de integrare a statisticilor privind întreprinderile (FRIBS)[6] || Legislativă || Această inițiativă vizează integrarea statisticilor privind întreprinderile într-un cadru legal comun pentru a simplifica și raționaliza arhitectura de referință a statisticilor privind întreprinderile la nivel european, reducând sarcina inutilă care grevează asupra respondenților.

5. || Regulament-cadru pentru integrarea statisticilor sociale[7] || Legislativă || Această inițiativă vizează integrarea statisticilor sociale într-un cadru legal comun pentru a simplifica și raționaliza arhitectura de referință a statisticilor sociale la nivel european, reducând sarcina inutilă care grevează asupra respondenților.

6. || Reforma sistemului de realizare a anchetelor referitoare la exploatațiile agricole. || Legislativă || Actul de bază va fi scurtat, simplificat și însoțit de un act delegat în vederea realizării anchetelor viitoare referitoare la exploatațiile agricole planificate pentru 2020.

7. || Reformarea a opt directive privind dreptul societăților comerciale[8] || Legislativă (codificare) || Directivele din sfera dreptului societăților comerciale tratează înființarea și funcționarea companiilor. Ele conțin prevederi legate de înființarea și înregistrarea societăților comerciale, de protecția investitorilor (de exemplu, prin cerințe de capital), de concentrări economice și divizări, precum și anumite aspecte privind raportarea. Anumite aspecte ale sistemului juridic curent în acest domeniu sunt mai greu de aplicat, mai ales pentru IMM-uri.[9] Se lucrează la crearea unui singur set de norme ușor de utilizat în domeniul dreptului societăților comerciale prin codificarea a opt directive existente privind societățile comerciale[10]. Noul instrument juridic va urma „ciclul de viață al unei societăți comerciale” – de la constituire până la dizolvarea acesteia. Acesta va include o secțiune comună cu definiții și obligații de raportare și va determina simplificarea semnificativă a normelor aplicabile la nivel UE cu privire la societățile comerciale cu răspundere limitată și a societăților pe acțiuni.

8. || Revizuirea și simplificarea regulilor privind ajutoarele de stat în sectorul agricol || Legislativă (revizuire) || Regulile privind ajutorul de stat în sectorul agricol vor fi revizuite pentru ca acestea să devină mai semnificative din punct de vedere economic, prin concentrarea asupra cazurilor care au un impact real asupra concurenței și comerțului pe piața unică, precum și prin simplificarea regulilor și procedurilor și reducerea sarcinii IMM-urilor.

9. || Revizuirea și simplificarea cadrului legal pentru agricultura ecologică || Legislativă (revizuire) || Revizuirea legislației privind agricultura ecologică va avea în vedere inconsecvențele, lacunele și măsurile ineficiente, va simplifica normele și va reduce costurile de reglementare.

10. || Codificarea a douăzeci și șase de regulamente ale Consiliului, în urma adoptării a două regulamente de abilitare cu privire la politica comercială comună[11] || Legislativă (codificare) || Aceste propuneri vor codifica legislația respectivă și vor asigura conformitatea acesteia cu TFUE.

11. || Exportul deșeurilor nepericuloase destinate recuperării Regulamentul 1418/2007[12] || Legislativă (simplificare) || Regulamentul va fi actualizat, procedurile vor fi simplificate, iar sarcina administrativă va fi redusă.

12. || Simplificarea dispozițiilor privind accesul la piața transportului rutier internațional de marfă [13] || Legislativă (simplificare) || Această propunere va simplifica și clarifica prevederile privind accesul la piața transportului rutier internațional de mărfuri și privind furnizarea de servicii de transport de către întreprinderile de transport rutier de marfă. De asemenea, va simplifica normele de asigurare a punerii în aplicare și va permite efectuarea de controale bine definite și eficace de către autoritățile naționale.

13. || Regulamentul privind autorizațiile pentru activitățile de pescuit[14] || Legislativă (reformare) || Reformarea regulamentului curent privind autorizațiile pentru activitățile de pescuit în vederea simplificării sistemului curent, a diminuării problemelor legate de cerințele de date extrem de variabile ale statelor membre, a îmbunătățirii coerenței între Regulamentul privind autorizațiile pentru activitățile de pescuit și combaterea activităților de pescuit ilicit, nedeclarat și nereglementat și cadrul de control, precum și, în sens mai larg, cu obiectivele dimensiunii externe a politicii PCP.

14. || Măsuri tehnice în vederea protejării organismelor marine || Legislativă || Măsurile tehnice vor fi simplificate, vor fi aliniate la obiectivele noii politici comune în domeniul pescuitului și vor fi regrupate într-un nou regulament-cadru.

15. || Abrogarea Directivei 1999/45/CE privind clasificarea, ambalarea și etichetarea preparatelor periculoase || Legislativă (Abrogare) || Această directivă a devenit caducă în urma adoptării unor noi reguli de clasificare, etichetare și ambalare a substanțelor și amestecurilor în 2008.

16. || Abrogarea Directivei Consiliului privind asistența ce trebuie acordată Comisiei și colaborarea dintre statele membre în domeniul examinării științifice a problemelor legate de produsele alimentare[15] || Legislativă (Abrogare) || Directiva este depășită ca urmare a modificărilor legislației și structurii colaborării științifice. Aceste sarcini sunt asigurate, în prezent, de EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranță Alimentară).

17. || Abrogarea Regulamentului referitor la statisticile privind oțelul[16] || Legislativă (Abrogare) || Datele statistice privind oțelul sunt colectate, în prezent, prin intermediul unor acorduri diferite. Pe cale de consecință, legislația respectivă nu mai este necesară.

18. || Abrogarea unei decizii a Consiliului privind acordurile de cooperare între unitățile de informații financiare ale statelor membre în ceea ce privește schimbul de informații[17] || Legislativă (Abrogare) || Acest act legislativ va fi preluat de Directiva privind combaterea spălării de bani. Momentul abrogării va depinde de adoptarea și implementarea propunerii de directivă privind combaterea spălării de bani, adoptată de Comisie la data de 5/2/2013, prin aceasta Decizia 2000/642/JAI devenind caducă.

19. || Abrogarea Directivei 2007/38/CE privind postechiparea cu oglinzi retrovizoare a vehiculelor grele pentru transportul de mărfuri || Legislativă (Abrogare) || Directiva nu mai este relevantă. Prevederile acesteia au fost preluate de regulamentele privind omologarea de tip a vehiculelor grele pentru transportul de mărfuri.

20. || Abrogarea Directivei 2009/33/CE privind promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic || Legislativă (Abrogare) || Directiva nu mai este necesară deoarece prevederile sale au fost preluate de noile norme orizontale privind achizițiile publice.

21. || Abrogarea deciziei Consiliului de stabilire a unui obiectiv comunitar de reducere a consumului de energie primară în cazul apariției de dificultăți în aprovizionarea cu țiței și produse petroliere[18] || Legislativă (Abrogare) || Decizia nu mai este de actualitate. În prezent, punerea în circulație a rezervelor din stocul de urgență este considerată, în general, principalul instrument de rezolvare a unei întreruperi a aprovizionării cu petrol – volumul care lipsește poate fi înlocuit rapid și fără afectarea activității economice a UE și a vieții cetățenilor săi. Noua directivă privind stocurile de petrol (adoptată în 2009 – toate prevederile sunt în vigoare din 2013) acoperă stocurile de urgență și include posibilitatea stabilirii unui obiectiv de reducere a consumului.

Anexa IV: Lista propunerilor pendinte care au fost retrase[19]

Nr. crt. || COM/SEC/Referința interinstituțională || Titlu || Motivele retragerii || Referința propunerii Comisiei în JO

Dezvoltare și cooperare - Europe Aid

1. || COM (2009) 395 2009/0111/CNS || Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 314/2004 al Consiliului privind anumite măsuri restrictive împotriva Zimbabwe || Caducă. Revizuirea includerii pe listă este acum prevăzută în Decizia 2011/101/PESC. Regimul sancțiunilor nu este afectat. || JO C 26, 28.1.2011, p. 4.

Dezvoltare și cooperare - Europe Aid/ Instrumente de politică externă

2. || COM(2009) 195 2009/0058/COD     || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1717/2006 de instituire a unui instrument de stabilitate || Caducă. Regulamentul care urmează a fi modificat expiră la finele anului 2013 și a fost adoptată de către Comisie o nouă propunere legislativă cu privire la un instrument de stabilitate, în cadrul pachetului legislativ 2014-2020 pentru acțiuni externe -COM(2011) 845. || JO C 296, 30.10.2010, p. 5.

Ocuparea forței de muncă, afaceri sociale și incluziune

3. || COM(2011) 336 2011/0147/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1927/2006 privind crearea Fondului european de ajustare la globalizare || Caducă. Regulamentul care urmează a fi modificat expiră la finele anului 2013. Comisia a adoptat o nouă propunere legislativă în legătură cu Fondul european de ajustare la globalizare (2014-2020), ca parte a pachetului aferent cadrului financiar multianual. || JO C 264, 8.9.2011, p. 4.

Mediu

4. || COM(2003) 624 2003/0246/COD || Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind accesul la justiție în probleme de mediu          || Această propunere este în curs de adoptare de către co-legislatori începând cu 2003, perioadă în care nu s-au înregistrat progrese efective. Comisia va lua în considerare modalități alternative de îndeplinire a obligațiilor în baza Convenției de la Aarhus și realizează o evaluare a impactului în acest sens. || JO C96, 21.4 2004, p. 22

5. || COM(2006)232 final || Propunere de directivă a Parlamentului European și a Consiliului de instituire a unui cadru pentru protecția solului și de modificare a Directivei 2004/35/CE || Comisia ia notă de faptul că propunerea este pendinte de 8 ani, timp în care nu s-a luat nicio acțiune efectivă. Astfel, aceasta va analiza cu atenție dacă obiectivul propunerii, față de care Comisia rămâne angajată, este urmărit mai bine prin menținerea propunerii sau prin retragerea acesteia, deschizând, astfel, calea spre o nouă inițiativă în mandatul următor. Aceste aspecte vor fi examinate în ceea ce privește fezabilitatea adoptării înainte de alegerile pentru Parlamentul European. || OJ L 200, 22.7.2006, p. 11

Eurostat

6. || COM(2011)335 2011/0146/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind statisticile europene de securitate față de criminalitate || Caducă. Parlamentul European a adoptat o rezoluție negativă. În plus, aceasta nu este dezbătută în Consiliu. Această problemă rămâne de actualitate, iar Comisia va încerca să identifice o altă modalitate de îndeplinire a obiectivelor propunerii. || JO C 264, 8.9.2011, p. 3.

Domeniul relațiilor externe

7. || COM(1973) 1929 || Proposition de règlement du Conseil portant ouverture, répartition et mode de gestion du contingent tarifaire communautaire d'autres tissus de coton, de la position 55.09 du tarif douanier commun, originaires de la République libanaise (année 1974) || Caducă. Produsul vizat a fost liberalizat între timp. || -

8. || COM(1980) 662 || Proposition de règlement rendant applicable des décisions des Conseils de coopération CEE-Algérie, Maroc, Tunisie, Egypte, Liban, Jordanie, Syrie …, remplaçant les Unités de Compte par les Unités de Compte Européennes dans le protocole nº 2 de l'accord entre la Communauté économique européenne et ces pays || Caducă. Propunerea a fost adoptată cu privire la Egipt, Liban, Iordania și Maroc. Toate acordurile cu țările în cauză, cu excepția Siriei, au fost înlocuite cu acorduri de asociere. Deși acordul cu Siria este încă în vigoare, acesta va fi înlocuit cu un Acord de asociere care a fost deja parafat. || -

9. || COM(1983) 303 || Propositions de règlements du Conseil modifiant une nouvelle fois les articles 6 et 17 du protocole relatif à la définition de la notion de produits originaires et aux méthodes de coopération administrative des accords de coopération entre la Communauté économique européenne et l'Algérie, l'Égypte, La Jordanie, le Liban, le Maroc, la Syrie et la Tunisie || Caducă. Propunerea a fost adoptată cu privire la Egipt și Liban. Toate acordurile cu țările în cauză, cu excepția Siriei, au fost înlocuite cu acorduri de asociere. Deși acordul cu Siria este încă în vigoare, acesta va fi înlocuit cu un acord de asociere care a fost deja parafat. || -

10. || COM(1985) 534 || Proposition de règlement (CEE) du Conseil modifiant en ce qui concerne certaines opérations avec l'Afrique du Sud, les régimes applicables aux importations et exportations de certains produits || Caducă. Motivele care au condus la formularea acestei propuneri nu mai există. || -

11. || COM(1989) 19 || Proposition de règlement du Conseil portant suspension de concessions tarifaires et relèvements des droits de la nomenclature combinée applicable à certains produits originaires des Etats-Unis || Caducă. Motivele care au condus la formularea acestei propuneri nu mai există. || -

Sănătate și consumatori

12. || COM(2008) 663 modificat de COM (2011) 633 și COM (2012) 48 2008/0256/COD || Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare, în ceea ce privește informațiile destinate publicului larg referitoare la medicamentele eliberate pe bază de rețetă, a Directivei 2001/83/CE de instituire a unui cod comunitar cu privire la medicamentele de uz uman || Propunerea inițială a fost împărțită în două propuneri pentru a facilita discutarea acesteia de către colegiuitori. Aspectele legate de farmacovigilență au fost incluse într-o propunere nouă COM (2012) 52, adoptată sub forma Directivei 2012/26/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 octombrie 2012 de modificare a Directivei 2001/83/CE. Aspectele privind „informarea pacienților” au fost incluse în propunerea modificată COM (2012) 48. Discuțiile din cadrul Consiliului au arătat că nu se poate ajunge la un acord cu privire la această propunere. || JO C 37, 10.2.2012, p. 15, și JO C 102, 5.4.2012, p. 27.  

13. || COM(2008) 662 modificat de COM (2011) 0632 și  COM (2012) 0049 2008/0255/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 726/2004 de stabilire a procedurilor comunitare privind autorizarea și supravegherea medicamentelor de uz uman și veterinar și de instituire a unei Agenții Europene pentru Medicamente, în ceea ce privește informarea publicului larg în privința medicamentelor de uz uman care se eliberează pe bază de prescripții medicale || Propunerea inițială a fost împărțită în două propuneri pentru a facilita discutarea acesteia de către colegiuitori. Aspectele legate de farmacovigilență au fost incluse într-o propunere nouă COM (2012) 51, adoptată sub forma Regulamentului (UE) nr. 1027/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 726/2004. Aspectele privind „informarea pacienților” au fost incluse în propunerea modificată COM (2012) 49. Discuțiile din cadrul Consiliului au arătat că nu se poate ajunge la un acord cu privire la această propunere. || OJ C37, 10.2.2012, p. 15, și OJ C102, 5.4.2012, p. 27.

Resurse umane și securitate

14. || COM (2005) 190 1 2005/0072/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 1210/90 privind crearea Agenției Europene de Mediu și a Rețelei europene de informare și observare pentru mediu, în ceea ce privește durata mandatului directorului executiv || Propunerea a devenit caducă în urma unui nou acord la care s-a ajuns în 2012 (cf. Declarația comună și abordarea comună ale Parlamentului European, Consiliului UE și Comisiei Europene privind agențiile descentralizate din iulie 2012). || JO C 172, 12.7.2005, p. 26

15. ||  COM (2005) 190 2 2005/0073/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 337/75 privind înființarea Centrului European pentru Dezvoltarea Formării Profesionale în ceea ce privește durata mandatului directorului executiv || Propunerea a devenit caducă în urma unui nou acord la care s-a ajuns în 2012 (cf. Declarația comună și abordarea comună ale Parlamentului European, Consiliului UE și Comisiei Europene privind agențiile descentralizate din iulie 2012). || JO C 172, 12.7.2005, p. 26

16. || COM (2005) 190 3 2005/0074/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 1365/75 privind crearea Fundației Europene pentru Îmbunătățirea Condițiilor de Viață și de Muncă, în ceea ce privește durata mandatului directorului și directorului adjunct || Propunerea a devenit caducă în urma unui nou acord la care s-a ajuns în 2012 (cf. Declarația comună și abordarea comună ale Parlamentului European, Consiliului UE și Comisiei Europene privind agențiile descentralizate din iulie 2012). || JO C 172, 12.7.2005, p. 26

17. || COM (2005) 190 4        2005/0075/ COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 1360/90 privind înființarea Fundației Europene de Formare, în ceea ce privește durata mandatului directorului || În urma declarației comune și a abordării comune ale Parlamentului European, Consiliului UE și Comisiei Europene privind agențiile descentralizate din iulie 2012, propunerea a devenit caducă. || JO C 172, 12.7.2005, p. 26

18. || COM (2005) 190 5 2005/0076/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 302/93 privind înființarea Observatorului European pentru Droguri și Toxicomanie, în ceea ce privește durata mandatului directorului || Propunerea a devenit caducă în urma unui nou acord la care s-a ajuns în 2012 (cf. Declarația comună și abordarea comună ale Parlamentului European, Consiliului UE și Comisiei Europene privind agențiile descentralizate din iulie 2012). || JO C 172, 12.7.2005, p. 26

19. || COM (2005) 190 6 2005/0077/COD || Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 40/94 în ceea ce privește durata mandatului președintelui Oficiului pentru Armonizare în cadrul Pieței Interne || Propunerea a devenit caducă în urma unui nou acord la care s-a ajuns în 2012 (cf. Declarația comună și abordarea comună ale Parlamentului European, Consiliului UE și Comisiei Europene privind agențiile descentralizate din iulie 2012). || JO C 172, 12.7.2005, p. 26

20. || COM (2005) 190 7 2005/0078/COD || Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2100/94 în ceea ce privește mandatul președintelui Oficiului Comunitar pentru Soiuri de Plante || Propunerea a devenit caducă în urma unui nou acord la care s-a ajuns în 2012 (cf. Declarația comună și abordarea comună ale Parlamentului European, Consiliului UE și Comisiei Europene privind agențiile descentralizate din iulie 2012). || JO C 172, 12.7.2005, p. 26

21. || COM(2005)190 8 2005/0079/COD || Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2965/94 de instituire a Centrului de Traduceri pentru Organismele Uniunii Europene, în ceea ce privește durata mandatului directorului || Propunerea a devenit caducă în urma unui nou acord la care s-a ajuns în 2012 (cf. Declarația comună și abordarea comună ale Parlamentului European, Consiliului UE și Comisiei Europene privind agențiile descentralizate din iulie 2012). || JO C 172, 12.7.2005, p. 26

22. || COM(2005)190 9 2005/0080/COD || Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1035/97 de instituire a Observatorului European al Fenomenelor Rasiste și Xenofobe, în ceea ce privește durata mandatului directorului || Propunerea a devenit caducă în urma unui nou acord la care s-a ajuns în 2012 (cf. Declarația comună și abordarea comună ale Parlamentului European, Consiliului UE și Comisiei Europene privind agențiile descentralizate din iulie 2012). || JO C 172, 12.7.2005, p. 26

23. || COM(2005)190 10 2005/0081/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 178/2002 în ceea ce privește durata mandatului directorului executiv al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară || Propunerea a devenit caducă în urma unui nou acord la care s-a ajuns în 2012 (cf. Declarația comună și abordarea comună ale Parlamentului European, Consiliului UE și Comisiei Europene privind agențiile descentralizate din iulie 2012). || OJ C 172, 12.7.2005, p. 27

24. || COM(2005)190 11 2005/0082/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 851/2004 privind înființarea Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor, în ceea ce privește durata mandatului directorului || Propunerea a devenit caducă în urma unui nou acord la care s-a ajuns în 2012 (cf. Declarația comună și abordarea comună ale Parlamentului European, Consiliului UE și Comisiei Europene privind agențiile descentralizate din iulie 2012). || JO C 172, 12.7.2005, p. 27

25. || COM(2005)190 12 2005/0083/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 726/2004 în ceea ce privește durata mandatului directorului executiv al Agenției Europene pentru Medicamente || Propunerea a devenit caducă în urma unui nou acord la care s-a ajuns în 2012 (cf. Declarația comună și abordarea comună ale Parlamentului European, Consiliului UE și Comisiei Europene privind agențiile descentralizate din iulie 2012). || JO C 172, 12.7.2005, p. 27

26. || COM(2005)190 13 2005/0084/COD || Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1321/2004 în ceea ce privește durata mandatului directorului executiv al Autorității de Supraveghere a GNSS European || Propunerea a devenit caducă în urma unui nou acord la care s-a ajuns în 2012 (cf. Declarația comună și abordarea comună ale Parlamentului European, Consiliului UE și Comisiei Europene privind agențiile descentralizate din iulie 2012). || JO C 172, 12.7.2005, p. 27

27. || COM(2005)190 14 2005/0085/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2062/94 privind înființarea Agenției Europene pentru Sănătate și Securitate în Muncă, în ceea ce privește durata mandatului directorului || Propunerea a devenit caducă în urma unui nou acord la care s-a ajuns în 2012 (cf. Declarația comună și abordarea comună ale Parlamentului European, Consiliului UE și Comisiei Europene privind agențiile descentralizate din iulie 2012). || JO C 172, 12.7.2005, p. 27

28. || COM(2005)190 15 2005/0086/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1406/2002 privind Agenția Europeană pentru Siguranță Maritimă, în ceea ce privește durata mandatului directorului executiv || Propunerea a devenit caducă în urma unui nou acord la care s-a ajuns în 2012 (cf. Declarația comună și abordarea comună ale Parlamentului European, Consiliului UE și Comisiei Europene privind agențiile descentralizate din iulie 2012). || JO C 172, 12.7.2005, p. 27

29. || COM(2005)190 16 2005/0087/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1592/2002 în ceea ce privește durata mandatului directorului executiv și al directorilor Agenției Europene de Siguranță a Aviației || Propunerea a devenit caducă în urma unui nou acord la care s-a ajuns în 2012 (cf. Declarația comună și abordarea comună ale Parlamentului European, Consiliului UE și Comisiei Europene privind agențiile descentralizate din iulie 2012). || JO C 172, 12.7.2005, p. 27

30. || COM(2005)190 17 2005/0088/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 881/2004 privind Agenția Europeană a Căilor Ferate, în ceea ce privește durata mandatului directorului executiv || Propunerea a devenit caducă în urma unui nou acord la care s-a ajuns în 2012 (cf. Declarația comună și abordarea comună ale Parlamentului European, Consiliului UE și Comisiei Europene privind agențiile descentralizate din iulie 2012). || JO C 172, 12.7.2005, p. 27

31. || COM(2005)190 18 2005/0089/COD || Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2007/2004 în ceea ce privește durata mandatului directorului executiv și al directorului executiv adjunct al Agenției Europene pentru Gestionarea Cooperării Operative la Frontierele Externe ale Statelor Membre ale Uniunii Europene || Propunerea a devenit caducă în urma unui nou acord la care s-a ajuns în 2012 (cf. Declarația comună și abordarea comună ale Parlamentului European, Consiliului UE și Comisiei Europene privind agențiile descentralizate din iulie 2012). || JO C 172, 12.7.2005, p. 27

Piața internă și serviciile

32. || COM(2004) 582 2004/0203/COD || Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 98/71/CE privind protecția juridică a desenelor și modelelor industriale || Discuțiile din cadrul Consiliului cu privire la această propunere nu au progresat din 2010, ceea ce indică faptul că nu se poate ajunge la un acord. Comisia va lua în considerare modalități alternative de abordare a acestei probleme în contextul unui studiu economic în curs de derulare și al unei evaluări viitoare a sistemului de protecție a desenelor și a modelelor industriale în UE. || JO C 12, 18. 1. 2005, p. 25.

33. || COM(2010) 350 2010/0198/CNS || Propunere de REGULAMENT (UE) AL CONSILIULUI privind dispozițiile referitoare la traducere pentru brevetul Uniunii Europene || Caducă. Înlocuită de o nouă propunere - COM (2011) 216 – adoptată sub forma Regulamentului (UE) nr. 1260/2012 al Consiliului de punere în aplicare a cooperării consolidate în domeniul creării unei protecții unitare prin brevet în ceea ce privește dispozițiile aplicabile în materie de traducere. || -

34. || COM(2008)396 2008/0130/APP || Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI privind statutul societății private europene || Discuțiile din cadrul Consiliului cu privire la această propunere nu au progresat din 2011. Deoarece este necesară unanimitatea, nu există perspective cu privire la posibilitatea de a se ajunge la un acord. Comisia va lua în considerare modalități alternative în cadrul unei evaluări a impactului, în curs de desfășurare, cu privire la societățile unipersonale. || JO C 303, 15.12.2009,  p. 8

Mobilitate și transporturi

35. || COM(2011)710 2011/0327/COD || Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI de modificare a Directivei 2006/126/CE a Parlamentului European și a Consiliului în ceea ce privește permisele de conducere care includ funcțiile unei cartele de conducător auto || Nu este conformă cu prevederea relevantă privind datele înregistrate de tahografe, propunerea nefiind reținută, deoarece s-a concluzionat, în urma negocierilor și a acordului final la care s-a ajuns în data de 14 mai 2013, că aceasta nu este realistă. || JO C 37, 10.02.2012, p. 18

36. || COM(2007)497 2007/0183/CNS                     || Propunere de DECIZIE A CONSILIULUI privind încheierea unui protocol de modificare a acordului dintre Comunitatea Europeană și Regatul Maroc privind anumite aspecte referitoare la serviciile de transport aerian pentru a lua în considerare aderarea Republicii Bulgaria și a României la Uniunea Europeană || Caducă. Acordul care urmează a fi modificat a fost înlocuit de un acord global între UE și Maroc. || -

Impozitarea și Uniunea Vamală

37. || COM(2002)64 2002/0041/CNS || Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI de modificare a Directivei 77/388/CEE în ceea ce privește regimul special pentru agențiile de turism || Caducă. Propunerea a fost formulată în 2002 și, din 2010, nu s-a mai discutat în cadrul Consiliului. În acest interval, propunerea a devenit depășită, ca urmare a modificărilor aduse modalităților în care agențiile de turism își oferă serviciile (inclusiv pachetele turistice) consumatorilor. || OJ C 126 E, 28.5.2002, p. 390

38. || COM(2003)78-2 2003/0057/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 218/92 privind cooperarea administrativă în domeniul impozitării indirecte (TVA) în ceea ce privește măsurile suplimentare referitoare la furnizarea de servicii de voiaj || Caducă. Propunerea a fost formulată în 2003 și, din 2010, nu s-a mai discutat în cadrul Consiliului. În acest interval, propunerea a devenit depășită, ca urmare a modificărilor aduse modalităților în care agențiile de turism își oferă serviciile (inclusiv pachetele turistice) consumatorilor. Legată de propunerea COM (2002) 64 privind regimul special pentru agențiile de turism. || OJ C 76 E, 25.3.2004, p. 4

39. || COM(2008)497 2008/0164/ACC || Propunere de REGULAMENT AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 2112/78 al Consiliului privind semnarea Convenției vamale privind transportul internațional de mărfuri sub acoperirea carnetelor TIR (Convenția TIR) din 14 noiembrie 1975 de la Geneva || Caducă. Convenția TIR a fost consolidată prin intermediul unei Decizii a Consiliului în 2009. || -

40. || COM(2004)728-1 2004/0261/CNS || Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI de modificare a Directivei 77/388/CEE în scopul simplificării obligațiilor în materie de taxă pe valoarea adăugată || Caducă în urma modificărilor aduse normelor privind „locul prestării”. Această propunere face parte dintr-un pachet de trei propuneri de revizuire a sistemului de TVA, dintre care două au fost adoptate sub forma Regulamentului (CE) nr. 143/2008 al Consiliului (privind cooperarea administrativă) și a Directivei 2008/9 (privind rambursările transfrontaliere). Un aspect al acestei propuneri a fost parțial inclus într-o propunere legislativă amendată cu privire la locul prestării serviciilor, adoptată sub forma Directivei 2008/8/CE a Consiliului (privind constituirea unui mini-ghișeu unic limitat la serviciile de telecomunicații, serviciile de radiodifuziune și de televiziune și serviciile electronice). Consiliul nu a ajuns, însă, la un acord cu privire la această propunere. Simplificarea obligațiilor TVA rămâne prioritară, conform Comunicării privind viitorul TVA, iar Comisia va continua să se ocupe de aceste domenii în vederea atingerii acestui obiectiv. || JO C 024, 29.01.2005, p. 10

Codificări

41. || COM (2007) 755 2007/0256/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI privind clasificarea statistică a activităților economice în Comunitatea Europeană || Procedura de codificare propusă nu poate fi urmată deoarece actul în cauză conține prevederi care se încadrează în regimul prevăzut de vechile norme privind comitologia. || JO C 55, 28.02. 2008, p. 7

42. || COM (2008) 99 2008/0037/COD || Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI privind controlul veterinar în cadrul schimburilor intracomunitare (versiune codificată) || O nouă propunere - COM (2013) 265 final – include o prevedere de abrogare a actului propus spre codificare. || JO C 207, 14.08.2008, p. 5

43. || COM (2008) 351 2008/0115/COD || Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind armonizarea actelor cu putere de lege ale statelor membre în legătură cu scaunul pentru conducătorul de tractoare agricole sau forestiere pe roți (versiune codificată) || Actul a cărui codificare a fost propusă este abrogat prin Regulamentul nr. (UE) 167/2013 începând cu 1/1/2016. || JO C 10, 15.01.2009, p. 13

44. || COM (2008) 697  2008/0204/COD || Propunere de DIRECTIVĂ A CONSILIULUI de stabilire a normelor de control și a măsurilor pentru combaterea pestei cabaline africane (versiune codificată) || S-a propus abrogarea actului în cauză în cadrul revizuirii legislației privind sănătatea animalelor – COM (2013) 260 final. || -

45. || COM (2009) 299 2009/0080/COD || Propunere de DIRECTIVĂ …/ …/CE A CONSILIULUI privind comercializarea cartofilor de sămânță || S-a propus abrogarea actului în cauză în cadrul revizuirii legislației privind materialul de reproducere a plantelor – COM (2013) 262 final. || JO C 296, 30.10.2010, p. 10

46. || COM (2010) 359 2010/0194/COD || Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind comercializarea materialului pentru înmulțirea vegetativă a viței de vie || S-a propus abrogarea actului în cauză în cadrul revizuirii legislației privind materialul de reproducere a plantelor – COM (2013) 262 final. || -

47. || COM (2010) 508 2010/0261/COD || Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind nivelul de zgomot admis și sistemul de evacuare al autovehiculelor (text codificat) || O nouă propunere – COM (2011) 856 – include o prevedere de abrogare a actului propus spre codificare. || JO C 121, 19.4.2011, p. 25

48. || COM(2010) 510  2010/0264/COD || Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind dispozitivele de protecție în caz de răsturnare, montate în partea din spate a tractoarelor agricole și forestiere pe roți, cu ecartament îngust (text codificat) || Actul a cărui codificare a fost propusă este abrogat prin Regulamentul nr. (UE) 167/2013 începând cu 1/1/2016. || JO C 121, 19.4.2011, p. 25.

49. || COM(2010) 610  2010/0302/COD || Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind dispozitivele de protecție în caz de răsturnare, montate în partea din față a tractoarelor agricole și forestiere pe roți, cu ecartament îngust (text codificat) || Actul a cărui codificare a fost propusă este abrogat prin Regulamentul nr. (UE) 167/2013 începând cu 1/1/2016. || JO C 121, 19.4.2011, p. 29.

50. || COM(2010) 635  2010/0309/COD || Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI AL CONSILIULUI de stabilire a unui sistem de identificare și de înregistrare a animalelor din speciile ovină și caprină (text codificat) || S-a propus abrogarea actului în cauză în cadrul revizuirii legislației privind sănătatea animalelor – COM (2013) 260 final. || JO C 121, 19.4.2011, p. 31.

51. || COM(2010) 717  2010/0348/COD || Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI cu privire la instalarea, amplasarea, funcționarea și identificarea comenzilor tractoarelor agricole sau forestiere pe roți (text codificat) || Actul a cărui codificare a fost propusă este abrogat prin Regulamentul nr. (UE) 167/2013 începând cu 1/1/2016. || JO C 94, 26.3.2011, p. 5.

52. || COM(2010) 729 2010/0349/COD || Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI cu privire la sistemul de frânare al tractoarelor agricole sau forestiere pe roți (text codificat) || Actul a cărui codificare a fost propusă este abrogat prin Regulamentul nr. (UE) 167/2013 începând cu 1/1/2016. || JO C 121,  19.4.2011, p. 35.

53. || COM(2010) 746 2010/0358/COD || Propunere de DIRECTIVĂ A PARLAMENTULUI EUROPEAN ȘI A CONSILIULUI privind spațiul de manevră, la mijloacele de acces la postul de conducere, precum și la ușile și ferestrele tractoarelor agricole sau forestiere pe roți (text codificat) || Actul a cărui codificare a fost propusă este abrogat prin Regulamentul nr. (UE) 167/2013 începând cu 1/1/2016. || JO C 121, 19.4.2011, p. 36.

Anexa V: Legislație care devine aplicabilă în 2014

La 1 ianuarie, o mare varietate de propuneri importante va intra în vigoare, în special programele convenite pentru cadrul financiar multianual 2014-2020 și o serie de inițiative de politică majore care sunt introduse în același timp. De asemenea, Comisia preconizează că vor intra în vigoare și propunerile incluse în Anexa I.

În plus, următoarele acte legislative vor deveni aplicabile în 2014[20]:

1 ianuarie || · Directiva 2013/36/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 26 iunie 2013 cu privire la accesul la activitatea instituțiilor de credit și supravegherea prudențială a instituțiilor de credit și a firmelor de investiții, de modificare a Directivei 2002/87/CE și de abrogare a Directivelor 2006/48/CE și 2006/49/CE

· Regulamentul (CE) nr. 595/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 iunie 2009 privind omologarea de tip a autovehiculelor și a motoarelor cu privire la emisiile provenite de la vehicule grele (Euro VI) și accesul la informații privind repararea și întreținerea vehiculelor

· Regulamentul (UE) nr. 143/2013 al Comisiei din 19 februarie 2013 de modificare a Directivei 2007/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 692/2008 al Comisiei în ceea ce privește stabilirea emisiilor de CO2 generate de vehiculele supuse omologării de tip în mai multe etape.

· Regulamentul (CE) nr. 692/2008 al Comisiei din 18 iulie 2008 de punere în aplicare și modificare a Regulamentului (CE) nr. 715/2007 al Parlamentului European și al Consiliului privind omologarea de tip a autovehiculelor în ceea ce privește emisiile provenind de la vehiculele ușoare pentru pasageri și de la vehiculele ușoare comerciale (Euro 5 și Euro 6) și privind accesul la informațiile referitoare la repararea și întreținerea vehiculelor

· Regulamentul 1257/2012 al Parlamentului European și al Consiliului de punere în aplicare a unei cooperări consolidate în domeniul creării unei protecții unitare prin brevet

· Regulamentul (UE) nr. 608/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 iunie 2013 privind asigurarea respectării drepturilor de proprietate intelectuală de către autoritățile vamale

· Regulamentul Parlamentului European și al Consiliului de instituire a Corpului voluntar european de ajutor umanitar - EU Aid Volunteers (Voluntarii UE în materie de ajutor umanitar)

· Decizia Parlamentului European și a Consiliului privind un mecanism al Uniunii de protecție civilă

28 ianuarie || · Directiva 2013/1/UE a Consiliului din 20 decembrie 2012 de modificare a Directivei 93/109/CE în ceea ce privește anumite norme de exercitare a dreptului de a fi ales pentru Parlamentul European pentru cetățenii Uniunii care au reședința într-un stat membru în care nu sunt resortisanți

14 februarie || · Directiva 2012/19/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 4 iulie 2012 privind deșeurile de echipamente electrice și electronice (DEEE)

22 februarie || · Regulamentul (UE) nr. 978/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 25 octombrie 2012 de aplicare a unui sistem generalizat de preferințe tarifare și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 732/2008 al Consiliului

1 martie || · Regulamentul (UE) nr. 649/2012 al Parlamentului European și al Consiliului din 4 iulie 2012 privind exportul și importul de produse chimice care prezintă risc

17 martie || · Decizia 2013/129/UE a Consiliului din 7 martie 2013 privind supunerea 4-metilamfetaminei unor măsuri de control

1 aprilie || · Directiva 2013/8/UE a Comisiei din 26 februarie 2013 de modificare, în sensul adaptării la dispozițiile sale tehnice, a Directivei 2009/144/CE a Parlamentului European și a Consiliului privind anumite componente și caracteristici ale tractoarelor agricole și forestiere pe roți

10 aprilie || · Regulamentul (UE) nr. 847/2012 al Comisiei din 19 septembrie 2012 de modificare a anexei XVII la Regulamentul (CE) nr. 1907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH) în ceea ce privește mercurul

2 iunie || · Directiva 2012/13/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 22 mai 2012 privind dreptul la informare în cadrul procedurilor penale

13 iunie || · Directiva 2011/83/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 octombrie 2011 privind drepturile consumatorilor, de modificare a Directivei 93/13/CEE a Consiliului și a Directivei 1999/44/CE a Parlamentului European și a Consiliului și de abrogare a Directivei 85/577/CEE a Consiliului și a Directivei 97/7/CE a Parlamentului European și a Consiliului.

18 iunie || · Directiva 2012/33/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 noiembrie 2012 de modificare a Directivei 1999/32/CE a Consiliului privind reducerea conținutului de sulf din combustibilii marini

19 iunie || · Directiva 2013/10/UE a Comisiei din 19 martie 2013 de modificare a Directivei 75/324/CEE a Consiliului privind apropierea legislațiilor statelor membre referitoare la generatoarele de aerosoli în vederea adaptării dispozițiilor privind etichetarea la Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor.

4 iulie || · Directiva 2012/35/UE de modificare a Directivei 2008/106/CE privind nivelul minim de formare a navigatorilor.

7 iulie || · Directiva 2012/17/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 13 iunie 2012 de modificare a Directivei 89/666/CEE a Consiliului și a Directivelor 2005/56/CE și 2009/101/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului în ceea ce privește interconectarea registrelor centrale, ale comerțului și ale societăților

5 august || · Directiva 2010/41/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 7 iulie 2010 privind aplicarea principiului egalității de tratament între bărbații și femeile care desfășoară o activitate independentă și de abrogare a Directivei 86/613/CEE a Consiliului (în ceea ce privește IE, EL, FR, SI și UK)

1 septembrie || · Regulamentul (UE) nr. 549/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 mai 2013 privind Sistemul european de conturi naționale și regionale din Uniunea Europeană

2 septembrie || · Regulamentul (UE) n°98/2013 din 15 ianuarie 2013 privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi

29 octombrie || · Directiva 2012/28/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 25 octombrie 2012 privind anumite utilizări permise ale operelor orfane

1 noiembrie || · Regulamentul (UE) nr. 1229/2012 al Comisiei din 10 decembrie 2012 de modificare a anexelor IV și XII la Directiva 2007/46/CE a Parlamentului European și a Consiliului de stabilire a unui cadru pentru omologarea autovehiculelor și remorcilor acestora, precum și a sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate destinate vehiculelor respective

· Regulamentul (CE) nr. 661/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 13 iulie 2009 privind cerințele de omologare de tip pentru siguranța generală a autovehiculelor, a remorcilor acestora, precum și a sistemelor, componentelor și unităților tehnice separate care le sunt destinate

· Regulamentul (UE) nr. 932/2012 al Comisiei din 3 octombrie 2012 de punere în aplicare a Directivei 2009/125/CE a Parlamentului European și a Consiliului cu privire la cerințele de proiectare ecologică aplicabile uscătoarelor de rufe de uz casnic cu tambur

10 noiembrie || · Regulamentul (UE) nr. 1007/2011 privind denumirile fibrelor textile și etichetarea corespunzătoare și marcarea compoziției fibroase a produselor textile și de abrogare a Directivei 73/44/CEE a Consiliului și a Directivelor 96/73/CE și 2008/121/CE ale Parlamentului European și ale Consiliului.

21 noiembrie || · Directiva 2013/38 de modificare a Directivei 2009/16/CE privind controlul statului portului în vederea aplicării Convenției privind munca în domeniul maritim

1 decembrie || · Regulamentul (UE) nr. 487/2013 al Comisiei din 8 mai 2013 de modificare, în vederea adaptării la progresul tehnic și științific, a Regulamentului (CE) nr. 1272/2008 al Parlamentului European și al Consiliului privind clasificarea, etichetarea și ambalarea substanțelor și a amestecurilor

· Articolul 1 alineatul (1) din Regulamentul (UE) nr. 944/2013 al Comisiei din 2 octombrie 2013 de modificare, în vederea adaptării la progresul tehnic și științific, a Regulamentului (CE) nr. 1272/2008 privind clasificarea, etichetarea și ambalarea amestecurilor

7 decembrie || · Regulamentul (UE) nr. 463/2013 al Comisiei din 17 mai 2013 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2003/2003 al Parlamentului European și al Consiliului privind îngrășămintele

12 decembrie || · Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare

21 decembrie || · Directiva 2013/14/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 21 mai 2013 de modificare a Directivei 2003/41/CE privind activitățile și supravegherea instituțiilor pentru furnizarea de pensii ocupaționale, a Directivei 2009/65/CE de coordonare a actelor cu putere de lege și a actelor administrative privind organismele de plasament colectiv în valori mobiliare (OPCVM) și a Directivei 2011/61/UE privind administratorii fondurilor de investiții alternative în ceea ce privește încrederea excesivă acordată ratingurilor de credit

29 decembrie || · Regulamentul (UE) nr. 576/2013 al Parlamentului European și al Consiliului din 12 iunie 2013 privind circulația necomercială a animalelor de companie și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 998/2003

· Directiva 2013/31/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 12 iunie 2013 de modificare a Directivei 92/65/CEE a Consiliului în ceea ce privește cerințele de sănătate animală care reglementează schimburile comerciale în cadrul Uniunii și importurile în Uniune de câini, pisici și dihori domestici

[1] Foile de parcurs pentru inițiativele individuale se pot consulta la: http://ec.europa.eu/governance/impact/planned_ia/planned_ia_en.htm

[2] Tipul de inițiativă ar putea fi modificat ca urmare a rezultatului procesului de evaluare a impactului.

[3] Tipul de inițiativă ar putea fi modificat ca urmare a rezultatului procesului de evaluare a impactului.

[4] Este vorba de Directiva 98/59/CE privind concedierile colective, Directiva 2001/23/CE privind transferul de întreprinderi și Directiva 2002/14/CE de stabilire a unui cadru general de informare și consultare a lucrătorilor din Comunitatea Europeană.

[5] DOCUMENT DE LUCRU AL SERVICIILOR COMISIEI: „Verificarea caracterului adecvat” al legislației UE în materie de informare și consultare a lucrătorilor, SWD(2013) 293 final, 26.7.2013.

[6] Revizuirea statisticilor comerciale va depinde de evoluțiile din cadrul Sistemului Statistic European.

[7] Revizuirea statisticilor sociale va depinde de evoluțiile din cadrul Sistemului Statistic European.

[8] Directivele 82/891/CEE, 89/666/CEE, 2005/56/CE, 2009/101/CE, 2009/102/CE, 2011/35/UE, 2012/17/UE, 2012/30/UE.

[9] Aceste dificultăți includ aplicarea normelor în ceea ce privește concentrările economice la nivel național sau transfrontalier, o suprapunere a termenilor și definițiilor în cadrul definițiilor actelor legislative și în cadrul actelor legislative.

[10] Directivele 82/891/CEE, 89/666/CEE, 2005/56/CE, 2009/101/CE, 2009/102/CE, 2011/35/UE, 2012/17/UE, 2012/30/UE.

[11] COM(2011)82 și COM(2011)349

[12] Regulamentul (CE) nr. 1418/2007 al Comisiei din 29 noiembrie 2007 privind exportul anumitor deșeuri destinate recuperării enumerate în anexa III sau IIIA la Regulamentul (CE) nr. 1013/2006 al Parlamentului European și al Consiliului în anumite țări în care Decizia OCDE privind controlul circulației transfrontaliere a deșeurilor nu se aplică.

[13] Simplificarea și o mai bună asigurare a punerii în aplicare a dispozițiilor privind accesul la piața transportului rutier internațional de mărfuri [Regulamentul (CE) nr. 1072/2009] și stabilirea întreprinderilor de transport rutier de mărfuri [Regulamentul (CE) nr. 1071/2009]

[14] Regulamentul (CE) nr. 1006/2008 al Consiliului din 29 septembrie 2008 privind autorizațiile pentru activitățile de pescuit ale navelor de pescuit comunitare în afara apelor comunitare și accesul navelor țărilor terțe în apele comunitare, de modificare a Regulamentelor (CEE) nr. 2847/93 și (CE) nr. 1627/94 și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 3317/94.

[15] JO L 52, 4.1.1993, p.18.

[16] Regulamentul (CE) nr. 48/2004.

[17] Decizia 2000/642/JAI a Consiliului din 17 octombrie 2000. Momentul abrogării va depinde de adoptarea și implementarea propunerii aferente Directivei privind combaterea spălării de bani, adoptată de Comisie la data de 5/2/2013, prin aceasta Decizia 2000/642/JAI devenind caducă.

[18] Decizia 77/706/CEE a Consiliului din 7 noiembrie 1977 de stabilire a unui obiectiv comunitar de reducere a consumului de energie primară în cazul apariției de dificultăți în aprovizionarea cu țiței și produse petroliere (+ aplicarea Deciziei 79/639 a Comisiei).

[19] Retragerile vor intra în vigoare la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

[20] Propunerile prin comitologie nu sunt incluse în listă.

Top