EUR-Lex Access to European Union law

Back to EUR-Lex homepage

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52012PC0021

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1342/2008 al Consiliului din 18 decembrie 2008 de stabilire a unui plan pe termen lung pentru rezervele de cod și zonele piscicole care exploatează aceste rezerve

/* COM/2012/021 final - 2012/0013 (COD) */

52012PC0021

Propunere de REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1342/2008 al Consiliului din 18 decembrie 2008 de stabilire a unui plan pe termen lung pentru rezervele de cod și zonele piscicole care exploatează aceste rezerve /* COM/2012/021 final - 2012/0013 (COD) */


EXPUNERE DE MOTIVE

1.           CONTEXTUL PROPUNERII

Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE) face distincție între competențele delegate Comisiei de a adopta acte fără caracter legislativ și cu domeniu de aplicare general, care completează sau modifică anumite elemente neesențiale ale actului legislativ, astfel cum prevede articolul 290 alineatul (1) TFUE (acte delegate), și competențele conferite Comisiei de a adopta condiții unitare de punere în aplicare a actelor obligatorii din punct de vedere juridic ale Uniunii, astfel cum prevede articolul 291 alineatul (2) TFUE (acte de punere în aplicare).

Obiectivul prezentei propuneri este alinierea Regulamentului (CE) nr. 1342/2008 al Consiliului din 18 decembrie 2008 de stabilire a unui plan pe termen lung pentru rezervele de cod și zonele piscicole care exploatează aceste rezerve („planul pentru cod”) la noile norme din TFUE. Competențele conferite în prezent Comisiei prin regulamentul respectiv au fost reclasificate ca măsuri delegate și măsuri de punere în aplicare.

Obiectivul central al planului este garantarea exploatării durabile a rezervelor de cod din zonele geografice Kattegat, Marea Nordului, vestul Scoției și Marea Irlandei pe baza principiului randamentului durabil maxim [articolul 5 alineatul (1)]. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, planul instituie norme pentru stabilirea posibilităților anuale de pescuit pentru acest stoc în termeni de capturi totale admisibile și efort de pescuit maxim admisibil. Aceste norme utilizează anumiți parametri tehnici, în raport cu care se poate considera că stocul se află într-o stare de conservare mai bună sau mai precară, fiind așadar mai aproape sau mai departe de obiectivul planului. Acești parametri sunt bazați pe date științifice și nu reprezintă o alegere de politică strategică. Știința poate evolua și se poate ameliora, iar planul trebuie să conțină dispozițiile necesare prin care să se garanteze că este actualizat în conformitate cu datele științifice optime disponibile.

Prin urmare, articolul 10 alineatul (1) din regulament prevede că, dacă se consideră, în urma avizului științific, că ratele mortalității prin pescuit și nivelurile asociate ale biomasei stocului de reproducere utilizate în scopul îndeplinirii obiectivelor planului nu mai sunt adecvate, Consiliul trebuie să revizuiască acești parametri astfel încât să se garanteze că planul își poate atinge obiectivele de gestionare. Regulamentul în vigoare conferă, prin urmare, Consiliului competența de a modifica aceste elemente neesențiale ale planului. O astfel de procedură decizională nu mai este posibilă în temeiul TFUE.

În mod similar, Comisia ar trebui să fie împuternicită, de asemenea, să adopte acte delegate pentru a modifica alte elemente neesențiale ale Regulamentului (CE) nr. 1342/2008, precum anumiți parametri tehnici din anexa I, în cazul în care apare o astfel de necesitate și dacă sunt îndeplinite condițiile stricte stabilite prin regulamentul menționat.

Ar trebui, de asemenea, acordate competențe delegate pentru stabilirea normelor privind ajustarea efortului de pescuit în cazul în care un grup de nave este exclus din regimul de efort sau reinclus în acesta; privind metoda de calculare a capacității de pescuit; privind metoda de calculare pentru adaptarea efortului de pescuit maxim admisibil; și privind modificări ale componenței zonelor geografice și ale categoriilor de unelte.

Comisiei ar trebui să îi fie acordate competențe de executare pentru a stabili procedura și formatul de transmitere a informațiilor către Comisie și formatul permisului special de pescuit și a listei navelor care dețin un permis special.

În plus, procedura de luare a deciziilor stabilită la articolul 30 trebuie să fie clarificată, ca urmare a intrării în vigoare a TFUE.

Modificările propuse vizează, prin urmare, schimbări care vor permite planului să funcționeze eficient în noul cadru decizional instituit prin Tratatul de la Lisabona.

În concordanță cu cele menționate mai sus, a fost pregătit un proiect de propunere de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1342/2008 iar Comisia este invitată să adopte această propunere în cel mai scurt timp posibil și să o înainteze Consiliului și Parlamentului European.

2.           REZULTATELE CONSULTĂRILOR CU PĂRȚILE INTERESATE ȘI ALE EVALUĂRII IMPACTULUI

Nu a fost necesar să fie consultate părțile interesate și nici să se efectueze o evaluare a impactului.

3.           ELEMENTELE JURIDICE ALE PROPUNERII

· Rezumatul acțiunii propuse

Acțiunea principală constă în identificarea competențelor conferite Comisiei prin Regulamentul (CE) nr. 1342/2008 al Consiliului și în clasificarea acestora ca fiind competențe delegate sau competențe de executare.

· Temeiul juridic

Articolul 43 alineatul (2) din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene.

· Principiul subsidiarității

Propunerea intră în sfera competenței exclusive a Uniunii Europene.

· Principiul proporționalității

Propunerea modifică măsuri deja existente în Regulamentul (CE) nr. 1342/2008 al Consiliului, prin urmare nu este pus în discuție principiul proporționalității.

· Alegerea instrumentelor

Instrumentul propus: un regulament al Parlamentului European și al Consiliului.

Alte mijloace nu ar fi potrivite din următorul motiv: un regulament trebuie modificat printr-un alt regulament.

4.           IMPLICAŢIILE BUGETARE

Această măsură nu presupune cheltuieli suplimentare pentru Uniune.

2012/0013 (COD)

Propunere de

REGULAMENT AL PARLAMENTULUI EUROPEAN ŞI AL CONSILIULUI

de modificare a Regulamentului (CE) nr. 1342/2008 al Consiliului din 18 decembrie 2008 de stabilire a unui plan pe termen lung pentru rezervele de cod și zonele piscicole care exploatează aceste rezerve

PARLAMENTUL EUROPEAN ŞI CONSILIUL UNIUNII EUROPENE,

având în vedere Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, în special articolul 43 alineatul (2),

având în vedere propunerea Comisiei Europene,

având în vedere avizul Comitetului Economic și Social European[1],

după transmiterea proiectului de act legislativ către parlamentele naționale,

hotărând în conformitate cu procedura legislativă ordinară,

întrucât:

(1) Regulamentul (CE) nr. 1342/2008 al Consiliului din 18 decembrie 2008 de stabilire a unui plan pe termen lung pentru rezervele de cod și zonele piscicole care exploatează aceste rezerve și de abrogare a Regulamentului (CE) nr. 423/2004[2] acordă Consiliului competența de a monitoriza și a revizui ratele maxime ale mortalității prin pescuit și nivelurile asociate ale biomasei stocului de reproducere.

(2)             În conformitate cu articolul 290 din tratat, se poate delega Comisiei competența de a completa sau modifica anumite elemente neesențiale ale unui act legislativ prin intermediul unor acte delegate.

(3) În vederea modificării sau a completării anumitor elemente neesențiale ale prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1342/2008, competența de a adopta acte în conformitate cu articolul 290 din tratat trebuie delegată Comisiei în ceea ce privește următoarele:

– modificări ale valorilor ratelor maxime ale mortalității prin pescuit și ale nivelurilor asociate ale biomasei stocului de reproducere stabilite, atunci când rata țintă a mortalității prin pescuit a fost atinsă;

– normele privind ajustarea efortului de pescuit în cazul în care un grup de nave este exclus din regimul de efort sau reinclus în acesta;

– normele privind metoda de calculare a capacității de pescuit menționate la articolul 14 alineatul (3) și ajustarea nivelurilor maxime ale capacității, ca urmare a încetării permanente a activităților de pescuit și a transferurilor de capacitate;

– normele privind metoda de calculare pentru adaptarea efortului de pescuit maxim admisibil în raport cu gestionarea cotelor;

– normele privind metoda de calculare pentru adaptarea efortului de pescuit maxim admisibil în urma transferului de efort între grupurile de efort;

– modificări ale componenței zonelor geografice și ale categoriile de unelte stabilite în anexa I.

(4) Este deosebit de important ca, pe durata activităților pregătitoare, Comisia să desfășoare consultări adecvate, inclusiv la nivel de experți. Atunci când pregătește și elaborează acte delegate, Comisia trebuie să asigure transmiterea simultană, la timp și adecvată a documentelor relevante către Parlamentul European și Consiliu.

(5) În conformitate cu articolul 291 din tratat, pentru a pune în aplicare acte obligatorii din punct de vedere juridic în condiții unitare, acte de punere în aplicare trebuie să confere Comisiei competențe de executare.

(6) Pentru a se asigura condiții unitare pentru punerea în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1342/2008, Comisiei trebuie să îi fie conferite competențe de executare în ceea ce privește norme detaliate privind procedura și formatul de transmitere către Comisie a informațiilor solicitate în temeiul prezentului regulament, precum și formatul permisului special de pescuit și a listei navelor care dețin un astfel de permis special. Competențele respective trebuie exercitate în conformitate cu Regulamentul (UE) nr. 182/2011 al Parlamentului European și al Consiliului din 16 februarie 2011 de stabilire a normelor și principiilor generale privind mecanismele de control de către statele membre al exercitării competențelor de executare de către Comisie[3].

(7) Procedura de luare a deciziilor stabilită la articolul 30 trebuie să fie clarificată, ca urmare a intrării în vigoare a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene.

(8) Prin urmare, Regulamentul (CE) nr. 1342/2008 trebuie modificat în consecință,

ADOPTĂ PREZENTUL REGULAMENT:

Articolul 1

Regulamentul (CE) nr. 1342/2008 se modifică după cum urmează:

(1) Articolul 10 alineatul (1) se înlocuiește cu următorul text:          

„(1) Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 31a în ceea ce privește modificarea valorilor pentru nivelurile prevăzute la articolul 5 alineatul (2), articolul 6 și articolul 7 alineatul (2), atunci când rata țintă a mortalității prin pescuit de la articolul 5 alineatul (2) a fost atinsă sau în cazul în care datele științifice indică faptul că această țintă, sau nivelul minim și cel de precauție al biomasei reproducătoare stabilite la articolul 6 sau nivelurile ratei mortalității prin pescuit indicate la articolul 7 alineatul (2) nu mai sunt adecvate pentru menținerea unui risc redus de epuizare a stocului și asigurarea randamentului maxim durabil.”

(2) Articolul 11 se modifică după cum urmează:

(a) alineatul (3) se înlocuiește cu următorul text:

„(3)    Statele membre furnizează anual Comisiei informațiile corespunzătoare pentru a putea stabili dacă sunt îndeplinite condițiile de mai sus.”

(b) Se adaugă următoarele alineate (4) și (5):

„(4)    Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 31a pentru a stabili norme privind ajustarea efortului de pescuit în cazul în care un grup de nave este exclus din regimul de efort sau reinclus în regimul de efort în temeiul articolului 11 alineatul (2), precum și în cazul în care o navă nu mai respectă cerințele specificate în decizia de excludere.

(5) Norme detaliate privind procedura și formatul de transmitere către Comisie a informațiilor menționate la articolul 11 alineatul (3) pot fi adoptate de către Comisie prin intermediul unor acte de punere în aplicare, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 32 alineatul (2).”

(3) La articolul 14 se adaugă următorul alineat (5):

„(5) Statele membre informează Comisia cu privire la baza pentru calcularea capacității de pescuit maxime menționate la alineatul (3), precum și cu privire la orice ajustări datorate încetării permanente a activităților de pescuit și transferurilor de capacitate în temeiul articolului 16 alineatul (3).”

(4) Se introduce următorul articol 14a:

„Articolul 14a

Competențe ale Comisiei

1. Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 31a pentru a preciza normele privind metoda de calculare a capacității de pescuit menționate la articolul 14 alineatul (3) și ajustarea nivelurilor maxime ale capacității, ca urmare a încetării permanente a activităților de pescuit și a transferurilor de capacitate în temeiul articolului 16 alineatul (3).

2. Comisia poate adopta, prin intermediul unor acte de punere în aplicare, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 32 alineatul (2), norme detaliate cu privire la următoarele:

(a) formatul permisului special de pescuit prevăzut la articolul 14 alineatul (2) și procedurile privind punerea la dispoziție de către statele membre a listei navelor care dețin acest permis special în conformitate cu articolul 14 alineatul (4);

(b) procedura și formatul de transmitere către Comisie a informațiilor menționate la articolul 14 alineatul (5).”

(5) La articolul 16 se introduc următoarele alineate (4), (5) și (6):

„(4) Statele membre informează Comisia cu privire la orice adaptare a efortului în conformitate cu prezentul articol.

(5) Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 31a pentru a stabili norme privind metoda de calculare care să permită statelor membre să adapteze efortul de pescuit maxim admisibil în raport cu gestionarea cotelor.

(6) Norme detaliate privind procedura și formatul de transmitere către Comisie a informațiilor menționate la alineatul (4) pot fi adoptate de către Comisie prin intermediul unor acte de punere în aplicare, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 32 alineatul (2).”

(6) La articolul 17 se introduc următoarele alineate (6), (7) și (8):

„(6) Statele membre informează Comisia cu privire la orice adaptare a efortului în conformitate cu prezentul articol.

(7) Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 31a pentru a stabili norme privind metoda de calculare care să permită statelor membre să adapteze efortul de pescuit maxim admisibil în urma transferului de efort între grupurile de efort.

(8) Norme detaliate privind procedura și formatul de transmitere către Comisie a informațiilor menționate la alineatul (6) pot fi adoptate de către Comisie prin intermediul unor acte de punere în aplicare, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 32 alineatul (2).”

(7) Articolul 30 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 30

Procedura de luare a deciziilor

În cazul în care prezentul regulament prevede că deciziile sunt luate de Consiliu, acesta hotărăște în conformitate cu tratatul.”

(8) La articolul 31, prima teză se înlocuiește cu următorul text:

„Comisia este împuternicită să adopte acte delegate în conformitate cu articolul 31a pentru a modifica anexa I la prezentul regulament pe baza următoarelor principii:”

(9) Se introduce următorul articol 31a:

„Articolul 31a

Exercitarea competențelor delegate

1. Se deleagă Comisiei competența de a adopta acte delegate, cu respectarea condițiilor stabilite la prezentul articol.

2. Delegarea de competențe menționată la articolul 10 alineatul (1), articolul 11 alineatul (4), articolul 14a alineatul (1), articolul 16 alineatul (5), articolul 17 alineatul (7) și articolul 31 se conferă pentru o perioadă de timp nedeterminată.

3. Delegarea de competențe menționată la articolul 10 alineatul (1), articolul 11 alineatul (4), articolul 14a alineatul (1), articolul 16 alineatul (5), articolul 17 alineatul (7) și articolul 31 poate fi revocată în orice moment de către Parlamentul European sau de către Consiliu. Decizia de revocare pune capăt delegării competenței specificate în decizia respectivă. Revocarea intră în vigoare în ziua următoare datei publicării deciziei în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene sau la o dată ulterioară specificată în decizie. Aceasta nu aduce atingere validității actelor delegate aflate deja în vigoare.

4. Imediat ce adoptă un act delegat, Comisia îl notifică simultan Parlamentului European și Consiliului.

5. Un act delegat adoptat în conformitate cu articolul 10 alineatul (1), articolul 11 alineatul (4), articolul 14a alineatul (1), articolul 16 alineatul (5), articolul 17 alineatul (7) și articolul 31 intră în vigoare numai în cazul în care nu a fost exprimată nicio obiecție nici din partea Parlamentului European, nici a Consiliului în termen de 2 luni de la notificarea actului respectiv Parlamentului European și Consiliului sau în cazul în care, înainte de expirarea termenului respectiv, Parlamentul European și Consiliul au informat Comisia cu privire la faptul că nu vor formula obiecții. Acest termen se prelungește cu două luni la inițiativa Parlamentului European sau a Consiliului.”

(10) Articolul 32 se înlocuiește cu următorul text:

„Articolul 32

Procedura comitetelor

1. Comisia este asistată de Comitetul pentru pescuit și acvacultură instituit prin articolul 30 din Regulamentul (CE) nr. 2371/2002. Respectivul comitet este un comitet în sensul Regulamentului (UE) nr. 182/2011.

2. Atunci când se face trimitere la prezentul alineat, se aplică articolul 5 din Regulamentul (UE) nr. 182/2011.”

Articolul 2

Prezentul regulament intră în vigoare în a 20-a zi de la data publicării în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Prezentul regulament este obligatoriu în toate elementele sale și se aplică direct în toate statele membre.

Adoptat la

Pentru Parlamentul European,                     Pentru Consiliu,

Preşedintele                                                   Preşedintele

[1]              

[2]               JO L 348, 24.12.2008, p. 20.

[3]               JO L 55, 28.2.2011, p. 13.

Top