Choose the experimental features you want to try

This document is an excerpt from the EUR-Lex website

Document 52010DP0204

    Adaptarea Regulamentului de procedură la Tratatul de la Lisabona Decizia Parlamentului European din 15 iunie 2010 privind adaptarea Regulamentului de procedură al Parlamentului la Tratatul de la Lisabona (2009/2062(REG))

    JO C 236E, 12.8.2011, p. 153–158 (BG, ES, CS, DA, DE, ET, EL, EN, FR, IT, LV, LT, HU, MT, NL, PL, PT, RO, SK, SL, FI, SV)

    12.8.2011   

    RO

    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene

    CE 236/153


    Marți, 15 iunie 2010
    Adaptarea Regulamentului de procedură la Tratatul de la Lisabona

    P7_TA(2010)0204

    Decizia Parlamentului European din 15 iunie 2010 privind adaptarea Regulamentului de procedură al Parlamentului la Tratatul de la Lisabona (2009/2062(REG))

    2011/C 236 E/29

    Parlamentul European,

    având în vedere articolele 211 și 212 din Regulamentul său de procedură,

    având în vedere raportul Comisiei pentru afaceri constituționale care încorporează amendamentele propuse de Comisia pentru bugete în avizul său din 31 martie 2009 (A7-0043/2009),

    având în vedere Decizia sa din 25 noiembrie 2009 privind adaptarea Regulamentului de procedură al Parlamentului la Tratatul de la Lisabona (1),

    1.

    decide să aducă Regulamentului său de procedură modificările prezentate în continuare;

    2.

    subliniază faptul că modificările vor intra în vigoare în prima zi a următoarei perioade de sesiune;

    3.

    încredințează Președintelui sarcina de a transmite prezenta decizie, spre informare, Consiliului și Comisiei.

    TEXTUL ÎN VIGOARE

    AMENDAMENTUL

    Amendamentul 1

    Regulamentul de procedură al Parlamentului European

    Articolul 7 – alineatul 2

    (2)   Comisia prezintă o propunere de decizie care se limitează la recomandarea adoptării sau respingerii cererii de ridicare a imunității sau de apărare a imunității și privilegiilor.

    (2)   Comisia prezintă o propunere de decizie motivată prin care se recomandă adoptarea sau respingerea cererii de ridicare a imunității sau de apărare a imunității și privilegiilor.

    Amendamentul 121

    Regulamentul de procedură al Parlamentului European

    Articolul 8

    În absența unor dispoziții contrare, Biroul adoptă normele de punere în aplicare a Statutului deputaților în Parlamentul European.

    Parlamentul adoptă Statutul deputaților în Parlamentul European și orice modificare a acestuia pe baza unei propuneri a comisiei competente . Articolul 138 alineatul (1) se aplică mutatis mutandis. Biroul răspunde de aplicarea acestor prevederi și decide cu privire la pachetele financiare pe baza bugetului anual.

    Amendamentul 4

    Regulamentul de procedură al Parlamentului European

    Articolul 23 – alineatul 2 și alineatul 2a (nou)

    (2)   Biroul reglementează chestiunile financiare, organizatorice și administrative privind deputații, organizarea internă a Parlamentului, Secretariatul și organele Parlamentului.

    (2)   Biroul reglementează chestiunile financiare, organizatorice și administrative privind organizarea internă a Parlamentului, Secretariatul și organele Parlamentului.

    (2a)     Biroul reglementează chestiunile financiare, organizatorice și administrative privind deputații pe baza unei propuneri a Secretarului General sau a unui grup politic.

    Amendamentul 5

    Regulamentul de procedură al Parlamentului European

    Articolul 23 – alineatul 11a (nou)

     

    (11a)     Biroul numește doi vicepreședinți responsabili cu dezvoltarea relațiilor cu parlamentele naționale.

    Aceștia prezintă periodic Conferinței președinților un raport privind activitățile desfășurate în acest domeniu.

    (A doua și a treia teză de la articolul 25 alineatul (3) se elimină.)

    Amendamentul 86

    Regulamentul de procedură al Parlamentului European

    Articolul 24 – alineatul 2

    (2)   Deputații neafiliați deleagă un reprezentant din rândul lor care să participe la reuniunile Conferinței președinților, fără a avea drept de vot.

    (2)    Președintele Parlamentului invită unul dintre deputații neafiliați să participe la reuniunile Conferinței președinților, fără a avea drept de vot.

    Amendamentul 117

    Regulamentul de procedură al Parlamentului

    Articolul 37a (nou)

     

    Articolul 37a

    Delegarea competențelor legislative

    (1)     Atunci când examinează o propunere de act legislativ prin care se deleagă Comisiei competențe în conformitate cu articolul 290 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Parlamentul acordă o atenție deosebită obiectivelor, conținutului, domeniului de aplicare și duratei delegării, precum și condițiilor cărora aceasta trebuie să li se supună.

    (2)     Comisia competentă pentru subiectul în cauză poate solicita în orice moment avizul comisiei competente pentru interpretarea și aplicarea dreptului UE.

    (3)     Comisia competentă pentru interpretarea și aplicarea dreptului UE poate, de asemenea, din proprie inițiativă, să preia chestiunile legate de delegarea competențelor legislative. În acest caz, aceasta informează corespunzător comisia competentă pentru subiectul în cauză.

    Amendamentul 10

    Regulamentul de procedură al Parlamentului European

    Articolul 56 – alineatul 3 – al doilea paragraf

    În cazul unei retrimiteri, comisia competentă redactează un nou raport pe care îl prezintă oral sau în scris Parlamentului, în termenul stabilit de acesta, care nu poate să depășească două luni.

    În cazul unei retrimiteri, comisia competentă decide asupra procedurii care urmează să se aplice și redactează un nou raport pe care îl prezintă oral sau în scris Parlamentului, în termenul stabilit de acesta, care nu poate să depășească două luni.

    Amendamentul 113

    Regulamentul de procedură al Parlamentului

    Articolul 74a – alineatul 1a (nou)

     

    (1a)     Atunci când Parlamentul este consultat în temeiul articolului 48 alineatul (3) din Tratatul privind Uniunea Europeană, cu privire la o decizie a Consiliului European favorabilă examinării modificărilor tratatelor, chestiunea este trimisă comisiei competente. Comisia respectivă întocmește un raport, care cuprinde:

    o propunere de rezoluție care indică dacă Parlamentul aprobă sau respinge decizia propusă și care poate include propuneri destinate Convenției sau Conferinței reprezentanților guvernelor statelor membre;

    dacă este necesar, o expunere de motive.

    Amendamentul 114

    Regulamentul de procedură al Parlamentului

    Articolul 74b – alineatul 1a (nou)

     

    (1a)     Atunci când Parlamentul este consultat în temeiul articolului 48 alineatul (6) din Tratatul privind Uniunea Europeană, cu privire la o propunere de decizie a Consiliului European de modificare a dispozițiilor din partea a treia a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene, articolul 74a alineatul (1a) se aplică mutatis mutandis. În acest caz, propunerea de rezoluție poate conține propuneri de amendamente referitoare doar la dispozițiile din partea a treia a Tratatului privind funcționarea Uniunii Europene.

    Amendamentul 118

    Regulamentul de procedură al Parlamentului

    Articolul 96

    (1)   În cazul în care Parlamentul este consultat în conformitate cu 36 din Tratatul privind Uniunea Europeană, chestiunea este trimisă comisiei competente, care poate prezenta recomandări în conformitate cu articolul 97 din prezentul regulament.

    (1)   În cazul în care Parlamentul este consultat în conformitate cu 36 din Tratatul privind Uniunea Europeană, chestiunea este trimisă comisiei competente, care poate prezenta recomandări în conformitate cu articolul 97 din prezentul regulament.

    (2)   Comisiile în cauză fac tot posibilul pentru ca Vicepreședintele Comisiei/ Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate , Consiliul și Comisia să le furnizeze periodic și în timp util informații cu privire la evoluția și punerea în aplicare a politicii externe și de securitate comune a Uniunii, cu privire la costul prevăzut, de fiecare dată când se adoptă, în domeniul acestei politici, o decizie cu implicații financiare, precum și cu privire la toate celelalte aspecte financiare privind derularea acțiunilor din domeniul acestei politici. În mod excepțional, la cererea Comisiei, a Consiliului sau a Vicepreședintelui Comisiei/ Înaltului Reprezentant, o comisie poate organiza dezbateri cu ușile închise.

    (2)   Comisiile în cauză fac tot posibilul pentru ca Vicepreședintele Comisiei/ Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate să le furnizeze periodic și în timp util informații cu privire la evoluția și punerea în aplicare a politicii externe și de securitate comune a Uniunii, cu privire la costul prevăzut, de fiecare dată când se adoptă, în domeniul acestei politici, o decizie cu implicații financiare, precum și cu privire la toate celelalte aspecte financiare privind derularea acțiunilor din domeniul acestei politici. În mod excepțional, la cererea Vicepreședintelui Comisiei/Înaltului Reprezentant, o comisie poate organiza dezbateri cu ușile închise.

    (3)   De două ori pe an are loc o dezbatere cu privire la documentul consultativ elaborat de Vicepreședintele Comisiei/ Înaltul Reprezentant, în care sunt prezentate principalele aspecte și orientările fundamentale ale politicii externe și de securitate comune, inclusiv politica comună de securitate și apărare și implicațiile financiare ale acestora pentru bugetul Uniunii. Se aplică procedurile prevăzute la articolul 110.

    (3)   De două ori pe an are loc o dezbatere cu privire la documentul consultativ elaborat de Vicepreședintele Comisiei/ Înaltul Reprezentant, în care sunt prezentate principalele aspecte și orientările fundamentale ale politicii externe și de securitate comune, inclusiv politica comună de securitate și apărare și implicațiile financiare ale acestora pentru bugetul Uniunii. Se aplică procedurile prevăzute la articolul 110.

    (A se vedea de asemenea interpretarea de la articolul 121.)

    (A se vedea de asemenea interpretarea de la articolul 121.)

    (4)    Consiliul, Comisia și/sau Vicepreședintele Comisiei/ Înaltul Reprezentant sunt invitați la fiecare dezbatere în plen privind aspectele de politică externă, de securitate și de apărare.

    (4)   Vicepreședintele Comisiei/ Înaltul Reprezentant este invitat la fiecare dezbatere în plen privind aspectele de politică externă, de securitate și de apărare.

    Amendamentul 116

    Regulamentul de procedură al Parlamentului

    Titlul IV – Capitolul 3 – titlu

    Amendamentul 107

    Regulamentul de procedură al Parlamentului

    Articolul 116

    (1)   În fiecare perioadă de sesiune este inclus un timp afectat întrebărilor adresate Consiliului și Comisiei, în momente pe care Parlamentul le fixează la propunerea Conferinței președinților. Se poate rezerva un interval de timp pentru întrebările adresate Președintelui și, individual, membrilor Comisiei.

    (1)   În fiecare perioadă de sesiune este inclus un timp afectat întrebărilor adresate Consiliului și Comisiei, în momente pe care Parlamentul le fixează la propunerea Conferinței președinților.

    (2)   În cursul perioadei de sesiune, fiecare deputat poate adresa o singură întrebare Consiliului și o singură întrebare Comisiei.

    (2)   În cursul perioadei de sesiune, fiecare deputat poate adresa o singură întrebare Consiliului și o singură întrebare Comisiei.

    (3)   Întrebările sunt prezentate în scris Președintelui, care hotărăște cu privire la admisibilitatea lor și la ordinea în care urmează a fi adresate. Această decizie se notifică de îndată autorilor întrebărilor.

    (3)   Întrebările sunt prezentate în scris Președintelui, care hotărăște cu privire la admisibilitatea lor și la ordinea în care urmează a fi adresate. Această decizie se notifică de îndată autorilor întrebărilor.

    (4)   Procedura care trebuie urmată pentru organizarea timpului afectat întrebărilor face obiectul unor orientări stabilite într-o anexă la prezentul regulament.

    (4)   Procedura care trebuie urmată pentru organizarea timpului afectat întrebărilor face obiectul unor orientări stabilite într-o anexă la prezentul regulament.

     

    (5)     În conformitate cu orientările definite de Conferința președinților, se pot prevedea perioade specifice pentru timpul afectat întrebărilor adresate Președintelui Comisiei, Vicepreședintelui Comisiei/Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate și Președintelui Eurogrupului.

     

    [Punctul 15 (Modalități) din anexa II se elimină.]

    Amendamentul 108

    Regulamentul de procedură al Parlamentului

    Articolul 117 – titlul și alineatul 1

    Întrebări cu solicitare de răspuns scris adresate Consiliului și Comisiei

    Întrebări cu solicitare de răspuns scris

    (1)   Orice deputat poate adresa Consiliului sau Comisiei întrebări cu solicitare de răspuns scris, în conformitate cu orientările stabilite într-o anexă la prezentul regulament. Responsabilitatea pentru conținutul întrebărilor revine în totalitate autorilor acestora.

    (1)   Orice deputat poate adresa Președintelui Consiliului European, Consiliului, Comisiei sau Vicepreședintelui Comisiei/Înaltului Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate întrebări cu solicitare de răspuns scris, în conformitate cu orientările stabilite într-o anexă la prezentul regulament. Responsabilitatea pentru conținutul întrebărilor revine în totalitate autorilor acestora.

    Amendamentul 115

    Regulamentul de procedură al Parlamentului

    Articolul 117 – alineatul 2

    (2)   Întrebările sunt prezentate în scris Președintelui, care le comunică instituției vizate . În cazul în care există îndoieli privind admisibilitatea unei întrebări, decizia aparține Președintelui. Decizia sa este comunicată autorului întrebării.

    (2)   Întrebările sunt prezentate în scris Președintelui, care le comunică destinatarilor . În cazul în care există îndoieli privind admisibilitatea unei întrebări, decizia aparține Președintelui. Decizia sa este comunicată autorului întrebării.

     

    (Amendament orizontal: cuvintele „instituției vizate” sunt înlocuite cu cuvântul „destinatarilor” la articolul 117 alineatele (2) și (4) și la punctele 1 și 3 din Anexa III din Regulamentul de Procedură.)

    Amendamentul 110

    Regulamentul de procedură al Parlamentului

    Articolul 130 – alineatele 1a, 1b, 1c (noi)

     

    (1a)     Organizarea și promovarea unei cooperări interparlamentare concrete și constante la nivelul Uniunii în temeiul articolului 9 din Protocolul privind rolul parlamentelor naționale în Uniunea Europeană se negociază pe baza unui mandat încredințat de Conferința președinților, după consultarea Conferinței președinților de comisie.

    Parlamentul European aprobă orice acorduri în materie în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 127.

    (1b)     O comisie poate iniția direct un dialog cu parlamentele naționale la nivel de comisie, în limitele creditelor bugetare alocate în acest scop. Acesta poate include forme corespunzătoare de cooperare pre- și post-legislativă.

    (1c)     Orice document referitor la o procedură legislativă la nivelul Uniunii care este transmis în mod oficial Parlamentului European de către un parlament național este transmis comisiei competente pentru subiectul abordat în documentul respectiv.

    Amendamentul 112

    Regulamentul de procedură al Parlamentului

    Articolul 131

    (1)   La propunerea Președintelui, Conferința președinților desemnează membrii delegației la COSAC și le poate conferi acestora un mandat. Unul dintre vicepreședinții însărcinați cu dezvoltarea relațiilor cu parlamentele naționale conduce delegația.

    (1)   La propunerea Președintelui, Conferința președinților desemnează membrii delegației Parlamentului la COSAC și le poate conferi acestora un mandat. Unul dintre vicepreședinții Parlamentului European însărcinați cu dezvoltarea relațiilor cu parlamentele naționale și președintele comisiei competente pentru aspectele instituționale conduc delegația.

    (2)   Ceilalți membri ai delegației sunt aleși în funcție de subiectele care trebuie examinate cu ocazia reuniunii COSAC, ținând cont de echilibrul politic global în cadrul Parlamentului . Delegația transmite un raport după fiecare reuniune.

    (2)   Ceilalți membri ai delegației sunt aleși în funcție de subiectele care trebuie examinate cu ocazia reuniunii COSAC și trebuie să cuprindă, în măsura posibilului, reprezentanții comisiilor competente pentru subiectele respective . Delegația transmite un raport după fiecare reuniune.

    (3)     Se ține seama în mod corespunzător de echilibrul politic global în cadrul Parlamentului.

    Amendamentul 66

    Regulamentul de procedură al Parlamentului European

    Articolul 191 – alineatul 1

    (1)   La prima reuniune a comisiei după alegerea membrilor comisiilor în conformitate cu articolul 186, comisia alege un președinte și, în tururi de scrutin diferite, unul, doi sau trei vicepreședinți care formează biroul comisiei.

    (1)   La prima reuniune a comisiei după alegerea membrilor comisiilor în conformitate cu articolul 186, comisia alege un președinte și, în tururi de scrutin diferite, vicepreședinți care formează biroul comisiei. Numărul vicepreședinților care urmează a fi aleși este hotărât de către Parlament, în urma unei propuneri a Conferinței președinților.

    Amendamentul 109

    Regulamentul de procedură al Parlamentului

    Anexa III – punctul 1 – liniuța -1 (nouă)

     

    să precizeze în mod clar destinatarul căruia îi sunt transmise prin intermediul canalelor interinstituționale clasice;


    (1)  Texte adoptate, P7_TA(2009)0088.


    Top